Inregistrarea video si transcrierea dialogului de la Marius Tucă Show

Urmeaza transcrierea automata a emisiunii:

Marius Tuca
Bun găsit oameni buni la o 9 emisiune. Invitatul meu din această seară, domnul Adrian Năstase, fost prim-ministru. Fost președinte al Camerei Deputaților, fost ministru de externe. Le știu pe toate pentru că am urmărit chiar cu atenție cariera dumneavoastră politică și fost președinte al Asociației Generale a vânătorilor și pescarilor. Da, uite, vedeți domnul prim ministru daia, nu începem niciodată cum trebuie că băgați pe alta cu pescarii și vânătorii ă, dar mi-aduc aminte de o chestiune de genul ăsta, eram la patinoar undeva și mă Sunase Ion țiriac să-mi spună domnul tuca, nu se poate făcut ceva, că uite. Vânătoarea de la balc cu o aduc aici e toată pe sănătății, în Europa nu vă dați seama și în presă sunt zic, domnul țiriac, ce să fac? Asta e când sunteți bogat. Eu încercam să dau pe glumă, dar el era foarte supărat și ca să aud să mă sune cineva peste cam peste o oră, să-mi spună ai fost undeva lângă un patinoar ce, dar sunt unii care te auzit că vorbesc cu țiriac și vreau să spună la presă.

Adrian Nastase
Nu credeau, probabil că.

Marius Tuca
Vânătorul, dacă sunt bună, că n-am fost în viața mea la vânătoare, sincer, nu nu am avut.

Adrian Nastase
Chestia asta bune apropo de vânătoare de la balc. În definitiv, eu cred că e bine că s-a întâmplat când au plecat băieții ăia n-au mai venit prin România că erau prea bogați pentru noi și voiau să facă tot felul de investiții, dar și să caute ce să caute la noi. Mai bine se duc în Ungaria că au acolo și practic, toată industria de. Piese componente pentru mașini s-au făcut pe barba lui țiriac și pe relațiile lui și pe câțiva mistreți care nu pot fi duși la abator, că nu nu vor să meargă la abator mistreții, nu poți să-i duci la administrații.

Marius Tuca
Nu.

Adrian Nastase
Dar a venit gripa aviară și-a rezolvat problemele de vânătoare de mistreți.

Marius Tuca
Da nu nu chiar nici.

Adrian Nastase
Nu mai sunt practic au căzut cu zecile, da, așa încât nu mai au, chiar dacă vor vrea să vină, nu mai au unde.

Marius Tuca
Niște austrieci care veneau nu, din câte îmi aduc aminte.

Adrian Nastase
Austrieci și în cer Da erau, dar erau mai mult nemții erau.

Marius Tuca
Și așa E și să caute nemți în Bulgaria și în România. Cine kogălniceanu zice asta, ce să caute? Neamțul în Bulgaria? Parcă nu parcă așa.

Adrian Nastase
Un kogălniceanu a avut ce a meritat pentru câte a făcut el pentru istoria României și a stat vreo câteva luni bune la închisoare.

Marius Tuca
Ah stăteam de dimineață și mă uitam în oglindă când mă bărbieream și mă gândeam. Cum naiba se face că din toți oamenii poporul ăsta ă să aleagă între 2 cum a zis cum a fost aia?

Adrian Nastase
Cu foști.

Marius Tuca
Foști comuniști sau ceva? Dar el era și atunci, adică ce bună, ce bună a fost aia? N-am fost pregătiți.

Adrian Nastase
Nu, adică mie mi s-a părut, mi s-a părut banală.

Marius Tuca
Văzut că vă uitați la el și aia a fost clubul a fost trebuie doar.

Adrian Nastase
Că eram 4 milioane, în definitiv, da, adică aveam de ales între 4 milioane de oameni. În ce s acum niște privind înapoi ă?

Marius Tuca
Românie.

Adrian Nastase
Cu detașare.

Marius Tuca
Păi uite, eu aș privi un pic și cu mânia, știți de ce? Pentru că făceam calculul, apropo de cariera dumneavoastră v-a scos din politică, pentru că asta cred cam de vârsta mea avea 50 și 56 de ani.

Adrian Nastase
Atunci da nu chiar mai puțin 55 4.

Marius Tuca
54 55 de ani da, păi și cum vă împăcați cu asta să fi scos din politică?

Adrian Nastase
A murit la 56.

Marius Tuca
Vine și minescu a murit, păi nu, dar nu despre asta e vorba, domnule prim-ministru.

Adrian Nastase
Pe. Nu spuneai tu că poporul are întotdeauna dreptate.

Marius Tuca
Eu nu am spus asta.

Adrian Nastase
A spus că domnul.

Marius Tuca
Dan ți-a spus cineva nu serios acum, adică pentru o personalitate, așa cum e Adrian Năstase până.

Adrian Nastase
Eu am publicat de curând pe blog, dar bănuiesc că tu nu citești blocului.

Marius Tuca
O vada pe el la dumneavoastră și a lui dana budeanu, atât citesc.

Adrian Nastase
Și am făcut o sinteză a guvernării 2000, 2004 și arătam așa în două-trei pagini, câteva câteva lucruri care s-au întâmplat de atunci. Eu credeam că lucrurile astea vor conta, nu?

Marius Tuca
V-ați înșelat?

Adrian Nastase
Asta.

Marius Tuca
Este nu dar ce înseamnă pentru Adrian Năstase? Exact ce vă spuneam mai devreme să fie scos din politică la 55 de ani, când.

Adrian Nastase
Eu nu eram în primul rând om politic, eu am făcut, am fost la institut de cercetări juridice, eram profesor, sunt profesor de din 70 și ceva predau și am transam pe urmă la Fundația Titulescu de 31 de ani. La fel am diverse lucruri, activități și deci. Sunt fermier. Ă.

Marius Tuca
Deci e adevărat, domnule prim-ministru, dar totuși șef de partid.

Adrian Nastase
Înțeleg că măre greci.

Marius Tuca
Păi nu mă gândesc e din perspectiva unui unui gazetar care stă față în față cu un om politic, dar care a atins ă cele mai înalte funcții în stat, mai puțin cea de președinte, pentru că nu s-a putut și mă pun în situația celui din fața mea și mă întreb cum să mă scoată din viața politică la 55 ce?

Adrian Nastase
EO surpriză.

Marius Tuca
Mulțumesc mult chiar nu mă așteptam.

Adrian Nastase
Nu nu ce le dau dar doar și le arăt așa. Pentru emisiune Marius Tucă, Show din 19 ianuarie 2004.

Marius Tuca
2004 da.

Adrian Nastase
Deci uite cum arată.

Marius Tuca
Domnului 4.

Adrian Nastase
În care.

Marius Tuca
Dosarul pe care după am crezut, ba dacă nu ați candidat la președinție în 2004 2004 dar ăsta era în ianuarie, deci uite cum arata dosarul pregătit și la ce va folosi să vă pregătiți atât de bine aș pune și o întrebare exact ca dumneavoastră.

Adrian Nastase
E foarte bună întrebarea nu mi-a folosit la nimic, dar cum să spun așa eram obișnuit.

Marius Tuca
Așa, păi nu așa, sunteți care a fost remarca mea? I-am zis Anei i-a venit foarte bine pregătit și ea nu face.

Adrian Nastase
Dar am vrut să-ți arăt.

Marius Tuca
Incredibil.

Adrian Nastase
Cum arăta la momentul acela?

Marius Tuca
Dosar la fiecare emisiune, să știți. Nu am cum și cu d astea, dar.

Adrian Nastase
Pe vremea aia Aveam și Uite ă o mulțime de teme.

Marius Tuca
Întrebarea rămâne, trebuie să răspundem și la întrebarea rămâne, poate nu răspundeți în seara asta? La întrebarea rămâne totuși un om tânăr la 55 de ani să fie scos, să nu mai facă politică până la urmă?

Adrian Nastase
Se putea și mai rău. Puteam să amân accident de mașină. Nu știu.

Marius Tuca
E adevărat, dar o.

Adrian Nastase
Mulțime de lucruri, acum nu mi-au plăcut niciodată istoriile alternative. Variantele ce s-ar fi întâmplat dacă primesc tot felul de mesaje din când în când mă întâlnesc cu diverse persoane pe stradă, unii cum să spun trec pe lângă mine, nu mă înjură, dar îi simt că sunt rău tati, nu neapărat răutate, da, pur și simplu. Cine știe, dar foarte mult.

Marius Tuca
Și foarte mult, dar e adevărat, mă salută, mă văd bun acum, eu cunoscându, vă știu că sunteți un om timid și plecând de la timiditatea asta, uneori, dar țin aroganță cu ghilimele de rigoare. Încercând să vă apărați timiditatea, pentru că vă știu.

