A murit Eugenia Florescu

A murit Eugenia Florescu – muzeograf, critic de artă, prietenă. Ne stiam de dinainte de ’89, cand ne strangeam in diferite locuri pentru a urmări videocasete cu filme care nu rulau pe ecrane.

După ’89, m-a ajutat la amenajarea noului sediu al ministerului de externe si la identificarea si punerea in valoare a lucrărilor de patrimoniu aflate in clădirile ambasadelor noastre. Imi aduc aminte, spre exemplu, că a mers in fostele republici caucaziene pentru a cumpăra covoarele necesare pentru sediul central. A obtinut, in acelasi scop, donatii de lucrări de la cei mai valorosi artisti plastici români. Imi aduc aminte, cu nostalgie, de felul in care arăta cabinetul meu atunci, decorat cu lucrări ale lui Tuculescu, lucrări proprietate a ministerului.

După 1992, m-a urmat la Camera deputatilor, unde, in calitate de presedinte, m-am ocupat de finalizarea lucrărilor la Casa Poporului. Era nevoie  nu doar de lucrările propriu-zise de constructie dar si de „incălzirea” acelor spatii imense de marmoră. Am umblat impreună prin depozitele Ministerului culturii si am reusit să găsim lucrări pentru a decora  sutele de incăperi si  săli de conferintă. Acum, când toate partidele isi organizează congresele acolo, sălile par că asa au fost din totdeauna…Puteti constata aceste eforturi, lecturând albumele ce cuprind „Colectia de artă a Camerei Deputatilor”, pe care le-a editat.

Impreună am creat Oficiul de ambientare al Camerei Deputatilor, Muzeul parlamentului, Sala de expozitii C. Brâncusi, zeci de expozitii si de muzee.

Sunt oameni care nu vor putea fi inlocuiti. Iar amintirea lor ne va rămâne dragă tot restul vietii.

Să ai un drum linistit si impăcat, dragă Jeni!

 

25 de gânduri despre “A murit Eugenia Florescu

  • Dumnezeu sa o odihneasca pe matusa mea si sunt indurerata dublu pentru faptul ca nimeni din familie nu a catadicsit sa ma informeze….

   Apreciază

 1. DIN PACATE ,TIMPUL NU POATE FI OPRIT, EL PARCURGE FARA INCETARE ,ANII VIETII, FIECAREI FIINTE UMANE SI NU NUMAI. TIMPUL , CEL CARE NE ESTE ALATURI SI CARE NE MENTINE CONTINUITATEA VIETII, OFERINDU NE SANSA DE A PARCURGE NOI VIETI ,NECUNOSCUTE, PENTRU NOI ,CA FIINTE UMANE. TIMPUL , CE MI PARCURGE PROPIA VIATA, MI A OFERIT SANSA DE A O CUNOASTE , PE DOAMNA EUGENIA FLORESCU , PENTRU CATEVA MINUTE ,CAND MA AFLAM LA BUCURESTI , URMAND SA MA INTILNESC CU DOMNUL EX PRIM MINISTRU ,ADRIAN NASTASE ,( LA TIMPUL RESPECTIV , DETINEA FUNCTIA DE PRESEDINTE AL PARLAMENTULUI) PENTRU A I DARUI TREI TABLOURI REALIZATE DE MINE. ( PORTRETUL DANSULUI SI AL SOTOEI , DOAMNA NASTASE, INCLUSIV PORTRETUL DOMNULUI ION ILIESCU ,CE DETINEA FUNCTIA DE PRESEDINTE AL ROMANIEI )( PORTRETE REALIZATE IN CREON ) O DOAMNA DEOSEBITA, AVEAI CU CINE SA DISCUTI DESPRE CULTURA ,ARTA SI DATORITA FAPRULUI , CA STIA SA FACA DEOSEBIREA DINTRE UN OM CU UN TALENT NASCUT, FATA DE CEL CARE, DESTINUL DE ARTIST, LA OCOLIT. (CORECT…SUNT OAMENI CARE NU VOR PUTEA FI INLOCUITI.) DUNEZEUL AUTENTIC SI CEL DE NEOPRIT…SA I FIE MEREU ,ALATURI!

