Video si transcriere – Dialogul meu cu Robert Turcescu la emisiunea „Sub semnul întrebării”

Urmeaza transcrierea automata a emisiunii (cu inerentele greseli de ortografie):

Robert Turcescu
Doamnelor și domnilor bună seara, în prima parte a emisiunii „Sub semnul intrebării”. Invitat este fostul prim ministru, domnul Adrian Năstase. Bună seara, bun venit în emisiunea Sub semnul intrebării? Mă gândeam așa, după ce v-am văzut și în podcastul lui Marius Tucă, ba chiar după emisiunea pe care am realizat-o împreună data trecută. Mă gândeam că aveți un sentiment de satisfacție așa privind în ultima perioadă, cum să zic ce se întâmplă în politica din România, pentru că eu am întâlnit adversari de-ai dumneavoastră și eu însumi sunt dintre cei care – vorba aia – au o istorie destul de contondentă cu guvernarea dumneavoastră, în special în chestiunea asta. Sunt oameni care vin și spun domnul Năstase, cum era el arogant, da, da, guvernul lui, în comparație cu ce avem azi era la ani lumină. Deci asta nu o spun eu da, dar pot să admit și eu. Într-adevăr, dacă te uiți la garnitura de miniștri, nu o luăm la nivel de prim ministru ai lăsa, dar și la nivel de mici. Dacă te uiți în momentul de față, distanța e de la cer la pământ și dumnezeului s-a întâmplat.

Adrian Nastase
Eu cred că explicația ține de funcționarea partidelor. Partidele aveau nevoie să continue cu școlile de pregătire cu departamente, iar acum partidele pur și simplu, se structurează cumva înainte de alegeri se ocupă de guvernare în perioada când sunt la putere, dar nu pregătesc oameni pentru pentru timpurile care urmează și de aici, și o anumită mediocritate pe care o observăm, pentru că nu există.

Robert Turcescu
Aceasta zice Dan Ioan Popescu mitrea erau pregătiți în școala de partid, a ă ă PSD ului fost.

Adrian Nastase
Trebuie să recunoaștem că generația aceea a venit ca o generație de tranziție, cu o educație de dinainte de 89 ne place sau nu ne place să admitem lucrul ăsta.

Robert Turcescu
Partidul Comunist, de fapt, scotea cadre politice mult mai performante decât partidele democratice.

Adrian Nastase
În perioada aceea, pentru că erau mai puține tentații cu televizor, cu jocuri cu telefoane mobile și așa mai departe.

Robert Turcescu
Solitarul sau joacă jocul de a.

Adrian Nastase
Da deci ăă. Cred că asta explică faptul că școala în acea perioadă, totuși, dintr-un anumit. De vedere, pentru o pregătire generală și așa mai departe, a consolidat o generație care, după 89 a reușit să se pună în valoare. Eu aș merge chiar la guvernul guvernele de după 89. Guvernul, primul guvern din care am făcut parte ca ministru de externe. Guvernul al 2-lea guvern al lui Petre Roman. Ă avea 80 %, erau format 80 % din profesori universitari. Deci erau oameni cu o formație foarte solidă, academică și cei mai mulți dintre ei, repet, pregătiți și foarte, foarte.

Robert Turcescu
Soliști vor să ne spuneți bun, am înțeles asta, poate că nu o carte multă, dar bănuiesc că totuși, în 33 de ani, totuși, structurile din interiorul ministerelor, oamenii care compun arhitectura ministerială care nu se schimbă neapărat după la fiecare ciclu electoral, da. Sunt unii dintre ei care rămân acolo și supraviețuiesc, chiar dacă se schimbă PSD ul cu PNL ul sau coabitează PSD ul cu PNL ul oamenii ăia totuși, parcă în momentul de față sunt de proastă fac ă calitate. Mă uit numai la nebunia asta legată, pe care să o discut în partea a 2-a a emisiunii cu oameni care se pricep ă cu Ordonanța pe energie s-o modifici de 15 ori și să ajungi azi la ora la care discutăm cu 3 zile înainte de Crăciun, ca să spunem Așa, să te trezești că de fapt e nevoie de încă o ordonanță prin care oamenii să nu mai depună nenorocitele alea de. Declarații e de noaptea minții.

Adrian Nastase
A unui minister are practic 2 etaje principale și un element de legătură între ele. Liftul î. Este vorba de administrația propriu-zisă, Eu Creasem școala națională și era Eco național de administrație. Ena eu am transformat în Institutul național de administrație, care a fost desființat, pe urmă, reînființat. În sfârșit e nevoie, deci de ă de birocrația pe care orice stat puternic o crează Germania în Franța și așa mai departe. Și există apoi nivelul de conducere care reprezintă un joc pe care îl fac partidele atunci când vin la guvernare și, în opinia mea, miniștri nu trebuie să fie tehnocrați și oameni politici, lideri politici, iar între aceste 2 etaje trebuie să existe Secretarul general al guvernului al Ministerului, iar Secretarul General al Ministerului. Ar trebui să aibă un statut special, cum îl gândisem și eu pe modelul francez în com citit de curând o carte a lui ă Frederic Mitterrand vorbește despre anul 1938. Este un alt subiect, dar el vorbește despre Secretarul General al Ministerului de Externe Francez Ă care funcționa D ă ani buni, schimbând 18 miniștri de externe. El era cel care dădea dosarele noului ministru. El avea controlul asupra diplomaților, știa în carierele lor altfel, schimbi un ministru bun. El nu are de unde să cunoască bucătăria Ministerului e crează în acest mecanism, dar el s-a pierdut între timp, s-a sau re politizat joburile acestea de secretar general, așa încât, în opinia mea, proasta funcționare a ministerelor ține și de faptul că s-au modificat. Regulile de funcționare a lor și de aici cumva și aceste derapaje și faptul că, pe de o parte ă birocrația. Ea când a văzut vede, când vede că ministrul este slab și nu are autoritate, atunci sigur își face jocurile așa cum dorește. Iar pe de altă parte, ministru este preocupat mai curând de niște chestiuni care țin de viitoarele alegeri de.

