Carmen Sylva despre Bucuresti

Intr-un volum, publicat in 1896, la Paris, intitulat „Les capitales du monde”, am gasit un capitol extrem de interesant despre Bucuresti. Capitolul este semnat de Carmen Sylva, acesta fiind, asa cum se stie, pseudonimul literar al Reginei Elisabeta. In cele 25 de pagini ale contributiei sale la acest volum – in care sunt prezentate marile capitale ale lumii – Regina Elisabeta povesteste cum a gasit Bucurestiul atunci cand a sosit in Principate, in 1869, evoca eroismul soldatilor romani in Razboiul de independenta ( preocupati de sarbatorirea centenarului Unirii anul viitor, nu am dat suficienta atentie implinirii, anul acesta, a 140 de ani de la Razboiul de independenta si de la luptele de la Plevna, Grivita…), prezinta obiceiuri, viata politica, mentalitati, etc.

Observatiile sale, dupa 25 de ani de sedere in Romania, sunt extrem de interesante. Sunt mentionate schimbarile urbanistice (in Bucuresti, se construiau aproximativ 1000 de case anual), viata de zi si viata de noapte, situatia bisericilor si a manastirilor, situatia drumurilor, a spitalelor…

Tot atat de interesante sunt caracterizarile facute romanilor: „Niciodata un roman nu  va spune ca ii merge foarte bine. ‘Deh, nu prea rau!’ Dar nu va va spune nici ca-i merge foarte rau. Daca-i spuneti ceva foarte solid, cu argumente, va va asculta si va spune ‘E posibil. O fi”. Romanii – spune ea – sunt un popor plin de superstitii, melancolic, trist.

Amuzante sunt unele comentarii despre viata politica: ” incercam chiar sa avem si socialisti, pentru a fi la inaltimea civilizatiei moderne. Numai ca socialismul prinde greu intr-o tara agricola, fara industrie…”

Tot  amuzanta este relatarea referitoare la motivul pentru care Carol, tanarul print de Hohenzollern a acceptat coroana Principatelor : „A deschis atlasul, a luat un creion si cand a vazut ca linia trasata intre Londra si Bombay trece prin Principate, a afirmat – Asta e o tara de viitor”.

FullSizeRender copy 2.jpg

50 de gânduri despre “Carmen Sylva despre Bucuresti

 1. La trei secole de Paris
  Ghita Bizonu’ despre Seculara inapoiere a Romaniei
  Cand, de pe inaltimile Filaretului, am vazut intinzandu-se in fatamea orasul Bucuresti, inecat intr-un ocean de verdeata, l-am intrebat pe tovarasul meu de calatorie:- Ce distanta este intre Paris si Bucuresti ?- Trei secole, domnule.
  (citat din: De la Pesta la Bucuresti – Insemnari de calatorie de Ulysse deMarseilliac. Discutia a avut loc in anul 1867)
  https://www.scribd.com/document/58737245/18501028-Seculara-Inapoiere-a-Romaniei

  Apreciat de 1 persoană

  • Si pentru tine e cuvant de Evanghelie , bineinteles .
   Iar comparatia intre Parisul si Bucurestiul anului 1867 este , evident , plina de realism si buna credinta – intre capitala primei puteri mondiale pana la Napoleon si capitala unui regat nascut cu opt ani inainte .

   Apreciază

   • Ma frantuz de contrabanda au a miniscul

    observi cuma cevstia aia cu „citat din: De la Pesta la Bucuresti – Insemnari de calatorie de Ulysse de Marseilliac. Discutia a avut loc in anul 1867” ? Ai auzit cumav de Marseilliac? Dar de Stanislas Bellanger?! Da de , lady Craven?!

    Era sufient ca Tincu ca posteze doar citatul din Marseiilac …

    Insa ai zuit cumva de vorba aia ca e mai bine sa itii ti gura decat sa iti etalezi prostia ?
    “It’s better to keep your mouth shut and appear stupid than open it and remove all doubt”

    Ba ! Distanta dimtre Bucresti si Paris era de trei secole! Adica Bucrestiul era la 3 secole in urma Parisului!

    Scuze sfu ptr apelatiunea vuklgara. Insa de din astia ma fac sa ma gandesc la eutanasie activa

    Apreciază

   • Imi permit sa va recomand sa incercati Risperdal sau Athymil . Chiar daca nu sunt geronto-psihiatru dar va vreau binele ..

    Apreciază

 2. E … o cestie mai interesanta si mai actuala …

  young-and-happy
  07 iulie 2017 10:57

  Lasati istoria in pace, dle maior de Securitate, sau ce grad veti mai fi avand, Liviu Petrina. Ar fi mult mai interesant sa ne povestiti rolul pe care l-ati jucat in demolarea imaginii publice a PNT-CD in prima jumatate a anului 1990. Dvs care, pe proprie declaratie, ati fost translatorul de japoneza al lui Ceausescu, avand gradul apud Mircea Dinescu de maior de Securitate, ati „reinfiintat” PNT nu se numea inca CD in ultimele zile din decembrie 1989 mai exact pe 26, 27 si 28 la Casa Titulescu de pe Soseaua Kisseleff. Daca erati un simplu transator care n-are nimic sa-si reproseze, cum ati afirmat in fata dlui Coposu, atunci cum ati de avut acces la aceasta casa si cum de ati obtinut cheia ? Dnii Coposu, Bani Ghica, Diaconescu etc. au aflat de „reinfiintarea” PNT din afisele tiparite in culori ! care aparusera in punctele cele mai frecventate din Bucuresti in acele zile. De ajunsesera, vorba unui amic, sa se duca Coposu si ceilalti supravietuitori taranisti ai puscariilor comuniste sa se duca si sa se inscrie in PNT la Liviu Petrina in Casa Titulescu ! Iata un subiect de istorie despre care sunteti mult mai competent sa vorbiti, decat despre Revolutia de la 1848.
  Sursa : http://romanialibera.ro/opinii/comentarii/precizari–romania-exista-la-1848–avram-iancu-a-luptat-pentru-natiunea-romana–opinie-458086?c=q2561

  Eu de la inceput mpma mirat de rapiditatea reinfiintarii PNT. Inca se tragea dar aud la radio ca se reinfinteaza PNT ca „partide de opozitie” Opozitie la cine ?!
  Si intitdeauna am banuit ca PNT s-a reinfiinta de catre .. unii securei care au lauta cu ei „obiectivele” istorice :”Semneaza domnule! Uite ca semnez si eu!!”
  Dar intege ca a fots si mai „baraoc” – niste securachi reinfiinteaza PNT iar surpvieturitorii se inscriu (si apoi sunt pusi la fereastra )

