Josep Borell la Conferinta anuală a ambasadorilor germani

Mi s-a părut foarte interesantă interventia lui  Josep Borrell, Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, la recenta Reuniune  anuală a ambasadorilor germani. De aceea, am tradus acest text si l-am publicat pe site-ul FET si l-am preluat si aici pe blog si pe fb.

”Stimați ambasadori, stimați colegi,

Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la conferința ambasadorilor germani. Este regretabil că trebuie să fac asta din subsolul clădirii Berlaymont, din Bruxelles, și că nu ne putem reuni față-n față.

Germania urmează să preia președinția Consiliului de Securitate al ONU în iunie, și a Consiliului UE, începând cu 1 iulie.

Și, credeți-mă, așteptările sunt mari. Suntem încrezători că Germania și corpul ei diplomatic se vor ridica la nivelul așteptărilor noastre.

Îmi amintesc foarte bine – eram președinte al Parlamentului European – de modul în care precedenta președinție germană a UE, în 2007, a ajutat Europa să găsească un acord politic pentru a merge mai departe, după respingerea Constituției europene de către Franța și Olanda, în cadrul referendumurilor din aceste țări. Rezultatul s-a numit Tratatul de la Lisabona, dar Germania a jucat un rol important.

De atunci, noi, europenii, am avut criza financiară, criza euro – consecința celei dintâi – și, apoi, criza migrației. Trei crize în 12 ani reprezintă prea mult pentru o uniune fragilă.

Iar acum Europa se confruntă cu o altă criză, mult mai mare, existențială.

Și, din nou, contăm pe voi să conduceți Europa prin această criză și să vă asigurați că vom ieși mai puternici din ea.

Propunerile cancelarului Merkel și ale președintelui Macron pentru redresarea economică sunt îndrăznețe și cred că este exact ceea ce Europa are nevoie.

Pandemia are efecte asimetrice de-a lungul zonei euro. Capacitatea fiscală a statelor variază enorm. Este o criză asimetrică în ceea ce privește originea ei, dar o și mai asimetrică criză din punctul de vedere al consecințelor.

Prin urmare, trebuie să găsim soluții comune și să dăm dovadă de o reală solidaritate. Bazată pe subvenții și investiții în economia viitorului, pe revoluția verde și digitalizare.

Acest tip de inițiative franco-germane este mai necesar ca niciodată. În lipsa lor, nimic serios nu este, cu adevărat, posibil în Europa. Tandemul franco-german este absolut necesar.

Dar, în același timp, un acord franco-german nu este suficient. Trebuie să aducem întreaga Europă împreună.

Cinstit vorbind, acest lucru este greu de făcut. O știam dinainte de a prelua această funcție. Dar, în cele șase luni care au trecut, m-am confruntat direct cu el.

Este greu pentru că există numeroase diviziuni între statele membre pe tema multor chestiuni.

Nu avem o cultură strategică. Iar disponibilitatea pentru compromis este mai limitată decât ar trebui să fie.

Așa că asta e o sarcină importantă pentru voi, în timpul președinției. Să reînnodați legăturile. Să aduceți oamenii împreună. Să investiți în unitate.

Permiteți-mi să descriu, pe scurt, cât de dramatic se schimbă lumea în care trăim.

Poate că cel mai bun mod de a privi criza COVID-19 este acela de a o vedea ca pe un accelerator al istoriei. Ea întărește tendințe care existau deja înainte.

Mai întâi, trăim într-o lume fără leadearship, în care Asia va fi din ce în ce mai importantă – în termeni economici, tehnologici și de securitate. Analiști au discutat pe larg despre sfârșitul sistemului condus de Statele Unite și afirmarea unui secol asiatic. Acest lucru se petrece sub ochii noștri.

Dacă secolul XXI se va dovedi un secol asiatic, așa cum secolul XX a fost unul american, pandemia va fi reprezentat punctul de cotitură al acestui proces.

Nevoia pentru cooperare multilaterală nu a fost niciodată mai necesară. Dar ea lipsește. Este prima criză majoră, în zeci de ani, în care Statele Unite nu se manifestă ca lider al reacției internaționale. Poate că nu le pasă, dar, oriunde privim, vedem rivalități crescânde, mai ales între SUA și China.

Presiunea de a ne situa de o parte sau de alta este și ea din ce în ce mai mare. Ca Uniune, ar trebui să ne urmărim interesele și valorile, evitând să devenim instrumentul unei părți sau al celeilalte.

Rivalitatea dintre Statele Unite și China are un efect major, deseori paralizant, asupra sistemului multilateral: la nivelul Consiliului de Securitate al ONU, al OMS și în alte părți, există mai multe neînțelegeri și veto-uri și mai puține acorduri.

În al doilea rând, lumea devine din ce în ce mai digitală, dar și mai îndreptată către interesul național. Întrebarea-cheie va fi: cine va controla rețelele digitale? Și cineva stabili regulile și standardele?

În al treilea rând, modelul nostru de globalizare este sub presiune. Avem nevoie de o abordare strategică pentru a gestiona vulnerabilitățile și dependențele.

Și, în cele din urmă, lumea riscă să devină mai puțin liberă, mai puțin prosperă, mai inegală și mai fragmentată. Diplomații voștri vor avea mult de lucru!

Democrația și respectarea drepturilor omului – modelul nostru politic – sunt contestate. Unii nu au nicio problemă în a exploata această dinamică. În domeniul digital (și nu numai), se dă o adevărată luptă a discursului public în acest sens.

Vedem toate aceste tendințe manifestându-se chiar în proximitatea noastră.

Începând cu Balcanii de Vest, unde trebuie să ne menținem angajamentul de a aduce această regiune în interiorul UE.

Gestionarea relațiilor cu Turcia, în întreaga lor complexitate, va fi o prioritate importantă în lunile următoare.

Libia reprezintă testul credibilității UE, chiar la ușa noastră. Am văzut situația absurdă a luptătorilor care purtau măști pentru a se proteja de COVID, în timp ce schimbau focuri de armă.

Germania a făcut o treabă excelentă în cadrul Procesului de la Berlin pentru Libia, arătând leadership dar, în același timp, gândind întru-n mod european, prin asocierea UE și a tuturor statelor membre în acest mecanism. Este un model despre cum politica externă europeană poate și ar trebui să fie construită.

Vom continua să acționăm pentru ajungerea la o încetare a focului, știind că acest lucru este dificil. Am lansat operațiunea Irini pentru a contribui la embargoul ONU privind armamentul – chiar dacă nu toată lumea a fost fericită cu această inițiativă – dar este nevoie ca toate statele să contribuie la acest efort.

Mai la sud, statele africane sunt extrem de vulnerabile la efectele pandemiei; Secretarul General al ONU, Guteress, ne avertiza în legătură cu acest lucru în urmă cu câteva zile. Este și mai adevărat pentru regiunea sub-sahariană, unde provocările includ atât schimbările climatice, cât și extremismul.

La est, este esențial să susținem Ucraina și să întărim legăturile cu toți partenerii estici.

Dar la fel de important este să avem o discuție sinceră despre cum să gestionăm relația cu o Rusie care se simte încurajată să conteste interesele de securitate comune ale Europei. Trebuie să avem un angajament selectiv față de Rusia, în chestiuni care sunt importante pentru noi. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim fermi. Avem nevoie de un echilibru inteligent între fermitate și sancțiuni în privința Rusiei, fiind atenți la angajamentele noastre în anumite domenii.

Ar trebui să ținem cont că , în problema energetică, dependența este de ambele părți, ceea ce nu cred că trebuie să vă amintesc vouă, în Germania. Avem nevoie să cumpărăm gaz dar și ei au nevoie să-l vândă. Deci, haideți să facem eforturi să găsim o mai bună înțelegere între noi, să vedem care este poziția fiecăruia și cum putem să creștem încrederea pentru a merge mai departe împreună.

China devine tot mai puternică, se afirmă din ce în ce mai mult iar această creștere este impresionantă și impune respect, dar generează și multe întrebări și temeri. După cum știți, este la modă să spui că suntem pe cale să asistăm la o capcană a lui Tucidide. Sperăm că nu!