  Apreciază

  • Rar apar oameni care pot conferentia de voie la 86 de ani.
   Rar apar oameni care la 86 de ani pot comunica cu copii, cu tineri, cu adulti, cu oameni fara pregatire si cu persoane hipercalificate.
   Rar apar oameni care traverseaza timpurile vertical, se sacrifica pentru cauze nobile si ajuta oamenii din jur sa creasca.
   Jeni a fost mult mai mult de atât!
   Ne cunoastem din 1984 si ne-am vazut de multe ori. Mi-a spus atatea povesti de viata… Mi-a dezvaluit si elucidat atatea mistere… M-a uimit si m-a extaziat emotional in atatea cicumstanțe… Jeni nu poate fi înlocuită.
   Din pacate insa, viata noastra se incadreaza in doua formulari adevarate, dar contradictorii:
   Nimeni nu poate fi inlocuit.
   Oricine poate fi inlocuit.
   Dumnezeu să te odihnească in gradina minunilor Sale, dragă Jeni!

   Apreciat de 1 persoană

 2. Incet, incet pleaca de langa noi pentru totdeauna, oameni, caractere nobile, iubiti, profesionisti si suflete alese, insa raman vesnici vii in amintirea noastra.
  Dumnezeu s-o Ierte, s-o odihneasca in pace si sincere condoleante familiei.

  Apreciază

 3. Dom Popescuuu!
  Michelle Obama, „Becoming Michelle Obama”.
  „Barack a fost ales membru al Senatului statului Illinois în noiembrie 1996…
  Într-o singură săptămână de la începutul sesiunii parlamentare din Springfield, Barack a introdus 17 proiecte de lege – un record probabil, și cel puțin o dovadă a dorinței lui extraordinare de a schimba ceva. Unele aveau să treacă până la urmă, dar cele mai multe au fost respinse în Camera controlată de republicani.
  Mi-am dat seama în acele luni că politica avea să fie o luptă epuizantă, cu impasuri și trădări, aranjamente murdare și compromisuri uneori dureroase.”

  Apreciază

   • @ Dom Popescu
    Mai în toate comentariile, și în ultimul, îi tot ironizați pe cei care critică SUA și mai ales politica ei externă, spunăndu-le disprețuitor că ei sunt „cu rușii”, „cu Rusia”…La ultimul comentariu, v-am replicat că faptul că nu le place SUA în totalitate nu înseamnă că sunt agenți ruși, și că, chiar dacă ar simpatiza Rusia, asta nu e o bilă neagră, fie și pentru motivul că nu toată lumea trebuie să simpatizeze SUA și e liberă să simpatizeze pe cine vrea.
    Dv ridicați mereu SUA în slăvi și o apărați, v-am mai spus, mai dihai ca americanii „de souche”, ca și când SUA ar fi un Eden. La ultimele afuriseli pe care i le-ați adus lui fragmentarium sau nu mai știu cui care nu se prea omoară cu SUA, v-am promis citate din Michelle Obama, deci dintr-un american care cunoaște mai multe fețe ale SUA, citate care să vă demonstreze că SUA nu e un Eden nici de departe. ASTA e cu citatele din „Becoming Michelle Obama”.

    Apreciază

   • @ Dom Popescu
    La articolul Bogdan Drăghici, l-ați făcut din nou pe fragmentarium agent rus fiindcă el afurisește SUA. Acolo v-am spus părerea mea despre dragostea dv nețărmurită pentru SUA, și v-am promis citatele din Michelle.

    Apreciază

   • Păi vi se pare că Michelle Obama descrie viața americană sau își prezintă opiniile ei socialist-progresiste?
    Mai bine să nu discutăm deoarece avem percepții diferite despre America și americani. Și mă aflu în dezavantaj printr-o cunoaștere superficială a realităților de acolo.

    Apreciază

 4. Dom Popescuuu!
  Michelle Obama, „Becoming Michelle Obama”.
  „Barack și cu mine știam amândoi că lunile de campanie pe care le aveam în față (pentru o nouă candidatură la președinție, n.n.) aveau să implice și mai multe călătorii, strategii mai multe și griji mai multe.
  Barack și Mitt Romney (candidatul republican, n.n.) aveau să strângă până la sfârșit peste un miliard de dolari fiecare, ca să ducă niște campanii competitive.”

  Apreciază

 5. Timpul ne zideste zilele.Cand voi merge pe la Camera Deputatilor sau MAE imi voi intipari lucrari de arta expuse si aduse de extraordinara Eugenia Florescu sub obladuirea sefului ei de atunci A Nastase.Dumnezeu sa va binecuvanteze.

