Cum a modificat, „democratic”, Monica Macovei, legile justitiei, in 2005

In zilele si serile urmatoare, in contextul desemnarii noului guvern, va fi reactivata tema modificarii legilor justitiei. M-am gandit, de aceea, sa va reamintesc modul in care au fost modificate de catre Monica Macovei, in 2005, legile justitiei, adoptate de guvernul pe care l-am condus, in 2004, in cadrul finalizarii negocierilor cu Uniunea Europeana. Legile din 2004 fusesera adoptate si cu sprijinul unor mari specialisti din Europa, consilieri de pre-aderare ai guvernului roman – Pierre Truche, celebrul magistrat francez sau Dieter Schlafen, un cunoscut judecator german.
Am regasit, de curand, un articol, din 13 mai 2005 („Averea”), relevant pentru felul in care s-au realizat modificarile „Macovei” la legile justitiei, in 2005, prin complicitate cu noua echipa a Comisiei Europene, condusa de celebrul sau presedinte-justitiar de dreapta, Manuel Barroso, in prezent luptator impotriva coruptiei la celebra banca de investitii Goldman Sachs. Este vorba de documentul transmis la CSM de catre Dieter Schlafen:

„In documentul respectiv, consilierul sustinea ca modificarile aduse de ministrul de resort celor trei legi, prin care se doreste reformarea sistemului judiciar romanesc, incalca Constitutia si angajamentele asumate de Romania la incheierea negocierilor pentru Capitolul 24 (referitor la Justitie si Afaceri Interne), si ca imping Romania in pragul activarii cauzei de salvgardare.

Reamintim ca Monica Macovei a modificat partial cele trei proiecte de lege prin care se doreste reformarea sistemului judiciar. Proiectele se refera la modificarea statutului magistratilor, organizarea judiciara si organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Referitor la scrisoarea respectiva si la cele publicate in presa despre document, Delegatia Comisiei Europene in Romania tine sa precizeze ca domnul Dieter Schlafen nu este functionar al Uniunii Europene, ci consilier de pre-aderare, adica un expert pe termen lung, in cadrul unui proiect PHARE de infratire institutionala finantat de UE (adica opiniile sale erau opinii personale si ele nu trebuiau luate in seama! Curioasa pozitia Delegatiei de la Bucuresti. Intre timp, ati aflat de ce…n.b.)

„Opiniile exprimate de domnul Schlafen, in scrisoarea domniei sale catre Consiliul Superior al Magistraturii, ii apartin si in nici un caz aceste opinii nu pot fi considerate ca fiind ale Comisiei Europene sau ale Delegatiei acesteia in Romania”, se mai mentioneaza.

Reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe care i-am contactat ieri, au spus ca scrisoarea consilierului este un document intern si, prin urmare, nu poate fi facuta publica.

Din cele aparute in presa centrala, reiese ca Schlafen este nemultumit de demersurile ministrului Monica Macovei de a modifica cele trei legi care guverneaza sistemul judiciar si care sunt esentiale pentru inchiderea Capitolului 24.

„Multe din propunerile de modificare deviaza in mod flagrant de la ceea ce ar putea fi considerat ca fiind unele dintre cele mai importante obiective cuprinse in actualele legi, asa cum erau acestea cand au fost incheiate negocierile pentru Capitolul 24. In acel moment, politicul era exclus”, sta scris in scrisoare.

„Acum, este in curs de a reintra, si aceasta prin incalcarea Constitutiei si a obiectivelor ce trebuie urmarite privitor la independenta si impartialitate”.

Consilierul atrage atentia asupra politicului care incearca sa controleze justitia: „Prin deviere de la situatia actuala, presedintele Romaniei si ministrul justitiei ar urma sa aiba un rol important in ceea ce priveste cariera judecatorilor si, chiar mai mult, in cea a procurorilor”.

Consilierul este nemultumit ca „se doreste modificarea legilor care au fost adoptate cu mai putin de un an in urma si care au fost satisfacatoare in ceea ce priveste rolul Consiliului Superior al Magistraturii ca garant al independentei Justitiei”.

Domnia Sa se mai arata „socat” de presiunile pe care ministerul le-ar face asupra Consiliului, pe care l-ar obliga sa dea o declaratie asupra celor trei legi in doar cateva zile. In incheiere, Schlafen consiliaza CSM sa refuze „orice discutie” cu ministerul de resort, din moment ce acesta „nu prezinta nici un argument” pentru modificarile pe care intentioneaza sa le aduca celor trei legi.

Aflata la Bruxelles, la Comisia Europeana, ministrul Macovei ne-a declarat: „Sunt intr-un permanent dialog informal cu Comisia, in ceea ce priveste modificarile celor trei legi ale Justitiei. Le-am discutat, si ele sunt privite ca masuri necesare pentru reformarea reala a Justitiei. Aceste modificari au fost apreciate”. (adica cei din Comisia europeana precedenta erau niste tampiti si dupa un an era nevoie de modificari substantiale … E adevarat, intre timp aparusera Reding, Day, cei mai mari specialisti in legile justitiei si prietene ale ministrului Macovei. n.b.) 

Un material aparut in-tr-un cotidian central informa despre o scrisoare adresata Consiliului Superior al Magistraturii si semnata Dieter Schlafen, consilier pre-aderare in domeniul Justitiei”.

47 de gânduri despre “Cum a modificat, „democratic”, Monica Macovei, legile justitiei, in 2005

  • Ești de la fabrica de șervețele ? Mai produceți, mai produceți ? Nu v-a băgat Roman la „mormanul de fiare vechi” ?
   PS Stimate domn, văd că d-nul AN, ironic, s-a predat ! Nu e suficient și noi, vă întrebăm, atât timp cât d-nul AN a plătit iar ceilalți „luptă” în continuare : care-i Monica, care-i Adrian ? Știm că „Adrian” n-a fost „popă” când era mai mic….

   Apreciat de 1 persoană

  • Ceea ce dumneavoastră nu vreți să vedeți este că Monicuța, aservită politic , prin modificările Legilor Justiției și-a încălcat propriile principii din ,,Drepturile Individuale în România”, Centrul pentru Studii Politice și Analiză Comparativă, București, 1994. La fel, și Churchill:la Yalta și la Paris. Pe când, domnul Năstase nu și-a încălcat principiile. Ține de caracter!

   Apreciază

 1. Accesul la functia suprema in Stat a lui Traian Basescu , in 2004 , ramane sub semnul pitorescului .
  Deja conditiile victoriei , conturate , straniu , cu urnele mobile in Gara de Nord dupa ora 18 , precedate de scene de isterie gen ” Romania nu trebuie sa intre in UE pentru ca PSD fura alegerile ” si ” e ca la Kiev , sariti ” .
  Parca si ceva bande paramilitare ale Binelui cu pietre si arme albe , gata sa se arate la ordin .
  Interesant , nimeni nu a spus nimic dupa aceea de presupusa frauda a PSD .
  Domnul sef de stat nu avea insa MAJORITATEA parlamentara .
  Alegerile legislative au fost castigate in 2004 de PSD .
  In mod normal domnia sa ar fi trebuit sa compuna cu un guvern PSD .
  Numai ca , indignat chipurile de gratierea lui Cozma de catre Iliescu , UDMR intoarce camasa si se aliaza cu partidul lui Basescu .
  Domnul Basescu , la prima aparitie de sef de Stat , se ocupa la tribuna Parlamentului sa ameninte si sa dea replici de autobuz peste umar domnului Nastase ( ” Adriane ” ) .
  Foarte repede domnia sa se inconjoara de servicii .
  Juni ofiteri de la Baneasa sunt numiti generali SRI , o armata de tinerei cu studii de drept devine o armata de procurori .
  Se declara razboi autostrazii Transilvania din prima saptamana de mandat , este o investitie ” fara eficienta economica ” ?! , ” se distrug satele sasesti ” ( duet cu printul Charles ) .
  Este avansat un proiect concurent , Arad – Sibiu , care incepe … dupa 4 ani , in 2009 !
  Sunt rapiti trei jurnalisti de la Prima in Irak – pericol maxim , mortal , in orice moment putem avea un film cu decapitarea lor .
  Basescu intervine : ” este o falsa rapire ” , ” un act al PSD ” ?! .
  Cei trei sunt in pericol iminent de asasinare , insurgentilor irakieni nu le place sa fie facuti clovni si intriganti PSD .