Am mai spus-o: relațiile noastre trebuie să se bazeze pe încredere, transparență și reciprocitate. Nu este întotdeauna cazul astăzi. Avem o șansă doar dacă vom gestiona relația cu China manifestând o disciplină colectivă. Și sperăm că Summit-ul UE-China de la Leipzig, prevăzut pentru această toamnă, va fi important din această perspectivă. Și pentru acest lucru, ne bazăm pe voi.

Avem nevoie de o strategie mai robustă în privința Chinei, ceea ce necesită relații mai bune cu restul democrațiilor din Asia. De aceea trebuie să dezvoltăm relații mai strânse cu Japonia, Coreea de Sud etc.

Pentru a face față acestor provocări, trebuie să construim o veritabilă cultură strategică. Nu o avem încă și asta slăbește acțiunea noastră. Nevoia de a acționa ca o Echipă Europa sau ca ”Europa unită” este mai mare ca niciodată.

Numai că ambițiile noastre nu vor fi credibile decât dacă le susținem cu o acțiune de proprietate și responsabilitate comună în rândul statelor membre. Pare că există mai puțină încredere și teren comun între noi, tocmai când avem cea mai mare nevoie de ele.

Prea des ne dovedim incapabili să ajungem la un consens deoarece statele membre se agață de interesul lor național în loc să înțeleagă că există un interes comun mai larg. Lipsa unui compromis dăunează tuturor.

O reacție a UE – chiar și imperfectă în viziunea unor state membre – este deseori mai bună decât o tăcere asurzitoare.

Ca să fim eficienți, avem nevoie și de resurse.

Dacă vrem o politică externă a UE care să producă și rezultate, trebuie să investim cu toții în ea. Politic, dar și financiar.

Contăm pe faptul că Germania își va asuma pe deplin rolul de președinte al Consiliului UE pentru a genera rezultate ambițioase în privința redresării economice, a următorului buget european și a unei semnificative relansări a proiectului nostru comun.

Dragi prieteni,

Permiteți-mi să subliniez: este un moment crucial. Ne așteaptă o muncă grea în timpul acestei președinții.

Mesajul meu principal este: nu este momentul să gândim sau să acționăm la scară mică. Este momentul că investim într-o Europă ambițioasă.

Știți, acum 70 de ani, UE a fost un proiect pentru a rezolva problemele din interiorul Europei, în special pacea și reconcilierea. Am reușit acest lucru. Acum, el trebuie să abordeze lumea din afară, să securizeze ceea ce noi numim modelul european de civilizație. Cea mai bună combinație dintre libertate, prosperitate economică și coeziune socială.

Rolul Germaniei și angajamentul ei au fost piatra de hotar a integrării europene, deci contăm pe Germania să continue să își manifeste acest rol și sper să pot călători cât mai curând la Berlin, când Germania va prelua președinția.

Vă mulțumesc pentru atenție!”

Berlin, 25 mai 2020

36 de gânduri despre “Josep Borell la Conferinta anuală a ambasadorilor germani

 1. Individul spune multe lucruri pertinente, ce am impresia ca rezoneaza cu multe din principiile pe care le-ati urmit consecvent dela ministeriatul de externe/intuitia imi spune ca aveti o anumita nostalgie fata de acea perioada, nu fara justificare. Ce ma intriga e faptul ca, dupa ce reafirma nevoia ca franco-germanii sa depuna un efort comunitar de relansare europeana, se reproseaza altor state/noi am cam invatat pe pielea nostra la ce se refera, ca urmaresc interesul national – ca si cum Germania si Franta ar fi altfel. Daca mai marii comunitatii europene nu inteleg ca aranjamentele win-win in cadrul uniunii sunt cele mai durabile, vom continua baterea pasului pe loc, un altfel de eufemism pentru regres si accentuarea irelevantei crescute a Europei/deh, nu mai e un Titulescu, iar pe Adrian Nastase l-au faultat cand era mai mare nevoie de el; nu cred in coincidente, decat cand sunt neintamplatoare.

  Apreciat de 2 persoane

 2. SUPERRRRRRRRR  ARTICOL Pe vineri, 29 mai 2020, 10:25:29 EEST, ADRIAN NĂSTASE a scris: #yiv1561531686 a:hover {color:red;}#yiv1561531686 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv1561531686 a.yiv1561531686primaryactionlink:link, #yiv1561531686 a.yiv1561531686primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv1561531686 a.yiv1561531686primaryactionlink:hover, #yiv1561531686 a.yiv1561531686primaryactionlink:active {background-color:#11729E !important;color:#fff !important;}#yiv1561531686 WordPress.com | Adrian Năstase posted: „Mi s-a părut foarte interesantă interventia lui  Josep Borrell, Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, la recenta Reuniune  anuală a ambasadorilor germani. De aceea, am tradus acest text si l-am publicat pe site-ul FET si l-am prel” | |

  Apreciază

 3. Referior la forma, apelind la acest mod de a se adresa unor ambasadori germani, si insistind asupra importanetei Germaniei si Frantei ca „motor” politic al UE, nu cumva asta este in anti-teza cu ideile despre mai multa cooperare si solidaritate intre tarile UE? Nu stiu daca dl Borell s-a intilnit deja cu ambasadorii romani si bulgari.

  Nici un cuvintzel despre Europe de Est, despre Polonia, Ungaria, Romania, Cehia, Tarile Baltice. Dar afirma ca „Pandemia are efecte asimetrice de-a lungul zonei euro. ” Doar in zona EURO? Pandemia in tarile membre UE care nu sunt in zona EURO a avut efecte simetrice? Adevarat, ca peste citeva fraze spune „Dar, în același timp, un acord franco-german nu este suficient. Trebuie să aducem întreaga Europă împreună.” Intreaga Europa sau toti membri UE, indiferent ce centru sau periferie?

  De acord ca UE nu are o „cultura strategica”. Se vede asta chiar in cuvintarea domnului Borell, pentru ca nu exista idei directe despre cum sa realizezi o UE in care toate tarile membre sa se bucure de grade asemanatoare de dezvoltare is bunastare pentru cetatenii sai. Indirect, dl. Borell insa transmite idea ca daca Germaniei ii va fi bine, tuturor le va fi bine. Cum? Protejind investitiile germane in China. Sigur, el nu afirma asta, dar se poate citi printre cuvinte. Desi el se leapada de un strat din prietenia cu SUA, e clar ca UE se afla intr-o situatie foarte grea, pentru ca va trebui sa aleaga de multe ori intre SUA si China in viitor. Modelul democratic sucultura europeana nu are nimic comun cu sistemul de valori cnhinezesc, mai ales cel politic, si mergind mai jos cel al justitiei.

  La fel de clar este ca UE este bantuita de atitea stafii, ca e greu de crezut ca va putea fi exorcizata cumva. Nu vad un plan concret de actiune, decit cel german, si misiunea diplomatilor germani. Totusi, ambasadorii germani reprezinta interesele Germaniei, nu ale UE, decit daca ele avantajeaza Germania.

  Apreciază

 4. „Cu ocazia celei de-a 15-a aniversări a Legii Anti-secesiune, marcată în Marea Sală a Poporului din Beijing, generalul Li Zuocheng, şeful Departamentului Statului Major Intern şi membru al Comisiei Militare Centrale, nu a exclus opţiunea militară, escaladând astfel încă o treaptă în retorica împotriva regimului de la Taipei.

  Conform legii din 2005, China poate folosi forţa armată împotriva Taiwanului, în cazul proclamării independenţei sau al iminenţei unui astfel de demers.

  Li a avertizat că ,,dacă dispare posibilitatea reunificării paşnice, forţele armate ale poporului, alături de întreaga naţiune, inclusiv locuitorii din Taiwan, vor face tot ce este necesar pentru a zdrobi cu hotărâre orice conspiraţii sau acţiuni separatiste”.

  China, o putere pasnica cind ameninta direct cu razboiul, chiar si in virtutea unei legi? Sigur, e o escalare verbala, care de fapt se adreseaza americanilor. Si implicit la adresa Romaniei, care este membru NATO si care va trebui sa actioneze in solidaritate cu americanii daca SUA va fi atacata de China. Prima faza insa pare ca a reusit: Occidentul e subrezit rau cu pandemia venita din China (si de celelalte crize concomitente sau succesive prin care a trecut), iar China incearca acum sa se i se suie in carca, sa vada daca mai duce ….ce partener de incredere are Occidentul in China!

