Marea Moschee Șeic Zayed din Abu Dhabi

Un alt obiectiv grandios din Abu Dhabi il reprezintă Marea Moschee Șeic Zayed – fondatorul si presedintele federatiei Emiratelor Arabe Unite. Reperele in timp sunt următoarele : născut in 1918, Șeicul Zayed a folosit descoperirea petrolului pentru a moderniza emiratele din zonă iar in 1971 a creat EAU. A murit in 2004.

Planurile moscheii au fost concepute in 1986, lucrările debutând zece ani mai târziu. A fost inaugurată în 2007. Suprafata construită a moscheii este de peste două hectare si la ea au lucrat peste 3000 de muncitori. Are capacitatea de a aduna peste 40 000 de persoane pentru evenimente religioase. Cupola principala are 85 de metri inaltime. In exterior există peste 1000 de coloane din marmură cu intarsii din pietre semi-pretioase. Sala de rugăciune principală are peste 5000 de metri pătrati. Covorul din această sală cântăreste 35 de tone si la el au lucrat 1300 de femei.

Lustrele sunt importate din Germania si au milioane de cristaluri Swarowski. Cea mai mare are o inaltime de 10 metri.

Marmura si materialele de constructii au fost comandate in 35 de tari. In felul acesta, moscheea a devenit o formă de colaborare intre civilizatii.

Curtea interioară, unde se află cel mai mare mozaic din lume, este de o frumusete deosebită.

Ne-am bucurat să intâlnim si să ne salutăm cu mai multi turisti din Romania.

 

14 gânduri despre “Marea Moschee Șeic Zayed din Abu Dhabi

 1. NATO este Europa: Modernizarea infrastructurii cu tehnologia 5G Huawei va contribui la consolidarea securitatii europene

  SUA nu mai detin monopolul tehnologic comunicational si antiracheta. A tine NATO in siajul unor astfel de necompetitivitati militare echivaleaza cu un Tratat imbatranit si vulnerabil, asemanator raposatului Tratat comunist de la Varsovia, care devenise un colos cu picioare de lut. NATO nu trebuie sa-si puna singura picioare de lut, ci sa se doteze cu ce este mai performant.

  Nu trebuie uitat sau minimalizat ca NATO este Europa, prin scop, componenta si teritoriu. A cheltui procentele crescute din PIB-urile aliatilor europeni pe armament si echipament militar depasite este un risc major de securitate pentru Europa. O politica de trenarea a NATO in zona de necompetitivitate, din motive de mercantilism unilateral al SUA, este de neconceput si inacceptabil.

  Solutia este unirea securitatii militare cu performanta tehnica, de oriunde ar veni aceasta, la nivelul NATO si al fiecarui stat membru. Este unica optiune viabila de securitate reala si intarita. De aceea, este de neinteles, si in acelasi timp contraproductiva, avertizarea adresata Germaniei, miercuri, de catre comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, că forţele NATO vor înceta să mai comunice cu partenerii lor germani dacă Berlinul va colabora cu grupul chinez Huawei pentru infrastructura sa de 5G.

  Pentru securitatea sa nationala, Germania este pe punctul de a lua decizia corecta de a se dota cu sisteme de comunicare performante, de tip Huawei, tot asa cum Turcia se doteaza cu rachete rusesti S-400. Impactul asupra securitatii colective va fi pozitiv, taria securitatii NATO fiind suma tariilor securitatilor nationale ale tarilor membre.

  Temerea lui Scaparrotii, expusa în faţa unei comisii parlamentare a Congresului SUA, potrivit căreia germanii si-ar “compromite” structura comunicaţiilor prin incorporarea de sisteme 5G, “motiv” pentru care NATO nu va mai comunica cu ei prin acest sistem, este neintemeiata din punct de vedere al protectiei si secretizarii comunicatiilor. In acelasi timp, daca sistemul 5G are capacitatea “incredibila” de “extragere” a datelor, care a facut obiectul temerii lui Scaparrotti, exista si posibilitatea inversa, de a o utiliza impotriva adversarilor. Aceasta oportunitate si-o doreste orice comandant militar.

  https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/03/14/daca-berlinul-alege-5g-de-la-huawei-nato-va-intrerupe-comunicarea-cu-colegii-germani-general-american–274179

  Apreciat de 2 persoane

 2. Nu cred că vreun arab s-a indignat că a fost ridicată o moscheie atât de imensă! La noi, unii intelectuali rasați, unii tineri,unii cântăreți, unii ziariști s-au revoltat pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, socotind câte școli, spitale se puteau construi cu banii folosiți pentru noua Patriarhie. Unii o vedeau din lemn, micuță, pentru că așa construiau românii biserici, uitând să menționeze că doar în perioade de restriște.
  În continuare, vizite plăcute și să vă întoarceți cu bine!