  Apreciat de 1 persoană

 2. Cu scuze, repostez pe firul corect:
  In mod normal, pachetul de legi ale Justitiei trebuia promovat prin asumarea raspunderii guvernului in Parlament. Din pacate, fostii premieri ai domnului Dranea s-au ferit ca de…ciuma sa miste un deget in directia reformarii sistemului judiciar. Pe de alta parte, nici Tudorel Toader nu a demonstrat suficienta coerență si nici că si-a stabilit obiective clare, incadrabile intr-un orizont de timp cuantificabil.
  Sa vedem daca vor finaliza modificarile la Codurile Penale, in cat timp si ce proceduri vor aplica.
  In orice caz, discutia/dezbaterea despre asazisul ,,prag” mi se pare cel putin ridicola, pentru ca nu cred ca aceasta este adevarata problema a legilor penale, dimpotriva ea este o diversiune, chiar daca nu este constientizata/perceputa ca atare de majoritatea parlamentara. Sa fie de vina ,,securistii” din partide ? Sau incompetența alesilor, dublată de lasitate ? As inclina catre ultima variantă.
  Cineva, daca detine suficient lichid vital in instalatie, ar trebui sa extirpe in integralitate din Coduri,,tumoarea” stalinistă numita ABUZ IN SERVICIU. O infractiune perimată, specifică statului totalitar, care nu există in legislatia țărilor ca se consideră civilizate. Daca ar fi cu adevarat civilizate, ar efectua demersuri în sensul eliminării acestei relicve a comunismului primitiv pe intregul spatiu al Uniunii si, totodată, ar renunta la instrumentul colonial numit MCV. Ar fi în interesul ,,unionistilor”, dar si al celor care cred in dualitatea ,,national-european” , caracteristică fundamantală a spațiului cultural european.
  …In fine, a sunat alarma telefonului si m-am trezit. Mi-am amintit de frumosul vis dătător de speranță, dar si de realitatea tristă ca PSD este condus tot de Liviu Dragnea, deci, nimic din ce am visat, sau am sperat în somn, nu se va realiza. Care este directia ? Doar bunul Dumnezeu stie, de la care astept, totusi, să facă un gest un plus, de dragul echilibrului universal și al votanților PSD: Să schimbe, El, macazul.

  Apreciază

 3. Vedeți, copiii aceștia habar nu au cine e Macovei! Ei știu ca pe baza legilor de acum ale justiției Năstase a făcut închisoare și a fost exclus din politica, Adrian Severin face închisoare, pe Dragnea îl așteaptă închisoarea și în general, PCR (Partidul Ciuma Roșie) primeste lovitura după lovitură. Deci dacă justiția de acum face atât de multe lucruri „bune”, de ce să se modifice?
  Copilașii și javrele lor ar trebui sa se întrebe ce se va putea face cu legile actuale, atunci când DNA va fi condus – eventual – de o „Kovesi” de stanga…

  Apreciat de 1 persoană

 4. “Apararea onesta”: Limite si critici

  Am citit, pe Contributors.ro, un articol, semnat de Marian Zulean, de prezentare a unei carti a lui Thomas-Durell Young: “Anatomia instituțiilor de apărare din țările europene post-comuniste. Mirajul modernizării militare”. Cartea este o viziune politico-militara (mai apasat politica) a autorului si, inevitabil in astfel de prezentari, a unor interese politice si militare, mai degraba unilaterale. Ea sintetizeaza opiniile unei indelungate activitati a lui Young ca cercetător și consultant militar la Naval Postgraduate School (Monterrey, SUA). Exprim, aici, cateva consideratii critice, de natura politica si istorica.

  Apararea de coalitie nu este un panaceu de securitate. Ea nu exclude apararea nationala. Dimpotriva. Dupa lordul Palmerston, caruia inclin sa-i dau dreptate, prietenii si adversarii nu sunt vesnici, ci doar interesele sunt vesnice. Nu ar trebui, dupa parerea mea, sa repetam greseala de pana in 1989, cand ne-am dat securitatea si apararea pe mainile unei coalitii, ale fostului Tratat de la Varsovia. A disparut Tratatul si am ramas singuri in fata tuturor riscurilor si amenintarilor de securitate. Este inacceptabil.

  In primul rand, trebuie sa ne preocupam de securitatea si apararea nationalae. E cea mai buna politica de coalitie, care este puternica sau slaba prin fiecare membru al sau. Si nu e vorba de neincredere strategica (sau nu in primul rand), ci de probabile modificari de interese si, implicit, de ideologie. Asa cum si presedintele american Donald Trump le-a flutrurat, la un moment dat, in campania electorala, cu referire la angajamentul SUA in si fata de NATO si, pe cale de consecinta, fata de apararea Europei si, in ceea ce ne priveste nemijlocit, a Europei de Est si a Romaniei.

  Thomas-Durell Young pretinde ca ar exista o “ipocrizie” privind “incoerența strategică și problemele de interoperabilitate.” Daca afirmatia sa privind “incoerenta strategica” inseamna o dorinta nedisimulata de belicozitate, zanganit de arme sau chiar de evenimente provocatoare militare, ma simt obligat sa spun ca nu sunt de acord. Eu cred ca o politica de alianta de destindere si de incredere reprezinta o aparare si o securitate infinit mai preventiva decat orice razboi preventiv.

  Daca “interoperabilitatea” pe care o reclama autorul presupune sporirea dependentei de cineva sau altceva, fapt care te face neputincios sa desfasori actiuni independente, iar trebuie sa spun ca nu sunt de acord. Din cate stim, cea mai mare si mai eficienta coalitie din istorie a fost cea dintre SUA si URSS, impotriva Germaniei hitleriste, fara “interoperabilitatea” de a carei lipsa se plange Thomas-Durell Young, dar si fara pretentia vreuneia din parti de a avea controlul asupra celeilalte.

  De altfel, mi se pare destul de lipsita de onestitate recomandarea din capitolul final al cartii lui Thomas-Durell Young, prin clamarea unei intruziuni “dure” occidentale in relatiile cu aliatii estici, dar care nu ar face decat sa transforme, mai mult sau mai putin discret, “interoperabilitatea” intr-o inacceptabila subordonare politico-militara: ”Oficialii occidentali trebuie să aibă o abordare mai dură în interacțiunea cu partenerii estici și să le ceară să ia decizii dureroase în adoptarea conceptelor de guvernanță democratică. De cealaltă parte, est-europenii ar trebui să ceară occidentalilor să înceteze cu falsele complimente și să abordeze onest propriile eșecuri și slăbiciuni”.

  Poate ca, in sensul celor spuse, ar trebui sa analizam cu luciditate si speta Turciei, un “accident” de coalitie. Ankara a cerut recent ca NATO sa-i apere frontierele de gruparile teroriste din Siria, dar nu am certitudinea ca vocea ei a fost auzita… Cred ca este nevoie si de analize critice, cu atat mai mult cand altii se ofera sa gandeasca in locul tau, cunoscand si ca zicala populara spune invers: “Nimeni nu gandeste in locul tau”. Recomand, la randu-mi, pentru o mai buna intelegere, comparativa, a cartii autorului american, in fluiditatea noului context strategic, un excelent articol politico-diplomatic, de pe acelasi topic, al lui Valentin Naumescu: „Europa franco-germană se va distanţa de Flancul Estic. Opţiunile dificile ale Europei Centrale.”

  http://www.contributors.ro/sinteze/%E2%80%9Caparare-onesta%E2%80%9D-pentru-o-noua-paradigma-a-apararii/
  http://www.contributors.ro/global-europa/europa-franco-germana-se-va-distanta-de-flancul-estic-optiunile-dificile-ale-europei-centrale/