  Eu cred ca nu peste foarte mult timp China va incepe sa isi ambaleze vocalizele la adresa Europei sa ia anumite pozitii pe care China le vrea, acum cind insusi dl Borell s-a lepadat de patonul primit cadou de la americani…Semnale bune pentru China ca are unde sa puna presiune!

  https://www.defenseromania.ro/general-chinez-china-va-ataca-taiwanul-daca-nu-exista-alta-cale-de-a-impiedica-independenta-insulei_603423.html

  Apreciază

  • Da. Ameninat cu razboiul.

   Insa observa situatia .. careia nu stiu cum sa ii spun.

   raiwan ca stat indepoednent nu se inghite.

   Insa provincia rebela Taiwan, aia care acu .. 50 de ani se pretindea unica si adevarata China si dorea sa cucerasca/elibereze China continentala , provincia rebela zic poa sa fie si sa ramana rebela ad libitum.

   Apreciază

  • SUA atacată de China ? Cât ai băut azi, măi trexsr?
   O fi pandemie, izolare, etc, dar nu-ți ignora sănătatea mintală….eu refuz să cred că polițistul din Mineappolis este agent chinez…
   China își apără suveranitatea, așa cum ne apărăm și noi Ardealul și, totodată, ne urmărim scopul pe termen lung în materie de Basarabia..

   Apreciază

   • @ZeV, vad ca desi predici, totusi esti ca popa din zicerea romaneasca. Imi predici mie sa nu il „atac” personal pe @fragmentarium, dar incerci sa ma insulti aici ca as fi bolnav mintal. Nici o problema, se rezolva cu tine.
    Din pacate mintea ta functioneaza pe model „Kalashnikov”: dai, dai ,dai cite o rafala dar ramai rapid fara gloante. Fara subtilitati. Nu te-ai gandit ca, de fapt, China ataca de mult SUA, prin diverse metode: cibernetic (cu hackers care incerca sa sparga relete americane si sa fure date), economic (cu produse ieftine si de slaba calitate, dar cu efectul ca SUA ramin vulnerabile, joburi duse, productia mutata in China), cu agenti infiltrati prin insitutiile americane care au misiunea de a fura knowhow si secrete ale unor companii, si azi cu acest virus venit din China care a omorit 100,000 americani (nu e clar daca e un atac voit sau nu, dar asta se intimpla).

    Apreciază

  • …Legea privind securitatea votată la Beijing se referă la Honk Kong, zonă care colcăie de agenți americani și britanici….. problema e că Hong Kong nu este Kiev, iar China nu este Ucraina.
   Legea cu pricina este o contramăsură a Chinei în urma atacurilor sistematice diversioniste ale administrației Trump, știindu-se că SUA are excedent comercial în relația cu Hong Kong (50 miliarde versus 16 miliarde).
   Adevărurile sunt simple, trexsr, folosește-ti creierul, nu mai citi tot felul de materiale de propagandă gen,, cortină de fier”.
   Unul dintre adevăruri este că societatea americană este mult mai fragilă decât își imaginează mulți și riscă să facă implozie, datorită inechităților și militarismului exacerbat devenit o povară tot mai grea pentru umerii… totuși limitați ai unchiului Sam.
   SUA își simte amenințată poziția de hegemon, de aceea latră și amenință…mai ales în context electoral fierbinte, agravat de gestionarea total neconformă a crizei pandemice de către o administrație incompetentă, arogantă și conflictuală.

   Apreciază

   • @ZeV: „Legea cu pricina este o contramăsură a Chinei în urma atacurilor sistematice diversioniste ale administrației Trump…”

    Este un atac chiar la adresa principiului emis de China cu mult timp in urma, care sustine „o tara, doua sisteme”. Este baza unor actiuni viitoare ale Chinei de a constringe Hong Kong si cetatenii sai sa renunte la sistemul democratic si sa devina tovarasi cu ceilalti comunisti chinezi. Stim cum lucreaza Parditul, prin imbratisari repetate, cu dragoste, pina te sufoca. Ca si un ursuletz Panda care se joaca cu un soricel.

    „On Thursday, Canada, Australia, the United Kingdom and the U.S. issued a statement condemning the legislation as a violation of a previous United Nations joint declaration concerning Hong Kong and an action that threatens to undermine the „one country, two systems” arrangement under which the territory retained its own Western-style social, legal and political institutions after being handed over from British to Chinese rule in 1997.

    „Direct imposition of national security legislation on Hong Kong by the Beijing authorities, rather than through Hong Kong’s own institutions as provided for under Article 23 of the Basic Law, would curtail the Hong Kong people’s liberties, and in doing so, dramatically erode the autonomy and the system that made it so prosperous,” the statement read.”

    Joining the U.S. and other countries in expressing concern, Japan’s chief cabinet secretary Yoshihide Suga said it was important for Hong Kong to have a „stable and democratic development.”

    https://www.cbc.ca/news/world/china-security-law-hong-kong-1.5587892

    Apreciază

 5. Europa Multilaterala: Obiectivele dezvoltarii culturii strategice si securizarii modelului de civilizatie

  Discursul diplomatic al lui Josep Borrell (JB), noul ministru de externe al UE, imi transmite un sentiment foarte reconfortant si datator de sperante. Pe acest catalan socialist de 73 de ani (n. 24 aprilie 1947), economist si inginer, care are si cetatenia argentiniana, ca papa Francisc, il percep ca avand acele fibre rare ale intuitiei, luciditatii si vizionarismului din care este plamadit politicianul rasat, cu un al saselea simt. Printre romani, acest profil l-am identificat la 3 personalitati politice postdecembriste. Am o cu totul alta parere fata de cei care sutin ca am avea o clasa politica proasta si corupta.

  Revenind la tema, cand am citit interventia lui JB la conferinta anuala a ambasadorilor germani, m-am gandit cu destula innegurare la unii papi si lideri europeni, din ultimele cateva sute de ani, care au facut greseli catastrofale, pentru care au trebuit sa traga ponoasele atatea generatii. Din pacate, nu au fost scutiti de greseli nici francezii (Ludovic XVI vs revolutia) nici germanii (Hindenburg vs hitlerism). In abordarea viitorului european, trebuie sa se plece de la faptul ca numai o Europa a Natiunilor si o Europa Multilaterala ne vor securiza integritatea, libertatea, democratia si modelul civilizational.

  Ca o prelungire a ideilor nationala si multilaterala, dreptul national trebuie sa fie prioritar, comparativ cu cel european. Cu atat mai mult cu cat semnalul l-au dat germanii, prin decizia instantei lor constitutionale privind politica bancii centrale europene. UE are 27 de constitutii nationale, este firesc prin urmare ca dreptul national sa fie intangibil, mereu operational. Este si consecinta respingerii de catre francezi si olandezi, in referendumuri nationale care s-au dovedit a fi zile luminate, a unei “Constitutii” europene, lucru care nu va trebui sa se intample niciodata. In interiorul UE avem nevoie de discutii fara limite sau tabuuri in ceea ce priveste interesele nationale ale fiecarui stat membru. Natiunile europene trebuie aduse “impreuna”, in “unitatea” lor trebuie sa se “investeasca”, cum foarte bine spune JB. Solutiile nu trebuie impuse prin executiv, ci prin acceptare. Orice decizie europeana care ar intra in contradictie cu un interes national poate fi rediscutata in fel si chip, exista multe cai pentru a se ajunge la un rezultat acceptabil. Niciun cost nu va intrece beneficiul de a tine o natiune aproape de institutiile si deciziile europene, colegiale.

  Dreptul national este in acelasi timp preventiv si pentru cel european. In episodul Munchen, de pilda, cand dreptul national era suprem, Fuhrerul a fost prudent la refuzul presedintelui ceh Hacha, succesorul celui antinazist Benes, ca ministrul de externe sa semneze alaturi de el ordinul, pe care nemtii i-l redactasera, ca cehii sa nu traga, sa ramana cu arma la picior. Dictatorul nazist a reflectat rapid: “este jurist, poate ca in Cehia este vreo lege care spune ca un act de stat nu are valoare daca nu poarta si semnatura ministrului de externe”. El a insistat pana l-a semnat si cel de-al doilea. O concluzie, care nu trebuie uitata, este ca dictatorilor le este frica de dreptul national.

