Statul de drept. Instrucțiuni de folosire.

 

Constituția noastră stabilește, în articolul 1, că „România este stat de drept, democratic și social…”. Sintagma „stat de drept” a început să fie folosită frecvent în zona politică, internă și externă, în ultimii ani – ca standard de comparație.

Cum a apărut acest concept? Destul de simplu. Dacă statul despotic se baza pe voința discreționară a monarhului, statul modern se bazează pe regula de drept, elaborată de reprezentanții poporului (parlament). Formula simplificată a „statului de drept” în zona anglo – saxonă este „rule of law” – cerință care, la noi, a fost sintetizată în sintagma „domnia legii”.

În mod evident, fiecare stat are propriul sistem de drept și, în consecință, teoretic, există tot atâtea „state de drept” câte state sunt. Sigur, în cazul structurilor de integrare politică – în mare măsură la nivelul Uniunii Europene – dar și în cadrul altor organizații internaționale (generale sau regionale) – ONU, Consiliul Europei, „statul de drept” devine un „barometru” al funcționării democratice a statelor, prin respectarea principiului separației puterilor și a ierarhiei legilor.

Formula „stat de drept” a reprezentat și reprezintă însă și a treia generație de concepte folosite în monitorizarea țărilor din Europa de Răsărit, după cele de „drepturi ale omului” și „drepturi ale minorităților”.

Există un concept universal de „stat de drept”? Deocamdată, răspunsul nu poate fi decât negativ. Există, într-adevăr, unele principii universale referitoare la drepturile omului – componente necesare ale reglementărilor juridice naționale, există cerința unei ierarhii a izvoarelor de drept și, desigur, a principiului separației puterilor. Dar iată, ar fi putut SUA să ceară Ucrainei interzicerea pedepsei cu moartea, ca cerință a statului de drept? Evident că nu. Pentru că, în Statele Unite, pedeapsa cu moartea se aplică încă în unele state. În schimb, Consiliul Europei a putut să facă acest lucru și Ucraina a trebuit să accepte eliminarea pedepsei cu moartea din legislația sa.

Dincolo de importanța conceptului, el este folosit, uneori, și ca formă de presiune asupra altor state. Este invocat, în mod repetat, ca o formulă de „mantră”, conținutul său nemai fiind, practic, relevant.

Invocându-se „statul de drept” se poate ajunge și la unele aberații. Un exemplu recent l-a constituit felul în care s-a adresat Băsescu absolvenților de la Institutul Național al Magistraturii: „Când veți constata că prin legi se impune de către politic diminuarea capacității justiției, reacționați…”.

Observați un element de manipulare „legi impuse de politic”. De fapt, legile sunt elaborate și adoptate de Parlament – ca reprezentant al voinței populare, „politicul” nu este o putere a statului.

În al doilea rând, Băsescu nu este conștient de faptul că justiția aplică legile și Constituția, așa cum sunt ele adoptate de Parlament sau prin referendum constituțional.

În al treilea rând, Băsescu incită judecătorii și procurorii la neaplicarea legii, invitându-i „să reacționeze”. „Nu acceptați să fie emise, tolerate, legi care sunt în favoarea infractorilor…”. Probabil că el se referă la noul cod penal, adoptat prin asumarea răspunderii de către guvernul Boc, în 2009, prin care au fost reduse substanțial pedepsele pentru furt! Oricum, observăm, din nou, o incitare la nerespectarea legii.

Unii au remarcat, mai curând, lacrimile lui Băsescu prilejuite de gândul că va ajunge în instanță. Eu cred însă că incitarea la nerespectarea legii este un subiect mult mai serios și consider că CSM ar trebui să se autosesizeze în legătură cu această atingere adusă principiului „statului de drept”.

96 de gânduri despre “Statul de drept. Instrucțiuni de folosire.

 1. Sadicule te supara „ca chitoiu” a negociat cu FMIul pozitiv si ca a bagat si soparla cu acciza?

  De obicei basismul = licheism inseamna si o anume doza de inteligenta, alltii trimisi sa publice acilea sunt prosti , sau si prosti si ticalosi!

  Sa nu se bucure insa psdisti pentru ca si acolo ca si pe la pnlisisti mai de curind penalisti este cel putin tot atata prostie precum la saracul sadic!

  Pentru a nu ramane la vorbe goale hai sa exemplificam cu „saracul” PSD SERBAN sefut al comisiei Nana pe care l-am auzit declarand ca nu a convocata pe „parata” deoarece prin partipriul ei fata de speta declarati dansei ar putea fi irelevanta.Auzui ba inteligenta de juruist din PSD!
  Pai stai asa care-i speta, care-i rolul comisiei , cum si-a „adjudecat” Basescu pamantul sau cum si l-a adjundecat parata?
  Serban asta cica ar fi jurist sau abscons pro-basist deoarece nu vad ce rezultat poate avea raportul comisiei fara intrervierea faptasului?

  Bai Serbane esti mai sadic decit un sadic ,asta ca unitate de masura , masurat bineinteles pe scara metrobasismului!

  Apreciază

 2. Sadicu (7 februarie 10:09 am):
  ,,Stiu cum a castigat PDL-ul alegerile,ultilizand o ”reteta” comuna si pentru celelalte partide.”
  COMENTEZ:
  Iata ce inseamna un basist sincer, dupa o degustare de ,,in vino veritas”: ,,stie cum a castigat PDL alegerile”.
  Probabil este nostalgic, sau. isi doreste ca acest improbabil eveniment chiar sa se produca, undeva, candva (Z)
  Nene, inteleg ca vrei sa continui, dar spala-te pe ochi cu apa rece in prealabil. (Z)
  PS
  Va spun eu cum sa castigati si in acest an alegerile: stati acasa si de aceasta data, in proportie de 60%. Dupa care, faceti plangeri penale impotriva celor care au votat efectiv. Posibil ca gestul chiar sa aiba o reflectare in mintea doamnei Laura Codruta. E logic si in acord cu ,,statul de drept”, nu-i asa…prietene ? (Z)
  ps
  Eu ii respect pe romanii care merg la vor, cei care ii dispretuiesc pe alegatori, desigur, doar atunci cand nu le convine, pot fi masiv ne-numarati pe blogurile basisto-pedelaco-popolare.
  Acesti indivizi ciudati, nu mai prididesc sa spuna despre romani ca sunt comunisti, puturosi, asistati, betivi si analfabeti.
  (Z)

