O conferintă la Moscova

Ieri, 16 martie, s-au implinit 136 de ani de la nasterea lui Nicolae Titulescu, cel care, in cartea sa testamentară,  „Politica externă a României” (republicată recent de Fundatia noastră) scria, in 1937: „Isi poate oare permite România luxul unei politici ostile fată de de marele ei Vecin, Rusia? Sunt convins că nu putem”. El explica astfel negocierile realizate in 1934 cu Litvinov pentru reluarea relatiilor diplomatice. Spunea el, in acelasi volum: „Din 1918 până in 1934, noi nu am avut niciun fel de relatii cu rusii. Eram ca niste oameni care trăiesc pe două planete diferite”.

Printr-o coincidentă extraordinară, tot ieri, 16 martie – m-am aflat la Moscova, cu un grup de experti si profesori români – o delegatie a Fundatiei Europene Titulescu – pentru a participa la o conferinta cu tema „Vecinătate și buna vecinătate în relatiile  internaționale cu privire specială la relațiile româno-ruse”. Invitatia de a organiza in comun această actiune a venit de la „Fondul Gorchakov pentru diplomatie publică” – un think tank creat in 2010 – si a fost urmarea unui seminar organizat de FET, la Bucuresti, anul trecut, pe tema securitătii la Marea Neagră.

Din delegația noastră au mai făcut parte  fostul ambasador al României la Moscova (2004-2005),  cosmonautul român – Dumitru Prunariu; directorul Institutului pentru  științe politice de apărare și istorie militară – Mihail Ionescu; secretarul general al FET, Florin Luca; directorul Centrului pentru politica externă și studii strategice  de la Universitatea din Craiova – Florin Pasatoiu și profesorul universitar Florin Rotaru (București, Stockholm).

Din delegatia Fondului Gorchakov au participat  la conferință  directorul Fondului „A. M Gorchakov” – Leonid Drachevski; directorul adjunct  al Institutului de Economie Mondială și Relații Internaționale „E. M. Primakov” – Nadejda Arbatova;   directorul de programe al clubului internațional „Valdai”, coordonatorul științific al Institutului European din cadrul Institutului de Stat de la Moscova pentru Relații Internaționale  – Oleg Barabanov; directorul Centrului pentru studii europene și internaționale – Timofei Bordaciov; directorul departamentului 4 european al ministerului rus al Afacerilor Externe – Aleksandr Boțan-Harchenko;  consilierul directorului executiv, fost ambasador  al Rusiei în România (1997-2002) – Valeryi Kenyiakin; ambasadorul   Rusiei în România (2011-2016) — Oleg Malginov.

Au fost prezenti si alti profesori, experti sau diplomati rusi. Intre ei il mentionez totusi pe istoricul Alexander Ciurilin, si el fost ambasador al Rusiei in România, in perioada 2006-2011.

Ideea de bază a acestei conferinte a fost aceea a necesitătii unui dialog la nivel academic pentru a explica ratiunile unor abordări, pozitii, temeri, stereotipuri  in cele două tari, pornind de la situatia nouă de după 1989, in care statutul militar si politic al României s-a schimbat iar Rusia a trecut prin numeroase transformări. Chiar dacă România a devenit membră a NATO si a UE, situatia noastra de vecininăte (chiar directă la Marea Neagră) ne obligă să comunicăm si să ne explicăm reciproc atitudini, pozitii, etc.  De altfel, aliatii nostri vizitează frecvent Moscova, la nivel de presedinti, premieri, ministri de externe. Iar firmele lor comerciale sunt prezente peste tot in Rusia. Desigur, respectând sanctiunile decise la Bruxelles sau la Washington.

Am avut plăcerea să-l reintâlnesc, ieri, si pe fostul ministru de externe Alexander Bessmertnykh iar gazdele mi-au organizat două alte intâlniri interesante – cu Igor Ivanov, fost ministru de externe, cel care a semnat Tratatul politic dintre România si Rusia, din 2003 (anul acesta se implinesc 15 ani de la semnarea acestui document ce consemnează regulile de bună vecinătate intre tările noastre), presedinte al RIAC (Consiliul rus pentru relatii internationale) si cu Alexander Grushko, recent numit adjunct al ministrului Lavrov, vechi diplomat, reintors după o lungă activiate la misiunea rusă de pe lângă sediul NATO din Bruxelles.

Discutiile au atins numeroase subiecte, pornind de la noul model al ordinii mondiale, de la situatia nouă in Marea Neagră, de la temele sensibile, cunoscute,  din relatiile bilaterale – privite din ambele unghiuri – de la alegerile prezidentiale de duminică,  sau „incidentele” de la Londra si efectele lor internationale (să mai lăsăm putin timp până le vom comenta…), de la componenta referitoare la apărare din discursul presedintelui Putin, din 1 martie a.c., etc.

Au fost mentionate si cele trei aniversări de anul acesta – 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice, Centenarul Marii Uniri in România (care trezeste mai putin entuziasm in Rusia) si cei 15 ani de la semnarea Tratatului politic bilateral.

Repet ceea ce am spus si după intrarea nostră in Nato si in UE: nu ne putem preface că la Est de noi este o pată albă. Istoria nu ne-a pus intotdeauna  impreună, geografia, da. Putem influenta viitorul pentru a sprijini oamenii de afaceri, oamenii de cultură, solutionând, gradual, cu inteligentă, rănile din trecut? Eu am crezut si cred in continuare că da.

Sper, de altfel, că după calmarea actualei situatii si evitarea intrării intr-un nou Război rece (care ar afecta in primul rand tarile din prima linie) să putem participa si direct la dialogul NATO-Rusia, UE-Rusia, nu doar să aflăm problemele de la alti membri ai aliantelor noastre care vizitează Moscova. Să ne intoarcem la o politica externă de promovare, in primul rând, a intereselor noastre nationale.

2afefd32-4220-430f-814f-368a3daeaab4.JPG

256b3d9c-848f-4e9d-9944-15bbc04f1206.jpg

 

97 de gânduri despre “O conferintă la Moscova

 1. Discurs fără precedent al președintelui Poloniei. Andrzej Duda compară apartenența la UE cu ocupația țării de către diferite imperii: Undeva departe, în capitale îndepartate, se decid treburile noastre. În realitate, lucrăm pentru alții

  Discurs fără precedent al președintelui Poloniei. Andrzej Duda compară apartenența la UE cu ocupația țării de către diferite imperii: Undeva departe, în capitale îndepartate, se decid treburile noastre. În realitate, lucrăm pentru alții

  Președintele polonez, Andrzej Duda, a comparat apartenența țării sale la Uniunea Europeană cu unele aspecte ale ocupației Poloniei de către imperiile rus, austro-ungar sau german de-a lungul istoriei, el vorbind despre o situație în care „undeva departe, în capitale îndepărtate se decide în privința noastră și în realitate noi muncim pentru alții”, declarație făcută la o manifestare dedicată Centenarului independenței Poloniei.

  „Astăzi avem o Polonie suverană și independentă care, cred în acest lucru, va fi un stat unde vom trăi din ce în ce mai bine. Vorbiți despre aceasta copiilor voștri”, a spus șeful statului polonez în discursul susținut la Kamienna Gora, în Silezia Inferioară. „Pentru că, adesea, oamenii ne spun: la ce e bună Polonia? Uniunea Europeană e mai importantă”, a explicat el, fără să precizeze la cine se referă, potrivit Agerpres.
  ImunoMedica

  Dar a amintit mai departe de istoria Poloniei când această țară a trăit sub diverse ocupații începând din anul 1795 și până în 1918, când și-a câștigat independența al cărei centenar îl sărbătorește anul acesta.

  „Toți acești oameni să-și amintească cei 123 de ani de partaje teritoriale. Și atunci au fost oameni care spuneau: poate că va fi mai bine, nu vor mai fi dispute, revolte, insurecții, războaie, aventuri, confederații, vom avea în sfârșit pace”, dar apoi „au înțeles repede că războaiele continuă, aventurile continuă, dar că noi nu mai avem nicio influență, că nu mai putem decide pentru noi înșine, că acum, undeva departe, în capitale îndepărtate, se decide în privința noastră, ne luăm de acolo banii pe care îi câștigăm pentru munca noastră, deși în realitate noi muncim pentru alții”, a continuat președintele Andrzej Duda.

  Apreciază

  • Polonia este singurul stat european desființat ca stat, împărțită între 3 state europene, în perioada menționată de dumneavoastră. De asemene, Polonia a suferit în cel de Al Doilea Război Mondial atât ocupația germană cât și cea sovietică, fără să aibă vreo vină. De aceea, polonezii sunt foarte patrioți și iau atitudine.Patriotismul lor se manifestă sub toate aspectele, chiar și în denumirea străzilor. De exemplu, în Cracovia, nu am văzut nicio stradă care să poarte numele vreunei personalități culturale sau politice străine.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Va invidiez ca sunteti pe Mosfilmovskaia 64, unde am petrecut citiva ani de copilarie. Am amintiri foarte frumoase, cu o ambasada plina de copii romani cu care ne jucam si vara si iarna. Nu aveam tablete si telefoane celulare. Mama aprindea becul pe balcon, semn ca era vremea sa vin acasa seara la masa.

  Se pare ca usile alea masive din lemn si sticla facute de comunisti pentru salile de Receptie au tinut peste 40 ani, si poate mai mult.

  Apreciază

 3. In anii 70-80 erau mii de specialisti romani care lucrau in replublici URSS, in special in Kazahstan, Turkmenistan, la exploatari petroliere si de gaz sau minier, unde Romania exporta echipamente, si romanii le intretineau. Aveam atunci o buna expertiza tehnica si o baza de unde puteam sa ne trimitem specialistii. Eram recunoscuti si apreciati de sovietici, si desi exista un nivel de neincredere intre Ceausescu si Kremlin, si o mimare de reprezentare politica si militara in Pactul de la VArsovia existau totusi schimburi economice si culturale. In cinematografele din Moscova rulau multe filme romanesti, veneau acolo artisti romani care erau apreciati mai ales pentur ca aduceau un pic din aerul occidentului. Romania era atunci mult mai liberala (in anii 70) decit URSSul lui Brejnev, Andropov etc.

  Eu cred ca acum doar prin schimbrui economice si culturale se poate reconstrui o relatie mai buna cu Rusia. Evident, si diplomatia e un fundament, dar in final oamenii se cunosc prin produsele pe care le consuma.

  Din pacate, in Rusia domeneste un spirit sovietic inca, cu nostalgii pentru URSS si comunism. E parca un consens acolo sa mearga insistent in directia unui model alternativ celui liberal american si al UE, care nu este nici democratic in sens occidental, ci mai ales patriotic, nationalist, militarist dar si revansard fara de Occident, Romania inclusiv, vezi declaratia lui Putin de ieri despre cum are deja Rusia rachete superonice nucleare care pot anihila bazele de rachete din Romania.

  Va fi greu de constrit ceva pe acest fond, dar nu neaparat imposibil. Eu cred ca trebuie incercat, si din aceste interactiuni, conflictele pot sa se mai estompeze, iar problemele reale istorice pot fi discutate mai calm si poate gasite solutii.

  Apreciat de 1 persoană

 4. @Adrian Năstase: ”nu ne putem preface că la Est de noi este o pată albă.”

  Nu știu cine vede o pată albă, dar oricine vede că politica agresivă a Rusiei față de România nu s-a schimbat.
  Să înțeleg că s-a evitat discuția despre ocuparea Transnistriei de către Rusia, asta a propos la agresivitate?
  Oare ”viitorul pentru a sprijini oamenii de afaceri, oamenii de cultură, solutionând, gradual, cu inteligentă, rănile din trecut”, înseamnă a accepta statu-quo-ul unei Românii dezmembrate de ruși ?

  Poate, înainte de ” a participa si direct la dialogul NATO-Rusia, UE-Rusia”, ar trebui să fim parte din echipa de mediatori din Transnistria. Că după cum se vede ”mediatorul OSCE” este parte a echipei în care joacă Rusia. Oare românii de acolo nu sunt problema României?

  Altfel, oameni de afaceri, oameni de cultură, mediatori străini pentru Transnistria și ”sprijinirea integrării europene a Republicii Moldova” prea seamănă cu a ne băga capul în nisip, sau cu a ne spăla pe mâini ca Pilat.

