Bogdan Tiberiu Iacob: Năstase la televiziunea chineză

Pentru că dialogul a fost in engleză, preiau un comentariu al lui Bogdan Tiberiu Iacob (Inpolitics, 23 iulie 2022), in care este prezentat, in esenta, continutul discutiei de la CGTN:

„La aproape două decenii de la o vizită istorică în China, fostul premier Adrian Năstase e intervievat de televiziunea chineză CGTN, prilej pentru a lansa mesaje interesante. Precum acela că marea Chină va avea un cuvînt tot mai greu de spus în politica mondială, mai ales după congresul de anul acesta, ori că marile puteri manipulează presa și rețelele sociale în dauna imaginii țării de la răsărit.

În luna mai a anului 2003, premierul Adrian Năstase a făcut o vizită oficială în China, considerată istorică pentru că ea s-a produs în condiții ieșite din comun. China era pusă la index pe plan mondial din cauza epidemiei de pneumonie atipică(SARS) și ocolită de toți precum un focar de ciumă. Întrebat de ce a decis să viziteze China într-un astfel de moment, Năstase arăta la acea vreme că este necesar ca România să îşi diversifice acţiunile de politică externă.

„Adeseori, noi am dorit să mergem în anumite zone, dar nu am fost invitaţi. Este un moment dificil, dar vizita ne-a permis să deschidem o linie de comunicare cu noua conducere politică a Chinei”, a spus el.

După revenirea în țară, Năstase a anunțat, într-o întîlnire cu diplomați români, că politica externă a României va intra într-o nouă fază de reconsiderare, după ce pînă atunci fusese aproape strict continentală şi transatlantică, adică UE și SUA.
El mai spunea că vizita a avut dublu scop, dezvoltarea puternică a unor relații comerciale și asigurarea de sprijin reciproc în chestiuni de politică internațională, precum sprijinul Chinei pentru candidatura României la statutul de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, începînd cu 2004.

E de la sine înțeles că vizita de atunci a fost exploatată politico-electoral de către adversari și a jucat, poate, un rol important în înfrîngerea din 2004, la președinție.
Două decenii mai tîrziu, unul dintre canalele televiziunii publice de la Beijing, CGTN, i-a luat un interviu fostului premier, pornind tocmai de la vizita din 2003, care ajutase imaginea Chinei într-un moment dificil, jurnalista chineză amintind că un prieten la nevoie e un prieten adevărat.

”A fost la un moment dat, dacă încerc să îmi amintesc exact momentul, a fost după schimbarea conducerii politice în China. Și a fost, într-un fel, un test dacă noua conducere ar putea rezista din punct de vedere economic și politic unui fel de embargo. Pentru că în acel moment, din cauza SARS, China era supusă unei presiuni uriașe. Știam că ar fi fost un moment foarte important pentru noua conducere chineză. Și de aceea am decis să încalc embargoul” a amintit Năstase.

”Acum, China are un rol important, nu doar ca membru al Consiliului de Securitate, ci ca o adevărată mare putere. Am văzut un document foarte interesant care a fost produs de Ministerul de Externe al Chinei. Un document realist și consistent despre unele dintre acuzațiile aduse de Statele Unite situației din China. Și ideea – după părerea mea corectă -, este că fiecare țară trebuie percepută prin propria ei istorie, propriile valori, propriile probleme, propriul teritoriu, propria populație, probleme de diverse feluri. Nu poți să-ți impui din exterior propriile tale valori unei alte țări. Și cred că a fost un document interesant” a punctat fostul premier.

”China se schimbă foarte mult și are un cuvânt important de spus în lumea de astăzi. Am vizitat și Shanghai de mai multe ori. Este o schimbare uriașă față de cum era cînd am vizitat înainte orașul, și Beijingul, așa că, cred eu, tot mai mulți oameni văd, înțeleg schimbările, standardele de viață, politica conducerii. Ei își vor schimba percepția care a fost introdusă printr-un fel de manipulare desigur, mulțumită marilor trusturi internaționale de presă și a influenței marilor puteri în media și în social media. Deci, cred că este important să fie corectată această percepție cu cît mai multe informații despre China. Știu că Congresul Partidului Comunist (din toamna acestui an n.n.) este o ocazie excelentă pentru o analiză aprofundată a politicilor interne, dar și a celor internaționale. Sunt sigur că vor apărea o mulțime de idei noi și se vor lua măsuri noi în vederea pregătirii pentru 2050 ca țintă” a mai spus Năstase.”

