8 gânduri despre “Ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, invitat la TF1

 1. China prin reprezentantii ei spune multe lucruri, si le spune fiecaruia ce vrea sa auda. China in acest moment nu poate sa aiba o strategie pe termne lung pentru ca nici nu vrea ca Putin sa piarda razboiul, insa e constienta ca exista aceasta sansa.

  Ambasadorul Chinei in UE, Fun Chong, a afirmat ca ceea ce ei numesc un parteneriat „fara limite” este doar retorica.

  „…China’s ambassador to the EU, Fu Cong, recently explained that China’s “no limit” friendship with Russia was “nothing but rhetoric.”…”

  China vrea sa iasa nu doar cistigatoare in acest conflict, dar ca „valoarea ei pe piata” sa creasca la nivel mondial, sa fie admirata, sa fie „magnet strategic” si sa surclasese SUA. In consecinta, ea face un dans pe sirma la inalta altitudine intre Rusia si Occient. China e interesata sa aiba acces la piata UE, pentru ca in SUA si Canada e nu prea mai are. UE devine astfel mult mai importanta decit SUA, care este un adversar clar.

  Sprijinul militar oate fi dat in mod camuflat Rusiei, gen scris in ruseshte pe toate componentele, atita timp cit spionii Vestului nu detecteza asta, dar , daca sunt prinsi, ei stiu ca vor urma sanctiuni severe americane si ale Occidentului colectiv, care, cu siguranta ii va afecta economia. Sprijinul militar direct va duce la un razboi mondial.

  China deci, trebuie sa aibe nu doar o pozitie, ci mai multe, in functie de evolutia razboiului. De aceea shopteshte la ureche ce vrea sa auda cealalta parte. Asa si cu acest Ambasador al Chinei in Franta. El a fost pentru francezi, pe care ei spera sa ii poata manipula cu acest tip de diversionism pe care eu il numesc „viclenie diplomatica” tipica culturii asiatice, in care incloud si pe rusi.

  Vizita delegatiei Chineze in Romania acum doua zile se inscrie in logica acestei multi-strategii chineze, in virtutea careia China trebuie sa iasa cistigatoare in orice scenariu. Ei inclusiv vor relatii economice mai bune cu Ucraina, asa ca se infiltreaza acolo unde Rusia a fost data afara. Si nu pentru ca iubesc Rusia, ci pentru ca serveste bine in viitor Chinei.

  Din pacate, oricare ar fi strategia Chinei, vedem ca razboiul va continua multa vreme atita timp cit China va sprijini Rusia, iar acest sprijin va fi lung. Ei nu se vor intoarc ca la Piteshti. Au ales aceasta cale, vor merge mult timp pe ea, atita timp cit rusii nu vor reusi sa isi schimbe Tzarul. Sanse minime, cunoscindu-i pe rusi.

  Un articol excelent pe tema asta in Foreign Affairs:

  ‘How China Could Save Putin’s War in Ukraine
  The Logic—and Consequences—of Chinese Military Support for Russia”

  https://www.foreignaffairs.com/china/how-china-could-save-putins-war-ukraine

  Apreciază

 2. As numi politica Chinei : „strategia momelilor-cirligelor”. Arunca momeli in cirlige peste tot sperind sa prinda cit mai mult, dar realizind ca unii pesti nu vor fi prinsi, sau mai bine spus citi prind depinde de China (si momeala ei). E un fel de maximizare a sanselor, prin multiplicarea eforturilor pe care China o face pe glob. O fac si altii, dar China e cea ma activa, intrind in „apele” altora aparent cu mai mult success in acest moment, dar, evident, si pescarii trebuie sa tina cont de flux-reflux si curenti.
  Ar prinde mult mai putin daca ar incepe un razboi in Taiwan, sau daca ar incepe sa furnizeze arme Rusiei.
  Dar China nu este singurul „peste destept” pe planeta, asa ca va fi un joc si cu cuvintele, si cu conceptele, si cu principiile din dreptul international, si mult namol in apa. Plus ca pestii care s-ar lasa prinsi vor fugi.
  Se vede insa ca dreptul international e obligatoriu pentru unii si facultativ pentru altii. A ajuns un fel de „Biblie” in care unii cred, altii nu, iar ei din urma isi fac propria biserica.

  Apreciază

 3. Min 14:58: „Istoric, Crimea a fost prima a Rusiei”.

  Punctual, Ambasadorul Chinei deschide cutia Pandorei cu un asemenea mesaj „istoric”, care nici macar nu e corect. Nu imi e clar daca asa vre China sa rescrie istoria, sau dl respectiv mai trebuie sa citeasca istorie.