Robert Turcescu
Partid, ați avut totuși, mă rog, ați trecut prin bătălii din astea și electorale în care stînga și dreapta, la momentul respectiv în România erau destul de ă. Beligerante, ca să spunem așa ă vi, se pare că structura asta guvernamentală PSD PNL realmente funcționează, adică e un plus pentru România, că la ora asta avem un guvern alcătuit din acest bloc politic masiv, iar în partea cealaltă în opoziție sunt niște schije care mai fac un protest mai merg la benzinărie.

Adrian Nastase
Am avut.

Robert Turcescu
Nu asta cu PSD PNL.

Adrian Nastase
Nici niciunul dintre partide nu a obținut o majoritate pentru a conduce și pentru a forma e adevărat. Eu am condus un guvern minoritar ăși dar am avut o situație foarte complicată pentru că aveam nevoie de o majoritate în abordarea în adoptarea celor 1000 2000 de legi pentru achi ul comunitar și deci funcționarea Parlamentului era esențială în negocierea capitolelor. Pentru Uniunea Europeană și a trebuit să negociez extraordinar de atent cu udmr ul care a oferit în acea perioadă majoritatea pentru guvernul pe care l-am l-am condus.

Robert Turcescu
Dar cred că în Parlament avea și sprijinul lui Vadim Tudor, pe vremea respectivă.

Adrian Nastase
Ă.

Robert Turcescu
În anumite situații.

Adrian Nastase
Vadim Tudor.

Robert Turcescu
La o zi vă înjura o zi, era cam așa e.

Adrian Nastase
Adevărat pentru că oamenii de la el. Da oamenii din grupul lui ă cumva unii dintre ei, cumva mențineau un anumit tip de solidaritate aparentă, dar la vot așa este uneori, adică de multe ori votau cu noi, dar vreau să vă aduc aminte de mecanismul de alegeri din perioada interbelică din România, când existau aceleași probleme, e adevărat cu un anumit număr, guvernul era cel care alegea Parlamentul și nu Parlamentul, alegerea guvernului. Regele se plictisea de un guvern schimba guvernul, iar guvernul forma imediat, organiza imediat alegeri și inevitabil guvernul, respectiv câștiga alegerile și lucrurile continuau, dar ăă exista un principiu care era principiul ă cu prima electorală, deci alegeri cu prima electorală. Cu alte cuvinte, dacă ajungeai la un anumit prag de 35 40 %. Luai automat încă 10 % ca să poți forma singur guvernul. Ăăă Grecia au sistemul ăsta și noi am încercat la un moment dat au fost niște propuneri de modificări, tocmai ca să evităm situații de genul ăsta. Dar Curtea Constituțională, a considerat că asta înseamnă cumva o viciere a votului ilegal, în sensul că unul dintre partide obține într-un fel această primă. Sistemul însă ar fi putut ar fi rezolvat această chestiune și atunci responsabilitatea ar fi foarte ar fi fost foarte clară pentru un partid sau altul. Acum sigur că EO, competiție care este coabitare și competiție în același timp, pentru că. Ne îndreptăm spre alegeri și lucrurile devin mai contondente.

Robert Turcescu
O să vorbim dacă sunteți de acord puțin despre chestiunea cu privatizarea petrom, dar înainte sunt curios, nu am să vă cer foarte multe detalii, pentru că mă rog, asta este o chestiune, a spune intimă da EO chestiune de relație dintre 2 oameni care au lucrat cândva împreună ă. Ce are anca alexandrescu cu dumneavoastră, domnule de la ce v-ați luat ca să zicem așa? Cas colaborat, adică a fost consilierul dumneavoastră.

Adrian Nastase
Mi-e greu să explic și nici nu îmi place subiectul. Eu pe mine mă deranjează nu faptul că are opinii diferite. După 20 de ani în legătură cu anumite subiecte ce lipsa de respect, deci eu. Nu stilul felul în care vorbește felul în care se adresează băi Năstase, băi, nu știu ce sau totuși, e vorba de nu doar neapărat nu neapărat de diferența de vârstă. E vorba de felul în care am lucrat. Ea era totuși o angajată a guvernului, a mea arată, deci rațiunile pentru care abordează în acest fel ă aceste subiecte nu cunosc și nici nu mă interesează ca să fiu sincer.

Robert Turcescu
Petru. Considerați la ora asta așa retrospectiv vorbind ă sigur că la momentul la care s-a întâmplat privatizarea petrom la povestea respectivă, compania pierdea foarte mulți bani și aici EO treabă la vremea respectivă. În fruntea companiei era un anume domn Popa. Ni-l aducem cred că nu mă așteptam eu pompa da ă. Pe care, după momentul privatizării, îmi aduc aminte că l-ați luat la cabinetul dumneavoastră, a fost consilier special ceva din categoria asta. Adică, deși era un om sub mandatul directorial, al căruia petrolul se cam făcuse praf din perspectiva ă performanțelor, să spunem managerial, nu?

Adrian Nastase
Nu este neapărat așa și practic putem să vedem toate etapele de după 89 cu restructurările de la. Trump, putem să vedem felul în care, spre exemplu, în cred că 99 2000 practic ă 10.000 de miliarde lei vechi ă au fost preluați și la datoria publică.

