92 de gânduri despre “Grupul de sprijin pentru actualul PSD

 1. Doamne ajută!!!
  Domnule Năstase sunteți un adevărat Român patriot și prieten adevărat care nu își uită semenii mai ales acuma când PSD.și românii au cea mai mare nevoie de un om adevărat cu experienta dumneavoastră !!!
  Successs!!!

  Apreciază

 2. Doamne ajuta! Partidul are nevoie de dumnevoastra, pacat ca la ultimul Congres al PSD au uitat sa va trimita invitatie atat dumnevoastra cat si domnului presedinte Iliescu.

  Apreciază

 3. Felicitari!! Ce-a mai buna guvernare pentru |Romania a fost guvernarea 2000 – 2004. Ce-a mai proasta guvernare a fost guvernarea Ponta. Daca Victor Ponta mai este in gratiile dumneavoastra , atunci veti avea o apreciere mai putin din partea romanilor. Ponta este un tradator.

  Apreciază

 4. Foarte buna Ideia .Fostii președinți trebuie sa formeze consiliul președinților PSD.Pot intra si foștii prim miniștri si miniștri de externe.

  Apreciază

 5. Felicitări,pentru initiativa!era cazul sa va implicati si sa aduceți inapoi in familie si pe cei maziliti sau forțați să plece!!!

  Apreciază

 6. Comunicarea PSD este jalnica. Atitudinea proasta. Imaginea trebuie schimbata. Este nevoie de oameni tineri, inteligenți, verticali, vocali pentru a atrage în PSD cât mai mulți tineri. PSD a rămas un partid prăfuit și asta nu atrage tineretul. Și multe de făcut și schimbat în PSD.

  Apreciază

 7. Buna ziua.domnule prim ministu.Partidul trebuie restructurat din temelii.Trebuie promovat mult tineret.La mine oamenii mi.au explicat destul de clar.”Nu avem nimic cu psd.partidul este bun.nu mai votam cu voi din cauza lui Dragnea.Stefanescu”

  Apreciat de 1 persoană

 8. Europarlamentare 2019

  Explozia de partide noi care şi-au prezentat listele la alegerile europarlamentare indica o pulverizare politică, simptom de criză majoră ; rezultatul alegerilor consfinţeşte criza profundă a partidelor tradiţionale structurate într-o măsură mai mare sau mai mică în jurul unor doctrine ce împărţeau scena politică în dreapta şi stânga.

  Noile partide din Europa nu sunt structurate după principii doctrinare. De-abia pe parcursul timpului se aşteaptă o clarificare. Este în special cazul partidelor suveraniste, apărute ca o reacţie la actuala conducere a UE. Catalogate drept extremiste de dreapta – când de fapt partidele clasice care au dominat Europa în ultimii 20 ani sunt responsabile de criza politică actuală – partidele suveraniste, care doresc să obţină drepturi pentru populaţia din statele lor şi să apere ideea unei Europe a naţiunilor, sunt mai legate de idealuri naţionale şi aspiraţii populare decât de doctrine generale. Pe plan extern, partidele suveraniste nu colaborează între ele decât pe anumite idei comune referitoare la UE : suveranism, respingerea imigraţiei ilegale, etc.

  Dacă partidele de dreapta – reprezentante ale mondializării neo-liberalismului – sunt cosmopolite, noile partide suveraniste promovează în general elemente de stânga. De altfel, electoratul lor provine din cel al partidelor social-democrate care le-au abandonat revendicările, s-au birocratizat şi s-au apropiat de partidele de dreapta. Acestea din urmă – deţinând mijloacele economice şi, prin ele, mass-media – au reuşit să se menţină până acum într-o poziţie dominantă şi încearcă să coalizeze împotriva suveraniştilor şi celelalte partide tradiţionale.

  Situaţia din România are conotaţii particulare. Chiar dacă noile partide (Plus, România Unită, PMP, etc) nu sunt coagulate în jurul unor doctrine ci doar a unor sloganuri legate de anticorupţie şi anticomunism (repetate la nesfârşit de zeci de ani), iar într-un caz chiar de naţionalism, ele încearcă să unească mişcări anarhice în jurul unei ideologii de dreapta.

  Marii perdanţi ai actualelor alegeri euro-parlamentare sunt socialiştii şi social-democraţii care îşi pierd poziţia de cel de-al doilea pol politic al antinomiei dreapta-stânga. Chiar cu excepţia Spaniei, Danemarcei şi a Olandei unde au câştigat alegerile, partidele socialiste şi social-democrate nu mai reuşesc să capitalizeze nemulţumirea maselor ci, din contra, pierd electorat în favoarea partidelor suveraniste, a celor apolitice („verzii” de ex.), cu nuanţe anarhice şi chiar de dreapta – cum s-a întâmplat la noi.

  Apreciază

 9. SUCCES, să dea Dumnezeu să reușiți deși partidul pare foarte divizat, cred că Oprișan și primarii care aruncă, cu noroi în partid ar trebui excluși, oricum să nu uitați că aveți mulți oameni alături de dumneavoastră. 

  Trimis din Yahoo Mail pe Android Pe mar., mai 28, 2019 la 16:45, ADRIAN NĂSTASE a scris: #yiv2964395756 a:hover {color:red;}#yiv2964395756 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv2964395756 a.yiv2964395756primaryactionlink:link, #yiv2964395756 a.yiv2964395756primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv2964395756 a.yiv2964395756primaryactionlink:hover, #yiv2964395756 a.yiv2964395756primaryactionlink:active {background-color:#11729E !important;color:#fff !important;}#yiv2964395756 WordPress.com | Adrian Năstase posted: „Impreuna cu Octav Cozmanca si cu alti fosti si actuali lideri ai PSD, am decis sa constituim Grupul de sprijin pentru actualul PSD, tinand seama de situatia dificicila a partidului dupa alegerile europarlamentare.” | |

  Apreciază

 10. Felicitari pentru idee si initiativa. Este un gest mai mult decat normal, ce ar trebui sa se inscrie intr-o gandire politica care sa aduca numai bine Romaniei. Sa speram ca drumul de la cetatean la senior si invers sa fie unul cel putin plin de intelepciune si solutii.