  Necontenita cautare a noului ar putea privi si principiile. Probabil ca centralizarea-ascultarea-flexibilitatea ar fi eficiente in politica externa, sa vorbim pe o singura voce (centralizare), sa respectam fara nicio abatere euro-deciziile si sa luptam pentru implementarea lor intocmai (ascultare), dar sa avem si flexibilitate, care ne ajuta la mobilitate si adaptare. Intern, autoritatea nationala sa fie definitorie. La fel, discutarea si acceptarea deciziilor europene.

  Ca est-europeni, trebuie sa ramanem intotdeauna in contact nemijlocit si solidar cu Franta si Germania, motoarele de putere ale Europei. Am o mica zvacnire de activism european, de ce n-am realiza un asemenea tandem si in Europa Centrala si de Est, ma gandesc la un motor subregional Polonia-Romania. Visegradul asta exclusivist imi da un sentiment de discriminare, de ramanere in afara jocului. Sunt constient ca ortodoxismul si catolicimul fac diferentele. Ele imi sugereaza un pol specific, dar si aici, privind circular, remarc jocuri geopolitice diferite, unele deja facute, altele necunoscute.

  Cele trei crize din ultimii 12 ani – euro, migratie, pandemie – ne-au zgaltait serios. E buna aprecierea lui JB ca efectele crizei sunt asimetrice. Oricum, vor fi necesare eforturi concertate, nationale si comunitare, de redresare economica, dar si de asumare de catre Europa a unui rol esential, mult consolidat, pe scena internationala. N-as deplange pierderea “leadershipului mondial” de catre SUA. Nu o remarc ca un vid. Ar fi o minimalizare a rolului ONU, care e singura indreptatita pentru un statut de drept international, de securitate globala si coordonare mondiala, prin agentiile sale de specialitate, fara ca acestea sa se substituie statelor.

  Rivalitatea dintre China si SUA trebuie descurajata in primul rand prin evitarea inscrierii intr-o tabara sau alta, o chestiune specifica razboiului rece. Relatiile geopolitice ale Europei si statelor membre sa fie omniazimutale, netributare in niciun fel diferentelor ideologice. Securitatea medicala si cibernetica trebuie sa fie o preocupare continua si progresiva.

  Nu cred ca vom reusi sa standardizam retelele sociale. Chiar daca Trump le-a amenintat cu “reglementarea” sau “inchiderea”, ele vor ramane principalul canal al Globalismului de influentare/modelare, cat o mai ramane din aceasta capacitate, a Natiunilor. Cred ca mai aproape de reusita vor fi politicile de europenizare a retelelor sociale de pe continent. Regulile vor fi diferite, cum au fost si in cazul bancilor dupa criza din 2008. Esential va fi ca ambasade sau grupuri oculte sa nu mai poata folosi retelele sociale ca mijloace de presiune asupra parlamentelor si guvernelor, pentru obstructionarea adoptarii legilor sau masurilor executive, in beneficiul unor interese non-nationale sau non-europene.

  Dintre obiectivele externe, o urgenta zero este Libia, care trebuie stabilizata si civilizata. Pentru Ucraina trebuie sa se gaseasca o formula de deconflictualizare a celor “doua Ucraine”. “Cadoul” pe care Hrusciov i l-a facut a revenit celor de la care l-a furat, nu insa si alte teritorii straine care i-au fost incorporate din ratiuni strategice ale razboiului de aparare antihitlerista. Nota de plata a comunismului inca nu a fost inchisa si achitata.

  Foarte lucrative sunt definitia “angajamentului selectiv” al Europei fata de Rusia si punerea aspectele energetice, economice si de securitate intr-o relatie de “dependenta bilaterala” euro-rusa. China merita intr-adevar “respect” pentru munca asidua si progresul urias. Dar, acum, ca stim ca a existat o “capcana a lui Tucidide”, cum a denumit-o istoricul american al relațiilor internaționale Graham Allison, potrivit caruia două puteri dominante într-o epocă ar fi condamnate să se confrunte, „destined for war“, cum au facut Sparta și Atena pentru dominarea Peloponezului (431-404 î.Hr.), ar fi absurd de prostesc ca SUA sau China sa cada in ea. Natiunile Unite nu trebuie sa permita asa ceva. Ideile de “disciplina colectiva”, “cultura strategica”, desprinderea de “gandirea la scara mica” si “securizarea modelului civilizational european” sunt extrem de elocvente pentru anvergura diplomatica a lui Josep Borrell Fontelles si de necesare pentru Europa Multilaterala.

  Apreciat de 1 persoană

  • @fragmentarium:
   „Ca est-europeni, trebuie sa ramanem intotdeauna in contact nemijlocit si solidar cu Franta si Germania, motoarele de putere ale Europei. Am o mica zvacnire de activism european, de ce n-am realiza un asemenea tandem si in Europa Centrala si de Est, ma gandesc la un motor subregional Polonia-Romania.”

   Idea unui „tandem” – politic – cu Polonia nu este noua. Au existat incercari de apropiere in ultimii ani, dar fara sa existe un progres semnificativ. Cele doua tari abordeaza similar anumite subiecte ce tin de politica interna si externa a UE, cum ar fi relatia UE cu Rusia, sau chestiuni legate de tratamentele de „Clasa a doua” pentru cele doua tari in cadrul UE. Dar, din pacate, nu a existat un avans suficient care sa dea acestei relatii un salt calitativ, care sa duca la acel „motor subregional” intre cele doua tari. Exista insa legaturi economice mai puternice intre cele doua tari, care avantajeaza Polonia. Polonia este legata de Visegrad politic, iar Romania are rol de spectator acolo.

   „Ca est-europeni, trebuie sa ramanem intotdeauna in contact nemijlocit si solidar cu Franta si Germania, motoarele de putere ale Europei.”

   Trebuie, trebuie, trebuie…mai ramine „sa facem totul”. Nu trebuie. Nici Franta si nici Germania nu cred ca arata ca au vreo obligatie sa ramina „contact nemijlocit si solidar” cu noi. Lucrurile nu pot fi fortate, si cind nu exista, nu exista. S-a vazut la pandemie ca nu exista solidaritate si unitate europeana, si ca fiecare este pentru el. Din experienta Romaniei si a altor tari membre de „mina a doua”, probabil e util sa purtam protectie la contactul cu colosii.

   Apreciază

 6. Din punctul meu de vedere, dovada incapacității Europei de a fi eficientă este tocmai concluzia lui Borell:

  „Știți, acum 70 de ani, UE a fost un proiect pentru a rezolva problemele din interiorul Europei, în special pacea și reconcilierea. Am reușit acest lucru. Acum, el trebuie să abordeze lumea din afară, să securizeze ceea ce noi numim modelul european de civilizație.”

  Consider că este un discurs tipic birocratic care nu are alte soluții decât cele gen „ar trebui”, caracteristice și palavrelor de pe diverse forumuri sociale, precum și concluzii autolaudative.

  1. UE, în cei 70 de ani NU a reușit să „rezolve problemele din interiorul Europei”, așa cum afirmă dl. Borell.
  Din contră, a reușit să aducă la faliment Piața Comună liberă transformând-o într-o economie dirijată.

  2. Reconcierea este de fațadă, în realitate, speranța într-o Europă a unor state egale așezate în jurul unei mese rotunde pentru a lua decizii în comun a dispărut lăsând locul unei Europe dezbinate și împărțită în „clase naționale” (dacă pot să mă exprim astfel) cu drepturi diferite.
  Practic, asistăm la o nouă formă a luptei de clasă și a unei „dictaturi de țară”.
  Este vorba de dictatura Germaniei, pe care chiar dl. Borell o accentuează, inclusiv prin elogiile nedisimulate adresate lidershipului european dictatorial al acesteia.

  3. Deci, atâta timp cât problemele interne sunt departe de a fi rezolvate, cum poate dl. Borell să aibă pretenția ca Europa să aibă un cuvânt decisiv în politica globală?
  Și, în acest context, cât de credibil este „modelul european de civilizație” pe care-l elogiază, model aflat încă în faza construcție pentru a fi implementat într-o Europă germanică?

