Luvru – Abu Dhabi

Abu Dhabi se afla la aproximativ 150 de kilometri de Dubai. Este emiratul cel mai mare si cel mai bogat din EAU. Plecand din Dubai, iti dai seama cand ajungi acolo pentru ca asfaltul de pe autostrada isi schimba culoarea intr-un rosu caramiziu iar pe marginea drumului incep sa apara palmieri.

Am vizitat ieri Marea Moschee, Palatul Emirului ( deschis zilele acestea pentru public) si un muzeu foarte interesant – Muzeul Louvre Abu Dhabi.

Cateva cuvinte despre acesta din urma. In primul rand, ideea de a adauga o dimensiune culturala activitatilor din domeniile petrolului, turismului si imobiliarelor mi s-a parut inteligenta. Formula, de asemenea. Un acord guvernamental intre Franta si Emirate, semnat in 2007, prevedea construirea unui muzeu la Abu Dhabi, care sa fie „infratit” cu muzeele din Franta si sa poarte numele Louvre Abu Dhabi. Costurile au fost pe masura. Aproximativ 600 de milioane de dolari constructia muzeului, vreo 500 de milioane preluarea numelui Luvru si inchirierea unor lucrari din Franta in urmatorii 15 ani si vreo 700 de milioane de dolari consultanta si organizarea a cate patru expozitii temporare in urmatorii ani. Plus o donatie de 30 de milioane pentru refacerea unui pavilion al muzeului Luvru din Paris.

Cladirea este spectaculoasa. A fost realizata de un mare arhitect francez – Jean Nouvel – si este „cladita” pe apa. Iar cupola reprezinta o minune tehnica. Are cam 7000 de tone si este compusa din cinci straturi de otel inoxidabil, la distanta unele de altele, cu decupaje diferite, care obtureaza aproximativ 40 % din caldura solara.

Sunt mai multe pavilioane care contin 300 de exponate provenite din Franta si 600 de obiecte achizitionate, deja, dupa 2009, de Emirate.

Intre alte obiecte de arta, imprumutate din Franta, de la Muzeul Pompidou, se afla si o lucrare a lui Brancusi – Cocosul.

Pana in luna mai este deschisa si o expozitie temporara, exceptionala, cu lucrari ale lui Rembradt si ale contemporanilor sai. Un adevarat eveniment. Lucrarile provin din colectii din Paris si New York.

Mi s-a parut interesant si felul cum a fost organizat muzeul. Folosind tema universalitatii. Lucrari cu teme asemanatoare in diferite colturi ale lumii dar in aceeasi periioada. Iata cateva dintre tematicile pavilioanelor: primele sate, civilizatii si imperii, religii universale, caile comertului, din Mediterana pana la Atlantic, la curtea printilor, noua arta de a trai, o lume moderna, modernitatea sub semnul intrebarii, o scena globala. Lucrarile expuse sunt superbe si ele reflecta asemanari de ritualuri sau de preocupari.

In concluzie, Emiratele incearca sa demonstreze ca identitatea proprie are nevoie nu doar de petrol, avioane sau blocuri-turn ci si de o dimensiune culturala care sa le puna in legatura cu alte civilizatii.

13 gânduri despre “Luvru – Abu Dhabi

 1. Sunteti un om cu o cultura vasta . Păcat ca a-ti intrat în cloaca politicii românești…!!! Multa sanatate Dvs. si întregii familii !!!

  mie., 13 mar. 2019, 07:55 ADRIAN NĂSTASE a scris:

  > Adrian Năstase posted: „Abu Dhabi se afla la aproximativ 150 de kilometri > de Dubai. Este emiratul cel mai mare si cel mai bogat din EAU. Plecand din > Dubai, iti dai seama cand ajungi acolo pentru ca asfaltul de pe autostrada > isi schimba culoarea intr-un rosu caramiziu iar pe marg” >

  Apreciază

 2. Felicitari pentru articol …Ma gândesc cu tristete ca sunt muzee in Romania care nu au gasit o minima rezolvare ( desi este lege ) privind accesibilitatea ( pentru persoanele cu dizabilitati ) ….Trebuie sa ne unim eforturile pentru a reusi o accesibilizare pe masura …Tot binele !