  Apreciat de 3 persoane

 3. 1.E uimitor cum arabii fac profit din exploatarile de resurse, si cred ca sunt pregatiti in viitor sa creeze paduri de stejar probabil in piatra seaca, in timp ce romanii nu valorifica nimic, desi credem despre noi ca suntem superiori si trecuti de stadiul tribal.
  Statele arabe devin din ce in ce mai civilizate, la noi procesul fiind unul invers.

  2.Alaturi de intrebarea referendumului uresist trebuie adaugate niste intrebari pentru romani, de bun simt si relevante, sa ne cunoastem mai bine.Asta in contextul in care oricum cvorumul nu va fi atins.

  -Doriti interzicerea proprietatii private?

  -Considerati necesara limitarea in Constitutie la un singur mandat de 4 ani pentru cei care ocupa functii publice de conducere alese sau numite?

  -Doriti securisti in politica , justitie si presa ?

  -Va surade ideea casatoriei in grup?

  3.Si un mesaj si pentru soferii profesionisti, fani uresisti, pariori sau nu, in aceeasi paradigma.

  Pe modelul fara „penali”, oare daca statul ar interzice PE VIATA accesul la joburile de soferi profesionisti , pentru toti soferii amendati cel putin odata, cum ar fi?

  4.Si totusi suspendarea ar produce cea mai mare satisfactie dupa alegeri in Decembrie.Cum ar fi sa fie suspendat din prima zi de mandat 😀.

  Apreciat de 3 persoane

 4. Ni se tot spune la tv ca nu există medici anti vaccinare obligatorie, ci doar non medici precum Olivia Steer. Iată îmsă mai jos declaratia unei asociatii americane cu mii și mii de membri medici

  AAPS: Statement on Federal Vaccine Mandates

  Declarație privind directivele federale pentru vaccinuri – AAPS- Asociația medicilor și chirurgilor americani

  Catre: Subcomisia de Supraveghere și Investigații, Comitetul pentru Energie și Comerț al Casei

  Comitetul Senatului pentru Sănătate, Educație, Muncă și Pensii

  Privind: Declarația directivelor federale pentru vaccinuri

  26 februarie 2019

  Asociatia Medicilor si Chirurgilor Americani (AAPS) se opune ferm interventiei federale in deciziile medicale, inclusiv obligativitatii vaccinurilor. După ce au fost pe deplin informați cu privire la riscurile și beneficiile unei proceduri medicale, pacienții au dreptul să respingă sau să accepte această procedură. Reglementarea practicii medicale este o funcție de stat, nu una federală. Preluarea dreptului de preemtiune de catre guvern asupra deciziilor pacienților sau părinților privind acceptarea de medicamente sau alte intervenții medicale este o incalcare serioasă în deciziile individuale de libertate, autonomie și autoritate parentala privind creșterea copilului.

  Politica privind obligativitatea vaccinarii este argumentata de amenintarea la adresa sanatatii publice. Dar ce amenintare e atat de mare incat sa justifice obligația oamenilor de a accepta riscurile impuse de guvern? Autoritățile pot interveni pentru a proteja publicul împotriva unui risc de unu la un milion , cum ar fi cancerul, datorat unei expuneri involuntare la un mediu toxic sau – unui risc de unu la 100 000 dintr-o expunere voluntară (de exemplu ocupațională). Insa care este riscul decesului, al cancerului sau al complicațiilor cauzate de un vaccin? Nu există studii riguroase de siguranță cu o putere suficientă pentru a exclude un risc mult mai mare de complicații, chiar și unul din 10000, pentru vaccinuri. Astfel de studii ar necesita un număr adecvat de subiecți, o durată lungă (ani, nu zile), un grup de control nevaccinat („placebo” trebuie să fie cu adevărat inactiv, cum ar fi salina, nu adjuvantul sau orice antigen – , și luarea în considerare a tuturor evenimentelor ce pot cauza sanatatii (inclusiv a tulburărilor neurodezvoltarii).

  Vaccinurile sunt în mod inevitabil riscante, după cum a recunoscut Curtea Supremă și Congresul din S.U.A. Programul de compensare a vătămărilor provocate de vaccinuri a plătit pagube de aproximativ 4 miliarde de dolari, iar obstacolele ridicate trebuie să fie depășite pentru a colecta despăgubiri. Daunele pot fi atât de devastatoare încât majoritatea oamenilor ar prefera sanatatea decat o recompensa de milioane de dolari.

  Vaccinul împotriva variolei este atât de periculos încât nu se mai poate obtine acum, în ciuda reactivarii variolei. Vaccinul împotriva rabiei se administrează numai după o expunere suspectată sau la persoane cu risc sporit, cum ar fi medicii veterinari. Vaccinul antipertussis-impotriva tusei convulsive cu celule întregi a fost retras de pe piața din America, cu un deceniu mai târziu decât de pe piața japoneză, din cauza unor cazuri severe de leziuni permanente ale creierului. Vaccinul acelular care l-a înlocuit este evident mai sigur dar si mai putin eficient.

  Raportul risc / beneficiu variază în funcție de frecvența și severitatea bolii, de siguranța vaccinului și de factorii individuali ai pacientului. Acestea trebuie evaluate de către pacient și medic, si nu impuse de o agenție guvernamentală.