  Vedeți, când ați spus: ”Să ne intoarcem la o politica externă de promovare, in primul rând, a intereselor noastre nationale.”, am înțeles că vă referiți, mai acum când se împlinesc 100 de ani de la Unire, la principalul interes național al României.
  Respectiv, ca prin unirea cu Basarabia, România să-și crească și autoritatea și forța în Parlamentul European prin creșterea proporțională a numărului de deputați și să întărească securitatea continentului prin eliminarea de la granița de Est a țării, a UE și a NATO a zonei de instabilitate creată de un stat neguvernabil și permeabil influenței neprietenoase a Kremlinului.
  Dar, din cele spuse, ”Centenarul Marii Uniri in România … trezeste mai putin entuziasm in Rusia”.
  În schimb s-a dat importanță unor tratate care pentru Rusia au însemnat întotdeauna niște șervețele de care și-a șters mâinile murdare:
  – Carta Societății (Liga) Națiunilor din 1920
  – Tratatul de pace de la Paris din 1920;
  – Tratatul renunțării la război din 1928;
  – Pactul de asistență mutuală dintre România și URSS din 1933;
  – Convenția pentru definirea agresiunii din 1933;
  – Carta Atlanticului din 1941;
  Acestea ne-au privit pe noi, deoarece din cauză că le-a dezonorat, Rusia ne-a invadat și ne-a ocupat.

  Sigur, este părerea cuiva care suferă că țara lui este sfârtecată din cauza ”vecinătății” și a ”struților” din administrațiile succesive ale României.

  Apreciat de 1 persoană

   • Q.E.D.
    Rusia folosește morcovul ca să înșele și să adoarmă vigilența, după care, odată ajuns scopul, folosește cu și fără motiv doar bățul. Dar ce zic eu băț, este o bâtă, un par cu care-i altoiește pe toți pe spinare și le rupe picioarele.
    Da, știu că România a fost parte a discuțiilor pentru Transnistria, dar a avut vreo inițiativă? Sau doar a participat până a fost dată afară?

    Ca diplomat, ca ministru de externe sunteți om al dialogului, ca prim ministru ați văzut ce înseamnă presiunea politică din interior și amenințarea sub formă diplomatică, poate chiar sub forma șantajului, din exterior.
    Ca ministru de externe ați acționat, presupun, exclusiv prin dialog, deoarece nu aveați nicio acoperire ca instrument. Mă refer la acoperirea militară a NATO. Erați absolut la discreția oricui. Și România la fel, ca un miel carea abia se născuse și abia se ținea pe picioare, fiind speriat până și de umbra lui.

    Dar ce se întâmplă acum? De ce atâta lichelism și lașitate din partea conducătorilor României. Chiar sunt struți, sau sunt lași cu patalama? Poate avem încă Fanarul în sânge, după cum văd că se caută dreptatea pe la porțile Bruxelles-ului.

    N-am înțeles și n-o să înțeleg niciodată servilismul lui Constantinescu, a lui Diaconescu, a lui Iliescu și lichelismul lui Adrian Severin care au cedat Ucrainei, Insula Șerpilor și prin aceasta și parte din platoul continental, printr-un tratat care, în toate punctele sale, a mirosit a trădare de țară. La fel ca și tratatul de pace de la Craiova, impus de Antonescu pentru cedarea integrală a Cadrilaterului.

    Cu mulți conducători servili ca aceștia, România poate să-și șteargă hotarele. Ce să mai vorbim de pretenția de a le reîntregi?

    Apreciat de 2 persoane

   • @Mircea Popescu, e bine sa facem si dusuri cu apa rece, sa ne trezim. Parerea mea e ca Rusia nu are nici un interes sa se „rezolve” problema Transnistriei. In primul rind, tinind acest teritoriu filo-rus in granitzele Modovei, pot sa manipuleze toata politica din Moldova, mai ales la alegeri, unde votul lor conteaza. Tinind apoi o armata acolo „de mentinere a pacii” se asigura ca Vestul tremura doar la gandul de a avea un nou Donbas in coasta NATO. Deci, un conflict rece care nu are sanse de rezolvare in viitorul apropiat (depinde si de cine conduce Rusia).Chiar daca ar accede in pozitie de negociator pentru Transnistria, ce ar putea schimba Romania? Ce „barganing chip” deosebit ar avea in contextul asta multilateral, cu OSCE, Germania la cirma?

    Poate ar avea unul, chiar foarte serios: sa renunte la bazele dela Deveselu pentru ca Rusia sa permita unirea Basarabiei, fara Transnistria, care ar deveni o republica ruseasca (aici nu cred ca Ucraina ar fi de acord, dar sa trecem peste asta). Rusia se teme de un atac de la Deveselu, deci avem un mare barganing chip. Vrem sa il folosim? Ne lasa americanii?

    Sigur ca apare ca Romania e slaba, cu conducatori slabi, care nu sunt in staresa faca mare lucru in privinta unirii. Dar conducatorii nu sunt totul. Pe linga contextul international, defavorabil unirii acum, e nevoie de suport suficient de la populatie. Lucrurile se schimba si cu ajutorul dvs, si al organizatiilor care lupta pentru unire, si e nedesar sa se mentina tempoul acestor actiuni. Sigur ca politicienii pot ajuta sa finanteze asemenea miscari. Daca ne uitam bine, lucrurile insa se schimba si aare ca sunt multe localitati care au semnat simbolit unirea cu Romania. E nevoie de o multitudine de asemenea actiuni care sa imprime un momentul majoritar, la care sa achieseze majoritatea populatiei si din Moldova si din Romania.

    Va spun sincer, parerea mea pe fata: decit o unire facuta pripit care sa conduca rapid la o Romanie Mare, si care apoi sa duca la o Romanie mai mica ca acum, prefer sa se coaca toate conditiile, si interne si externe. Orice unire va trebui sa fie recunoscuta pe plan international, deci este o opera complexa, vezi unificarea Germaniei. Orice unire trebuie sprijinita economic, sa existe infrastructura necesara, inclusiv administrativa, si niste planuri bine facute din timp re. ce se va intimpla cu birocratia actuala din Rep. Moldova, politicienii de acolo, cum vor fi ei reprezentati in Parlamentul Romaniei. Cu cresterile astea de salarii mari in sectorul public, banuiesc ca birocratii din Rep Moldova ar fi poate mult mai interesati de unire. Dar poate Romania sa sustina un alt corp birocratic? Poate acorda pensii tuturor cetatenilor din Rep. Moldova? Ce intra si ce iese? A facut cineva un calcul de fezablitate economica?

    Sigur, iubirea poate fi oarba, dar casniciile astea nu rezista in general. E nevoie de planificare, si multi bani. Plus chestia de oportunitate in contextul international, si fortele antagonice ce inconjoara Romania. De exemplu, probabil car ar fi o solute ca atunci cind unirea va fi inevitabila, sa se acorde maghiarilor un statut de autonomie, ca sa ii linisteasca pe termen lung si sa nu ceara secesiune, sau sa nu dea Ungariei prilej de a face cereri teritoriale (cu sprijin extern, pentru ca si ei lucreaza la asta).

    Apreciat de 2 persoane

   • @trexsr: ”… ca Rusia sa permita unirea Basarabiei…”
    Adică, spuneți-o p’aia dreaptă: Rusia este stăpână și România tremură.

    ” Rusia se teme de un atac de la Deveselu, deci avem un mare barganing chip. Vrem sa il folosim? Ne lasa americanii?”

    Altă acum. Nu vedem că asta este propagandă și că rolul bazelor ”scut” este de interceptare, nu de atac?
    Existența bazelor de la Deveselu, sau a celor din din Polonia sunt folosite politic de Rusia făcând o propagandă care prinde la mințile mai … puțin obișnuite să caute și dincolo de vorbe meșteșugite.
    Că dacă este s-o spunem pe aia dreaptă, Rusia este mai aproape de România și de Polonia cu rachete de atac.

    ”Sigur ca apare ca Romania e slaba, cu conducatori slabi, care nu sunt in staresa faca mare lucru in privinta unirii. Dar conducatorii nu sunt totul. Pe linga contextul international, defavorabil unirii acum, e nevoie de suport suficient de la populatie.”

    Și care-i ”contextul internațional” favorabil? Melodia asta se tot vântură din ’89 încoace ca un leit motiv pentru a nu se face nimic, din nemernicie.
    Până să ajungă de notorietatea internațională, ar trebui să fie soluționată național și abia apoi să ajungă pe la Bruxelles care ne-ar ”rezolva” una-două. Că doar vedem cum o simplă vorbă (de la Monica) este imediat considerată literă de lege și sare toată Uniunea în ajutorul statului de drept.

    Să vă vând un pont. Există niște încercări diplomatice conjugate cu inițiative ale diasporei pentruca la nivelul politicii americane să fie reluate discuțiile privind proiectul Rezoluției 148 trimis senatului.
    Cine nu știe, iată o trimitere: https://mipopescu.wordpress.com/03-documente-cmr/resolutia-s148/

    Deci, nu-i suport al populației?
    A, dacă ne uităm prin presa românească, sigur că nu se vede, că doar jurnaliștii români, mulți care bântuie și pe acest blog, de un profesionalism care dacă ajunge la genunchiul broaștei, nu catadicsesc să publice ceva care le-ar strica cariera de scribi docili fără cultură patriotică.

    Ei bine, este o efervescență unionistă cum n-am mai văzut în rândul populației de pe amândouă malurile Prutului și din diaspora, cu precădere cea din Europa. Să așteptăm ziua de 25 Martie 2018.
    Acolo, la Chișinău se vor decanta apele între cei ”înțelepți” care stau ascunși sub pat și cei care se vor afla la Marea Adunare Națională Unionistă.

    Iar, decizia finală și actul unirii sunt eminamente politice, deci aparțin conducerii care se comportă, în privința Unirii, să fiu ierta, ca o balegă. Deci, ”conducerea care nu e totul”, are toate ingredientele populare să înceapă demersuri diplomatice și politice.

    Apreciază

   • Dar aprig mai sunteţi domnule Mircea Popescu ! Încearcă cineva, destul de firav ( ca mijloace) să mai îndrepte ceva din relaţiile, extrem de tensionate şi neproductive dintre cele două ţări, dintre care una o mare putere din toate p.d.v. şi dvs. pretindeţi mult mai mult, ba mai şi criticaţi vehement acest început de idilă, situându-vă de fapt în tabăra celor care nu vor nu numai binele Rusiei, dar nici măcar al României ! Deşi unii dintre ei reprezintă Statul Român !
    Cu asemenea interpretări nu m-ar mira ca participanţii la acea Conferinţă să fie acuzaţi şi de adulter, nu doar de un flirt nevinovat ! 😳

    Apreciat de 2 persoane

   • @Radu Humor: ”…dvs. pretindeţi mult mai mult,”
    Nu pretind ”mult mai mult” ci consider că minimum este recunoașterea dreptului Basarabiei la reunirea cu România și orice discuție cu orice parte rusească nu trebuie să ocolească acest subiect.
    Dacă se ocolește, atunci, în opinia mea, discuțiile sunt inutile. Așa cum sunt de când Rusia a pus mâna pe teritoriile românești. Ba chiar dinnainte, de când Titulescu a crezut în bunele intenții ale Rusiei.
    Unii au crezut în bunele intenții ale lui Hitler.
    Istoria ne-a dovedit că tratatele încheiate de Germania și mai ales de Rusia sunt făcute pentru a fi aruncate la coș a doua zi.

    Apreciat de 1 persoană

   • @Mircea Popescu,

    „…Și care-i ”contextul internațional” favorabil? Melodia asta se tot vântură din ’89 încoace ca un leit motiv pentru a nu se face nimic, din nemernicie…”

    In primul rind, exceptind momentele cind mai beau si eu cite un rom de calitate, sunt proprietarul cuvintelor si ideilor mele. Deci, imi pare rau ca avem pareri diferite, dar nu ma convingeti doar cu patriotismul si cum trebuie sa ne salte inimile-n piept la ideea de unire. E foarte frumos, doresc si eu asta, dar, cum am spus, nu vreau ca de la o noua Romanie Mare sa ajungem rapid o Romanie Mica, si aici poti sa discuti despre contextul international si despre strategia economica si sociala. Am pus o intrebare: poate Romania sa plateasca pensii si salarii tuturor din Rep. Moldova? Daca da, excelent, un punct bifat. Ludovic Orban, Presedinte PNL, spunea ca Romania e pregatita de unirea cu Basarabia. Ce inseamna asta de fapt in afara ca trebuie sa stii sa joci Hora Unirii? Pe puncte: unu, doi, trei. Eu cred ca e nevoie de un buget special in acest sens, un buget extraordinar, bani multi ce trebuie investiti de Romania in Moldova. Poate un program special aprobat prin UE, deci ai nevoie de context international bun, pentur ca daca nu sunt bani, pleaca dupa unire si cei din Basarabia direct in Occident. Si Trannistria? Cit de pregatita e Romania sa ia o populatie rusofona ostila tarii?