  Apreciază

 3. Din povesti am auzit ca si Fujairah ar fi o destinatie faina . Este la cca. 80 km de Dubai insa pe malul Oceanului Indian . Deci apa si plajele mult mai frumoase …

  Apreciază

 4. România e pregătită pentru dictatură
  PATRICK ANDRÉ DE HILLERIN MIERCURI, 13 MARTIE 2019, 12:05

  România e pregătită pentru dictatură
  De cîteva luni, discursul public s-a schimbat radical. Nu tot, ci discursul public al celor care, de doi ani, încearcă să stabilească agenda publică. Nu mai vorbim despre atacuri la adresa Justiției și a independenței sale, ci ni se vorbește direct despre dictatura ce va să vină sau, pe alocuri, chiar a venit. Da, asta este noua temă: dictatura. Se vorbește despre ea cu gura plină, cu spume ce însoțesc această plenitudine, cu îndârjire și convingere. E dictatură pentru că PSD face ce vrea, deși PSD nu face deloc ce vrea. E dictatură pentru că presa nu e liberă, iar oamenii nu pot vorbi liber, deși presa este mai liberă ca niciodată, iar acuzațiile de dictatură vin de la oameni care se exprimă extrem de liber, când vor și unde vor. E dictatură pentru că niște partide cu actele în neregulă nu sunt lăsate să se înscrie în alegeri, deși sunt lăsate, chiar dacă încalcă legea. Așadar, e dictatură, deja. Și o să mai vină dictatură, dacă nu câștigă alegerile USR, +PLUS și alte partide care mai au tot timpul să apară până la parlamentarele din 2020.

  Dar este oare dictatură?

  Conform definițiilor seci, de dicțonar, dictaturile sunt regimuri politice în care puterea este exercitată de o singură persoană sau de un grup de persoane, fără ca autoritatea lor să fie limitată prin legi. Dictaturile sunt asimilate, de asemeni, exercitării puterii prin violență și coerciție.

  Așadar, este dictatură acum în România? Sunt băgați în închisoare oameni nevinovați, doar pentru că au o părere contrară Puterii? Sunt bătuți opozanții puterii legislative și guvernamentale pe străzi? Face puterea legislativă absolut ce vrea? Face Guvernul doar ce vrea, fără a respecta legile?

  Sigur, există povestea violențelor din 10 august 2018. Violențe ale jandarmilor împotriva populației care protesta pașnic în Piața Victoriei. Este acesta un semn de dictatură?

  În primul rând,

  din 2012 asistăm la proteste de stradă care nu respectă legile românești în vigoare. Unele au fost proteste spontane, cele mai multe, însă, au fost îndelung pregătite, organizatorii ar fi putut să-și găsească timpul pentru a îndeplini minimele cerințe ale legii care reglementează adunările publice. Nu au făcut-o, iar asta a plasat mai mereu protestele respective în ilegalitate. Adică în afara respectării legii. Ar fi fost simplu pentru orice regim chiar democratic, nu neapărat dictatorial, să împrăștie respectivele proteste cu ajutorul forțelor de ordine. Dar nu au făcut-o. Chiar și pe 10 august 2018, oamenii aceia au fost lăsați să stea în Piața Victoriei, să blocheze circulația și să facă ce vor ore întregi. Că manifestanții violenți au fost infiltrați, că făceau parte dintr-o provocare, rămâne să ne spună Parchetul General, care se ocupă intens de anchetă.

  În Franța, însă (iar comparația este obligatorie), forțele de ordine jumulesc manifestanții în veste galbene de luni de zile. Există, deja, cel puțin 11 morți, mii de răniți și mii de arestați, din 17 noiembrie încoace. Există mai mulți manifestanți mutilați de grenadele GLI-F4 folosite de forțele de ordine franceze.

  Este Franța o țară aflată sub dictatură? Dacă nu este Franța, unde manifestanții sunt brutalizați constant din noiembrie, week-end de week-end, atunci este România, doar din cauza acelui 10 august?

  Nu cred că în România

  ne aflăm în plină dictatură, dar asta nu mă oprește să cred că România este cu adevărat pregătită pentru dictatură. Că cel puțin o parte a României o dorește, o așteaptă, speră la ea. La ea, la Dictatură.