  Varicela este amenințarea cea mai mediatizata folosită pentru implementarea vaccinarii și este probabil cea mai periculoasa în rândul bolilor prevenite de vaccin, deoarece este atât de contagioasă. Există epidemii ocazionale, în general, începând cu o persoană infectată provenind de undeva în afara S.U.A. Majoritatea, dar în nici un caz toți oamenii care au avut rujeola nu au fost vaccinați. Aproape toți fac o recuperare completă, cu o imunitate robustă, de lungă durată. Ultima moarte de rujeolă în S.U.A. a avut loc în 2015, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Sunt potențialele complicagii ale rujeolei, inclusiv moartea la persoanele care nu pot fi vaccinate din cauza imunodeficienței, o justificare pentru revocarea drepturilor tuturor americanilor și stabilirea unui precedent pentru restricții și mai mari asupra dreptului nostru de a acorda sau refuza consimțământul pentru intervențiile medicale? În mod clar nu.

  Multe complicații grave au aparut dupa vaccinarea cu ROR (vaccinul impotriva rujeolei, oreonului si rubeolei) și sunt enumerate în prospectul producătorului, deși nu s-a dovedit o relație de cauzalitate. Potrivit unui raport realizat de Cochrane Collaboration-Organizatie Caritabila Britanica -in 2012, “Proiectarea si raportarea rezultatelor de siguranta in studiile de vaccinare ROR, atat pre-cat si post-marketing, sunt in mare masura inadecvate „(citat de Centrul național de informare privind vaccinurile ).

  Avocații mandatului afirmă adesea că este nevoie de o rată de imunizare de 95% pentru a obține imunitatea populatiei. Cu toate acestea, în raportul de lege Oregon, Mary Holland și Chase Zachary de la Scoala de Drept NYU argumentează că imunitatea completă a populatiei și eradicarea rujeolei sunt imposibil de realizat, de aceea un obiectiv mai bun pentru populatie ar fi preventia și controlul bolilor. Cel mai bun rezultat ar decurge, după cum susțin ei, din consimțământul informat, comunicarea mai deschisă și abordările bazate pe studii de piata.

  Chiar și fără a ține seama de efectele adverse ale vaccinului, rezultatele vaccinării aproape universale nu au fost complet pozitive. Varicela, când apare, este de patru până la cinci ori mai nociva decât în ​​perioadele de pre-vaccinare, Revistei Lancet Infectious Diseases,din cauza modificării distribuției de vârstă: mai mulți adulți, a căror imunitate bazată pe vaccin a scazut și mai mulți sugari, care nu mai beneficiază de imunitate pasivă de la mama lor imună naturală pentru a le proteja în perioada cea mai vulnerabilă.

  Varicela este o problemă dificilă, iar vaccinarea forțata in masa , probabil nu o va rezolva. Măsuri mai bune de sănătate publică – detectarea din timp, identificarea surselor și izolarea; un vaccin mai eficient și mai sigur; sau un tratament eficient sunt in schimb necesare. Între timp, cei care aleg să nu se vaccineze acum pot declansa un focar sau pot fi izolați. Pacienții imunosupresați ar putea alege izolarea în orice caz, deoarece persoanele vaccinate pot, de asemenea, transmite rujeola, chiar dacă nu sunt bolnavi ei insisi.

  Probleme pe care Congresul trebuie să le ia în considerare:

  Producătorii sunt practic imuni la răspunderea pentru produse, astfel încât stimularea dezvoltării unor produse mai sigure este mult diminuată. Producătorii pot chiar refuza să pună la dispoziție un produs considerat mai sigur, cum ar fi vaccinul monovalent împotriva rujeolei, în locul ROR (pojar-oreion-rubeolă). Refuzul consumatorilor este singurul stimulent pentru a face un produs mai bun

  Există conflicte enorme de interes care implică relații lucrative cu furnizorii de vaccinuri.

  Cercetarea posibilelor efecte adverse ale vaccinurilor este anulată, la fel ca și disidențele profesioniștilor.

  Există multe mecanisme teoretice pentru efectele adverse ale vaccinurilor, în special la copiii cu creier în curs de dezvoltare și sisteme imunitare. Rețineți efectele devastatoare ale virusului Zika sau rubeolei asupra dezvoltării oamenilor, chiar dacă adulții pot avea infecții ușoare sau asimptomatice. Multe vaccinuri conțin viruși vii care intenționează să provoace o infecție ușoară. Creierul copiilor se dezvoltă rapid – orice interferență cu simfonia complexă de dezvoltare ar putea fi distrugătoare.

  Vaccinurile nu sunt nici 100% sigure, nici 100% eficiente. Nici nu sunt singurele mijloace disponibile pentru controlul răspândirii bolii.

