Decăderea parlamentului

Au trecut mai bine de trei decenii de la evenimentele din 1989. Prima reactie a românilor, atunci, a fost să iasă in stradă. Nemultumirile principale, furia – as spune – vizau viata din perioada aceea, greutătile zilnice si lipsa libertătii. Solutiile erau văzute diferit si erau strigate in stradă. Mineriadele, Piata Universitătii erau expresii ale „dezbaterii” din stradă. Alegerile din 20 mai 1990 au clarificat oarecum lucrurile iar ulterior, pe baza noii constitutii (adoptată in 1991) au avut loc noi alegeri, in 1992. A fost greu de format atunci un nou guvern, tinând seama de fragmentarea mandatelor. Pentru mine a fost un moment important pentru că a trebuit să aleg intre a continua ca ministru de externe (ceea ce mă tenta) sau să accept solicitarea colegilor din partid de a fi ales presedinte al Camerei deputatilor. In final, am acceptat solicitarea acelor colegi – ratiunile poate le voi povesti cu un alt prilej.

Parlamentul din 1992-1996 a fost primul parlament ales pe baza noii constitutii. Aproape totul trebuia reconstruit. Proceduri parlamentare, infrastructura de documentare, comisii, diplomatie parlamentara. Si aveam conditii improprii de lucru – in clădirea de la Patriarhie. Acolo functionase parlamentul interbelic (cu „sedinte de lucru” la Capsa) sau parlamentul post-belic, in sedinte sezoniere.

Impreună cu reprezentantii celorlalte partide, am decis să finalizăm lucrările la Casa poporului (lucrările reprezentau cam 60%) si să pregătim clădirea ca sediu al parlamentului (plus Curtea constitutională, Consiliu legislativ, etc). Timp de patru ani, am fost un fel de diriginte de santier. Rezultatul a fost că după alegerile din 1996 (pe care le-am pierdut), Camera deputatilor si-a inceput activitatea in noul sediu. Ulterior, in perioada in care am fost premier, acolo s-a mutat si Senatul.

Am avut sansa de a conduce o institutie parlamentară din care făceau parte personalităti politice si juristi de marcă. Sunt prea multi pentru a-i enumera. Dezbaterile generale erau fabuloase. Il voi mentiona pe Ioan Ratiu care a fost vicepresedinte al Camerei si cu care am mers in Marea Britanie pentru a intelege functionarea parlamentară. De acolo am preluat, spre exemplu, ideea de a realiza un Club al parlamentarilor (care a functionat o vreme). Am preluat idei pentru regulamentul de functionare a Camerei, procedura intrebărilor pentru guvern si multe altele. Am fost la Camera reprezentantilor din SUA, de unde am preluat sistemul general de documentare sau functionarea Departamentului de relatii externe.

Ideea de bază a fost aceea de duce dezbaterea din stradă in parlament. In esentă, asta inseamnă democratie reprezentativă. O vreme lucrul asta a functionat.

Remarc cu tristete faptul că, in ultimii ani, dezbaterea se mută, adeseori, din parlament inapoi in strada iar conduita unor parlamentari a devenit penibilă, uneori chiar grobiană. Utilizarea unor expresii jignitoare, incapacitatea de a-l asculta pe cel care vorbeste la tribună, utilizarea agresivă a telefoanelor mobile pentru a filma in incintă, tăvălitul pe jos, zbierete, agresarea fizica a unor parlamentari/ministri in clădirea parlamentului au inceput să ducă la perderea respectului pentru parlament si pentru parlamentari. Probabil că unii parlamentari incearcă să ofere circ dacă nu pot oferi solutii.

Sigur, unii consideră că o anumită tinută nu contează, că pot veni imbrăcati oricum. Le sugerez să urmărească transmisiile din parlamentul britanic pentru a vedea cum sunt imbrăcati parlamentarii acolo. Sau să asculte modul de adresare intre acestia, de la tribună.