  Apreciază

 7. În trendul „Dubla măsură a CNCD”, @trexsr spune: „Solutia nu e sa interzici cuvinte ci sa lucrezi la comportamente.”
  ======
  La comportamente doar prin educație.
  Cu interzicerea cuvintelor cred că deja este vorba de ipocrizie. Nu poți vorbi de libertatea de gândire și libertatea de exprimare, dar în același timp să îngrădești cuvântul.

  Atâta timp cât există oficial organisme care au dreptul să amendeze/condamne „discriminarea” verbală (vezi CNCD, de exemplu), cum mai pot exista voci care să condamne abuzurile privind suprimarea liberei exprimări?
  Oare, nu cumva acest gen de abuz devine normalitate prin oficializare?

  Normalitatea-ipocrită a fost legiferată chiar prin acceptarea acestor „ministere ale adevărului”.

  S-a ajuns aici odată cu implementarea principiilor progresiste ale „affirmative action”, care au întors lumea pe dos.
  Orice grup de două persoane, care se autodeclară minoritate, poate controla majoritatea și, paradoxal, o poate amenda/pedepsi.

  Dar asta este lumea socială de astăzi care dela o generalizare normală a drepturilor și obligațiilor se îndreaptă spre o tribalizare a drepturilor manifestată prin supremația „anti-discriminării” în relațiile din societate.

  Apreciază

  • Păi nu este acesta sistemul vertebral american de valori contemporan?
   Fără aceste politici de contestare a majorităților prin ideologia cu iz nazist a cotectitudinii, cum îți imaginezi că ar fi putut fi implementată în lume strategia de expansiune a hegemonului ?
   În fine, Trump abordează diferit problema, folosind provocarea diversionistă, șantajul, amenințarea (bazată pe autovictimizarea ipocrită), demonizarea și sancțiunea unilaterală.
   Dar ambele variante sunt la fel de toxice pentru umanitate, cu diferența că ,,protecția americană” sub Trump nu asigură mai multă insesecuritate, ci dimpotrivă. Pur și simplu acest ne-om – care disprețuiește viețile cetățenilor americani (prin ignorarea sfaturilor specialiștilor) și, mai nou, atacă libertatea de expresie a mediilor din țara sa, recte, calcă în picioare dreptul internațional – a devenit pericolul nr. 1 atât pentru SUA, cât și pentru restul lumii. Sper ca alegătorii americani să deschidă bine ochii și mintea în toamnă.

   Apreciază

 8. O! Am citit articolul cu sufletul la gura, cu inima cat un purice, crezand ca asta anunta ce veleitati i s-au descoperit Pandemiei, si anume saracia. Deja ma vedeam pe lista neagra.
  Uh! Am scapat si de data asta(macar noi, ca ai nostri saracii..D-zeu sa-i ocroteasca! Pacea fie cu ei!)

  Apreciază

 9. Joseph Borell: „…modelul european de civilizație. Cea mai bună combinație dintre libertate, prosperitate economică și coeziune socială….”

  O alta fraza frumoasa, buna de pus pe un panou la o demonstratie. Ce inseamna „cea mai buna combinatie”? Cred ca dl Borell inca mai cauta combinatia care sa deschida cutia cu bomboane europeana nestiind nici daca ciocolatatele sunt Made in China sau Made in USA. Nestle cred ca face in ambele tari.

  Apreciază

 10. Cum UE nu este o mare putere, recunoaste si dl Borell, nici macar una care sa fie pregatita pentru momente istorice ca acesta, preocuparea ramine pentru supravietuire, si atunci inteleg de ce aduce vorba de capcana lui Tucidide. Nu vad nici o miscare politica de anvergura europeana, care sa incerce sa redefineasca UE si care sa o aduca la standardul de „model european de civilizatie”. Model care e cea mai buna combinatie intre 3 valori, dar nu stim care e combinatia. Chiar daca ar apare o miscare mai radicala, cu obiective clare si planificare, nu mai e timp. Cu China nu poate concura. Investind acolo masiv poate sa duca la acelasi rezultat pe care l-a obtinut SUA: China ia la suturi SUA azi fara nici un fel de menajamente, dupa ce SUA s-a „globalizat” si a investit enorm sa ridice economia chineza. A reusit, si azi ia suturi de la chinezi. Sa nu uitam: China nu a considerat ca este responsabila pentru dezastrul global produs cu virusul lor. Si mai si ameninta pe altii…nu ma astept la nimic bun, si un razboi nimicitor pare posibil.

  Ambitiile nationale distrug de fiecare data proiectul european, UE ramanind schioapa la capitolul politica externa. Solidaritate nu exista, s-a vazut cu pandemia. Unitate nu exista, recunoaste dl Borell. Bunastarea e mult mai mult la unii, si mult mai putinala altii, deci coeziune nema. Pare ca UE va deveni prada oricarui alt actor care va cistiga in batalia celor mari. Si atunci, o sa se destrame, pentru ca nu va exista acord intre statele membre. Va fi o schisma si o parte va deveni „vecinatatea” unei puteri si cealalta parte „vecinatatea” celeilalte.

  Apreciază

 11. Inca 9 kilometri de autostrada vor fi in lucru in Romania in 2021 .
  Intre aeroportul Tg Mures si municipiul Targu Mures .
  Acum cinci ani , dupa 2 ani de asteptare a ordinului de incepere a lucrarilor care nu mai venea , constructorul lotului 5 al autostrazii Campia Turzii Targu Mures renunta la contract dupa ce imobilizarea materialelor si a muncitorilor il dusese in pragul falimentului .
  De ce nimeni nu a avut autorizatia de construire 2 ani ?
  Pentru ca in Statul Securist functionarii CNAIR se temeau sa semneze exproprierile , cadastrul intre Campia Turzii si Tg Mures fiind ” incomplet ” si mostenitorii proprietarilor terenurilor fiind de negasit .
  Cinci ani mai tarziu dupa 10 infatisari in Justitie , contractul este semnat .
  Sinistru .
  Unde in lume se mai intampla asa ceva ?

  Apreciat de 1 persoană

 12. Borala asta ?

  Josep Borrell, High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy ( Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene , adica sinistrul e externe al UE) :
  „”Nu este normal ca Europa să nu producă niciun gram de paracetamol şi ca China să concentreze 80% din producţia mondială de antibiotice”
  „”Nu spun că toată lumea ar trebui să producă totul în ţară (…) dar lanţul de aprovizionare ar trebui să fie mai scurt şi de ce să nu avem centre de producţie în apropiere?”, a întrebat Borrell.
  „De ce să nu producem în Africa, consumatoare tot mai mare de medicamente, o parte din propriile noastre nevoi?”, a mai sugerat el.
  (http://stiri.tvr.ro/…61224.html#view)

  E … si ca am scirs China ..
  Care ar fi baza sucarului actual ?
  Doctrina Wolfowitz.
  Care are la baza 2 idei clare :
  – SUA nu vor pemite ca lat stat sa o depsaseasca dpv economic
  – SUA nu vor pemite ca lat stat sa o depsaseasca dpv tehnologic
  Si mai avea ideea simpla a actiunii „preemtive”.
  Si zisa doctona avea o mare hiba da hiba – „fixa” atentia SUA pe fosta zona sovoetica si pe .. Orientk Apropiat!

  Lupovici ala este si in legatura cu Project for the New American Century ce isi dadu obstecul (previzibil) sfarsit in Irac.. avand ca mare realizare si criza din 2009 (sa nu mi se zica ca rabzoiul nu costa!) . Si fiindca le placu f mult bailloutul ala s-au gandit bine , da bine! , si s-ua apucat de ciules de iasomii prin lumea arba visand la redesenarea Levantului …

  Si acu Covidu .. Covidu a aratat ca SUA :
  – este dependenta de China ptr antibiotoce samd (dependenta inadmisibila! Dar a se imputa americanilor insisi)
  – ca in aceasta criza , SUA unica superputere samd , nucleul civilizatiuei iudeo-crestine” a f pst, scuze irelevanta. Adfica in l\oc sa preia „conducerea” sa fie un model… deat a reactionat .. cu intarziere…

  Apreciat de 1 persoană

  • Daca imi aduc bine aminte a fost o tara din Balcani care a incercat sa fabrice, sa produca de toate de la cuie pana la avioane si diamante, de la faina pana la vaccinuri performante, datatoare de viata, iar astazi acea tara este o umbra a ceea ce a fost. Politica chineza de a produce de toate si pentru toti nu este o inventie a lor, numai ca prin modelul „o tara doua sisteme” au izbandit.