  Poate veni dictatura de la la pesediști? Poate, sigur că poate, dar nu în legislatura asta, cel mai probabil. Căci, din 2012 încoace, din vremea în care Ponta accepta fără scrâșnire directivele șefului Comisiei Europene, PSD a sfârșit mereu prin a face pe plac ba străzii, ba CE. Până acum, dictatorii din PSD nu au încălcat Constituția sau deciziile CCR. Pe de altă parte…

  Dar să nu vorbim despre alte părți. Să acceptăm că PSD ar putea instaura dictatura, doar că, deocamdată, nu a făcut-o. Ar putea alte partide să instaureze dictatura? În aceeași logică, da. Numai că ele ar trebui să mai și ajungă la putere.

  Dar ce ar putea face

  cineva pentru a primi aplauze la scenă deschisă chiar după ce a dat drumul la dictatură? Păi, să vedem ce este apreciat în număr masiv de către cei care sunt pregătiți să accepte dictatura:

  – un dictator aprobat de publicul frumos și liber ar putea da o ordonanță prin care adversarii politici să fie băgați la închisoare. Măsura a fost propusă de către consilierul președintelui USR și s-a bucurat de un larg sprijin popular.

  – un dictator luminat și aplaudat ar putea decreta că toți ceilalți sunt obligați să respecte legea, mai puțin el și oamenii lui.

  – un dictator iubit ar putea face să dispară televiziunile și publicațiile care nu difuzează decât ceea ce aprobă dânsul sau consiliul înțelepților care-l înconjoară. Domnul Șora a declarat că astfel de instituții media merită să dispară, iar lumea a fost de acord.

  – un dictator apreciat ar putea susține că este absolut normal ca oamenii să fie arestați ilegal, ca oamenii să fie anchetați ilegal, ca oamenii să facă pușcărie fără să existe dovezi.

  Toate aceste lucruri au fost

  deja enunțate și s-au bucurat de un enorm val de apreciere. Unele s-au și întâmplat și s-au bucurat de un enorm val de apreciere.

  Așadar, România este pregătită pentru dictatură? Este.

  Dacă la început, simbolic, îl vom avea drept dictator onorific pe domnul Șora, vom fi chiar fericiți. Nu doar că filosoful posedă capacitatea ontologică de a fi un dictator suav, dar a trecut prin trei dictaturi în viața sa și nu îi putem găsi nici măcar un singur rând scris în care a condamnat vreuna dintre ele, mai ales pe cea mai lungă, aia comunistă.
  Așadar, să fie dictatură, numai să nu fie din Teleorman și să aibă dinții OK. Restul sunt detalii care țin și de drepturile omului, dar drepturile omului sunt lux, cum spunea și un fost ministru al Justiției tehnocrat.

  Apreciat de 1 persoană

 5. In conditiile in care producatorii romani nu mai au unde sa-si desfaca produsele si au ajuns sa fie vanati inclusiv prin pietele agroalimentare

  https://www.zf.ro/zf-24/lanturile-de-retail-au-zdrobit-micii-comercianti-analiza-zf-marile-retele-de-retail-au-acaparat-in-20-de-ani-60-din-piata-de-consum-a-romaniei-si-nu-se-opresc-aici-17909997

  masurile gandite de Petre Daea sunt excelente si binevenite

  https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/daea-In-aprozare-vom-aduce-produse-fermieri-nu-asociati-bursa-functiona-cateva-zile-1_5c88ab04445219c57e2fbcb5/index.html?

  Jefuitorii Romaniei trebuie contracarati prin aceleasi mijloace si masuri : lanturi romanesti de comercializare in care sa fie vandute produse fabricate in Romania !

  Apreciat de 1 persoană

 6. Multumim pentru postarea speciala, domnule Prim Ministru.
  Trebuie sa va spun ca doua aliniate m-au impresionat in mod deosebit:
  „Intre alte obiecte de arta, imprumutate din Franta, de la Muzeul Pompidou, se afla si o lucrare a lui Brancusi – Cocosul.
  Pana in luna mai este deschisa si o expozitie temporara, exceptionala, cu lucrari ale lui Rembradt si ale contemporanilor sai. Un adevarat eveniment. Lucrarile provin din colectii din Paris si New York.”
  Zile minunate in Emirate! Ana Zdravcu

  Apreciază

 7. „Dimensiune culturala”!? Excelent! Masura educatiei, masura eruditiei, cea a a bunului simt, cat si cea exprimarii verbale sau in scris puse intr-un grafic pe scara Adrian Nastase, se intrepatrund foarte sus. Nu mi-am pierdut speranta de a-l vedea din nou lider larg recunoscut, in spatiul public.