  Apreciază

 3. „INTERMEDIARI” ȘI „DISTRIBUITORI” ÎN INDUSTRIA URII

  Circulă pe NET… și lumea râde …se fac propuneri haioase , se lansează noi oferte…se distribuie „glumița”… așa cum s-au distribuit bine și „glumițele” drăgălașe despre glonțul care a trecut la 2 milimetri de carotida unui premier al României… Iată textul de azi:

  „Vreau să fac 3 ani de pușcărie pentru 60 000 000 de euro. Cer și ofer seriozitate”

  Despre „cazul Voiculescu” bănuiesc că este vorba. Dan Voiculescu e antipatic… lumea zice că e și urât. Deci merită să facă pușcărie ba chiar să și crape acolo pentru nimic. Întrebarea legitimă este :oare unde sunt, în realitate, în povestea asta sordidă, cei 60 de milioane de euro ? Se întreabă cineva în ce cotlon sunt ascunși când se oferă să facă trei ani de pușcărie pentru a căpăta uriașa sumă? Spun asta deoarece pentru orice om cu un nivel mediu de inteligență și informații minime despre DOSARUL ICA, este evident că suma aceasta delirantă, e NUMAI PE HÂRTIE, prieteni, NUMAI PE HÂRTIE… la fel cum au fost cei 670 000 000 de milioane de euro (!!!) din dosarul lui Andrei Chiliman… cei 90 000 000 de euro din dosarul lui Marian Vanghelie… cei 20 000 000 de euro din dosarul lui Darius Vâlcov …. căci hârtia, biata de ea, suportă orice… Să mă ierte cei care cred în realitatea materială a acestor sume… ele sunt trecute acolo pentru … naivi. Am vrut să folosesc un alt cuvânt, mai potrivit pentru situația dată, dar cred că se înțelege, oricum, ce-am vrut să spun.

  Neghiobia cetățenilor nu e un păcat… căci dacă așa ar fi stat lucrurile , iadul ar fi devenit de multă vreme neîncăpător și adevărații păcătoși ar fi fost deja „relocați” către grădina primitoare și cu un uriaș spațiu excedentar a Edenului.

  Nu despre cel care lansează tema pe FACEBOOK vreau eu să scriu… bănuiesc că acela știe exact despre ce este vorba , dar URĂȘTE și URA este o justificare suficient de bună pentru orice fel de mizerie care trebuie să capete adepți . „Intermediarii” și „distribuitorii” însă mă interesează mai mult. Mă interesează cei care nu scriu despre asta că de! politica e ceva dezgustător și ei se consideră, trufași, deasupra acestei obscenități publice… dar vâră ochiul în vizorul cât gaura cheii , deși ei sunt cu muzica… sau cu filmele… sau cu cugetările despre viață… deși ei au suflete de poeți în crisalidă și gingășii de artiști în devenire. Pentru că, prieteni, ei au de fapt opinii politice , dar nu le împărtășesc decât în LIKE-uri și în distribuții… ca să nu se contamineze, cumva.

  Niciodată adeptul „intermediar” și „distribuitor” nu se va întreba : pentru care motiv, dacă terenurile și clădirile ICA valorau, așa cum reiese din dosar, 60 de milioane de euro, Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea nu s-au mărginit la a pune sechestru strict pe aceste bunuri imobiliare, ci s-au străduit să-i ia TOATĂ AVEREA lui Dan Voiculescu și familiei sale? „Lansatorul inițial” s-ar putea să fie inteligent și să știe… motivele pentru care aruncă el pe piață astfel de informații îmi sunt, de aceea, indiferente.

  În opinia mea , „INDUSTRIA URII” nu pe „lansatorul inițial ” se bazează, ci pe propagatorii voluntari și entuziaști ai acestuia. Pe cei care cred orice fără să verifice. Căci orice afacere de succes are nevoie de „piață de desfacere” iar orice comerț înfloritor se sprijină pe INTERMEDIARI și DISTRIBUITORI . Și, de foarte multe ori, pe o publicitate imbecilă.

  P.S. Chestia cu „O afacere bună: 20 000 000 euro = 1 an de pușcărie ” a lansat-o Cristian Tudor Popescu, nu nenea ăsta cu „Cer și ofer seriozitate”. Iar motivele CTP-ului nu mă mai interesează, pentru că le cunosc – jumătate ipocrizie, jumătate patologie… CTP-ul nu mai este demult jurnalist, ci doar un propagandist ieftin dar plătit , sper, ca de obicei, boierește!

  Apreciat de 2 persoane

 4. Luminita Arhire spune:
  Iulie 22, 2017 la 7:24 pm

  Doamna, de ce v-ati simtit vizata de comentariul meu ? (Z)
  De aceasta data, sincer, m-am raportat doar la ceea ce am vazut la televizor.
  In ceea ce priveste colegele de pe blog, toate sunt egale (din punctul meu de vedere) in sensul ca toate sunt demne de respect pentru inteligenta si responsabilitatea de care dau dovada, vizibile in permanentza in comentariile domniilor lor.
  Cand ma decid sa-mi exercit un eventual drept la replica, sau imi asum riscul de a comenta pe marginea textului vreunei colege, va asigur ca am minima gratitudine sa nominalizez adresanta. (Z)
  Despre arestari si condamnari in Romania: Aproape toate sunt instrumentate politic, indiferent cine este ,,victima” . Chiar si Basescu Mircea este o victima colaterala, intr-o competitie intra-institutionala.
  Dar exista nuante, stimata colega: Nu poti sa compari cazul domnului Nastase (un om integru-prin definitie) cu cel al domnului Voiculescu (in mafiot securist de cea mai joasa speta) intrat in coliziune cu ,,aripa” basesciana din noua Securitate.
  Cum va imaginati ca un cetatean (ca d-nul Voiculescu) ar fi fost in stare sa-si creeze, atat un trust media, cat si un partid politic, fara sa fi fost un privilegiat al vechiului regim ? Nici nu mai vorbesc de imoralitate si/sau incompatibilitate, ca nu are rost, in aceasta tara a vorbelor goale despre principii.
  Din pacate, la ,,masa” intereselor tranzitiei nu au incaput toti favorizatii de soarta si de sistem de dinainte de 1989. Nu uitati niciun moment ca cei mai aprigi dusmani (intre ei n.r.) au fost si sunt fostii amici de interese creati de totalitarisme, inca de pe timpurile lui Beria. Vi se pare, de exemplu, intamplator, ca Ceausescu a trebuit sa fie lichidat, pentru ca regimul Ion Iliescu sa triumfe ? Nu exista scrupule in totalitarism, nici macar respect pentru ziua dedicata Nasterii Domnului. Exista doar ,,liberi cugetatori”.
  Liberi in cercul lor stramt….draga colega.
  PS
  Daca ,,ideile mele” nu sunt ale mele, nu puteti spune ca nu stiti ale cui sunt. Ati creat o crasa fractura de logica. (Z)
  Inca nu v-ati dat seama ca sunt greu de penetrat, chiar si pentru cea mai abila experta in analize pshihologice de pe blog ?(Z)