   Apreciat de 1 persoană

   • Totusi China importa avioane Boieng si Airbus.
    Si automobile Cadiilac si Buick.

    Oriocum Chian arre mia mari sanse de reusita – oricum o dai este un gigant. Are populatie .. excesiva, are teritoriu destul catre imens samd etc. Adica are si o piata interna ce poate sustine o intensa activitate economica (de ex constriuctia de avioane….. caci oricum o dai de cate avioane pe cursele interne are nvoie Romania?)

    Apreciat de 1 persoană

  • Mai nea Ghita, ce faci ? Imi faci analiza pe text, nu ca m-ar supara. Credeam ca sunteti un tip mai … si veti intelege substanta randurilor mele. Oricum nu-i bai.

   Apreciază

 13. Lucian Bode promite semnarea ” in doua saptamani ” a singurului contract de mare infrastructura susceptibil de a fi semnat , eliberat de contestatii si procese , 30 de km de autostrada intre Biharea si Marghita .
  Cel ce va lucra este un constructor oradean , Trameco , care lucreaza admirabil la cei 5 km de dinainte de Biharea – foarte bine , continua ce fac deja si sunt in judetul lor .
  O sa avem o noua legatura rutiera cu exteriorul pe autostrada , dupa cea de la Nadlac – Arad , 35 de km de la frontiera la Marghita , care va servi jumatatea de Nord a tarii .
  Ce este ingrijorator este ca aceasta autostrada va atrage tot traficul rutier greu din Moldova romaneasca si Basarabia care se va dirija spre reteaua rutiera de rea calitate si periculoasa a judetului Salaj si cea bihoreana intre Marghita si judetul Salaj , complet nepregatita sa preia un astfel de trafic ( in plus curbele periculoase ale Muntilor Meses , parcurgerea oraselor Zalau si Simleul Silvaniei plus o mare de sate insirate pe drum ) – asa cum podul de la Braila va atrage acelasi trafic spre Constanta pe drumurile judetene inguste din judetul Tulcea .

  Apreciază

 14. @fragmentarium, multumesc pentru raspunsul din MAI 29, 2020 LA 11:11 AM
  Evident ca Trump are o trupa a lui care il sprijina. Asa cum o are si Presedintele Chinei. Exista o legatura strinsa, simbiotica intre PC Chinez si liderii importanti de business ai Chinei, cum ar fi Huawei. Dimensiunea strategica a acestei legaturi intre business si politic in China e explicata de furia chinezilor la arestarea doamnei respective in Canada.
  Amintiti de resurse si cum ar tine americanii cu dintii de ele in alte tari. Daca va referiti la petrol nu mai e cazul. Dar China cum procedeaza? De ce credeti ca a investit in tari din Africa, pentru privelistea cu girafe?
  Dumneavoatra nu conteniti sa va uitati doar in ograda americana, ignorind total aspectele negative din politica Chinei si efectele ce decurg pe plan international. Plus ca nu va intereseaza ca in China nu exista democratie, nu exista respectarea drepturilor fundamentale, iar media e controlata. Jurnalistii dispar, oamenii dispar daca critica sistemul, sau sunt arestati de securitatea lor. Totul e controlat de Partid. Alte tari sunt amenintate cu ocupatia, cetateniii sunt amenintati cu razboiul (Hong Kong, Taiwan). Am mai trait asta, si nu vad nimic „inalt” in acest model.
  Probabil nu ma ridic la „inaltimea” ginurilor dvs extraordinare, dar cel putin incerc sa fiu obiectiv si sa nu ma las sedus de o parte sau alta.

  Apreciază

 15. Am sa incerc sa nu fac comentarii pe marginea expozeului d-lui Borell pentru simplul motiv ca noi, Romania nu „jucam” in acelasi meci si sunt extrem de mahnit in legatura cu politica externa dusa de foarte multi ani de responsabilii de la Bucuresti. Am senzatia ca reprezentantii Romaniei la UE si nu numai, nu toti, sunt acolo tocmai sa fault-eze din interior interesele majore ale Romaniei si culmea multi dintre acestia invoca „interesul national”. Mi-am expus parerile cu putin timp in urma in alte postari, asa ca nu doresc sa plictisec din nou.

  Apreciază

 16. Asa cum putem vedea cu totii sedinta de guvern din 25 mai 2020 s-a desfasurat intr-o atmosfera foarte destinsa , Orban tolanit intr-un fotoliu picior peste picior cu un pahar de whisky pe masa langa el , Aurescu cu un trabuc in mana , Bode parca fumand , un chelner cu o tava , semanand izbitor cu Dragnea , parca Turcanu intr-un colt …
  Sa astepti de la un asemenea guvern proiecte mari pentru Romania in perioada 2021 – 2027 pare exagerat , nu ?
  Care licitatie pentru UNICUL NOU PROIECT FEROVIAR pe care il putem avea , modernizarea caii ferate Arad – Timisoara – Caransebes , de la un asemenea executiv ?
  Cum sa nu intelegi si sa nu aprobi , de la un asemenea guvern , blanda ingaduinta acordata proiectantilor caii rutiere rapide Ploiesti – Buzau – Focsani de a-si prelungi misiunea pana la 31 DECEMBRIE 2021 ? ( deci studiul de fezabilitate , inceput acum un an , va fi gata in … 2022 ! )
  Ca sa-i pun fata in fata pe asa zisii oameni de stat de mai sus cu adevarati oameni de stat , descopar cu surprindere ca si infrastructura feroviara administratia Nastase s-a descurcat bine – primul sector de cale ferata modernizata in Romania , Bucuresti – Campina , dateaza din 2004 …

  Apreciază

 17. De pe NHK World (canal japonez) am retinut opinia unui specialist japonez, care nu crede ca Japonia trebuie sa aleaga intre China si SUA. Japonia, spune el, ar trebui sa aleaga o alianta cu statele asiatice democrate (care se tem si ele de China), si cu UE.
  Parerea mea este ca SUA ar trebui sa faca citiva pasi pentru a intari parteneriatul strategic cu UE si pentru a ii linisti pe europeni care cred intr-o retragere totala a SUA din Europa (ceea ce nu e adevarat).

  Apreciază

 18. „PANDEMIE, RĂMÂI! CÂT EȘTI DE FRUMOASĂ!”

  Niciodată-niciodată nu va mai fi la fel grozav pentru guvernul lui Orban-cel-Bun… de aceea „vremea pandemiei” va rămâne, pentru posteritate, ca o clipă de grație a guvernării liberale! Păi, când îi va mai fi dat lui Ludovic Întâiul să strunească poporul prin ordonanțe militare explicate pe larg în limbajul semnelor, limbaj chiar mai ușor de urmărit decât discursul patetic al lui Marcel Vela, coborât direct din TOP SECRET? Când va mai putea el să dea milițianului de proximitate puterea de a amenda femeia cu basma și gumari care-și urmărește pe uliță scroafa scăpată din coteț? Și asta pentru că nu și-a completat corect declarația cu o informare completă asupra împrejurării în care a evadat scroafa? Când va mai putea Ludovic cel Bun să se izoleze în vila LAC 1, cugetând asupra vremelniciei guvernării pe pământ, între două binecuvântate soileli de voie pentru ca apoi să se strâmbe de râs scriind la viitoarea ordonanță militară, cu mai multe și mai fanteziste interdicții pentru vulg? Când îi va mai gâdila orgoliul Violeta Vijulie cu următoarele vorbe, pornite din ficat:

  „Nu cunosc vreun om, orice meserie sau ocupație ar avea, care să fi umblat mai mult această țară și să fi dat mâna (mai nou, cotul) cu mai mulți oameni decât Ludovic Orban. Acesta este secretul care îl face cel mai bun premier pe care l-a avut România după 89 și unul care se înscrie cu mândrie în frumoasa linie a premierilor liberali de la Brătieni încoace. Partidul Naţional Liberal este privilegiat cu un astfel de lider! La mulți ani, domnule președinte Ludovic Orban!”(Violeta Vijulie, pe pagina ei de FACEBOOK, 25 mai 2020)

  Ei, cred și eu! Nimeni n-a dat „cu cotul” mai bine decât Ludovicul nostru aflat „în frumoasa linie a premierilor liberali de la Brătieni încoace”, e evident! Dar cu toate că Violeta s-a scremut să scrie aceste sensibile și sincere rânduri, recunoștința e o floare rară… premierul n-a invitat-o la ziua lui! Așa cred, căci de la aniversarea lui istorică este fotografia care a ajuns, fără milă, aș spune, pe NET, din intimitatea biroului său de premier. Se spune că Ionel Dancă ar fi făcut instantaneul și apoi, exact așa cum soțul își face „selfie” cu amanta, în intimitate, și, din greșeală, în loc să-i trimită acesteia poza, ca „suvenir de amintire” greșește „andrisantul” și i-o trimite nevestei, și Ionel Dancă al nostʹ a postat-o unde nu trebuie, de-a văzut-o tot poporul!