Probabil că intr-o societate in care infractorii ii agresează pe politisti pe stradă, in care violenta domestica atinge cote tot mai inalte, in care elevii si elevele se bat in parte este greu să vorbim despre o „Românie educată”. Iar pretul pe care il plătim (si il vom plăti si mai scump) va fi incapacitatea de a adopta decizii si legi bune, bazate pe dialog politic, responsabilitate si profesionalism.

24 de gânduri despre “Decăderea parlamentului

  • Eu as zice „Energii deturnate

   Consider că este foarte important și aceasta, desigur, este politica noastră, cred că și politica de aici. Moldova trebuie să rămâna un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni,” a declarat James Pettit, ambasadorul SUA în Moldova.

   Nu este singurul caz in care se deturneaza energia, dorinta .. si asa prostanu cu diploma se trezeste ca cere una si capata alta .
   De ex cand am cerut (noi ca popor) „ca afara in tarile cu apa calda” ne gandeam in primul rand la beneficii materiale….. adica lefuri „europene”, locuinte „europene”, samd .
   Am fots deturntati sa cerem „valori” si „morala” . Asa ca ma renuntat sa mai facem austrazile cica spagofilice …. Nu ne mia intereseaza vogaritatio de genu salariu ci „valori” precum casatoria unisex, genrui vreo 63 samd etc. ne mai intreseaa „energie verde” desi destu se invrzesc de firg in locuintele lor . Ca si eu mi-ma maintit ca sir Nici O’Lae ma sfatuia sa mia pun o haina.. asa ca cu vreo 3 saptamni in urma ma pus si a doua!!! Ca cum imi expica Frigusor on Europa se dau 21 grade. Ce uita sa zica e ca aia au casele reabilitate termic. As reabilita si eu da nema marafetu’ …

   Apreciază

 1. avatarul fatal al democratiei: prostia prevaleaza statistic iar reprezentantii politici nu sunt decat imaginea poleita a unui vulg decazut. Moravuri sau mai degraba lipsa de moralitate. Regret tonul bacovian, dar adevarul mi-e mai prieten…

  Apreciază

 2. Si toate astea se intampla domnule Nastase pentru ca se permite iar pestele de la cap se impute. Educatia si nivelul educational in Romania a scazut foarte mult nu pentru ca nu avem pe ce aseza si ce aseza ci doar pentru ca fluxul de bani necesari pentru educatie a fost redus. Lipsa salilor de clasa atractive, lipsa banilor pentru cadre didactice, lipsa banilor pentru laboratoare ( laboratoarele tehnice , conexiunea dintre teorie si practica) , au dus la cresterea abandonului scolar. Si atunci , clasa politica este mai breaza ?!?! Nu , este la fel de nepregatita ca si restul societatii, superficialitatea a inlocuit demult excelenta.

  Apreciază

 3. Va fi pusa si UE sub MCV ?

  Ombudsmanul european, Emily O’Reilly, a reproşat vineri Comisiei Europene că a refuzat să dea informaţii presei despre schimburile de SMS-uri dintre şefa executivului UE, Ursula von der Leyen, şi directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, pe tema achiziţiei de vaccinuri împotriva COVID-19, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

  Mai mult de jumătate din cele 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 cumpărate sau rezervate de Uniunea Europeană sunt furnizate de asocierea americano-germană Pfizer-BioNTech.

  Prevederile cheie ale contractelor, în special preţurile, sunt confidenţiale, aspect care a fost criticat de membri ai Parlamentului European şi de ONG-uri.
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-25332973-comisia-europeana-tinta-noi-critici-cauza-contractului-secret-semnat-pfizer-ursula-von-der-leyen-somata-prezinte-mesajele.htm

  https://www.politico.eu/article/eu-watchdog-ursula-von-der-leyen-pfizer-messaging-maladministration/

  The European Commission was mandated by member countries to organise the joint procurement of vaccines during the coronavirus crisis and led negotiations with manufacturers.