  Apreciază

 5. Nu ştiam să citesc, când am auzit de Carmen Sylva: mama îmi citea, primul volum din ,,Taina mulţumirii” de : Porter Eleanor H., tradus de Carmen Sylva.
  Am apreciat-o pe Regina Elisabeta, pentru că a vrut să se comporte ca o româncă: a îmbrăcat costumul naţional românesc, a vrut să facă o cameră tradiţională românească la Peleş dar s-a opus regele Carol I,a scris în limba română, a adunat în jurul ei oameni de cultură români. Doar Eminescu i-a refuzat prietenia!

  Apreciază

 6. Domnule Adrian Nastase, mi-a atras atentia una dintre remarcile dinstinsei personalitati istorice:
  ,,….socialismul prinde greu intr-o tara agricola, fara industrie…”
  Iata ca peste ani, in fine, a reusit. Sper ca socialismul sa refaca agricultura si industria Romaniei, cu noul program de guvernare recent aprobat de PS…pardon, Parlament, prin noile si providentialele impozite.
  (Z)

  Apreciază

 7. Exemplu de gandire cu premeditare stupida
  Cei care visează în continuare la măreţia IMGB-ului sau la presele de la Vulcan se înşeală crezând că marile grupuri internaţionale din IT vor renunţa la România atât de uşor..Le este foarte bine aici şi numai un cutremur la nivel internaţional le poate schimba poziţia.
  Mai degrabă IT-ul şi telecomunicaţiile vor câştiga teren în economia României decât vor reveni mastodonţii industriali sau celebra oţelărie de la UCM Reşita, de 100 de ani. Mai degrabă iese un IT-ist decât un oţelar.
  – (de curand in Business Magazin sub semnatira unia care a absolvit ASE ul [ani de zile le-am zis in fata ASEistilor ca ar fi bine sa mai citeasca si economie politica. SI ASEistelor – cu 4 am avut relatii cavsimaritale.])

  Deci ala contrapune industria IT celei grele … fara sa gandeasca (operatiune prea laborioasa ptrteleptualu roman tipic) ca IT istii de azi sunt rezultaul unor investotii (bani si omanei) din timpul in care se rdica IMGB ul….
  Onsa pare cate prese der mare fprta sunt in Republica Coreea? Si cine produce calcultaorele?

  Asta este prblema noastra – intelctauli cu mintea pe bistabili. Incapabili sa aplice in viata cele mai elementare expreiente de viata. ASE istu nost gandeste in termeni „ori tarie ori vin” fara sa isi dea seama ca a stat la mese unde a inceput cu o tarie la antreuri, a continuat cu un vin la felul 2 , poate un alt vin la desert so a terminat cu un coniac la cafea ..
  Adica asa cum o masa buna impune vreo 2 tarii diferite si minim 2 vinuri diferite plus macarurile aferente .. o societate are nevoie si de IT isti si de mastodpntii industraili care fabrica aitoturismele IT istilor …
  Ma rog ne-am putea dispensa de analisti de teapa astuia. Insas astia este platiti exagerat de mult…

  (mese… se poa si cu 2 feluri de bere.. Sau la ceafa de porc sa bei o bere neagra si apoi sa treci pe un vin rosu)

  Apreciază

 8. Ruperea relatiilor cu Israelul si spectrul singuratatii

  Dupa Qatar, Israelul este pe punctul de a crea o a doua criza majora in Orientul Mijlociu. Instalarea de catre autoritatile israeliene a detectoarelor de metale pe Esplanada Moscheelor si interzicerea accesului la rugaciune a barbatilor musulmani sub 50 de ani reprezinta o noua provocare pentru solidaritatea regionala. Ruperea de catre palestinieni a tuturor relatiilor cu Israelul ar putea fi un preambul. Un inceput al unei povesti complicate, din care nimeni nu va avea de castigat. „Avand in vedere importanta Al-Haram Al-Sharif (Esplanada Moscheilor) pentru intreaga lume islamica, detectoarele de metal instalate de Israel trebuie retrase in cel mai scurt timp posibil”, a reactionat, joi, presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care detine în prezent si șefia Organizației Cooperării Islamice, intr-o convorbire telefonica cu presedintele Israelului, Reuven Rivlin. ”Ultimele evenimente din interiorul și din jurul Orașului Sfânt al Ierusalimului și din Cisiordania reprezintă un risc real de escaladare”, a avertizat, sambata, șefa diplomației europene Federica Mogherini. Uniunea Europeana a cerut Israelului si Iordaniei, care este gardianul locurilor sfinte musulmane din Ierusalim, “să conlucreze pentru a găsi soluții de asigurare a securității pentru toți”, în Ierusalimul de Est. UE le-a cerut, de asemenea, celor două țări să ia măsuri pentru “respectarea caracterului sacru al locurilor sfinte și menținerea status quo-ului” pe Esplanada Moscheilor (Muntele Templului pentru evrei) din Ierusalimul de Est. Israelul pare sa fi ajuns la concluzia cea buna in privinta consecintelor politice si diplomatice ale incremenirii sale intr-un act de forta susceptibil de acuzatia ca intentioneaza sa-si extinda controlul asupra locului de rugaciune si zonei reprezentate de Moscheea Al-Aqsa.
  Un general-maior israelian a declarat duminică dimineaţă că autorităţile israeliene sunt pregătite să ia în considerare alternative pentru controversatele detectoare de metale si i-a indemnat pe musulmani sa sugereze optiuni. Alte “optiuni” este insa un fel de a spune. Oficialul israelian a exclus din capul locului o solutie politica sau religioasa. Esenta problemei este insa prin definitie politica si religioasa. „Avem nevoie de o soluţie de securitate, nu o soluţie politică sau religioasă”, a declarat generalul-maior Mordechai. Se vehiculeaza ideea detectoarelor portabile, desi solutia si problema tin de suveranitatea asupra locului de rugaciune Moscheea Al-Aksa si zonei sale din Ierusalimul de Est. Securitatea pe Esplanada Moscheelor este asigurată de către israelieni, chiar dacă locul sfânt aparţine Cisiordaniei. Credinciosii palestinieni refuza să treacă prin detectoarele de metale şi se roaga pe străzile din apropierea Moscheei Al-Aqsa. In concluzie: Este nevoie de o unificare extinsa a standardelor de suveranitate. Este inacceptabil sa existe standarde duble de suveranitate pentru israelieni si palestinieni. Ori, extins, standarde diferite de suveranitate pentru sirieni, irakieni sau alte tari islamice. In abordarea discriminatorie a suveranitatii se afla radacina problemei, iar in schimbarea de abordare, prin abordarea egala a suveranitatii, se afla radacina solutiei crizei palestiniano-israeliene.