  Apreciază

 3. @ ZeV,

  in primul rand nu poti compara SUA cu Romania, decat daca esti completamente… Difera in absolut toate privintele…

  Ca sa intelegi: Chitoiu a inventat o schema de amanare a ratelor bancare pt cei cu credite restante, care de fapt insemna lansarea in campania prezidentiala pt premier, in acord cu blatul privind rocada. Liberalul s-a simtit tradat si in plus, au intervenit bancile pt ca asa o tampenie ar crea un dezastru financiar global, toti datornicii vor iesi in strada si vor cere asemenea masuri de la guvernele lor, pe principiul ca daca se poate in Romania de ce nu si in tarile dezvoltate si bogate, asa ca l-a retras pe artizan, pe Chitoiu… Apoi bancile sau altcineva s-a deranjat sa informeze afara si probabil ca a sunat telefonul pt Iohannis la Interne, ca sa nu mai apara pe liste sute de votanti la aceeasi adresa si morti, deci pt diminuarea fraudarii alegerilor…

  Apreciază

 4. Nu exista pe lumea asta „stat de drept” sau „comunism” .Asta este o utopie ca si aia cu „poporul conduce”.Totdeauna a condus cine trebuie si o data la 4-5 ani prostimea voteaza cum i se cinta fiindca sint multi.Restul este analiza,filozofie,speculatii.

  Apreciază

 5. Ca si pe aici e unii iubitori dilematgici de Plesu .. Mare om! (mai ales la grosimea taliei!!) mare ganditor !!! Pai sa va dau un par d’egzamplu in ce priveste produnzimea gandirii sale:Cultura noastră s-a format cu oameni care întotdeauna au fost educaţi în Occident. Fondatorul poeziei noastre moderne, Eminescu, s-a format la Berlin şi la Viena, de ce brusc ne-am duce la Novosibirsk. Până şi domnul Ponta când se duce în concedii nu se duce în Răsărit, decât când are de întâlnit persoane importante, cum e acum
  Citiţi ei restu : Andrei Pleşu: Occidentul e singura OPOZIŢIE unită şi eficientă din România – Actualitate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/conferinta-efor-costurile-indepartarii-de-occident-1080908.html#ixzz2siJyLARV

  (adica mai pe sleau -n-ai acvariu esti gay!!)

  Apreciază

 6. @ Cassandra,

  nu inteleg de ce te dai la mine, nu eu am adus pe pamant romanesc the rule of law, au adus-o politicul ca sa-si prezerve averile si interesele, pozitiile… Eu personal n-am ce prezerva…

  Vad ca te revolta faptul ca cateanul este chirias al statului, dar ce crezi ca inseamna plata impozitelor? Dai niste bani ca institutiile statului sa protejeze masinuta! Parlamentul este legiuitorul suprem si reprezinta poporul care l-a ales, insa nu poate legifera in afara cadrului constitutional! Altminteri ar iesi o varza, dupa alegeri s-ar schimba mereu tara…

  Si mai este ceva: economia am pierdut-o, guvernarea satisface interese diferite de cele ale populatiei si deci am pierdut-o, parlamentul odata ales trece la aranjamente politice contra foloase, deci le-am pierdut si p-astea, macar sa mentinem statul, intelegi? Sau daca vrei sa ramai si fara pres la usa si sa platesti impozit pt ca pasesti pe strada pana la tomberoane, distruge-l si pe el!

  Un stat puternic este ultima garantie, unul slab aduce saracie… Daca insa mai vrei sa apara din neant alti Hayssami si sa le dai platforma electronica Pipera pe nimic, n-ai decat… doar ca n-o mai ai, nu poti vinde, pierde sau distruge, decat odata… Este tare interesant cum unii isi vor singuri raul, bazandu-se pe promisiuni tradate si alea, si ignorand total exemplele reale, faptele deja petrecute…

  Veti gandi toti la fel ca mine, atunci cand veti trage linie si va veti intreba daca mai aveti ceva…

  Apreciază

 7. Mulți fac confuzie între politică și viața de partid.
  Nu mă interesează politica, zic chiar și oameni cu diplome.

  Politica este însă un ansamblu de măsuri preconizate sau aplicate în diverse domenii.
  Termenul mai potrivit ar fi POLITICI. Există politici macroeconomice, fiscale, demografice, agricole, educaționale, sanitare, culturale…
  Cum să nu te intereseze măcar măsurile aplicate într-un domeniu, de exemplu politicile salariale pentru bugetari?

  Stânga și Dreapta se definesc prin aplicarea de politici diferite în UNELE domenii (uneori, și mai ales în vremuri de criză, aceste domenii se restrâng fiindcă nici Stânga, nici Dreapta nu au prea multă libertate de acțiune; trebuie să execute „figuri impuse”).
  De exemplu, în domeniul fiscalității, Stânga vrea impozit progresiv, iar Dreapta – nu.
  În domeniul social, Stânga vrea sprijinirea unui număr mare de oameni săraci, iar Dreapta nu vrea să le dea acelor oameni pește, ci să-i învețe să pescuiasă.

  Viața de partid e altceva. Asta poate să nu te intereseze. Există oameni, ca mine de exemplu, care au intrat într-un partid ca să activeze pentru câștigarea alegerilor de către acel partid și aplicarea anumitor politici.
  Un întreprinzător privat, ca mine, nu vrea ca munca lui să fie dijmuită în folosul unor leneși care așteaptă să li se dea posmagii gata mestecați (nu vorbesc de oameni iremediabil bolnavi, născuți cu posibilități intelectuale și fizice reduse…).
  Într-un partid există oameni competenți și corecți, și oameni incompetenți și incorecți. Cum poți să-i știi când se înscriu?

