Marius Ghilezan, „Talibanii nostri de toate zilele”

„Intelectualii publici, jurnaliștii și activiștii radicali, angajați în lupte deschise, cu misiunea de a ucide personalitățile adversarilor ideologici, poartă numele de talibani.

Fanaticii riturilor rezist și ai ultraortodoxismului de cavernă sunt produse ale aceluiași sistem. Să nu ne lăsăm amăgiți! Ei compun meterezele războiului hibrid, prăvălit asupra României.

Îi vezi la ore de vârf și de maximă audiență. Răcnesc. Aruncă grimase. Mustesc de fiere. Le tremură venele din gât. Zilnic, anunță apocalipsa.

Felinele de pradă sunt în ambele tabere, angajate și la stânga și la dreapta de Marele și Puternicul Nevăzut.

Dacă ateii Cristian Tudor Popescu și Cristi Danileț propovăduiesc binele progresist, “salvarea” țării cu instrumentarul polițienesc, cătușele, Adrian Papahagi și Mihail Neamțu ar fi capabili să înmoaie crucea-n bere sau să smântânească tradițiile, cu unicul scop de a le arăta enoriașilor că ciorba lor ideologică e cea mai bună.

Nu numai din fizică sau metafizică știm că extremele se atrag. Doar nu credeți că guristul chel sau judele cu trei fire de păr, însăilate într-o perie, cu aparență de barbă, pe de-o parte și pe de alta, caterisiții ortodocși au Darts-uri pe pereții de acasă și trag zilnic cu acul în chipurile adversarilor? Fiți pe pace! Ei sunt papagalii ordinului de seară pe unitate.

Nu avem date că CTP s-ar fi șters pe chelie cu vreun prosop având chipul Vioricăi Dăncilă sau că Mihail Neamțu locuiește, precum un pustnic, într-un altar. Urletul muezinului, de deasupra garajului președintelui de acum zece ani, în timpul acțiunii de suspendare a lui Traian Băsescu, mai răsună și acum în memoria timpului, ca o confirmare a apartenenței vopsitului apostol la confreria băsismului demonic.

Fundamentaliștii au scos tot timpul oamenii în stradă. Agenții revoluțiilor au fost mai mereu racolați dintre proeminenții cauzelor. Autobaza nu putea fi mai inventivă, de la moartea lui Dumitru Tinu încoace, decât să-l ridice la rang de intelectual public pe băiatul din spatele școlii, recordman în partidele de scuipat? Nu l-a întrebat nimeni de ce a fugit cu cheia de la seiful fostului său șef, găsit mort pe drumul spre Sinaia?

Unii au voci pițigăiate, pe trendul diversității cu flamuri curcubeu, alții, accente grave, ca ale unor patriarhi, toți vor să impresioneze și să adune adepți.

Oamenii în general sunt naivi. Astfel se explică rapiditatea încolonării tinerilor în cavaleria ordinului #rezist. În societate nu se prea mai găsesc anticorpii bunului simț, papilele bunului plac se înfoaie, precum silicoanele în buzele fetelor de cluburi, făcând grotescul acceptabil.

Cu ce sunt diferiți Popescu, Danileț, Papahagii, nemțenii băsiști de reprezentanții Clanului Sportivilor? Și Danileț mânuia nunceagul pe plajă pentru a impresiona fetele cu barbă și băieții cu zulufi de domnișoare, iar CTP învârtea racheta pe terenurile de tenis, precum ageamiul pușca spre vrăbii.

Ei sunt guriști ai ordinelor, fie de salvare, fie ai fundamentalismului religios. Deși la colțurile diferite ale aceluiași ring, spațiul public, ei se complementează. Cum ar arăta lupta fără radicalii săi liberi?

Fanaticii ideologici de la noi au principala misiune de a diviza societatea, astfel ca ocupantului să-i fie marșul mai lesnicios.

Mai are rost să măsori raționalul din iraționalul existenței lor trufașe?

Ei scot mitralierele. Ucid spiritele și anihilează gândirea liberă. Sunt la fel de nocivi ca talibanii afgani, care vor să reimpună șaria, într-o țară recăzută în câteva zile în starea tribală.

Și CTP se lăuda deunăzi că are suficiente trofee, dar nu știm dacă se mai joacă, precum Cioran, copil fiind, cu țestele din țințirim, “Pe culmile disperării.”

Pacifismul și moderația sunt pentru talibanii români, ca rugina pentru Vrăjitorul din Oz.

Calea de mijloc e cea mai incomodă extremiștilor. Aceștia au nevoie de revolte, de trageri civice și de încordări pășuniste, cu unicul scop de a menține starea de tensiune în societate.  

Dacă te sperie vreun mullah cu arma-n mână și ți-e frică că va sparge televizorul, de se va prăvăli peste tine, în timp ce ronțăi semințe și te închini la cultul lui Messi, gândește-te că Mihail Neamțu, înainte de încreștinarea sa la ordin, a divorțat de două ori, de bună voie și nesilit de nimeni, iar acum vorbește în numele familiei tradiționale.

Atât mujahedinii ortodocși, cât și paștunii salvaționiști asigură decorul corului robilor. Ambele tabere zădărnicesc libertatea spiritului și deschid porțile inchiziției.