  Apreciază

 9. Talentul literar al lui Carmen Sylva – care scria cu uşurinţă în germană, franceză, engleză şi română – a fost unanim apreciat : în 1888 i s-a decernat chiar Premiul Botta al Academiei Franceze pentru volumul de aforisme «Les pensées d’une reine» (Paris, 1882), dublat şi de o versiune în germană, «Gedanken einer Königin». Însă dincolo de incontestabilele ei talente artistice, regina – deşi considerată excentrică şi visătoare – poseda un simţ de observaţie penetrant care îi permitea analize politice mult mai pertinente decât cele ale soţului ei, cum ar fi spre ex. opinia exprimată în jurnalul său personal că republica este o formă de guvernământ preferabilă monarhiei, fiind mai raţională.

  Aceeaşi capacitate de a aprecia corect lucrurile o dovedesc şi remarcile reginei din volumul « Les capitales du monde ». Socialismul nu putea fi decât o utopie de import într-o ţară în care ţărănimea constituia 80% din populaţie, peste jumătate din pământul arabil era deţinut de marii moşieri, iar zece ani mai târziu se declanşează răscoala tăranilor din 1907, practic ultima răscoală de tip medieval din Europa.

  În lipsa unei clase muncitoreşti industriale, istoria socialismului din România începe în 1834 când un mic moşier şcolit la Paris, Teodor Diamant, încearcă timp de un an de zile să creeze aşa-numitul Falanster de la Scăieni, lângă Bucureşti, o colonie industrialo-agrară bazată pe ideile comunitare ale filozofului francez Ch. Fourrier. În a doua jumătate a sec. XIX, se ivesc primele manifestări de interes pentru socialism şi marxism din partea studenţilor din Bucureşti – printre care se remarcă Constantin Dobrogeanu-Gherea. Cu certitudine însă că ironia fină a lui Carmen Sylva viza crearea în 1893 a primului partid politic de sorginte socialistă, Partidul Social-Democrat al Muncitorilor din România, PSDMR, afiliat celei de-a doua Internaţionale Socialiste, însă zdruncinat de convulsii încă de la întemeiere.

  Înteresant este totuşi faptul că ideologia socialistă, precum şi cruzimea cu care a fost înăbuşită revolta de la 1907, dar şi schimbările aduse de Primul Război Mondial, au contribuit la apariţia Partidului Ţărănesc, devenit mai târziu Partidul Naţional Ţărănesc, iar după 89, PNŢCD. Un subiect extrem de interesant ar fi studiul traseului ideologic al acestui partid, pornit de la stânga eşichierului politic, devenit anti-comunist după cel de-al Doilea Război Mondial, renăscut în mod artificios, eşuat în dreapta reacţionară sub aripa internaţionalei populiste, pentru a dispărea într-un final în cenuşa istoriei.

  Apreciază

 10. „Tokes, unul din liderii politici ai comunităţii maghiare din România şi eurodeputat din partea partidului ungar FIDESZ, a pledat pentru „încheierea ungarofobiei”, pe care a comparat-o cu antisemitismul şi ura împotriva populaţie rome.”

  Ungarofobie? Cine e domne „ungarofob”? Cui nu-i place la Budapesta, cui nu-i place gulasul, cui nu-i plac unguroaicele? 🙂 Despre ce vorbim totusi? Pai cred ca dl Tokes vorbeste despre autovictimizare colectiva, si asociere cu antisemitismul, care ar putea aduce avantaje pur politice.

  Domnule Tokes, imprumutati din propaganda rusa, pentru ca si ei folosesc acest termen azi de „rusofobie”. Nu e vorba nici de ungarofobie, nici de rusofobie, ci e legat de politicieni si ce fac ei. Nu comparati anti-orbanismul (sau anti-sorosismul) cu ungarofobia sau antisemitismul. Cred ca e total incorect si neadevarat sa pui acest semn de egalitate, si tot la fel de incorect e sa compari pozitii politice anti guvern Orban cu antisemitismul sau anti-roma.

  http://www.mediafax.ro/externe/laszlo-tokes-cere-incheierea-ungarofobiei-in-romania-si-la-nivelul-uniunii-europene-16617573

