A murit Ionela Prodan

A murit Ionela Prodan. O mare artista, un om extraordinar, un suflet deosebit, o prietena. Prezentă tonică. O voce puternică ce nu accepta compromisuri.

Mi-o aduc aminte de la reuniunile departamentelor PSD, unde punea intrebari oneste, adeseori stânjenitoare. Mi-o aduc aminte din campaniile electorale, mai ales din zona Olteniei. Mi-o aduc aminte din zecile de convorbiri telefonice, in care isi arata nemultumirea pentru ceea ce se intampla in jur. Mi-o aduc aminte, in apartamentul ei, vorbindu-mi despre credinta si despre suferinta, despre viata, despre calatorii, despre fiicele ei.

Dar, mai ales, pastrez in amintire imaginea ei – asa cum am vazut-o la televizor – din ziua de 22 iunie 2012, cand, imi povestea Andrei, a venit in fata spitalului Floreasca, unde ma aflam la reanimare, pentru a-mi spune, cu multi alti prieteni, „La multi ani!”.

Odihneste-te in pace, Ionela!

37 de gânduri despre “A murit Ionela Prodan

 1. d’Artagnan spune:
  APRILIE 16, 2018 LA 9:31 AM
  ,,Băi, nene, OK, ieșim, dar unde să intrăm?!”

  Presupun ca obsesia asta de intra mortis undeva, ti se trage din copilarie. Cine te-o fi abuzat, prietene ?

  Apreciază

  • Ca să fiu bine înțeles am să-ți dau următorul exemplu: tu, de exemplu, ești prea firav ca să fii neutru, ești prins la mijloc, poți să ți-o iei fie de la mușchetari, fie de la oamenii lui Richelieu! Cum de la cel din urmă ai mari șanse s-o mierlești dacă te ”ocrotește”, mai bine te dai bine pe lângă compania de mușchetari și scapi doar cu câteva vânătăi și, eventual, un picior rupt.
   Cam așa e și cu România.

   Apreciază

   • Parca ai fi Iohannis. Si acel ins ne spune ca de la est de Romania nu vine (si nu poate veni) altceva decat crivat, ostilitate si amenintare.
    Acum inteleg ce ce mentorul companiei de muschetari ne-a spus ca Romania nu are nevoie de autostrazi: Trupele de cotropitori ne vor traversa mai greu si astfel Viena va avea mai mult timp sa-si pregateasca apararea.

    Apreciază

 2. Adrian B. spune:
  APRILIE 16, 2018 LA 7:17 PM

  Rusii nu sunt singuri. De partea lor este China, o tara cu populatie cat 3-4 UE-uri si care a investit multe miliarde in Europa. Nu mai spun la ce cifra de afaceri a ajuns cooperarea economica cu Germania.
  Sa mai remarcam si ca aceasta mare tara (China n.r.) se dezvolta programatic. Daca ne gandim unde era China in urma cu 30 de ani, sa ne imaginam unde va fi peste 30.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Suveranitatea reafirmata vs vasalitatea reinventata

  Revolutia Macron pare sa fi obosit. Ca intotdeauna in istorie, riscul revolutiilor obosite este de a degenera in contrarevolutie. Intr-un documentar BBC despre China, in curs de mediatizare si in Romania, un comentariu din cel mai recent episod privind revolutia culturala face o afirmatie extrem de coroziva si exceptional de sugestiva : “Tovarasul Mao a incurcat binele cu raul si poporul cu dusmanul.”

  Mutatis mutandis, as spune despre discursul de marti din Parlamentul European al presedintelui Frantei, Emmanuel Macron: “Domnul Macron incurca suveranismul cu nationalismul si liberalismul cu neocolonialismul.” Despre ce este vorba? In discursul de la Strasbourg, Macron a pledat pentru “apararea ferma” a unei “suveranitati reinventate” si a “democratiei liberale” in fata “regimurilor autocrate” si a “democratiilor iliberale” din unele tari din Europa, aluzie la Europa de Est. Cu acelasi prilej, Macron a mai lansat o idée manipulatoare, prin efectele perverse pe termen lung, la adresa tarilor est-europene, propunand ”crearea unui program european” pentru a finanţa colectivităţile locale care primesc refugiaţi pentru a depăşi dezbaterea aprinsă privind cotele de alocare în cadrul UE .