  Apreciază

 11. Se discută mult în aceste zile despre necesitatea votului prin corespondență și/sau electronic pentru românii din Diaspora.
  Absolut de acord, abia atunci vom ști cu adevărat câți români muncesc și dețin o adresă de reședință în străinătate, pentru că vor trebui să se înscrie într-un registru electoral. Cei înscriși în acel registru vor putea fi radiați din listele electorale permanente existente în țară, la AEP. Astfel se va realiza mai ușor cvorumul la orice viitor Referendum.
  Totuși, o astfel de măsură (cerută demagogic de opoziție, după părerea mea) va genera un dezavantaj pentru organizatorii virtuali de diversiuni la cele câteva secții de votare intens mediatizate, unde grupuri compacte de români blochează intenționat procesul electoral fiind îndrumați pe Facebook să vină la vot, toți odată, la anumite ore și la anumite secții.
  Acest fenomen a fost remarcat și în țară, am primit mesaje în acest sens de la prieteni care, fie au votat, fie au făcut parte din personalul desemnat în secțiile electorale.
  Pentru cei care încă mai cred în poveștile despre votul viciat intenționat în străinătate, le reamintesc câteva cifre:
  În 2014, la alegerile prezidențiale, în 295 secții prevăzute în legea electorală pentru Diaspora, au votat cca 700.000 de cetățeni români.
  În 2019, au votat cca 375.000 în….441 secții de votare (!).
  Deci ? Despre ce vorbim, prietenii ?
  Uite, eu pariez cu voi că, și dacă votul acela miraculos va fi legalizat, tot vor fi ,,nereguli” în procesul electoral. Desigur, DOAR DACĂ alegerile din toamnă vor fi organizate tot de PSD.
  Să vă explic de ce: Cu votul de tip nou, numărul de secții va scădea, dar numărul diasporenilor care nu îndeplinesc cerințele legii va rămâne la fel de mare… bașca, ,,turiștii” electorali sosiți din Romania taman în preajma alegerilor. 🤗
  Încă un motiv pentru PSD să se retragă acum de la guvernare, dacă le-a mai rămas vreun dram de demnitate, pentru că este destul de probabil ca PNL și USR să nu se grăbească foarte tare cu moțiunea de cenzură.
  De ce să se complice cu guvernarea, din moment ce au la dispoziție ,,preșul” Viorica Dancila de care își pot șterge bocancii ori de câte ori au chef ?
  Mai ales că stimata doamnă pare că a capitulat în fața sistemului, afirmând că partidul nu se va mai atinge de Justiție. Se pare că tot mai mulți lideri sunt pe aceeași linie a pactizării cu statul sub și suprateran, probabil din teama de a nu-si pierde privilegiile și chiar libertatea.
  În aceste condiții, de ce un alergător lucid ar mai vota PSD, adică un partid declarat de stânga, dacă își dorește mai multă integrare euroatlantică, când are de ales din mai multe oferte din spațiul ideologic al dreptei ne-o marxiste, toate cu certificate de calitate valide emise la Bruxelles și Washington ?
  PS
  Felicit popoarele din Ungaria, Polonia, Cehia, Italia, Franța și Marea Britanie.
  Și Dragnea a încercat ceva, în limitele aroganței sale, cv un rezultatele care se văd: Un partid anemic, fără coloană vertebrală, care pare că nu înțelege că are nevoie de o perioadă de stază in opoziție pentru a se reforma cu adevărat.

  Apreciază

 12. […] „Împreună cu Octav Cozmâncă şi cu alţi foşti şi actuali lideri ai PSD, am decis sa constituim Grupul de sprijin pentru actualul PSD, ţinând seama de situaţia dificicilă a partidului după alegerile europarlamentare”, a scris Adrian Năstase, fost președinte al PSD, pe blogul său. […]

  Apreciază

 13. DACĂ nu erați prim ministru, dacă nu făceați atâtea pentru România, dacă nu erați atât de implicat în viata publică, dacă…..DACĂ!! Vă stimez MULT!!♥️

  Apreciază

 14. Un gest frumos! Sper ca actuala conducere sa fie receptiva si sa n-o tina cu Paul Stanescu si cu Oprisan, ca va dau in scris ca ajunge la 2%.Iar daca vine Ponta inapoi cu Maior si cu Oprea, pot sa-i puna cruce PSD-ului, si pe buna dreptate.

  Apreciază

 15. Se intampla exact ceea ce ma asteptam … Dancila CACATA LA CUR incearca sa se debaraseze de toti oamenii lui Dragnea si cei care mai aveau ceva curaj sa spuna lucrurilor pe nume ( Codrin , Olguta , Daea , … ) si sa puna in loc COZI DE TOPOR in speranta ca or s-o lase in pace !
  Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha !

  Deci , la camera deputatilor propus un securist ( Ciolacu ) , copilul de mingi al lui Tudose , care-si platea articole omagiale lui si familiei pe dcnews . Cum ar veni , au facut jonctiunea cu pro Ponta .

  Presedinte executiv , Paul Stanescu !!! Asta mi se pare cea mai tare ! Am sa va spun altadata de ce fiindca e prea tare !

  Sper ca Liviu Plesoianu sa intre in lupta si sa curate partidul de aceste mizerii .

  Apreciază

 16. Ce sa mai comentez domnule Nastase? Felicitari !!! Indemnul meu pentru dumneavoastra de a reveni si a sprijini , nu neaparat PSD- ul , ci prin PSD sau orice alt fel, sa sprijiniti Romania , e vechi. Ce-a mai buna guvernare de dupa 1989 este guvernarea 2000-2004 cu dumneavoastra premier. Guvernarea Ponta o consider un esec. Pot sa spun ca am simpatizat guvernarea Vacaroiu carcaterizata prin celebra „crestere economica zero” , declin oprit. Daca Ponta mai este in gratiile dumneavoastra , aveti un roman care va apreciaza mai putin , In rest toate bune si succes in acest demers al dumneavoastra. M-ati convins sa ma inscriu voluntar pentru realizarea acestui demers. VOLUNTAR pentru VOLUNTARIAT.Doresc sa sprijin demersul dumneavoastra !

  Apreciat de 1 persoană

 17. Sper ca acei „alți actuali lideri ai PSD” să nu fie ăștia de mai jos. Prea multe HOTELURI CONFORT pentru un singur partid… Pe domnul Octav Cosmâncă l-am văzut o singură dată, la televizor… cum presa îl prezenta într-un anumit fel, am fost surprinsă să descopăr un om cu o minte lucidă și admirabil organizată … a fost o plăcere să-l ascult.

  ODĂ LUI LIVIU DRAGNEA

  MOTTO: „Şi abia plecă bătrânul… Ce mai freamăt, ce mai zbucium! / Codrul clocoti de zgomot şi de arme şi de bucium,/
  Iar la poala lui cea verde mii de capete pletoase,/Mii de coifuri lucitoare ies din umbra-ntunecoasă” ( precizare pentru # REZISTENȚI : fragmentul e din Mihai Eminescu, SCRISOAREA III… poate mâine vă spun, pe scurt, și cine este acela Mihai Eminescu…)
  ……………………………………………………………………………..
  O zi. Doar atât. Doar o zi de când Dragnea a intrat la pușcărie (nimeni nu mai zice „închisoare” că nu mai e „trendy” … în curând o să-i zică, inclusiv la televiziunile de știri, CRÂȘMA CU TREI CAPACE…sună mișto, nu?). Marele PSD s-a „băgat în ședință”, de dimineață, prin reprezentanții săi, și numai idei epocale au ieșit din atâtea capete deștepte:

  GABI FIREA (victimă, dar victimă rău, că am înțeles că e bolnavă din pricina lui Dragnea, nu din pricina sârmei de patru centimetri din intestin), după o discuție cu Dăncilă, s-a adresat lui Neacșu, Mocioalcă și Tuțuianu. Ei sunt emigranți în sânul PRO ROMÂNIA- un fel de mănăstirea SECU de rit nou- tot din „nepotrivire de caracter” cu Dragnea (Țuțuianu e ăla care a spus despre PSD că e un partid de maimuțe. Ceilalți doi nu știu ce-au spus, că sunt mai tăcuți sau nu-i înregistrează nimeni pe ascuns): „…Le fac o invitație personală. Domnul Neacșu este un om competent, pe vremea lui partidul a fost extrem de bine condus și echilibrat, la fel și domnul Mocioalcă și domnul Țuțuianu. Le fac o invitație personală să se întoarcă și dacă refuză să facem o alianță cu partidul din care fac parte”. ( O-le-lei! o-le-lei!)