  Eu nu am obiceiul de a generaliza. Nu-mi plac cei care o fac, și, atunci când cineva acuză, cer numele și prenumele celor acuzați. Altfel, sunt vorbe goale.
  Dacă ar fi să generalizez și eu, ar ieși cam așa:
  (niște profesori din preuniversitar și universitar au fost prinși cu mită) TOȚI PROFESORII, INCLUSIV CEI CARE SCRIU AICI, IAU MITĂ.
  (membrii unor partide au fost dovediți necinstiți) TOȚI MEMBRII PARTIDELOR, INCLUSIV CEI CARE SCRIU AICI, SUNT NECINSTIȚI.
  (niște întreprinzători particulari au fost prinși cu lucruri necinstite) TOȚI ÎNTREPRINZĂTORII PARTICULARI, INCLUSIV CEI CARE SCRIU AICI, FAC LUCRURI NECINSTITE.
  (niște medici au luat mită) TOȚI MEDICII, INCLUSIV CEI CARE SCRIU AICI, IAU MITĂ.

  Unii acuză toți parlamentarii. Eu nu accept ca parlamentarul meu, Alina Gorghiu, să fie acuzat. Dacă cineva are dovezi că e necinstită, s-o defere Parchetului!
  Nu accept ca Ecaterina Andronescu să fie acuzată. La fel Sulfina Barbu, Mircea Toader, Victor Ponta, Cătălin Predoiu, Tinel Gheorghe… Aveți dovezi certe că sunt necinstiți? Faceți plângere la Parchet!
  Pun pariu că mulți dintre „acuzatorii” ăștia de profesie, sunt ultra-necinstiți, nu necinstiți.

  Dv., cei care generalizați cu atâta ușurință, închipuiți-vă că cineva acuză întreaga categorie din care faceți parte, deci și pe dv.
  Vă convine?
  Sau, poate sunteți necinstiți și nu vă deranjează acuzația.

  Apreciază

 8. Cred că sadicu are un nou joc pe calculator: politica din România. Prea e rupt de elementara realitate și vorbește de majoritatea de 90 % care ar fi împotriva parlamentului!!! Parlament VOTAT! Și care dacă USL nu i-ar fi acceptat pe pomanagiii din PDL (apropo de votul uninominal pur), nu ar mai fi conținut NICI UN SINGUR bascist. ASTA a vrut poporul. Dacă va vrea altceva, vom vedea la viitoarele alegeri. Până atunci putem să ne tot jucăm cu „rivuluțiile”, pe calculator! Câte „vieți” mai ai, sadicule?

  Apreciază

 9. La vremea lui, Pierre Laromiguière (1756 – 1837) a fost cel mai bun propagandist al filosofiei Ideologilor primari (caracterizată drept “ultima dintre filosofiile clasice” de către Michel Foucault). Pierre Laromiguière adaugă el însuşi valoare la Ideologia primară, insistând asupra noţiunii de ATENŢIE. Herbert Simon (1916 – 2001) consideră ATENŢIA ca pe o resursă rară, deci ea are şi o valoare economică. Există şi conceptul managerial chemat ‘economia atenţiei’ (Attention economics) care aplică teoria economică.

  Apreciază

 10. Nu o sa-i putem lamuri pe anumiti domni si doamne ca la noi functioneaza statul de drept.
  Cum poate o natiune sa reziste manipularilor!? Doar prin cultura!!!

  Cum ne comportam si cum ne este caracterul este de importanta mult mai mare decat legile. Cred ca avem cu totii ceva de reparat in sensul asta. Mai mult decat atat trebuie sa ne obisnuim sa nu mai alegem oameni lipsiti de caracter.

  Lucrurile acestea cred ca ne pot face o natiune puternica:cultura, caracterul!!!

  Sa profitam cat il mai avem pe domnul Nastase si sa incepem reconstruirea natiunii. Nu trebuie sa ii dam functii ci sa ascultam sfaturile unui om inteligent, un om de cultura!

  Apreciază

 11. Staul de drept trebuie să fie un crez pentru toți cetățenii lui, dacă nu este păgubos și maschează vicleniile și abuzurile celor de la cârma lui. La noi încă acest mod de guvernare nu a devenit un crez și el rezistă ca urmare a unor circumstanțe, iar pentru că instituțiile democrației au mari carențe li se permite unor inși, ca președintele Băsescu să conducă țara, iar unor oameni de stat, precum dl.A. Năstase, să fie arestați.

  Apreciază

 12. Va mai aminiti de amica basistilor, celebra trepadusa Victoria Nuland, cea care, conform declaratiilor lui Basescu, dadea lectii de democratie si stat de drept in Romania ?
  Se pare ca distinsa doamna diplomat, este si dumneai o entitate rezultata din intersectia dintre om si femeie (sa ma scuze doamnele deosebite de pe acest blog). Iata cum a sfeclit-o:
  ,,Secretarul de Stat adjunct american pentru Europa, Victoria Nuland, şi-a prezentat scuze, joi, faţă de Uniunea Europeană după ce a rostit cuvinte nediplomatice la adresa UE cu privire la criza europeană, potrivit Mediafax.
  Într-o înregistrare audio a unei conversaţii telefonice difuzate joi pe YouTube, oficialul american este auzit spunându-i interlocutoului său: „F… UE”.
  Nuland, a cărei voce poate fi clar identificată, are o discuţie cu un bărbat care este foarte sigur ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Geoffrey Pyatt. Cei doi diplomaţi discută timp de patru minute despre rezolvarea situaţiei politice din această ţară.
  …………………………………………………………………………………………………….
  Nuland se află în prezent în vizită la Kiev şi este foarte implicată de mai multe săptămâni în căutarea unor soluţii privind criza dintre regim şi opoziţie.
  La telefon, cei doi diplomaţi americani vorbesc despre cea mai bună strategie în Ucraina pentru a pune capăt tulburărilor politice şi despre rolurile UE şi ONU.
  Nuland citează numele diplomatului ONU Robert Serry, numit în urmă cu câteva zile reprezentant special al secretarului general al ONU pentru Ucraina.
  „Acest tip de la ONU, Robert Serry, ar fi minunat să ajute la remedierea situaţiei, pentru ca ONU să o remedieze şi, ştii, f… UE”, afirmă Nuland.”
  COMENTEZ:
  Iata o muiere de gascha capabila sa faca fata in jungla masculina din politica mondiala si mai ales, se vede limpede cat pret pun americanii in tot ce se afla situat, dpdv geografic, intre SUA si Rusia.
  Se mai poate deduce si cat de rupti de realitate sunt nevertebratii basisti din Romania, care confunda tradarea nationala cu europenismul si obedienta nefiltrata fata de Poarta Alba..pardon, Casa Alba.
  As vrea sa stiu daca exista vreo inregistrare si despre ce spune d-na Nuland despre Basescu. Probabil si d-na Nuland a fost, candva , pe mare, de aici compatibilitatea perfecta, nu-i asa ? (Z)
  Sunt aproape convins ca, in viitor, se va gasi cineva care, in memorii, va devoala trista realitate ca asazisul ,,razboi rece” a fost o facatura, pefectata la intelegere netransparenta, intre consumatorii de whisky si cei de vodka.
  😉