  Apreciază

 11. Moldovenii si-a luat institutia electorala inapoi. Dupa incheierea razboiului rece, occidentalii care au napadit tarile estice s-au comportat ca invingatori si ocupanti. Prin retelele de influenta occidentale, pe care le-au reprodus, infiltrat si finantat in Est, a se vedea puzderia de asa-zise organizatii neguvernamentale, societati civile, deschise sau de socializare, ori la care au racordat Estul, aici intrand o serie de comisii sau mecanisme de verificare si control, au pus stapanire pe institutiile juridice si electorale din tarile est-europene. Asa se explica turbulentele pe care le-am vazut in Romania in alegerile prezidentiale, ori in tentativele de reformare a justitiei, in care vointei si intereselor romanesti li s-au opus intotdeauna vointa si interesele occidentale. Asa se explica rezistentele de care Polonia si Ungaria se lovesc in incercarile de a-si lua tarile inapoi. Insa a-ti lua tara inapoi inseamna a-ti lua mai intai inapoi institutiile electorale si juridice. Acestia sunt pasii de inceput, fara de care orice altceva este zadarnic. Ceea ce s-a intamplat dupa 1989 cu tarile Europei de Est s-a intamplat dupa 1945 cu Germania si Japonia, tari invinse in al doilea razboi mondial carora invingatorii si ocupantii le-au impus constitutiile si sistemele politice. Republica Moldova, atrasa mai de curand in jocul intereselor occidentale, si-a pastrat, spre deosebire de Romania, termenii de comparatie intre Est si Vest si, de aici, libertatea alternativei. Moldovenii au inceput cu primul pas, si-au luat institutia electorala inapoi, prin introducerea votului mixt. O “indrazneala” moldoveana care a provocat mare suparare in Vest. In adoptarea votului mixt, moldovenii au ignorat recomandarilor Comisiei de la Venetia, un ONG de influenta occidentala, si ale OSCE. Dar cea mai mare “dezamagire” a fost a Ambasadei SUA la Chisinau, o veleitara, ca toate ambasadele americane, a guvernarii din umbra. Schimbarea sistemului electoral moldovean ar “pune la indoiala”, potrivit americanilor, “obiectivul declarat al guvernarii de a asigura un viitor european democratic pentru cetatenii moldoveni.” Ambasada americană a precizat că va colabora “cu toate părţile cointeresate, inclusiv societatea civilă, pentru a transforma viitorul European” în prezent pentru Republica Moldova.

  Apreciat de 2 persoane

  • @fragmentariumpolitic: „Republica Moldova, atrasa mai de curand in jocul intereselor occidentale, si-a pastrat, spre deosebire de Romania, termenii de comparatie intre Est si Vest ”

   Zau, musiu? Cam de cand a intrat „Republica Moldova”, vad ca te doare mana sa scrii Basarabia, in zona intereselor vestice? A iesit cumva din zona intereselor Rusiei?
   Ce sa compare, cum sa compare daca nici n-au dat cu nasul pe-acolo, prin Vest, din cauza ca sunt bine strajuiti de rusi implantati si pe fata si in tot ce misca, adica teritoriul este ocupat inclusiv cu trupele „pacificatoare”? D’aia, mai tovarase fragmentarium, fug tinerii pe capete spre Vest, nu spre Est?
   Nu era ma usor pentru Romania sa compare, tara trecand din plin prin raiul estului multilateral dezvoltat? Si Romania a ales sa nu se mai intoarca acolo, in „raiul” estic.
   Taaaare rau mai suferi dupa regimul din Est.

   Vad ca tot americanii sunt de vina de ce se petrece in Basarabia, nu rusii tai pe care-i tot pudrezi.
   Mai catinel cu paraponul asta declarat ca ai inceput sa te dai in vileag.

   Pe de o parte, in aceeasi zi, ridici in slavi interventia UE in Israel – prin CEREREA expresa a Federicai Mogherini -, iar pe de alta parte dai cu barda in parerea unui ambasador american, parere pe care o ridici la nivel de conduita generala: ” veleitara, ca toate ambasadele americane, a guvernarii din umbra”.

   Ordin de lupta anti-americana, dar chiar asa, tovarasci fragmentarium?

   Apreciază

   • Domnule Mircea Popescu, tutuiala unilaterala, tintirea cu cuvinte de jargon si atribuirile calomnioase nu va acorda un ascendent politic sau moral. Dimpotriva. De ce ati devenit subit nervos si insolent? Pentru ca nu aveti argumente? Eu nu sunt nici pro, nici anti cineva. Dar nu sufar nici de cataracta, nici de hipoacuzie sau surzenie, nici de mutenie. Vad si aud ceea ce vede si aude toata lumea.

    Imi este greu sa cred ca va incanta, ca intelectual ce va creditez, noua stupiditate politica a ambasadorului american la Chisinau, care sustine lucruri contra naturii. Ca de pilda ridicarea unui zid electromagnetic intre doua spatii culturale proximale, care inevitabil interfereaza. Rusia si Moldova basarabeana sunt vecine, dupa toate legile proximitatii culturile lor interfereaza, tot asa cum interfereaza cele dintr-o regiune. Nemaivorbind ca in statul moldovean exista o semnificativa minoritate rusa. SUA nu sunt vecine cu Republica Moldova, nu sunt nici macar regionale sau europene, dar ambasada ei la Chisinau cere cenzurarea sau blocarea emisiunilor posturilor de televiziune si radio ruse, retransmise in aceasta tara, pe motiv ca-i manipuleaza pe moldoveni. Isi permite chiar sa sugereze autoritatilor moldovene sa trateze aceasta chestiune ca una de “securitate” informationala si nationala, adica sa faca dintr-un vecin un dusman declarat si perpetuu. Ca asa vrea James Pettit pentru Moldova, desi daca Romania ar aplica aceeasi masura mass-mediei din Ungaria retransmise in Romania, Hans Klemm nu ar cu siguranta de acord, chiar daca nu I l-ar cere nimeni, dar ar avea perfecta dreptate.

    Cred ca faceti o mare greseala ramanand prizonierul trecutului, ca multe alte mumii vii politice, in locul eliberarii de stereotipurile trecutului si inaintarii libere spre viitor. In ce sens ma dau in “vileag”? Ca sunt pentru contacte si intalniri politice in toate azimuturile? Luati de buna directiva antiruseasca a lui Obama, care a facut mult rau, in primul rand americanilor? Si pentru ce? Pentru ca Rusia urmeaza doctrina Sinatra, “My way”, cum efectiv o urmeaza si SUA sau cum ar trebui sa o impartaseasca orice alta tara din Lume? Oricate pene si tatuaje tribale si-a pus Obama sau oricat de mult a topait belicos in jurul focului, noul presedinte Donald Trump se va debarasa de ele una cate una, SUA nu se vor intoarce la primitivism, isi vor continua ascensiunea spre o nou civilizatie. Luati exemplul tanarului ginere al lui Trump, care a dat in vileag toata colcaiala antiruseasca din mitologia alegerilor, cand a spus ca s-a intalnit cu rusi pentru ca acela era jobul lui in campania electorala, de cap al relatiilor internationale. Rau nu e cand presedintii de state se intalnesc si discuta, rau e cand nu se intalnesc si nu-si vorbesc, asta e rolul politicii, de comunicare, deschidere, de construire de punti si legaturi trainice, nu invers.