  The EU has so far refused to say how much it paid for the billions of doses it secured, arguing that contracts are protected for confidentiality reasons.
  https://www.euronews.com/2022/01/28/von-der-leyen-text-messages-to-pfizer-ceo-should-be-released-says-eu-ombudsman

  Chiar asa ce vor idiotii aia ? Sa afle prostii de ce platersc cat platesc? Auzi la ei unde se cred?!~!
  Si nu ma luati ca asa cum pre Cocioc si in mlastina blegieuropeana (élément Brus- (Bruc-) représente le germanique brōka- « marais ». Le second élément -sel (-selles) est l’appellatif germanique sali- « habitation d’une seule pièce »12 (cf. français salle, de même origine). Le x résulte d’une francisation de la graphie pour noter ks à l’origine, elle apparaît pour la première fois au XIIe siècle)

  Eete na .. una e in Balcani sau pe acolo si latceva e ca cand e vorba de Crestin-Democrati!! CD are dept sa puna mana …

  Ma prg ar mai fi o speranta ca Porcuratura europena anu Cpderuta=-n frunte .. Ete na. A gasit niste gainari8 cu autimibile .. si gata victoria. Caci , cu marimile sus puse nu=i bine sa te contrapui!!!

  Sa completati linistita fa mdama Ursula!

  Apreciază

 4. Mi-a atras atenția o știre aparent banală provenită din zona de laborator a Parlamentului European.
  Decidenții conglomeratului suprastatal au făcut precizări despre ordinea componentelor în sistemul de valori european.
  Aceasta sunt: Democrația, Libertatea de exprimare și…Libertatea de gândire.
  Foarte interesant, libertatea de gândire este ultima în triadă.
  Ce se poate deduce de aici ? Democrația, fără prioritizarea libertății de gândire își pierde, după părerea mea sensul. Ea, democrația, devine o ideologie ca oricare alta din totalitarismele incercate de umanitate de-a lungul istoriei. O compilație de vorbe frumoase fără acoperire în viața reală, o poleială mediatică menită să creeze speranțe și iluzii false (scuze pentru eventualul pleonasm).
  Iată, de exemplu, ce se întâmplă când restrângi drepturi și libertăți: Apar peste tot ,, convoaiele libertății”, un reflex al frustrării și exasperării transportatorilor, dar nu numai. Să fie și un inceput de contrareacție a societății active la progresismul neomarxist, cel care a fetișizat și implicit decredibilizat conceptul de democrație asociindu-l brutal și restrictiv cu (pseudo) statul de drept ? Rămâne de văzut…

  Apreciază

 5. episodul din Parlament …. cica ca cum
  Copreședintele AUR George Simion l-a agresat pe Virgil Popescu în timp ce acesta vorbea, luni, de la plenul Parlamentului, (Digi 24)

  Altercaţie în Parlamentul României între George Simion şi Virgil Popescu, ministrul Energiei (TVR)

  hm … hm … eu personla nu parea am vazut „agresiune” . Asa ca o comparatie da , asta a fots agresiune : https://www.youtube.com/watch?v=hbf8iIO0DXY ,

  Am rog poa de data asta protagonostii au avut noroc ca era ceva distanta intre ei si Gica ala apucat sa se intrebe „da in definitiv” ce vreau eu sa fac?”

  Nu de lata da daca in conditiile alea zici „Domnule președinte, pot să-i spun domnului Simion să se ducă la domnul Putin să ieftinească gazul? Că văd că pe domnul Simion îl frământă alte lucruri.” nu e mirare sa iei si un cap in gura!!!! Nu-i frumos da e cam statistic probabil!!!
  Ca libertatea decalratiilor, de expresie , vorbei exista insa de cand lumea si pamantul gura bate curul!

  Si .. da, de acord cu un cod vestimentar al parlamentarilor si in gnl ptr a fi acceptat in Parlament .. da se mai admite , uneori. Mai tine minte careva de ce a sughitat intreaga Anglie cand Bernadette Devlin a aparit in parlament ?
  Nu, nu din cauza ca era imbracata in tweed da .. mai buna e o imagine din 69 :
  https://media.gettyimages.com/photos/bernadette-devlin-mp-on-her-way-to-bow-street-court-where-10-people-picture-id852640828?s=2048×2048

  Pustoaica aia din imagine …. 21 de ani membra a parlamentului englez.