    „…Adică, spuneți-o p’aia dreaptă: Rusia este stăpână și România tremură…”
    Nu e aia dreapta, nici strimba, sunt niste puncte de vedere, din diverse unghiuri. Eu nu am spus ca Romania „tremura”, dar nici nu cred ca trebuie sa fii foarte linistit, stiind ca Rusia are arme nucleare indreptate spre tinte din Romania.

    „…Nu vedem că asta este propagandă și că rolul bazelor ”scut” este de interceptare, nu de atac?…”
    Dvs credeti ce doriti, eu nu cred ca e doar un aparat defensiv. Cred ca poate fi schimbat rapid sa devina ofensiv. Se stie ca fabricile de biciclete pot fi usor schimbate in vreme de razboi sa faca arme. E o chestie ce tine de strategia militara, asa ca poate o sa stati de vorba cu un militar si sa-i cereti parerea de specialist. Putin spunea ca neoficial, functionari inalti americani au recunoscut ca scutul poate fi schimbat sa devina ofensiv. Il credem sau nu?

    Apoi vorbesc despre Transnistria, ca nu se poate face unire fara reglementarea chestiunii Transnistriei, si probabil si a Gagauziei. Sa spunem ca in Basarabia se voteaza cumva pentru unire. Ce se intimpla dupa aia? Vin tancurile romanesti si se pozitioneaza pe Prut? Si daca se creaza conflict militar cu provocari la care raspunde armata romana? Ce credeti ca o sa se intimple dupa aia? Vin rusii cu flori pe Prut?

    Multe intrebari, putina dezbatere reala, pe categorii de subiecte: economic, social, militar, international.

    Parea mea este ca unirea nu se poate face doar daca semneaza parlamentari. Unirea trebuie sa o vrea majoritatea cetatenilor din Rep. Moldova, fie ei romani, gagauzi, tatari, rusi, cazaci, etc . Am dreptul la o opinie fara sa fiu insultat sau categorisit ca un roman, dar nu unul foarte bun? Eu asa cred ca se face o unire trainica, prin vointa poporului. Parerile parlamentarilor pot fi cumparate, sau ei isi schimba parerile dupa cum bate vintul pentru interesele lor personale. Ei, oamenii trebuie sa vrea si sa ceara unirea…

    Iar dvs. ma tot certati aici ca fredonez melodii ale unor „nemernici”. Haideti sa discutam cu seriozitate si nu superficial. Stiu ca pt dvs e foarte emotional, dar faceti un efort sa punem un fundament trainic acestei mult dorite uniri, si nu unul vremelnic.

    Apreciază

   • @trexsr: „… dar faceti un efort sa punem un fundament trainic acestei mult dorite uniri, si nu unul vremelnic.”

    Mă scuzați că n-am timp de eforturi pentru fundamentări.
    În câteva ore plec la aeroport pentru a ajunge la Chișinău via București, unde voi 3 sta zile. Taman timpul să-mi fac un duș imediat ce ajung la București, să mă bărbieresc și să alerg la Fundația Titulescu pe 22 martie pentru a vedea cum se analizează Unirea de către mediul academic, apoi să particip pe 24 Martie la o adunare organizată de ”Pro-Basarabia și Bucovina” la Parlament.
    În rest, banalități, Marea Adunare Națională Unionistă de la Chișină pe 25 Martie, ședința festivă de la Parlament din 27 Martie și manifestarea din 1 Aprilie de la Fântâna Albă din Bucovina ocupată.
    Desigur și întruniri în cadrul ”Alianței pentru Centenar”.
    Sigur, la 72 de ani, astea nu prea sunt ”eforturi ca să punem un fundament trainic acestei mult dorite uniri”, ci unele prea vremelnice, că nu prea mi-a mai rămas timpul pe care-l au analiștii tineri.

    Apreciază

   • @Mircea Popescu, inchei cu asta: sa dea Domnul sa aveti dvs. dreptate si eu sa nu am! Eu sunt tipul care pun raul in fata, si imi pun multe intrebari: „si daca…?”. Mai sunt si inginer, si numar mereu, sunt materialist, dialectic, si in ultimul timp cuantic si foarte interesat de fizica si matematica haosului. Am nevoie de analiza, de informatii, nu imi place sa ma pronunt fara sa am spatele asigurat. Dar, asta e tipul meu, poate tipul dvs are mai mult succes in ale unirii si politicii…si poate e timpul sa mai tac din clape, si sa mai las si pe altii sa contribuie, daca sunt interesati de subietul unirii. Eu am vazut doar patinatori pe subiectul asta pina acum.

    Apreciază

  • Nu știu cum se face, dar eu văd mai mult un amestec al Budapestei în România, decât al Moscovei. Viktor Orban, Premierul Ungariei, se plimbă prin Transilvania ca la el acasă, fără să fie un turist îndrăgostit de România. După fiecare vizită a Excelenței sale, UDMR mai vine cu vreo idee năstrușnică. Acum UDMR a depus în Parlament o lege privind crearea regiunii autonome a Ținutului Secuiesc. Suntem chiar proști sau ne prefacem proști, de nu observăm că de fapt vor crearea unei republici secuiești în inima României, de vreme ce ținutul va avea Președinte, Parlament și Guvern propriu.

   Apreciat de 2 persoane

  • Popescule

   as zice ca avem aici 2 sau chiar 3 gaste in tot atatea straite diferite aflate in minim 2 portbagaje diferite.

   1) Prima gasca in straitza kaki pe care scrie „:Dumasnul Natural” aflata nu in portbagaj ci in magaiza de munitie a unui tanc

   2)A doua gasca in straita „Nu ai ce face” aflata intr-un potbahaj de autoturism . Ca nu ai ce face .. gazele chiar cumparate [rin nu stiu ce firma germaneasca tit de rusi e furnizate ./ Cu „avanatajul” ca noi dam un ciubuc si la nemti ca asa e nemtii saraci si noi ii ajutam sa nu moara de foame! Sa nu mmai zic ca uneori apare asa o virba ca unele contracrte cu fime din Westika e .. e prostie locala 120% tampita. Adica nou nu facem afaceri cu rusii .. nu! Refuzam! Da vone bestiacu si cumrpara de la noi si apoi revinde rusului. Ca se stie besticii e saraci rau trebuie sa ii ajutam da?

   3) a treia gasca int0 straita pe care scire „in 2 luntri” si care asigra castiguri”colatwerale” necuvenite din proprganda politica ,. Mai o sponsorizare, mai o bursa, mai un post mai ..,.
   Adica ne acuza ca suntem vandutr Moscovei faca vream sa cumporama gaze direct de la rusi (cumprama oroicum) dar care ca cand lupta cu corupia si mafia nu stioe ca Oleg Drepansakya patronu Rusal care e patrinu Alro nu e chiar cinstea personificata si9 la constituirea Rosal a curs sange cam mult.

   Auxiliar ti-as zice sa te intrebi cum de nu mai avem ROT uri .. si avem (se pare) 3 br5igazi. Explicatii siplomentare despre motivatiile de baza le gasesti la Despartamantu de Stat de pe Potomac! Care Despartamant are inca in caop ceva legat de „fascismul” si „imperialismul” romanesc ..

   Apreciat de 2 persoane

 5. Eu m-as uita foarte atent la strategie, costuri si durate de executie si as alege probabil sa finantez o autostrada de la Bucuresti – Craiova – Drobeta Turnu Serverin – Belgrad. Exista deja autostrazi dinspre Belgrad spre Ungaria, Budapesta, si spre Croatia si Slovenia si Italia. Dat fiind dorinta UE de a se extinde spre sud-vestul Balcanilor, si perspectivele mari economice in zona asta pentru Romania, as alege aceasta cale spre Occident, pina cind se va putea face autostrada prin Carpati spre Ungaria (care inteleg ca e mai greu de realizat si cu costuri foarte mari, dar sunt segmente realizate deja). Sigur, ideal ar fi sa le faci pe amindoua si poate chiar una pina la Iasi si spre Chisinau. Dar m-as uita de pe acum cum sa construiesc rapid acesta autostrada spre Belgrad (Bucuresti – Pitesti exista, si inteleg ca exista drum modern pina la Craiova).

  Apreciat de 1 persoană

  • În loc de „relațiile între oameni” aș pune relațiile cu vecinii. Îmi permit să n-am relații bune cu unii din blocul de vizavi, dar nu și cu vecinii de palier și de scară.

   Apreciază

 6. Felicitări, domnule Năstase! Nu-mi place că o persoană importantă, prezentă la seminarul organizat de dumneavoastră la București, nu v-a însoțit la Moscova. Au fost semne că i-a fost „răsplătită” participarea, dar cred că putea fi consecvent, dacă s-ar gândi și la perspective.

  Apreciază

 7. Bumerangul “Skripal”: Antepronuntarea si sanctiunile politice fara dovezi, atacuri directe asupra statului de drept. Versiunea clasica a “avocatul diavolului” nu poate fi exclusa

  Cazul Skripal ar putea fi un scenariu de film, in care fanteziile nu au limite. Din pacate insa, el incepe sa aiba o contingenta din ce in ce mai reala cu statul de drept. Leadershipul politic al Marii Britanii s-a antepronuntat in legatura cu presupusii autori, obligand ancheta sa se directioneze spre presupusa vinovatie a Rusiei. Dar, de aproape doua saptamani, anchetatorii britanici nu au reusit sa furnizeze dovezile cerute de factorul politic, in persoana premierului Theresa May. Potrivit acesteia, Rusia ar avea responsabilitatea pentru otrăvirea, pe teritoriul britanic, fostului spion dublu Skripal şi a fiicei sale cu neurotoxina militara “Noviciok”. Ancheta nu numai ca bate pasul pe loc, dar ia si traiectorii contradictorii, cu presupuneri imposibil de dovedit, care nu parasesc insa pista ordonata de premierul May. Ilustrativa pentru confuzia pe care a provocat-o ordinul politic al lui May si misiunea imposibila a anchetatorilor, este ipoteza sefului opozitiei laburiste, Jeremy Corbyn. El a scos din discutie serviciile secrete ruse, afirmand ca vina pentru otravirea spionului rus ar putea sa apartina unor „grupari mafiote rusesti”. Alte ipoteze, emanate din cercurile de ancheta, se refera la plantarea neurotoxinei în valiza fiicei lui Skripal, la plecarea acesteia din Moscova spre Londra, cu o zi inaintea otravirii, care ar fi fost impregnata într-un articol de îmbrăcăminte sau de cosmetice. Ori la aplicarea pe mânerul portierei. Toate sunt exercitii de imaginatie.
  Acuzatiile politice si sanctiunile politice impotriva Rusiei, dispuse de premierul May fara dovezi, sunt atacuri politice directe asupra statului de drept al Marii Britanii. “Prietenii” si “aliatii” al caror “sprijin puternic” il invoca premierul britanic in acuzarea fara dovezi a Rusiei ar trebui sa reflecteze responsabil inainte de a achiesa la o retorica politica goala, fara probe, care lezeaza statul de drept. May acuza Rusia despre “fapte” si “incalcari flagrante” despre care nu exista niciun fel de dovezi. Ea a declarat sâmbătă că măsurile Moscovei de retorsiune ca reactie la sancţiunile britanice “nu schimbă cu nimic faptele” şi nici “culpabilitatea” Rusiei în cazul Skripal.
  Guvernul britanic “a anticipat un răspuns de acest fel” al Rusiei, a mai spus May, o recunoastere implicita a existentei unui plan. Scurtcircuitarea politica a statului de drept s-ar putea transforma intr-un bumerang. Clasica versiune a “avocatului diavolului” (“Dar daca…?”) nu poate fi exclusa.