  Așadar, ce-avem noi aici, în poză: avem una bucată premier liberal sărbătorit și destins, răsturnat în fotoliu, fără mască, dar cu țigara-ntre degete și cu paharul de bere (că, după cum arată… e bere, nu șampanie… șampania, din câte știm, nu se dă la sticlă verde de jumaʹ de litru), stând la o distanță ilegal de intimă de vicepremierul României, Raluca Turcan, cea care-și poartă masca sub bărbie. Grimasa de pe fața Ralucăi arată că dânsa regretă din suflet că nu și-a pus viziera și costumul de cosmonaut… și precaută, văzând că se fac fotografii, Turcan bea o apă lungă sau plată, cred… În acest timp, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri încearcă o tărie… iar după cât de mânzește râde, cred că deja a băut suficient… Ministrul de Externe, cel cu pantofiorii oribili, tot tărie bea, dar paharul său e în stânga, pe măsuță, lângă masca aburindă, aruncată pe telefonul fix… ei, care mască… aia, dragă, de la precedenta declarație de presă când a ținut-o lipită de gură, neabătut… Ministrul Aurescu a lăsat paharul, pentru ca să nu-l deranjeze cât trage din trabuc și, la fel ca personajul în curul gol, dar cu papion, care intră nestingherit într-un club unde „ținuta este obligatorie”, dânsul poartă mănuși de cauciuc, ca să respecte condițiile obligatorii de protecție împotriva COVIDULUI CEL RĂU, în timp ce se-nghesuie în ministrul Virgil Popescu! După forma paharului, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, bea vin sau șampanie, sau așa ceva… mă rog, ce s-a găsit prin preajmă. Vecinul lui Bode nu se vede, dar, după lungimea pantofilor, pare să fie ministrul Predoiu. Totuși nu pot băga mâna-n foc… și ministrul de Interne , Marcel Vela, poartă un număr uriaș la pantofi, cam cât Codruța Koveși. Știu însă sigur că nu sunt pantofii doamnei Violeta Alexandru… Oamenii au mâncat, farfuriile cu resturi au rămas pe masă, că de! poate le strânge femeia de serviciu dacă n-au dat-o afară, ca să facă economie… Deși în aceste condiții de grijă maximă pentru banul public și cu restrângeri de personal, mi-e teamă că doamna vicepremier Turcan a fost de serviciu la spălat vase iar domnul ministru Virgil Popescu a dat cu aspiratorul, după…

  Pe mochetă, ca o tenie uriașă, vedem cablul prelungitorului electric, în care mulți miniștri s-or fi încurcat până acum… iar pe raftul din spatele grupului de miniștri zace, sedusă și abandonată, o sticlă…

  Așa arată biroul premierului. Acum imaginați-vă cum arăta, în plină izolare, vila LAC 1.

  Întrebat despre fotografia cu pricina, Ludovic cel Bun a răspuns întâi cam ca doamna Udrea, după discuția „sub acoperire”, cu Robert Turcescu „Mmmmm… nu știu… nu știu despre ce e vorba… eu am fost în weekend…” Iată:

  „Nu știu despre ce e vorba, când o să umblu o să mă uit. Acum m-am dat jos din avion, am fost plecat la Mureș și la Maramureș, habar n-am. Știu eu în ce poză apar? Și ce să fac? Asta e! Dacă e o poză, e o poză” (declarație pentru MEDIAFAX.ro, 29 mai 2020)

  După ce-a văzut fotografia și-a amintit însă busc despre ce era vorba și a zis, relaxat:

  „Era ziua mea. Dacă am greșit, plătesc amenda. Greșeala e umană.”

  Care dintre amenzi, dragă? Aceea pentru că ai adus băuturi alcoolice în sediul Guvernului și ai băut cot la cot cu miniștrii? Aceea că ai fumat acolo unde nu se fumează? Aceea că n-ai păstrat „distanța” din nenorocitele tale de ordonanțe militare? Aceea că n-aveați niciunul masca pe mufă? Aceea că v-ați aruncat „chiloții pentru gură”, neglijent, pe masă? Cred că trebuie să-i spui lui Vela să prevadă în ordonanțe și o amendă de contravenții mici, cumulate, pentru premieri galactici!

  Să ai, popor, poza aceasta sub ochi, atunci când vei merge cu ruleta la plajă, ca să măsori corect distanța legală dintre cearceafuri, așa cum îți impune Ludovic cel Bun prin ultima lui Hotărâre de Guvern:

  „În Hotărârea de Guvern pe care am dat-o privitor la deschiderea plajelor, acolo, într-adevăr am specificat că pe plajele amenajate accesul se face cu şezlonguri care trebuie să fie la 2 metri. Aici o să facem o revenire pentru că asta nu înseamnă că interzicem ca pe o anumită suprafaţă dintr-o plajă amenajată, ca oamenii care nu au resurse financiare să-şi achiziţioneze şezlongul, cu câte 8 – 10 lei, să poată să vină cu prosopul, cu cearşaful (…) O să facem corectura…cu siguranţă, vom face o revenire şi vom specifica foarte clar că este permis pe anumite zone să vină cu cearşaf, cu prosop”(declarație Ludovic Orban, publicată în ZIARUL FINANCIAR, pe 30 mai 2020)

  Nimic nu v-aș spune… nimic, cetățeni, despre aniversările impostorilor și ipocriților ăstora care vă conduc și vă bagă interdicții la foc automat, pentru că și eu cred că e firesc ca oamenii să-și aniverseze zilele de naștere, indiferent dacă „pică” în pandemie sau nu… Dar nu pot să uit că România este țara aceea în care televiziunile infectate de covizi guvernamentali îmi prezintă înmormântarea unui copil numărând rudele, ilegal de multe, din spatele micului sicriu, filmând la „așa nu!” fețele îndurerate și lipsite, în mod reprobabil, de masca obligatorie, iar știristele contactează „oamenii legii” pentru ca să afle ce măsuri s-au luat împotriva contravenienților… unde slujbele religioase sunt „vânate” și demascate pentru încălcarea distanței legale… și unde în tradiționala poză de la nuntă trebuie musai să porți budigăii pe față, ca să fii regulamentar…

  În timp ce toți aceia care v-au vârât pe gât regulile astea umilitoare, nu numai că nu le respectă, dar râd cu lacrimi de voi, cei care vă „conformați voluntar” cumpărând măști și termoscanere, nerăbdători să îngrășați afacerile unora pe care nici măcar nu-i știți, deoarece nu sunt niște barosani, ci niște găinari al căror timp a venit, în sfârșit, odată cu pandemia! Iar la final de comedie trimit potera să prindă maeștrii grătarului, adică pe-acei cetățeni periculoși înarmați cu fleici și mititei, de prin pădurile patriei!

  Apreciat de 2 persoane

 19. Ma uit si eu ce se intimpla in SUA. In primul rind, clar ca a fost al citelea episod de brutalitate a Politiei impotriva unui cetatean de culoare. Culmea, pe politistul alb arestat il chiama Chauvin (se citeste „shovin”). Adevarat sovin, si ce coincidenta, numele se potriveste cu caracterul!

  In al doilea rind, e iar clar ca sunt probleme in SUA care nu au fost rezolvate de decenii, de inegalitate, de criminalitate (uriasa in rindul populatiei de culoare), de lipsa de sanse, de ignoranta din partea politicienilor dar si a „societatii civilie”. Alte probleme cu Politia, justitia americana etc. O lectie pentru alte tari!