Robert Turcescu
Multe alte datorii.

Adrian Nastase
Dar PRAC. Tic Ăă cam 50 % din datorii. În perioada următoare s-au micșorat și evoluția, totuși, a fost mai prost.

Robert Turcescu
Privatizarea petrom ului a fost pe rațiuni economice, deci vă întreb dintre acestea, desigur că lucrurile s-ar putea să fie într-o zonă de intersecție, dar au primat. Au fost în primul rând rațiunile de natură economică. Domnule EO gaură pierde bani, trebuie să facem ceva că nu mai putem să preluăm datoriile în permanență ale acestei companii sau la un moment dat. Petromul a trebuit să fie privatizat pentru ca România, în felul acesta, să-și asigure. Hai să spunem un soi de bunăvoință din partea Granzilor pentru a accede în Uniunea Europeană. Printre multe altele contracte adese și așa mai departe, dar îmi între în chestiunea asta. Ce a cântărit mai mult?

Adrian Nastase
E foarte greu să spun procentajele, probabil că au contat aspectele economice și sigur și unele rațiuni politice și. Ăăă, poate o să am adus un document interesant de data asta, despre apropo de Schengen și de relația cu prima dată când am intrat în Schengen cu eliminarea vizelor, dar nu vreau să evit să răspund la întrebarea asta ă. Noi am avut după 89 o economie. Care a rămas foarte mult în urmă. În condițiile în care ă statul atunci a hotărât să plătească datoriile existente și timp de 10 ani, practic, nu s-a mai modernizat suficient economia pe drumul la momentul privatizării. Avea 50 60.000 de salariați. În condițiile în care ONG ul cu 6000 de salariați avea o capacitate de rafinare de 18 milioane de barili. Ă de trei-patru ori mai mare decât decât petrom ul.

Robert Turcescu
Trebuia să le furați manager, îi dați de 7 ori salariu și spuneți, Vino fă din petrom și nu.

Adrian Nastase
Cred că era simplu, pentru că cei 60.000 de oameni. Conduși de sindicate puternice la vremea respectivă, Liviu Luca.

Robert Turcescu
Și.

Adrian Nastase
Nu erau atât de simplu de ă cu ei să ai un aer atât de simplu, să ai un dialog cu ei. Deci economia României n-a avut aceeași ștampilă care era necesară și pentru femei și pentru Banca Mondială și pentru americani și pentru Uniunea Europeană de economie funcțională de piață. România avea la momentul respectiv ratingul b minus cred ă ceea ce bloca practic investițiile străine, deci în acest context economic. Petromul a intrat în lista de privatizări. Gândite ca reformă economică în pachetul cu Banca Mondială în sal 2, semnat de în timpul lui Mugur isărescu și semnat de către Traian Băsescu.

Robert Turcescu
A simțit nevoia să faceți privatizarea petrom la momentul respectiv, printr-o lege în Parlament. Era un subiect foarte fierbinte, era complicat, era delicată, a simțit nevoia.

Adrian Nastase
În care critică acest lucru.

Robert Turcescu
În care să ziceți, domnule Parlamentul, care a decis.

Adrian Nastase
Cei care critică acest lucru nu ține seama de. 2 aspecte importante primul. A existat o lege privind accelerarea privatizării cu anumite reguli ori privatizarea petrom ului, a adăugat niște elemente care nu puteau fi corectate din legea respectivă decât printr-o altă lege. Și atunci era nevoie ca privatizarea să fie realizată în prin Parlament 2. Ă nu este singurul exemplu și rompetrolul, de exemplu. Deci transformarea datoriilor în obligații ale statului și reprivatizare. Dobândirea controlului statului asupra rompetrol s-a făcut tot printr-o lege. De asemenea, banca comercială, privatizarea băncii Comerciale române s-a făcut tot printr-o lege, deci nu este singurul singurul element și o astfel de lege este necesar. Era necesară atunci, repet, pentru că nu era vorba de un contract obișnuit și de un contract atipic extrem de complex, care a avut nevoie de. Această prezentare și mai târziu, pe această bază s-a realizat și evaluarea pe care au făcut-o parlamentarii, senatorii în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă din 1000 din 2008. Și am adus aici probabil că n-o să ajungem.

Robert Turcescu
Contractul nu.

Adrian Nastase
Când a fost desecretizat, dar e foarte interesant că după aceea a fost de fapt desecretizat împreună cu toate contractele din zona energetică ă. În urma unei decizii acestei Ateului și Codruț Codruț șereș a fost cel care a făcut Operațiunea asta la presiunea lui Traian Băsescu și ă. Practic, au fost publicate pe site-ul Ministerului aceste contracte. Dar e adevărat că acest lucru s-a putut face numai după ce s-a cerut acordul companiilor respective.

Robert Turcescu
De ce era e nevoie uneori vedem povestea asta și nebunia la contractul de achiziție pentru vaccinuri poate nu respectă nici cel mai potrivit. Exemplu, da, de ce? Într-un contract de privatizare era nevoie desecretizarea unor documente? Cum erau aceste contracte? Ce erau acolo o.

Adrian Nastase
Chestie toate cu toate contractele importante sunt confidențiale. Nu cred că un contract nu știu între unul și realitatea este un este cred că este ar fi un contract confidențial.

Robert Turcescu
Între 2 entități private. Aici vorbeam de o un stat român care privatiza o societate cu niște condiții, nu de privatizare.