  Apreciază

  • Este posibil, ca cineva important din establishmentul Marii Britanii sa-si fi propus sa compromita imaginea doamnei Tereza May in ochii publicului si ai strainatatii, in preajma Bexitului.
   Nu ma mira naivitatea aceseti doamne, in fond, si noi avem o femeie la sefia Executivului (care confirma perfect dictonul ca ,,In spatele unei femei – aparent – puternice se afla un barbat si mai puternic”).
   Mari oameni-female, precum Margaret Hilda – Baroness Thatcher si/sau Indira Gandhi nu prea cresc in copaci. Acolo, cel mult, cresc mere pe care un sarpe primordial le lustruieste pentru Alba ca Zapada din organizatia #MeToo. (Z)

   Apreciază

 8. trexsr scrie:

  ,,Avem o obsesie ce vine din istoria securistoida, si care nu ne trece nici macar cu antibiotic „Hellvig”. Foarte asemanator cu constructia KGB-ista a lui Putin. La noi pare insa mai european, asa, de ochii lumii bune, dar in esenta, suntem la fel de „democrati” ca si rusii. ”

  De acord cu ,,obsesia”, dar va rog (ca prieten) sa veniti (si) in prezent. Exista suficiente indicii ca SRI este re-construit pe/ dupa model structural si politici specifice CIA si FBI. In plus, chiar si DNA era si probabil inca este penetrata si…comandata de ofiteri ai CIA, prin intermediul Ambasadei, ce aveau (se spune) birouri dedicate in imobilele Directiei Anticoruptie.
  De unde pana unde permanenta trimitere la KGB si la Vladimir Putin, chiar si cand afara ninge ?

  In paranteza, un mic comment amuzant:
  La Iasi este, in acest moment, foarte frig (-7 gr.C) si s-a asternut un nou strat de zapada. La televizor, o comentatoare:
  ,,Tot de la rusi vine (valul de aer polar n.r.), nu-i asa ? ”
  ,,Nu (raspunde reprezentanta de la Meteorogie n.r.), vine de la nord-vest, din zona scandinava”.
  Hopaa…iata cat curaj necenzurat (era transmisie live) !
  Moderatoarea privea, blocata, cam chioras. Cum se poate asa ceva, ca tot ce e rau pentru Romania sa NU vina de la rusi ? (Z)

  DACA Romania ar detine servicii si institutii configurate dupa planuri KGB-iste, am avea, asa cum si dvs spuneti, mai multa coerență, liniste si pace…nu ,,razboi si pace”.
  (Z)
  ps
  Cred ca ceea ce i s-a intamplat lui Sebastian Ghita, are o explicatie destul de simpla (dupa parerea mea): Ghita, in calitate de ofiter al SRI si om de afaceri apropiat de institutii (prin activitatea firmelor sale de soft profesional), ar fi incercat sa devieze orientarea serviciului catre interesele Romaniei, catre capitalul romanesc. A vrut ca SRI sa re-devina al Romaniei, asa cum si Securitatea lui Ceausescu s-a scuturat, la un moment dat, de influenta KGB-ista.
  Din perspectiva celor pe care le-am exprimat mai sus, totul pare cat se poate de limpede. Cel putin asa ,,vad” eu lucrurile in acest moment. Daca gresesc, asta e…n-as fi primul si nici ultimul.

  Ma intreb, totusi, prin ce anume a reusit Laura Codruta Kovesi sa dea impresia ca este de partea
  interesului national al Romaniei. Nu este exclus ca aceasta femeie sa depaseasca in IQ pe cei mai multi dintre barbati, chiar si pe Ghita, Dragnea, sau Victor Ponta. (Z)
  Singurul care a stiut tot timpul a fost (si este) Traian Basescu (care, probabil, se distreaza copios in fata paharului cu patru cuburi de gheata). Udrea nu stia nimic. In imensa sa grandomanie, credea probabil ca Ea este deasupra vremurilor, legilor, barbatilor, etc…..si ce mai puteti imagina domniile voastre.
  (Z)

  Apreciat de 3 persoane

  • @ZeV, era inevitabil sa avem aceasta strinsa colaborare cu americanii pe probleme de securitate, si sa imprumutam modelul lor. Nu vad nimic rau in asta, daca nu s-au depasit niste limite, adica americanii sa hotarasca cu serviciile noastre, cine trebuie sa fie ministri, si cine are nevoie de un dosar si scos din politica.

   In ce-l priveste pe Vladimir, el vine din aparatul KGB, asa cum Basescu venea dintr-un trecut militar (si securist). Basescu a foste mentorul formarii acestui tip de stat, cu un taraboste bine versat in ale securismelor, si cum trebuie anihilati dusmanii politici (vezi cazul dlui Nastase). Vladimir se spune ca si el isi elimina adversarii cu metode…iliberale. De exemplu cum a scapat de Nemtzov, sau cum isi aresteaza protestatarii (trupa de fete punk, numai le stiu numele , ceva cu pisici :)).

   Adevaru-i ca in ultimul timp am vazut si in SUA ce miscari sunt cu serviciile lor, ce mari crize de cind cu Trump, si ce lupte acolo publice. Deci, nu e o chestie pur ruseasca, doar metodele de a scapa de adversari la rusi sunt mai…definitive.

   Apreciat de 1 persoană

   • Când unul vinde țara și fuge cu banii nu poți să lași treaba nerezolvată pe mâna Providenței! Într-un fel sau altul trebuie să plătească. Un exemplu bun și o învățătură de minte și pentru alții cu idei asemănătoare.

    Pe de altă parte, faptul că Navalnîi a fost arestat la Moscova pentru instigare la boicotarea alegerilor, arată că acolo se respectă legea. Asta trebuiau să pățească toți cei care au făcut la fel în România înainte de referendumul cu erata cu bucluc! Să nu se burice nimeni aiurea! Rușii AU un LIDER pe care și-l doresc și care a spus sus și tare: „Rusia este pentru ruși!” Nu este Putin cel care a inventat asta, el doar aplică adevăruri dovedite de istoria omenirii: la Roma te porți ca romanii! Nu pui fetele să-și lungească fustele ca să nu lezeze ochiul refugiatului, ci îi arăți acestuia ușa!

    Apreciat de 1 persoană

   • @Ana, discutia asta despre ce ar trebui sau nu sa li se intimple tradatorilor e foarte lunga. Eu si serviciile, baba si mitraliera 🙂 Nu cred nici ca trebuie ucisi nici torturati. Iar bratul lung al securitatii statului ar trebi sa stea la el acasa, asa vad eu idilic treaba. Ca si americanii si rusii procedeaza cam la fel aici (vezi Snowden, daca si-ar arata moaca in spatiul american ar fi mort probabil).

    Mie imi place pacea, si frumosul, si sarmalele si mai nou muzica asta mai veche romaneasca…

    Apreciază

 9. Ghita Bizonu’ spune:
  MARTIE 16, 2018 LA 8:43 AM

  Vorba doamnei Ana……chiar așa, sa fie Victor Ponta ,,țapul de serviciu” suprem ? Nu pare foarte plauzibil (asa cum nu convinge nici ,,scenariul” britanic).
  Sa mai și gandim dom’ Ghită și, dacă se poate, cu calm. Prin ,,roșul” din fața ochilor nu penetrează decât ce se găsește în mentalul nostru profund, generând o proiecție de tip hologramă. Nimic nu răzbate, invers, catre minte din afară, din lumea reală.

  Apreciază

  • nu tapul ci tontul … „pisicu” cum ii zice Base insultand nemeritta pisicile.

   Individu care a primit PUTEREA si a preferat sa o traficheze in folosul celor care .. care il urau. Iresponsabiul imaturizat care si-a dat demisia prin faceclabuci

   Nesimtitl care nu are decnta sa se retrafa in ibscuritatea in care singir s-a bagat!

   Si tu num mai fa atat pe gatatmelata …. ca oricum mirosi a comunitra basciist! Poate pe imaturul mongoloid l-ati pro0stot da nu iti merge si cu cei maturi!

   Apreciază

  • Victor Ponta nu este vinovatul de serviciu in aceasta tara . Insa , tradarile lui si lipsa de caracter evidenta , il prezinta ca pe un personaj dizgratios , in ciuda anumitor calitati pe care le are .

   Apreciază

 10. George Ban

  Imi plac metaforele, in masura ca in care nu includem in definitia metaforei si injuria. Se pare ca pentru simpatica, erudita si energica noastra colega (doamna Luminita), sfera de cuprindere a metaforei este ceva mai flexibila si mai extensibila decat pentru mine. Cel putin atunci cand scriu pe blog amicii domniei sale ,,cu mult prea multe fețe” in scopul combaterii ( a se citi ,,executiei”) colegilor nostri muschetari. In acest caz specific pare ca orice este permis, dupa parerea colegei noastre. Pui eticheta de ,,metafora” si gata. De aceea am intervenit. Nu-mi plac provocarile si mistocarelile ieftine, oricat de inzorzonate ar fi acestea, dpdv literar.
  Oricui, care se exprima civilizat, ar trebui sa i se permita sa posteze pe blog. Cei doi colegi muschetari se incadreaza in cerintele limbajului decent, chiar daca exprima pareri care nu convin unora. Nu ma intereseaza ce scriu, sau ce au scris, pe alte bloguri.
  Toti, indiferent ca de valorosi si cat de ,,publici” ar fi in viata reala, au exact aceleasi drepturi si obligatii, lucru elementar pe care o colega atata de inteligenta, precum doamna Luminita, ar trebui sa si-l insuseasca fara rezerve si exceptii.

  Apreciază

  • Deci am avut dreptate, nu sunteti capabil sa o intelegeti pe Dna Luminita Arhire. Nu e nicio nenorocire, nici eu nu inteleg japoneza. Dar nu sunt furios pe japonezi pentru asta!

   Apreciază

   • In afara idolatriei față de un ne-muritor virtual chiar nu ai nimic de spus ? Macar ceva barfe de la bufetul Congresului ? Cand face nunta domnul Liviu Dragnea ? Dupa ce s-a afisat in prim plan cu ultima achizitie blonda, tinuta de mana chiar de Sefa Executivului, nu prea mai are de ales.
    ..Nu stiu ce va spune Carmen Dan. Presupun ca isi va pastra rolul si in noul context politico-marital.

    Apreciază

 11. Amalia spune:
  MARTIE 16, 2018 LA 8:37 AM

  Congresul PSD a fost statutar. Oi fi, eu, mai catolic decat Papa, avand asteptari mai mari de la activul si pasivul acestui mare partid.

  Apreciază

 12. Am observat că din partea Rusiei a participat la această conferință un reprezentant al Ministerului de Externe , dar din partea României au participat doar foști și istorici. Oare nu au primit învoire sau, îngrijorați de situația internațională, și-au ascuns capul în nisip, precum struții, neștiind nimic.
  România nu mai are diplomați. Ce s-a întâmplat cu școala noastră de diplomație sau ce s-a întâmplat cu diplomații de carieră?. Credeți că România mai poate fi mediatoare între NATO,UE, pe de o parte și RUSIA, pe de altă parte?. Președintele Johannis este în stare?. El va face ceea ce îi vor dicta stăpânii lui.El știe una și bună: toți politicienii, foști și actuali, sunt niște penali nenorociți.

  Apreciat de 1 persoană

 13. Nu am inteles aceasta raceala diplomatica ,cred ca nu este in favoarea Romaniei .Toate tarile dezvoltate din. Europa au relatii deosebite cu Rusia , noi nu , noi respectam ce ne impune , cu toate ca este foarte necesar sa fim atenti cu Rusia chiar daca ne este intun fel adversar .Felicitari pentu pasi facuti .Reluarea relatiilor economice cu Rusia ar fi o mare afacere a pt .viata economica mai ales pentu fermieri romani .

  Apreciat de 1 persoană

 14. Îmi cer scuze, pentru unele imagini de pe videoclipul cântecului lui Furdui Iancu, cu care nu sunt de acord. Pe vremuri, când militam împotriva remaghiarizării ceangăilor din județul Bacău, primeam scrisori de amenințare și de batjocoră, în care era strecurată câte o hartă, Aceasta reprezenta Ungaria cu Transilvania, în centrul căruia se afla un unguraș, aplecat, cu pantalonii și izmenele în vine, cu o săgeată către România, cu urarea să-l pupăm în dosul dezgolit. De aceea, nu pot fi de acord cu imaginile de pe videoclip, care profanează simbolurile altei țări, făcându-mă că uit, că în perioada dualismului, la Câmpia Turzii, pe locul unde a fost ucis Mihai Vitazul, exista o piatră ,,comemorativă”, pe care scria îndemuri pentru călători, să urineze de trei ori acolo unde a fost ucis netrebnicul de valah. Mai cred încă, că putem fi mai înțelepți decât ei și nu trebuie să-i copiem.