  Bineînțeles că Gabi a luat un dos de labă de la Ponta Victoraș, aproape instantaneu…

  „Ah – nici nu vă închipuiți ce bine ne simțim când spunem NU!!! Noi suntem ProRomania și suntem foarte mulțumiți cu asta! Chiar suntem ALTFEL și rămânem așa! Noi de la ProRomânia suntem oameni liberi – chiar NU suntem de vânzare ca alții!”

  Ete, fleoșc! Păi abia v-ați strâns și sunteți mai „la vedere”, chiar ne-ar părea rău să vă risipiți iar și să ne chiorâm căutându-vă epoleții …

  PERSONAJUL COLECTIV (muncitori, intelectuali, oameni de nădejde ai partidului): „Mai mulți membri din conducerea PSD s-au referit la tema justiției ca fiind una sensibilă și că acest lucru a fost decontat de partid în alegeri. Din discuțiile din PSD s-a degajat ideea ca Guvernul să fie exclus din orice discuție pe modificarea prin OUG a legislației în domeniul justiției, în afara situațiilor pur tehnice.Premierul a spus că nu vrea să mai fie întrebată de justiție” ( STIRI PE SURSE.ro, 28 mai 2019)

  VIORICA DĂNCILĂ, premier și om: „Nu aș vrea să lipiți această etichetă doar PSD. Dacă ne uităm, și la celelalte partide sunt destui oameni care au probleme, care au dosare în curs, care trebuie să dea explicații. Tocmai această idee care a fost inoculată în ultima perioadă, că problemele din justiție au fost doar la PSD, a fost complet incorectă. Eu pot să afirm cu certitudine că aceste probleme trebuie SĂ LE DECONTEZE PERSOANA CARE ARE PROBLEME CU JUSTIȚIA , nu trebuie să le decontăm toți. Am văzut etichete de hoți. Eu nu am furat niciodată. De ce să fim judecați toți? cei care au probleme SĂ ȘI LE REZOLVE”.

  Deci, cetățeni, eu așa ceva n-am mai văzut… măcar de formă, să fi lăsat să treacă o săptămână, două, peste proaspăta arestare și apoi să ne explice doamna premier cum trebuie pusă eticheta de HOȚ doar pe Liviu Dragnea.

  DUMITRU BUZATU, Președintele PSD Vaslui, vrea alegeri anticipate, „decât” că nu se poate : „Una dintre ipoteze este că PSD trebuie sa rămână la guvernare. O alta ipoteză este că PSD trebuie să renunțe la guvernare. Eu sunt adeptul celei de-a treia soluții, în sensul că există un grad foarte mare de contestare din partea Opoziției, există o opoziție netă și fățișă din partea președintelui Constantinescu….Iohannis, mă scuzați, cred că ar trebui să avem alegeri anticipate. Să fie în cel mai rapid timp posibil( ?!!!, n.n.). Au tot cerut anticipate, atunci să avem anticipate”

  Trecând peste faptul că nu se poate din punct de vedere tehnic, domnu’ Buzatu vrea ca PSD-ul să nu mai intre nici în parlament, cred… că asta înseamnă să suprapui rapid peste un eșec un nou exercițiu electoral. De, gusturi! ( ZIARE.com, 28 mai 2019)

  MARIAN OPRIȘAN, mare lider, mare caracter: „Discuţia pe Justiţie, în PSD, a încetat! În România, cei care fură de la comunitate trebuie să meargă la puşcărie. Dar pe bază de probe certe şi nu de denunţuri calomnioase. Am recepţionat mesajul cetăţenilor României, am recepţionat mesajul foarte clar al diasporei, faţă de care PSD a greşit, alegerile le-a pierdut PSDRagnea.” ( LIBERTATEA.ro, 28 mai 2019)

  Păi, cum, măi Oprișanu meu? tocmai plecă unul la pușcărie, întâmplător șeful vostru de partid, pe bază de neant doar pentru că a avut un „ascendent moral” … sau de mâine abia începe să fie pe bază de probe și ce-a fost până acum nu se pune?

  ROBERT NEGOIȚĂ , primar, secundar și câteodată terțiar, că e de la SECTORUL 3, vrea ieșirea de la guvernare, dar cu bucurie că s-a întâmplat cum s-a întâmplat: „Am văzut pe anumite posturi de televiziune și prin presă, că există o oarecare uimire vis a vis de rezultatele acestor alegeri. Nu împărtășesc această stare de uimire, de surprindere. Sau dacă totuși să spunem că ar fi o surpriză, consider că este UNA PLĂCUTĂ. De ce? Fiindcă un anumit mod ticălos de a conduce nu a trebuit și nu trebuie încurajat. Ci, dimpotrivă, sancționat! Și asta s-a întâmplat. Ma bucur că trăiesc în această țară, în care populația a înțeles importanța votului și a început să își spună punctul de vedere”

  Ați mai văzut, cetățeni, așa un prost deplin care să se bucure că partidul lui a pierdut alegerile și că electoratul român a înțeles „importanța votului” și, adânc pătruns de ceea ce a înțeles, i-a trimis la Bruxelles pe Blaga, pe Rareș Bogdan și jumătate din guvernul Cioloș?

  Deci, prietenii mei… dacă Liviu Dragnea, uitat fie numele lui, a lucrat cu ăștia, care gândeau așa și atunci când îi spuneau :„Yes, daddy!” atunci PESEDEUL e chiar Liviu Dragnea și nu pe el, ca persoană fizică, ci pe PARTID l-au trimis onoratele instanțe la pușcărie, ca să i se piardă urma!

  Din clipa asta nu mă mai interesează nimic, dar absolut nimic din lucrurile odioase pe care „colegii” lui de partid sau opoziția sau presa le vor scoate cu sfântă indignare la suprafață în următoarele zile… săptămâni… luni…

  Daddy, îmi pare rău pentru tine… dar nimeni, crede-mă, nu poate face din mămăligă bici și apoi manufactura asta să mai și sune!

  Apreciază

  • Bravo. Analiza dvs este pe cat de obiectiva pe atat de dureroasa. Acestia sunt oamenii! Fatarnici, fara coloana vertebrala si lipsiti de loialitate. Intr-un cuvant fara pic de onoare. Din pacate in viata in jurul nostru avem parte din plin de asemenea specimene. Mai grav este ca exemplarele descrise de dvs vor sa ne conduca si se lanseaza public in analize care le demasca nivelul redus de instruire si educatie. Nu-l uitati pe Ponta! Vai de capul lui …

   Apreciază

 18. Cred ca prima masura in PSD este sa se discute cu calm , fără ura , doamna premier trebuie vu Diplomație sa ia măsurile necesare ca partidul sa nu dea semnale de slăbiciune la nivel național.
  PSD , ca cel mai mare partid sa se debaraseze de clienții certați cu justiția pentru ca acum imaginea in rândurile romanilor este dacă nu catastrofala cel puțin de neîncredere.
  Acum vom vedea cine sunt cu adevărați politicieni care pun in fata interesele partidului și nu cele personale!!!