  Apreciază

 13. SURSE Scenariu din PSD: Nu va fi referendum pe Constitutie

  de Ionel Dancu, Redactor-Sef
  http://www.stiripesurse.ro/surse-scenariu-din-psd-nu-va-fi-referendum-pe-constitutie/

  Surse din PSD au declarat pentru STIRIPESURSE.RO ca exista sanse foarte mari sa pice proiectul USL de revizuire a Constitutiei.

  Potrivit sefilor de organizatii consultati dupa Comitetul Executiv National al PSD, subiectul pare ingropat. Din acest motiv, batalia mare e doar pe europarlamentare si liderii judeteni nu sunt interesati daca referendumul va dura o zi sau va dura doua zile si nici cine il va coordona – PNL sau PSD – pentru simplul motiv ca nu se va ajunge acolo.

  Apreciază

 14. Nişele de piaţă (http://en.wikipedia.org/wiki/Niche_market ) în acord cu segmentarea curbei-clopot a lui Everett Rogers / Curba-clopot a lui Everett Rogers poate fi văzută de exemplu în cartea “Difuzia inovaţiilor” http://en.wikipedia.org/wiki/Diffusion_of_Innovations , sau, cu şi mai multă focalizare (personal consider, în “optica verbală” de la Craiova creată la Şcoala Centrală din Craiova de către profesorul de retorică Ioan Maiorescu la începutul secolului XIX, termenul “focusare” forţat la noi după revoluţia din decembrie 1989 a fi un barbarism), aici http://en.wikipedia.org/wiki/File:Diffusion_of_ideas.svg . Recent, am văzut o focalizare foarte concretă şi foarte bine explicitată a nişei de piaţă pentru un germene de întreprindere, nişă de piaţă definită cu ajutorul curbei-clopot a lui Everett Rogers în excelentul articol din NYT http://www.nytimes.com/2014/02/09/technology/search-for-a-market-niche-and-you-might-find-a-crowd.html?hpw&rref=technology

  Apreciază

 15. Draga Domnule Nastase,

  Ca sa inteleg mai bine cum e cu statul de drept sau stratul de drept (nu stiu cum e mai bine) puteti sa-mi explicati si mie in linii mari sistemul juridic din GERMANIA. De ce Germania? Pentru ca este Germania si este acolo sus.
  Sa stiu si eu daca acolo 112 este sub presedinte printr-un serviciu secret, cum se numesc procurorii, pe cine reprezinta ei, daca judecatorii condamna fapte de coruptie fara probe, prin deducere, prin intuitie, numai pe baza de ascultare, daca la ei sint prin presa tot felul de stenograme, daca judecatorii platesc pentru sentinte date la oameni nevinovati etc. Foarte interesant ar fi sa aflu cum este la nemti cu controlul intre puteri.

  Puteti sa-mi spuneti ce ar trebui sa faca USL-ul pentru dreptate pina la capat, Sau sa-mi spuneti ce au avut ei in vedere inainte de alegeri prin acest slogan. Sau merge dupa sloganul „Sa traiti bine” adica nu are niciun fel de raspundere din partea celor care au creat si propagat in spatiul public acet mesaj sau este un fel de prosteala ca sa punem mina pe putere adica fonduri felurite si sa ne batem joc de aceasta tara.
  Multumesc mult.

  Si semnez
  Nu uita ca esti roman

  Apreciază

 16. Am ramas uimit vazand prezentarea unui propus de PNL in guvern – numele imi scapa – Bosina ? Bosoiu ? sau asa ceva , oricum nu ramane in istorie – 35 de ani , diploma de medic si ” formare ” la Colegiul de Aparare ( sau ceva apropiat ) , avere personala , doua apartamente dintre care unul la Bruxelles , 250000 ( doua sute cincizeci de mii ) de euro dati imprumut de el cuiva plus aceeasi suma a lui in conturi personale !
  Intr-o tara in care norocosii castiga 400 de euro pe luna iar doctorii ca el sunt ultimii platiti si cei mai rau tratati de sistemul ” bugetar ” , performanta tanarului de 35 de ani lasa ” pantois ” – paduri taiate si vandute la Constanta ? ( paduri care nu sunt ale lui , clar ) , interventii in birourile pasalelor din ministerele bucurestene platite corespunzator de interesati ?
  Este insuportabil .
  NU SE MAI POATE CONTINUA ASA .
  Coruptia ne-a otravit anii 1990 si 2000 , ne-am saturat .
  O mare greseala a lui Ion Iliescu a fost toleranta lui in fata coruptiei apropiatilor lui in anii 1990 – dupa cum recunosc si inamicii lui , Iliescu n-a furat dar i-a lasat pe altii sa fure .
  Ceilalti au fost chiar mai rau , coruptia in anii CDR -ului delirant , incalcit si nebun in anii 1997 – 2000 atinsese cote paroxistice – nimeni nu i-a deranjat in 2001 …

  Apreciază

 17. Băsescu susține că Parlamentul trebuie să aprobe toate cererile Parchetului, de urmărire penală.
  O cerere poate fi aprobată sau nu. Fiindcă tot vorbim despre statul de drept (rule of law), legea spune că cererea procurorului trebuie supusă aprobării Parlamentului, nu spune că Parlamentul e obligat s-o și aprobe. Acest filtru îi ferește pe parlamentari și miniștri de eventuale abuzuri ale procurorilor care au obiceiul de a deschide dosare pe indicii foarte subțiri și a-i hărțui pe cei vizați luându-i de la activitățile de parlamentar.
  Dacă legea ar fi spus că trebuie începută neapărat UP, n-ar fi fost prevăzută cererea.