  Apreciază

 15. De unde stia Ponta ca lui Liviu Dragnea i se pregateste un flagrant ? Cum adica Victor Ponta a negociat cu procurorii sa-l lase in pace pe Liviu Dragnea ?

  http://evz.ro/ingrid-mocanu-ponta-mizerii.html

  Toate aceste declaratii de mai sus ale lui Victor Ponta demonstreaza fara de tagada ca acesta era parte din sistemul paralel de putere securista care guverna Romania .

  Si valideaza inclusiv afirmatiile de mai jos ale lui Codrin Stefanescu

  https://www.dcnews.ro/lista-neagra-tefanescu-am-convingerea-ca-arestarea-lui-nastase-s-a-facut-cu-binecuvantare-din-psd_584476.html

  Apreciază

 16. Am onoarea domnule presedinte sa va salut!Cu mare placere citesc articolele dumneavoastra,se vede de la o posta cum am pierdut,prin politica democratiei, o personalitate ca dumneavoastra,umbland,invitat fiind pe la toate forurile internationale,fara un portofoliu expres din partea Romaniei! Imi pare rau ca nu au participat la aceasta conferinta ministru de externe al Romaniei si multi altii diplomati din Ministerul de Externe al Romaniei,ca de exemplu domnii Aurescu si Dungaciu. Sigur,putea participa si presedintele Romaniei,domnul Klauss Iohanis,sau domnia sa nu este interesat de vecinii,care oricand,pot spune,dobraie utro. Pana la venirea UE sau NATO sa ne salveze,acestia vor constata ca nu mai existam!!! Si atunci haideti sa cugetam bine si sa analizam,cine ne-a mintit si ne-a furat mai mult,cu blandete. In rest va doresc sanatate,iar prin activitatea dumneavoastra de adevarat roman si patriot sa contribuiti la Reunirea Basarabiei cu Romania! Pe felia mea,de cetatean roman si de activist in cadrul Uniunii ” VATRA NOASTRA ROMANEASCA”,consider ca imi fac datoria. Ce ati zice de a va lansa candidatura pentru functia de Presedinte al Romaniei la alegerile prezidentiale din 2019? Voi reveni.Cu stima Miroslav.

  Apreciază

 17. @ Oscar Wilde, 18 martie, 12.39

  Explicaţia este că Rusia duce o politică de deschidere şi de perspectivă, în timp ce România, nu.

  Apreciază

   • Aramis spune (adresandu-se doamnei M.E.P.):
    MARTIE 19, 2018 LA 3:02 PM
    ,,Serios? De cand Rusia Duce o astfel de politica ( dar nu a aflat nimeni) . Si cum ar trebui Romania sa duca ” o politica de deschidere si de perspectiva” va rog? Dezvoltati.”

    Cer permisiunea sa dezvolt eu: Romania ar trebui sa afle ca politica dedicata interesului national este ,,rotunda”, ca si Pamantul de altfel. Ma rog, un geoid/elipsoid/terroid/telluroid (etc) de rotatie, dar tot aia e….

    Apreciază

 18. Urmărind opiiniile exprimate de alți comentatori pe acest blog, simnt că este cazul să mai scriu ceva.
  Eram convins că parabola din povestea cu „ … lupu … lupu … lupu … a venit lupu la stână” există, dacă nu în variantă locală, măcar ca o preluare, în toate culturile lumii. Se pare că nu.
  Sau poate sunt unii care, speculând faptul că în sistemele de educație din toată lumea se insistă pe ideea întajutorării, s-au obișnuit să alarmeze lumea. Cât le-o mai merge „șugubeților” nu știu, dar sunt semne vizibile că, exceptând cazurile de IQ sub100, a cam trecut termenul de valabilitate al acestei sperietori! Am mai comentat despre această situație la vremea când s-a discutat despre faptul că nu s-a intervenit în Iran, după modelul intervenției, dovedită alarmă falsă, în Irak.
  În cazul României, cu extrem de puține excepții, sperietoarea cu rușii .. rușii .. încă funcționează și asta pentru că, în primul rând, CHIAR RUȘILOR LE CONVINE! Eu m-am lămurit că este așa la momentul când Ministerul de Externe al Rusiei a emis un comunicat prin care își arăta revolta pentru că fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, apăruse costumat cu o uniformă zisă SS, dar care era a Wehrmacht-ului. Sigur, a fost un comunicat de genul celui apărut pe site-ul Departamentului de Stat, mai acum vreo 2-3 luni, despre care s-a zis că a fost o opinie de P.R., dar, așa cum știm INTENȚIA CONTEAZĂ (în ambele cazuri!)

  P.S. Nu știu dacă ajută cuiva dar vreau să amintesc, în contextul comentariilor despre Sebastian Ghiță, că în interviul recent acordat de Elan Schwartzenberg la B1TV, acesta a declarat :
  „Cu domnul Ghiță nu am niciun fel de problemă”, a zis acesta. „M-am întâlnit cu el, la un moment dat, în 2011. (…) Am intrat într-un joc foarte mare. Dacă mă ajută Dumnezeu, voi scăpa, dacă nu, o să ajung în pușcărie sau la trei metri sub pământ. Cuvintele lui Sebi Ghiță” .
  Sper că-l va ajuta Dumnezeu, dacă nu cumva apucă să-l mănânce „sfinții”! Cei mai periculoși sunt sfinții de la A3. Se înțelege că haita de la A3 atacă pe Ponta, pe motiv că acesta nu s-a dezis de Daniel Constantin și pe Ghiță pentru că-i prieten cu Ponta?!

  Apreciat de 2 persoane

 19. In ziua alegerilor prezidentiale ruse, Romania sfideaza Kremlinul: Ministrul de Externe Melescanu, co-semnatar al unui document care nu recunoaste reunificarea Crimeei cu Rusia

  Inteleg foarte bine ca uneori diplomatia este precum jocul de biliard, in care efectele nu se obtin din lovituri directe si miscari rectilinii ale bilelor, ci din loviri indirecte si ricoseuri ale acestora. Dar chiar si asa, nu am inteles de ce ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Melescanu, a semnat, duminica, alaturi de omologii din alte sapte state europene (Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Suedia şi Ucraina) o declaratie de nerecunostere a reunificarii Crimeei cu Rusia. O declaratie similara separata a avut si Franta, tot duminica, zi in care in Rusia au avut loc alegeri prezidentiale, pe care Vladimir Putin le-a castigat cu un scor enorm (cu 73,9 la suta din voturi, potrivit exit-pollurilor), adaugandu-i un al patrulea mandat.

  Desigur, declaratia respectiva nu va schimba cu nimic rezultatul scrutinului si realitatea Crimeei, care este pamant rusesc si parte integranta a Rusiei. Poate tocmai din acest motiv, diplomatia Romaniei nu ar fi trebuit sa faca un gest aparent gratuit, care, din felul cum il va percepe Rusia sau de cum aceasta va reactiona s-ar putea sa ne coste scump, si nemeritat. Daca Rusia il va percepe ca un act ostil – ceea ce cred ca si este, Crimeea fiind tot atat de ruseasca pe cat este Basarabia de romaneasca -, care se adauga la cel privind scutul de la Deveselu, cu certitudine ca mugurii necesarei reapropieri de vecinul de la Est si ai bunei vecinatati va cunoaste un nou inghet. Chiar nu ne-am putut abtine, ori am facut-o pentru a fi pe placul cuiva sau, mai rau, la ordinul cuiva?

  Apreciază

 20. MIC off topic
  Prin anii 90 „lumea spera” ca Algeria se va demcoratiza.. Alegeri .. cam castigate de islamisti, lovitura de stat militara islamistii se apcuca sa decapiteze sate intregi sau macar cate 100-200 dintr-un sat .. Guvernu incearca sa ii reprime da pana la urma distribie arme satenilro mai izolati.. si la salam. Adica pace

  Urmeaza Bosnia .. islamistii alearga sa dea un ajutor islamic… ALgerienii sunt preznti in primele randuri.. (ca in Algeria era un aer nesanatos ptr ei si ei alergici la polenu se 7,62/39 care emanau satele)

  In Aflanistan al Qaeda preia puterea … Algerienii se retrag discret din Bosnia …

  9/11 – unu dintre cordonatorii atentatului era un algerian trecut prin Bosnia.. vin americanii in Aflanistan.. algerienii se cara si nu se mai aude de ei.

  Americanii se duc in Irac .. si islamistii brusc capata curaj in in Irac (nenea Sadam ii tine cuminti in moschei. Daca nu erau cuminti in moschei erau frageziti in psucari) su unu Mikada al Satîr de prfesie cleric si predicatir silamic devine vedeta de presa mai ales prin cei cca 18.000 de insi inarmati ce saluta cu salve predicile.

  Primavara araba. Peste tot cad regimuriel nedemocratice si prolifereaza islamistii…

  „Revoltataii” din Siria au drept de ambasada in SUA. Adica si al Queda are drept de ambasada..

  Apreciază

 21. Absolut socant, dle Nastase. Am vazut documentul din 10 Oct. 2012 de la Comisia Europeana al lui Barrosso, in care Comisia cerea imperativ Guvernului Romaniei sa prezinte pasii urmatori pentru judecarea dosarelor Copos (3), si pe locul 2, a lui Adrian Nastase. Pe Antena 3 la Sinteza Zilei. Daca acest document este autentic, sunt multe lucruri de comentat:

  1. Cine a trimis la Bruxelles din Romania lista cu cei care trebuiau pedepsiti?
  2. Cine era PM in Guvernul Romaniei, si de ce ce nu au condamnat public aceasta implicare directa a Comisieu UE in chestiuni ce NU tin de mandatul ei?
  3. De ce Don Basescu dela Secu, nu a informat romanii despre abuzul Comisiei UE?

  Faptul ca ne tratau ca pe o colonie nu mai e o noutate, pentru ca noi vroiam si ne placea, mai ales lui Base, care avea sansa sa isi elimine adversarii politici. Noutatea este insa, ca noi insine ne-am aplecat grumazurile sa fim tratati ca pe o colonie, incepind cu tradatorii gen Macovei.

  O alta intrebare: daca Polonia, Ungaria, Cehia au stiut sa isi apere interesele in fata Comisiei, noua ne-a placut tradarea. Ne-a placut tare mult. Securismele. Wow, ce super sa ne bagam la zdup oamenii de valoare.

  Intrebare: daca Rusia ar fi de acord sa ne dea Basarabia, si sa ne garanteze securitatea ca stat unit cu Basarabia, impreuna cu Ungaria, Austria si Germania, noi am mai vrea in NATO? In UE poate am mai vrea o perioada.

  Sa nu uitam ca Trump dispretuieste UE, si ca doreste relatii bilaterale. Daca am putea negocia real cu Rusia, si daca SUA ar accepta, am putea sa facem un pas inainte fata de aceasta UE imperialista si colonialista? SUA lui Trump vor detensionarea relatiilro cu Rusia. De ce nu am incepe cu Moldova si Transnistria? De ce nu am relaxa aici si crea putin mai multa incredere?

  Nu trebuie eu sa spun dar se vede cum se schimba timpurile foarte rapid. Nici macar SUA nu mai sunt multumite cu ceea ce sunt. Apare ca si acolo ca serviciiile lor sunt implicate in politica, si ca exista candidati sub acoperire. Daca se intimpla in SUA, cea mai exemplara democratie, ce pretentii mai avem pe Dimbovitza?

  Da, Rusia a incalcat dreptul international cu anexarea Crimeeei, dar si SUA si UE au facut-o in Kosovo, asa ca nu exista ingeri aici. Marile puteri fac ce vor, si incalca dreptul international, pentru ca acesta se aplica doar la catzei, nu si la dulai. Insa exista marea plictiseala in relatiile internationale. Ne plictisim de status-quo. Ne plictisim de aceasta UE autista, care functioneaza pe mai mult viteze, si intotdeauna in interesul celor bogati. Hello, Mr. Putin, inteleg ca aveti deja peste 70% din voturi numarae deja: what are you going to do about that? Pe intelesul dvs, shto vi budete zdelati?