  Apreciază

  • Nu înțeleg cum se încearcă justificarea unor asemenea ieșiri care denotă totala lipsă de respect pentru instituția supremă care reprezintă poporul.

   În articolul amintit, scriam:

   „Politica parlamentară înseamnă găsirea soluțiilor prin cooperare, chiar prin compromisuri, pentru realizarea unora dintre obiectivele propuse, nu doar contrarea adversarilor într-un permanent război dus, uneori, cu armele străzii dezlănțuite.

   Mai ales în Parlament este nevoie de cooperare deoarece acolo se întâlnesc reprezentanții poporului și aspectele de comportament sălbatic și necivilizat sunt interpretate ca imagine a poporului.”

   Apreciază

   • Popescule

    cei ca tine sunt specializati in „nu inteleg”, „nem tudom”, „ni panimaiu” & „ich verstehe nicht” ….

    Eu vorbesc despre reactiile unor oameni normali nu a unor zaharisiti. Un om normal „stimulat” verbal risca ca dintai sa loveasca si apoi sa gandeasca , ca mana e mai iute.
    De faptt presupun ca atunci cand aveai 30 de ani si matale riscai , ca „in anumite conditii” sa te miri „mama da ce mi-a zburat mana!!!

    D’aia este bine ca atunci cadn provoci pe careva sa ia grija ca intre voi sa fie ceva distanta .. sa apuce ala sa se gandeasca”ba da chiar vreau sa il … ?” ma rog in SUA e mai naspa ca unii poarta pistoale si chiar au facut scoli de tir rapid … 1/10 este exact timpu necesar sa incasezi ceva de .38.

    ptr toti – in spatiul de 1 metru reactia instinctiva se declanseaza la 1/100 secunda si „urmarea” are loc in cam 1/10 secunde …. adica cam depseste timpul in care mintea ioncepoe sa treaca peste socul prvocarii . Provocarea , este un soc!

    Si deci esti cam de acord cu ce zicera Popescu ala ? Ca vrem cu rusii ?!

    Apreciat de 1 persoană

 6. Un simulacru de democrație în Parlamentul României, forum în care unii politicieni își acuză cu patos revoluționar adversarii politici de prezumtiv comportament extremist.
  Nu mă refer la așa-zisele manifestările de violență fizică, de altfel exagerate de presă, fie și dacă le comparăm cu ce s-a întâmplat recent în Slovacia. Acolo, unii parlamentari și-au dat cu paharele în cap urmate a ușurinței cu care autoritățile au permis o prezență sporită a trupelor yankee pe teritoriul național.
  De ce, mă rog, a afirma că Holocaustul este prezent oricum în materia obligatorie pentru elevi numită istorie, înseamnă o atitudine antisemită ?
  Sau, de ce ar fi incitator la ură un mesaj de apreciere a patriotismului lui Ion Antonescu și al unor foști lideri legionari ?
  Îl aud chiar acum pe Bârnă (Barna, am corectat fără tragere de inimă,, corectorul Google”) împroșcând AUR cu eticheta de partid extremist și…prorus (sic!). Oare la ce incită un astfel de clișeu rostit exact într-un moment în care lideri europeni reprezentativi adoptă un altfel de limbaj, mai potrivit cu calea diplomatică de rezolvare a crizelor ?
  Eu cred că este pur și simplu efect al unui IQ submediocru. Nu-mi pot explica altfel miopia unor ,, deștepți” globaliști care nu au aflat realitatea istorică că cel puțin o treime dintre evrei sunt … nativi ruși.
  Iată la ce duce somnul rațiunii și ura cu care îi acuzăm de… ură pe ceilalți.
  O nouă bilă neagră pentru democrația în numele căreia vorbesc, de regulă, oameni care mai bine ar tăcea..
  (Z)