  La fel, ca să primești o locuință cu chirie la stat de la Primăria Capitalei, trebuie să faci cerere.
  Cererea poate fi aprobată sau nu.
  Cererea lui Băsescu a fost aprobată (deși nu îndeplinea condițiile legale).

  Unele cereri ale Parchetului sunt respinse de Parlament pentru că nu îndeplinesc toate condițiile.
  Ce e așa de greu de înțeles?

  Apreciază

 18. Sa stiti ca boul care i-a imbracat in negru pe membrii delegatiei Romaniei , la Soci , nu e chiar asa de bou !

  Boul s-a gandit totusi bine , ca la rezultatele scontate , si mai ales la cele finale , se potriveste cel mai bine si mai bine , culoarea neagra .

  Cu tot optimismul meu obiectiv , de data asta , am impresia ca boul s-a orientat foarte bine ( o avea el informatii „pe surse” ).

  Apreciază

 19. Regimul dictatorial de la Moscova condus de Vladimir Putin,a investit peste 50 de miliarde euro la Soci.
  In locul loviturii de imagine scontate,Putin a obtinut exact contrariul.
  Mass-media din lumea libera si civilizata a scos la iveala ceea ce se ascunde in spatele scenei cu artificii.
  Partenerul meu de afaceri din China este un fan inrait al sportului de orice natura.Astfel,in calitate de spectator,n-a ratat nici un eveniment sportiv important are s-a desfasurat in ultimii 15 ani,(olimpiade,turnee finale ale campionatelor mondiale si europene de fotbal,finale de Champions League,etc).
  Binenteles ca si-a propus sa mearga in acest an si la Olimpiada de iarna de la Soci,dar s-a razgandit pe ultima suta de metri.
  Motivul:conditiile proaste de cazare,camerele de supraveghere instalate inclusiv in bai,pericol ridicat de atentate teroriste,etc.
  Deci inclusiv in China a prins camapania massmedia impotriva regimului Putin.
  Concluzia mea este ca Rusia nu poate sa-si imbunantateasca imaginea in lume prin intermediul petardelor.
  Mai intai de toate trebuie sa revina la democratie.Apoi trebuie sa renunte la ifosele de mare putere pentru ca nu mai este ,nici pe departe ce-a fost candva.Dupa destramarea uniunii sovietice,majoritatea tarilor desprinse din fostul imperiu au optat pentru regimuri democratice de tip occidental.Unele au aderat deja la UE si NATO,altele sunt in curs de aderare.
  Mai exista persoane nostalgice care dupa 25 de ani de la prabusirea regimului communist,inca nu au iesit din logica razboiului rece.
  Unii dintre ei se manifesta si aici pe blog.Cica Rusia a pierdut Moldova dar nu-si permite sa piarda Ucraina.NU ,ZAU!
  Nu poti sa pierzi decat ceea ce-ti apartine.Ori atat Moldova cat si Ucraina sunt state independente si suverane.

  Apreciază

 20. Iuliu Maniu, comemorat la Sighetu Marmaţiei şi Bădăcin http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/iuliu-maniu-comemorat-la-sighetu-marmatiei-si-badacin-325191.html 24 august 1944 : Atunci Iuliu Maniu a refuzat să ia preşedinţia Consiliului de Miniştri. Se ascundea la Snagov, în vila unui agent de la Intelligence Service (care va deveni serviciul MI6). Tot Bucureştiul îl aştepta ca pe Mesia pe ţărănistul Iuliu Maniu la data de 24 august 1944. Doar Corneliu Coposu ştia unde se ascundea Iuliu Maniu. Dar a fost respectat riguros consemnul britanic care i-a interzis lui Maniu să gireze politica pentru democraţie în România! După decenii, serviciul MI6 a fost serios implicat şi în organizarea evenimentelor numite “revoluţia din decembrie 1989”.

  Apreciază

 21. Eu cred ca Victor Ponta nu va accepta ca Iohanis sa fie si vicepremier.Asta ar insemna sa-i ofere la guvern un scaun,in capul mesei,langa el.Tinand cond de popularitatea mare de care se bucura Iohanis,dar si de tinuta sa impunatoare,Victor Ponta va fi eclipsat,aidoma unui soricel pus sa stea alaturi de o pisica.
  Pe de alta parte,Ponta va pierde prim-planul deoarece toate camerele televiziunilor se vor concentra asupra lui Iohanis si de asemenea se va vorbii non stop despre Iohanis.
  Astia de la PSD sunt in mare impas.