  Ma trece un sentiment de deja vu, comparind cu ce am vazut la Bucuresti. Administratia democrata de la Minneapolis zici ca e PSDista de ieri pe modelul: „sa ne retragem in munti, sa-i lasam sa jefuiasca si sa incendieze, ca sa le treaca supararea”. Azi, au intors pagina 180 grade, cheama tooata Garda Nationala, si o sa puna ciomegele pe toti care incalca „curfew” incepind cu 8PM.

  Dar cum ramine cu violenta extraordinara? Autoritatile de pe mai peste tot din orasele afectate sunt in concordie si lanseaza teoria ca ea este produsa de „white supremacists” (rasisti albi extremisti), si anarhisti. Teoria merge mai departe si fabuleaza ca acesti agenti albi rasisti s-au infiltrat (!) intre negri, ca si cum negri sunt niste prosti care lucreaza cu ultra-rasistii albi. Scopul infiltrarii ar fi sa puna o pata urita pe aceste miscari ale negrilor si albilor pro-negri si sa abata atentia de la uciderea unui negru de fortele de politie. Aceasta teorie nu este credibila, tocmai pentru ca politizeaza in sensul ca Trump ar ffi in spate, ca si cum el ar fi ordonat „infiltrarea agentilor KKK” printre negri, agintindu-i si indemnindu-i la violente. Bietii negri matahale, ei nu stiau de ce pun foc si arunca cu bolovani in Politie. Dn cauza „agentilor KKK”!

  Posturile de TV insa nu vorbesc nimic de bandele de negri, clar criminali, care ataca violent politia care protejeaza bunul privat si public. Am vazut la Atlanta, la sediul CNN, majoritatea erau niste negri violenti, niste adolescenti negri idioti-mascarici, si UN ALB care s-a ranit la mina incercind sa sparga un geam. Ala era „white supremacist”? Ar fi de ris daca nu ar fi de plins…Tuturor le e frica sa ii numeasca pe acei negri ca fiind violenti si comitind acte criminale.

  Prost moment pentru SUA, in timpul pandemiei, atacata de peste tot din exterior, inclusiv pe canalele de socializare „globale” ale unor americani, canale ce permit denigrarea permanenta si agresiva a tarii lor de agenti straini. Ginditi-va, daca Romania ar avea asemenea canale, si permanent acolo s-ar juca impotriva Romaniei si a intereselor romanesti, un Presedinte roman, care tine cu Romania, ce ar face?

  Zic ca in momentele astea grele pentru prietenii americani, sa ne rugam pentru ca lucrurile rele sa inceteze si spiritele demonice sa fie alungate. Doame Ajuta sa fie pace peste tot!

  Apreciază

 20. Pe 22 april. a.c., cu prilejul comemorării a 30 de ani de la debutul Pieții Universității, fostul președinte Emil Constantinescu spunea: „Ne confruntăm cu alte dificultăți, cu alte provocări și incertitudini, cu multă dezbinare și cu un alt val de ură, care s-a mutat din stradă pe rețelele de socializare.”
  Pe 24 mai a.c.suntem anunțați că dânsul are soluția pentru dificultățile/provocările/incertitudinile noi, care înseamnă multă dezbinare și un alt val de ură, care s-a mutat din stradă pe rețelele de socializare – Fostul președinte, Emil Constantinescu, va demara un proiect de cercetare asupra Fenomenului Piața Universității 1990 !
  Cu precizarea că nu va cuprinde și evenimentele din 13-15 iunie 1990, pentru că „reprezintă două curente sociale distincte”.
  Domul fost Președinte al României ne anunță că se bucură de desecretizarea tuturor arhivelor, adică și cele ale serviciilor secrete, așa cum se bucură de realizarea lui Gheorghe Dumbrăveanu, care a adunat într-un volum articole din perioada aprilie-iunie 1990, din publicațiile „România liberă”, „Dreptatea”, „Timișoara”, „România literară”, „Expres”, „Zig-Zag”, „Cuvîntul”. Adică ne spune de la bun început cât de obiectivă va fi cercetarea ce o coordonează !!!
  Adică – gata ! N-o să mai fim dezbinați și n-o să ne mai urâm pe rețelele de socializare !
  SUPERB !

  Apreciază

 21. Citesc o stire pe CP24, ca Premierul Romaniei a fost amendat pentru ca nu a respectat legea. Am citit apoi ca s-a autodenuntat, ca a fost ziua lui, ca a fumat, si alte povesti de nani-nani. Pina la urma, ce imagine propaga Romania in exterior cu asa un PM? Nici macar una hazoasa…ci una care spune ca PM-ului al Romaniei i se falfaie de lege. Daca el nu o respecta, care cetatean roman sa o respecte? Action item: demisia!

  Apreciază

 22. ,,…Este greu pentru că există numeroase diviziuni între statele membre pe tema multor chestiuni.

  Nu avem o cultură strategică. Iar disponibilitatea pentru compromis este mai limitată decât ar trebui să fie…,,

  Omul este constient ca are de-a face si cu niste mafioti cretini ingloditi in pensii si venituri nesimtite. Din pozitia dumnealui, cum poti sa privesti niste specimene ca noi? Noi suntem cei mai destepti, cei mai doctoranzi… Si-atat!
  De curiozitate, cam la ce va asteptati de la viitoarea Președinție a Consiliului de Securitate al ONU? Sau poate ca nici nu trebuie sa-i luam in seama. Cu mijloacele noastre proprii, cu specialistii nostri ONU, oricand putem iesi in aparare. Cu fripturile in bat. 😂😂

  Apreciază

 23. Capsula Crew Dragon: SUA au “complexul China”?

  Salut succesul lansarii de catre SUA a capsulei Crew Dragon spre Staţia Spaţială Internaţională. Era si timpul. Ramanerile in urma le devenisera foarte batatoare la ochi. Indoielile privind aselenizarea umana americana, din 1968, incepusera chiar sa reinvie.

  SUA le vor fi insa foarte greu s-o ia inainte. Nici cei din frunte nu stau pe loc. Totusi, cu tot succesul larg mediatizat, deasupra lui pluteste o banuiala. De ce SUA si-au botezat capsula cu echipaj cu numele de Dragon, care este cel mai puternic simbol in mitologiile asiatice, in special in cea chineza? De ce implicit si-au retrogradat simboluri ale statalitatii, cum este “Vulturul american”?! Sa fie deja inceputul unui complex de inferioritate fata de China?!

  Este foarte cunoscut ca SUA preiau foarte rapid simboluri, idei, creatii de top ale altor Natiuni, in scop de a le utiliza ca vectori pentru propria inaintare. De la primele doua religii monoteiste, de exemplu, iau exclusiv forta de portanta si acceleratie, precum Crew Dragon de la racheta Falcon 9, degajata in mare dupa utilizare. Dar si de la europeni, de la greci si romani imita filosofii, politici, arhitecturi, nume de institutii si sedii de putere etc. Chiar si de la nazisti, acele impozante pavoazari si steaguri din spatele tribunei liderului.

  Din vizita facut in China, presedintele Donald Trump a ramas fara indoiala cu impresii puternice despre maretia acestei natiuni milenare si a “Dragonului chinez”, ca simbol al vietii si fiinta benefica, aducatoare de noroc. Stiri ale momentului mentionau interesul lui Trump privind istoria Chinei, in discutiile cu presedintele Xi Jinping, din care celebrul “Dragon chinez”, cel mai puternic simbol politic si popular, nu a avut cum sa lipseasca.

  Ca o chestiune de psihologie politica, e foarte probabil ca Trump sa stie de profetia privind “Secolul Asiatic” aka “Secolul Chinez”si, comparand-o cu realitatea uriasului salt chinez, sa recunoasca in sinea sa ca acest lucru se va adeveri curand sau chiar se intampla. E si o explicatie pentru ca si-a pus una din nepoate sa invete limba chineza. Intr-o situatie de excedare sau seducere, intre subiect si obiect apare de regula un raport inconstient de ierarhie. Nu e exclus ca in subconstientul lui Trump sa se fi insinuat un complex privind inferioritatea SUA fata de China. Dragonul e mai tare ca Vulturul? Alegem Dragonul!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.