  AAPS – Asociatia Medicilor si Chirurgilor Americani – considera ca drepturile la libertate sunt intransferabile. Pacienții și părinții au dreptul de a refuza vaccinarea, deși persoanele potențial contagioase pot fi restricționate în mișcările lor (de exemplu, ca în cazul Ebola), după cum este necesar pentru a proteja pe alții împotriva unui pericol clar și prezent. Persoanele nevaccinate care nu prezintă nici o expunere la o boală și nici o dovadă a unei boli nu reprezintă un pericol clar sau prezent.

  AAPS reprezintă mii de medici în toate specialitățile la nivel național. A fost fondată în 1943 pentru a proteja medicina privată și relația pacient-medic.

  Cu respect,

  Jane M. Orient, MD, director executiv

  Asociația medicilor și chirurgilor americani

  Apreciază

 5. 1.In Romania e mare vanzoleala cu autostrazile, racnesc liberalii de toate tipurile pe toate mediile, ziaristi si politicieni, vor sa castige europarlamentarele ca sa le porunceasca la aia din UE sa ne dea voie sa le facem probabil.

  Un fost premier ne vorbea gures despre ele, despre autostrazi si incapacitatea dreptei adoctrinare de a le genera..
  Problema e ca n-am inteles nici macar acum de ce pe vremea dansului, Autostrada Behtel nu s-a mai facut.
  Daca ne amintim (fara sa ne mai imaginam) au venit doi indivizi in 2005, pe o scena, cu geci portocalii pe ceafa, pe care scria „impermeabil la coruptie” si lucrarile pe mare infrastructura s-au cam oprit, asta am observat.Bine, intre Gilau si Turda s-a dat voie totusi la dezvoltare.

  Pana la urma de ce nu s-a mai realizat acea Autostrada Bechtel ? S-ar fi terminat pana acum?
  Fondurile de autostrazi s-au dus in anticoruptionen de tip vabarez?

  Geostrategic vorbind, Germania si Olanda ar avea pierderi daca prin Romania ar circula marfurile repede.
  UE, in stadiul actual, n-are niciun interes in practica, si au cam profitat inclusiv de pe urma bombardamentelor din Serbia.Si cred ca le place si amenintarea rusa in Est.

  Hamburg si Rotterdam ar deveni porturi dedicate entertainmentului, daca prin Constanta s-ar rula marfuri, care sa fie preluate ulterior pe infrastructura de mare viteza si sa fie imprastiate in toata Europa.

  Mai intai am ramas fara „barci” , daca ne amintim bine, si la final am ramas si fara constructori, ca „e corupti”.Prea multe coincidente in ultimii 30 de ani.

  In contextul galagiei CINEVA ar trebui sa se ocupe, sa vada si sa ne spuna cine(stat sau grup) a sabotat proiectul autostrazii behteliene.

  2.Marea Britanie pandeste un Brexit cu un deal facut cu noua conducere UE, cu suportul viitorului grup conservator iliberal care probabil va avea peste 25% in PE, si in care nu vom avea membri, pentru ca nu-i asa, suntem mereu in urma vremurilor.Bine de urmarit ce vor obtine.

  3.In SUA parca totusi, autostrazi, universitati, spitale si cai ferate se mai fac si de privati, pentru ca pana la urma, nu-i asa, in CAPITALISM nu se asteapta dupa stat sa faca sau sa nu faca investitii.
  Pufnesc in ras cand aud de la liberali ca trebuie ca statul sa faca nu stiu ce investitii.
  Pai vor capitalism sau etatism ?
  Miliardarii din Romania de ce nu se implica, de ce nu fac investitii, ca aia din USA, de ce asteapta dupa stat?

  Apreciat de 1 persoană

  • La noi .. la noi e ceva instabilitate menatala..

   Toti au urlat ca autostrada Bechtel (Bors-Vran e spagofilica – fara sa lamureasca cine cui a bagat spaga [spada”Se baga” nu „se da”!]) si au votat Traian ca sa nu se dea ” tainu lu’ Raffarinu’ ” si acu …in fiecare duminica stau frumops pe Valea Prahovei …

   Dar nimeni nu se inteaba daca autiastrada Bechtel are chiar traseul contractat proma data …

   https://evz.ro/33-milioane-de-euro-pentru-exproprieri-la-autostrada-bechtel-844153.html
   vineri, 20 martie 2009

   PLATI. Transporturile vor plati în perioada urmatoare despagubiri neachitate pentru exproprieri la Autostrada Transilvania în valoare de circa 3,3 milioane de euro (142,29 milioane de lei), potrivit unui proiect de hotarâre de guvern, elaborat de minister.

   Joi, 18 septembrie 2008

   https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-4411826-cotidianul-bechtel-ingroapa-banii-exproprieri-inutile.htm

   Cotidianul: Bechtel ne ingroapa banii in exproprieri inutile
   de Doru Cireasa Cotidianul
   Joi, 18 septembrie 2008,

   Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), asistata de firma de avocatura Cecilia Popa si Asociatii, a achizitionat in numele statului nu mai putin de 46 de hectare de teren (460.000 de metri patrati), suprafete care ulterior au devenit inutile. Terenurile au fost expropriate si au fost predate firmei Bechtel pentru construirea autostrazii. Forma renegociata a contractului semnat cu firma americana prevede ca Bechtel are obligatia de a intocmi proiectele tronsoanelor 2B si 3C, dupa care acestea sunt predate partii romane, care expropriaza parcele dupa aceste planuri.