  Apreciază

 22. Bernard-Henri Lévy : „Sîntem cu toţii ucrainieni!” 🙂 În discursul său, BHL ne anunţă că “Pe Maidan se instituie poporul ucrainean!” . http://www.lemonde.fr/idees/article/2014/02/10/nous-sommes-tous-des-ukrainiens_4363410_3232.html Dar Ucraina este o alcătuire mult mai bizară, mai artificială decât fragila Iugoslavie, care s-a dezintegrat totuşi la mai bine de juma’ de veac după ce a fost creată. Dacă uneşte ceva interesele SUA, ale Rusiei şi ale UE, apoi este să menţină artificial în viaţă această alcătuire de comă numită Ucraina. Dar politica lor loveşte foarte grav interesele României. Dacă observaţi, pactul Ribbentrop- Molotov a lovit deopotrivă Estonia, Letonia, Lituania şi România. Consecinţele pactului Ribbentrop- Molotov au fost anulate pentru Estonia, Letonia, Lituania, dar nu şi pentru România. Nu există vreo metodă de a ţine încopciată alcătuirea pseudo-statală Ucraina, în afară de ‘politica toporului la brâu’ practicată de Kiev. Diplomaţii şi oamenii politici români, scriitorii şi ziariştii români, trebuie să explice în permanenţă colegilor din SUA, Rusia şi UE, problema foarte gravă a pactului Ribbentrop- Molotov pentru România. Există un principiu de uniformitate care cere ca România să fie tratată la fel ca Estonia, Letonia, şi Lituania în ceea ce priveşte reversibilitatea consecinţelor pactului Ribbentrop- Molotov.

  Apreciază

 23. Nu exista fantezie erotica mai puternica pentru Basescu Traian decat sa numere pe degete – care deja nu-i mai ajung pentru respectiva manopera – cati a mai arestat el in ultima vreme . Asa cum unii au carnetele cu numele amantelor , carnetele rasfoite cu o boare de sentimentalism , in noptile mai friguroase , asa si Basescu Traian numara ca Pristanda : unu’ de la parlament , patru de la Guvern , unu’ din fruntea Guvernului , doi din CSAT ! Se pare insa ca nu-i mai ajunge … daca-ar putea sa aresteze si Parlamentul –TOT PARLAMENTUL ! … sau macar un 3-2-2 , acolo , ei bine , ar dormi si el mai linistit dupa topirea celor patru cuburi de gheata in licoarea galbuie …. Se pare ca e deranj mare cu dezvaluirile domnului Chitoiu , ca altfel nu s-ar grabi Codruta sa ameninte cu desanturi Parlamentul Romaniei ! Stim cu totii ca atunci cand Basescu Traian mai completeaza cu cate un nume lista neagra care-i tine loc de afrodiziac , nu se lasa pana nu „rezolva ”cazul .
  Si noi ? Intr-o nuvela citita demult , niste cetateni stau intinsi pe plaja si se rasfata la soare , pana cand unul dintre ei observa cum in larg un rechin sfasie inotatorii ; ingrozit si contrariat vede apoi cum in zare se aduna din ce in ce mai multi rechini care omoara din ce in ce mai multi oameni , in timp ce nimeni de pe plaja si nimeni din larg nu pare sa se sinchiseasca de apa care se face tot mai rosie , lumea continuand sa rada , sa glumeasca , sa doarma la soare sau sa se azvarle in valuri ! Un avertisment pentru o populatie aflata sub vraja inertiei …

  Apreciază

 24. @ blogideologic februarie 10, 2014 la 6:32 pm

  Orice moneda nesustinuta in banca emitenta face parte dintr-o schema Ponzi……..sic.

  Sau altfel spus orice moneda fiat va sfarsi in acelasi fel ca si deutsch mark-ul Republicii de la Weimar, prin HIPERINFLATIE….

  Apreciază

 25. @ sadicu februarie 9, 2014 la 7:10 pm

  Daca ati fi dezvoltat ideea razboiului rece pana la capat ati fi realizat ca fara acele persoane care NU au iesit nici acum din locica razboiului rece, acum NU ati mai fi avut o tara deloc……..cat se poate de simplu………

  Si da, acele persoane posteaza inca pe aici pe blog……

  Cat despre Putin, jos palaria, indiferent ce spun altii despre dansul este un om mare care va ramane astfel in istoria Rusiei…..in ciuda dusmanilor sai…sic.

  Apreciază

 26. Chutzpah: “Rebrenduirea” de la Cluj-Napoca

  Nu cred ca tradarea, ma refer la cea politica, de partid, hotia si minciuna se pot rebrendui. Cel putin nu in fata unui popor cu mintea vioaie si, Har Domnului!, romanii au aceasta reputatie.

  Dar cred ca “rebrenduirea” este cel mai potrivit cuvant care poate defini scopul conferintei Fundatiei Miscarii Populare, de duminica, de la Cluj-Napoca. Cel mai probabil, acest tupeu (chutzpah) pleaca de la stereotipul ca memoria electoratului este scurta si ca orice i-ar provoca suferinte sau nedreptati poate fi, daca nu uitat, prezentat intr-o alta cheie, chiar glorificatoare, adica rebrenduit. Ca acest stereotip politic s-a dovedit fals si ca politicienii care au mizat pe asa ceva au pierdut alegeri s-a vazut si, cu siguranta, se va mai vedea, daca lectia bunei guvernari inca nu a fost invatata.

  Traian Basescu a sunat adunarea fidelilor din vechea echipa, cu care a guvernat discretionar Romania, pana la mijlocul lui 2012, in fieful fostului secund, Emil Boc, pentru o noua punere la cale, care sa-i readuca guvernarea sau, mai bine zis, guvernoratul, cel mai devreme la sfarsitul lui 2014, cel mai tarziu in 2016. PDL a fost tradat fara nicio remuscare, nici nu stiu ce i-ar mai ramane de facut acestui partid, folosit si aruncat fara scrupule, poate doar o intoarcere la origini.

  O consecinta, mai putin perceputa sau luata in calcul, este ca o data cu tradarea PDL-ului a fost tradat si electoratul acestui partid. De fapt, este o a doua tradare a electoratului, dupa fuga lui Basescu cu captivul PD de pe stanga pe dreapta esichierului, ceea ce este cel mai prost semnal posibil pentru increderea populara. Oameni reprezentativi din popor, cum este octogenarul, fost detinut politic, care l-a confruntat pe Basescu in timpul discursului de la Cluj, il califica pe cel devenit un presedinte ilegitim, in urma referendumului de demitere, in termeni si mai gravi, de vanzator de tara.