  Apreciat de 1 persoană

 5. In principiu cunosteam aceste fapte, s-au intamplat multe dintre acestea „noaptea ca hotii” insa nu numai asa. Faptele s-au intamplat si prin concursul nemijlocit a celor care ne arata „calea” de urmat.
  Din aceasta cauza, mai bine spus si din aceasta cauza am devenit extrem de circumspesct la toata „lumina emanata de la vest”, de la Poarta. Poate intr-o buna zi vor da o directiva in care suntem „invitati” sa ne aruncam cu capul inainte in put. Unii de la noi, din pacate multi, vor spune ca asa este bine si ne vor pune sa semnam de luare la cunostinta.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Yetti bre şi #rezistenţii…a fel ca el !
  Vremea le-a permis să-şi ascundă boturile sub nişte cagule, înarmaţi cu arme albe şi idiotlogi ca Mălin Bot, Dan Bucura, mai nou şi Stelian Tănase care şi-a adus aminte de tinereţea lui revoluţionară şi prestează la greu inepţie după inepţie ! P.S. Nu ştiu cum e mai bine: să asişti pasiv cum te calcă în picioare nişte huligani ( mă refer la cei din primele rânduri, provocatori şi agitatori de profesie, plătiţi cu soroşei ) sau să pui tunurile cu apă şi gazele pe ei , deoarece procedează ilegal, fără autorizaţie şi comit agresiuni vizibile asupra forţelor de ordine, deci a statului de drept, deci unde-i democraţia pe care-o tot trâmbiţează, dar o calcă în picioare de cîte ori li se iveşte ocazia, bazându-se pe lipsa de reacţie a guvernanţilor ! !
  Iar dacă nu se reglementează odată regimul legal al acestor manifestaţii, în care dacă-i întrebi pentru ce protestează, îţi răspund că ştiu ei de ce ( şi probabil, pe cît !).
  Este jenant să vezi jandarmi umiliţi şi bruscaţi de către nişte huligani şi atunci mă gândesc că n-ar mai trebui forţe de ordine, ci doar filmaţi cu atenţie şi puşi să răspundă pentru tot ce depăşeşte sfera normală a unor mitinguri legal organizate, iar cei filmaţi că comit delicvenţe să fie trimişi la arest sau amendaţi până-i produc lui Soroş o gaură financiară în care să se refugieze şi să ne lase-n pace !
  Chiar nu are nimeni ac de blana acestui împieliţat ?!

  Apreciat de 2 persoane

 7. Mie „conceptul Matrioshka” mi se pare relevant pentru cum o piramida mai mica intra intr-una mai mare.
  De curind, simpaticul sef al Bancii Europene, Draghi, a fost tras de mineca, ca sa iasa din „Grupul celor 30” – un fel de Bilderberg pentru bancherii din toata lumea, aia care conteaza foarte uniti si desosebit de rezistenti la orice. Daca te uiti la membri, unii chiar sunt si in Bilderberg, care si-a inceput munca in 1954. Grupul celor 30 in 1978.
  Cindva ma uitam la filmul „Conspiracy Theory” si mi se parea fantezie. Ori azi mi-e clar ca tot felul de grupuri de privilegiati, ciorchini pe aceiasi vitza nobila, private si obscure, nedemocratice, iau practic decizii pe timp lung, decizii care ne afecteaza pe fiecare. Azi se vorbeste mult de Soros, dar uitati-va la celelalte nume, cite sunt, multe chiar sonore.
  Si ne mai amagim ca avem si noi o voce? Poate pe lumea aialalta….

  „The Group of Thirty, established in 1978, is a private, nonprofit, international body composed of very senior representatives of the private and public sectors and academia. It aims to deepen understanding of international economic and financial issues, and to explore the international repercussions of decisions taken in the public and private sectors. The Group is characterized by its knowledge of the past and broad-minded, forward thinking. „

  http://group30.org/about

  Apreciază

 8. Sub conducerea PPE s-au intimplat o serie de dezastre in UE, Amintesc „dezastrul Basescu” si crearea statului mafiot-securist de catre acesta. Macovei a fost roata la carutza lui Basescu, care azi se plinge de ce ii face familiei lui sistemul pe care l-a creat chiar el, sub ochii ingaduitori ai PPE. PPE este o alta piramida europeana. Mult rau au facut in Europa acest PPE, mai ales cu austeritatea impusa tuturor, si acel „sub 3%: abosut totalitar, de parca Romania se poate compara cu Franta sau Germania la cit se poate indatora, mai ales ca ar fi trebuit sa lase Romania sa se indatoreze mai mult ca sa se poata dezvolta mai repede. Dar toti vor o Romanie saraca in Vest, pe care o pot regula cit mai mult cei bogati. Cind esti sarac, nici nu mai te plingi, nu? Atita timp cit ti se mai arunca cite un os fara carne, inca esti fericit ca ai un asemenea stapin. Ham Ham si dau din coada!

  Apreciat de 2 persoane

 9. Indiferent de zarva din strada si de pe internet , PSD trebuie sa mearga INAINTE cu legile justitiei si sa faca dreptate in tara asta ! Este ultima ocazie .Eventual sa faca si PSD un miting in Bucuresti in care sa stranga si mai multi cetateni . Pentru ca suntem mai multi decat trepanatii care au iesit astazi in strada .

  P.S. Pe HooootNews apare interviul unui rechin devenit vegetarian si ramas si fara dinti , pe numele lui de tata – Traian Basau . Cat de urat pot sa traiasca si sa imbatraneasca unii , in special acest putregai uman de Basau care se comporta si acum ca un smenar de alba neagra si care nu a inteles deloc ce inseamna democratia .

  https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22237667-basescu-critica-iohannis-presedintele-dat-constient-guvernul-romaniei-mana-condamnatului-dragnea-avea-marja-constitutionala-respinga-nominalizarea-facuta-daddy.htm

  Apreciază

 10. Misiune cinică privind Ierusalimul: Modelarea jewmericană a politicilor arabe

  Cel mai recent act anti-islamic, in curs de desfasurare, al presedintelui american Donald Trump este de a-l trimite pe vicepresedintele Mike Pence intr-o misiune cinica in Orientul Mijlociu.
  Scopul acestei misiuni, care se anunta si imposibila, este de a modela politicile tarilor arabe in favoarea deciziei lui Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului si a intentiei de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Aceasta decizie unilaterala americana a starnit furia a un milliard si jumatate de musulmani, care a expulzat SUA din procesul de pace israeliano-palestinian si a interzis ca ipocrita si partizana politica americana, care si-a atras condamnarea severa din partea ONU, sa mai joace vreun rol in acest sens. Mike Pence si-a inceput turneul de patru zile cu o zi in Egipt, sambata, si o zi in Iordania, duminica. Jumatate din turneu, doua zile, luni si marti, Pence il va petrece in Israel, unde va sustine si un discurs in parlament. Un al doilea fapt care a atras atentia este ca liderii musulmani şi creştini din Egipt şi-au anulat întâlnirile cu Pence, în semn de proteste faţă de decizia lui Trump privind Ierusalimul. Nimeni nu-si face iluzii ca, in Israel, Mike Pence nu va ingrosa, la scena deschisa sau in intalniri inchise, cu premierul Netanyahu, politicile anti-palestiniana si anti-islamica, acte incompatibile cu calitatea de mediator. Pence nu este altceva decat un trimis executiv al lui Trump. Recursul lui Trump la serviciul “diplomatic” de “ocazie” al executivului Pence, in detrimentul unei diplomatii profesioniste si intr-o speta care implica credibilitatea prabusita a presedintelui american, poate sa fie un semnal de desprindere a sefului diplomatiei americane de lipsa simtului realitatii si al penibilului de care da dovada seful executivului american. Si pentru ca cinismul sa fie maxim fata de cei carora le-a adus razboaie, terorism si persecutie religioasa, Casa Albă a transmis că Pence va discuta în turneul său despre „nevoia comună de a combate terorismul şi de a ajuta minorităţile religioase persecutate”. Chutzpah!

  Apreciat de 2 persoane

 11. @Amalia , 18 ianuarie , 2018 la 8:44 p.m.

  Da, titanul a zis așa despre doamna Dăncilă:

  „Această doamnă e o bătaie de joc pentru România. E o vidă. Nu că ar fi o bulă de neant, e o locuitoare din Videle. Nu știu la ce se pricepe, nu știu dacă poate să rostească două cuvinte în limba engleză, nu știu dacă e o bună GOSPODINĂ, vorba lui LENIN. Doamna DĂNCILĂ nu a demonstrat că știe să facă măcar o BUDINCĂ . …Încep să mă gândesc că Susănica Gâdea sau Maria Bobu erau niște lumini în guvernul lui Ceaușescu din anii 80. Cum a ajuns această doamnă? Nu pot să mă abțin… E incorect ce fac… Coafura aceasta îmi amintește de pavianul cu mantie, o specie pe cale de dispariție. Nu pot să nu mă gândesc, este exact modul cum e așezată podoaba capilară a pavianului cu mantie…”(DIGI 24 marți 16 ianuarie 2018)
  ……………………………………………………………………………………

  Cine nu îl urmărește pe mai multe platforme media pe CTP nu știe că dânsul, așa deștept cum e , nu numai că nu e spontan, dar e și obositor de repetitiv la culme . Fascinat de propria sa inteligență și de imaginile șocante care îi țâșnesc liber din creier, dacă va fi invitat la 10 televiziuni, CTP va folosi de 10 ori aceleași metafore, comparații și alegorii. De aceea, invitat a doua zi la PRO TV, în compania unei doamne care se pare că n-a fost niciodată pieptănată ca un pavian, dar „mantie” a mai purtat, din când în când, a spus următoarele:

  ”Nu pot să nu mă gândesc la zicerea lui Vladimir Ilici LENIN: «Fiecare GOSPODINĂ trebuie să știe să conducă statul». Întrebarea este: O fi GOSPODINĂ doamna Viorica Vasilica DĂNCILĂ? Eu nu știu”. (ȘTIRILE PRO TV,17 Ianuarie 2018)

  Nu s-a mai întrebat și la ȘTIRILE PRO TV dacă o fi făcut doamna în viața sa vreo BUDINCĂ, de aceea eu cred că a aflat între timp că dânsa știe să facă.