  Apreciază

  • Am vazut care-i atmosfera-n Parlament, rusine tuturor, insa grav este ca incet, incet nu mai avem pe cine sustine si vota. Au aparut ceva stiri ca si liderul AUR ar fi sustinut financiar de tot felul de fundatii sorosiste, PNL-ul nu arata nimic, numai hoti si devalizatori, ei s-au mai rupt in tot felul de grupuscule, cea mai noua este a d-lui Orban. PSD-ul si el face un „balet” destul de greu de digerat, dl. Ciolacu mai apare pe la televiziuni se incrunta si ne explica, pe teren nu se concretizeaza nimic, singurii care-si vad de ale lor fiind UDMR-ul aflat la guvernare neintrerupt de peste 20 de ani. Nu stiu daca mai are rost sa trec la alte institutii de varf ale Romaniei, toate bune si la fel ca-n Parlament. Situatia economico-sociala este si asa foarte grava, iar altii din trezire pana-n culcare invoca razboiul si cum ne pregatim noi pentru el. Doamne ajuta.

   Apreciază

   • Acuzatorii AUR ar trebui să se pună de acord, să se decidă dacă AUR este sorosist,sau filorus.
    Nu merge ,, și” în locul lui sau”, decât dacă acuzatorii sunt fie tâmpiți, fie ne cred pe noi toți idioți.

    Apreciază

  • @ZeV
   Daca e o aluzie la cele scrise de mine, nu AUR e problema ci conducatorul,iar daca nu ati vazut „conducatorul” era era la masa cu Clotilde si cu neterminatul de Frigusor Dan sau cu alti #rezistenti la sediul unor ong-uri, ca sa nu mai amintesc cascatul fortat de prost gust in fata camerelor tv. In privinta acuzelor aduse celor de pe blog sau a capilor AUR si nu numai, e foarte usor sa acuzi pe cineva c-ar fi sorosist, legionar, filorus sau cine stie ce scorneli. Asemenea acuzatii sunt tipic de sorginte comunista, extremista, pe principiul „Cine nu este cu noi este impotriva noastra” si e valabil pentru toti ce n-au darul comunicarii, conversatiei.

   Apreciază

 7. Decaderea Parlamentului !!?? Din punctul meu de vedere ‘ Decaderea Parlamentului ‘ nu este un eveniment izolat , el face parte dintr-o tendinta generala de degradare morala in toate domeniile.
  De ce ?
  Au fost si sint eliminate ori ce fel de principii
  Au fost promovate numai nonvalori
  Personalitatile din societate au fost marginalizate , amenintate ,eliminate prin toate metodele din viata publica
  Lipsa raspunderii si a consecintelor
  Cum ?
  O presa aservita diverselor grupari ‘ Politice ‘
  Utilizarea diverselor Institutii de forta ale statului in interese personale de catre diverse ‘gasti’ pentru a elimina persoane incomode
  Distrugerea educatiei
  Promovarea unor asa zise personalitati usor de santajat si controlat
  Rezultat
  Tatal meu Profesor Universitar iesit la pensie la 70 de ani avea o pensie mai mica decit un subofiter de politie iesit la pensie la 45 de ani
  Doamna Sosoaca este senator
  Mitocania si hotia au devenit virtuti iar cei ce apara si promoveaza adevaratele valori au devenit fie infractori , nationalisti sau in cel mai bun caz mentalitati invechite si mai ales ” politically incorrect ”
  Si asa incet incet dispare si ultima generatie de intelectoali adevarati marginalizati si izolati asezati in fotoliu din sufragerie citiind un romana probabil ultimul editat in forma tiparita.