   Deoarece contractul permite firmei americane sa aduca proiectului modificari, oricate vrea si cand vrea, au existat situatii in care Bechtel a modificat si de cate patru ori aceleasi proiecte. Astfel, CNADNR a ramas pe cap cu aceste terenuri inutile, iar avocatii responsabili de exproprieri au trebuit sa ingroase in nenumarate randuri obrazul, solicitand Oficiului de Cadastru uneori chiar si de cate patru ori parcelarea altor terenuri. Cele care au fost initial expropriate au ramas in proprietatea publica a statului, iar valoarea acestora este de 9,16 milioane de lei.

   https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1259206-1200-exproprieri-traseul-bechtel.htm
   Luni, 30 august 2004, 0:00
   Guvernul a aprobat, printr-o hotarare recenta, inceperea procedurilor de expropriere a 1207 locuinte aflate in proprietate privata din judetele Bihor si Cluj situate pe o sectiune a Autostrazii Brasov-Cluj-Bors, valoarea despagubirilor ridicandu-se la 542,5 miliarde lei.(lei din aia inflatu, 1mld = 100.000 RON)

   https://www.money.ro/cnadnr-bechtel-lucrari-de-peste-319-mil-euro-in-2009/
   17.08.2008
   Pe sectiunea 2B (Campia Turzii- Cluj Vest) in lungime de 54 kilometri exproprierile au fost realizate in proportie de 94,2%, iar pentru sectiunea 3C (Suplacu de Barcau- Bors 64 km.) exproprierile s-au realizat in proportie de 50%.

   Realizarea exproprierilor este un proces destul de greoi pentru ca sunt foarte multi proprietari care nu au acte de proprietate sau exista neconcordante intre cartea funciara si inregistrarile de la primarii, practic este o munca luata de la zero in unele zone, iar Romania nu are cadastru, au precizat reprezentantii Companiei de Drumuri. De asemenea, Legea privind exproprierile a dus la intarzieri privind exproprierile de teren. In plus, tot CNADNR considera ca achizitiile de terenuri presupun si asigurarea gropilor de imprumut pentru pamant (pamantul din zona nu este bun si pentru a asigura calitatea fundasieie trebuie inlocuit n.r.). Astfel, transportul pamantului de la gropile de pamant costa destul de mult, au mai spus reprezentantii companiei.

   https://romanialibera.ro/economie/finante-banci/exproprieri-degeaba-platite-cu-zeci-de-milioane-204691
   03.11.2010

   Sute de români au fost expropriati degeaba, deoarece autostrazile care ar fi trebuit sa se construiasca pe amplasamentul lor nu s-au mai realizat niciodata. Desi stau nefolosite, proprietarii nu si le pot dobândi înapoi, deoarece Guvernul nu gaseste timpul necesar întocmirii actelor de restituire.

   Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) are în portofoliu cel putin 70 de hectare de teren, rezultate în urma exproprierilor efectuate pentru construirea unor autostrazi care niciodata nu se vor face. În principal terenurile erau necesare construirii autostrazii Transilvania, unde Bechtel, firma americana care o realizeaza s-a jucat de-a proiectarea, si autostrazii Comarnic Brasov. Con­structorii acesteia, Vinci si Aktor au reziliat contractul, lasând statul român ca pe o mireasa parasita în noaptea nuntii.

   Netrecându-i prin cap ca va pati o asemenea rusine, CNADNR a expropriat înainte de semnarea contractului pentru concesiunea autostrazii Comarnic-Brasov 239 de proprietari, detinatori ai unei suprafete totale de 32 hectare de teren în localitatile Râsnov si Cristian din Brasov. Desi hotarârea de guvern spune ca trebuiau expropriate 39 de hectare, CNADNR a luat doar 32 de hectare sau, mai bine zis „doar” 229 din cele 236 de proprietati deoarece nu a mai avut bani sa plateasca expropriatii. Daca cele mai mici loturi au fost de câtiva metri patrati, cele mai mari au depasit un hectar, un caz unic fiind cel al primariei Râsnov care a pierdut în total peste 6 hectare. Sumele platite de stat au fost de 11,3 milioane lei, adica aproximativ 2,5 milioane euro.