  După ce CNCD s-a autosesizat pentru zicerile domnului Cristian Tudor Popescu, acesta a detaliat, tot la DIGI 24, următoarele:

  „Am început prin a spune: «E incorect ceea ce fac»… și o să explic de ce am spus asta imediat. Dar observaţia mea, stimaţi domni și doamne de la CNCD, este de NATURĂ ESTETICĂ. Ea nu se leagă de un aspect fizic al doamnei. Această coafură reprezintă O OPȚIUNE ESTETICĂ a doamnei Dăncilă, aşa cum sunt rujul, rimelul, hainele pe care le poartă, parfumul pe care îl folosește”.

  Aha… „decât că” trebuie să înțelegem corect cine se ocupă de aspectul doamnei Dăncilă :

  Așadar, CRITICA ESTETICII PURE o face un domn care umblă îmbrăcat în mod constant în treningul lui din clasa a opta , cârpit prin părțile esențiale, și care, atunci când iese de de la piscină însoțit de domnișoara visurilor sale , își leagănă elegant , în plină stradă, chiloții de baie adunați într-o pungă de-un leu de culoare vernil.

  Adică, un cunoscător în materie de stil…

  P.S. Deși nu sunt „stilist” renumit , cum e CTP-ul, nu mă pot opri să remarc, privind la podoaba capilară a acestuia, că și coafura sa este foarte asemănătoare cu cea a „pavianului cu mantie”, dar când își dă dânsul, pavianul, mantia jos !

  Apreciat de 2 persoane

  • Doamna Viorica Dancila este un europarlamentar model, un om instruit si elegant, poliglot si competent, un demn reprezentant al speciei umane, o entitate cromozomiala perfecta (doar masculul fiind, in mod evident, un accident genetic). Doamna Viorica Dancila va fi, probabil, cel mai bun premier al Romaniei din ultimii 2000 de ani, din simplul motiv ca este femeie. Cu siguranta, votantii PSD pot fi multumiti: In sfarsit, a venit la butoanele puterii un om providential care le va rezolva toate neimplinirile, iar Romania va intampina, demn si cu incredere, mai puternica, mai unita si mai coerenta (datorita rezistentei coafurii la stihiile istoriei ) marele eveniment de la 01.12.2018.
   ps
   Sper sa primesc o medalie din partea miscarii Me Too – filiala Romania – sub-filiala blogului AN. (Z)

   Apreciază

   • PS
    Nu stiu daca CTP stie, dar cuvantul GOSPODINA vine de la GOSPODIN. Din motive pe care nu le cunosc, acest cuvant a primit un sens oarecum depreciativ in limba romana. In realitate, cel/cea definit/a astfel, ar trebui sa se simta flatat/a:
    CITEZ:
    ,,Archaic
    a Russian title of respect, more formal than English Mr.
    Webster’s New World College Dictionary, 4th Edition. Copyright © 2010 by Houghton Mifflin Harcourt. All rights reserved.”
    Ex
    ,,The gates are open now, gospodin Colonel.”
    sau:
    ,,Beg to report, Gospodin General: Captain Miskiny is from Krasnovodsk, Caspian Sea, Turkmenistan.”

    Apreciază

   • Me too aici nu există. Încercați pe alte www-uri, de femei gravide la a doua tinerețe, spre exemplu.
    Nu ştiu ce hram poartă doamna Dăncilă, nu am încredere nici neîncredere. Deocamdată. Stau şi mă uit.

    M-am detaşat complet de simpatiile politice pe care le-am avut. Nu mi-am schimbat convingerile, doar opinia despre oamenii politici din TOATĂ lumea, fie ei bărbați sau femei. Dar me too aici nu există. N-o suciți ca la Ploieşti! Uneori v-aş da dreptate, însă faptul că nu sunteți obiectiv… ştiți, strică.

    Apreciat de 1 persoană

 12. Între timp, mi-am rupt din timpul meu prețios și am adunat zisele istorice ale lui Cristian-Tudor Popescu sau Cristian Tudor-Popescu (are două prenume sau două nume?).
  Zisele titanului comentate de mine:
  „Nu pot să nu mă gândesc la ce spunea Vladimir Ilici Lenin: fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul. Întrebarea care se pune este: o fi gospodină doamna prim-ministru Vasilica-Viorica Dăncilă?” ( Constat că CTP-ul își ia lumina de la Lenin. Așadar cine nu e gospodină/gospodin nu știe să conducă statul. Cioloș, Boc, Tăriceanu… or fi gospodini? sau chestia cu gospodăria e valabilă doar la femei? Preluarea ideilor lui Lenin e într-adevăr un fapt „progresist” și „democratic”).

  „I-am văzut citate mai vechi din activitate, am auzit-o și răspunzând întrebărilor unui reporter de la Parlamentul European. Nu știu dacă doamna poate să rostească câteva cuvinte în limba engleză, nu știu la ce se pricepe, n-a rezultat nimic din ce a spus și ce-a făcut în toți acești ani. Nu știu nici măcar dacă este o bună gospodină, vorba lui Lenin”. (I-am auzit și eu pe Merkel, Renzi, Macron.. în diverse interviuri și am remarcat că aceștia expun idei știute și para-știute, nu sunt originali și nici nu trebuie să fie. C.T.P. NU ȘTIE dacă doamna vorbește englezește, NU ȘTIE la ce se pricepe aceasta, atunci despre ce vorbește insul, dacă nu știe? M-am uitat în CV-ul lui Dăncilă unde am văzut că tipa e inginer de petrol și gaze, că a lucrat ca inginer la OMV Petrom, că a fost profesoară la Liceul din Videle și că a absolvit și s-a masteruit la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Iată la ce se pricepe doamna, dragă CTP! Cioloș e inginer agronom, Nicușor e matematician, Dragnea e inginer în transporturi, Boc e jurist…, deci cam toți politicienii și demnitarii se pricep la ceva. Nu există o facultate de miniștri și prim-miniștri. În privința englezei, cred că toți europarlamentarii știu, unii mai mult, alții mai puțin, dar pot să se înțeleagă cu colegii din alte țări. În privința chestiei cu gospodina, crezi că Merkel, May…fac gospodărie acasă? Eu cred că nu, fiindcă au treburi mai importante de rezolvat și au destui bani să angajeze personal menajer).

  „…această doamnă va trebui să facă față la situații atunci când lucrurile se vor încinge…va trebui să facă față unor situații interne, externe…și e limpede că ele vor fi grele. Cum va reuși d-na Dăncilă? Până acum nu a demostrat că știe să facă măcar o budincă”. (Rezultă că Viorica trebuia să participe la emisiuni TV de bucătăreală și să facă acolo măcar o budincă pentru a ne demonstra că e în stare, așa cum a zis Lenin, să conducă un stat. Am rude femei care gătesc excepțional, deci ar fi bune de prim-miniștri, mai cu seamă că înțeleg și câteva boabe englezește.)

  Măi, CTP, măi! N-am crezut că ești atât de înapoiat, tu, cel care îi dai zor cu europenismul, cu occidentalismul, cu modernismul, cu progresul, cu dreptatea, cu egalitatea…
  Sunt convinsă că nici bunicii mei, dacă ar trăi, nu i-ar cere unui prim-ministru să știe să facă budincă.