  Apreciază

 19. Am ajuns acasă de la serviciu, am deschis televizorul și ce văd și ce aud?
  1. Zvoniadă: pe fiecare post TV alte informații, bineînțeles, pe surse.
  2. Păreri de la analiști: să plece sau să nu plece P.S.D. de la guvernare. Eu nu vreau să plece, pentru că P.S.D nu a pierdut alegerile naționale, ci alegerile europarlamentare. Dacă vor pleca, iar se vor face pași înapoi. De ce să câștige voința multinaționalelor, a românilor complet inconștienți, unii ignoranți și manipulați, alții cu interese personale și foarte mulți ( din păcate) plini de ură?
  3. Părerea fotomodelului de Vrancea, cum că PSD a pierdut din cauza lui Dragnea și va fi un alt PSD. În țară, PSD este în urma PNL cu vreo 5 procente, dar în Vrancea este cu 7 procente. Județul fotomodelului a deventi galben. Deci, să tacă!
  4. Vocea Gabrielei Firea. Nu știm adevărul, dar am văzut că dânsa a făcut publice disensiunile cu Liviu Dragnea. Credea că dacă se mahalagea pe la toate televiziunile, bucureștenii o vor compătimi și sprijini? După cum știm, useriștii se opuneau proiectelor ei în consiliu și tot ei au dat-o în judecată. Bucureștenii au votat multinaționalele, statul paralel din afara României!
  5. Idioțeniile unor pesediști revoltați că pe listele PSD sunt Carmen Avram și Maria Grapini,care sunt membre noi în PSD și să nu fie trimise în Parlamentul U.E. Maria Grapini a fost mult mai activă în Parlament decât mulți pesediști trădători ( Daciana Ponta, Cătălin Ivan, Corina Crețu), iar Carmen Avram va fi cu siguranță o prezență activă. Indivizii respectivi nu știu și nu văd că postul TV Antena 3 este singurul care a ținut cu PSD?
  6. Întoarcerea în forță în PSD a unor dizidenți. Să vină, dacă nu sunt dintre securiștii răi ( sunt și securiști buni, patrioții, de care țara aceasta are mare nevoie).
  7.Hotărârea PSD de a nu mai vorbi despre justiție. Parcă era în programul lor capitolul referitor la modul în care se înfăptuiește dreptatea. S-au înspăimântat ? Ușor au fost aduși la tăcere!
  8. Propunerea generoasă a PNL pentru Președintele Camerei Deputaților: Raluca Turcan. Ludovic Orban spunea, acum vreo 11 ani, că Ralucuța a trecut prin patul şefilor pentru a avansa în politică,Trebuie să înțeleg că acum a trecut prin patul lui, ca să o propună Președinte la Camera Deputaților?
  9. Cenușa pe care pesediștii ,,și-o toarnă în cap”. Unii spun că au pierdut din cauza aroganței ( vechea sintagmă, pe care au readus-o în actualitate). Eu nu am văzut până acum o persoană mai arogantă decât Președintele Iohannis și văd că este foarte popular.
  10. Interviuri luate cetățenilor onești din Sibiu, privind condamnarea și arestarea lui Dragnea. Toți au lăudat justiția. Eu voi lăuda justiția, când îi voi vedea arestați pe Băsescu și pe Iohannis. Pentru ce? Pentru multe. Pe ultimul, pentru încălcarea Constituției, pentru înaltă trădarea, prin favorizarea intereselor străinilor, în defavoarea intereselor României etc.
  11. Atitudinea primarului Bacăului. Ce ar fi, Cosmin, băiete, să taci! Cine a câștigat în municipiul Bacău? Te-au ales băcăuanii că ești tânăr, că știi să vorbești, că ești educat ( fiu de doctor), dar nu au știut că nu ai simț gospodăresc. De doi ani, orașul e plin de gunoaie, de străzi cu gropi. În trecut, mâ mândream cu orașul meu curat și asfaltat. Multe proiecte le-ai plasat județului.
  12. Mirarea membrilor ALDE că nu au câștigat în municipiului Moinești, unde au primar și de unde au un ministru. Nu aveau de ce să se mire, pentru că nu au făcut nimic ( Ministrul Energiei e de la partidul lor) legat de situația petroliștilor din Moinești, ca urmare a transferului de către MV Petrom a unor zăcăminte către Mazarine Energy, o companie petrolieră cu sediul în Olanda. Specialiștii se vor muta la Buzău. Trebuiau să susțină menținerea sediului la Moinești , având în vedere tradiția exploatării în această zonă. Din secolul al XV-lea, se extrage aici păcura, iar în anul 1867 a fost înființată „Compania română pentru exploatarea și comerțul cu pacură” și începând cu anul 1895 a început exploatarea în masă a țițeiului. prin sonde mecanice. Să nu-și mai plângă de milă!
  În concluzie:
  Pământul, încărcat cu energie negativă, se cutremură aproape zilnic. Nu ne mai suportă ura și neghiobia! Furtunile, piatra fac prăpăd prin Transilvania.Deocamdată!

  Apreciază

  • O analiza pe cat de profunda, pe atat de usturatoare pentru atitudinea PSD-ului de ieri. Cei care au facut disidenta trebuiau lasati in disidenta lor. Asta nu inseamna sa strangi randurile partidului, cu membrii frustrati care de fapt, si-au dorit „sa-si ia functiile inapoi (vezi Gabriela Firea)”, asa cum Johannis si USR-PLUS ” si-au luat tara inapoi”, prin acest rezultat care, in opinia mea, NU REFLECTA NIMIC. Doar, cat de manipulata poate fi o parte a acestui popor (nu uitati ca s-au prezentat la vot doar jumatate din votanti. Cealalta jumatate nu a fost interesata de NIMIC, in afara vietii cotidiene obisnuite).Poate este o reactie de prim moment a PSD-ului pentru a suporta mai usor valul de nemernicie care s-a abatut asupra lor. Sper sa-si revina si SA FACA, tot ce au promis in acest program de guvernare, pentru care au fost votati masiv in 2016, inclusiv cu tot ce tine de incetarea abuzurilor in justitie, in activitatea DNA-ului, parchetelor si alte componente ale „statului de drept” si cu punerea la colt a partii din SRI si SIE care „moare de grija” politicului si a populatiei acestei tari, infiltrandu-se in orice poate fi controlat. DA. Sa nu mai vorbeasca despre aceste lucruri, deloc. Dar, sa FACA TOTUL PENTRU SCHIMBAREA COMPLETA A MODULUI IN CARE SE RAPORTEAZA „STATUL DE DREPT” LA TOTI CETATENII ROMANIEI.

   Apreciază

 20. PSD nu trebuie lăsat la greu!!! Sunt o mulțime de romani care înțeleg situația in care se afla și trebuie ca in perioada următoare sa se disocieze imaginea partidului cu imaginea fostului lider Liviu Dragnea care a tarat cu buna știință partidul in noroi doar ca sa-și rezolve problemele pe care le avea cu justiția!!!!
  Domnule Adrian Nastase se spune ca acum vedem care romani SU caracter și va felicit pentru constituirea acedtui grup de sprijin ca intr-o perioada cât msi repede cu putința PSD-ul sa revină cu și mai mare forța in rândul acelui electorat care a fost pierdut ( temporar ) la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

  Apreciază

 21. Demult trebuia organizat acest grup. Imediat dupa revenirea Dv.. Toti presedintii PSD ar fi trebuit sa va tina aproape. Este bine si acum. Succes!