Adrian Nastase
Poate probabil că așa a fost și probabil că încă mai este, dar într-o doză mai mică, însă pentru mine a fost un efort să intru în politică și să merg să dau mâna cu oameni, să-i întâlnesc s acum știu să-i bat pe spate, să facem conversații, să îi privesc în ochi.

Marius Tuca
Dați i un cap în gură.

Adrian Nastase
Dacă e nevoie.

Marius Tuca
Păi nu știți că alții dădeau capete în gură, nu e asta?

Adrian Nastase
Păi bună pentru.

Marius Tuca
Că structura dumneavoastră de profesor. E altfel vă aduceți aminte de acel miting în care dumneavoastră erați într-un camion cu Vadim și cu o Adrian păunescu, ceva undeva la piața la piața și ar da piața șardu gol era un fel de camion la camion tractor ceva și mă uitam zic ce caută Adrian Năstase acolo și avea și un trenci de asta, un loden.

Adrian Nastase
Gen un om destul de nepotrivit pentru momentele cu.

Marius Tuca
Remorca dar nu avem nicio legătură.

Adrian Nastase
Bun asta era deci eforturi ați făcut?

Marius Tuca
Eforturi mari să faceți politică din punct de vedere al.

Adrian Nastase
Relaționării cu cei, pentru că atîția ani am stat mai mult în bibliotecă, discutam poate în grupuri foarte repede, dar nu nu eram obișnuit să vorbesc în public, să ies în public s ă să depășesc tracul pe care în mod inevitabil, ai adevăr între întâlnești cu un grup mai mare. Dar mi-a trecut după după aceea, sigur că.

Marius Tuca
N-ați făcut 55 de ani, nu a trecut de tot. Am și eu glumele mele, să știți. Adică mai mult sigur că o să ne înjure doamna Năstase, mă arăt pe mine după emisiune, da, sunt obișnuit, nu-i problemă.

Adrian Nastase
Și ea s-a obișnuit.

Marius Tuca
Și s-a obișnuit să înjure de fiecare dată corect. E adevărat, dar am totuși, din când în când, o dată la câțiva ani primească câte votată, de aia cu Vișine. Și atunci sunt toate supărările ă după această introducere. Aș putea spune prietenească, nu sigur, voiam să vă întreb cu Schengen ul ăsta ca să înțelegem, în primul rând, să zicem Schengen că auto felul sau Schengen.

Adrian Nastase
Bun depinde cum vrem să pronunțăm adeseori ă introdus. Cem în pronunția românească și nu cred că EO mare diferență este în Schengen, dar problema de fond cred că și încă nu era un orășel de undeva din Luxemburg. Dacă îmi aduc bine aminte bun. Dar problema problema este că Uniunea Europeană are tot felul de cercuri concentrice și trebuie să treci la fel ca la șotron dintr-un. Înaltul. Nu e atât de ușor. Noi am intrat destul de greu în Uniunea Europeană și pe urmă am intrat, spre exemplu. În mai întâi am intrat în spațiul Schengen. Din punctul de vedere al eliminării vizelor și deci al călătoriilor. După aceea propriu zisa.

Marius Tuca
Cea mai importantă chestiune la.

Adrian Nastase
Momentul 2001 pentru.

Marius Tuca
Milioane și milioane zeci de milioane.

Adrian Nastase
De fapt, eu mi 2, pentru că și mai spuneam cu un alt prilej ă. Noi am primit ă acest posibil permisiune din partea Uniunii Europene din partea statelor membre, în zona Schengen, la un an după Bulgaria. Bulgarii au putut să circule liber ă din ianuarie 2001. Noi ne-am chinuit un an de zile să îi convingem pe nemți austrieci, pe alții, pe francezi. Ă că suntem în situația de a rezolva aceste lucruri și aici, pentru că l-ai pomenit pe ciriac, trebuie să ne aducem aminte, totuși, de rolul pe care l-a avut el în contactele cu ministru de interne german, care era foarte pornit împotriva noastră, pentru nu știu ce gafă făcută de un ministru de interne de dinainte de 2000. Nu vreau să intru în amănunte de nu are, nu asta e important. Dar el ne-a ajutat să luăm legătura cu ministrul de interne din Germania. Ministrul respectiv a venit pe urmă și ioan rus a avut un rol important. Ministrul respectiv a venit în România în câteva rânduri. Am fost și la un meci de fotbal România Germania. Era cred că pe stadion la rapid a fost da în giulești și ăăă. Am reușit să-mi aduc aminte timp de un an de zile chestiunea aceasta era pe ordinea de zi. La ședințele de guvern în fiecare săptămână și verificam diverse lucruri, luăm măsuri, ținem cont de unele observații. Am reușit să modernizăm structura poliției. Chestiunile legate de frontieră, echipamente și așa mai departe. A fost o muncă de un an de zile și am reușit până la urmă în cred că în noiembrie sau decembrie 2001-1, Consiliu JAI am primit permisiunea, deci acordul unanim pentru eliminarea vizelor și de la 1 ianuarie, românii care acum circulă liber probabil că nu-și mai aduc aminte că lucrurile s-au rezolvat atunci destul de complex.

Marius Tuca
Si de important pentru piața de muncă, deja de ce ți vă aminte că au plecat atât de mulți români în Italia, în Spania, în Maroc? Toată Europa bun ce s-a întâmplat acum?

Adrian Nastase
Bun, deci spuneam de cercurile concentrice, da? Deci grupul chestiunea vizelor prima rundă în Schengen, după aceea Uniunea Europeană. Avem pe urmă grupul ă să spunem Grupul euro. Sunt țările care au moneda euro și în mod paradoxal, în 2004 aveam stăteam mai bine din punctul de vedere al criteriilor pentru zona euro decât suntem acum. E adevărat că nici nu există un mare entuziasm la noi pentru intrarea în zona în zona euro, euro pentru mai multe rațiuni, prima în prima perioadă. Pierderile sunt importante atunci când se schimbă moneda. Pe de altă parte, nu mai ai posibilitatea de a folosi Banca Națională pentru a face anumite să spun jocuri, dar anumite operațiuni care să echilibreze echilibreze puțin. Piața monetară, deci pe urmă sigur procedeul, deși nu este strict legat de Uniunea Europeană, reprezintă un alt proiect pe care l-am pornit în 2004. Prima cerere s-a făcut atunci și iată că au trecut. Nu știu câți ani și de abia acum începem negocierile cu o CD ul, deci practic este vorba de cluburi în care intri, realizând anumite criterii și adeseori, se vorbește despre AQ. Comunitar mulți nu știu despre ce este vorba. În primul rând, a fost necesar să modificăm peste 2000 de legi interne pentru a le pune în concordanță cu ceea ce la nivelul Uniunii Europene, timp de mai multe decenii s-a întâmplat ă și pe urmă sigur și din punct de vedere economic, conceptul de economie funcțională de piață. Acum ni se pare cumva o chestiune de trecut, dar practic ă â la momentul acela. 2000 2003 2004 eram extrem de dependenți de această ștampilă pe care trebuiau să o pună americanii.

Marius Tuca
Economie de piață.

Adrian Nastase
Funcțională ă FMI ul. Și Uniunea Europeană și fără această ștampilă nu puteam să depășim obstacole legate de negocierea cu.

Marius Tuca
Acele cercuri, despre care vorbea.

Adrian Nastase
Așa încât suntem acum ă la un moment pe care am începusem să-l pregătim din 2004. Era vorba de ă de capitolul JAI era vorba de celebrul contract cu ea de su care a însemnat până la urmă un sacrificiu din punct de vedere financiar, o investiție care inițial era de vreo 600 de milioane, apoi.

Marius Tuca
6 de milioane.

Adrian Nastase
De euro și după aceea s-a ajuns la aproape un miliard. Cred prin niște update-uri succesive. Ă și la momentul ăsta a fost unul dintre capitolele sau una dintre chestiunile lăsate. În spre rezolvare după 2004 chestiunea trecut 18 ani și nu ă a fost au trecut, e adevărat, dar nu asta era problema. Problema era că practic, noi ne angajăm ca în 7 ani să rezolvăm aceste chestiuni din punct de vedere tehnic și la nivelul anului 2011. Teoretic, noi aveam toate aceste condiționalități și împlinite rezolvate și trebuia să intrăm în Schengen, ceea ce nu s-a întâmplat acum nu s-a întâmplat nici atunci. Și atunci am pus un mare scandal. În sfârșit, eu am revăzut cumva presa din perioada aceea. Mă uitam la faptul că Traian Băsescu a recunoscut o responsabilitate în chestiunea asta, dar practic, ministrul de externe baconschi a fost cel care a fost schimbat atunci și.