  Apreciază

 22. De sobolanul asta de Basescu nu se mai ocupa nimeni ? Pana la urma , jegosul asta este BENEFICIARUL , ORGANIZATORUL si SEFUL HAITEI asteia care a distrus tara asta in ultimii 13 ani !!! El a creat sistemul acesta odios pe care acum il critica cu juma’ de gura …

  Ce mai fac comisiile alea SPP , SIPA si SRI ? Daca sunt in criza de inspiratie , nu trebuie decat sa ia ziarele din ultimii 13 ani si sa inventarieze nelegiuirile acestui nemernic .

  http://adevarul.ro/news/politica/basescu-presedinte-nu-revoca-o-kovesi-cauza-urletului-public-lasa-o-sa-si-duca-mandatul-obliga-o-cearna-dna-negulesti-1_5aaebc38df52022f75bafea3/index.html

  Apreciază

 23. Nevoia stimei de sine nationale

  Este corecta observatia privind “auto-victimizarea”. Cred ca trebuie sa iesim din “groapa” auto-victimizarii si acceptarii culpabilizarii la nesfarsit din cauza regimului fostului presedinte Nicolae Ceausescu. Daca am face acest lucru, am fi probabil surprinsi sa vedem ca altii nu se auto-victimizeaza si nu accepta sa fie culpabilizati din cauza “atomizarii” japonezilor, “napalmizarii” vietnamezilor, “vandalizarii” irakienilor, “terorizarii” sirienilor” etc. Dimpotriva, i-au urcat pe responsabili pe socluri, si-au asumat istoria si si-au dezvoltat stima de sine cu “visuri” si “maretii”.Mergand pe excesul de memorializare inhibanta a unor evenimente din categoria “victimizare-culpabilizare”, ar insemna ca dupa plecarea lui Trump de la Casa Alba sa urmeze o lunga perioada de digerare a erorilor si vinovatiilor de leadership ale perioadei sale. Sunt incredintat suta la suta ca nimic din asa ceva nu se va intampla, ci chiar de a doua zi vor rasuna fanfarele si triumfalismul. Trebuie si noi sa invatam din astfel de lucruri, sa fim o natiune care invata, incepand cu stima de sine. http://www.contributors.ro/administratie/paternalismul-ratat-al-lui-daddy/

  Apreciază

 24. Nu ma mir ca la ora asta Putin are 76% (dupa ce s-aunumarat 77% din voturi), Grudinin (comunist) 15%, Jirinovski 6%. Astea sunt fortele politice din prima linie a Rusiei.

  Dar, am remarcat 1.15 % pentru doamna Sobchak, o supriza placuta, inaintea celorlalti candidati sub 1%. O sa spuneti, ei si ce? Sobchak a fost singura femeie dintre candidati. S-a plasat inaintea comunistului celuilalt, Yabloko si un alt liberal nesemnificativ. Are o sansa data viitoare, daca stie sa o joace si e lasata si nu arestata.

  Putin e marele winner, si asta confirma acest status quo in Europa, unde doamna Merkel a cistigat iar. Pare un joc cu suma nula.

  Dar vibratiile puternice din Europa de Est vor schimba UE. E important ca Romania sa schimbe macazul, si clasa politica sa constientizeze ca securismele nu duc Romania pe inalte culmi europene. Dupa cum vedem UE inca ne considera o colonie, iar politica fostei Comisii a lui Barrosso fata de Romania nu e inca contestata pe fata de cea a lui Junker/Timmermans.

  Traim vremuri foarte interesatnte, si Rusia poate avea chiar o carte de influenta pozitiva, daca stie sa joace alaturi de Trump. O sa il vedem pe Putin in noul mandat, ce va spune despre Trump…si invers.

  Apreciat de 1 persoană

 25. Vreau sa va mai fac o destainuire: muzica ruseasca „usoara” ce o promoveaza aparatul de propaganda, pe Pervai Kanal si nu numai, ma ucide. E groaznica! Standardul e un individ cu voce guturala care vorbeste apasat in loc sa cinte pe o linie melodica cu nelipsitul acordeon. De obicei cinta despre tovarasii de lupta, de jertfa lor in razboi. Groaznic cred eu! De la groznai, sa obligi toti artistii astia sa urmeze propaganda asta, mi se pare surrealist in sec 21. Mama, ce mai iubesc cintaretii astia soldatii, apar numai pusti si tancuri si tunuri in clipurile astea. Absolut ca pe vremea lui Brejnev!

  Ei, daca vreun rus ar vrea sa cinte hip-hop, sau rock, sau Justin Timberlake (care mie nu imi place), pare ca ar fi un act e tradare nationala.

  La TV la ei, doar propaganda anti-occidentala, si proslavirea rusismului, a natiuni ruse. OK, chiar nu mai exista nimic pe lumea asta decit rusi? Phew, mama care m-ai facut, ce bine ca sunt roman, hibrid, canadian, dar si roman. Drumurile noastre toate….se vor intilni vreodata.

  Traiasca Dan Spataru, un mare artist al Romaniei Eterne!

  Apreciază

 26. @ AN
  În sfârșit se întâmplă și lucruri normale în această relație … deși USR-ul o să strige că IAR A AVUT DREPTATE! că a spus el demult că Rusia… și Coreea de Nord…mai nou, Polonia, cred… Păi, cetățean român supărat și # REZISTENT dacă nu te ajută inteligența, mă gândesc că măcar instinctul ar trebui să-ți dea niște ghionturi.

  Apreciază

 27. CĂPCĂUNULE, CÂTE FEMEI GRAVIDE TREBUIE SĂ MĂNÂNCI LA MICUL DEJUN CA SĂ TE DECLARI SĂTUL?

  Lupta „unităților de elită” cu femeile gravide reprezintă o pagină de glorioasă istorie contemporană pentru dârza instituție a „statului de drept” numită DNA … iar România, caracterizată de o omenie ieșită din comun, nu se-nfiorează de așa o frumoasă suită de victorii și nici de încolonarea către arestul preventiv a doamnelor cu prunci în pântece, lucru care nu este accident pentru DNA, ci este o practică obișnuită.

  Dacă ești redactor și platforma pe care scrii este ȘTIRIPESURSE.ro ( adică acea platformă care îl promovează, mai nou , pe George Mioc , un domn de o mare blândețe având ca ca deviză pașnicul îndemn „# la furci și topoare” ), te numești Gabriel Zamfirescu și, îmi închipui eu, n-ai fost gravid niciodată, îți permiți astfel de aprecieri de bun simț:

  „A devenit o modă ca deţinuţii din ţara noastră să reclame România la CEDO din cauza condiţiile foarte proaste din puşcării. Nu a făcut excepţie nici fata unui celebru fost baron local PSD. Aceasta reclamă condițiile inumane din perioada arestului preventiv, iar CEDO a acceptat plângerea. Este vorba despre Emanuela Pendiuc, fata lui Tudor Pendiuc, baron de Argeş.”

  Chiar! O modă, la naiba! Ce-ai avea de reclamat? Păi cam , ce vedeți mai jos:

  „Odată ajunsă la sediul DNA, procurorul care investiga cazul a lăsat-o să aștepte în hol timp de opt ore. În tot acest timp, reclamanta a fost forțată să stea în picioare și nu a avut acces la mâncare sau apă. I s-a luat declarația după opt ore, în prezența reprezentantului legal desemnat…” ( din Plângerea către CEDO)

  Ce s-o fi întâmplat după această primă „frăgezire”? Dacă nu știți, vă spun eu… a fost trimisă în arest preventiv, într-o celulă de câțiva metri pătrați , în care celelalte deținute fumau…i s-a refuzat tratamentul necesar pentru sarcină… nu i s-a oferit mâncare sau apă până a doua zi dimineața… Cel puțin așa zice Ema Pendiuc în plângerea de la CEDO… dar ce credeți, o fi câștigat? Sigur că a câștigat! Numai că Ema Pendiuc, fiică de baron local ( !!!) , înainte de a afla rezultatul, zicea: „…Nu am cerut daune statului român. Simpla decizie favorabilă a CEDO va fi suficientă pentru mine. Prin această acțiune încerc să atrag atenția autorităților competente asupra condițiilor inumane și degradante în care o femeie însărcinată este ținută în arest, în România. Adică într-o țară membră a Uniunii Europene” ( STIRIPESURSE.ro 11 septembrie 2016)

  Ia să mai vedem, a mai fost cineva într-o situație similară? Crinuța Dumitrean a fost… O mai știm?

  „Fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, a fost dusă de urgență la spital, vineri seara, după ce i s-a făcut rău în sala judecată…Dumitrean a fost luată cu ambulanța și dusă la Maternitatea Polizu, unde a fost internată joi seara, după ce i s-a făcut rău în timpul audierilor de la DNA…Fostei șefe ANRP i s-a făcut rău atunci când procurorii i-au spus că va fi reținută. Ea a fost internată în spital și nu se știe cât va fi nevoită să mai rămână în salonul păzit de polițiști. «Este însărcinată în 28 de săptămâni și trebuie să rămână în spital, pentru că este o amenințare de naștere prematură», a declarat managerul Spitalului Polizu”.( ZIARE.com , 27 noimbrie 2015)

  Ulterior, deși „onorata instanță”, formată parțial din Mariana Ghena, actuala șefă a CSM, a trimis-o în arest preventiv pe Crinuța, pe data de 28 noiembrie 2015, sporindu-i umilința și chinul de femeie însărcinată, o altă „onorată instanță” a scos-o din pușcărie pe 10 decembrie 2015 . Iar dosarul , subțire rău, s-a întors la DNA.

  Acum două zile Oana Mizil Vanghelie a povestit exact aceleași lucruri: ore întregi de stat în picioare pe holul DNA, nu tu mâncare , nu tu pahar cu apă… apoi audierea, alte ore nesfârșite, în aceleași condiții… era însărcinată în luna a patra. Făcuse tratament de fertilizare… Ema Pendiuc era în cursul unui tratament pentru evitarea unui avort spontan …

  Și-acum să vedem și partea nevăzută a lucrurilor….

  Hans Klemm, ambasador al SUA la București , pe 3 martie 2018, la evenimentul „Women of Romania”, 2018: „…Facem multe lucruri în cadrul Parteneriatului nostru strategic, iar o zonă specifică în care desfăşurăm o activitate foarte bună este în domeniul autorităţilor pentru aplicarea legilor. PROCURORII ROMÂNI și AMERICANI şi agenţiile pentru aplicarea legilor în general s-au bucurat de o COLABORARE foarte, foarte bună… Am putut să facem acest lucru doar datorită unui foarte bun leadership care există în instituţiile româneşti pentru aplicarea legilor şi în rândul procurorilor români. Astfel că noi avem o ÎNCREDERE DEPLINĂ în, de exemplu, Direcţia Naţională Anticorupţie şi în conducerea sa”

  sau:

  „În România, avem un parteneriat prin care PREGĂTIM PROCURORII să identifice, să investigheze şi să trimită în judecată cazurile de corupţie… Corupţia‬ rămâne un impediment major în calea progresului din această regiune. Toţi cei care caută să provoace probleme aici găsesc o poartă deschisă atunci când banii murdari pot cumpăra politicieni corupţi şi subminează guvernarea democratică şi statul de drept” ( Victoria Nuland, asistent al Secretarului de Stat al Statelor Unite, având în competența sa Europa și Eurasia, în timpul unei vizite la Dubrovnik, Croaţia, vineri 10 iulie 2015) .

  sau:

  „Justiţia română este într-un parteneriat strategic cu justiţia Statelor Unite din 1997. Justiţia Statelor Unite A INVESTIT în seminarii, în FORMARE PROFESIONALĂ , în conferinţe, în VIZITE DE STUDII , pe care procurorii români le-au făcut în SUA, pentru a vedea cum arată STANDARDELE CIVILIZATE în materie de justiţie penală. Eu pot să înţeleg îngrijorarea celor care INVESTIT în succesul unei justiţii independente şi au şi reuşit să obţină nişte rezultate foarte bune…” (Augustin Lazăr AGERPRES, 29 noiembrie 2017)

  Așadar, instructajul procurorilor români s-a făcut pentru ca aceștia să înțeleagă cum e treaba cu „standardele civilizate”… păi, măi băieți , pe voi asta v-a învățat MARELE LICURICI, acolo, la el acasă, cum să țineți femeile gravide nemâncate și fără apă, ca să obțineți o declarație sau un denunț ? Știți, minunaților , diferența dintre voi și ăia care au legat-o pe Elisabeta Rizea de păr, de cârligul lămpii, smulgându-i scalpul, e doar aceea că în noul MANUAL DE BUNE PRACTICI PENTRU A FACE OMUL SĂ RECUNOASCĂ ORICE metoda asta nu mai este trecută la „merită să încercați”. Celălalt „partener strategic”, din anii 50, o considera destul de bună, dar noul partener zice că nu se mai poartă…

  Am scris cele de mai sus pentru ca nu cumva să uităm cine I-A INSTRUIT pe băieți… și ca nu cumva să ne întrebăm de ce „partenerul strategic” are urechile înfundate cu ceară mai ceva ca marinarii lui Ulise , pe corabie, de câte ori vine vorba despre vreo faptă, oricât de inumană, a minunatului și neîndoitului DNA. Sau de ce bravul procuror Lucian Papici afirma cu deplină încredere în rezultatul metodelor sale civilizate: „ Ca procuror nu-ţi pui mănuşi chirurgicale şi extragi cu anestezie hoţul sau coruptul din om ! ” Nu, puiule, e bine să-i scormonești prin viscerele însângerate cu mâinile goale și cu ghearele cât mai ascuțite… abia așa vei simți satisfacția erotică a puterii!