Adrian Nastase
La 180 % din elementele importante ale contractului sunt prezentate în expunerea de motive la legea 555 și din 2004, iar atunci ă cei din din Comisie au putut să consulte. Ă contractul la momentul în care s-a ratificat privatizarea, deci au existat momente în care oameni pricepuți bun. Bănuiesc că acum se va desecretiza din nou. Bănuiesc că se poate face o 9 Comisie. Nu cred că este o problemă și se va vedea că până la urmă dumneavoastră.

Robert Turcescu
Știți contractul ăla că, evident, lașitate și las parafat ă, cumva da?

Adrian Nastase
Eu sigur că însă că.

Robert Turcescu
Așa vrea parlamentar.

Adrian Nastase
Nu mai mi le aduc aminte. Dar la momentul respectiv sigur că m-am uitat și.

Robert Turcescu
V-ați uitat de a lungul timpului credeți că e un contract de privatizare ale cărui clauze au fost respectate îndeplinite condițiile de privatizare?

Adrian Nastase
Greu să spun asta tocmai asta cred că ar fi ăsta ar fi.

Robert Turcescu
Investigat.

Adrian Nastase
Da eu cred că ăsta ar fi sensul ă organizării unei inițierii unei noi comisii parlamentare care să ancheteze nu privatizarea care a fost deja examinată în 2008 și s-a spus că din punct de vedere legal, e OK și din punctul de vedere al prețului, a fost studiate prin 444 modalități. Prețul care a fost plătit atunci s-a spus că este în ordine, dar poți privatizarea petrom ar trebui să facă obiectul. Unei unei cercetări și sigur se va vedea contractul este.

Robert Turcescu
Dumneavoastră, știți vreun contract de privatizare din România, ale cărui clauze să fi fost urmărite, fie că au fost privatizările făcute prin FEP fi oricare?

Adrian Nastase
Teamă că nu, dar asta cine de slăbiciunea statului român și cred că într-adevăr, ar merita să ne uităm cu mai multă atenție la aceste contracte, iar.

Robert Turcescu
Dacă. Nu știu zic și eu întreb cum mai?

Adrian Nastase
Aveam eu vă aduc aminte de decizia pe care am luat-o în legătură cu rompetrolul. E adevărat că în urmă cu mulți ani. Rompetrol a fost privatizat, da dinu patriciu, în sfârșit 99 2000 cred bun. După aceea, a început din nou să facă datorii. Datoriile respective trebuiau să ducă, de fapt la faliment conform regulilor pe care începusem să le acceptăm din partea Fondului monetar Băncii Mondiale și așa mai departe. Și soluția pe care am găsit-o atunci și care a fost aprobată prin o lege în Parlament, a fost transformarea acelor datorii. Către stat în acțiuni ale statului și statul a redevenit majoritar în rompetrol în rompetrol, până la momentul în care s-a făcut tranzacția cu Kazahstanul. Dar practic, știu eu ăăă chestiunea, chestiunea acestor contracte și în post privatizare, pentru că aceste clauze trebuiau urmărite, cred că. Practic ă statul a pierdut capacitatea de a urmări și în plus, schimbările de guvern au dus la ă la ă la slăbirea unora dintre aceste instituții.

Robert Turcescu
Ceva ce s-a întâmplat. În Năstase a apărut pe traseu mai târziu, în guvernarea TĂRICEANU, celebrul fond proprietate și la un moment dat, statul român, care avea 40 %, cred că avea deținea.

Adrian Nastase
49 la.

Robert Turcescu
49 %. Dar la un moment dat 9 % s-au dus.

Adrian Nastase
Deja pentru salariați.

Robert Turcescu
Dintre salariați sau despre bursă 9 %, 20 % din procentele statului. În cele 49 au fost cedate cu titlu gratuit Fondului proprietatea chestiune care iarăși sigur că statul român mai are 20 % în momentul de față. Nu o zici, domnule, și dacă ar avea 20 % și dacă avea acuma 40 %, e totuși cred că să fi avut un 40 % astăzi din petrom statul.

Adrian Nastase
Român. Ceva timp de 5 ani, Statul român a avut acțiunea de aur și nicio decizie nu putea fi luată fără ca raspunsul tare în plus, la nivel de 49 %. Luai dividende pentru jumătate nu și în plus, dacă la un moment dat o în râul crea probleme și avea probleme, puteai tu să cumperi ă câteva acțiuni și să vedem majoritar. Dar statul român? A decis că altele sunt prioritățile și a vândut jumătate din ce avea către Fondul proprietatea.

Robert Turcescu
Nu cred că a vândut.

Adrian Nastase
Cred că au iertat și m-a dat gratuit, dacă.

Robert Turcescu
Vindea încă era o chestie.

Adrian Nastase
Pentru că m-ai luat vreo șapte-opt sute de milioane de, dar nu le-a vândut pe urmă Fondul proprietatea fondul proprietatea nu mai are acțiuni, le-a vândut pe toate, da, deci le-a obținut gratuit și pe urmă le-a vândut și sigur ă dividende. Acum merg către persoane particulare către. Bun. Vrem un stat slab avem un stat slab.

Robert Turcescu
Dar mi se pare halucinant iertați-mă, adică dincolo de faptul că poate ar trebui anchetat contactul, contractul ăsta de postprivatizare știu ce s-a întâmplat, ce s-a respectat din el, ce nu știu ce?

Adrian Nastase
Îmi dați voie să spun câteva lucruri de aici eu, deci la momentul 2008, când s-a făcut Comisia aceea D ă despre parlamentară de anchetă ă, a fost chemat totuși cineva de la petrom.

Robert Turcescu
Cine.

