Prim-Ministrul

Anul 2000 a însemnat un moment de cotitură pentru România. După ce, la sfârşitul anilor 90, autoritatea instituţiilor statului a fost serios zdruncinată, era necesară reconfigurarea activităţii guvernamentale care să traseze drumul european al României. Ţara noastră trebuia să transmită un alt tip de mesaj partenerilor externi.

Adrian Năstase a impus, în primul rând, un sistem bazat pe spiritul de echipă şi solidaritate între membrii Guvernului. Acest nou tip de management a uşurat mult realizarea proiectelor cuprinse în programul de guvernare.
Succesele echipei Năstase au venit rapid, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.

În anul 2000, România ajunsese în pragul incapacităţii de plată. În anul 2001, ţara noastră înregistra deja o creştere economică de circa 4%. Acest trend a fost menţinut şi în anii următori. În anul 2000, inflaţia în România depăşea 40%. La finalul mandatului, Cabinetul Adrian Năstase a redus inflaţia de patru ori, coborând-o la 9,2%. Astfel, Cabinetul Adrian Năstase a îmbunătăţit substanţial ratingul de ţară, a consolidat rezervele monetare ale României şi a dus la bun sfârşit, în premieră, un acord stand-by cu Fondul Monetar Internaţional.

Pe plan extern, Cabinetul Adrian Năstase a reuşit schimbarea statutului internaţional al României. În mandatul 2000-2004, România a obţinut ridicarea vizelor pentru cetăţenii care călătoresc în străinătate, şi a devenit membru cu statut deplin al NATO. Reprezentanţii Guvernului României au exercitat, în interiorul acestui interval, conducerea OSCE şipreşedinţia Consiliului de Securitate al ONU.