  Pentru clarificarea ideologiei si intereselor macroniste, pentru ca toata discutia pe care o provoaca Macron are drept substrat colonialismul si nationalismul de sorgine occidentala, pe seama orientalilor, trebuie spus ca suveranismul nu inseamna nationalism, ci unica cale eficienta de ingradire a pulsiunilor colonialiste. Vestul este bogat si puternic pentru ca are colonii in Est, sub o forma sau alta. Colonialismul s-a reinventat prin expansiunea NATO si UE in tarile Europei Centrale si de Est. Ca urmare, suveranismul trebuie reafirmat, nicidecum reinventat, in sensul macronist, de atenuare si descrestere. Scopul sensului sugerat de Macron este de a permite expansiunea neocolonialismului, reinventat prin ideologia “integrarii”, ale carei tentacule economice si militare au cuprins pe nesimtite si politica, administratia, justitia, statul, creandu-se un establishment si un statu quo cvasicoloniale. Nu sunt contra integrarii, ci a inegalitatii bazelor si relatiilor cu centrul, a vasalizarii prin situarea pe “viteze” periferice, orbitale, care ne incremeneste sine die intr-un statut de facto colonial, abil reinventat.

  Propunerea lui Macron de finantare a implementarii est-europene de imigranti contine aceleasi interese si riscuri ca ale planului Marchall. Politica marchalliana de impletire stransa a finantarii cu imigratia a supra-imbogatit corporatiile, dar acestea din urma au facut din politica lor corporativa de resurse umane o dezastruoasa politica demografica structurala in tarile vest-europene, ale carei efecte le vedem azi, in toata ne-splendoarea lor. Altfel spus, imigrantii din fostele colonii sau actualele “commonwealtharii” ale Vestului sunt sau pot fi o alta cale de colonizare Estului, prin distrugerea identitatilor etnice, culturale, religioase, nationale ale popoarelor estice.

  In loc de concluzii, sa recapitulam: Colonialismul s-a reinventat. Democratia liberala si neoliberalismul sunt expresii ale ideologiei neocolonialismului. Suveranismul trebuie reafirmat. El nu se identifica cu nationalismul. Suveranismul reafirmat este o cale de eliberare si/sau de ingradirea a posibilitatii de a fi devalizati de mostenirea istorica a parintilor si neamului, ori de a fi colonizati si deveni colonie.

  Apreciat de 3 persoane

  • Un singur dezacord avem aici: ny cred ca Micron cel mic are gânduri atât dw complexe si subtile în bostănelul lui! I s-a pus in față o temă pe care a memorat-o. Să vă amintesc de penibilul doăzeci-douăzeci, imunoglobina şi alte bancuri? Aceeaşi schemă. Eu nu mai nădejde în mai bine.

   Apreciat de 2 persoane

   • Ana, parca mi-ati citit gandurile. Intr-adevar, este un text cu „fragmentatie”. Cand l-am scris, am privit mult mai departe. Pe deasupra tintei. Cea mai periculoasa „neurotoxina” mi s-a parut chestia cu bani contra imigranti. Adica ce face si Soros. Va admir simtul proportiilor si intuitia care nu va inseala.