Marius Tuca
Recunoscut el și l-a schimbat pe baconski, nu e normal, nu?

Adrian Nastase
Mi se pare firesc dar practic la acel moment noi n-am știut să negociem, n-am avut. Poate nici momentul nu era foarte bun, dar ceea ce este foarte trist este că din 2011 până în 2022, deci 11 ani noi n-am reușit, având condițiile împlinite, să obținem să negociem ă aceste. Punem pe ordinea de zi și să să rezolvăm.

Marius Tuca
Noi intrăm în Schengen.

Adrian Nastase
În dreptul nostru.

Marius Tuca
De ce în acești 11 ani nu s-a putut.

Adrian Nastase
Cred că nu s-a putut nici acum rioadă de timp, cred că n-a existat. Ii idei o imagine foarte clară în legătură cu importanța Schengen, cred că unii nu și-au dat seama pe.

Marius Tuca
Atât de multe.

Adrian Nastase
Mesaje ă, deci nepoții mei au fost la ăla grădiniță EO sărbătoare serbare și serbarea.

Marius Tuca
Da și atunci.

Adrian Nastase
Mi niște poze, dar de la serbare, dacă te interesează și le-a dat mai târziu, le dăm mai târziu după emisiune.

Marius Tuca
Bun, deci asta a fost vreme de 11 ani, din 2011 până în 2020.

Adrian Nastase
Clar.

Marius Tuca
Și ce s-a întâmplat anul ăsta? Ca să înțeleagă oamenii, de ce n-am intrat?

Adrian Nastase
Bun, eu cred că au fost ă cel puțin 3 categorii de cauze, o cauză legată de un fenomen mai general în Europa, fenomenul migrației occidentalii sau au obosit să se ocupe de problemele astea și de de valurile succesive de emigranți. Au fost unele care au fost acceptate atâta vreme cât era nevoie de forță de muncă. În Germania au venit turcii, după aceea nu Franța magrebienii în ări. Nord au venit într-o vreme romii nu neapărat să muncească, deci de la un moment dat.

Marius Tuca
Cum la muncă la lucru.

Adrian Nastase
La lucru nu dai.

Marius Tuca
Altceva.

Adrian Nastase
Deci s-au întâmplat toate lucrurile astea care ă în momentul în care unele dintre țări care au. Ă au intervenit în diferite conflicte prin diferite zone și-au luat jucăriile la un moment dat și au plecat acasă. Și-au început să vină. Afganii au început să vină sirienii. Turcii n-au mai brut sau n-a mai putut să fie neapărat un filtru foarte serios și au început s ă afluire spre spre zonele centrale ale Europei. Deci problema este reală. Spuneam că asta e una dintre probleme și probabil că anul viitor vom ă. Vom urmări o chestiune pe care ă absolut inevitabilă rescrierea convențiilor privind refugiații și. Reglementări noi privind dreptul de azil 2. Problema ă bun problema Austriei, deci Austria, fără îndoială, are un guvernul oarecum instabil are o anumită orientare cu anumite probleme, cu alegeri care urmează și ei. Practic, au vrut să scoată România la tablă ca țap ispășitor pentru.

Marius Tuca
Ceea ce se întâmplă în 900.

Adrian Nastase
Exact și, dar lucrurile astea l-au făcut francezii, spre exemplu, la un moment dat ă în cartea lui publicată înainte să fie ales Președinte te manii aj. Sarkozy povestește vizita pe care a făcut-o la București la invitația mea pentru era ministru de interne, pentru a rezolva problema. Așa zișilor copii cerșetori au un sfârșit așa ziși chiar erau, dar erau câteva sute de copii, de cerșetori romi, în principal, la Paris. Eu i-am spus ă, domnule ministru, atunci dumneavoastră problema dumneavoastră este cu cele câteva milioane de maghrebieni.

Marius Tuca
Nu cu câteva sute de câteva.

Adrian Nastase
Sute de dar, dacă vreți sigur, am înțeles, ne puneți la tablă în scop pedagogic. Îi arătați pe ei în ziare era tot timpul nu veniți la București, găsim o soluție. L-am invitat la București. Am semnat un document, am început să trimit ofițerii de legătură de la Ministerul de Interne și problema a dispărut iar ă iar Sarkozy în cartea asta, te mania își vorbește despre vizita lui la București, unde l-a întâlnit pe strălucitul prim-ministrul român Adrian Năstase.

Marius Tuca
Ceea ce coincidență care sunt acum sunteți invitat la marius Tucă Show exact, deci, probabil în urma lecturii ca și Tata, da.

Adrian Nastase
Ă să spun că într-un fel noi am avut probleme de genul ăsta. Pe care Austria le-a scos în față acum și cu suedezii și cu olandezii, cu francezii, cu nemții în diferite momente. Deci, da, s spun că ă e nevoie acum ca să închei punctul 2 de din nou de o acțiune pe ă în toate capitalele în continuare, pentru că s-ar putea să rezolvăm după alegeri cu Austria și să trăiască în altă parte.

Marius Tuca
Bine că nu se poate, da.

Adrian Nastase
3 ă este vorba de acțiunea diplomatică românească, a existat. Cred că a existat în ultimele ultimele zile ultimele săptămâni, dar e vorba de 11 ani. Eu cred că tema aceasta n-a fost n-a fost pe agenda diplomatică și ea a apărut într-un mod exploziv. Acum și aici aș vrea să mai spun un lucru. Îmi pare rău că n-am adus un document pe care, prin 2006, 2007, o scrisoare pe care am trimis-o lui Tăriceanu și îi spuneam. Atunci ă cred că ar trebui să ne ocupăm mai serios de problema romilor în Europa. Romii au început să circule în Europa. E adevărat, nu doar din România și din alte țări din Europa de răsărit, dar ar fi nevoie de o abordare generală europeană și crearea unei Agenții Europene pentru romi, în așa fel încât ei să nu mai fie toți identificați cu o sursă de tensiuni din România, ci să încercăm să găsim modalități și de educație, de locuri de muncă și așa mai departe la nivelul Uniunii Europene. E am făcut și desenul pentru povestea asta. Probabil că ne-a considerat utilă atunci, nici mai târziu nu s-a mai întâmplat nimic, deși eu ca prim-ministru mă ocupasem destul de serios de problema romilor, pentru că sigur poți să ignori o lungă perioadă de timp sau o perioadă.

Marius Tuca
De la nesfârșit.

Adrian Nastase
Dar nu la nesfârșit pentru că și demonii din punct de vedere demografic și din punctul de vedere al modificărilor economice, ei lucrau ca zilieri în diferite zone. Și-au pierdut aceste posibilități de a obține niște bani Cornul și laptele într-o anumită măsură a fost a avut ca țintă copiii de rromi tocmai pentru ai trece printr-un sistem de educație vorbea despre diplomație totuși.

Marius Tuca
Să spunem așa, autoritățile române, politicienii români, sunt cei care au alimentat speranța românilor, adică orizontul de așteptare. Asta era că intrăm în Schengen, fără nicio problemă.

Adrian Nastase
Vedem acum în fiecare zi camioanele la frontieră, dar ele erau și anul trecut, erau și înainte, dar ă aceast ă Ă Apăsare pe o coardă dureroasă. Sigur că generează un anumit tip de reacții, că e bine sau rău, nu știu. Eu cred că până la urmă va trebui totuși să negociem cu austriecii, atâta vreme cât avem.

Marius Tuca
Ce înseamnă aceasta negociere.

Adrian Nastase
Trebuie să obținem acordul lor.

Marius Tuca
Și ce a trebuit să negociem, ce a trebuit să facem?

Adrian Nastase
Putem în primul rând să mărim presiunea din exterior, așa cum facem acum cu Președinta Comisiei Europene, Președinta Parlamentului European ă, diverse personalități șefi de state și președinți și așa mai departe care fac presiuni asupra lor. Pe urmă, presiunea internă pe care o realizează cei care vorbesc despre boicot. Unele dintre măsurile care au fost luate. Felul în care la un moment dat vor reacționa și vor crea presiune oamenii de afaceri austriecii din România. Deci toate lucrurile astea împreună ă odată cu consumarea unor momente electorale în perioada imediat următoare, ar trebui să ducă la desfacerea acestui ghem, care a dus la un vot împotrivă. După părerea mea, poate că ar fi fost înțelept să acceptăm o amânare cu câteva luni a deciziei.

Marius Tuca
Cred că era mai bine să nu fi pus pe ordinea.