  Apreciază

 6. Cum va rămâne prima femeie premier în conştiinţa socială: “Mama Dăncilă”

  Cu lupa pe PSD si Coalitie, care se pare ca i-au cam stricat vacanta, presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat, luni, ca parlamentarii liberali vor depune o motiune de cenzura. Cand va fi ziua cutitelor lungi, in parlament, Orban nu a precizat. Insa nasul lui de copoi a adulmecat la țanc vanatul si slabiciunea acestuia, care va fi ca o rana, dupa ce fricosul, dar si oportunistul ALDE va fugi din Coalitie. Liberalilor, care au tradarea in sange, nu le-a ramas decat sa recruteze haita si sa o puna pe urmele PSD, care, ce rusine pentru barbati!, e condus de o Femeie Alpha, si la Partid, si la Guvern. De altfel, dupa Congresul care unanim a nominalizat-o candidata la alegerile prezidentiale, Viorica Dancila le-a si strigat: Sunt mai puternica decat voi toti barbatii, care nu faceti altceva decat sa tipati de pe margine! Mi se pare destul de imaginativa ideea ca unul din sefii de potere care vor incolti PSD sa fie Mircea Diaconu, independent-independent, dar cu sprijin de la ALDE si Pro Romania. In felul asta, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, ar putea sa ramana nepatat, in afara mocirlei vechilor liberali, fara scrupule si vanzatori, si sa devina un simbol de regrupare a unei noi generatii de liberali, autentici nationali. Mi-a ramas in minte o reactie a lui Bill Clinton, aflat la Casa Alba, la masinatiunile dreptei republicane, care vroia sa-l demita pentru rasunatoarele sale scandaluri sexuale, pe care si Hillary le nega: “Soarta mea e in mainile fiecarui american”. Nu ca as impartasi ceva din acea contrafacere, dar industria evreiasca de vorbe si-a scos mai mereu profitul. Ca acum si ea pierde angro, pe mana lui Trump, e o alta treaba. Cum va rămâne prima femeie premier în conştiinţa socială? Spun in constiinta “sociala” si nu “populara”, deoarece aproximativ aceeasi imagine a premierului Viorica Dancila va fi intiparita si elitei. Desi nu va recunoaste nici sa o pici cu ceara. Diferenta va fi ca gulerelor albe aceeasi imagine matriarhala le va ramane in subconstient. Desigur, ea va fi fixata in toate celelalte straturi ale constiintei sociale. Pentru politicile sociale si economice grijulii, etice, echitabile si responsabile ale guvernului sau, ca de mama iubitoare fata de copii si familie, incluzand aici cresteri semnificative ale salariilor, pensiilor, ajutoarelor sociale, dar si ale economiei si capitalului autohton, nemaivorbind de fermitatea apararii intereselor nationale, prima femeie premier a Natiunii va ramane in constiinta sociala drept “Mama Dăncilă”.

  Apreciat de 1 persoană

 7. ALDE pleacă de la guvernare…

  Se spune ca atunci când corabia se scufundă, primii fug șobolanii. Azi avem confirmarea!
  Șobolanii chițoie și fug sa întregească marea familie a șobolanilor din politica românească. Mulți dintre ei strânși in jurul lui Mickey Mouse de Dambovita.

  ALDE nu pleacă din motive doctrinare, sau din cauza neîndeplinirii programului de guvernare. Nu!

  ALDE pleacă pentru simplul motiv ca Tariceanu este șantajat de sistem. Motiv pentru care s-a aruncat in brațele unei aripi din sistem: aripa SIE din jurul lui Ponta.

  Asta e bine, căci apele se separa:

  E bine pentru ca ALDE, principalul avocat al multinaționalelor și al exploatatorilor resurselor noastre din guvern, nu va mai avea pârghii de influențare a deciziilor.
  E bine pentru ca Dancila, atunci când va adopta măsuri legislative pro multinaționale și pro exploatatori, nu va mai avea nicio scuza, niciun paravan in spatele căruia sa se ascundă…
  E bine pentru ca Tariceanu va dispărea in sfârșit de pe scena politica, unde in ultimii ani, cu gratie, a cantat in falset o arie dintr-o piesa antisistem, susținând insa in spatele cortinei in mod explicit pe stăpânii sistemului împotriva căruia simula ca se lupta!

  E bine pentru ca acum știm cum stam: toate partidele din actualul Parlament sunt sub stricta ascultare a sistemului!