    PS/NB: Politizati cuvantul “tovarase” cum o facea si Elena Ceausescu cu “domnule”. Ceauseasca spunea ca “domnilor” le mirosea urat munca. Eu cred insa ca ambele cuvinte isi au rolurile lor contextuale bine definite si nealterabile de catre politica. In fiecare om se afla si un domn si un tovaras, asa cum suntem si soti, colegi, camarazi sau in alte posturi, explicate de teoria rol-status-rilor. Asa ca domnule Mircea Popescu suntem si tovarasi, fara nicio politizare, ci prin faptul ca amandoi apartinem breslei comune a scrisului. Sunteti colegul meu si sunt onorat, nu am de ce sa ma supar, nici macar cand scrieti impotriva mea, pentru ca fiecare are dreptul la opinie, stiti cum se zice, un om – un vot, un om – o opinie. Cu argumentele este o alta problema, care tine de stiinta si de capacitatea de a le sintetiza si prezenta. Fapte bune!

    Apreciază

   • @fragmentariumpolitic: „Nemaivorbind ca in statul moldovean exista o semnificativa minoritate rusa.”

    Voi pleca tocmai de la aceasta afirmatie care este indubitabil falsa. sau poate, in conceptia dumneavoastra, 5,95% rusi fata de 75,8% romani reprezinta un numar „semnificativ”.
    Chiar in Transnistria, populatia romaneasca reprezinta 33.54% fata de 26,65% cea ruseasca. Rusii sunt in urma ucrainenilor care se claseaza pe locul doi atat pe totalul Basarabiei cu 8.35% cat si in Transnistria cu 31,91%.
    Este vorba de ultimul recensamant din 2004. Intre timp statisticile arata ca un mare numar de rusi au inceput sa paraseasca Basarabia.
    Deci minoritatea rusa ocupa un „meritoriu” loc trei, dar cu pretentii de loc intai. Si un loc trei la maaaaare dar mare distanta de locul intai ocupat, cum este normal de romani.
    V-ati gandit cam cat ar reprezenta, in procente, aceasta populatie ruseasca in cazul revenirii Basarabiei la Romania si care ar fi poderea sa politica?

    Ce va reprosez este ca analizele dumneavoastra privind Basarabia, cat mai ales Statele Unite pornesc de la o interpretare academica, scolastica total lipsita de acuratetea realitatii.
    Daca va place sa va complaceti in acest gen de analize, treaba dumneavoastra, dar va trebui sa acceptati cu resemnare sau galagios cand cineva care este mai implicat (Basarabia) sau care cunoaste mai bine realitatea (Statele Unite), incearca sa va readuca cu picioarele pe pamant.
    Pana atunci tot ce scrieti, cel putin despre cele doua subiecte, poarta pecetea infantilismului si populismului care nu cadreaza cu pretentiile de analist (geo)politic serios. Mai ales cand din „ecuatia raului” scoateti in mod subtil Rusia.

    A nu tine cont de trecut si de relatiile dintre Romania cu Rusia, inseamna o incercare de „potrivire” necinstita a rezultatelor analizelor pe care le faceti si, fie ca recunoasteti sau nu, incercati sa-i manipulati pe cei carora va adresati.
    Sigur, eu, si multi ca mine, suntem „mumii vii politice” deoarece nu ne putem elibera de realitatile, nu de „stereotipurile trecutului”, asa cum le vedeti dumneavoastra din carti, sau poate prin educatie, fara sa le simtiti si in suflet.

    Ori, niciun analist politic serios nu trece sub tacere trecutul deoarece analizele iau in calcul toti factorii, inclusiv mentalitatile si relatiile istorice ale popoarelor in contact. A cere victimei sa fie impaciuitoare cu calaul se numeste „Stockholm syndrome” definit ca: „a psychological alliance with their captors as a survival strategy during captivity”

    Apreciază

   • PPS: Eu nu primesc ordine de la nimeni, cu atat mai putin de “lupta”, ci imi aleg singur subiectele despre care scriu, calauzit doar de motivatia adevarului si de necesitatea abordarii alternative.

    Apreciază

  • Ete, na ! Ce uşor se îngrijorează ăştia când nu pot pune labele pe încă o halcă europeană ! Cu moldovenii e mai greu pentru că proşti ar fi să nu vadă ce distrusă este România de când a pus papucul pe ea mai întâi noua uniune sovietică europeană şi apoi SUA. Dar mai au exemplu şi în Ucraina, unde după maidanul lui Soroş s-a lăsat cu mii de morţi, dar în schimb s-au pomenit cu progenitura lui Mc Kain la butoanele economiei ucrainiene, başca cu trei dintre miniştri americani în guvernul Ucrainei ! Cine, după ce ar vedea toate astea şi-ar mai băga singur capul în jugul capitalist ?!

   Apreciat de 1 persoană

 12. In interviul pe care Dl Tudose, PM, l-a dat Antena 3 in ce priveste vizita si scopul vizitei sale in Moldova dinsul a facut o referire foarte nefericita la „poporul moldovean”. Asta este teza ruseasca veche, si propaganda anti-romaneasca, care sa-i separe pe romani de moldoveni. Stim ce au facut sovieticii cu rescrierea istoriei romanilor din Basarabia, si cum i-au trimis prin Kazahstan, aducind rusi care sa conduca „poporul moldovean”.

  Sper sa fie doar o greseala, dar la nivelul asta nu au ce cauta aceste „greseli”. Daca nu e greseala e si mai grav.

  Apreciat de 1 persoană

 13. Nu stiu de ce dar povestirea Zona de Arkadi si Boris Strugatsky mi se pare din ce in ce mai …realista, raportata fiind la situatia globala, unde Zona din pacate nu mai este doar zona pe unde au trecut si au avut Un Picnic la Marginea Drumului…ci zona care a mai ramas necotropita de vizitatorii stelari…

  PS. Povestea SF..a fost publicata la noi sub cele doua denumiri de mai sus.