Adrian Nastase
De ideea că vrei să vezi cine te înjură și mai este aici un lucru, dacă îmi dai voie să spun, să nu fiu de acord cu o sugestie care a fost făcută de curând și înțelegde de către o doamnă pe care, de altfel, o prețuiesc și care a fost preluată de Ministerul de Externe. Și anume, ideea de modificare a procedurii de vot în cadrul Uniunii Europene. Și anume. Eliminarea procedurii de vot în unanimitate sau a consensului, diferența este legată de felul în care pui întrebarea la un la pentru unanimitate. Întrebarea este ăăă, cine este pentru ca emisiunea lui Tucă să fie eliminată din grilă toată lumea aici? Dacă există, atunci dacă ă, deci și dacă toți vor fi de acord, înseamnă că avem unanimitate corect pentru consensul? Întrebarea este. Formulată în felul următor, este cineva împotrivă ca emisiunea lui Tucă să fie deci și atunci este suficient. E suficient o mână ridicată pentru eliminarea bun și acum să vin la problema în sine. E bine să rămânem cu această procedură de unanimitate sau să trecem la o procedură de majoritate, cum sugerat de altfel și Macron în chestii, în lucrările conferinței pentru viitorul Europei. Eu vreau să aduc aminte celor care sunt mai tineri că în 1975, la Ăla Helsinki, atunci când au fost adoptate regulile de procedură pentru Conferința de Securitate și Cooperare în Europa România sau s-a bătut pentru adoptarea consensului ca procedură de adoptare a deciziilor. Bun lucrurile asta a contat foarte mult, dar după 90 a apărut o problemă. Atunci când nemții și austriecii voiau să pună la zid Iugoslavia și Iugoslavia în cadrul CS C Ului sau o sexului, când s-a transformat în organizație erau împotrivă și bloca consensul. Și atunci premier, ministrul de externe al Germaniei, hg, a venit cu o variantă cunoscută sub denumirea de. Consens -1 cu alte cuvinte, cel care este vizat de o anumită decizie de acest tip să nu se nu participe la vot. Pe urmă a lărgit când erau mai multe republici iugoslave. În situația asta, consens -5 bun ă.

Marius Tuca
Ajuns la consens.

Adrian Nastase
Bun problema este următoarea.

Marius Tuca
Minus toate țările lumii.

Adrian Nastase
Mea este că regula de unanimitate te protejează pe tine. Cel care ești mai mic mai puțin important.

Marius Tuca
Păi da, ne-am bătut în 75 pentru asta exact.

Adrian Nastase
Ori, dacă ajungi la o regulă la chestiuni de majoritate, marile puteri europene vor putea oricând să aglutineze, se strângă majorități hotărască externă pentru pentru noi, așa încât aș fi rezervat în legătură cu această.

Marius Tuca
Chestiune ar fi de acord să rămână?

Adrian Nastase
Sigur bun ă, credeți că toate riscurile, dar cu toate deci corect de aici, sigur necesitatea de a continua discuțiile cu austriecii și ce spuneam? Un alt prilej Înaltă Înalt de cu altă ocazie trebuie jucat pe roluri. Deci la nivelul la nivel înalt diplomatic continuăm să facem ceea ce fac și austriecii. Ă primarul vienei spune că nu e bine ce face guvernul, că trebuia acceptat, dar n-are nicio responsabilitate. Sunt alții care la fel sunt, dar pe când sigur, premierul sau ministrul de interne, ministrul de externe merg pe varianta blocării, dar același lucru trebuie să facem și noi trebuie continuat. Dialogul la nivel instituțional, chiar și la nivel bilateral în perioada următoare, poate nu neapărat cu acest guvern, după ce se vor schimba lucrurile, poate după alegeri, dar de asta spun că e nevoie de o anumită înțelepciune politică și diplomatică.

Marius Tuca
Și v-ați găsit în România? Peste 50 % dintre austrieci susțin veto-ul țărilor în cazul aderării României la Schengen. Potrivit unui sondaj, majoritatea populației Austriei austriece. Sprijină refuzul vienei de a accepta aderarea României și Bulgariei la Schengen, cei mai mulți dintre susținători fiind alegători ai conservatorilor aflați la putere și ai Partidului Naționalist, relevă un sondaj de opinie citat duminică de presa din Austria transmitenews.ro. Astfel, 52 % dintre cei chestionați au spus că aprobă decizia blocării României și Bulgariei la Schengen. La 34 % au declarat că nu sunt de acord. Cam așa au stat lucrurile în Austria.

Adrian Nastase
La un sondaj sau la un referendum, oamenii niciodată nu răspund neapărat la întrebarea pe care le-o pui.

Marius Tuca
Da.

Adrian Nastase
Deci ei au niște probleme legate de vecini, de un viol care s-a întâmplat în proximitate D și atunci ideea de a construi un brad R care este inamicul pe care acum l-a construit în mod evident, în plan intern, premierul Austriei rezolvă niște probleme interne înainte de alegeri, așa încât n-aș lua neapărat în foarte serios. Aceste lucruri, dar într-un fel, sondajul acesta confirmă că tendința ceea ce spuneam eu ca prim. În Europa ca problemă.

Marius Tuca
Dacă ar avea loc alegeri pentru funcția de cancelar care ne hammer s-ar menține în frunte cu 30 de procente rată de aprobare de a se alege ă cancelarul la ei la ă sale sunt alegeri pentru ăa fi pus cancerul sau tocat la partid, deci partidul care. De ce lași în pace se creează alianțe și pentru majoritate și atunci ai de semnat și în funcție de cum ex primarul aici că va fi votat de 32 %. Mă rog, EO formă de a răspunde.

Adrian Nastase
Știm, nu știm.

Marius Tuca
În 2023 credeți.

Adrian Nastase
Că dacă Băsescu ar fi președinte acolo, sigur nu l-ar numi pe el cu 32 %. Nu cred că l-ar.

Marius Tuca
Da de ce nu aș avea să de ce să nu numească? A fost 10 ani președinte și o să fie și Austria cancelarul.

Adrian Nastase
Să ceară un partid care să aibe 50 %.

Marius Tuca
La sută, dar spuneți, vă rog, în credeți că în 2023 ă intrăm în Schengen?

Adrian Nastase
Bă. Eu, eu cred că ah îmi pare rău că n-am adus cartea.

Marius Tuca
Trebuia să aduceți toată biblioteca Cartea lui Sarkozy. În document, scrisoarea către Tăriceanu, ce mai trebuia să.

Adrian Nastase
Treacă o zi spunea un lucru foarte deștept, apropo de ă de prognoze și de lucrurile astea pe care el nu voia să le fac eu, un om politic trebuie neapărat să facă prognoze, dar el trebuie să aibă viziune. Mi-a plăcut foarte mult variantele. Una este să ai o viziune pentru alta este să faci prognoze că intrăm poetic în iulie.

Marius Tuca
Dar nici poetii, până la urmă nu pot să face previziuni, dar să ai viziune, adică sincer.

Adrian Nastase
Viziunea, viziunea presupune și ă implicarea într-o acțiune pe o anumită direcție. Ă în momentul în care vorbești de pronostic, Ești în AFARĂ, ești spectator și te gândești, câștigă câștig, eu câștigă.

Marius Tuca
Câștigă Franța, nu Argentina, nu Franța. Să fim serioși. S-a dovedit că au câștigat cine trebuia la care meritau bun, dar sunt șanse pentru România în 2023.

Adrian Nastase
Fără îndoială depinde din nou de felul în care reacționează Uniunea Europeană pe chestiunile pe anumite probleme pe care se vor negocia. Nu cred că se va ajunge să construim ziduri de beton la la frontierele externe. Cum au făcut americanii?

Marius Tuca
Și baidan zicea că. Trebuie să dea zici si duci până la urmă.

Adrian Nastase
Voi fi discutat lucrurile astea vor fi niște convenții cât de cât mai seamănă Europa.

Marius Tuca
Astăzi cu Europa pe care o știați dumneavoastră când erați prim-ministru.

Adrian Nastase
S-a schimbat fundamental, dar. Ă.

Marius Tuca
Eu am scris-o tot vorbește despre.

Adrian Nastase
Un 2007 România Europeană și am făcut atunci o analiză pentru România în procesul de ă de integrare în Uniunea Europeană. Am avut intervalul, deci de aderare tranziția și așa mai departe și urma această perioadă. Am avut o constituție de aderare. Cea din 2003 ar fi trebuit după 2007 din nou, să modificăm constituția pentru. Situația aceasta 9 de țară membră a Uniunii Europene, dar deci noi, din păcate, nu reușim să ne mișcăm suficient de bine pentru a marca unde?