  Redutabilul, trebuie sa recunoastem, politician si-a explicat, la Cluj, dupa ce si-a eroizat trecutul prezidential-guvernamental de indatorare si transformare in colonie a tarii, noul concept, de innalbire ca zapada, daca s-ar putea, a politicii sale si a oamenilor sai, in epoca post-Basescu, regrupati in noi constructii, botezate, la moda, populare, Fundatia Miscarea Populara (FMP) si Partidul Miscarea Populara (PMP). „Am avut ideea, si-a umflat muschii politici Basescu, creării unei fundaţii care să genereze un partid cu alt fel de politică, cea a statului, şi care să poată prelua guvernarea în 2016.” Ce inseamna „alt fel de politica” la un recidivist, dovedit, in jocuri politice de tip piramidal, asemanatoare escrocheriilor financiare de acelasi tip? Cat de „noi” sunt principiile pe care Traian Basescu incearca sa le re-legitimeze, folosind vechi trucuri politice?

  Negationismul lui Basescu nu este ceva nou, a fost utilizat de catre comunisti in negarea unor fenomene de istorie politica mult mai ample, mai evidente si mai tragice, cum a fost Holocaustul, dar si a evidentei superioritati a altor moduri de organizare societala, precum pluralismul politic si economic. Noua este doar extractia capitalista a unei vechi masinatiuni comuniste, de orbire ideologica. Negarea de catre Basescu a scoaterii tarii din izolarea geopolitica si a opririi caderii economice si sociale, de catre noua guvernare, continuta in afirmatia ca „ Romania a facut pasi inapoi din vara anului 2012”, este, fara doar si poate, tendentioasa si rupta de realitate. Este un proces de intentie care incearca sa repaveze drumul spre putere pentru un acelasi grupuscul de interese, „rebrenduit” in FMP si PMP, dar si o mostra ca declamata „alt fel de politica” va fi, in fapt, aceeasi politica.

  Demonii autoritarismului si monologului politic, de a infrange orice vointa electorala si parlamentara, in favoarea unei vointe unipersonale, razbat din intregul discurs de „rebrenduire” al presedintelui Basescu. Cele mai mari amplitudini ale unor astfel de pusee, ca de guvernator colonial, s-au inregistrat in atacurile vizand parlamentarismul, electoralismul si chiar intreaga societate. Acuzatiile lui Basescu ca institutia parlamentara nu functioneaza la „standarde europene”, ca electoratul roman este lipsit de exigenta cand voteaza „oameni cu dosare penale” sau ca societatea ar avea o problema pentru ca ar fi „extrem de toleranta la coruptie” sunt reflexe umorale ale unei pozitii unipersonale de comanda, care este incompatibila cu democratia.

  In acelasi timp, acuzarea tuturor, de catre cel care-si savureaza ultimele clipe de atotputernicie, este un subterfugiu pentru deculpabilizarea sistemului „ticalosit”, pe care l-a creat, implementat si securizat prin numiri pe criteriul loialismului fata de persoana sa, care a avut prioritate fata de cel politic si, cu atat mai putin sau de loc, fata de interesul general, sistem pe care, neindoielnic, vrea sa-l perpetueze. Ca o paranteza, capitalismul loialismului personal mi se pare a fi un nod gordian, poate la fel ca cel al comunismului dinastic, care surclaseaza institutiile, statul de drept si, poate parea paradoxal ceea ce spun, chiar politica si partidele, daca vom intelege ca debarasarea de o anumita politica si de un anumit partid s-a facut pe baza unui criteriu personal, nicidecum politic, partidistic sau statal, cum s-a mitologizat in discursul lui Basescu, de la Cluj.

  Cele mai mari stupiditati, de-a dreptul stupefiante, spuse in premiera, cred, de catre Basescu la conferinta FMP, s-au referit, prima, la „faptul ca revenirea la o justitie controlata este un lucru care se poate intampla” si, a doua, la legarea statului de drept de criteriile politice de la Copenhaga (aceasta aberatie este in mod sigur in premiera absoluta!). Justitita romana se afla intr-un plin proces de eliberare de sub controlul personal al lui Basescu, ceea ce va face ca justititia sa fie controlata numai de catre justitie, de aici teama viscerala si lacrimile de la intalnirea cu magistratii, pentru ceea ce va urma dupa ce nimeni nu va mai fi deasupra legii.
  Cat priveste legarea statului de drept nu de domnia legii, ci de criterii politice, nu poti decat sa te intrebi, ca un prim gand care-ti vine in minte, pentru ca problema este complexa si ar trebui ascultata in primul rand opinia specialistilor, oare SUA, care nu sunt sub incidenta criteriilor de la Copenhaga, nu sunt un stat de drept? Sau Marea Britanie sau orice alt stat din UE care decide sa iasa din UE, nu va mai fi stat de drept? Oare conditionarea statului de drept de aderarea la o uniune de integrare economica are acoperire in teoria statului de drept? Oare statele de dinaintea semnarii fondarii UE nu au fost state de drept?

  Apreciază

 27. Ce faci domn profesor Titus, mi preiei ideile sau pur si simplu ma plagiezi !

  De la rusine la rusinica esti despartit de rusi si ne sau de rusi si de doi ca!

  Sadismul o mica virgula a basismului o da de gard ca la se besi!
  Hai sa-i criticam pe rusi care au cheltuit ceva miliarde , multe in plus , dar raman dupa olimpice cu multe, greu de inteles pentru acest individ , cauia nu i s-au vindecat palmele dupla aplauzele constructiilor celebre nefolosite ramase in paragina bani irositi de amanta populista , indecenta aparitie, un fel de Dragusdeanu mai uzata si bineinteles mult mai larga bineinteles ca abordare.

  Apreciază

 28. Zev,

  Ma coplesiti cu profunzimea gandului mioritic.

  Dumneavoastra de care popor ukrainiean vorbiti de acela inarmat politic , moral si ideologic de UE si America, prin amestec direct si brutal tot asa de evident ca acela rusesc , sau de acel popor care urmareste din spatele televizoarelor evenimentele?