  Apreciat de 1 persoană

  • Matematicianul devenit jurnalist și analist politic, după cum spune ZeV,nu știe sensul real al gospodarului, nici că Miron Costin a spus despre Alexandru cel Bun că este ,, cel dintâi hospodar” , adică cel care a făcut ordine în cancelaria domnească, în administrație, care a organizat târgurile, orașele, biserica, învățământul etc. Nu e de mirare: el este rău prin fire și nu se simte bine dacă nu aruncă venin. Nu știu cât de bună va fi ca Premier doamna Viorica Dăncilă dar știu că nu este normal să judeci o persoană după stereotipuri și prejudecăți!

   Apreciat de 1 persoană

 13. După „raționamentul” CTP-ului, prim-ministresele foste și actuale din următoarele țări:

  Marea Britanie, Sri Lanka, India, Israel, Republica Centrafricană, Portugalia, Republica Dominicană, Norvegia, RSF Iugoslavia, Pakistan, Ucraina, Danemarca, Argentina, San Marino, Elveția, Filipine, Lituania, Nicaragua, Bangladesh, Franța, Polonia, Turcia, Canada, Burundi, Bulgaria, Noua Zeelandă, Guyana, Norvegia, Mongolia, Coreea de Sud, Haiti, Finlanda, Mozambic, Macedonia, Bahamas, Jamaica, Moldova, Islanda, Croația, Madagascar, Trinidad-Tobago, Australia, Slovacia, Peru, Mali, Danemarca, Slovenia, Cipru Nord, Namibia, Grecia…

  știu să facă budincă, deci corespund cerințelor lui Lenin.

  Apreciat de 1 persoană

 14. Avand in vedere umilintele la care sunt supuse femeile lumii, ma intreb cand se va decide o reprezentata de marca a miscarii MeToo sa solicite, public, inchiderea tuturor bordelurilor din lume (inclusiv defrisarea tufisurilor de la marginile de sosele si din proximitatea parcarilor) ?
  Aceste spatii vetuste ale promiscuitatii, pervesiunii, exploatarii, traficului de carne vie si agresiunii sexuale sunt dovada suprema a nedreptatii flagrante la care femeile sunt supuse, in fiecare zi.
  De asemeni, interzicerea accesului in moteluri a persoanelor care nu sunt casatorite (cu exceptia celor de acelasi sex, ca e cool).
  Iata, le dau distinselor doamne o umila sugestie, care le va ajuta sa devina , cu adevarat, credibile.
  Le-as ma recomanda si o lozinca, utilizabila la eventuale manifestatii de protest:
  ,,STOP SEXULUI PE BANI SI FAVORURI !”
  Ei ? Ce spuneti doamnelor si amazoanelor ? Haideti, la razboi ! Trantorii si profitorii trebuie nimiciti pana la unul.
  ps
  ……unii isi (mai) amintesc frumoasele adunari ale miscarilor Hippy in care participantii (baieti si fete) purtau pancarte, sau aveau insemne pe trupurile goale, cu cuvintele:
  MAKE LOVE, NOT WAR.
  Cand te gandesti ca, pe atunci, unii dintre noi priveau participantii la aceste reuniuni pacifiste, oaze ale libertatii (in acceptiunea lor), ca pe niste specimene exotice si anormale….
  O tempora……

  Apreciază

 15. Fiecare familie politică încearcă să-şi asigure preeminenţa, motiv pentru care – spre exemplu – numerele doi şi trei pe scena politică europeană, social democraţii şi liberal democraţii de centru, cooperează constant şi formează de multe ori alianţe. Însă de mai bine de un deceniu, puterea la nivel european este deţinută în mod incontestabil de dreapta politică prin Partidul Popular European, cel mai puternic grup din Parlamentul European, reprezentant al oligarhiei administrative, economice şi financiare ce deţine un control cvasi-total asupra economiei, inclusiv mass-mediei, în timp ce pârghiile economice ale statelor naţionale au fost drastic diminuate. De aici, ingerinţele politicului în justiţie şi linşajele mediatice pentru îndepărtarea – mai «soft» sau mai dur – a adversarilor politici.

  Apreciat de 1 persoană

 16. Interesant articolul dlui Baconschi pe situl agentiei de presa al serviciilor. Are multe argumente pe care dumnealui le foloseste pentru a avanza o tema fantezista, (ca sa nu spun trasa de par), anume ca in Romania ar exista azi un „comunism rezidual, spectral, dar omniprezent.”. Putem sa il ajutam si sa adaugam o multime aleatoare de alte adjective care sa dea o nota exotica fimului pe care dl. Baconschi il vizioneaza in exclusivitate. si care il ofera atitea emotii omniprezente.

  Dinsul insa face si niste afirmatii mai credibile, si anume ca „elitele pro-occidentale, liberale” sunt in hibernare, si probabil ca o sa doarma mult timp de acum incolo. Evident, miscarea pro-Occidentala in Romania a atins apogeul, si azi se vad crapaturile din frumosul ou pictat in timp tot cu teme fanteziste de aceasta elita, cred eu furata de peisaj. Sau ni se (omni)-prezinta oul ca sa nu vedem gaina. Din pacate, nu vad intrebari de genul „de ce am ajuns aici?”. Pai sa isi asume aceasta elita pro-occidentala esecul, si nu doar in tacere sau prin publictii obscure.

  Asistam azi la niste miscari fanatice, extremiste, care vin din neputinta: neputinta guvernarilor acestor elite (si de dreapta si de stinga) de a asigura un trai comparabil cu cel al tarilor „model”, dar si neputinta (sau ne-dorinta) elitelor occidentale de a vedea tarile din est partenere egale in ale bunastarii. Aici dl Baconschi tace asurzitor. Strada este folosita si manipulata impotriva PSD, dar evident e si o miscare izvorita din frustrare si neputinta elitelor pro-occidentale.

  Este adevarat ca imaginea din exterior e Romaniei este una proasta, desi beneficiaza de „avantajul” ca nu e in topul nenorocirilor, si cei din exterior uita sau nu sunt interesati. Miscarile astea nu rezolva insa problemele, si o tara nu poate fi uvernata din strada de o minoritate, oricit de luminos-facebucista ar fi ea. Daca azi, cind oamenii traiesc mai bine exista aceste manifestatii, oare la ce fel de revolutii violente ne vom putea astepta cind UE va suferi transformari ce vor afecta grav Romania? Daca Romania nu va mai beneficia de fonduri europene la un moment dat?

  Mai exista o tema folosita ideologic: anume ca daca elitele pro-occidentale ar dormi azi pe ele, pentru ca si-au pierdut momentulmul si reason d’etre, atunci automat am fi impinsi spre est, mai exact spre Rusia. O alta variatie este ca revenim la nationalism izolationist. Ori eu cred ca miscarea naturala este de a capta din greselile trecutului, anume o tranzitie de la comunim la capitalism validata de elitele pro-occidentale, care au dus la de-romanizarea economiei nationale. Asta e parte a miscarii de „de-deglobalizare”, sustinuta si de Trump. E o miscare logica, naturale, de recaptare a energiilor nationale, prin romanizarea economiei. Prea mult apartine strainilor (adica s-a dat fara cap de elitele amintite). Prea putin a ramas in mainile romanilor in propria tara.

  Sper ca aceast proces sa fie o evolutie si nu o revolutie.

  http://www.contributors.ro/editorial/spre-occident-sau-indarat/

  Apreciat de 1 persoană

  • Privind textul cu pricina, un scurt comentariu la afirmatia: “elita pro-occidentală din România intră în hibernare.” Cred ca politica si politicienii trebuie sa se raporteze invariabil la realitatile democratiei. Doua realitati invariabile ale democratiei sunt cele desemnate prin conceptele “ciclu electoral” si “mandat electoral”. Oricum le-am intoarce si analiza, substanta lor comuna este aceeasi – tranzienta. In mod cert, Donald Trump se va intoarce, profesional, la afacerile imobiliare, la ceea ce a facut inainte de a fi ales presedinte al SUA. Si tot pe exemplul din acelasi spatiu politic, sa observam ca inainte de a fi pro-cineva sau pro-altceva, cel care conjunctural se afla in varful verticalei politice americane este pro-american. Inca o remarca, legata de ultimul cuvant cu care se incheie articolul: “idiocratia”. Nu este cumva o greseala? Nu cumva s-a dorit sa se scrie “ideocratie” (puterea ideilor) si a iesit “idiocratie” (puterea idiotilor, natangilor)? Nu de alta, dar cuvantul “idiocratie” ne aminteste repugnabil de expresia brucanista “stupid people”…

   Apreciat de 1 persoană

 17. Ideile care au animat gruparea Băsescu-Macovei întru modificarea legilor Justiției au fost astea: să băgăm cât mai mulți demnitari la închisoare, vinovați-nevinovați, cu probe-fără probe, cel mai bine – cu probe măsluite, pe denunțuri și mărturii susținute de jurământul „să mor io!”, ca să potolim setea de sânge a boborului și să-i dăm impresia că astfel el, boboru, are mai multe realizări în viață!
  Pentru asta, gruparea a încălcat Constituția, drepturile cetățenilor, principii de drept ancestrale, principii democratice europene, principii UE, bunul-simț, în aplauzele celor care rezistă cu încăpățânare la întoarcerea la civilitate și normalitate.