Marius Tuca
Timpul pentru a appdata sau mă rog, pentru up grada ceea ce se întâmplă ă. A trecut foarte repede timpul, dar mai avem și apropo de Uniunea Europeană, se tot vorbește de lidership că Uniunea Europeană nu mai este nu mai are lideri și în momentul ăsta sunt puțini oameni.

Adrian Nastase
În curând vom avea un lidership american corect adevărat, pentru că povestea asta cu aruncarea în aer a Uniunii Europene prin scandalul cu Qatarul. În mod evident, este operațiune care nu știu dacă a fost vacantată gândită de către de către americani, dar în orice caz, îi profită lor încă practic și rușilor, pentru că practic Uniunea Europeană se dezmembrează. Ea scârție deja din ce în ce mai tare. Și ăsta este un lucru foarte rău. Noi am contat pe Uniunea Europeană care să dureze sine die, dar am văzut că Marea Britanie a ieșit. Sunt alte țări care își pun problema. În definitiv, de ce să să continuăm au niște avantaje economice și încă sunt legate de Bruxelles, dar apar probleme tot mai mari. Sigur, Uniunea Europeană și-ar dori acum să își lărgească cumva piața de desfacere și cu țările din Balcanii de Vest și. Dar, în același timp, ar trebui să importe și ar importa o mulțime de probleme în continuare.

Marius Tuca
Asta vreau să vă întreb, vreau să văd analiza lui Adrian Năstase în legătură cu ce va însemna Europa bine și România normal în 2002, 23 din perspectiva anului. De grație, nu sună bine. 2020 2 război probleme în Uniunea Europeană, probleme de energie și toate lucrurile astea cum vedeți ceea ce s-a întâmplat în 2022 și mai ales cum vedeți 2023 din perspectivă europeană și mondială până la urmă?

Adrian Nastase
Asta cred că este foarte important, deci întrebarea trebuie, într-adevăr completată situația mondială, pentru că în mod evident, războiul din Ucraina nu este neapărat un război între Rusia și Ucraina? Sigur că este conflict pe un teatru de război între în principal între ruși și ucraineni, dar practic sunt implicate forțe politice și militare mult mai largi în mod evident țări din cadrul NATO, Statele Unite, în mod evident. Sunt țări care câștigă țări care pierd, dar problema mea este dacă americanii sunt conștienți de faptul că acest acest conflict. Ă creează om, nu are vulnerabilitate pentru pentru Europa, pentru Uniunea Europeană. Care ă practic, în loc să crească din zona de putere regională. Îl aj capacitatea de acțiune globală practic, se va restrânge precum pielea de sagri. În romanul lui Balzac ă lucrul ăsta îl vedem în permanență. Acest această revenire a individualism ului de tip suveranist ă, o spargere aceea a modelului de solidaritate, bătălia pentru supraviețuire. Fiecare vrea să fure puțin din ceea ce încă mai înseamnă. Știu eu, resursele din Rusia ă apar marii beneficiari, îmbogățiții de după război după Primul război mondial, cine sunt? Turcia în mod evident americanii. Deci, iar Europa va suferi și vedem foarte bine ce se întâmplă în Germania, ce se întâmplă în Franța, ce se întâmplă, deci în țările importante sigur putem să aducem până la urmă ă. Știu eu gaz lichefiat, dar el este de trei-patru ori mai scump decât gazul care venea în felul ăsta. Sigur putem să ne amăgim, cum devine România hub energetic? Putem să ne bucurăm că s-a semnat o convenție cu Azerbaidjanul și Georgia pentru un cablu sub. Dar asta va fi peste șase-șapte ani ori ă, în afară de faptul că nu prea înțeleg cum va fi povestea asta ă un o mare victorie că va veni energie verde prin conducta asta va fi vopsită în verde, probabil conducta că altfel nu știi ce energie electrică vor pune băieții ăia la capătul de acolo din Azerbaidjan, deci sunt o mulțime de lucruri aiurea. Sau problema noastră este că în momentul de față, noi mergem pe pilot automat. Nu avem curaj de niciun fel să jucăm și pe niște coordonate proprii. Avem totuși, de exemplu, în relația cu Austria. E simplu totuși, să creem o presiune pentru că avem în contractul cu petrom ul, avem acel acea posibilitate de a crea un fond de sub de solidaritate. Ă cum să spun sigur ne-am bătut, ne-am aruncat hainele de pe noi sau unii sau unele și-au aruncat hainele de ã pornit de la ideea că trebuie desecretizat? Că nu.

Marius Tuca
Era.

Adrian Nastase
Bun dar cum s-a desecretizat că asta trebuie subliniat cu acordul?

Marius Tuca
Cs.

Adrian Nastase
U și cu acordul firmelor respective, pentru că altfel, dacă desecretizam fără acordul lor, s-ar fi plătit niște. De daune foarte mari și acum chestiunea este aceeași pentru că într-un fel ele au dispărut de pe site-ul respectiv ca să fie puse din nou. Probabil că trebuie din nou discutat cu cei de la OMV, dar și ă condiția pe care au pus-o cei de la OMV E atunci și era într-un fel interesantă să fie în 2008. 8 cred sau nu cred ideea ă cerința lor era să fie desecretizate toate contractele privind energia. Pe urmă s-a discutat dacă de ce s-a făcut prin ratificarea privatizării sau privatizarea s-a făcut prin lege ă. Practic, la momentul respectiv ă s-a invocat faptul că unele dintre prevederile contractului. Erau dincolo de legea de accelerare a privatizării, erau niște elemente suplimentare și atunci nu se putea face o modificare decât prin lege, iar pe de altă parte au mai fost precedente romtelecomul, spre exemplu, de asemenea.

Marius Tuca
Mă uit cât abilitată. Întrebam de situația globală mondială Europa și am ajuns la contractul Petrom.

Adrian Nastase
Eu am întrebat nimic și bcr ul a venit la stabilitate, dar. N-am venit degeaba cu povestea asta și pentru că vreau să vreau să citesc, ne-am întrebat.

Marius Tuca
Nimic despre.

Adrian Nastase
Petru nu dar nu te vor lăsa să te vor înjura, dacă nu mă întrebi despre ea, deci aici sigur am un dosar. Dacă vrei o dată, discutăm despre el, dar ceea ce mi se pare foarte interesant este să precizez un anumit lucru și anume că la privatizarea petrom ului au. Participat.

Marius Tuca
Bine până precizați lucrul ăsta vă întreb eu ceva?

Adrian Nastase
Întreabă-mă.

Marius Tuca
Și vreau să răspundeți, franc deschis. Ă, dacă ați v-ați întoarce în timp, bineînțeles, având în vedere tot ce s-a întâmplat acum cu Austria și azi mai semna contractul.

Adrian Nastase
Nu mai și întoarce ca prim-ministru să fie foarte clar, deci definitiv asta e de fapt, eu îți răspund la această întrebare, restul ce aș face? În definitiv, ce era neapărat nevoie să intrăm în Uniunea Europeană. Atunci definitiv puteam să stăm să mai stăm că o.

Marius Tuca
Să stăm și afară.

Adrian Nastase
Deci noi am mai avut au mai fost oferte pentru privatizarea petrom iată. INI, de exemplu, din Italia, a fost un consorțiu de firme românești, gelsor cu grivco tofan ă la fel, deci au fost multe variante de genul ăsta dar ăă. Au fost practic 3 firme care s-au calificat în final ă. Este vorba de Omv PETROM D Ă de mall și de o firmă americană nu ă. Nu hali Barton sau cel care fugeau în perioada Aia să obții 8 8 top unde în Irak eram în 2003 petrolul la suprafață. Cum am spus eu la un moment dat luai petrolul cu aspiratorul, nu aveai nevoie să forez la 2000 M, iar și apropo de. Firma americană care a participat la al 2-lea în final, la licitație, se numea occidental Petroleum. Și ă mi se pare foarte interesant, interesantă declarația lui Eric STEWART de la departamentul de Stat al Comerțului din SUA. În 2004. Deși guvernul SUA. Este dezamăgit că Occidentul petrolul nu a câștigat licitația de privatizare a petrom. Suntem foarte impresionați de transparența și profesionalismul procesului de licitare. Occidentul a avut posibilitatea să concureze în mod corect. Și suntem optimiști că ei vor putea să găsească alte oportunități.

Marius Tuca
De a face declarațiile de complezență că au ținut minte americanii de atunci, dacă mă întrebați pe mine.

Adrian Nastase
Nu numai pentru asta, probabil că pentru cereale.