3 gânduri despre “Bogdan Tiberiu Iacob: Năstase la televiziunea chineză

  1. M-am întrebat mereu și mă întreb și acum: de ce românașii se lasă atât de ușor manipulați.? Și alte națiuni sunt manipulate , dar se mai trezesc! ,, Somnul rațiunii naște monștri! spunea Goya, justificând că acest somn determină opresiunea, servitutea, obligaţia de a urma un anumit drum, trasat de alţii .

  2. Să trăiți ! Veți putea să faceți loby eficient pentru țara noastră ,pe lângă guvernul chinez , când va fi necesar ? Pe probleme economice,evident . Vă mulțumesc ! Să aveți o seară frumoasă !

  3. as vrea sa reiau aici un comentariu pe care l-a postat saptamana trecuta dar care nu a parut, posibil din motive tehnice:
    Ar fi de notat 2 idei pe care , paradoxal, chiar Putin le-a scos in evidenta la inceputul conflictului din Ucraina :
    Problema vecinatatii dintre spatiul NATO si spatiul Rusiei. La inceputul invaziei, Putin se declara ingrijorat “oare ce se intampla daca Ucraina intra in NATO si apoi incearca sa recucereasca Crimeea – oare asta nu va conduce la un conflict direct intre NATO si Rusia ?” . Nu stiu daca problema asta are vreun sens dar , pentru ca eu vreau sa invat si de la inamic, daca trebuie, imi notez si eu aceasta problema care ar putea fi una reala. Deci in momentul in care NATO si Rusia vor avea granita comuna, creste foarte mult riscul de conflict direct intre cele doua si posibil chiar conflict nuclear. Poate fi rezolvata aceasta problema ? Exista protocoale speciale pentru situatia in care spatiul NATO si Rusia vor avea granita comuna ? Deocamdata singurul raspuns este : vom vedea cand vom ajunge in situatia respectiva. Sincer nu stiu care e raspunsul.
    Problema extinderii NATO. Problema suna asa : este posibil ca NATO, prin extinderea ei, prin includerea de noi state, sa devina un pericol pentru tarile care nu au intrat in NATO ? De exemplu, daca toate tarile din lume intra in NATO, iar Rusia, China si India raman in afara NATO, e posibil ca aceste tari sa se simta amenintate ? Sa vedem. In cazul in care, sa zicem, India intra in conflict cu un vecin al ei, iar vecinul respectiv este membru NATO, atunci se activeaza articolul 5 din NATO iar India va intra in conflict cu toata alianta. Adica cu tot restul lumii. Din acest punct de vedere , da, se poate spune ca extinderea NATO ar pune o problema pentru tarile care nu sunt membre NATO. De ce am ridicat aceasta problema ? Pentru ca eu, daca vreau sa imi asigur securitatea personala, prima oara incerc sa ma apar de eventuali inamici care m-ar putea ataca, dar in al doilea rand, incerc si eu, la randul meu, sa NU devin eu insumi un pericol pentru ceilalti. Cred ca asta inseamna sa fii civilizat. Tocmai de aceea, pentru ca NATO trebuie sa fie o organizatie civilizata, cred ca trebuie sa aiba in vedere ambele obiective. Daca este posibil. Insa nu stiu care e raspunsul la intrebarea daca NATO este un pericol pentru alte tari. Mie in acest moment NATO nu mi se pare un pericol. Dar asta nu inseamna ca pe viitor nu poate deveni, din neatentie.

    comentariul poate fi citit pe blogul meu : https://bogdanv.ro/blog/despre-alte-2-probleme/

Lasă un răspuns