  Apreciază

 22. Mulțumesc!

  Mar, 28 mai 2019, 16:43 ADRIAN NĂSTASE a scris:

  > Adrian Năstase posted: „Impreuna cu Octav Cozmanca si cu alti fosti si > actuali lideri ai PSD, am decis sa constituim Grupul de sprijin pentru > actualul PSD, tinand seama de situatia dificicila a partidului dupa > alegerile europarlamentare.” >

  Apreciază

 23. Nu-I greu de dedus cine sta in spatele arestarii lui Dragnea … Serviciile secrete germane siagentul lor in Romania , Klaus Iohannis .

  https://www.stiripesurse.ro/fost-ef-ssp-detoneaza-bomba-dupa-condamnarea-lui-dragnea-tiu-cine-a-dat-comanda-arestarea-lui-a-facut-i-face-parte-dintr-un-plan-bine-gandit_1353900.html

  Fost șef SSP detonează ‘bomba’ după condamnarea lui Dragnea: ‘Știu cine a dat comanda. Arestarea lui a făcut și face parte dintr-un plan bine gândi

  Fostul director SPP, Dumitru Iliescu, reacționează marți, după condamnarea lui Liviu Dragnea, și susține într-o amplă postare pe Facebook că liderul PSD urma să fie condamnat indiferent de rezultatul alegerilor europarlamentare, pentru că „arestarea lui a făcut și face parte dintr-un plan bine gândit și pus la punct de forțe externe în colaborare cu cele interne aservite, de destructurare a PSD-lui, plan inițial cu ani în urmă, dar reactualizat permanent”.

  El mai susține că știe cine a dat comanda, dar nu va da nume, pentru că nu are elementele de probă necesare, dar știu cine s-a ocupat de ducerea ei la îndeplinire și de aceasta data are suficiente elemente. „Cei care s-au ocupat de soluționarea acestui dosar și de condamnarea liderului PSD nu au fost decât cei din conducerea actuala a SRI”, a mai spus Iliescu.

  „PSD, INTRE DEZASTRU SI REVIGORARE

  CONDAMNARE POLITICA?

  S-au inchis urnele de vot, a inceput numararea, si rezultatul a venit ca o lovitura napraznica, PSD in pozitia a doua, cu o pierdere procentuala majora. Si, cum nu era de ajuns ca primisera lovitura de baros a electoratului, a venit si a doua: arestarea liderului formatiunii politice, Liviu Dragnea!
  Unii sustin ca nu este nicio conexiune intre cele doua, si multi o sa-i creada, eu insa nu pot sa o fac pentru ca, spre deosebire de ei, am avut privilegiul de a avea acces la informatii care mi-au permis sa vad lucrurile dintr-un alt unghi, sa vad realitatea curatata de propaganda ostila social-democratilor, de fake-news. Multi isi pun intrebarea daca in ceea ce-l priveste pe Dragnea condamnarea a fost normala, legala, sau a fost una politica, iar eu le raspund cu deplina convingere ca a fost una comandata, si solutia data anterior zilei de 27 Mai. Desi stiu cine a dat comanda, nu voi da nume, pentru ca nu am elementele de proba necesare, dar stiu cine s-a ocupat de ducerea ei la indeplinire, si de aceasta data am suficiente elemente. Cei care s-au ocupat de solutionarea acestui dosar si de condamnarea liderului PSD, nu au fost decat cei din conducerea actuala a SRI. Pe data de 24 Aprilie 2019 am primit informatia ca s-a luat decizia de catre cei din completul de judecata, sub presiunea celor de la SRI, sa se mentina solutia data in prima instanta. Cum nu fac demersuri sa informez opinia publica pana cand nu verific corectitudinea informatiilor, am asteptat confirmarea lor, si ea a venit dupa cateva zile. Convins fiind suta la suta ca asa stau lucrurile, l-am apelet la telefon pe unul din liderii de la varful partidului, foarte apropiat domnului Dragnea, si i-am spus ca acesta va fi condamnat, ca deja s-a luat decizia, iar solutia va fi ca cea de la fond, si ca este bine sa ia masurile pe care le considera necesare. Mi-a raspuns ca nu crede ca asa se vor derula lucrurile, si sunt convinsi ca liderul lor va fi achitat, dandu-mi argumentele care sustineau aceasta afirmatie. Am ramas in cumpana daca sa fac publice sau nu informatiile pe care le aveam, si am ales varianta sa nu le fac, desi persoana respectiva mi-a sugerat acest lucru, crezand ca poate nu am toate elementele pe care le au ei, dar si posibilitatea ca judecatorii sa se fi razgandit si sa nu tina cont de presiunile facute asupra lor. Dupa aceea am avut discutii cu inca doi prieteni carora le-am spus cum vor evolua lucrurile, si asa s-a intamplat.
  Initial se hotarase sa se dea solutia inainte de alegeri, dar si-au dat seama ca o asemenea masura poate crea o emotie colectiva favorabila PSD si au decis sa o amane pana dupa scrutin. Cei din conducerea PSD si simpatizantii lor traiau cu speranta ca daca vor obtine un scor semnificativ la alegeri Dragnea nu va fi condamnat. Mare eroare! El urma sa fie condamnat indiferent de rezultatul scrutinului, pentru ca arestarea lui a facut si face parte dintr-un plan bine gandit si pus la punct de forte externe in colaborare cu cele interne aservite, de destructurare a PSD-ului, plan initiat cu ani in urma dar reactualizat permanent. Majoritatea oamenilor, chiar si a celor care nu iubeau aceasta formatiune politica au ramas surprinsi de rezultatele obtinute la scrutin. Cum s-a ajuns la acesta situatie? Care au fost elementele care au determinat o asemenea evolutie? Din puncul meu de vedere au fost doua categorii de factori cu implicatii grave asupra credibilitatii sale si asupra suportului electoral.

  Prima categorie se refera la factori interni si anume la modul in care lucrurile au evoluat in interiorul partidului, la stilul de conducere impus de liderul acestuia, la deciziile luate, care de multe ori nu au fost cele mai inspirate, la ezitarile frecvente in asumarea unor decizii importante care trebuiau sa vina in intampinarea asteptarilor electoratului si pentru care primisera votul masiv al acestora in 2016. Dintre acestea amintim promisiunile facute in campania electorala privind adoptarea Legii raspunderii magistratilor, modificarea Codurilor penale in conformitate cu deciziile Curtii Constitutionale, adoptatea Legilor Sigurantei Nationale, a Legii privind amnistia si gratierea, lege care viza in special pe cei bagati dupa gratii in mod abuziv, si exemplele pot continua. Ezitarea permanenta in luarea unei decizii hotarate de suspendare a Presedintelui cand acesta a incalcat de foarte multe ori si foarte grav Constitutia, inclusiv blocajul instituit asupra activitatii legislative, asupra celei executive, prin refuzul de a desemna persoanele propuse sa ocupe portofoliul de premier dar si pe cele de membrii ai guvernului, de a numi sau revoca in functii publice conform prevederilor legale, a dus la formarea opiniei in randul electoratului ca in zadar au acordat puterea PSD-ului daca nu stie ce sa faca cu ea, sau nu are capacitatea sa o faca. Pe aceeasi linie se inscrie si desemnarea in functiile executive cele mai importante, pe alte principii decat cele normale, a unor persoane incompetente, cu grave carente de instruire dar si in ceea ce priveste inteligenta, cultura generala, incapabile sa comunice atat cu subordonatii dar si cu mass-media, sau a unor persoane asupra carora planau acuzatii grave de coruptie prezentate in diverse moduri opiniei publice. Un impact profund negativ asupra capacitatii de organizare, de coordonare si de actiune ofensiva a partidului au avut si masurile de marginalizare a principalilor lideri si personalitati politice, devenite vizibile in spatiul public si din acest motiv incomode presedintelui formatiunii, dar si frictiunile interne amplificate artificial, unele chiar generate de catre adversarii din exterior, care au dus la plecari semnificative din partid. Chiar l-am avertizat in mai multe randuri, in mod public, prin postari pe retelele de socializare si nu numai, pe domnul Dragnea ca, daca va continua pe aceasta linie, isi va semna singur falimentul politic, si nu ma bucur ca am avut dreptate.
  Deloc lipsita de importanta, a fost si cochetarea permanenta cu liderii Statului Paralel, a carui desfiintare o promisese ferm in campania electorala.
  Una dintre marile erori ale conducerii PSD a fost si aceea de a considera ca masurile luate in plan social si nu numai, de fapt masuri foarte importante, unele fara precedent, vor acoperi pe cele prezentate anterior si vor mentine optiunea electoratului exprimata in 2016. Nu in ultimul rand trebuie mentionata si lipsa de preocupare in comunicarea cu partenerii externi, si in special cu Bruxelles-ul, si prezentarea corecta a modului in care evolueaza lucrurile in Romania sub guvernarwa PSD. Am putea continua cu multe exemple dar spatiul postarii ne obliga sa ne oprim aici, lasand la dispozitia celor interesati sa le completeze si dezvolte.

