În anul 1990, în guvernul constituit după primele alegeri libere, în funcţia de ministru de Externe a fost numit un tânăr diplomat. Cu toate că a preluat această funcţie într-o perioadă incertă şi tensionată, Adrian Năstase a reuşit să se ridice la înălţimea unui post în care, de-a lungul anilor, au excelat mari personalităţi politice ale României.
Ca şef al diplomaţiei, Adrian Năstase a iniţiat o politică activă şi ofensivă pentru a schimba percepţia, pe plan extern, asupra unei Românii in mare parte necunoscute partenerilor occidentali şi marcată de violentele cu care a debutat primul deceniu postrevolutionar. Pentru conectarea României la procesele Europei de Vest, Adrian Năstase a promovat, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, un nou stil de muncă şi o nouă generaţie de diplomaţi.
El a realizat în 1990 noul sediu al MAE, din Aleea Modrogan, a sprijinit înfiinţarea unor ONG-uri, cum ar fi Fundaţia europeană „Nicolae Titulescu”, Institutul român pentru drepturile omului, Institutul român de studii internaţionale, etc.
De numele lui Adrian Năstase sunt legate evenimente politice care au modificat fundamental coordonatele internaţionale ale României. În timpul mandatului său de prim-ministru, România a devenit membru cu drepturi depline al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), iar viitorul ţării noastre, foarte cert astăzi, este unul european. Cabinetul Năstase a finalizat negocierile de aderare cu Uniunea Europeană, în decembrie 2004, ceea ce a făcut posibilă semnarea tratatului de aderare în aprilie 2005.
Integrarea în Uniunea Europeană reprezintă proiectul vieţii de om politic şi diplomat al lui Adrian Năstase.
Despre Adrian Năstase şi activitatea sa cel mai bine vorbesc cei care i-au fost parteneri de discuţie: Tony Blair, Silvio Berlusconi, Antonio Zapatero, Jacques Chirac, Jean Claude Junker.