  Eu as vorbi, ca roman fript, de acei ukrainieni care o data cu intrarea in UE , isi vor viinde puternica industrie a Ukrainei la fier vechi , si vor deveni alt grup masiv de cersetori in Europa !

  Iluziile pe care le viinde Europa si America ukrainienilor sunt de fapt marile interese ale marilor grupuri flamande si avide dupa o piata asa de mare ca a Ukrainei.

  Fara de europeni , rusii ofera ,din interes geo-politic , ukrainienilor stabilitate economica , „gaz” pentru uriasele energofage combinate chimice si metalurgice ale Ukrainei.

  Oricum este semificativ ca niste boxieri conduc miscarea de emancipare a ukrainienilor! Vai voua ukrainieni europenizati citi pumi ve-ti lua in gura ,, razbunarea romanilor din tinuturile ocupate samavolnic de Rusia si cedate de americani si europeni la infiintarea statului ukrainiean , este aproape.

  PS.
  Sa nu credeti ca hertenii si bucovinenii vor iesi la lupta fatisa impotriva guvenului, ei vor fi razbunati de soartea cruda ,europeana, care vine, vine ,vine, ca in Romania si numai vine!

  Apreciază

 29. Cineva i-a soptit , facut temele sadicului, „Johannis-Ponta” ,are dreptate
  Te uti si la reactia de pe la Antena 3 barometrul PSD-PC cam toti carmesc fara carmaci contra Johannis.
  Mircicxa Badea care aplauda prin 2005 combinatia celor doi varani ex securisti acum il ataca pe Johannis.
  Dar avem si pe aici mircixti badea , un tip de altfel placut daca ar vorbi mai putin ,deci cu mai mult folos!

  Apreciază

 30. Putin a construit un sat olimpic de exceptie, totul este din plin, fara economie, si de un rafinament rar in zilele noastre, aproape ca uiti de crizele zilnice generate de aiurea…

  Noi nu am fost capabili nici sa participam cu sportivi cu pretentii la medalii…

  Rusia nu mai este acea superputere sovietica sablonarda, ci una care s-a instalat in avantgarda tehnologiei! Evident, s-a pozitionat pragmatic si i s-au sporit resursele de tot felul…

  Nu stiu daca Ucraina, cu asa un vecin, mai poate avea si alte optiuni logice… In definitiv, cine iti poate ieftini gazele sau garanta securitatea?

  Apreciază

 31. @blogideologic – ” romanii – popor greu de distrus ” – poate e adevarat pentru generatia anilor 1880-1940 , nu pentru cea de astazi . Se vindeau in anii 1990 -2000 , fetele romance , mandre din Nord pana in Sud , primului turc sau italian pentru un parfum sau 30 de euro … Gara de Nord pariziana era plina in anii 1990 de mandrii oseni care se prostituau … Azi care popor isi denigreaza tara asa cum fac romanii ( ” mai suntem lumea a treia mai ” , ” ce scarba imi e de tara asta ” etc etc ) , fara sa propuna nimic in schimb ? Nimeni !
  Ucrainienii popor artificial sau inexistent ? Tare mi-ar place sa fie adevarat , ar insemna ca satele maramuresene Ruscova , Poienile de sub Munte , comuna suceveana Brodina , toata zona bucovineana de peste Prut , nordul Basarabiei cu Hotinul si sudul cu Tatarbunar si Cetatea Alba ar fi locuite de romani blonzi care vorbesc prost o altfel de rusa … Ce sa mai vorbesc de Kiev , Vinita , Poltava , Harkov , Melitopol , cincizeci de milioane de slavi diferiti de rusi , cu nume care se termina in ko si iuk , nu exista ? Veniti cu picioarele pe pamant !

  Apreciază

 32. @ blogideologic februarie 10, 2014 la 7:56 am

  Bine punctat.

  Ca sa nu spunem ca MI6 – ul….pe langa povestea cu Lovilutia Romana din 1989 a incercat sa reediteze o noua Declaratie Balfour, de data aceasta cu poporul roman in rolul poporului palestinian……..

  Mi-a scapat….am zis sa nu spun nimica si totusi mi-a scapat…….gura sparta ce sunt……../.sigur imi confisca masinile pe chestia asta baietii de la ADP Sectorul 2………dar nu-i problema, dam de lucru Justitiei Romane ca poate trecem si MCV-ul astfel……domnul Sotin Oprescu, al nostru primar al din frunte sa traiasca….prietenii stiu de ce……

  Apreciază

 33. @ Doru Coarna februarie 11, 2014 la 9:18 am

  Despre Rusia numai de bine.

  Pacat ca „ai nostri” politicieni nu au tras cu ochiul spre Moscova, ca poate invatau si altceva in locul ploconelii nesfarsite in fata micului si a marelui licurici….ce spuneti, ca se scrie cu majuscule…..o sa le majuscule muma lor de fiecare data cand ii prind…..pe ambii lcurici cu ale lor cozi de topor…..

  Apreciază

 34. Centru,
  critica o idee , „formarea statului ukrainian o facatura artificiala americana.”
  Mare-i lumea ta Doamne si saraca pasi intr-un teritoriu mai mic precum romania faptul ca avem Aioanei ,Apetrei ar trebui sa delimiteze aceasta populatie separata de Romania si romani, pai ce pretentii mai avem de la Basarabia sau hai sa mergem la Transilvania la pretentiile acestora sau dupa dumneata ragatenii sunt rusia si Transilvania sunt mica Ungarie?
  Care dintre enko a fost regele sau principele Ukrainei cu capitala la Kiev?
  Vino-ti in fire domnule, acest stat a fost creat pentru farmitarea Rusiei ,tot asa cum Yugoslavia a disparut ca stat si ca o pedeapsa pentru ca acestia au luptat contra nemtilor pe de o parte iar de cealalta ca o rasplata pentru sacrificiul ukrainienilor ca armata separata alipita de armata nazista!

  Se tot vorbeste de demografie , de cei peste 80 % ukrainieni pai dumneata chiar crezi aceasta prostie? Cum puteau alege cei 80% ukrainieni un presedinte rus?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.