16 gânduri despre “Demers diplomatic românesc, referitor la Canalul Bâstroe, din 15 iunie 2004

 1. Vectorul mediator China si directia solutiei politice: S-au aliniat planetele in favoartea pacii in Ucraina?

  Vineri, 27 februarie, exact la un an de la debutul operatiunii speciale a Rusiei in Ucraina, planetele par sa se fi aliniat in favoarea unei apropiate paci negociate.

  Cel putin asa rezulta din publicarea pe site-ul ministerului afacerilor externe chinez a unui plan de pace, mediat de China, care face corp comun cu dreptul international in a sustine o solutie politica si nefolosirea armelor nucleare.

  Din toata masa de idei si actiuni pe aceasta tema, doua par a avea stralucirea si duritatea unor pietre diamantine,care ar trebui separate de balast si folosite la constructia pacii.

  Prima e, neindoielnic, aflarea si afirmarea mediatorului ideal, China, care are o relevanta mondiala covarsitoare demografic, dar si economic, in acest secol. Ucraina s-a aratat deschisa, apreciind „pozitiva” implicarea Chinei.

  A doua este, la fel de clara, directia politica sugerata de China, referitoare la o „soluţie paşnica”, la care Rusia si Ucraina sa lucreze impreuna, sprijinite de „toate” partile.

  Cele doua idei trebuie sa capete o vizibilitate de varf si o substanta in crestere. In ciuda oricaror piedici, trebuie mers inainte cu mediatorul chinez si in directia propusa de acesta, ceea ce inseamna negocieri directe intre Rusia si Ucraina.

  „Am dori să avem o întâlnire cu China. Este în interesul Ucrainei astăzi”, a spus Zelenski. „Faptul că Beijingul începe să vorbească despre Ucraina şi să trimită nişte semnale, acesta este un punct foarte pozitiv”, a concluzionat liderul ucrainean.

  Apreciază

 2. Rusia nu i-a ajutat economic pe „moldoveni” nici cind era Dodon la putere, desi i-a promis citeva milioane de kopeici. Desi inteleg ca sunt acolo multi oameni saraci care se intreaba „de ce ne trebuie Europa?”, realitatea e ca sub rusi, populatia ar fi mult mai saraca decit azi. In primul rind, occidentul (UE) va opri orice finantari in Moldova daca Rusia ocupa Moldova. Rusia nu va avea putere financiara sa faca investitii in Moldova nici macar o fractiune din ce da azi UE (si Romania). Ca ocupant, Rusia va lua din Moldova, nu va da, pentru a putea sa se intareasca militar ca sa atace Romania mai tarziu.
  Nu exista o alta solutie buna pentru securitatea Moldovei decit infringerea Rusiei de catre Ucraina, sau intrarea rapida in NATO (care e improbabila pentru ca Ungaria fie se va opune, fie va intirzia o decizie cum face cu Finlanda si Suedia).

  Apreciază

 3. Dl Aurescu era atunci secretar de stat la MAE, are deja experiență în problema Bastroe. Să sperăm că se va repeta succesul de atunci, deși atunci Romania era pe val, tocmai ce intrase în NATO, acum Ucraina e foarte susținută de NATO.

  Apreciază

 4. O idee catre conducerea Fundatiei Titulescu: asa cum Ambasadorul Rusiei a avut onoarea sa fie invitat la un moment dat, poate ar fi util sa fie invitat Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, pentru deschiderea unui dialog. Ar fi bine pentru viitor sa pui baza unui dialog ca sa incepem sa ne intelegem altfel. Acultindu-l pe Consilierul lui Zelenski, inteleg ca exista sansa unei noi forme de dialog cu ucraenienii.

  Apreciază

 5. M-am uitat cum demonstreaza tinerii ucraenini in fata Ambasadei Rusiei la Bucuresti si nu am putut sa nu ma intreb unde sunt patriotii romani sa demontreze zi de zi, sa picheteze aceasta Ambasada cu mesaje „Hands Off Moldova!”

  Apreciază

 6. Rusia nu isi va retrage trupele si armata din Transnistria, oricite declaratii ar face Moldova ca ii incalca suveranitatea. Singurul lucru pozitiv aici este ca se creaza mai multa presiune internationala, dar rusilor putin le pasa de suveranitatea altor state.
  Rusii nu vor fi scoss de acolo decit cu forta. E singurul argument pe care ei il inteleg.
  Ce ar fi trebuit adaugat acestor declaratii ale guvernantilor de la Chisinau este o data limita pina la care sa se retraga, altfel sa existe in plan de evacuare militara a acestor ocupanti rusi. Dar stim cu totii ca asta nu se va intimpla…rusii stiu sa sparie oile autohtone.

  https://ziare.com/republica-moldova/republica-moldova-cerere-rusia-retragere-soldati-munitie-transnistria-1790908

  Apreciază

 7. Americanii descriu bine un anumit tip de cultura hegemonic-agresiva, pornind de la individ. O numesc „culture of entitlement”. Asta arata Rusia de multi ani: pretentia ca tot ce vrea ii apartine si motivatia ar fi ca i se cuvine. Un comportament tipic, predictibil de „bully”, si care arata slabiciune, nu putere.
  Americanii au lucrat decenii si au ajuns la un sistem foarte sofisticat de relatii si relationari cu partnerii lor, dar este atit de inteligent construit acest sistem incit nu necesita forta bruta a armelor.

  Apreciază

 8. Ministrul A. E. dl. Aurescu, in sfarsit a iesit pe „sticla” cu explicatii referitor la acest diferend reprezentat de canalul Bastroe. N-am inteles mare lucru.

  Apreciază

  • LOL, Aramis, ma bucur sa te aud din nou. En garde, forever! 🙂

   Doamna Shoshoaca se indrepta spre Ambasada, dar dinsa are photo shoot cu functionarii de acolo. Are si dansa ambitiile sale. Ce doamna din Romania nu viseaza sa apara la „Devushka de la pagina 10” din Komsomolskaia Pravda, mai ales ca are de concurat cu frumusetile alea de rusoaice. Dar are sanse mari, eu asa vad lucrurile.

   Apreciază

  • Sa fiu bine inteles, in cazul in care cerem insistent si suntem acceptati ca membri cu drepturi depline in noul URSS, ca Republica Socialista Sovietica Romania: sunt pentru diversitate de gen, si promovarea femeilor in functii de conducere, inclusiv, si mai ales, a femeilor sovietice din mindra noastra patrie sovietica socialista.
   Traiasca si infloreasca pentru totdeauna prietenia cu marele nostru popor frate rus!
   Jos imperialismul si nazismul occidental!
   Sper sa ma calific pentru „Rusia are Talent”. Voi reprezenta colhozul mediatic sovietic din „ZevZec” la acest concurs.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.