  Apreciază

 18. Habar n-au pentru ce ies în stradă, încurcând circulaţia şi deranjând cu adevărat sute de mii de bucureşteni şi mai ales creind probleme unor oameni care puteau în timpul ăsta să salveze vieţi de prin nămeţi în zonele înzăpezite, nu să ţină piept, cu o răbdare inimaginabilă, unor creaturi artificial înfuriate !
  Care, pentru câţiva arginţi îşi scot şi mamele-n stradă la proteste şi la produs pe neveste ! La produs proteste, că pentru rest, dacă n-am probe, …….
  Cum să apăraţi cu atâta îndârjire ceva ce nu pricepeţi, nu înţelegeţi şi nici nu vreţi să ascultaţi, sau să vedeţi cu adevărat despre ce-i vorba !? Habar n-aveţi că cei pe care-i apăraţi voi la comandă,unii, alţii din manipulare ordinară, sau dintr-un exces de zel prost înţeles sunt unii dintre ei, nu toţi, dar mai toţi cei de la vârf şi cei care-şi bat joc de dreptatea din România, condamnând la comandă ?!
  Ştiţi că exemplarele astea pe care le apăraţi voi sunt de fapt acele fiinţe care deşi au venituri de câte 30.000 – 50.000 de RON /LUNAR aşteaptă să le fie plătite medicamentele, intervenţiile chirurgicale, chiriile , vacanţele, inclusiv în străinătate şi întreţinerea unor locuinţe de lux puse la dispoziţie de statul român, totul de la buget, adică din banii noştri, şi să le rămână urmaşilor în caz de deces ( la care traiul prea bun, mai bine zis huzurul, de multe ori duce ?!
  Iar dacă dau decizii aiurea, dar mai ales la comandă, în urma cărora stau oameni nevinovaţi la puşcărie, nu pot nici măcar să răspundă pentru asta ?!
  P.S.

  Acum, să presupunem că odată cu modificarea legislaţiei, scapă şi câţiva penali ca Dragnea ( că al vostru a scăpat deja şi-i în capul satului, iar de Băsescu, Udrea, Videanu, Berceanu, Flutur, Blaga, Anastase, Blejnar şi ceilalţi, o droaie, nici vorbă să-i deranjeze justiţia asta chioară cu adevărat, după chipul şi asemănarea celui ce-a creat sistemul !) !
  Prefer varianta asta, dar să se pună capăt acestei tagme în ţoale negre , dirijată de nişte civili cu tehnică de urmărire până-n fundul fundului, şi ghidaţi din umbră de afară, prin intermediul unor lobyşti ordinari, inclusiv de pe la nişte ambasade, numai ca lucrurile să intre odată în normal în Ţara asta !
  Vă cere prea mult, bourenilor ! 😉

  Apreciat de 2 persoane

  • Şi pentru că scopul final al revoltelor din stradă este readucerea în prim plan a salvatorului Soroş, alias Cioloş, în caz că nu le reuşeşte mişcarea din prima, propun ca la manifestaţiile lor să arate toate meritele fostului şi viitorului premier, dintre care-i reamintim aici doar câteva :
   „Pe vremea când conducea ministerul Agriculturii scumpetea de Cioloș a inițiat aderarea României la Codex Alimentarius, teribil și aberant Cod de reguli demente ce impune norme aberante (de pildă usturoiul și ceapa sunt văzute drept otrăvuri nașpa si nu trebuie cultivate deloc, în vreme ce E-urile cancerigene sunt super Ok, iar Organismele Modificate Genetic (OMG) sunt extrem de „benefice”).
   Tot pe vremea când era ministru al Agriculturii, Dacian Cioloș a dat liber experimentului „Initium”.
   Initiumul este o substanță otrăvitoare aprobată la nivel european produsă de concernul german BASF, același care a produs Ciclon B pentru lagărele de concentrare, menționat și la #Colectiv, și care este folosită pe larg pentru producția cartofilor și roșiilor, băgată în circulație în România imediat ce Dacian Juline Ciolos a ajuns comisar european, dar care a primit aprobare spre a fi experimentată (primele experimente din Europa s-au facut in Ardeal) în primăvara anului 2008, când ministru era același Cioloș, care a lansat o ofensivă pentru piața îngrășămintelor, favorizându-l totodată și pe kaghebistul de Ioan Niculae de la Interagro, fapt pe care acum procurorii il cataloghează drept subminarea economiei naționale (http://www.ziuanews.ro/…/romania-lui-ciolos-e-prevazuta-de-…).

   Cioloș n-a apărut singurel pe interval, cherche la femme se aplică (și) lui.
   Despre soția sa, Valerie Ciolos-Villemin, activistă feministă, există zvonul că aceasta ar fi nepoata fostului ministru de externe al Franței Michel Barnier. Interesant e că a fost direcționată pe zona Moldova, ocupând la un moment dat funcția de director la Agence Universitaire de la Francophonie, filiala din Republica Moldova. Spațiu controlat deplin de Moscova.
   În luna iulie a anului 2015, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Cioloş în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară.
   ”Dl. Ciolos are totusi sansa de a-si arata la Bruxelles intreaga valoare. Iar meritul de a-l fi promovat pentru portofoliul Agriculturii si de a-i fi negociat sustinerea politica europeana, cand nimeni nu credea ca are vreo sansa, ii apartine presedintelui Traian Băsescu (august 2010 – Ioana Ene, ziare.com).

   Apreciat de 1 persoană

 19. Din pacate nu stim inca sa ne aparam interesele in exterior. Peter Janku de la DW scrie:

  „Thanks to the course set in 2015 by the Dacian Ciolos administration, Romania still enjoys robust economic growth. But not much trickles down to the population; abject poverty is still widespread.”

  Serios? Eu sunt gata sa-i string mina dlui Ciolos daca as avea de ce. Dar chiar nu cred ca el este „motorul”. Asta e ceea ce DW le planteaza cititorilor in minte, conform politicii editoriale aprobata de DW.

  Romania mai are MAE, SIE? Mai are oameni care sa foloseasca dreptul la replica?

  Din pacate, si aceasta guvernare este impotenta. Foarte impotenta in a explica ce vrea sa faca, Apare ca o grupare infractionala. Exact ce vrea sa se stie doamna Macovei despre Romania.

  Eu acuz aceasta guvernare ca nu stie sa apere imaginea tarii mele. Habar nu are ce sa faca!

  http://www.dw.com/en/romanias-democracy-in-danger-after-mihai-tudose-resignation/a-42171423

  Apreciază

  • @diasporean:”Eu acuz aceasta guvernare ca nu stie sa apere imaginea tarii mele. Habar nu are ce sa faca!”
   Poate s-o apere de europarlamentarii români care par să fie adevărații dușmani ai României pe plan extern.
   Din recenta Rezoluție a Conferinței CMR de la Atlanta (https://mipopescu.wordpress.com/03-documente-cmr/wrc-cmr-2017/conferinta-cmr-2017/rezolutia-cmr-2018/):

   ”4. Constatând că extinderea la nivel internațional a scandalurilor politice interne aduce prejudicii României, creind pretexte unor forțe din UE pentru a ridica obstacole discriminatorii în obținerea statutului de membru cu drepturi egale UE, solicităm forțelor politice românești să instituie o stare de non-combat și să adopte pe plan extern o atitudine unitară politică de afirmare și apărare a intereselor naționale.
   Administrarea unei țări suverane nu poate și nu trebuie să fie impusă din afară, cu atât mai mult în acest an al aniversării a 100 de ani de la realizarea statului național, indivizibil, unitar, suveran și independent.”