  E bine! Pentru ca Raul din societatea românească acum e și mai vizibil și mai ușor de identificat!

  ( preluare av. Dan Chitic )

  Apreciază

 8. Da. Arta – un posibil sens al vieții.
  Jacques Brel, La chanson des vieux amants.

  Bien sûr, nous eûmes des orages,
  Vingt ans d’amour c’est l’amour fol.
  Mille fois tu pris ton bagage,
  Mille fois je pris mon envol.
  Et chaque meuble se souvient
  Dans cette chambre sans berceau
  Des éclats des vieilles tempêtes.
  Plus rien ne ressemblait à rien,
  Tu avais perdu le goût de l’eau
  Et moi, celui de la conquète.

  Mais mon amour,
  Mon doux, mon tendre, mon merveilleux amour,
  De l’aube claire jusqu’à la fin du jour
  Je t’aime encore, tu sais, je t’aime.

  Moi je sais tous tes sortilèges,
  Tu sais tous mes envoutements.
  Tu m’as gardé de piège en piège,
  Je t’ai perdue de temps en temps.
  Bien sûr, tu pris quelques amants,
  Il fallait bien passer le temps,
  Il faut bien que le corps exulte.
  Finalement, finalement,
  Il nous fallut bien du talent
  Pour être vieux sans être adultes.

  Mon amour…

  Et plus le temps nous fait cortège,
  Et plus le temps nous fait tourments,
  Mais n’est-ce pas le pire piège
  Que vivre en paix pour des amants?
  Bien sûr, tu pleures un peu moins tôt,
  Je me déchire un peu plus tard,
  Nous protégeons moins nos mystères.
  On laisse moins faire le hasard,
  On se méfie du fil de l’eau,
  Mais c’est toujours la tendre guerre.

  Mon amour…

  Apreciază

 9. Nu stiu care este situatia dv juridica ,dar spun un singur lucru dumneavoastra ar trebui sa fiti presedintele tarii.Cred ca acest partid care l-ati dus la 45 la suta si dv l-ati dus ca exista o anumita inertie este in picaj de gandire Singurul om care ii batea pe tori dv ati fi fost Aveti tot si toate cunoasteti tot si o meritati Cu stima

  Apreciază

 10. Popescule
  ref la https://adriannastase.ro/2019/08/23/guest-post-marius-ghilezan-cum-se-vand-romania-si-groenlanda/#comment-205725
  zic ca pianistu’ ar trebui sa aiba grija ce canta .. ca sa nu ajunga sa se legene ca cerceii din cantecul “Aseara ti-am luat basma” …..

  Iar propstelile cu CAER ul, Rusia samd lasa=le idiotilor de pe malu’ lu’ Potomacu’, aia care s-au aliat cu al Nusra ca sa “democratizeze” Siria. Sau nu ai aflat cine este al Nusra ??!!!
  In rest ca cum sa iti zic …. voi suntei boboru’ lu’ Gitestein si Klemm ala care zboaera prin piete sub mareata obladuirea a lu’ Embassy . Adica tit boboru’ lu’ Soros ala care e convins ca Trump a ajuns presedinte ca asa a vrut Vladimir cel Potent …. Sau nu stii nici “noutatea” asta? Asa ca ciocu’ mic despre maretia Rusiei cea care ti-a dat tie presedinte ca ptr un hillbilly cu ceafa rosie ….

  E .. si despre ca cxum scriai “Că ce treabă are America dacă Ungaria își face hub de gaze acolo la ei (sau vrea așa ceva), sau ce treabă are America dacă România încheie contracte care nu convin unora din popor.” . Poa nu ai auzit das unu Viktator Orban insotit de unu Péter Szijjártó vizita capitala de pe Potomac si acolo cerea lu Donald gaze romanesti … ceva in genul “Ungaria va semna un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia dacă grupul american Exxon Mobil Corp nu va lua o decizie finală, până în luna septembrie, privind investiția în proiectul offshore Neptun”.. Deci , De câte ori s-a pronunţat numele Ungariei în convorbirea tete-à-tête dintre Iohannis şi Trump?https://www.gandul.info/puterea-gandului/de-cate-ori-s-a-pronuntat-numele-ungariei-in-convorbirea-tete-t-te-dintre-iohannis-si-trump-18300038
  Si mai poti citi si https://financialintelligence.ro/ungaria-anunta-ca-se-va-aproviziona-cu-gaze-din-rusia-daca-exxonmobil-amana-proiectul-neptun-din-marea-neagra/ . V ca financialintelligence.ro/ are un grupaj pe tema asta ..
  Asta ca sa nu te plangi ca Securitatea iti ascunde adevarul …