  Apreciază

 8. Si daca titusi cestia asta cu „re[rezentativa” este peste capacotatea intelectuala a belitei noastre (teleptuale) ?!

  Ia sa dau 2 citate … despre Iohanis si ce ii reproseaza alegatorii lui :
  Nu doar că ne-a dezamăgit – a făcut ceva mult mai grav: ne-a mințit. A pretins că e de partea noastră, a celor care am stat în frig și în ploaie, și în arșiță sute de zile la rând, luptându-ne cu un partid represiv și antieuropean. Ne-a cerut votul pentru a elimina acel partid antieuropean de la guvernare – iar apoi, din vanitate sau din prostie, sau din rațiuni care nici măcar n-au de ce să ne intereseze, a adus înapoi la guvernare exact acel partid antieuropean și represiv și ultracorupt. E un gest atât de grav, încât riscă să dinamiteze întregul contract politic dintre alegători și aleși” zicea Radu vancu, 44 ani, scritior, activist din Sibii, absolvent al Facultatii de Litere a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. Este conferenţiar la aceeaşi facultate şi redactor la revistele Transilvania şi Poesis internaţional. Coordonează secţiunea literară a revistei Timpul. A tradus în română din poezia lui Ezra Pound, William Butler Yeats (Editura Humanitas Fiction) şi John Berryman (Casa de editură Max Blecher). A publicat mai multe antologii literare pe diverse teme, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin ori Marius Chivu. A îngrijit ediţii din poezia lui Alexandru Macedonski şi Alexandru Muşina.

  Intectual arghelean de mai !

  Nu cred că mai poți respecta un lider atât de inconsecvent în declarații și acțiuni. În momentul în care un lider condamnă atât de vehement o forță politică și apoi o aduce la putere, orice încredere se spulberă” Ciprian Ciocan, reprezentant al comunității civice „Fundația Comunitară Sibiu”. Societate civila ce mai !!!!

  Si deci, astioa 2 care e europeni , care e bine ganditori si bine votatatori ce reproseaza ei lui Cullae ? (Klaus = Culae)
  Ca „a adus la putere PSD” ! Rezultale votului din 2020 ?
  ma lasi? Boboru a decis! A decis ca PSD a primit cele mai multe voturi !!!!

  D’aia va zic .. nu cumva democratia asta reprzentaiva este peste ce pot concepe mintile iluminate la Romaniei ?!!

  Apreciază

 9. M-au uluit pur și simplu afirmațiile ministrului de externe maghiar, care a spus cam așa: ,, Nu este nevoie de trupe suplimentare ale NATO în Ungaria, noi avem deja forțe de apărare NATO suficiente pe teritoriul national, și anume ARMATA UNGARIEI”.
  Nu-mi vine să cred că așa o țară minusculă (față de a noastră) poate sta la masa oricui, cu oricine, în timp ce România este doar în.. menu (vorba domnului Cristian Diaconescu).
  Până și jurnaliștii români au ajuns să se întrebe, după discursul de lemn gol al iohannisului la o întâlnire cu militarii: ,,Bun, și acum ce urmează pentru români ?”

  Apreciază

  • @Zev
   Pe mine nu ma mai uluieste nimic. Discursul de lemn a primului om din statul roman nu ne face cinste, adevarul este altul, iar atata obedienta nu ne face cinste, insa este bine ca ne-a venit ceva tehnica militara de top. In ceea ce priveste politica externa dusa de tara minuscula vecina cu noi, trebuie subliniat ca aceasta are o politica externa vie, cu un ministru de externe activ, in interesul tarii si sa nu uitam ca armata acesteia a facut achizitii inteligente si transparente de tehnica militara noua cu o strategie de offset solida.

   Apreciază

 10. Si foarte proști si foarte ticăloși

  Patrick André de Hillerin :

  De fiecare dată când vreun guvern al României vrea să impună niște măsuri economice, când, de exemplu, se discută despre majorarea salariului minim pe economie, printre primii care sar să conteste asta sunt membrii AmCham (American Chamber of Commerce in Romania). Culmea este că, din când în când, unele guverne chiar folosesc acest argument pentru a crește nivelul de trai al românilor: „Vedeți, și partenerii noștri americani, cei mai mari investitori, spun că nu este bine!”.

  Dar, conform BNR, nici dacă mergi până la investitorii finali, SUA nu stau mult mai bine. Dintr-un total de 90,773 de miliarde de euro, SUA nu au participat cu investiții în România nici măcar cu 7%, contribuția în toți acești ani fiind de doar 6,16 miliarde de euro, ceea ce plasează „marele nostru partener” abia pe locul 5.