  Apreciază

  • .Nu uita filmul Calauza in regia genialului Andrei Tarkovski…acelasi care a realizat cea mai buna ecranizare a romanului SF Solaris (autor Stanislav Lem n.r.).
   Au incercat si americanii, dar nu le-a prea iesit. Solaris este un ,,ceva” inefabil de introspectie a omului ca specie in Univers , greu accesibil pragmaticilor de peste Ocean, care rezolva totul cu un efect special, doua, trei, o partida, doua de amor fara perdea (daca se poate intre insi de acelasi sex)….si gata produsul de consum pentru ,,corectii politici” de pretutindeni… (Z)

   Apreciază

 14. Aflăm că Mihai Tudose l-a bătut la şah pe Victor Ponta !
  Iată încă o dovadă că Mihai Tudose nu este un neica-nimeni cum au încercat să-l prezinte massmedia sorosistă !
  Faptul că nu graseiază ca toţi năpârstocii şcoliţi de Soroş şi nu vorbeşte fluent engleza, una din condiţiile de a deveni slugă perfectă a duşmanilor acestei ţări , nu-i anulează din calităţi.
  De altfel, după evadarea Angliei din făcătura iudeo-masonică UE, această nouă uniune sovietică, clocită de aceleaşi minţi bolnave , cu siguranţă limba oficială ce se va impune în relaţiile interstatale va fi ori germana ori franceza !
  Contează în ce limbă gândeşti binele României şi aceasta nu poate fi decât limba română, aşa că degeaba se îmbulzesc nişte yesman-i nenorociţi să acuze în haită faptul că unii dintre cei de la conducerea României nu vorbesc engleza în întâlniri oficiale ! De parcă n-ar ştii că s-au inventat translatorii şi că aşa cum spuneam, important nu e să tot aprobi în engleză ce ţi se cere, sau îţi sugerează stăpânii străini !
  Unii cred că dacă le spun în engleză prostiile par mai mici, sau mai greu de aflat ?!
  Până la urmă aproape toţi trădătorii de neam şi ţară vorbesc mai bine (şi dau !) limbi străine : mai înainte ruseşte, acum englezeşte !
  Dar mai ales, babacii ruseşte şi ei englezeşte ! Probabil ca, în caz de ceva, s-o şteargă mai uşor …
  Adică, …. englezeşte !
  P.S
  După ultimele isprăvi ale micului Titulescu n-ar strica să-i dea şi o bătaie adevărată.. În loc de funcţiile de care se tot milogeşte ! De parcă n-ar fi avut în mână toată puterea şi n-a ştiut ce să facă cu ea, ba a mai şi dat bir cu fugiţii, ca orice laş !

  Apreciază

  • Bai, frate, n-am stiut pana acum ca Romania are un geniu, pre numele sau, Mihai Tudose.
   Unde o fi fost pana acum, domn academician , scolit la fara frecventa? De ce nu l-a propus, Dragnea, din prima, ca nu mai treceam prin cea mai penibila criza a actualuluii partid de guvernamant ? De ce Dragnea a simtit nevoia sa-l implore pe Grindeanu sa accepte functia ?
   😉
   ps
   Ti-ar ratatul Tudose de ras sa-ti fie….sa-ti ia, Humorule, impozite cu tot cu piele, sa te saturi de adulatia asta mai mult decat penibila.
   Au promis in campanie bani pentru frecatorii de menta din sectorul bugetar si acum dau din colt in colt.
   Se gandesc sa puna firmele sa plateasca impozit la salariu minim chiar si pentru un salariat part time.
   Voi nu cititi ? Pe cel lume traiti, stimati colegi ?
   Incompetentii astia sunt pur si simplu disperati, hamesiti dupa bani, in lipsa fondurilor europene, intangibile pentru ei. Cand spuneam ca Romania are nevoie de o criza profunda, ca sa se trezeasca la realitate, stiu eu ce spun.
   pps
   Mai piano cu Soros, chiar si cand afara ploua, devenit laitmotivul neputintelor noastre.
   Si inca ceva…sapa mai adanc pentru a afla ce este de fapt asazisul Fond Suveran de Dezvoltare.
   Vorba lui Victor Ponta: Un mijloc de a falimenta putinele entitati profitabile (inclusiv Hidroelectrica, sau Portul Constanta) pentru a le vinde mai usor strainilor.
   In loc sa le listeze la bursa, pentru capitalizare, investitii si dezvoltare, guvernantii vor sa le nationalizeze profitul.
   Ce sa finanteze Dragnea & Tudose cu acest fond ? Spune, Humorule, daca stii. Eu nu stiu.

   Apreciază

 15. M-am dumirit și eu cam care-i treaba cu Dan Andronic!
  http://evz.ro/operatiunea-noi-suntem-statul.html?&page=1
  Adică salvarea României, zice cel ce se crede un mare maestru al manipulării, înseamnă: monica macovei și gașca ei!
  A se observa că, dacă tot l-au pierdut pe coldea (Sebastian Ghiță!), sunt gata s-o sacrifice și pe Kovesi – important este să nu se atingă nimeni de băsiști, ca și de PNL-iștii (vechi și actuali) – ei sunt baza!â
  Vreau să remarc naivitatea lui dragnea.
  De obtuzitatea lui Dan Voiculescu și a principalului lui executant, Mircea Badea, nu mă mai mir de mult. Păcat că restul echipei de la A3.

  Apreciază

 16. Carmen Sylva a fost numele orasului Eforie Sud, inainte de al doilea razboi mondial. Acest nume l-am auzit mai rar in discutiile parintilor mei, cand ne duceam vara la „bai” la Vasile Roaita, cum s-a numit mai tarziu Eforie Sud. Totusi, sud-eforistii pastreaza o amintire pretioasa, ori mai bine zis culta, fostei regine, prin acordarea numelui ei literar, Carmen Sylva, Liceului Teoretic din oras.

  Apreciază

 17. Succesorul Victoriei Nuland in Departamentul de Stat: Wess Mitchell, seful singurului ONG american dedicat Europei Centrale si de Est, adept al principiilor jocului online “Battleground”