   Apreciază

   • Corecta luarea de pozitie. Oare cei de la Bucuresti au catadicsit sa o citeasca?
    Partidele parlamentare ar trebui sa aibe un fel de pact de coabitare, sa lucreze impreuna pentru Romania, nu sa se tina de scandaluri permanente si circ a la USR. Daca le pasa de Romania, de romani, de viitorul tarii, ar trebui sa lucreze pentru asta impreuna, nu sa aratam ca niste circari feisbucisti,
    Presedintele a facut un pas pentru ca puterea sa poata sa lucreze, dar e nevoie si de celelalte forte politice sa fie in consens pentru ce e bine si ce nu e bine pentru Romania.
    La fel si europarlamentarii: in loc sa isi pirasca tara si unii pe altii ca niste copii dirigintelui UE, nu ar putea sa stea impreuna si sa puna problema in interesul tarii?

    Apreciază

 20. Politica inteligenta: Un model de startup nation se bazeaza pe alegere si adaptare. Intr-adevar, exista o “staza” economica si sociala, dar ea nu se datoreaza naturii culturale a romanilor, ci proiectului politic in care Romania a ramas inghetata in ultimele aproape trei decenii. Pentru impasul in care am ajuns, nu trebuie sa dam vina pe Romania profunda. In niciun caz, pe factura identitara, psiho-culturala a poporului roman. Ar fi ceva facil, dar las si necinstit. Raspunderea apartine Romaniei superficiale, clasei politice postdecembriste. Inadaptarea si erorile sunt ale politicii. O politica lipsita de viziune, corupta si suficienta siesi. Romania nu a mers pe pilot automat. A avut niste “piloti” – partide, guverne, presedinti. De ce sa nu recunoastem? In ultima instanta, politica reuseste sa-i duca pe oameni tot acolo unde vrea ea. Prin urmare, politica, nu cultura ne-a dus in fundatura. Decontarea trebuie sa se faca politicii. Nu culturii. Daca pornim de la premisa, falsa dupa parerea mea, ca problema noii paranteze istorice, ca si cea comunista, nu ar fi politica, ci culturala, mi-e teama ca ajungem iarasi la tentatiile culturnicismului si “omului nou”. Adica, la o cultura modelata politic, un stereotip comunist pe care l-am crezut abandonat sau uitat. Ne intoarcem, ni se sugereaza chiar sa o facem, la aceeasi veche problema scop-mijloace, in care mijloacele pot compromite orice scopuri. Cred ca sansa noastra e sa ne apropriem luciditatea, sa iesim din nostalgia fata de Occident si liberalism (Fr. Fukuyama a facut-o de mult). Asa cum am iesit din nostalgia comunismului, care a venit tot pe aripile ideilor experimentale occidentale si ale banilor de implementare occidentali. De ce sa nu vedem criza si fragmentarea Vestului? De ce sa refuzam un diagnostic real, bazat pe fapte si consecinte vii, palpabile? Ca paradigma filozofica a postmodernitatii occidentale si-a atins limitele? Ca si-a consumat potentialul de dezvoltare? Continuam la nesfarsit cu pesimismul gnoseologic, cu a ne considera o periferie sau un minorat? Sa luam aminte, ceea ce ne dorim, aia vom avea. E o legatura fireasca intre asteptari si aspiratii. Atentie!, suna un avertisment, caracterul tau e destinul tau. Asteptam ca Vestul, refuzand sau neputand sa se reformeze, sa-si deconteze din nou crizele structurale in Est? Nu mi se pare un semn de inteligenta. Cel putin, nu atata timp cat stam cu spatele la altfel de experiente. De StartUp Nations. Politica inteligenta, ca subsistem conducator al sistemului social global, este o organizatie care invata, care isi extrage, deci, resursele de adaptare din invatare. Indeosebi din invatarea comparativa. Sunt optimist, pentru ca suntem un popor optimist. http://www.contributors.ro/editorial/spre-occident-sau-indarat/

  Apreciază

 21. FRUSTRAREA FRUSTRĂRILOR

  Ascult cum la ANTENA 3 o jurnalistă care se lamentează adesea, explică manifestația din 20 ianuarie 2018 prin prisma FRUSTRĂRII acumulate în ani… adică un fel de LUMEA NU MAI SUPORTĂ ! Tinerii pleacă… oamenii nu au viitor…politica dezamăgește masele… bla, bla, bla…și bla, bla, bla…

  Dar ce tipuri de cetățeni FRUSTRAȚI or fi defilat ieri prin capitală? Ia să vedem:

  1.ACTIVIȘTI – „Iniţiativa România”, „Corupţia Ucide”, „Grupul pentru Dialog Social” (GDS), „Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR)”, „Grupul civic # Insist”, „Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE)”, „Comunitatea Vă vedem din Sibiu”, formațiuni mici și mari „ # Rezist” din toată țara. Banii pentru abnegația lor vin de undeva, dar e mai bine să nu vă întrebați de unde. Banii pentru GDS vin și de la guvern, însă „intelectualilor din grup” le e și silă de banii ăia… luʹ doamna Pora , cel mai mult…
  2.PARTIDE DE OPOZIȚIE – dânsele au fost mult mai discrete de astă dată, doar USR-ul fiind mai expansiv … nu l-am văzut evoluând la „vuvuzea”, în SI BEMOL MAJOR pe Ludovic Orban și mi-a părut rău… el chiar e talentat …
  3.TINERI FRUMOȘI ȘI LIBERI – angajați ai multinaționalelor și care cred că și dacă nu conduce nimeni țara sau aceasta se desface, cu un huruit istoric, în mai multe bucăți, multinaționala lor oricum va rezista și le va da salarii îndestulătoare și pentru acoperirea tradiționalului „all-inclusive” din luna august…
  4.BICICLIȘTI- Lucian Mîndruță, precum și alți bicicliști funcționali, dar mai puțin celebri …
  5.ACTRIȚE- Oana Pellea și Lia Bugnar… cea din urmă a crezut întâi că Dumnezeu e pesedist, deoarece nu ține cu manifestanții și la dă ploaie și zăpadă… apoi a înțeles că de fapt Dumnezeu e mai mult # REZISTENT și a așternut un covor alb și frumos pe care să pășească cei 80 000 de participanți la miting, numărați atent de DIGI 24…
  6.OAMENI ÎN VÂRSTĂ CARE N-AU VOTAT/SUPORTAT NICIODATĂ PSD-UL –dânșii ies, tradițional, la toate protestele…
  7.MĂLIN BOT, SANDI MATEI, BOGDĂNEL STAN, care deși trăiesc din nimic, totuși trăiesc binișor din ceva și-și cumpără necontenit aparatură de filmat, boxuri pentru bătut bătrâneii, suluri de hârtie igienică, tricouri cu Jimi Hendrix, cătușe…
  8.STUDENȚI PE CARE-I DOARE-N SPATE DE CIUMA ROȘIE ȘI DE LEGILE JUSTIȚIEI, pentru că oricum vor să plece definitiv din România. Până atunci, însă, profită de excursiile gratuite cu trenul , oferite de guvern și vin la București, la protest, ca să-și împace conștiința încărcată că au luat „legitimații de călătorie ” de la CIUMA, deși ei sunt de dreapta și când se vor face mari, vor fi capitaliști !!!

  și, în fine,

  8.PLATFORMA ROMÂNIA 100 care bagă și ea capu-n poză, cu guvernu’ din umbra lui Cioloș, cu tot . Nu vă speriați, nu sunt șomeri, toată lumea acolo trăiește bine și așteaptă răbdătoare un alt moment de emoție colectivă intensă pe valul căruia doamna Prună să se-nvelească-n halatul de molton și să numere scriitorii din pușcării !
  ………………………………………………………………………………………….
  Dintre categoriile de mai sus, ar putea să-mi spună ANTENA 3 unde sunt FRUSTRAȚII? Să-i luăm pe rând:

  ACTIVIȘTII ar fi distruși să plece CIUMA că nu-i mai finanțează și nu-i mai bagă nimeni în seamă, dispare însăși rațiunea lor de-a exista și de-a socializa pe la protesteț
  PARTIDELE DE OPOZIȚIE scuipă-n sân pentru ca nu cumva să le cadă lor pe cap responsabilitatea guvernării.
  TINERII FRUMOȘI ȘI LIBERI n-au nici o frustrare- indiferent de guvern, multinaționala lor generoasă îi va stoarce ca pe niște lămâi și le va asigura atât salarii cât și zâmbetul acela neclintit pe mufă, mereu.
  BICICLIȘTII , ACTRIȚELE, MĂLIN BOT, SANDI MATEI, BOGDĂNEL STAN n-au nici o frustrare …dimpotrivă, dacă nu-i protest, crapă și flashmob-ul și selfie-ul revoluționar… și nu mai au pic de vizibilitate.
  OAMENII ÎN VÂRSTĂ CARE N-AU VOTAT/SUPORTAT NICIODATĂ PSD-UL simt , în sufletul lor că ar fi mai rău cu ceilalți, cum a mai fost și-n alte rânduri, dar nu se pot abține să fie „contra”

  În fine , singurii care ar putea avea frustrări reale ar fi reprezentanții platformei ROMÂNIA 100… însă, pentru o analiză corectă , ar fi cazul să mă-ntreb : oare ce procent or fi reprezentat aceștia din cei 80 000 de protestatari contabilizați ieri de campionii la numărătoarea mulțimilor , adică băieții și fetele de la DIGI 24 ? Că dacă n-au fost chiar 80 000 de mii cum a văzut DIGI 24, ci 10-15 000 cum crede Jandarmeria, reducem și noi corespunzător numărul reprezentanților ROMÂNIA 100.