  Apreciază

 8. Muzeul Evreilor şi “Holocaustului” din România: Exclusiv la schimb cu Muzeul Ororilor Evreiesti din Romania!

  Privesc cu revolta, indreptatita istoric, la poza atasata comunicatului Guvernului (v. link-ul din final), cu trei evrei “destepti” si o romanca “proasta”, incercand sa-mi imaginez cam ce-ar gandi fiecare din cele doua parti. Poza e de la targuiala privind deschiderea unui Muzeu al Evreilor si “Holocaustului” din Romania, care a avut loc, miercuri, la întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu evreul Radu Ioanid, director pentru programe arhivistice internaţionale în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA. La întrevedere au participat si evreii Hans Klemm, ambasador al SUA in Romania, şi evreul Alexandru Florian, director al Institutului „Elie Wiesel” din Bucureşti. Probabil ca in cele trei capete evreiesti este aceeasi idee aroganta, despre pretinsa lor superioritate rasiala absoluta. In visul lor toxic, sub influenta acestui drog milenarist, evreii se autopercep drept o rasa de stapani globali, peste toate neamurile pamantului, pe care le dispretuiesc si carora le atribuie exclusiv menirea de sclavi ai evreilor. “I-am prostit si pe romani, prin muzeul evreiesc, prin care noi ne victimizam si pe ei ii culpabilizam, le-am marcat teritoriul ca fiind evreiesc”, dupa metoda instinctuala de teritorializare cu care animalele de prada isi marcheaza cu urina teritoriile. Aceasta este simbolistica muzeelor istorice si holocaustice evreiesti din colonii sau tari-tinta, ele sunt aidoma urinei cu care fiarele isi delimiteaza teritorii-jungla. Exista o documentatie arhivistica internationala extrem de bogata care probeaza ca Holocaustul s-a facut cu sprijin politic si financiar evreiesc, care a fost operationalizat politic si militar tot de catre un evreu, Adolf Hitler, pionul principal al iudeo-masoneriei in furnizarea alibiurilor pentru politica fricii si organizarea globalista dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Asa-zisul Holocaust din Romania este o mistificare pentru a obtine avantaje evreiesti unilaterale sub presiunea unei false culpabilizari, care este demontata punct cu punct, in primul rand conceptual, “holocaust” insemnand ardere umana de tot. Holocaustul in scop politic s-a efectuat in crematorii, vizand exterminarea rasiala a evreilor de catre un evreu, instalat uzurpator de catre varfurilor politicii globaliste si ale marii finante evreiesti in functia de Fuhrer al Germaniei. Mai mult, exista un adevarat memorial al durerilor romanesti, provocate de ororile evreiesti savarsite in Romania, prin exploatarea la sange si saracirea sub limita subzistentei a populatiei romanesti de catre camatari, afaceristi, arendasi si alti speculatori evrei. Evreii au efectuat un atentat terorist in Senatul Romaniei, in 1920, deci cu mult inainte de asa-zisul „Holocaust” din Romania, ceea ce este revelatoriu pentru mijloacele folosite si modul de operare. Evreica Ana Pauker si liota de evrei, cu care a controlat Romania in primii ani ai comunismului, au exterminat elita romaneasca si au devalizat tara. Pentru multe alte motive, pentru care ar trebui o biblioteca, in care, dincolo de fapte, date si cifre, cea mai importanta este ideea de memorie concluziva, discutia despre un eventual Muzeu al Evreilor şi “Holocaustului” din România, caruia nu i se poate admite categorisirea abuziva de “National”, nu poate fi decat exclusiv la schimb cu Muzeul Ororilor Evreiesti din Romania! Sa nu uiti, Darie! https://www.agerpres.ro/politica/2019/03/13/intrevedere-dancila-ioanid-deschiderea-muzeului-national-de-istorie-a-evreilor-si-al-holocaustului-principalul-subiect-de-discutie–273889

  Apreciat de 2 persoane

  • Nu sunt de acord cu unele idei din comentariul dumneavoastră, dar profit de ocazie să întreb așa, în general, kakaia thing e buncărul de ciment și tablă ruginită de lângă Ministerul de Interne, construit la „demisol” în fostul părculeț, o batistă de arbori și iarbă într-o zonă aridă a centrului orașului care a dispărut fără urmă?

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.