    Apreciat de 1 persoană

 4. Coridor pentru retragerea rusilor din Transnistria: Momeala ucraineana sau basarabenii isi fac (sau ne fac) de lucru?

  Fara indoiala ca aducerea Transnistriei in NATO si UE o data cu Republica Moldova, ca parte integranta a statului moldovean, ar fi un trofeu teritorial nesperat pentru Washington si Bruxelles, prin ducerea granitei integrarii pe Bug si incorporarea unui teritoriu care istoric si demografic este rusesc. Faptul ca nu exista o alta cale de a aduce Republica Moldova in cele doua organizatii occidentale decat prin reunificarea cu Romania a devenit cat se poate de limpede. Chiar si pentru Statele Unite, al caror ambasador la Chisinau sustinea sus si tare, pana nu de mult, ideile independentei, cu insinuare spre Romania, si integritatii, cu bataie spre Rusia. Pana la urma, un teritoriu al unui stat luat sub autoritatea geopolitica occidentala este un teritoriu bun luat, un castig, indiferent daca este mai mare sau mai mic. Aceasta problema a dimensiunii teritoriale a reunificarii depinde de cele doua capitale romanesti, Bucuresti si Chisinau, cat si de Moscova, nu in ultimul rand. Problema pentru Romania ar fi ca reunificarea cu Transnistria in componenta Republicii Moldova ar excede limitele denuntarii pactului Ribbentrop-Molotov si ar da nastere la o alta problema si o alta interpretare, care, imediat sau in timp, se pot transforma intr-o vulnerabilitate geopolitica. Mai simplu spus, Romania nu are de ce sa se lege la cap cu un teritoriu care nu a fost niciodata romanesc, visul reunificarii trebuind sa fie strict legat de reintrarea in frontierele istorice romanesti. Pe aceste considerente teritoriale istorice si de oportunitate a reunificarii, anuntul de azi al Kievului potrivit caruia Ucraina este gata sa ofere Rusiei un coridor pentru retragerea trupelor rusesti din Transnistria nu l-am vazut decat ca pe o momeala pusa intr-o undita straina. Chisinaul si Kievul rezoneaza pe revenirea Transnistriei in cadrul statului unitar Republica Moldova, cu nuanta moldoveana ca susţine acordarea unui statut special regiunii transnistrene. Dar cu sau fara statut special, dreptul istoric nu se schimba. Ruperea Basarabiei de patria mama a fost o facatura nazisto-sovietica, iar alipirea Transnistriei rusesti la Basarabia romaneasca a fost o facatura sovietica. Privind de o parte si de alta a Prutului, dar si de o parte si de alta a Nistrului, normal, din punct de vedere al dreptului istoric, ar fi sa fie denuntate ambele facaturi.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Adevarat…Si eu imi aduc aminte ce revoltata era cind ati avut acel nefericit si nedrept eveniment.A avut curajul sa se indigneze cind toti colegii taceau milc.
  Dumnezeu sa o odihneasca.
  Un OM cu mult caracter.

  Apreciat de 1 persoană

 6. @ZeV,

  unii mor prea tineri de boli fatale şi nedrepte, alții adorm la volan şi mor alergând după himere sau bunăstare, o seamă mor târziu, dar proşti şi fericiți cum i-a făcut mă-sa, tinerii crapă în fața calculatorului flămânzi şi nemerşi la baie din cauza dependenței de jocuri, prunci nevinovați se nasc bolnavi din cauza diverselor efecte nocive ale mediului, a mamelor proaste şi inconştiente care fumează si beau cola si pepsi ori alte prostii… Dar cel mai tragic mi se pare să mori prost de lene sau încuiat la minte.

  În contextul Noii Ordini Mondiale, a îndemnului fără perdea a lui Robert Mueller de a ne grăbi spre un guvern unic modial, spre o religie unică planetară, toate cu un unic LIDER, pot afirma cu definitivă convingere că ne-a rămas doar bucuria de a ne avea unii pe alții. Adică fiecare cu familia şi prietenii lui, conaționalii şi semenii de bună credință.

  P.S. Ca să vă iert pentru „câinuțe”, cățele adică, va trebui să vă puneți toată cenuşa din lume în cap.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Unii mor ( Dumnezeu s-o ierte !), alţii nasc… nişte chestii de te întrebi dacă-s sănătoşi (la cap ),
  SENATUL ROMANIEI PREGATESTE O LEGE CARE PEDEPSESTE „ANTISEMITISMUL”.

