9 gânduri despre “Interviul meu la televiziunea chineza (CGTN)

 1. Cred ca UE se va apropia din ce in ce mai mult de China in 4 – 5 ani odata cu cresterea influentei socialistilor din parlament si nevoia de materiale industriale. Tara noastra poate juca un rol important…altfel ( in viziunea USR-ului ) am putea ajunge ca statiunea Mamaia…

  Apreciază

 2. Felicitari domnule prim-ministru, invitatia de a aparea la televiziunea chineza este extrem de onoranta. Se pare ca inca mai supravietuieste un reziduu din marea prietenie dintre cele doua popoare si ar merita la asemenea timpuri grele sa reinnoim relatia cu China, un prieten natural al Romaniei de aproape trei sferturi de secol.

  Apreciază

 3. Stimate Domnule Prim-ministru,

  Sincere felicitări pentru interviul interesant acordat televiziunii chineze. Este foarte bine că se mai întâmplă asemenea lucruri plăcute în lumea actuală.

  Cu respect și urări de multă sănătate,

  V.Buga

     

  Sent: Saturday, July 23, 2022 at 9:34 AM

  Apreciază

 4. Mi se pare normal ca media din China sa-l intervieveze pe Premierul Adrian Nastase. In calitatea sa de „greu” dintotdeauna al politicii romanesti si a Premierului in functie care a vizitat China intr-un moment dificil al existentei sale, China nu uita oamenii care au marcat politica mondiala ai anilor 2000 si nu numai. Un interviu de inalta tinuta diplomatica asa cum ne-a obisnuit dl. Premier.
  Din pacate politicul roman manevrat si obedient a intors spatele acestui „monstru” economic care este China in timp ce altii nu stiu cum sa faca sa-i intre in gratii, sa faca afaceri economice cu aceasta. Cei doi mari „dusmani” respectiv China si SUA au avut schimburi economice record in ciuda numeroaselor diferende. Exporturile chineze s-au ridicat la o valoare de peste 45 de mld. de dolari iar, americanii au vandut marfuri in China in jurul valorii de 15 miliarde.

  Apreciază

 5. Am vazut ca interviul a fost in limba engleza, ceea ce spune multe lucruri despre liantul actual al comunicarii globale, dar si substraturile acestei convorbiri cu o doamna foarte placuta de la televiziunea chineza de stat, condusa de altfel, la fel ca si alte agentii de media din tai partenere Chinei, „de la centru”. Dar sa respectam alegerile fiecarui popor, deci sa respectam si alegerile facute de romani.
  Sigur ca e de dorit ca si Romania sa aibe niste „vehicole” care sa poata merge si pe drumuri asfaltate si pe drumuri off road. Drumul spre China este unul „extreme off road” pentru Romania astazi.
  Am aici in Canada si cunostiinte din Taiwan, care vad o analogie intre gindirea imperiala rusa de azi si cea chineza de stat. Razboiul din Ucraina ii infioara la gandul ca pot avea curind unul la ei acasa.
  China nu mai joaca ca in trecut, in liga juniorilor, ci e o mare putere, care joaca la toate capetele, si in toate ligile. Deci, trebuie sa fim atenti, si sa imbinam utilul cu placutul, in sensul ca ar trebui sa ne placa sa avem in China nu un „tatuc” global, ci un actor previzibil, care este un promotor al dreptului international, si un factor de consolidare a pacii globale. Din pacate, informatiile arata spre o tara care incurajeaza alte puteri sa incalce dreptul international pe baza unor pretentii imperiale, in afara legii, si pe baza perceptiei ca o tara este „frustrata”, si atunci, incalca orice lege pe care a acceptat-o.
  China se inarmeaza azi la o scara fara precedent, incercind sa ia locul SUA, in ceea ce poate este cea mai mare cursa a inarmarilor, inclusiv in competitia in spatiul cosmic, unde China incearca singura sa domine, sau, cel putin sa joace singura, intr-o competitie netrasparenta si neclar ca scopuri finale. Un fost sef de la NASA spunea de curind ca aceasta tara vrea sa isi declare dominionul pe Luna. Nu imi aduc aminte ca Armstrong sa fi afirmat la aselenizare ca Luna ar apartine SUA, si doar ei.
  Sunt mult prea multe semne ca aceasta mare putere din Asia va incerca sa domine lumea cu aceleasi metode si strategii cu care ne-au obisnuit de secole alte imperii. Ordinea mondiala, va fi schimbata in favoarea avestor noi puteri, si nu a tarilor mici, ce vor apleca capul din nou pentru a sluji un nou stapin.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.