  Legat de istorie, e de apreciat ca dl. Iohannis a avut un mesaj anti-revizionist pentru UDMR:

  „…Asigurarea stabilităţii şi a prosperităţii depinde de modul în care vom şti să ne opunem tendinţelor revizioniste, extremiste şi să descurajăm toate acţiunile menite să întreţină conflicte artificiale’, a mai transmis Klaus Iohannis.”

  Pacat ca UDMR, si liderii lor nu apar ca totusi se opun efectiv sau eficient fata de politica revizionista a reprezentantilor statului Ungar, care tulbura aele in Romania de cite ori ii lasam.

  Pacat ca liderii UDMR nu gasesc solutii sa ii aprecieze pe romani si Romania, si sa laude cit de cit faptul ca traiesc in pace, si au toate oportunitatile pentru dezvoltare in Romania. alaturi de romani. Nu doar tendintele revizioninste trebuie combatute, de maghiarii din Romania in primul rind, dar si cele secesioniste.

  https://www.dcnews.ro/congres-udmr-iohannis-uniunea-sa-constientizeze-rolul-pe-care-il-are-in-mentinerea-romaniei-pe-drumul-sau-proeuropean_914212.html

  Apreciază

 4. China considera Taiwanul ca fiind teritoriu chinezesc. Cum vede China dorinta romanilor (nu si a Romaniei care nu e exprimata public) de a se uni cu Republica Moldova? Poate China juca un rol constructiv pe linga Rusia in acest sens?

  Declaratia lui Peskov despre cum este „distrusa limba moldoveneasca” si „absobtia” Moldovei de catre Romania solidifica argumentul ca Rusia este o putere destabilizatoare, imperialista si mincinoasa.

  „Limba moloveneasca” e cea mai buna dovada de incapacitate a Rusiei de a iesi din propria minciuna: ei au fost cei care au inventat aceasta „limba moldoveneasca”, cei care au scos limba romana si biserica romana din Basarabia, cei care au facut acel mizerabil „ethnic cleansing”/”curatzare etnica de romani in Basarabia, conform modului lor de operare.

  „Nu exista Ucraina nu exista ucraenieni, exista rusi!”

  ” Nu exista romani, nu exista limba romana, exista doar limba moldoveneasca, care e de fapt o limba slava.”

  Astea sunt crime impotriva umanitatii, sa incerci sa desfiintezi un popor, creindu-i o alta indentitate, care iti convine tie si serveste intereselor tale de dominatie imperiala.

  Miraculor, romanismul a supravietuit chiar si sub cizmele ruseshti! Exista Dumnezeu, si sa ii multumim pentru ca nu lasa identitatea romanilor stearsa de un alt popor barbar!

  https://www.mediafax.ro/social/ultima-teorie-a-rusiei-moldova-va-fi-absorbita-de-romania-le-au-distrus-deja-limba-21834959

  Apreciază

  • @trexsr: „Declarația lui Peskov,..”

   Când Peskov (Kremlinul direct), când Medvedev atacă Chișinăul la baionetă, atacă guvernul care se opune deschis și curajos Rusiei, cum nu s-a mai făcut din ’40, nu înțeleg cum mai există în Basarabia, politicieni și formatori de opinie români, care luptă, parcă alături de Rusia, pentru subminarea și dărâmarea unui asemenea guvern.

   Și atacurile verbale, deocamdată, ale Moscovei pot constitui un preambul al unui atac fizic.

   Un dialog politic serios la Chișinău care să stabilească variantele optime pentru protecția și salvarea Basarabiei, inclusiv discuția deschisă despre Unire, este urgent și absolut necesar.

   Iar România, prin Administrația sa, prin partidele politice, prin mass-media și opinia publică, trebuie să urmărească acest proces, având în vedere că are obligația de a purta de grijă atât milionului de cetățeni români de dincolo de Prut, cât și a oricărui suflet românesc indiferent unde s-ar afla.

   Apreciat de 1 persoană

 5. Nu stiu daca dl Nastase urmareste site-ul acesta http://www.consertiumnews.com, care contine in principal comentarii ale unor ziaristi anglo-saxoni cu experienta directa a multor razboaie ale secolului 20, dar articolul acesta si multe altele de pe site merita citite cu atentie: https://consortiumnews.com/2023/05/03/patrick-lawrence-europes-fate/ Nu stiu cine o sa „cistige” razboiul din Ucraina, dar cu siguranta Europa iese mai slabita din conflictul asta. Poate nu conteaza ca si din razboiul din Iugoslavia a iesit la fel de slabita, dar au reusit sa digere bine Croatia si Slovenia.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.