  De acum inainte este interzis sa faci vorbiire despre:
  1. despre așa-zisa putere exercitată colectiv de evrei așa cum ar fi, în mod special dar nu exclusiv, mitul despre o conspirație mondială a evreilor sau despre controlul de către evrei al mijloacelor de informare în masă, al economiei, al guvernelor sau al altor instituţii ale societăţii;

  2. Utilizarea de simboluri sau imagini asociate cu antisemitismul clasic pentru a caracteriza statul Israel sau cetățenii acestuia (de exemplu, acuzații că evreii ar fi ucis pe Isus sau acuzarea acestora de comiterea de ucideri rituale).

  Vor declara oare Sfintele Evanghelii antisemite? Sau cartile de cult cum ar fi Triodul?

  Initiatorii acestei legi sunt: Nicolae Şerban – senator PSD; Ganţ Ovidiu Victor – deputat FDGR (minoritãti); Neagu Nicolae – deputat PNL; Pambuccian Varujan – deputat UAR (minoritãti); Seidler Cristian-Gabriel – deputat USR; Suciu Vasile-Daniel – deputat PSD; Szabó Ödön – deputat UDMR; Tomac Eugen – deputat PMP; Vexler Silviu – deputat FCER (minoritãti); Vlase Petru Gabriel – deputat PSD; Vosganian Varujan – deputat ALDE

  Mai multe informatii la urmatorul link: https://www.senat.ro/Legis/lista.aspx?nr_cls=b135..

  Apreciază

  • Dreptul romanilor la memorie si libera exprimare pare sa fie intr-o cumplita suferinta. Poate le aminteste cineva initiatorilor aberantei legi care, in secolul 21, pedepseste “antisemitismul” consumat ca act statal, de razboi si exterminator o data cu nazismul si camerele de gazare prin care s-au facut crime in masa impotriva evreilor, in secolul trecut, in timpul WW2, despre actele de antiromanism si anticrestinism savarsite de unii evrei comunisti si sionisti in Romania. Poate se rememoreaza atentatul terorist cu bomba din Senatul Romaniei, din 8 decembrie 1920, avand ca autori pe Max Goldestein, Saul Osias si Leon Lichtblau, membri ai unui grup anarhist-terorist format din evrei comunisti, condus de Abraham Grinstein. Victime ucise au fost ministrul Justiție, Dimitrie Greceanu, decedat la spital, senatorii Demetriu Radu (episcop greco-catolic de Oradea Mare, ucis pe loc) si Spirea Gheorghiu (decedat la spital), iar printre cele ranite au fost președintele Senatului, Constantin Coandă, episcopul ortodox Nifon și episcopul ortodox Roman Ciorogariu. De ce sa fie romanii pedepsiti cand vorbesc despre astfel de tragedii atroce si le comemoreaza, chiar anual si printr-un muzeu memorial, in numele dreptului inalienabil la neuitare? Sau despre tortionarii din perioada comunismului alogeno-cominternist (lista este lunga), in frunte cu Ana Pauker? Sau despre nesfarsitele acte de dupa 1989 prin care ni se batjocoreste credinta ortodoxa, prin exhibarea publica si nerusinata a cultului unor practici sodomice? Nu ar trebui sa avem si noi o lege a anticrestinismului? Si ONG-uri de monitorizare a unor manifestari antiromanesti si anticrestine, care ne insulta traditiile, istoria, cultura si religia, si inca la noi acasa, pe teritoriul nostru? La reciprocitate, nu mai mult. In absenta reciprocitatii – universale, nu numai romanesti – pe aceasta linie, nu inseamna ca unilateralismul pe acest subiect este un act si un instrument de dominatie ideologica, prin abuzarea schemei arhicunoscute de autovictimizare si culpabilizare a tertilor? Haida-de! si haida-hai!, sa nu fim luati de prosti!