  A doua categorie de factori se refera la cei care apartin de adversarii partidului, atat din interiorul dar mai ales din exteriorul tarii. Va imaginati ca aceste alegeri, campania de convingere a alegatorilor, au fost doar apanajul formatiunilor politice interne? Daca o faceti, va inselati! Lucrurile nu au stat deloc asa! Interesele majore ale puternicilor lumii, ma refer aici la structuri statale dar si la multinationale, inclusiv interesele decidentilor europeni fata de bogatiile si piata Romaniei, au generat o campanie puternica, nemaiintalnita, planificata in amanunt, derulata de catre acestia si aservitii lor din interior, impotriva PSD-ului, liderului acestuia, dar si a executivului actual. Prin masurile luate, imediat dupa instalarea guvernului social-democrat la Palatul Victoria, au fost afectate grav interesele acestora, care erau obisnuiti sa obtina profituri colosale si sa nu dea nimic la bugetul de stat. Majorarea etapizata a salariului minim pe economie, precum si cresterea salariilor bugetarilor cu mult peste nivelul celor din domeniul privat, a generat o crestere semnificativa a retributiilor de la nivelul de baza pana la cel de decizie, si implicit cresterea cheltuielilor multinationalelor cu forta de munca si scaderea deloc importanta a profiturilor lor din aceasta cauza. O noua lovitura li s-a dat atunci cand s-au gandit solutii noi de impozitare, prin care acestea sa nu mai poata evita plata taxelor la bugetul de stat. S-a continuat cu adoptarea Legii Offshore in varianta Dragnea, prin care se punea capat jafului in domeniul resurselor din Marea Neagra, dar si posibilitatii de a dispune de ele dupa bunul plac. Controalele declansate in ultima perioada si masurile luate impotriva celor care comercializeaza produse daunatoare sanatatii populatiei, ca si intentia adoptarii Legii dublului standard prin care se permitea doar comercializarea produselor care respecta sandardele impuse in tarile VEST-EUROPENE, dar si a Legii privind interzicerea exportului de masa lemnoasa neprelucrata, au determinat – si determina – multinationalelor (si nu numai), pierderi de zeci si sute de miliarde de euro. Dezvoltarea continua a economiei nationale, ajungand sub aspectul ritmului de crestere economica pe locul doi in Europa, investitiile in toate domeniile, inclusiv in agricultura care, prin masurile luate, indeosebi prin programul de sprijinire a agricultorilor romani, prin acordarea la timp si in totalitate a subventiilor, prin refacerea sistemului de irigatii pe mii de hectare, in urma carora tara noastra a ajuns deja pe primul loc in Europa la productia de cereale, devine din ce in ce mai competitiva, atat pe piata interna cat si pe cea externa, creand o concurenta deloc dorita de partenerii nostri externi si de firmele lor. De fapt, scopul celor care incearca sa ne domine in continuare este acela ca Romania sa stagneze, sa nu se dezvolte, sa fie doar o piata de desfacere pentru rebuturile lor, pe care si asa le vand la suprapret fata de produsele de calitate comercializate la ei. Din aceasta perspectiva interesele lor promovate si prin intermediul cozilor de topor din interior au ajuns in flagranta contradictie cu intentiile si programul promovat de PSD. De aici hotararea de a lupta cu toate fortele si mijloacele pentru daramarea PSD-ului si a guvernului sau. Au luat decizia sa sponsorizeze cu zeci de milioane de euro actiunile agresive impotriva acestora, sa sponsorizeze campaniile electorale ale formatiunilor politice favorabile, sa le asigure sprijinul logistic in campaniile promovate pe retelele de socializare, prin promovarea informatiilor false, nereale, la adresa social-democratilor, speculand si lipsa de preocupare a lor in acest domeniu, si castigand astfel lupta de influentare in masa a electoratului, de manipulare agresiva a aestuia, si de intoarcere a lui impotriva PSD, actiuni care vor continua pana la atingerea scopului final. In acest context amplu, si cu evidenta tenta de razboi informational, condamnarea lui Dragnea nu este deloc intamplatoare si ea a fost foarte bine gandita si aplicata. Asta trebuie sa dea de gandit actualilor lideri ai partidului, dar si celor care vor deveni in perspectiva lideri, pentru a lua masurile ce se impun.

  Fara pretentia de a fi prezentat toate elementele care au generat dezastrul social-democratilor, inchei aici aceasta analiza, nu inainte de a le sugera sa se gandeasca bine daca mai raman la guvernare sau nu. Continuarea guvernarii sub atacurile dure ale lui Iohannis si formatiunilor de dreapta, atacuri fundamentate de aceasta data pe scorurile electorale obtinute, nu face sa duca decat la erodarea si mai accentuata a partidului cu singura finaliate: trecerea in opozitie pentru cel putin 4 ani. Ca sa se revigoreze partidul si sa recastige electoratul el trebuie sa treaca in opozitie, sa paraseasca pozitia de tinta si sa o ocupe pe aceea de tragator, sa-si aleaga o noua conducere care sa inspire incredere celor chemati la vot si sa-i atraga spre valorile social-democrate, cum trebuie sa aduca inapoi oamenii valorosi care au plecat din partid si care nu au intreprins masuri care sa-i lezeze interesele si multe altele…”, scrie Iliescu, pe Facebook.

  Apreciază

 24. Este o idee minunata. Dar, sa accepte sprijinul, sa asculte sfaturile. Eu nu sunt politician dar, simt ca ceva legat de tactica,abilitatea de a gândi ca la sah, le lipsește. Ceva, sa poata contracara aceste atacuri repetate.