Adrian Nastase
Dan Pazara Dan Pazara era director la petrom și acesta este textul pe care el discursul pe care el l-a ținut în fața Comisiei și a prezentat niște elemente în legătură cu ce s-a întâmplat din 2004 până în 2008, la la petrom eu cred că omv petrom cred că este foarte ar fi foarte interesant de văzut, deci explicații privind investițiile, situațiile referitoare la. Ă, explorare și producție ă comparație cu ce se ce s-a întâmplat, cu ce se întâmplase înainte în perioada în perioada de funcționare. Deci iată numai în 2008, investițiile se vor ridica, spunea el la 6 miliarde de Ron, după ce în 2007 au atins un nivel de 3,8 miliarde de Ron. Tot felul de elemente de date, nu avem vreme acum să le să le prezentăm, probabil.

Robert Turcescu
Orice spuneți că Dan Pazara venea și spunea că s-au făcut investiții, că.

Adrian Nastase
Eu vreau să spun o.

Robert Turcescu
Tranzacție care.

Adrian Nastase
El el spune.

Robert Turcescu
Că s-a achitat.

Adrian Nastase
Spune exact asta spune el dar eu întreb următorul lucru.

Robert Turcescu
Vrea să spună Dan Pazara că vorba aia.

Adrian Nastase
Nu e la comunicare.

Robert Turcescu
La era Director de comunicare la.

Adrian Nastase
Psd și știu foarte bine, am explicat de.

Robert Turcescu
Ce i-a plătit, adică era OK.

Adrian Nastase
Povesteam.

Robert Turcescu
De dolari pe lună, cel puțin la momentul respectiv pe teritoriul.

Adrian Nastase
Creșteam.

Robert Turcescu
Spuneam și eu că petrolul s-a achitat de tot.

Adrian Nastase
Povesteam și eu la un moment dat, că ăăă am cerut la un moment dat pentru Fundația Titulescu, o sponsorizare de la Petrom și Dan baza Ramane transmis răspunsul că nu se poate că s-ar interpreta lucrurile astea, așa încât n-am.

Robert Turcescu
Reușit, dar am fost sponsor generos de a lungul anilor.

Adrian Nastase
Știu bine că uite mă uit la unele dintre televiziuni care acum critică și am.

Robert Turcescu
Gândit, dacă nu cumva sunt construite pe o fundație petrom așa.

Adrian Nastase
Dar eu cred că asta este una dintre dintre problemele foarte serioase, pentru că până la urmă ONG ul a plătit din 2005 și până aproape în prezent, aproape 40 de miliarde de euro la buget. Și a investit peste 17 miliarde.

Robert Turcescu
Problema e că sunt austrieci acum.

Adrian Nastase
Păi, teoretic.

Robert Turcescu
Asta e problema noastră are.

Adrian Nastase
Jumătate trebuie în primul rând că EO firmă românească, da, deci cu capital străin, dar jumătate din ea trebuia să fie român. România a statului român, statul român n-a vrut-o, a considerat că e mai bine să facă o logodnă.

Robert Turcescu
Cu Fondul proprietatea a poporului sunt și eu curios de așa, care, repet, se dovedise a fi un manager prost la petrom, deci el a luat consilier.

Adrian Nastase
Problema nu era de el și el venea. După alte persoane și asta?

Robert Turcescu
La telefoane care sunau la de la zona politicului că de asta că petrolul era căpușată de fel și fel de inși să dea un telefon și a dă-i și lui cutare vine să iau o garnitură de carburant. Da, atunci plătește el la un moment dat și ăla nu mai plătea cam așa s-au adunat toate poveștile astea și.

Adrian Nastase
Atunci uităm toate lucrurile astea, dar nu erau colegi de ai mei sau colegi de ai noștri care ădea care veneau și cumpărau câte o stație sau 2. Acide benzină.

Robert Turcescu
Benzină și.

Adrian Nastase
Pe urmă venea petromul și le lua înapoi cu dublu, bani sau de 3 ori pe.

Robert Turcescu
Dreapta s-au îmbogățit. Sunt aici și că.

Adrian Nastase
Știți petrom a fost o vacă de muls, la fel ca și sidex ul. Și dex ul pierdea un milion de dolari pe zi. Din salarii și așa mai departe, pentru că avea câteva zeci de fișe.

Robert Turcescu
La fel și multe altele.

Adrian Nastase
La fel și raft, dar la raft de exem. La Roșie trebuia deci la șes la sidex erau câteva zeci de firme care, prin care se cumpăra materia primă și câteva zeci de firme la ieșire prin care se vindea țagla sau tabla. Deci practic, aceste mari firme în România erau, într-adevăr, vacii de muls pentru clientela politică.

Robert Turcescu
Și asta când erați prim-ministru?

Adrian Nastase
Evident că știa, dar se vorbește despre.

Robert Turcescu
O expresie mai puțin potera pe ei.

Adrian Nastase
Cum cum să faci asta?

Robert Turcescu
Atunci se înființase Parchetul.

Adrian Nastase
Național se înființa cenușii, nu, dar practic se vorbește despre rapoartele de la informările de la de la Sri. Așa este, dar informările de la Sri, cele multe dintre ele bună. Vreau să fac o precizare în ședințele de guvern, pe vremea când eram prim-ministru la acele ședințe participau un adjunct al directorului SRI. În permanență era Johnny Popescu. Pe vremea aceea și un adjunct. De la de la și.

Robert Turcescu
De ce?

Adrian Nastase
Le-am spus următorul lucru. Deci de ce să mergeți să îi presați pe miniștri și pe alții să vă povestească ce se întâmplă cu deciziile guvernului veniți asistați la ședințe și au asistat la toate ședințele de guvern și dacă sunt probleme, îmi spuneți sau comunicați, deci.

Robert Turcescu
Popescu stătea toată ziua de guvern.