   Cauzele existentei a 37 de hectare inutile pe autostrada Transilvania sunt altele. Conform contractului semnat cu Bechtel, proiectarea tronsoanelor 2B si 3C, adica Câmpia Turzii-Gilau si Suplacu de Bacau Bors, pica în sarcina firmei americane. Aceasta, în functie de proiectul facut de ea, comunica CNADNR ce suprafete trebuie expropriate. În perioada 2004-2008 au fost efectuate însa nu mai putin de 4.200 de modificari ale documentatiilor cadastrale în urma cererii constructorului american si au existat chiar si câte patru-cinci amplasamente pentru aceeasi lucrare. Pe lânga banii dati degeaba pe terenuri, suma estimata fiind de 9,16 milioane de lei, adica aproape 5% din suma totala platita pentru exproprieri de catre CNADNR pe autostrada Transilvania (250 milioane lei), avocatii au trebuit si ei platiti suplimentar. Onorariile avoca­tilor se situeaza între 700 si 1.700 de euro pe fiecare lot expropriat. Un director rezuma plastic relatia exproprierilor cu Bechtel. „Am impresia ca îsi bat joc de noi. Uneori ne pun sa facem exproprieri exact acolo unde stiu ca exista conducte de utilitati greu de mutat, de parca ar cauta motive sa nu munceasca”, spune acesta

   Exproprierile inutile aduc bani avocatilor

   Indiferent ca terenurile expropriate sunt sau nu folositoare, CNADNR a trebuit sa achite si onorariile avocatilor, pe lânga valoarea propriu-zisa a terenurilor. La un onorariu mediu de 1.000 de euro, rezulta ca peste 200.000 de euro au fost achitate pentru exproprierile inutile de pe autostrada Comarnic-Brasov. Deseori valoarea onorariilor depaseste chiar suma platita pentru terenuri. România Libera a relatat recent ca pe autostrada Deva-Orastie, CNADNR a platit avocatii cu sume în jurul a 1.000 de euro pentru exproprierea unui teren cu o suprafata de 4 metri patrati si o valoare de 93 lei, adica 20 de euro. Contractele avocatilor prevad ca acestia primesc acelasi onorariu indiferent de suprafata expropriata, de succesul exproprierii, de valoarea imobilului si chiar daca e vorba de mai multe imobile apartinând unui singur proprietar. CNADNR accepta fara sa crâcneasca clauzele de confidentialitate impuse de avocati, iar când e întrebata cât a dat acestora, spune ca nu poate, caci e secret. Potrivit unui raport recent al Curtii de Conturi, CNADNR este a doua entitate la nivel national care a contribuit la prosperitatea firmelor de avocatura. Desi are un numar de 653 de angajati cu pregatire juridica, CNADNR a platit în ultimii doi ani 89 de milioane de lei cu titlul de onorarii.

   http://www.ziare.com/bechtel/autostrada-transilvania/exproprieri-de-85-de-milioane-de-lei-pentru-autostrada-transilvania-379786
   Joi, 07 August 2008,
   Despagubirile platite proprietarilor pe ale caror terenuri se construieste autostrada Brasov-Bors au depasit suma de 83 de milioane lei.

   Lucrarile de constructie au impus exproprierea unei suprafete de teren de 1,9 milioane de metri patrati din judetele Cluj si Bihor, informeaza Realitatea TV.

   Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta. Astfel, termenul de finalizare stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

   https://www.zf.ro/eveniment/exproprierile-intarzie-lucrarile-la-autostrada-bechtel-3197324/

   „Pentru Autostrada Transilvania vom incepe exproprierea a 1.310 imobile de pe sectorul dintre Mihaesti si Suplacu de Barcau si in lunile aprilie-martie din 2009 vom incepe exproprierile pentru sectiunea 3a Cluj Vest – Mihaesti” a declarat pentru ZF Transilvania Stefan Sebastian Szobotka, directorul Directiei de comunicare si relatii internationale a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale.

   In ceea ce priveste stadiul actual al exproprierilor, Szobotka a anuntat ca pentru sectiunea 2b Cluj Vest- Campia Turzii terenurile au fost cumparate in proportie de 94,12% si ca pe sectiunea 3c Suplacu de Bacau-Bors au fost achizitionate 48,58% din terenurile necesare. „In lunile septembrie-octombrie sunt prevazute 28 si 259 de imobile expropriate pentru sectiunile 2b, respectiv 3c”, a sustinut Stefan Sebastian Szobotka.

   Oficialii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale au anuntat ca pretul pentru terenul expropriat variaza intre 5 si 30 de euro/mp.

   https://www.zf.ro/eveniment/plati-de-1-2-mil-euro-pentru-terenurile-expropriate-pentru-autostrada-bechtel-2899670

   Statul a platit saptamana trecuta o parte din datoriile catre taranii expropiati de terenuri pentru construirea autostrazii Bors – Brasov.
   Pentru trenul expropriat taranii au primit 7,54 euro pe metru patrat, de 38 de ori mai mult decat era pretul terenului in zona in urma cu circa un an. „S-au platit integral 35 mld. lei celor 134 de tarani din Ciurila, pentru 2 kilometri de teren si 15 mld. lei, din totalul de 40 mld. lei datorate locuitorilor din comuna Teutau, Bihor”, a declarat pentru ZF Transilvania Mircea Pop, director general adjuct al Companiei Nationale a Autostrazilor. Sumele platite sunt intre cateva sute de milioane si maximum trei miliarde, au mai spus oficialul CNA.

   http://www.autostrada-transilvania.ro/articole/adevarul/art49.htm
   17 Sep 2008

   Statul român a expropriat inutil pe autostrada Transilvania zeci de hectare de teren pentru care s-au platit milioane de euro. Aceasta deoarece Bechtel a schimbat fara justificare si de patru ori traseul autostrazii.

   Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR), asistata de firma de avocatura Cecilia Popa si Asociatii, a achizitionat în numele statului nu mai putin de 46 de hectare de teren (460.000 de metri patrati), suprafete care ulterior au devenit inutile. Terenurile au fost expropriate si au fost predate firmei Bechtel pentru construirea autostrazii. Forma renegociata a contractului semnat cu firma americana prevede ca Bechtel are obligatia de a întocmi proiectele tronsoanelor 2B si 3C, dupa care acestea sunt predate partii române, care expropriaza parcele dupa aceste planuri.

   Obtinerea terenurilor pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructura este un aspect foarte sensibil si important în România. Cecilia Popa, de la casa de avocatura omonima, identifica cauzele juridice pentru care proiectele de autostrada merg snur în alte tari, dar nu si la noi. „Comparându-ne, spre exemplu, cu Ungaria exista diferente foarte mari. În tara vecina este o unitate a fondului funciar, la noi acesta este farâmitat. Când s-a facut restituirea proprietatilor, acolo acestea au fost date unor asociatii ale proprietarilor, nu ca la noi. Una este sa expropriezi o societate care are o mie de actionari, altceva este sa expropriezi individual aceasta mie de oameni. Astfel, potrivit studiului de prefezabilitate pe autostrada Transilvania, existau 4.700 de proprietati, dar noi am identificat peste 7.000, iar unele sunt marunte ca un fir de par“, spune Cecilia Popa. Alta diferenta este faptul ca în alte tari exproprierile se fac cu sapte ani înainte de începerea lucrarilor. La noi, dorindu-se sa se faca economie în urma achizitionarii doar a acelor terenuri strict necesare, exproprierile se fac doar atunci când încep lucrarile si exista proiectul de detaliu. Ulterior, constructorii neavând terenuri la dispozitie pentru lucrari se îndreapta cu claim-uri (pretentii) catre CNADNR, care le plateste penalitati.

   O alta problema a autostrazii Transilvania este faptul ca Guvernul nu da la timp banii necesari pentru exproprieri. Pâna în urma cu doi ani, avocatii responsabili de obtinerea terenurilor semnau cu proprietarii terenurilor acorduri de acces pe teren înainte de plata despagubirilor. Acum avocatii sunt fugariti de proprietari, spune un oficial al Ministerului Transporturilor, care a solicitat anonimatul. Procedura acordului a durat pâna la finele anului 2006, mai precis pâna la momentul când, în lipsa banilor dati de Guvern, proprietarii au trebuit sa-si astepte drepturile sase luni-un an. „Situatia a survenit deoarece nu am mai primit de la Guvern banii necesari exproprierilor. Din suma de 364 de milioane de lei, necesara în 2008 pentru exproprierile de pe întreaga autostrada, am primit doar 128 de milioane de lei“, spune oficialul indicat. Potrivit prevederilor legale, fostii proprietari trebuie sa primeasca bani pentru terenurile ce le-au fost expropriate în cel mult 30 de zile de la emiterea hotarârii de guvern care prevede exproprierea.

   Una dintre cele mai bune „afaceri” cu sosele si autostrazi este aia cu terenuri .. sa cumperi ieftin terenu si sa il vinzi scumo celor carecobstruiesc sosele samd. Oare ctai bani au castogat aia imuni la coruptie?

   Apreciază

 6. Sfarsitul statului de drept in SUA? Washingtonul sanctioneaza politic CPI pentru anchetarea militarilor americani acuzati de crime de razboi in Afganistan

  SUA, interdictie de viza pentru toţi cei legaţi de o posibilă anchetă a CPI împotriva militarilor americani
  Un socant si decredibilizant derapaj al SUA de la statul de drept si dreptul international s-a produs, vineri, cand practic Washingtonul si-a anuntat iesirea de sub incidenta legii, urmand ca administratia Donald Trump sa aplice sanctiuni politice impotriva Curtii Penale Internationale (CPI). O adevarata noapte a mintii pare sa fi inceput sa se pogoare deasupra Casei Albe.

  Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat ca SUA interzic viza tuturor persoanelor judiciare care au legătură cu o potenţială anchetă a CPI împotriva militarilor americani din Afganistan sau din alte teatre de operaţiuni.

  “Anunţ astăzi o politică de restricţii în ce priveşte vizele americane pentru persoanele direct responsabile de orice anchetă a CPI împotriva militarilor americani”, a oficializat Mike Pompeo intrarea SUA in zona obscura si riscanta a faradelegii.