  Apreciază

 25. Va multumim foarte mult pentru initiativa .
  Sa arunci copilul cu apa din cada , bocind ca trebuia facut asa si asa si ca de vina e X sau Y cand dusmanul e cu sabia deasupra capului tau , nu e cea mai inteligenta masura .
  Avem cu siguranta , daca Iohannis nu este tampit peste medie si nu-si lanseaza cohortele de atacatori imediat , cinci zile de pace pana pleaca Papa – cinci zile in care cei care trebuiau sa prevada aceasta situatie – nu foarte greu de imaginat -pot sa -si stranga fortele si sa nu cedeze terorii media si de strada legionaroide .

  Apreciază

 26. Putin probabil sa inteleaga ca e un demers de „suflet”. Toti cred ca dreptatea vine din puterea de a da din calcaie, vremea „constructorilor” inca nu a venit. Placut sa asculti cum un dirijor impaca instrumentele muzicale, fiecare cu orgoliile si tonalitatile specifice, dand un colorit specific unic, nereproductibil unei simfoni muzicale. Asa ar trebui sa se intample si in politica, fara ura si complexe.

  Apreciază

 27. De ce nu au votat oamenii inteligenți la referendumul/ sondajul lui Johannis

  (Dialog ficțional cu autor necunoscut*, pe marginea realității cunoscute)

  „Președintele statului:
  – Cetățene, am nevoie de răspunsul tău la două întrebări de interes național.
  Cetățeanul:
  – Sigur, șefu! Spune!
  – Cetățene, prima întrebare e așa: ești de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
  – Ohooo, șefu, ce să zic, m-aș băga, că sună tare bine…
  – Excelent, cetățene! Te aștept la vot.
  – Dar, boss, stai nițel, că am și eu niște întrebări pe faza asta…
  – Ia zi, cetățene!
  – Înțeleg că matale zici să ne referim DOAR la ăia condamnați pentru infracțiuni de corupție?
  – Da, cetățene. Corupția este cancerul națiunii…
  – O fi, boss, dar… din ce știu eu nu sunt decât vreo patru infracțiuni de corupție numite ca atare: luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă și cumpărare de influenţă.
  – Așa și?
  – Păi ce facem cu ăia care sunt condamnați pentru infracțiuni asimilate faptelor de corupție, dar care NU sunt considerate fapte de corupție?
  – …?!?…
  – Hai, șefu, că le știi și tu! Sunt alea prin care șmecherii patriei fac evaluări pe minus ale bunurilor statului, când se face câte o privatizare, o executare silită, o lichidare judiciară, știi matale, și ei le subevaluează din greu, că le vine parandărătul sau că au rude, prieteni, interese… Sau alea când se dau subvenții în mod ilegal sau se fac că nu s-au prins cum s-au cheltuit banii. Sau când folosesc subvențiile în alte scopuri decât cele pentru care s-a dat banul public. Ori când ăia de-i trimite țara să verifice că merge bine treaba se lasă co-interesați în afacerile pe care le controlează. Sau când mahări de partid, din administrație sau din sindicate sau chiar din firme private o ard cu împinsul ușii pentru alții și pentru foloase proprii. Că știi și matale, desi seamănă mult și-s surori de-aceeași mamă, infracțiunile astea nu sunt chiar totuna cu mita și cu traficul de influență. Nu în carte, ca să zic așa.
  – Ăăăăăă… păi eu m-am ocupat doar de corupți!
  – Boss, păi ce facem, atunci? Că ăștia-s corupții cei mai mulți, nu ăia cu alea numite infracțiuni de corupție! Și tot cu ăștia își ocupă cel mai mult din timp DNA-ul!
  – Cetățene, ok, o fi cum zici. Dar ne prefacem că sunt și astea băgate…
  – Nu merge boss, la lege sunt diferite. Chiar se numesc diferit. Unele se numesc „infracțiuni de corupție”, celelalte se numesc ”infracțiuni asimilate infracțiunii de corupție.” Și matale ai numit doar prima categorie. Ete colea, pot să și repet, dacă vrei…
  – Nu, nu e nevoie. Mda, cred că n-am fost atent. Mi-a cam scăpat treaba cu detaliile. Dar dacă așa am pus-o, așa rămâne. Nu mai am cum să schimb, înțelegi? Dar eu zic să începem cu corupția, vedem altă data ce facem și cu infracțiunile asimilate infracțiunii de corupție, dar care nu sunt tocmai de corupție!! OK?
  – Ufff, păcat, șefu. Pierdem așa prilej! Nu știu ce să zic… Dar stai, că mai am o întrebare.
  – Alta! Ia zi…!
  – Șefu, nu cumva asta cu grațierea și cu amnistia e treaba Parlamentului?
  – Ba da, cetățene, dar ei nu sunt deasupra legii, nici deasupra poporului suveran. Votul tău e…
  – Boss, eu știu ce-i votul meu, întrebarea e alta: dacă e treaba Parlamentului, pentru că așa zice Constituția, nu se cheamă că eu cer, de fapt, modificarea Constituției?
  – NU, cetățene, tu îi ceri să nu mai grațieze și să nu mai amnistieze corupți!
  – Păi nu că îi cer, boss, că matale îmi ceri mie să fiu de accord să I se INTERZICĂ! Ete acolo, așa zici: ” ești de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” Adică, indirect, eu să-I interzic… Și cum să-i interzic, dacă el are voie tocmai de la Constituție să grațieze și să amnistieze pe cei condamnați pentru ORICE tip de infracțiune? Păi dacă îi interzic să dea amnistii pe faza cu corupția, nu se cheamă că tre să lucrăm pe textul Constituției unde nu apare defel interdicția asta de-o vrei matale?
  – ???….
  – Don Președinte, nu știu ce să zic de întrebarea asta a matale. Nici cine ți-a făcut-o! Că nu pare din capul tău, șefu!
  – Cetățene, corupția…
  – Șefu, lasă vorbele, zău așa, că suntem oameni serioși. Deci mă întrebi dacă am o problemă cu corupții ăia de-au luat și dat mită și cu ăia de-au făcut și au cumpărat trafic de influență, dar nu mă întrebi ce zic de ăilalți, muuult mai mulți, care înghit milioane din subvenții, privatizări, lichidări, executări, din închis ochii la nereguli și alte alea?? Bre, eu aș zice că-mi arunci cu praf în ochi. Te dai că ești, dar pe la spate nu prea ești… Și în plus, îmi ceri să INTERZIC Parlamentului să facă ceva pentru care are dezlegare de la Constituție, și faci asta la un referendum care nu poate modifica în vreun fel Constituția? Păi care-i șpilu șefu?
  – Cetățene, cum care? Dacă zici ”da”, va fi un semnal puternic prin care corupții se vor teme să…
  – Haide, sefu.. nu mai umbla cu fofârlica, zău așa. Nu am timp de ”semnale”, mă-nțelegi? Păi e referendum sau sondaj de opinie? Că ieșeam mult mai ieftin cu sondajul. Ori facem ceva, ori stăm acasă, ce naiba! Dar, ia, zi-o și pe-a doua, că ne-om lămuri acolo!
  – A doua?
  – Întrebarea șefu! Nu ziceai că-s două întrebări?
  – Aha, da, da… (Președintele își drese vocea): cetățene, a doua întrebare la care am nevoie să răspunzi sună așa:
  ”Ești de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”
  – ????
  – Ce-ai, cetățene, de ce mă privești așa?
  – Boss, iartă-mă, bate-mă, dar să crăp de-am înțeles ce m-ai întrebat!
  – Cetățene, zău așa! Te-am întrebat: ești de acord cu interzicerea…
  – Stai, șefu, nu-i nevoie să repeți, că de auzit, am auzit bine și de înțeles cuvintele, le-am înțeles. Ideea din ele n-o prea văd.
  – Cum adică?
  – Păi ai zis că ai două întrebări, nu?
  – Da, cetățene!
  – Și zici că asta-i a doua?
  – Păi… da, așa zic!
  – Și eu de ce aud trei în asta a doua, boss?
  – Cum așa, trei?
  – Păi… trei sunt, să trăiți! Trei într-una singură! (Președintele clipi încurcat)
  – Care-s alea, cetățene?
  – Boss, o întrebare se pune punctual, nu la modul general, da? Iar asta se vede după ce și câte legi afectează. Corect?
  – Corect!
  – Bun, matale m-ai întrebat așa:

  a. ești de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor și pedepselor? Dacă zic ”da”, sunt de acord cu modificarea unei legi.