Adrian Nastase
Absolut. Deci practic, lucrul ăsta ă m-a ajutat într-un fel să depășesc zecile sutele de dosare care s-au făcut într-o vreme.

Robert Turcescu
Când v-ați creat niște monștri pe dați seama ăia de la Sri știau cam tot ce se întâmplă la prima mână din guvern, să ducem repede la unitate. Adunau II 30.

Adrian Nastase
De mine și apărea un ghiță vă închipuiți cumva că nu aveau acces la stenogramele ședințelor de guvern. Să fim serioși și atunci nu era mai bună. Varianta asta în plus m-au ajutat în multe situații și iată, apropo de petrom primeam o mulțime de informări ă, administrația nu știu care de la nu știu ce județ de la de la petrom face. Nu știu ce prostii în vreau să intru în amănunte, dar erau oameni din toate partidele care lucrau local cu filialele Petrom, deci, iar cei de la femeii de la Banca Mondială, Uniunea Europeană știau. Că petromul, dincolo de potențialul real, n-aș spune că era o poveste din asta cumva cangrenată, dar era plină de carii, iar avea aceste probleme care țineau de funcționarea timp de ani buni în care la nivel local practic erau aceste jocuri plus poveștile cu cisternele, poveștile cu. Poveștile cu Iugoslavia, cu contrabanda cu nu știu ce. Deci lucrurile astea le uităm acum când discutăm, iar petromul, dacă ar fi fost bine controlat, probabil că aducem în mai multe beneficii statului. Eu asta spun în permanență. Nu știu dacă aveam altă variantă că ă am vorbit despre cei care voiau să vină, nu știu tender la un moment dat, povestea că halliburton ar fi venit și nu știu ce ori halliburton a transmis direct la. La Comisie de la Comisia de privatizare că este doar o interfață pentru tender, nu dorește să facă investiții, investițiile urmând să fie făcută de Grupul Tender. Nu era suficient pentru că așa avea forța, așa cum la un moment dat, Stolojan, împreună cu tofan, cuvântul formaseră unu la sort un consorțiu și voiau să cumpere petrol cu 50 de milioane de dolari.

Robert Turcescu
Ne oprim puțin pe da era o lovitură.

Adrian Nastase
Neogen pentru publicitate lucrurile astea.

Robert Turcescu
E bine să nu le uităm, să știi că mă gândesc, că în sfârșit, acum, când memoria publică e mai atentă, totuși, la detalii și mult mai.

Adrian Nastase
Relaxată în Comisia în Comisia.

Robert Turcescu
Senatorială sunteți mai relaxat așa, adică să vorbiți. Acum sunt niște lucruri pe care acum 15 ani nu le as fi spus.

Adrian Nastase
Probabil.

Robert Turcescu
Eu zic că sigur da ne întoarcem foarte rapid. Ne-am întors în direct cu fostul premier Adrian Năstase. Am discutat și discutăm în continuare despre chestiunea legată de petrol, mai ales că așa, domnule Năstase, o punem în context. V-am întrebat la începutul emisiunii și mi-a spus că o să și revenim la treaba asta pentru că am semnat decizia a fost una de natură economică, dar și una de natură politică. Ține de integrarea României în Uniunea Europeană la acel moment.

Adrian Nastase
Erau erau major, nu un proiect.

Robert Turcescu
Legăm cu proiectul ăsta politic. Schengen acum, poate că și acum austriecii ăștia vor fi zicînd, domnule, mai aveți ceva de dat pe undeva pe în magazie? Dar ține ceva că poate vă băgăm în și.

Adrian Nastase
Foarte, foarte bună observația, sigur că se poate. Se poate discuta și în termenii ăștia. Eu nu cred că e chiar așa. Oricum venisem pregătit pentru o discuție cu pep unu, deci mai aveam aici.

Robert Turcescu
Fără să vă fi anunțat că n-am vorbit, am zis.

Adrian Nastase
Am bănuit că toată tema asta este acum legată. Eu aștept să văd proiectul de lege privind naționalizarea că înțeleg că.

Robert Turcescu
Plină în creuzet se lucrează și.

Adrian Nastase
Lucrează la el, dar dincolo de asta eu cred că pe subiectul ăsta, ca să închei cu petromul, deși adusesem aici etapele de privatizare, adusesem observații la raportul comisiei de anchetă, sublinierea aceea din comisia de anchetă din 2008 ă legată de faptul că în situații de criză energetică se poate crea un fond de. Solidaritate de a cu P cu omv petrom.

Robert Turcescu
Era bun acum.

Adrian Nastase
Cred că da, deci închid acest lucru, dacă dacă ești de acord și trec la chestiunea Schengen, pentru că noi de fapt am fugit de la tema Schengen la deci furia am transferat-o. Furia normală determinată de această de acest veto austriac, l-am transferat spre diferite zone. Fie chestiunea responsabilității i care politice. Pentru ce s-a întâmplat fie către ă teme, care într-un fel nu au fost discutate și s-au acumulat și au creat o anumită frustrare, inclusiv omv petrom, dar și altele. Și atunci sigur avem de discutat, poate despre o strategie viitoare în legătură cu Schengen ul și, de asemenea, rațiunile, motivele. Cauzele pentru care ă austriecii au reacționat în felul.

Robert Turcescu
Ei. Neavoastră așa o să vă întreb dacă intrăm sau nu în chestiunea și de ce n-am intrat, dar așa de curiozitate în anii ăștia, vreun? Aurescu, nu zic Iohannis că Iohannis e sfere înalte, nu îl atinge. Va da vreodată ceva în telefon să zică nastase, a spus Ministrul de externe. Premierul României, într-o perioadă complicată, chestiune.