  Si deci asa .. bun parteneriatiu asta. Bun ptr unguri , austrieci dar romanii e propsti asa ca sa isi dea ei gazele si sa imprte romanii gaze .. de la rusi , te pomenesti?
  Mda .. zicea unu ca cum “Care este statutul actual al României în alianța strategică cu Occidentul? Noi ne aflăm într-o situație de protectorat de tip bully, care înseamnă că noi, în calitate de stat client, vom prefera, la nevoie, să CEDĂM mai degrabă decât să NEGOCIEM cu statul „protector” și „bully” totodată, toate concesiunile pe care acesta le pretinde de la noi. v la https://www.activenews.ro/stiri-politic/Aliante-parteneriate-vasalitati-156954.
  Pe asta citeste-l cu atentie. Oti zice cvateva cestii bune .. la carer voi astia “desteoti” nu ganditi de ex “orice critică adusă actualului statut din cadrul alianței strategice este propagandă rusă.” Adica nu vreau sa darusiec Ungariei milarde? SUnt imptriva SUA.. Ungaria care se da pe langa Vladimir insa e fidela SUA !!!

  Pai vezi ?
  Hai sa iti mai zic un “secret”. la inceput – adica pe la 1700 pamantenii de pe aici priveau cu mare simpatie catre rusi. Ca rusii urmau sa ane deztrobeasca frateste de turci si sa vezi neneaca trai pe vatrai ca in rai! Adica priveau la rusi precum stranetitii lor priveau la americani la 1940… Ma rog in ce priveste oe rusi a fost un 1812 cand muscalii au palmat juma de Moldova … si apoiu giberanreaa lu Kisselev care a saturat cvasitotalitatea … si asa se ajunse la Cine ne-a adus Muscalii/Prăpădi-i-ar focul jalei.
  Oricum poa e cazul sa iti zic ca pe la 1850 Americva de Sud se uita cu dragoste laa SUA .. ca la un frate mai mare exemplar. Intfre timp din bullyng in bullyng … ah! Ce tare va mai iubesc los latinos !!

  Asa ca vezi tu.. Necazul mare nu il aveti cu Romania.. una din putinele tari (inca) filoamericane … ci cu ai “vostri” . Aa si nu uita qui nomima ora! stati-ar Nulanda in gat!

  Apreciat de 1 persoană

  • Parapon mare, măi Ghiță pă amerloci, vorba lu’ agentu’ cu nume de cod „fragment…”.
   Răi americanii ăștia de nu se poate.
   Ia mai dă-i dracului de nenorociți care distrug România, UE și lumea întreagă. Să stea închiși între granițele lor și să lase omenirea în pace să-și vadă de treburile ei.
   Abia atunci va fi liniște, pace și înțelegere globală, iar împărțirea resurselor se va face în mod frățesc fără să fie acaparate de acești nenorociți nesătui.

   Apreciază

   • Având în vedere că americanii au pricinuit atâtea rele românilor, în timp ce rușii în toată istoria noastră comună ne-au fost frați ocrotitori, tind să vă dau dreptate.

    Apreciază

   • Popescule daca tu nu te respecti … nu te asteota sa te respecte altii!

    Argumente de genu asta am mai vazut … la insi din Țăndărei care se mutasera in Ferentari … Se parre ca si la gardinitele „ajutatoare” … Se pare ca astainu ajungeausa fie recrutati.

    Ma „inteligentule” ia zi tu :
    – Este adevarat ca Trump a fost/este acuzat ca a fots ales cu ajutirul .. rusilor ? Ai auzit de procurorului special Robert Mueller ?
    – Este adervarat ca in Siria oi ati considerat al Nusra ca fiind parte a „democratilor” si ati sprijinit-o?
    – Este adevarat ca „primavara araba” a adusin prim planul politic Fratia Musulmana?!

    Deci am sau nu am dreptate ca cand iti zic ca nu eu ci functinarii uficiali de pe Potomac va fac pocinoagele?!!

    Ba! Asculta de la Bizonu’ – sunteti prosti ma da PROSTI!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.