  b. ești de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul organizării judiciare? Dacă zic ”da”, sunt de acord cu modificare altei legi, care n-are treabă cu prima, nici cu următoarea.

  c. ești de acord cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?” Dacă zic da, sunt de acord cu modificarea altei legi, care n-are treabă cu celelalte două.

  – Asta am făcut?
  – Păi asta ai făcut! Trei într-una! E frumos așa?
  – Dar care e problema? De ce să umplem buletinul cu o sută de întrebări? Mi-era că te amețesc cu prea multe întrebări.
  – Lasă, șefu, că mă descurc eu. Aș zice că abia așa m-ai cam amețit. Și mă cam duci cu preșul.
  – Cum așa?
  – Păi nu-mi dai voie să răspund diferit la fiecare dintre ele. Mă obligi cu mega-întrebarea matale, să dau un răspuns dintr-un foc, la toate trei. Trei dintr-o lovitură, cum s-ar zice. Eu poate sunt de acord doar cu una sau cu două, dar nu cu toate trei. Ce facem aici, băgăm clauze ascunse în contractul social, don Președinte?
  – Zău că nu asta am intenționat.
  – Ei, aș. Știu, știu, matale ești plin doar de bune intenții. Faza e așa. Unde anume se stabilește care sunt domeniile în care nu se poate legifera și reglementa prin Ordonanțe de Urgență, șefu?
  – Păi… în Constituție!
  – Bingo! Iaca, boss, te pricepi. Adică acolo avem stabilite domeniile în care nu se pot da OUG-uri, da? Păi și ce facem, șefu? Nu cumva, pentru a băga și astea pe listă, tre să modificăm fix Constituția? N-ajungem iar că îmi ceri printr-un referendum să votez chestiuni care, pentru a fi pe bune, au nevoie de un alt referendum? Un referendum real, cum s-ar zice? Adică, lămurește-mă, matale faci referendum să vezi dacă vreau referendum?
  – ???
  – Și, ok, înțeleg, primele două solicitări ale matale privesc două legi diferite referitor la Ordonanțele de Urgență, dar, șefu… ce-i aia că dacă-s de acord cu extinderea dreptului de a ataca Ordonanțele direct la Curtea Constituțională? Adică, stai, că iar e neclar: te referi la TOATE Ordonanțele sau doar la alea de Urgență? La TOATE cele de Urgență sau doar la Ordonanțele de Urgență privind infracțiunile și pedepsele, respectiv organizarea judiciară?
  Și, mai ales, ce-i aia ”extinderea”, boss? Unde să se extindă dreptul ăsta? Azi îl are doar Avocatul Poporului, da? Bun, e cam nasol, că ăla le cam doarme. Deci n-am o problemă de principiu cu extinderea și asupra altora a acestui drept. O zic și ăia de la IMM-uri, că e musai să se mai taie din mușchiul guvernului de a decreta singurel ce și cum vrea. E ok. Dar matale la CINE și la CE te referi? Să știu și eu ce-mi ceri…
  – Păi era vorba de un principiu.
  – Boss, nu filosofăm acilea. Nu e vorba despre principii, ci de măsuri concrete. Știi ce naiba îmi ceri, ori ba? Nu te-ai hotărât încă sau care e faza cu întrebarea asta în aer? Că așa o să înțeleg că și eu o să am dreptul să atac Ordonanțele (nu știm exact care!) la Curtea Constituțională. Sau administratorul de bloc, ori diriga de la clasa lu ăla micu.
  – Cetățene… înțeleg că nu vei vota.
  – Don Preș, mie nu mi-e silă de vot. Ba chiar sunt ok să-mi pun ștampila pe un răspuns. Dar ca să dau un răspuns tre să primesc o întrebare clară, înțelegi? Una care să nu mă facă din vorbe. Una care să nu miroasă fix a mizeria pe care se jură că vrea s-o înlăture.
  – Adică mă acuzi că…?
  – Nu te acuz de nimic, boss. Zic ce văd. Și văd că i-ai ”uitat” pe ăia condamnați pentru infracțiuni assimilate infracțiunii de corupție, deși te dai mare luptător împotriva corupților.
  Văd că îmi pui trei întrebări într-una, fără să-mi faci loc să răspund diferențiat, la fiecare în parte, așa cum ar fi normal.
  Văd că mă chemi la un referendum al cărui rezultat practic e zero, pentru că ce-mi ceri matale presupune în cel puțin două locuri să modificăm Constituția, iar asta se face altfel, nu cu referendum consultativ, ci decizional, mai văd că la faza cu grațierea și amnistia, tre să aștept parlamentul să organizeze referendumul cela, că eu n-am voie să inițiez vreunul, că tot prin Constituție mi se interzice.
  Văd că-mi ceri să accept amnistia și grațierea pentru crimă sau viol, doar pentru mită și trafic de influență, nu!
  Văd că mă chemi la vot, ca să-ți faci campanie, boss.
  – Cetățene, te rog să nu faci afirmații nefondate.
  – Eh, nefondate pe naiba, șefu… Sunt colea, în toamnă, prezidențialele, tati, crezi că e greu să fac o legătură? Și acum te asiguri că ți se strange oastea, să știi pe câte capete de oșteni să te bazezi în toamnă.
  – Sigur că și asta mă interesează, pe oricare politician l-ar interesa.
  – Da, șefu, doar că matale numeri pe bani, înțelegi? Și vinzi iluzii. Vinzi iluzia unui referendum, vinzi iluzia unei consultări a norodului, vinzi iluzia că prin asta chiar demolezi corupția și pesedeul. Și fie știi că vinzi iluzii, fie crezi tu însuți în ele, și nu știu, zău, care dintre variante e mai nasoală. Și ar mai fi ceva…
  – Hai, măi, omule, zău așa…
  – Ar mai fi, boss, ar mai fi: ar mai fi aia că faci toate astea pe bani publici! Și faci asta fix în timp ce spui că mă chemi la vot să te ajut să dai de pământ cu ăia care sparg banii publici în scopuri personale. Păi când matale bagi milioane într-un sondaj de opinie, mascat într-un referendum, pentru a desfășura o campanie electorală pe care ai început-o înainte de termenul legal, cum se cheamă, boss?
  -….

  Acest dialog este o ficțiune, bazată pe textul Constituției și al unor legi, plus pe povestea celor de la Appador Ch. Orice asemănare cu personajele reale poate fi deloc întâmplătoare.

  Sfârșit.”

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.