  Oficialul a notificat presa că au fost pronunţate primele interdicţii de viză, fără a oferi detalii. Aberanta pedepsire politica a justitiei internationale de catre Washington are loc in contextual in care procurori CPI au cerut judecatorilor, în noiembrie 2017, să autorizeze o ancheta privind indicii de crime de război in Afganistan, comise in special de către armata americană.

  Casa Alba a reactionat extrajudiciar, in septembrie 2018, printr-un atac politic fără precedent la adresa CPI, in care SUA nu sunt membre, ameninţand judecătorii si procurorii acesteia cu sancţiuni, daca anchetele lor vor viza americani sau israelieni.

  Statele membre ale ONU, organizatiile internationale multilaterale si neguvernamentale si opinia publica internationala sunt profund preocupate de situarea SUA in afara legii si de ce masuri ar trebui luate, cunoscand ca unde nu e lege sunt abuzuri si crime. Potrivit unui model antic de reactie impotriva tiraniei si faradelegii, SUA ar putea fi declarate drept dusman al Lumii.

  Dosarul de anchetă deschis in 2017 este inca pe rol, a reamintit Pompeo, vrand probabil sa sugereze inchiderea acestuia. “Dacă sunteţi responsabil cu ancheta prevăzută de CPI asupra unor militari americani în legătură cu situaţia din Afganistan, nu trebuie să vă aşteptaţi să mai aveţi sau să puteţi obţine viză şi nici să fiţi autorizaţi să intraţi în SUA”, a conchis secretarul de stat. In mod hilar, el a mai acuzat Curtea Penala Internationala că „atacă statul de drept din Statele Unite ale Americii”.

  Apreciază

 7. Se încearcă demolarea lui Dragnea pe model Năstase:
  case, case, case în țară și în străinătate, conturi, conturi, conturi în străinătate, lacuri, râuri, insule (la d. Năstase era Delta Dunării, gogoșile despre Dragnea sunt mai turtite…), terenuri, terenuri, terenuri, restaurante, restaurante, restaurante, Brazilia, Bahamas (le mai spun eu câteva țări cu b, iar, când le vor epuiza p-alea cu b, le spun cu c…)…
  Manipulatorii știu că se adresează unui public mărginit care crede orice se scrie pe internet fără să verifice, fără să ceară dovezi. Important e ca acest public să-l urască din rărunchi pe omul-țintă.
  Când le spui că oamenii au declarații de avere de când sunt demnitari, declarații în care sunt trecute și veniturile soției, afacerile private, dividendele, moștenirile, ei spun „ce, domne, alea nu sunt trecute în declarații…”, când le spui că ANI verifică la sânge toate declarațiile și uneori îi acționează în judecată pe cei ale căror declarații sunt contradictorii sau ridică semne de întrebare, ei zic „ce ANI, domne? hoțu ăla îi mituiește pe toții, și pe ANI și pe mami și pe nani…”.
  Prevăd că și Dragnea va fi demolat ca și d. Năstase, după care, ca și la d. Năstase, n-o să se mai audă nimic de case, terenuri, insule, conturi, iahturi, Brazilia, Bahamas, Burundi…
  Operațiune executată, ținta – la pământ…
  Next!

  Apreciat de 2 persoane

 8. United Arab Emirates, quality of life index 165,64 very high
  purchasing power index 114,20 very high
  safety index 84,59 very high
  health care index 67,50 high
  cost of living index 57,24 low
  (numbeo.com)
  Pentru mine toate astea sunt anulate de condiția mizerabilă a femeii.
  Nu sunt feministă, sunt umanistă.

  Apreciat de 1 persoană

  • @Amalia

   Aplicarea „retetei” si pe Dragnea este logica si cred ca asa descoperim ca in spatele scenei sunt probabil aceleasi grupari si creiere, ca atunci.Se vede paternul.Si ca si atunci trebuie restartat „anticoruptionenu”, deci vor fi agresivi.

   Antidotul cred eu este cresterea vocalitatii discursului si omniprezenta in media, precum si contactul direct cu cetatenii, indiferent de consecinte, ca-s pro sau contra, trebuie mers acolo intre oameni si vazut ce vor.Asta cred eu.Oamenii apreciaza dialogul.

   2.Ma amuzam azi de afisele electorale neliste.Educatia era pusa in centrul atentiei in afis.
   Anul trecut insa ce auzeam in timpul verii de la adeptii educatiei (si sunt bine implantati in segmentul profesoral), pai limbajul de tip placutza „–ue PSD”, un limbaj pe care numai un grup iubitor de educatie il putea utiliza la nivel public.
   Macar acum si-au ridicat nivelul discursului la un nivel civilizat, daca tot vorbim zilnic de UE.

   Tot astia doreau sa blocheze bugetul lovind exact in alocarile superioare pentru zona educatie.
   Destul de nehotarati.

   3.Si totusi cine a blocat Behtelu in 2005, cum si cine ?😀 Ca poate in varianta initiala de proiectare nu se demola la fiecare 6 luni cate o bucata 😀 , unde mai pui ca era si finalizata la ora asta si mergeau mitingistii de vineri deja pe ea.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.