  Apreciat de 2 persoane

 28. Mircea Popescu
  Problema noastra, a romanilor, consta in imposibilitatea aparenta de a construi o Romanie puternica in granitele actuale. Atat a romanilor din țară, cat si a celor imprastiati in cele patru zari, si la propriu si la figurat. Avem, noi, o Diaspora ? Sa fim seriosi. Personal sunt foarte sceptic ca ceva se va schimba in viitorul previzibil, din moment ce vad doar grupuri grupulețe care voteaza de mai multe ori ca niste zombies, sau scandeaza ,,Jos ciuma rosie”, ,,DNA sa vina sa va ia” si ,,Cine nu sare nu vrea schimbare”, raspunzand cu patos internationalist, fara vreo legatura cu patriotismul clasic, la apelurile anonime de pe Facebook.
  Au dreptate cei care spun ca nimic nu s-a schimbat dupa 1989: Am nimerit, din lacul rusesc in puțul capitalist pro-american, in care ne-am aruncat, benevol, cu capul inainte. Un puț complet gol. Imi imaginez senzatia provocata de impact, dar asta ne va trezi, in cele din urma. (Z)
  Vom putea iesi doar prin solidaritate, construind o scara din trupurile romanilor.

  Apreciază

 29. trexsr

  Mare adavar ati grait ! Sper ca in mod intentionat. (Z)
  ,,doar metodele de a scapa de adversari la rusi sunt mai…definitive (la rusi n.r.)”

  Vedeti de ce spun ca scenariul realizat in Marea Britanie, referitor la asazisa otravire a fostului spion rus, este total necredibil ?
  Serios vorbind, nici un mare serviciu secret din lume nu se compromite lasand urme. Si nici muribunzi. ,,Țintele” dispar pur si simplu si definitiv. E chestiune de orgoliu profesional pentru toti spionii si asasinii fara identitate ai CIA, NSA, FSB, Mossad, SIS or MI6, etc.
  Sa fim seriosi, domnule trxsr…..nu sunt mai definitive la rusi, decat la ceilalti. Daca ceva este universalizat in lume, acela se refera la procedurile serviciilor de pretutindeni. De aceea agentii profesionisti se cunosc si se respecta intre ei, ba chiar fac schimb de informatii, inclusiv despre metodele de tortura a ,,teroristilor”. (Z)

  Apreciază

  • ps
   ,,Nu vad nimic rau in asta, daca nu s-au depasit niste limite, adica americanii sa hotarasca cu serviciile noastre, cine trebuie sa fie ministri, si cine are nevoie de un dosar si scos din politica.”

   Nici eu nu vad nimic rau, DACA nu s-au depasit niste limite. (Z)

   Apreciază

 30. Ghita Bizonu
  O fi fost Traian Basescu un demon, dar a reusit sa construiasca ceva ce nici macar o supermajoritate nu reuseste sa demoleze.
  Si stii de ce ? Pentru ca nu a fost singur. Incearca sa-ti dai seama si fara ajutor cine a fost in spatele lui.
  Inca ceva…si repet, dom Ghita: Cu ura si furie nu vom reusi sa daramam sistemul basist. E nevoie de calm, inteligenta (multa inteligenta), corecta informare si unitate.
  Deocamdata ne mancam intre noi si il demonizam pe Victor Ponta. Voi continuati, n-aveti decat. Eu sunt mult mai circumspect in ceea ce-l priveste pe Liviu Dragnea.
  Problema (mingea) este la PSD, nicaieri in alta parte.

  Apreciază

  • Dar nici cu bascisti sub acoperire ca tine …
   Sau ca papagali ca Tonta .. care cand a avut momentul legal .. nu stiu ce facea!
   Care in loc sa dea un avetisment (Simleul Silvaiei de exemolu) trimis-a Lulutza la Briucseles pe LEAFA …

   Apreciază

   • Ponta a facut ce putea sa faca un premier lasat singur, atat de partenerul din USL, cat si de propriul partid si, colac peste pupaza, vanat de ,,statul paralel”. Cred ca i se trage de la sloganul de campanie ,,Romania este a romanilor”.

    Apreciază

 31. d’Artagnan spune:
  MARTIE 16, 2018 LA 9:38 AM

  ,,Ioan Rus, numit ministru de Interne în Guvernul Ponta si dat de Liviu Dragnea ca exemplu de pion al statului paralel, a fost ministru de Interne si pe vremea lui Adrian Nastase. Să întelegem că și lui Adrian Nastase statul paralel îi făcea echipa?!
  Prin urmare, individul ne spune că guvernele Năstase și Ponta au fost făcute de statul paralel, iar cele trei guverne ale lui Dragnea au fost făcute de ”Statul sunt eu!”. Adică de EL: Suprem Lider.
  Fără supărare, privind componența și eficiența lor, statul paralel chiar îmi pare inspirat în alegeri.”

  Domnule, chiar esti bun, nu esti strain de ceea ce inseamna logica. Intodeauna am apreciat inteligenta si umorul de calitate la semenii mei.
  Pacat ca partidele politice nu stiu sa utilizeze potentialul sustinatorilor. Pesedistii l-au aburcat pe soclu pe Dragnea, iar PNL-ul pe Orban.
  Alege daca poti, intre tuse si junghi.
  Mai bine bem un armagnac (secretul puterii muschetarilor). ,,Nick”-ul Athos o fi ramas liber ? (Z)

  Apreciază

 32. Dupa realegerea, duminica, a presedintelui rus, Vladimir Putin, toti ochii planetei s-au indreptat, luni, spre Casa Alba: Il va felicita presedintele american, Donald Trump, pe omologul rus?

  Ar fi un bun prilej pentru imbunatatirea relatiilor dintre SUA si Rusia, pe deplin justificat oficial de catre cutumele in materie, ca presedintele american, Donald Trump, sa-l felicite pe omologul sau rus, Vladimir Putin, cu ocazia realegerii acestuia pentru al patrulea mandat de sase ani, cu un scor electoral de peste 76 la suta din voturi, in cadrul alegerilor prezidentiale de duminica din Rusia. In treacat, as observa ca prilejul si motivatia sunt la fel de oportune si pentru presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Presedintele chinez Xi Jinping, el insusi reales, sambata, cu unanimitate de voturi, in fruntea statului chinez de catre parlamentul Chinei, a luat-o deja inaintea tuturor, felicitandu-l, luni, pe Vladimir Putin, si salutand o relatie sino-rusa “exemplara”. Referitor la presedintele american Trump, spre al carui asteptat gest de reciprocitate la felicitarile pe care presedintele rus Putin i le-a adresat in urma castigarii alegerilor prezidentiale americane din 2016 sunt indreptati toti ochii planetei, seful Casei Albe are si oportunitatea de a-si pune la punct criticii pentru presupusa “imixtiune” ruseasca care l-ar fi “ajutat’ sa-si castige mandatul. Nimeni nu-i poate reprosa lui Trump interactiunile americano-ruse la varf si politetea politica pe care cei doi sefi de stat, american si rus, si-o datoreaza unul altuia, si care in general trebuie sa existe in relatiile internationale. Este o chestiune minimala, cu care incepe alfabetul politic si diplomatic, inaintea oricaror probleme, oricat ar fi acestea de complicate. Prin intoarcerea felicitarilor lui Putin, Trump ar da o lectie tendentiozitatii si unilateralismului politicianist, prin a le opune caracterul necesar si legitim al interactiunilor cu omologul rus si cu omologii din lumea intreaga. Ar fi in acelasi timp si o lectie de autenticitate. Trump l-a atacat virulent, duminica, pe procurorul special Robert Muller – fost sef al FBI demis -, care ancheteaza presupusul amestec al Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA.

  Apreciază

  • Analiza ta de gradinita merita o replica extrasa din comentariul colegului Fragmentarium:

   ,,Presedintele chinez Xi Jinping, el insusi reales, sambata, cu unanimitate de voturi, in fruntea statului chinez de catre parlamentul Chinei, a luat-o deja inaintea tuturor, felicitandu-l, luni, pe Vladimir Putin, si salutand o relatie chino-rusa “exemplara”.
   Mentionez ca ambii lideri au fost re-re alesi si vor consolida ,,drumul matasii”. (Z)
   ps
   Cum o sa scoata SUA, Coreea de Nord din sfera de infuenta a Rusiei ? Vanzandu-i arme americane ? (Z)
   Motane, cand postezi, bea doar sucuri, fara alcool. (Z)

   Apreciază

 33. @Adrian Nastase

  Una e sa aiba relatii cordiale, si alta e apropierea de Rusia. Nu este in interesul national al Romaniei sa se apropie de Rusia. Romania nu a fost niciodata fericita ( incepand cu apropierea lui Cantemir de Petru cel Mare) cand s-a apropiat de Rusia. N-am iesit niciodata bine ( nici macar acceptabil) . Plus ca Romania a fost intotdeauna un importator de institutii, de tipologie administrativa si legislativa , si se sperie gandul la ideea ca Rusia ar putea exporta modele la noi. Avem deja experiente si experimente nefericite. Cat timp Rusia pastreaza ideologia panslavista ( fir rosu de la 1700 incoace) , Romania trebuie sa se apropie de Rusia cu pasi de pisica si cu armura la vedere . Cordial, desigur. 

  Nu degeaba Rusia e comparata cu ursul: te imbratiseaza, dar risti sa ramai fara suflare.

  Rusia nu va fi niciodata un model liber acceptat de catre cineva. Nu este , si nu stiu daca va fi in viitorul previzibil un exportator de politica.  Singurul mod in care Rusia stie sa se faca acceptata este modelul ” cu pumnul in masa si mana la sold” .

  Apreciază

  • Problema Romaniei este prejudecata istorica. In primul rand, cliseul ca noi, romanii, nu putem crea institutii si politici proprii, ci trebuie musai sa le importam. Imi dau seama acum cat de mult rau ne-a facut la mansarda regimul toxic al lui Traian Basescu. Revenirea va dura mult si cu sincope.
   Dupa parerea mea, o politica interna si externa coerenta si puternic sustinuta de institutii si cetateni este mai tare decat orice armura. Ca sa nu mai spun cat de multe resurse se pierd construind armuri far’de niciun rost. Deveselu este doar o mostra. (Z)

   Apreciază

 34. trexsr spune:
  MARTIE 19, 2018 LA 12:38 AM

  De ce cautati muzica pe televiziuni ? De unde pana unde televiziunile difuzeaza muzica de valoare (cu exceptia canalelor dedicate, cum ar fi Mezzo, sau Arte) ?
  Luati un abonament la Spotify, ba chiar si pe Yotube gasiti tone de muzica buna, pe toate gusturile.
  Mie imi place pianista Lola Astanova in duet cu violoncelistul est-european Hauser. Ce muzica……
  Dar il puteti gasi si pe afroamericanul Drake….moaama ce de bubuieli. Vă trebuie musai un subwoofer sa va puteti bucura de linia melodica superba a acestui interpret de versuri. Nu uitati sa consolidati lustra din tavan. (Z)

  Apreciază

  • ps
   ,,O sa il vedem pe Putin in noul mandat, ce va spune despre Trump…si invers.Ț

   Va asigur ca vor exprima idei in registrul diplomatic standard al limbajului civilizat, mai ales ca Putin este un profesionist in politica internationala, ajuns la al patrulea mandat.
   Oricum, nu limbajul este o problema, si nici macar lansarile de rachete deasupra Japoniei nu constituie un obstacol, daca lideri precum Trump si Kim Jong-un se decid sa se intalneasca, ba chiar sa stea de vorba tête-à-tête. (Z)
   Reamintesc vorbele celebre al liderului de la Casa Alba:
   ,,„Liderul nord-coreean Kim Jong-un doar ce a afirmat că „are butonul nuclear pe birou în orice moment”.Rog pe cineva din regimul său sărăcit şi înfometat să-l informeze că şi eu am un buton nuclear, dar acesta este mult mai mare şi mai puternic decât al lui, iar butonul meu funcţionează”, a scris preşedintele american pe contul său de Twitter. Reacţia imediată a comentatorilor din presa americană a fost să caracterizeze răspunsul preşedintelui american ca fiind unul „juvenil”, ce „nu poate ajuta în această situaţie”. Gordon Chang, expert în descurajare nucleară, a declarat pentru CNN că astfel de mesaje „fac Statele Unite de râs în toată lumea”.