Marius Tuca
Răspunsul dumneavoastră arată că într-un fel sau altul, acest contract cu petrom, nu acest contract cu petrom au fost. Și o intrare un bilet de intrare pentru Uniunea Europeană.

Adrian Nastase
În mod categoric, dar în materialul ăla pe care eu le-am publicat pe blog, arăt foarte clar că practic, noi nu am obținut statutul de economie funcțională de piață decât după ce am pornit privatizarea de asemenea ă capitolul.

Marius Tuca
Ix eu vânzare până la urmă, dar mă rog, da.

Adrian Nastase
Capitolul capitolul 14 pentru de negocieri cu Uniunea Europeană. Nu a putut fi încheiat decât după privatizare și, de asemenea, regimul de în to do list ul pe care l-am avut în ultima fază pentru a accelera intrarea în Uniunea Europeană. La punctul 33, figura cu niște termene precise, privatizarea petrom, deci sigur că ne putem preface acum că sunt lucruri diferite, că oricum intră în corpul n-are importanță, dar eu vreau să spun următorul lucru. În condițiile date formulare privatizare a fost cea mai bună posibilă, cu atât mai mult cu cât în mod categoric firmele mari ă aveau cu totul alte zone de exploatat.

Marius Tuca
E adevărat și mai e ceva. Era o gaură neagră. Petrom, hai să nu ne facem? Da, uite.

Adrian Nastase
Aveam.

Marius Tuca
Cunoscându mă pe mine cât de cât.

Adrian Nastase
Când nici PS mai spun ceva?

Marius Tuca
Am vorbit toată seara, domnule prim ministru.

Adrian Nastase
Invitat.

Marius Tuca
N-am știut scuze atunci.

Adrian Nastase
Deci petrom avea 55.000 de oameni la vremea respectivă avea o capacitate.

Marius Tuca
Cât mai mare.

Adrian Nastase
Acum acum are 8000. Ă ă, dar avea o capacitate de rafinare de 3 ori mai mică decât o evreu, deci se spunea cu wera, e adevărat că avea atunci și mai puțini salariați decât petrolul, dar.

Marius Tuca
Ca masca venit cu ea dat afară pe toți de la Twitter. Am o întrebare personală, aș putea spune? Pentru că ne cunoaștem de atâta timp, deci eu am rămas cu sentimentul, de ce eu, care este un ziarist informat citești? Eu văzând că nu trebuia să dăm petrom austriecilor.

Adrian Nastase
Dar cui să le dăm?

Marius Tuca
Nu știu, uite, aveam aici o întrebare, avea să răspundeți cu altă întrebare, cum ar fi la de fiecare dată să.

Adrian Nastase
Răspundă varianta era cu tofan. Am văzut cu gelsor aveam.

Marius Tuca
Atâtea ferește, Doamne ferește la ea.

Adrian Nastase
De ce am rămas cu semne, dar de ce am?

Marius Tuca
Rămas cu sentimentul că nu trebuie să-l dăm pe. Ix eu vânzare până la urmă, dar mă rog, da.

Adrian Nastase
Pentru că întotdeauna, după o anumită perioadă de timp, de obicei devii mai deștept. Mulțumesc, chiar era vorba neapărat de reușită, dar practic, acum sigur, după anul în care am crezut momentul în care, în momentul în care suntem în Uniunea Europeană, în momentul în care ne-am rezolvat toate problemele. Și acum ne aruncăm 20 de ani în urmă și spunem, ba nu n-a fost bine așa, dar.

Marius Tuca
222020.

Adrian Nastase
Dar practic, lucrurile au mers din punct în punct, pentru că am rezolvat niște probleme atunci punctuale, inclusiv privatizarea petrom.

Marius Tuca
Bun și acuma cu intrarea în Schengen, trebuia ceva azi.

Adrian Nastase
Acum cu povestea asta cu petromul e foarte simplu. Doamne ne-au tras în piept în post privatizare că sunt 2 lucruri distincte. Cine și s-a făcut o Comisie Senatorială care a arătat că lucrurile au fost în ordine sub aspectul prețului și sub aspectul legalității și ai post privatizarea petrom. Și pentru asta, dacă vrei, poți să faci o comisie specială.

Marius Tuca
Merită.

Adrian Nastase
Sigur ca să discuți redevențele la acest moment investițiile, dar care s-au făcut fără să discuți felul în care se fac licitațiile. Felul în care se numesc cadrele de conducere de acolo, s.

Marius Tuca
În ultimul rând că până la urmă se numesc cadrele de conducere, nu era prevăzut în contract, bănuiesc.

Adrian Nastase
În momentul în care ai o.

Marius Tuca
Firmă privată, adică?

Adrian Nastase
Nu-i chiar așa, pentru că noi practic, V întâi am avut 49 %, deci eram tu aveai 51 % că ești austriac EU eram român și aveam 49 % și aveam și acțiunea de aur timp de 5 ani. Practic, nicio decizie importantă nu se.

Marius Tuca
Puteau da buni sunt de acord să se facă lucrurile astea. Ca să vadă și austriece, cum e dacă.

Adrian Nastase
Vreți, dar absolut legal.

Marius Tuca
Chestia asta cu boicotul cum vi se pare?

Adrian Nastase
Foarte bune, dar la nivelul la nivelul la nivel individual.

Marius Tuca
Eu cred că nu de la nivelul statului.

Adrian Nastase
Român la nivelul statului, nu, pentru că statul va trebui să continue să negocieze.

Marius Tuca
Și atunci, în momentul în care face asta, automat ai o piatră de gât.

Adrian Nastase
Atunci nu, dar noi s-ar putea să ne hotărâm că nu mai vrem în Schengen deloc și atunci facem războiul întregului popor împotriva Austriei. Și sigur că rezolvăm lucrurile, dar în felul ăsta, dar dacă vrem să intrăm totuși în Schengen, trebuie să ne păstrăm o anumită rezervă de pentru.

Marius Tuca
Au executat un ordin austriecii.

Adrian Nastase
Probabil că au fost încurajați să facă.

Marius Tuca
Lucrurile, dar nu li s-a spus faceți asta?

Adrian Nastase
Problema generală e cea de care am vorbit la.

Marius Tuca
Punctul de migrație legată.

Adrian Nastase
De pește este foarte serioasă, pentru că după ce au plecat americanii din.

Marius Tuca
Anii au trecut 3 milioane de ucraineni exact bun.

Adrian Nastase
Au trecut, dar și.

Marius Tuca
Mai și rămas, dar.

Adrian Nastase
Au existat bun da ei. După aceea au ajuns și ei, dar n-au cum să spun. Austriecii nu ne plac ă UN frații noștri.

Marius Tuca
Ci veniți din din.

Adrian Nastase
Atunci, iară scot la tablă pe cei mai fraieri pe.

Marius Tuca
Români, dar noi de ce suntem cei mai fraieri? Dumneavoastră, totuși, ați fost prim-ministru? Și cel de.

Adrian Nastase
Vremea aia nu cred că eram în vremea Aia, au rezolvat-o.

Marius Tuca
Pe venit fraieri, între timp.

Adrian Nastase
Nu spun asta le-am.

Marius Tuca
Trăit și am fost priviți multă vreme și răspunsuri aici ca niște cetățeni de mâna a 2-a.

Adrian Nastase
Am scris o carte, nu e vremea când eram la jilava. O carte despre reprezentarea României la Uniunea Europeană. Și locul v-a inspirat foarte mult legat de era universitate, unde puteam face? Da, da, da, și explicăm acolo că noi practic ă în cei câțiva ani care trecuseră deja până în 2014, în 7 ani, nu formează niciodată un veto. Și spun de nu știu cât timp, atâta vreme cât nu știi să spui nu cât nu nimeni nu vine să discute cu tine. Dacă tu mergi pe pilotul automat ești de acord. Întotdeauna mergi cu majoritatea cum aveau instrucțiuni. Oamenii noștri în Consiliile Uniunii Europene.

Marius Tuca
Aveau instrucțiuni bănuiesc că de la cel mai înalt nivel, cel pe care l-am numit cel mai balcanic între mesele dungaciu, domnule, noi spuneam da, înainte de a fi întrebați. Și atunci de ce ne mai mirăm?

Adrian Nastase
Că e corectă, din păcate lor, în felul ăsta noi ne-am ă, ne-am eliminat autoeliminat capacitatea de a negocia și de a pune interesele noastre în contrapartidă cu interesantă.

Marius Tuca
Nu s-a întâmplat același lucru. Întreb și eu nu, nu vreau să vă stric seara?

Adrian Nastase
Nu nici vorbă, din contră, sunt foarte fericit că Mi-ai pus.