Adrian Nastase
Iohannis.

Robert Turcescu
Aș vrea să vă întreb de ce?

Adrian Nastase
Totuși, a făcut un lucru important, cum i-a retras decorația pe care o lasasem pentru.

Robert Turcescu
Decorații, nu știu dacă nu vă sunt niciodată.

Adrian Nastase
Să-mi dea un telefon să îmi spună când atrage decorația, dar n-a făcut nici asta. Nu a rugat pe cineva.

Robert Turcescu
Nu va suna nimeni niciodată nu va întreba nimeni niciodată. Nu o să mai fi avut relații. Mă gândesc că va există, adică atunci când e un efort comun.

Adrian Nastase
Experiență, fără îndoială.

Robert Turcescu
Da și mă gândesc atunci când e un efort comun pentru țară și pe Năstase și pe Băsescu îi sunt pe toți, după care mai puteți să puneți umărul la intrarea României în Schengen, da?

Adrian Nastase
Cum am făcut cum am făcut eu în perioada țiriac în pe, în perioada 2000 2004, când practic am format am ă am vreo. Relația cumva cu Casa REGALĂ și P ă pe radu duda el a fost reprezentant al Guvernului României și împreună cu Regele Mihai.

Robert Turcescu
Au mers la măritat. Mă rog.

Adrian Nastase
Nu știu că aici ENDO relație personală care s-a dezvoltat într-un anumit fel și nu o comentez, dar regele mihai a făcut un lucru extraordinar în sensul că a mers și a pledat pentru intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană, în statele care sunt monarhii, cele din din zona europeană și iar.

Robert Turcescu
În țiriac le-a spus să-l sune Pe ministrul german de interne. Da și să-l aducă la București cum le-o fi învârtit, cum l-a învârtit, da, cine era ministru auto și?

Adrian Nastase
Era o chilie.

Robert Turcescu
Oto și IDA și a zis hai bă Otto la București, mă că avem să-ți arătăm ceva mișto aici, dar bun a.

Adrian Nastase
Fost lucrurile șanse s-au complicat cumva, pentru că nimic nu este gratuit în lumea politică europeană sau mondială. Să fim serioși.

Robert Turcescu
O să vă întreb adică, dacă de exemplu dau și un mă gândesc acum, dacă Iohannis sau bode, presupunând că ar fi avut totuși o relație aproape la nivel, s-ar fi găsit unul care are o relație la nivel personal, aproape cu un hammer, dar un român de al nostru nu știu întrebarea care își cheltuie milioane de euro în 5 ani la Viena Da să fi zis că poți să ne dai o mână de ajutor, să-l sun pe ăsta, să facem ceva, se poate întâmpla așa la nivelul ăsta de mică negociere.

Adrian Nastase
Nu aș nu în felul ăsta, în momentul în care. Ai o anumită o anumită relație, ci seama și de interesele potențiale ale partenerului său. De exemplu, ia deșeul ce fel de firmă. Este.

Robert Turcescu
Franco germană era, nu mai știu acum dacă au fost și în.

Adrian Nastase
Momentul în care discuți chestiunea Schengen. Vrei să iei o firmă să își rezolve chestiunile de frontieră din Statele Unite, din din Rusia, din China sau o iei din zona asta cu care?

Robert Turcescu
Negociați între Uniunea Europeană ca să le spunem românilor, vă spun și eu una așa le ați dat francezilor și un post de radio licență națională Europa F DA ca să se poată Europa FM s-a făcut. Hai să spunem că au trecut ani. Oamenii trebuie să afle chestia asta, dar proiectul Ăla l-ați dat francezilor care la rândul lor au fost foarte bucuroși plus niște erbasu. Pe care le-am luat la vremea respectivă de la ei, supărându-l pe Ăia de la Boeing și așa mai departe.

Adrian Nastase
Am luat și am luat și.

Robert Turcescu
Băiatul, ca să fie lucrarea completă, dar se întâmplă și pe americani și pe francezi, deci trebuie să înțelegem că așa s-a jucat. S-au jucat lucrurile. Nu-mi dau seama dacă mâine.

Adrian Nastase
Se lege lucrurile astea, da, nu, nu trebuie să se ocupe de politică, nici de analiză și nici de deci în mod evident, statele cu care negociezi au interes să ai și tu interese. Problema este dacă. Reușești să rezolvi problemele? Iată care erau problemele noastre. Spre exemplu, în 2001, în legătură cu problema vizelor și relația cu Germania, câteva lucruri, apropo de Otto și guvernul german a anunțat că va respinge ridicarea vizelor pentru cetățenii români în spațiul Uniunii Europene. Fuseseră de acord cu ridicarea vizelor pentru bulgari în Bundestag ministrul german de interne a prezentat punctul de vedere al instituției, spunând că. Ridicarea obligativității vizelor se va face în 2 trepte în prima etapă, statele în cauză va fi înscrise pe lista albă și apoi nu știu ce se întâmplă ă. Conform informațiilor transmise pentru România ă, se vor ă se vor examina următoarele aspecte, persoanele care au intrat ilegal în Germania a obținut pe căi ilicite un titlu de ședere, au comis infracțiuni, a exercitat ilegal activități lucrative. În această situație se află 600 de persoane. Și pe urmă, în ceea ce privește riscurile ilegale.

Robert Turcescu
Austrieci ieri. Cam așa sună.

Adrian Nastase
Exact pe asta.

Robert Turcescu
Vreau să știu, da, bun.

Adrian Nastase
Și pe urmă? Ca să nu trec pe toată povestea asta, apropo noi, atunci în 2001 am schimbat pașapoartele. Cine a făcut pașapoartele noi?

