Eveniment FET: Lansarea volumului „INTERESELE ȘI DREPTURILE ROMÂNIEI în texte de drept internațional public”, cu un studiu introductiv de N. Dașcovici

Fundația Europeană Titulescu vă invită miercuri, 19 aprilie 2023, începând cu ora 17:00, la lansarea volumului „INTERESELE ȘI DREPTURILE ROMÂNIEI” în texte de drept internațional public, cu un studiu introductiv de N. Dașcovici.

Invitați speciali: 

Prof.univ.Dr. Mircea DUȚU, Directorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române,

Dr. Cristian WINZER, Secretar General FET,

Dr. Florian BANU, CNSAS.

Moderator: Prof.univ. Dr. Adrian NĂSTASE, președintele FET.

Evenimentul se va desfășura la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, și va fi transmis live pe canalul de Youtube și pagina de Facebook a FET.

Sponsori: Croco, Computerland și Biofarm S.A.

Vă așteptăm!

2 gânduri despre “Eveniment FET: Lansarea volumului „INTERESELE ȘI DREPTURILE ROMÂNIEI în texte de drept internațional public”, cu un studiu introductiv de N. Dașcovici

 1. Un subiect extrem de fierbinte, intr-o Uniune Europeana ce contrasteaza prin decizii unilaterale si acquis-ul comunitar.

  Interzicerea importurilor de cereale (si altele) de catre Polonia, Ungaria si Slovacia a pus Romania intr-o situatie delicata, pentru ca foarte multi, inclusiv eu, am gandit repede: noi de ce nu? Raspunsul venit de la Comisia UE este ca nu e de competente nationale sa decida in chestiuni de comert, un domeniu in care statele membre au decis sa renunte la suveranitate, si sa lase Comisia UE sa hotarasca.

  Problema atunci e alta: de ce Comisia UE nu e in stare sa rezolve probleme serioase, la timp, pentru agricultori/fermierii statelor membre, ce decurg din competentele Comisiei UE? Sumele aruncate fermierilor romani sunt absoult insuficiente sa isi acopere pierderile de pe urma acceptarii produselor ucraeniene, pentru ca, e datoria Comisiei aici sa implementeze masuri. Daca Comisia nu e in stare, statele membre ar trebui sa aiba la indemina mecanisme legale sa isi poata reglementa piata interna. Au statele membre asemenea instrumente? Nu stiu, dar pare ca Romania da din coltz in coltz, dorind sa nu supere Comisia UE, dar neputind sa ajute proprii fermieri/agricultori. Polonia, Ungaria si Slovacia au decis sa incalce regulile europene si sa riste actiuni de infringement. Un risc asumat si calculat? Daca da, Romania de ce nu risca? Iar nu e clar de la autoritatile romane, care bajbaie mediatic, incapabili sa ii faca pe romani sa inteleaga care sunt problemele si care sunt solutiile, si cind vor fi implementate. Agricultorii nu pot astepta saptamini, ei au nevoie azi de bani pentru lucrari.

  „..The European Commission’s first reaction on the weekend was a rather threadbare statement. But on Monday, Commission spokespeople finally tried to explain what was what. „It is important to remind that trade policy is an exclusive competence. That means decisions can only been taken at the European level. That is why unilateral action is not possible,” said Miriam Garcia Ferrer, the EU spokesperson for trade issues…”

  https://www.dw.com/en/unilateral-import-bans-on-ukrainian-goods-challenge-eu/a-65364260

  Apreciază

 2. Dl. Peter Szijjarto, Ministrul de Externe al Ungariei a afirmat la Hard Talk ca Ungaria respecta principiul integritatii teritoriale al oricarui stat (min 3:40), si dupa aceia a pus pe Facebook o poza cu Ungaria Mare.

  Un negustor cinstit! La fel de cinstit si credibil ca si propaganda rusa.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.