  Păi, doamnă Dana ex -Grecu, actual Chera, de la ANTENA 3,ce să zic…FRUSTRARE să fie, dacă o cer interesele propagandei… , dar s-o ştim şi noi!.

  Apreciat de 2 persoane

 22. Bine spune colegul Radu Humor, a devenit intolerabil sa asistam la jandarmi ,,umiliţi şi bruscaţi de către nişte huligani ” pentru care legea se aplica doar altora, nu si lor.
  Practic, prin prezena lor la mitinguri neautorizate, jandarmii insisi se afla in afara legii, cautionand actiuni ale grupurilor de provocatori infiltrati si ale mitingistilor de profesie care isi ofera serviciile oricui dispus sa disemineze instabilitate, haos si anarhie.
  Cred ca avenit timpul ca Jandarmeria romana sa se limiteze doar la protectia institutiilor si ambasadelor, in rest, responsabilitatea asigurarii ordinii sa revina exclusiv organizatorilor. Daca se vor crea incidente, acesti organizatori nu se vor putea ascunde la nesfarsit, in spatele anonimatului feisbucist.
  Din pacate, desi stie, SRI nu spune si nu actioneaza. Este cat se poate de evident (se vede si la televizor, ba chiar si de pe Luna) ca multi straini, probabil oengisti profesionisti transnationali – organizati, foarte probabil, in structuri paramilitare (similare cu cele care au generat ,,maidanul” de la Kiev), participa la asemenea manifestatii si nimeni nu ia atitudine. Daca statul de drept nu face nimic, inseamna ca, de fapt, in Romania acest stat nu exista. Nu spun ca nu exista institutii, dar acestea, pare-se, nu au nicio legatura cu aceasta sintagma.
  Iata cu cate provocari si teme se confrunta PSD-ul si cat de multe sunt de facut in Romania, pentru a intra intr-o relativa normalitate. Din pacate, nimic nu se poate face, atat timp cat Liviu Dragnea este detinatorul puterii absolute in acest partid. Pe cine reprezinta Liviu Dragnea si ce scopuri are ? Inclin sa-i dau dreptate domnului Victor Ponta ca ex-pedisti basescieni aplica, sistematic, un program diabolic de destructurare a PSD. Poate unii vor fi contrariati si sceptici la cele scrise de mine, dar sa ia aminte ca cele mai distrugatoare si ireversibile prabusiri le-au suferit gigantii istoriei: Turnul Babel si Marile Imperii.
  …Apropo de sosiri in PSD, ele nu s-au oprit de tot. De exemplu, PSD l-a achizitionat, anul trecut, pe controversatul politician Edmond Talmacean. Probabil ca in PSD se acorda mai multa atentie invatarii doamnelor pesediste sa danseze, decat sa se perfectioneze in materie de limbi straine. Nu ca n-ar stii deloc, dar este nevoie de mai multa aprofundare. De exemplu, daca te incurci intr-un discurs in Parlamentul European, o pirueta, sau o miscare eleganta de dans, ar putea distrage atentia si salva aparentele. (Z)

  Apreciază

  • @ZeV: ” Probabil ca in PSD se acorda mai multa atentie invatarii doamnelor pesediste sa danseze, decat sa se perfectioneze in materie de limbi straine. Nu ca n-ar ȘTII deloc, dar este nevoie de mai multa aprofundare.”

   Lecție pentru unii ”români neaoși”, care-i arată cu degetul pe ”ex-români”, dar care trebui să mai aprofundeze și limba română, nu doar rusa:

   A şti s-a scris dintotdeauna cu un singur i.
   A şti are doi i doar la persoana a II-a singular, indicativ prezent şi conjunctiv prezent, forma afirmativă şi forma negativă.
   Indicativ prezent: (tu) ştii, (tu) nu ştii
   Conjunctiv prezent: (tu) să ştii, (tu) să nu ştii
   Viitorul format de la conjunctivul prezent: (tu) o să ştii, (tu) nu o să ştii

   Cel puțin unii ”ex” așa au învățat pe timpul când făceau școală, nu politichie.

   Apreciază

 23. Suntem asaltati, in ultimul timp, de o propaganda desantata anti-ruseasca. Nu le mai este de ajuns ,,lupta anticoruptie”, devenita aproape perimata, era nevoie de o noua tema: cea a sperietoarei rusesti.
  Unii intelectuali dreptaci (a se citi extremisti intoleranti, un fel de legionari internationalisti), ne sugereza ca daca nu suntem vigilenti si suficient de pro-occidentali, riscam sa alunecam in bratele Rusiei.
  Dar acesti artizani ai manipularii nu ne spun si prin ce anume ar putea atrage Rusia simpatia si interesul cetatenilor din spatiul euro-atlantic. Printr-o piata a muncii concurenta cu cea occidentala ? Putin probabil. Prin filme ? Care filme ? In afara de Solaris, Picnic la marginea drumului si Moscova nu crede in lacrimi, eu nu tin minte altceva si nu stiu sa se fi realizat ceva interesant in ultimii ani. Prin tehnologie si retele de socializare ? Hai sa fim seriosi. Prin televiziune si programe de stiri ? Putini au acces la asazisa ,,propaganda ruseasca”, intr-o piata media dominata de marile trusturi de presa occidentale. Deci, de ce le este frica occidentalilor de o eventuala atractie/tentatie ruseasca care sa le afecteze cetatenii ?
  Nu-mi dau seama, dar incerc un scenariu: Poate ca oamenii simpli ai vestului vad ca, in fiecare zi, li se distruge cate ceva din ceea ce reprezenta, pentru ei, normalitatea, fara ca altceva, credibil, sa fie pus in loc. In fiecare zi, cetateanul nativ al Ocidentului, asaltat de imigranti (in mare parte ilegali) si de minoritari tot mai agresivi, devine tot mai strain in propria-i tara.
  Prin urmare, Rusia, ca ultim bastion al traditiei si statalitatii nationale in Europa, ar putea constitui un nou reper pentru unii cetateni derutati.
  De aceea, leadership-ul occidental va face (si face) orice este posibil pentru a discredita regimul lui Vladimir Putin, fie prin manipularea gen ,,picatura chinezeasca” cu asazisul amestec rusesc in alegerile din SUA (deja exersata pana la saturatie), fie (indirect) prin….demonizarea lui Donald Trump, respectiv prin imixtiuni tot mai vizibile în viitoarele alegeri din Rusia, de aceasta data, pe bune.
  Acesta este Occidentul de astazi, un demn continuator al fostei URSS. Ceea ce se intampla, astazi, in Occident, denota nesiguranta si neincredere in propriile valori. Daca acestea ar exista cu adevarat si ar fi viabile, nu ar fi nevoie ca ele sa fie impuse cu forta restului lumii – considerat de sute de ani ca fiind un teritoriu al nimani, in care iluminatii vestului ar avea dreptul de sorginte divina sa experimenteze. Ma rog, acum s-au cam certat cu Divinitatea, de unde concluzia ca au semnat, in secret, Pactul cu……

  Apreciat de 2 persoane

 24. Femeia asta intrece orice masura. De fiecare data cand o vad vorbind ma sperie ura cu care vorbeste despre orice. Banii primiti de la Soros ii umbresc mintea.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.