Robert Turcescu
Nu le-am făcut noi nu n’nu cineva.

Adrian Nastase
Austria.

Robert Turcescu
Austriecii le-au făcut, deci tot lor v-am dat.

Adrian Nastase
Deci bun EO întreagă listă cu ce se întâmplă cu România ca țară de tranzit pentru imigrația? Ministrul și el este personal, iritat de faptul că România nu acceptă să pună în aplicare formularea convenită între părți privind cazurile vechi de apatridie. Se întâmplă un lucru foarte interesant, nu o să avem vreme să îl povestesc ă. Pe vremea aceea, românii care plecau în Germania și voiau să obțină ă cetățenie germană trebuiau să renunțe la cetățenia română mai înainte. Așa s-a întâmplat că o mulțime de s-au unit și au primit-o.

Robert Turcescu
Pe ea germane.

Adrian Nastase
N-au prins-o pe ea germani.

Robert Turcescu
Au rămas ai nimănui, ce nu?

Adrian Nastase
S-a întâmplat că nemții i-au trimis înapoi în România, iar noi am spus, voi cine sunteți?

Robert Turcescu
Ca să renunțe la cetățenia.

Adrian Nastase
Română și au rămas în aeroport în Otopeni.

Robert Turcescu
Punctul dumneavoastră de vedere succint, de ce n-am intrat acum în Schengen? E un joc politic EO chestiune care chiar îi îngrijorează pe austrieci. Apropo de de migranți sau. Au vrut ceva și noi.

Adrian Nastase
Am trăit cauze pe care de care ne-am ținut seama prima o faptul că am ajuns la un moment nepotrivit. În ședința Consiliului JAI ă, după ce s-au au apărut aceste valuri de imigranți care au început să enerveze peste tot în Uniunea Europeană, după ce inițial erau utili p ca forță de muncă, turcii, magrebienii și așa mai departe. Dar acum deja. Populația este iritată de de cei care vin din Siria, din Afganistan și așa mai departe II ă este o chestiune legată de situația politică concretă din din Austria.

Robert Turcescu
Alegeri.

Adrian Nastase
3 ă felul în care a funcționat diplomația din România. V-am dat exemplul ăsta cu 2000, timp de un an de zile, ca să ridicăm vii să se ridice vizele pentru România în cursul anului 2001. Am avut în fiecare ședință de guvern săptămânal. Am avut pe ordinea de zi problema ridicării vizelor și am discutat am negociat, am folosit ambasadele, am folosit de oameni care s-au ocupat de ambasadorii străini. Am primit ambasadorii străini să ne povestească ce îi nemulțumește în legătură cu România. Am avut la un moment dat, spre exemplu, asta.

Robert Turcescu
Trebuie jucat, domnule Năstase, nu EO chestiune, dar trebuie să ieși pe teren la joc. Fii pro activ să.

Adrian Nastase
Încerci să asta este a 3-a cauză și sigur că ea contează.

Robert Turcescu
Poate cel care mă gândesc că se leagă cumva și închidem rotund așa cam trebuie să îți placă să faci politică și să muncești în politic, adică o, adică eu cred că e un pic de efort. Am văzut și eu pe pielea mea 4 ani în Parlament, dacă nu vrei în politică, poți să stai să zaci într-un colț așa, dacă vrei să te miști, e complicat, trebuie chiar de.

Adrian Nastase
Complicat și eu cred că ă e nevoie din nou să vedem calitatea liderilor. În capacitatea lor de a acționa de relaționare elementele.

Robert Turcescu
Personale și 4 tot timp candidați în 2024.

Adrian Nastase
Nu eu nu numai C un.

Robert Turcescu
Hotărât, nu vă temeți, nu?

Adrian Nastase
Mai sunt interesat.

Robert Turcescu
De membru al PSD, mai sunteți?

Adrian Nastase
Nu știu, zău, nu, teoretic, aș putea să fiu. Cred că la un moment dat.

Robert Turcescu
A mai.

Adrian Nastase
Fost timp.

Robert Turcescu
Nu veți mai plăti cotizații.

Adrian Nastase
Și asta e adevărat, dar nici n-am fost invitat povestea asta, dar sunt simpatizant ca să spun așa, a înțeles al PSD ului, dar nu nu mă interesează de nici un fel.

Robert Turcescu
Mulțumesc foarte mult. EA 2-a emisiune în 20 de ani, pe care o facem împreună, moment în care v-am invitat. Sper să o facem și pe a 3-a în curând. Și să aveți sărbători sărbători.

Adrian Nastase
Fericite celor care se uită.

4 gânduri despre “Video si transcriere – Dialogul meu cu Robert Turcescu la emisiunea „Sub semnul întrebării”

  1. Discutia se poarte in toata media ( media de calitate sau proasta) in jurul Petrom . Nu mai vorbeste nimeni de privatizarea Rompetrol si cum a ajuns in final la Kazahstan sau Rafo Onesti…. Petrom Service …..etc. A aparut si un blestem prin targuri… se zice „….sa mor ca Dinu P….. „

    Apreciază

  2. Am urmarit cu interes. De altfel urmaresc toate interventiile dvs pe acolo pe unde va solicita prezenta si experienta. Din pacate felul in care intra in dialog cu dvs Robert Turcescu e pagubos. Am impresia ca R.T nu va urmareste nici cu atentie nici pe un anume fir rosu . Va asculta putin si in timp ce vorbiti ii vin lui idei si preocupari . si …va intrerupe cam aiurea. Pacat . Ati fi avut multe de spus. Dar cum spuneam va urmaresc peste tot unde apareti ca sa fac eu legatura in puzzle-ul asta al experientei dvs.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.