   Mai inainte s-au gratulat cu epitete colorate precum ,,batran si senil”, respectiv, ,,mic si gras”.
   Ce conteaza, domnule trexsr ? In lumea de azi, cine se aseamana se aduna in cele din urma.(Z)

   Oricat de antipatic va este, presupun, Vladimir Putin, nu veti auzi de la un fost sef de serviciu secret decat cuvinte perfect masurate si adaptate contextului. Diferenta de clasa, ce compenseaza cu brio plusul de tehnologie americana si ,,uriasul buton” de pe masa prezidentiala din Biroul Oval. (Z)

   Apreciază

 35. Adrian B. spune:
  MARTIE 18, 2018 LA 10:59 PM
  De sobolanul asta de Basescu nu se mai ocupa nimeni ?

  Cine sa se ocupe ? Liviu Dragnea ? Marian Oprisan ? Marian Vanghelie ?
  Cei susnumiti au cu totul alte prioritati. In primul rand, sa impiedice (sa descurajeze) formarea unui al doilea partid social democrat (de centru – stanga) in Romania.

  Apreciază

 36. fragmentariumpolitic spune:
  MARTIE 18, 2018 LA 9:58 PM

  Exceptionale observatii.
  Intr-adevar, semnarea de catre Melescanu a acelui document de nerecunoastere a actualului statut al Crimeei (pamant eminamente rusesc) , este in mod evident indreptat impotriva interesului national al Romaniei.
  Cum spuneam in alt comment: Melescanu a atins varsta de pensionare.

  Apreciază

 37. E …. cum sa zic
  PROASTA Dimineata!
  (- 4 grade, polei , inourat si stiri asortate cu vremea)

  Inca o data constat ca desi suntem „la un click distanta” de price inmfotmatie … trebeuieste si un pic de memortie daca nu vrem sa patim ca talgarul Buzila dintr-o poveste de Lem (Ciberiada) . Adica sa murim suficati de zgomotul informatic…
  Aptopos de stiri asortate cu vremea iesi la iveala docomenetu ala din 2012 al bruxeloazelor

  Până acum erau doar bănuieli, acum au apărut și dovezi, cum au apărut dovezi și pe plan intern despre felul în care se realizează justiția cu obiective politice. Din păcate, acești ani în care Traian Băsescu conducea România și avea complici la Bruxelles pentru diferite interese a dus la decapitarea clasei politice. Nu spun, unii au făcut greșeli politice, probabil și eu am făcut greșeli. Dar este clar că în situația de acum România pare redusă la un nivel de leadership care nu poate să urmărească cu atenție, să decidă, să reacționeze, să se implice în aceste mari crize care se profilează.” mneavoastra cut paste de pe stiripesurse

  Se pare ca si dvoastra ati uitat … ca pana si mie mi-au trebuit cca 36 de ore sa imi aminstesc ca este virba despre stiri vechi!
  Ca apareau pe aici unii si unele strasbitgaoaze in carne si oase si la masa anticoruptiei cereau crocodil la protap (Nastase Adrian) si rechin la tava (Adrian Nastase) ..
  Si aducandu-mi minte de asta am dat un searci (ca sa rimeze cu sraci) „Adrian nastase Ghita Bizonu crocodili rechin” si am gasit ce mai ziceam io in vechime :

  La articolul „Rezistenta la opresiune si dreptul la insurectie ” din decembrie 4, 2011 la 8:59 pm eu scriam Iar amicii dvoastra din IS asteatpat cu bale la gura ca in meniul justitiei sa apara file de rechin si cotlet de crocodil , Ghiciti cine este furnizorul desemnat al acestor „specialitati”?
  Mai tarziu la 1 aprilie 2012 urmeaza „Sacrificii rituale ” la ora la 10:56 am acelsi mandel scria ca cum „Pai de ce uitati ca dezonor organismele strasburgaoze au cerut friptura de crocodil si file de rechin la marele festin al anticoruptiei ?! (delicios mi se pare ca lupat anti a inceput cu eliberarea unuia arestat ptr mita – arestata in timppu odios al guvernului dvoastra!!! si si repunerea in functii a 2 judecatoare cam „nedelicate” …). Si ca dvsoatra erati furnizorul delicateseolor cerute (una .. nu ii tin minte numele , social; democrata zicea porin 2005-2006 :numa plevusca ? Nu se prinde nici un rechin?! Care credeti ca era rechinul ?!?)

  asa ca curat ritualic

  ca degeaba esti premonitus daca uiti ca dupa seppuku nu mai are rost pocainta.
  Apropos tocmai v-ati oferit ca material de iluminare publica ptr un act-de-credinta de model portughez …

  Mde ..
  Sper ca ziua asta nu se va incheia si mai prost decat incepu… (na! Mai am niste senzatie de durere in muschiulet. Ma rog nu mai caut denumirea stiintifica da la macelarie ii zice muschiulet)

  Apreciază

 38. trexsr spune:
  MARTIE 18, 2018 LA 10:50 PM
  ,,Absolut socant, dle Nastase. Am vazut documentul din 10 Oct. 2012 de la Comisia Europeana al lui Barrosso, in care Comisia cerea imperativ Guvernului Romaniei sa prezinte pasii urmatori pentru judecarea dosarelor Copos (3), si pe locul 2, a lui Adrian Nastase.”

  Ati vazut dvs un document oficial de la CE ? Daca da, dati-mi si mie un link sa-l vad si eu. Cu antet si semnatura.
  Credeam , candva, ca doar telespectatorii televiziunilor basiste sunt manipulati. In prezent , nu cred, sunt convins ca TOATE televiziunile manipuleaza, raspunzand unor comandamente si in conformitate cu interesele patronilor si actionarilor diferitelor trusturi de presa.
  Este ilogic sa existe un asemenea document decredibilizator pentru Comisia Europeana, dar, pentru domnul Gadea nu conteaza. El spune mereu EXACT ceea ce telespectatorii sai fideli asteapta de la el. Important pentru acest individ este sa ,,albeasca” cu orice pret imaginea mafiotului de Teleorman, sustinut de matusalemicul baron de Vrancea.
  Evident ca nu mai au timp sa vorbeasca si de Basescu, spre exasperarea colegului Adrian. B. (Z)
  Cum va puteti imagina că de la Comisia Europeana pot veni in Romania documente cu NUME DE PERSOANE VIZATE DE JUSTITIE ? Este mult sub nivelul dvs sa credeti asemenea prostii de grupa mica la gradiniță.
  C.E. EMITE DOCUMENTE CU DIRECTIVE, PRINCIPII, REGULI SI CONDITIONALITATI. Atat si nimic mai mult.
  Este adevarat că, atat Basescu, cat si Victor Ponta s-au intalnit, dupa invalidarea Referendumului, cu Jose Manuel Barroso, prilej cu care s-au bifat cateva principii (11 n.r.) care sa fie respectate de liderii principalelor institutii din Romania, principii insusite tacit si de Crin Antonescu.

  Restul e vrajeala antenista, stimate coleg.

  CITEZ:
  ,,Premierul Ponta a spus ca a constatat faptul ca relatiile dintre Romania si institutiile europene „au reintrat pe un fagas normal, pozitiile s-au reechilibrat foarte mult” si ca i-a transmis presedintelui CE ca „Romania este o garantie pentru partenerii europeni”.
  ,,Premierul Victor Ponta a declarat luni, dupa intalnirea cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca oficialul european nu i-a reprosat nimic, apreciind chiar ca Guvernul de la Bucuresti a respectat cele 11 cerinte ale CE.”

  IN SCHIMB, domnul Antonescu spune (in Romania n.r.): ,,Nu e normal ca dl Barroso sa dicteze si sa aiba o atitudine partizana fata de Traian Basescu”

  Bun. Totusi, ,,dictatul” domnului Barroso nu l-a impiedicat pe imprevizibilul Crin sa schimbe abrupt macazul politic al PNL:
  CITEZ:
  ,,Intr-o declaraţie comună, preşedintele ALDE, Graham Watson şi liderul Grupului ALDE, Guy Verhofstadt precizează că decizia „nefericită” a preşedintelui PNL, Crin Antonescu, de a propune conducerii partidului deplasarea către PPE ignoră faptul că, în Grupul ALDE, PNL ar fi unul dintre cele mai mari delegaţii şi, aşa cum s-a stabilit, ar deţine poziţii importante în PE.
  „Prin intrarea în PPE, delegaţia PNL se va alătura lui Băsescu şi alege să îşi arate slăbiciunile în loc să îşi întărească poziţia în Legistativul UE.”
  COMENTEZ: Nu prea mai stiu ce sa comentez. Poate sunt mai inspirati colegii. (Z)

  Apreciază

  • ps
   Ati cazut in capcana lui Gadea UITANT CA NU GUVERNUL STABILESTE CALENDARUL INSTRUMENTARII / JUDECARII UNOR DOSARE PENALE.
   Executivul este O ALTA PUTERE IN STAT. (Z)
   Credeam ca doar basistii ii cred prosti pe toti ceilalti. De fapt, ce pretentie se poate avea de la ex-pedistul Liviu Dragnea ? Acelasi aluat, aceleasi naravuri. (Z)
   ….De azi ma voi rezuma doar la Ciutacu TV (pentru stiri politice interne n.r.). Macar este un tip simpatic… (Z)

   Apreciază

  • @Zev: „Ati vazut dvs un document oficial de la CE ? Daca da, dati-mi si mie un link sa-l vad si eu.”

   Nu lucrez la Guvern sau la CE, deci nu am document original. Ma uit si eu prin presa. Daca si tu te uiti, inseamna ca o sa gasesti dovada ca acel document exista, si nu e o fabricatie a lui Gadea.

   „Comisia Europeană transmite, într-un răspuns pentru MEDIAFAX, că documentul din 2012, în cadrul MCV, ce conţine nume ale unor persoane care au probleme penale, face parte din schimburile tehnice uzuale….

   „Acest lucru a fost parte a schimburilor tehnice uzuale efectuate în cadrul MCV în urmă cu câţiva ani (2012), referitor la standardul de referinţă 3, care prevede «Construirea pe baza progreselor făcute deja, continuarea efectuării de investigaţii profesioniste, nepărtinitoare, în cazul acuzaţiilor de corupţie la nivel înalt». După cum ştiţi, MCV este un proces bazat pe un acord, menit să evalueze progresele României în virtutea unor standarde de referinţă stabilite”, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt pentru domeniile Stat de Drept, Carta drepturilor fundamentale, Justiţie din cadrul Comisiei Europene, pentru MEDIAFAX….”

   Deci era uzual ca, (virgula) Comisia sa ceara informatii Guvernului sau sa se implice in a determina pasii urmatori pentru anumite persoane din Romania, nu toti evident le captau interesul, ci dl. Nastase. Oare ce corespondenta o fi avut cu DNA si ea si alti „agenti externi”?

   http://www.mediafax.ro/politic/comisia-europeana-raspunde-in-privinta-documentului-ce-contine-o-lista-cu-nume-sunt-schimburi-uzuale-in-cadrul-mcv-17072172

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.