Marius Tuca
Întrebarea dumneavoastră autoironia asta, pe care o știu foarte bine când erați la jilava? Scris o carte despre da, e bine că puteți face asta, adică e un lucru extraordinar.

Adrian Nastase
Deci în în ce? Ce privește în ceea ce privește.

Marius Tuca
Banii, care ați fost prim-ministru?

Adrian Nastase
Anii aceia am avut de rezolvat.

Marius Tuca
Vreodată nu?

Adrian Nastase
31 erau multe de rezolvat și nu era cazul să spuneți de 31 de capitole de mulțumit cu numărul de țări membre care erau atunci 20 și nu știu cât.

Marius Tuca
Și atunci nu mai era cazul.

Adrian Nastase
Erau câteva zeci de dosare care trebuiau rezolvate unii da unii voiau anumite lucruri, toți au vrut diverse lucruri. Olandezii, în mod evident, olandezii ne-au pisat în perioada aceea și aici eu nu apropo, iar mă întorc la dv. Domnule nimeni, nu a cerut un punct de.

Marius Tuca
Vedere până în seara.

Adrian Nastase
Asta nimeni nu a cerut un punct de vedere de la omv pe toate temele astea ei, totuși, există.

Marius Tuca
O conducere ce legătură are cu intrarea noastră în Schengen.

Adrian Nastase
Nu în legătură cu funcționarea lor în România, pe.

Marius Tuca
Funcționează fac miliarde.

Adrian Nastase
Bun nu știu. Jumătate din banii ăștia ar trebui să vină și oricum vin ei au venit 30 Statul român, 35 de miliarde de euro venit în anii ăștia la buget, au investit 17 miliarde de euro, dar pe de altă parte, eu dacă aș fi jurnalist, aș face o listă cu cei care au reprezentat statul român în consiliul de administrație al unei vremi bună și aș întreba, măi, copii, voi ați văzut acolo? Ce s-a întâmplat cum s-a întâmplat asta cu asta cu asta, domnule? Unul din ei, nu ne-am văzut unul să iasă în perioada asta, să spuneți.

Marius Tuca
Că ne-au luat ce să spună?

Adrian Nastase
Să spună câți bani au luat, de exemplu.

Marius Tuca
Sunt prost să iasă, să spună câți bani au un.

Adrian Nastase
Dar și cu.

Marius Tuca
Atât mai mult să spună care sunt problemele.

Adrian Nastase
Sale au fost probabil că ei sunt mandatat și de o instituție a statului și ministerul respectiv.

Marius Tuca
Credeți că care minister, ministerul Economiei?

Adrian Nastase
Nu știu ce alte economii sau de finanțe nu știu care dintre ei, că după ce au vândut 20 l-au dat pe gratis 20 % din acțiuni. Cele 49 %, aproape jumătate au fost date la fondul proprietatea și ghit enstein le-a vândut pe bursă. Și atunci, în loc să vină dividende la stat jumate din dividende, practic, banii se duc la băieții ăștia. O parte din dividende e bine.

Marius Tuca
Cine sunt proprietarii omv petrom știți? Păi înveți?

Adrian Nastase
Proprietarul investit și uneori etic ă, cred că vreo 30 % 20 și ceva 30 %. Cred că statul austriac pe urmă cred.

Marius Tuca
Că și statul austriac E important și.

Adrian Nastase
Și cred că ă nu mai am date, nici nu m-a interesat foarte mult, dar cred că un fond din din statele arabe. Nu știu dacă din Qatar sau din altă parte.

Marius Tuca
S-a părut interesant că aș fi vrut acum câțiva ani o sponsorizare pentru Fundația Titulescu și nu v-au dat nici un ban absolut ca să nu se interpreteze asta era motivarea pe care știu că da.

Adrian Nastase
Și el mi-a spus, nu pot să nu putem să dăm că se interpretează. Nu cred că a plecat, a plecat demn și era foarte simpatic și foarte agreabilă. Așadar, ne-am.

Marius Tuca
Poveste cu el extraordinară, uite, o să povestesc, pentru că e de ținut minte, apropo de lumea că s-a schimbat, era pe o stradă îmbrăcat pentru serviciu cu sacou o mașină normală și a nimerit pe o stradă mică, îngustă și de partea în spatele lui era unul cu jeep cu lanțuri și tot claxona claxona. Și disperat că venea ăla îi curgeau apele după el a reușit la un moment dat s cu mașina să se parcheze undeva ca să treacă la shilla cu. Gipanul a venit lângă el cu lanțurile. Nu și așa mai departe. Muzică tare în mașină și am dat geamul jos când a trecut prin dreptul lui Dan și zice Mișcă-te mai repede, măi, angajatule, mi s-a părut genial asta, angajatul e, deci era îmbrăcat ca un angajat, angajatul e și o țin minte toată viața asta era. Acum cred că 5 / 20 de ani mișcă angajatul. Nu e bine să fim angajați.

Adrian Nastase
Angajat dar eu cred că o ducea destul de.

Marius Tuca
Bine clasați după, dar eu vorbesc în general că la vorbea era, adică pe aia care munceau, erau angajați. El nu a pus niciodată angajat. Mi s-a părut excepțional asta cu angajatul. Așadar, sunteți bunica, aveți nepoți serbare și așa mai departe? Da, și. Ce lume așteaptă pe nepoții dumneavoastră. În Europa în lume, apropo de deviceuri.

Adrian Nastase
Apropo de sunt ă destul de preocupat, pentru că. Ă mă uit în jur și îmi dau seama. De faptul că nivelul educației în România scade. Tot mai des mă întâlnesc cu oameni care îmi spun, domnule, înainte de 89, parcă sistemul de învățământ era mai bun. Și probabil că mulți dintre liderii din perioada de tranziție ă au făcut școală în perioada aceea. Ce se întâmplă acum, mă uit în jur și văd totuși foarte multă mediocritate. Nu vreau să generalizez, dar. Lucrurile astea apare în mod evident, iar chestiunea lidership ului este absolut esențială în competiția dintre dintre țări, pentru că până la urmă.

Marius Tuca
Dar vorbeam mai devreme că nu prea mai e.

Adrian Nastase
Lider de urmă la o masă rotundă la care ești cu diverse nivel și alți lideri. Este foarte important să ai o scânteie și să spui bun pe tine. Te interesează.

Marius Tuca
Fără dar care erau liderii în vremea dumneavoastră cu care vă vedeați în Europa, domnule prim-ministru.

Adrian Nastase
Erau cam cu toți și m-am văzut.

Marius Tuca
Bun care erau spuneți-le numele cine erau liderii să comparăm cu ce e?

Adrian Nastase
Acum rafan Chirac în Franța, Berlusconi, aici. Își râd ă ă ghencea R mai înainte.

Marius Tuca
Ministrul de externe prin.

Adrian Nastase
Deci Tony Blair în Marea Britanie, deci EO mare diferență în Spania, regele Juan Carlos.

Marius Tuca
Mare diferență.

Adrian Nastase
Da și pe urmă iată am am marcat la fundația Titulescu în urmă cu câteva zile, 20 de ani de la semnarea ă unei declarații. Româno ungare pentru parteneriat strategic în Europa pentru Europa secolului 21. Ă un document absolut extraordinar ă pe termen lung și a fost o vreme premier și acel document. Încercați să spună că practic ar fi mult mai constructiv să nu mai privim în urmă și să încercăm să privim spre viitor și să construim relația.

Marius Tuca
Bilaterală Viktor Orban, aici vă aduceți aminte că l-au înjurat după declarațiile pe care le-a făcut în România.

Adrian Nastase
E la Viktor Orban a pierdut alegerile cred că din 2001, din cauza mea, în mare măsură, pentru că am atacat legea aceea prin care el dădea. Aruncat din elicopter legitimații pentru maghiarii din țările vecine am atacat o și până la urmă, el a trebuit să schimbe legea respectivă. A pierdut alegerile, a venit negreșit, dar spun totuși lucrul ăsta, ca să fiu serios atunci când am împlinit 70 de ani mulți înainte, am 72 acum, dar atunci.

Marius Tuca
M-am mulți înainte.

Adrian Nastase
Duce mesc, dar atunci el mi-a trimis o scrisoare de felicitare și câteva sticle de tokay. Devin un gest superb, un gest foarte frumos.

Marius Tuca
Declarat că știți cum acum a trebuit să declare am băut.

Adrian Nastase
Adică?

Marius Tuca
Când nu le-am băut?

Adrian Nastase
Deci ăștia sunt, am făcut sigur că am avut contre.