Nu știm ce solde au creaturile de sistem, talibanii noștri, dar știm că SUA au cheltuit 2,8 trilioane de dolari, au sacrificat 2.500 de vieți, pentru a asigura tranziția – de douăzeci de ani – de la talibanismul de tip Al-Qaeda, la talibanismul gen Baradar.”

6 gânduri despre “Marius Ghilezan, „Talibanii nostri de toate zilele”

 1. Daaaaaaaa..felicitari autorului ! Talibanii nostri de toate zilele” – articol etalon al tristelor realitatil actuale…„din pacate este printre foarte putinii autori care spun adevarul fara perdea….ceilati, sunt propagandisti ai regimului, vorbesc filozofic despre multe bazaconii.
  democratie…lupta necontenita cu „o stafie care bantuie doar Romania” (da, ati ghicit…, comunismul!), ce dezvoltata era Romania in perioada interbelica( „Bucuresti -Micul Paris” – cu WC in curte si apa de la cismea!), „Romania – granarul Europei” ( atunci si acum exportam grau si importam paine congelata), ce modernizare uriasa a facut Arsenie Boca modificand mintile romanilor fara sa utilizeze implantul de cipuri din China, ce suma uriasa a recuperat Romania din datorie de la Irak participand la razboi(desigur pentru art.6!), ce liberi sunt romanii sa circule fara vize,unde vor, mai ales in SUA,etc,etc..

  Apreciază

 2. As adauga ca „talibanii nostri” traiesc, evident in „mahalaua democratiei”. Cu toate culoritle, tipetele tigancilor, plinsul puradeilor si manelele la volum maxim.
  Bun articol, articuleaza sonor din realitatea „democratica” romaneasca, si nivelul unde am ramas intzepenitzi, de atit strigat de pe garduri. CTP mi se pare un sticlete, evident de sticla, cocotzat acolo unde sta sa nu se sparga de atita moralitate ortodoxa. El e vertical pentru ca e de sticla.
  Ma intreb de multe ori: de ce acesti „lupi moralisti” nu gasesc totusi si alte „oi” pe gustul lor? Aici imi aduc aminte de un title care asezoneaza perfect atmosfera „intelectuala” din tara: „Dulce ca mierea e glontul patriei”.
  Corolar: nu e de mirare ca romanii continua sa emigreze sub luminata Imparatie a lui Iohannis. Pas cu pas, am stat pe loc. Deci, lui ii place „batuta pe loc”. Confirma ca e roman neaosh, sau poate neamtz balcanic.

  Apreciază

 3. Ce este de făcut? Să găsim o soluție salvatoare! Ne doare situația în care a ajuns România! Sunt convinsă că în fiecare român exista dragoste de țară și dorința de a lăsa urmașilor o țară stabila . Vă vrem in echipa salvatoare!

  Apreciază

 4. Presedintele ungar, analfabet functional politico-istoric? Similaritatea Transilvania-Crimeea este inversa celei invocate la Kiev! Ambele teritorii au fost detinute abuziv de Ungaria si de Ucraina, dar au revenit la patriile mama, la Romania si la Rusia

  Am citit de mai multe ori declaratia facuta de presedintele Ungariei, János Áder, la Kiev, luni, in cadrul summit-ului Platforma Crimeea, convocat de presedintele ucrainean Volodimir Zelensky, cu prilejul aniversarii a 30 de ani de independenta a Ucrainei, obtinuta dupa destramarea URSS. Dar am ramas in aceeasi incurcatura dilematica. Este o greseala regretabila de traducere sau János Áder chiar este un ilustru analfabet functional in politica si istorie?!

  A fost de la sine inteles ca reprezentantii statelor care au dat curs invitatiei lui Zelensky sa condamne luarea inapoi de catre Rusia a teritoriului rusesc Crimeea, in 2014, care fusese cedat abuziv Ucrainei in 1954, de catre liderul de atunci al URSS, Nichita Hrusciov. Condamnarea nu a avut la baza adevarul istoric, ci corectitudinea politica occidentala.

  Presedintele Ungariei a vrut sa fie si mai zelos in punerea la zid a revenirii la Rusia a Crimeei, care istoric, teritorial si demografic este ruseasca. Vrand sa para mai interesant si sa puncteze, cum initial a crezut in urma unui calcul politic eronat, János Áder a comparat Crimeea cu Transilvania, care istoric este romaneasca, ca etnogeneza, teritoriu si populatie majoritara de romani. El a condamnat revenirea legitima a Transilvaniei la patria mama Romania, in aceiasi termeni critici cu care s-a referit la realipirea Crimeei la Rusia. Dupa liderul ungar Áder, exista o similaritate actuala “rea”, cauzala si de statut, intre Transilvania si Crimeea. Insa similaritatea istorica dintre Transilvania si Crimeea este inversa, adica una buna, ambele teritorii fiind legitim in compunerea tarilor mame. Despre comparatia “rea” a presedintelui ungar János Áder, referitoare la Transilvania si Crimeea, se poate spune corectiv si caragialesc ca in nuvela „Doua loturi”: Este viceversa! Comparatia nu este rea, de condamnat sau criticat, ci este buna, de salutat si de urmat, ea exprimand doua procese istorice, legitime si necesare!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.