   Apreciat de 1 persoană

   • Excelentă analiză-rememorare ! Din păcate subiectul îi lasă nesimţitori pe mulţi dintre noi !
    Poate că şi frica, dar mai ales necunoaşterea unor asemenea atrocisme săvârşite de-alungul Istoriei noastre ( oarecum recente ! :mrgreen: ), nasc, dacă nu monştri, măcar nişte inconştienţi de gravitatea unor asemenea propuneri ( deocamdată !).
    P.S.
    Nu ştiu de ce am impresia că în ce ne priveşte şi generaţia care urmează, suntem chit :
    Nici noi, prin inconştienţa şi laşitatea noastră nu le lăsăm (mai) nimic, dar nici ei, prin pasivitatea şi suficienţa de care dau dovadă, nu merită mai mult !

    Apreciază

 8. Greselile exclusivismului pe criterii etnice al UDMR: Kelemen Hunor confunda adunarea cu scaderea si exclude cultura romana din multiculturalism

  De mirare pentru un intelectual de talia lui Kelemen Hunor, presedinte al UDMR, care confunda operatia de adunare cu cea de scadere si uniculturalismul maghiar cu multiculturalismul romano-maghiar. Dar nu ar fi pentru prima data cand exclusivismul pe criterii etnice joaca cele mai penibile renghiuri unui politician care refuza sa vada complexitatea realitatii, ca si cand ar privi prin ochelari de cal. Dupa parerea lui Kelemen Hunor, operatia de adunare unu plus unu nu creste si intareste, ci scade si slabeste. In aceasta contra-logica pune Kelemen Hunor unificarea Universitatii de Medicina si Farmacie cu Universitatea Petru Maior din Targu Mures, cand incearca sa ne convinga, in mod evident fara sa si reuseasca, de ce se opune unificarii celor doua universitati, cand rezultatul unificarii ar fi cresterea si intarirea actului educational, prin marirea corpului profesoral si a bazei didactice. Si mai ciudata este opinia lui Kelemen Hunor prin care ii exclude pe romani din multiculturalism si reduce, culmea!, laudativ, multiculturalismul la maghiari. Responsabil de aceste contradictii logice si faptice din discursul presedintelui UDMR este fara indoiala exclusivismul pe criterii etnice, care slabeste actul educational si multicultural. „Intenţia de a unifica Universitatea de Medicină şi Farmacie cu Universitatea ‘Petru Maior’ înseamnă, practic, subminarea caracterului multicultural al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi o încercare de a diminua rolul şi calitatea actului educaţional maghiar din România”, a sustinut Kelemen Hunor, miercuri, intr-un comunicat al UDMR.

  Apreciază

 9. A murit Ionela Prodan. Dumnezeu s-o odihnească!
  A murit Carmen Stănescu. Dumnezeu s-o odihnească!

  Despre plecarea spre ceruri a actriței, marii noastre actrițe, Carmen Stănescu abia dacă s-a șoptit ceva. Onoruri militare, Casa Regală a depus o coroană. Alte zeci de coroane nu mai au loc, încât sunt puse în de o parte și de alta în lungul aleii centrale a Cimitirului.

  Mormântul ei se află undeva improvizat la o margine a aleii principale care duce la Capela Cimitirului Reînvierea. Da, Cimitirul Reînvierea, unde țiganii întind mese și petrec cu muzică de-a lor duduind prin difuzoarele mașinilor care intră nestingherite pe alei.

  Iartă-i Doamne pe cei care n-au găsit un loc de veci și pentru Carmen Stănescu ca să se odihnească în pace printre artiștii României!
  O tempora, o mores!

  Apreciat de 2 persoane

 10. nu am reușit să înțeleg de ce instituțiile statului (Min. Culturii și Administrația Prezidențială) au simțit nevoia să “minimalizeze” activitatea artistică a doamnei Ionela Prodan.
  la ce ne-a folosit?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.