Marius Tuca
Dar nu trebuie să mai spuneți ce ați făcut. Trebuie să vă ancorați în prezent și să priviți spre viitor. Exact dumneavoastră ați spus în legătură și cu Tratatul ăsta pe care l-a semnat cu Ungaria. Îți zic și eu ca un ziarist aici. Reporter, de teren nu vezi.

Adrian Nastase
Că sunt foarte activi, vin la tine la povestesc, dar treabă doar tu mă întreb câte ceva din când în când și?

Marius Tuca
Asta e adevărat, asta e important că vă mai întreabă și fie că vă întreb eu. Chiar dacă sunt aici și eu un reporter de teren ă, v-ați întâlnit cu Putin, da? A fost teamă de întâlnirea cu el inspira teamă. V-ați gândit v-ați uitat atent la el a studiat să vedeți cum e.

Adrian Nastase
Rusia la momentul acela, deci vorbesc de anii 2000 anilor 2000. Avea o mare problemă cu noi, a avut și cu alte țări. Ă și anume, încheierea unui tratat de bază, cum se numeau un tratat de colaborare de vecinătate, așa și noi am reușit să-l încheiem în 2003. Din acel moment practic, s-a redeschis relația cu Rusia, pentru că înainte deci câțiva ani ă lucrurile au fost foarte delicate. La un moment dat a venit ATA venit bun, erau tensionate pentru că am avut un prim ă tratat cu Uniunea Sovietică, acela criticat. Dar care? A blocat o anumită 90, 90 și o anumită evoluție pe problema minorităților între Ungaria și Uniunea Sovietică. Și cred că a fost foarte, foarte util, chiar dacă noi am fost la frigider. Pe urmă tratatul încheiat atunci după aceea prin cred că 9, 6 a mai fost. Am mai avut un proiect de tratat cu Rusia și prima coloană a venit la aeroportul Otopeni și ai noștri i-au spus că nu se mai semnează tratatul și a plecat primakov. Superb superb a fost și.

Marius Tuca
Prin premierul Japoniei, fost plimbat prin București. Pe aici acum, nici măcar cireșii japonezi nu erau înfloriți, adică degeaba a venit.

Adrian Nastase
Degeaba la muzeul satului.

Marius Tuca
Asta e bine.

Adrian Nastase
Însă, continuând cu relația cu Rusia și în 2003, am reușit în sfârșit să facem lucrurile astea pentru a debloca și relațiile economice mai târziu față de alții care erau cu mult înaintea noastră și am fost în 2 rânduri la Moscova. Odată m-am întâlnit cu. Așa nu un prieten de al tău, povestește cum l-am supărat eu pe Cartianu, deși așa cum era el super.

Marius Tuca
Ce l-ați supărat cu?

Adrian Nastase
Tezaurul nu nu cu tezaurul asta a fost o discuție cu Putin, dar casian, un tip extraordinar de rafinat ă, prietenul acela al tău.

Marius Tuca
Povestea cu ceasul și.

Adrian Nastase
Povestea că am avut un set atât la care participa și el era de dat între ei în colo de povestea asta. Ceea ce este interesant este că după 6 luni Kasianov, așa cum era supărat că nu voiam barter că nu voiam nu știu ce a venit în vizită la București. Și era prima vizită a unui premier din din Rusia. A venit cu un grup mare de oameni de afaceri.

Marius Tuca
Mai scaneze întâlnirea cu Putin în seara asta. Sau lăsăm pe data viitoare?

Adrian Nastase
Pun imediat și apropo de vânătoare, trebuia să organizăm și o vânătoare pentru casian off, dar din păcate l-a chemat Putin acasă să vină repede și a pierdut vânătoare, dar după aceea am avut întâlnirea. În 2004 m-am întâlnit în august cu. Cu Putin și erau o vizită interesantă. Era în aceeași lună, după vizita mea la la Washington, unde mă întâlnisem cu președintele Bush, dar era și un mod de. A arăta că practic, după intrarea în NATO, am discutat atunci cu Putin despre asta și după finalizarea negocierilor de intrare în Uniunea Europeană, voiam să normalizăm relațiile cu vecinii, făcusem lucrul ăsta în mod evident cu Bulgaria, cu care am lucrat împreună cu Ungaria, cu. Ă și practic, Rusia era rămâne în continuare vecin și am făcut acest era fioros Putin. Nu inspira teamă era la studiat, avea ticuri, am povestit mihnea constantinescu să-l ierte Dumnezeu să-l ierte. A ă a luat note de la întâlnirea respectivă, iar floriana jucan a publicat la un moment dat.

Marius Tuca
În.

Adrian Nastase
Magazin în magazin a publicat stenograma întâlnirii respective în care am atins toate problemele, dar asta era în 2004. După aceea, poporul a hotărât că nu trebuie să continuăm pe drumul ăsta.

Marius Tuca
Păi n-a zis dumneavoastră mai devreme că poporul e adică are dreptate, are dreptate întotdeauna, dar unde a avut dreptate?

Adrian Nastase
Nu știu unde?

Marius Tuca
Da bun ă sper că se menține acea nu știu cum indicație dată de la cel mai înalt nivel, să nu mâncați înainte de emisiune. Se păstrează, știți că mi-am adus aminte să ajungă. Mi-am adus aminte că acum cât mai bine cred că erau acum 20 de ani. Am auzit asta și de la doamna Năstase era așa este așa este.

Adrian Nastase
Asta vă spun eu, dacă mănânci nu înainte de emisiune. Digeri loc să.

Marius Tuca
Exact în loc să combați fi combatant și să vorbești despre contractul cu petrom haideți că și eu mă, adică nu mă las că dacă vrei mai vorbim despre contractul Petrom, până la și jumătate vorbim, mulțumesc mult că v-ați făcut timp și sărbători fericite, mulțumesc.

Adrian Nastase
Și avem un an mai.

Marius Tuca
Bun doamne ajută, cum ați cataloga 2022. Noi am spus aici am dat un titlu acolo să-mi pun ochelarii de distanță de aici până ă Cancel 2020 II o lume pierdută e neam.

Adrian Nastase
Care intră într-o cronologie care nu ne ajută din punct de vedere politic economic. Crizele s-au accentuat. Am pierdut un an, un an complicat, un an pierdut pentru ă pentru ceea ce doream. Din punctul de vedere al stabilității politice. Regionale sau locale din punctul de vedere al situației economice al puterii de cumpărare ă, din punctul de vedere al tensiunilor internaționale, noi nu vrem să discutăm despre.

Marius Tuca
Mult n-am mai fost asta?

Adrian Nastase
Deci de relațiile dintre Statele Unite și China nu prea am discutat despre ce s-a întâmplat la Congresul Partidului Comunist Chinez și despre strategiile.

Marius Tuca
Lor data viitoare la următoarea emisiune, cum ne-am propus unde să le discutăm?

Adrian Nastase
Deci n-am discutat despre reabilitarea judecătorească.

Marius Tuca
Avut loc abia aștept asta E în primul rând.

Adrian Nastase
Și îi deci puteți candida absolut, păi și nu.

Marius Tuca
Absolut și da absolut, nu vom discuta despre asta. Avem timp ă încă o dată, sărbători fericite. Noi avem ceva emisiuni săptămâna asta și ne vedem în fiecare zi până joi și sper că ne vom vedea cu bine și ne vom vedea cu bine și vom discuta despre toate astea, e adevărat că nu prea discută nimeni ă fostul dumneavoastră mic titulescu și nu spun asta Victor Ponta, pentru că așa a fost, spunea că domnul România pare pe vremea lui Iohannis o. Țară înghețată, țara lui îngheț.

Adrian Nastase
Vodka 16 la alegeri am scris pe blog și nu cred că am scris pentru Jurnalul Național de.

Marius Tuca
Creație în vremea aceea, da, e adevărat, dar?

Adrian Nastase
Am scris Iohannis mai balcanic decât noi, toți nu cred serios, uite neamț. Păi tocmai asta voiam să subliniez și practic s-a dovedit că am avut perfectă dreptate. Deci dacă.

Marius Tuca
Folosiți avut dreptate vorba dumneavoastră. Mulțumesc, a fost Adrian Năstase. Am depășit un pic timpul, dar zic eu a meritat. Ne vedem din nou mâine seară, până atunci, vă spun ca de obicei țineți aproape.

Un gând despre “Inregistrarea video si transcrierea dialogului de la Marius Tucă Show

  1. Într-adevăr, un interviu magistral. Atmosfera detașată și lejera, informațiile binevenite. Ca de obicei, o plăcere să vă ascult stat pe dvs cât și pe Marius. Aș adăuga, celor deja enunțate de dvs, și implicare clubului de la Roma și a altor entități franc -masonice, in așa zisul „eșec” al intrării în Schengen. Vă salut!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.