Profesorul

Adrian Năstase are o cariera universitară de peste trei decenii, la catedre din tară si de peste hotare. Activitatea didactică a lui Adrian Năstase este impresionantă. Din 1990 a făcut parte din echipa didactică a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, precum şi a universităţilor: „Titu Maiorescu”, „Dimitrie Cantemir” şi „Nicolae Titulescu”, iar în 1994, a fost profesor asociat la Universitatea Pantheon Sorbonne din Paris.

Adrian Năstase a urcat toate treptele de expertiză academică şi universitară, devenind, din octombrie 1996, profesor universitar de drept internaţional public, iar din 1999, conducător de doctorat.

Adrian Năstase este autor a 250 de studii şi articole ştiinţifice, publicate în reviste din ţară şi străinătate şi a peste 300 de comunicări şi expuneri, prezentate la întâlniri internaţionale sau în România. A susţinut comunicări şi conferinţe în mai toate centrele universitare din ţară şi în peste 50 de capitale ale lumii.

Profesorul Adrian Năstase este intens preocupat de problematica statutului internaţional al României şi de integrarea ţării noastre în NATO şi în Uniunea Europeană. Aceste teme au făcut obiectul a numeroase conferinţe şi cursuri.

Printre acestea, amintim:

O nouă arhitectură pentru Europa
(Institutul Regal de Afaceri Internaţionale, Londra, 1991),

Viziunea României asupra evoluţiilor din Europa de est
(Institutul Norvegian de Relaţii Internaţionale, Oslo, 1991),

România şi sfidările secolului XXI
(Institutul „PAASIKIVI”, Finlanda, 2001),

Europa şi fluditatea geopolitică internaţională
(Universitatea din Oulu, 2001),

Convenţia pentru viitorul Europei şi locul României într-o Uniune Europeană extinsă
(Colegiul Trinity, Irlanda, 2002)

România într-o Uniune Europeană reînnoită
(Universitatea Humboldt, Berlin, 2004).

Kosovo și implicațiile sale internaționale pentru stabilitatea din vecinătatea UE și a NATO. O perspectivă românească
(Universitatea Cambridge, 2008)