  Pe primele 4 locuri sunt Germania, Austria, Franța și Italia. Și totuși, americanii sunt cei mai vocali atunci când vine vorba despre apărarea intereselor „investitorilor”. Ambasadorii SUA sunt primii care ne indică în ce mod trebuie să ne organizăm taxele și impozitele, în ce direcție să ne îndreptăm anchetele anticorupție.

  Dar nu-i nimic. Nu contează că SUA nu sunt un atât de mare investitor în economia noastră. SUA ne oferă sfaturi și protecție pentru că noi suntem investitori foarte importanți în economia lor.

  Dincolo de schimburile comerciale uzuale, unde noi, neexportând mai nimic, importăm din SUA mărfuri în valoare de miliarde, anual, din 2017 încoace am devenit contribuitori importanți la PIB-ul Statelor Unite.

  Pare că ne-am găsit proiectul de țară: să sprijinim financiar economia SUA, ca nu cumva să se prăbușească, dracului.

  Citeşte întreaga ştire: Nu este datoria noastră să sprijinim economia americană. Dar ce ne place s-o facem

  Si :

  Am citit documentele europene legate de PNRR, anexele și cam tot ce ținea de subiect, fără să mă gândesc să caut și paragrafele scrise cu un corp mic de literă, așa cum sunt cele din contractele cu băncile sau furnizorii de varii servicii din România. De fapt, nici nu există așa ceva. Totul e scris cu fonturi de dimensiune egală, e OK din punctul ăsta de vedere. Doar că trebuie să știi unde să citești. Ca ziarist care se ocupă și de alte subiecte, am avut evidente scăpări. Cer mii de scuze. Eu chiar am plecat după fentă, crezând că cei 14.239.690.000 de euro nerambursabili sunt bătuți în cuie. Nu erau. Suma asta putea fi și va fi revizuită până pe 30 iunie 2022. De ce? Pentru că am prea performat economic. Am fost mai buni decât Europa poate înghiți. Florin Cîțu este răzbunat, #româniitrebuiesăștie.

  Esențialul este că PIB-ul României a crescut mai mult decât prevăzuseră specialiștii UE și că, ce să vezi, ne și alocaseră, în baza previziunilor pesimiste, prea mulți bani din granturi. Cu vreo două miliarde mai mult. De euro. Pe care acum trebuie să-i dăm înapoi din visele noastre, că din realitate nici nu am avea cum.

  Asta nu este o creștere economică reală, una care să aducă beneficii tuturor. Dar ajunge că există în scripte. Iar UE a decis să ne sancționeze. Pe bună dreptate. Ne-am umflat atât de mult PIB-ul pe 2021 încât pare că nu mai avem nevoie de banii lor. De aia, până la 30 iunie, ne vor anunța oficial că nu ne mai dau două miliarde de euro, pentru că avem PIB-ul prea mare.

  Știți care e ironia? Ne-am grăbit să luăm, de la UE, prin PNRR, 1,8 miliarde de euro la final de 2021, ca să ne mărim PIB-ul, ca să putem împrumuta mai mult. 1,8 miliarde care zac și acum nefolosite, justificând însă o nealocare de alte două miliarde.

  Ori suntem proști, ori suntem, mă scuzați, foarte ticăloși.

  Citeşte întreaga ştire: Și amăgiți, și cu banii luați. Cum ne-am furat singuri căciula și două miliarde de euro din PNRR

  Eu zic ca ambele. Si f prosti si f ticăloși.

  Apreciază

  • Proști pur și simplu. Noroc că mai pică și niscaiva firmituri de la ,,masa stăpânilor, deci nu vom muri de foame. ,,Ei” nu- și și permit așa ceva în flancul estic, trebuie să stăm cu capetele plecate pentru a aduna ce pică. Nu cumva să ridicăm vreun cap când n-om mai găsi nimic.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.