  Victoria Nuland, fosta asistenta in Departamentul de stat al SUA, numita de fostul presedinte Obama, le este binecunoscuta est-europenilor. In special ucrainenilor, dupa operatiunea Maidan, care a declansat razboiul civil in Ucraina, si romanilor, cu antiteza de trista faima “statul de drept se apara in strada”, de fapt o negare a statului de drept si o incercare de incendiere a stabilitatii politice a Romaniei. Postul lui Nuland, de adjunct al secretarului de Stat pentru afaceri europene si eurasiatice, ramas liber dupa 20 ianuarie, in urma venirii la Casa Alba a lui Donald Trump, ca nou presedinte al SUA, va fi preluat de Wess Mitchell, seful singurului grup de analiza american dedicat studierii Europei Centrale si de Est. Mitchell este un adept al principiilor, probabil si al diplomatiei de acelasi tip din moment ce o evoca, din jocul video “Battleground”, lansat in 2017. Oamenii care vad prea multe filme sau jocuri gen “Battleground” pot ajunge sa confunde uneori lumea virtuala cu lumea reala. Pentru cine nu stie care sunt regulile, evident extra-diplomatice, pentru ca “Battleground” este un joc de lupta militara, le poate afla accesand link-ul: https://en.wikipedia.org/wiki/PlayerUnknown’s_Battlegrounds In esenta, este vorba de actiuni ostile intr-un teritoriu strain, desfasurate de o echipa de pana la 100 de oameni, parasutati intr-un spatiu determinat, fara nimic altceva asupra lor decat imbracamintea, armele si resursele urmand sa le obtina pe cont propriu la fata locului. Angajarea individuala sau de grupuri mici de 2-4 indivizi a actiunilor de lupta aminteste de terorismul “lupilor singuratici”, evocati de Hillary Clinton, fosta secretar de stat, sau al “echipelor mortii”, formate de al-Baghdadi, seful Statului Islamic. Cu cativa ani in urma, Wess Mitchell declara ca vede in Romania un „battleground state” intre Occident si Rusia, iar democratia de export americana de aici, tot mai mult refuzata la import de altii, va fi testata mai hard ca in alte tari. O imaginatie debordanta, ce-i drept. In acelasi siaj de antirusism, lasat de Obama in politica internationala, cu rolul personajului imaginar “baubau” cu care se sperie copiii mici, si probabil cu aceleasi metode antidemocratice de amenintare, santaj si forta, Wess Mitchell si-a expus pe larg opiniile privind pretinsul rol al Romaniei in “confruntarile” dintre tarile occidentale si Rusia si pretinsul interes al Rusiei de a “destabiliza” Romania. Un scenariu ca dintr-o minte sau manual de diplomatie de tip “Battleground”. Cu toate aceastea, ii uram bun venit pe post domnului diplomat “Battleground”, numai sa nu joace acest joc in timpul serviciului. http://www.hotnews.ro/stiri-international-21921103-cine-inlocui-victoria-nuland-departamentul-stat-wess-mitchell-seful-singurului-ong-american-dedicat-europei-centrale-est-romania-este-battleground-state-iar-democratia-testata-mai-dur-decat-alte-tari.htm

  Apreciază

  • Fragmentzel

   nu sunt sigur ce intelege ala prin „battleground state” insa gasesc si aceasta explocatie In U.S. politics, a battleground state is a state where the political race between a Republican and Democrat, usually presidential candidates, is extremely close. Due to the way that presidential elections are run in the United States, the popular vote is not as important as the the individual tally of the states. This allows campaigns to pursue a state-by-state strategy in order to win an election, which makes those states where the race is close very important. (http://www.wisegeek.org/what-is-a-battleground-state.htm) sau ce se mai cheama „wing state” sau stat-povit sau balama….

   Insa as zice ca problema este si cam ce crede Prostologia Sa , adica sursele „cunoasterii” sale . Caci am avut „placerea” sa ma delectez cu opiniile unor d’alde Gail Kligman su nu mai stiu ce alti sociologi amerlocani trimisi in RSR la inceputul anilor 70 (cam vreo duzina) sau ala Gale Stokes care scuze par din alt film (unu gen SF facut de Tarkovski).
   Ca sa zic asa de cateva saptamani ma bantuiei o curizoitate ciudata : care or fi sursele sintezelor pe care se bizuie Desp-aratmantu de Stat in ce proveste Romania? SI oare ce crde zisu Despatamant si functionari sai despre Romania?! Nu de alta dar mi se pare ca Romania este studiata la amestc cu studii sclavonice.
   Nu mai zic ca „romanii seriosi” din disapora se ocupa de cestii inalt si abscons teleptuale lasand scrierea istoriei in girja rusilor, ungurilor, ucrainienilor, bulgarilor. sau diversilor Deletamti care .. ma rog.
   Sa nu mai zic ca politica externa a Unchiului Shylock este putrtniv influentata de divesesle lobii etnice. Ghici cine nu are un astfel de lobi?!

   Asa ca gagoul ala ,., depnada de latii. Nu are cum sa ne fie favorabil (caci a fost pregatit intelctual sa nu ne fie) si oricum se prea poa ca ala sa sprijine decizii gr4site (dpv al interesului SUA) fiindca .. astea este conceptiile sale. gresite.

   Da. Romania poate fi un pivot important. Da, Romania este in zona cel mai filoamerican stat (inca),
   Asta nu inseamna ca prin politica asumata de Uniunea Sovietica Ailalta nu ptem fi „convinsi” aa cum au reusit sa ii „convinga” pe sudamericani. SI eiosaca sa o faca favorizand prea mult alte interese (aletele decat cele romensti, americanesti sau rusesti).

   Mda. Noi putem deveni un pilon .. insa propbelam este daca „eo” sunt dispusi sa accpete implicitele care ar insemna mai multe investotii incvlus in industria de armament, plata corecta a impozitelor inclusiv de catre membrii AMCHAM, ca noi nu ne permitem sa devenim ptr 10-120 de nai un „hub” nergetic spre folosul altora samd etc.

   Precedentul ucrainean imi zice ca .. nu (au investit o multime de bani in destabilizarea Ucrainei. SI la final nu au mai spijinit cu bani Ucraina, adica ua manifestat un dezinteres care a arata Kremlinului ca se poate baga)

   AVIZ GENERAL AMATORILOR : cele de mai sus nu inseamna ca sunt filorus sau mai stiu eu ce. Inseamna doar ca am dubii in capacitatea de sinteza a unor thiktankuri.
   De exemplu piomarti unu cu „greutate” incepe sa sopteasca ca Ungaria poate fi adusa la niste sentiomete mai bune daca i se sattiosfca de catre Romania anumite cerinte. SI sa ne trezim cu niste presiuni …

   Apreciază

 18. Ghita Bizonu’ spune:
  Iulie 23, 2017 la 3:26 pm

  Bizonica, iar visezi cai verzi pe pereti ? Care industrie grea, moshule ? Ce IMGB ? Uita trecutul, daca vrei sa fii fericit. Crezi ca mistocareala la adresa colegului arnaud, te face mai tanar ? (Z)
  IT-istii, dar si cei care produc automobile, au furnizorii lor de materiale…grele, nu-ti face griji.
  Vorba doamnei M.E.P.: Ne opunem globalizarii, doar prin vorbe. In fapt, nu se schimba nimic.
  Ce a fost a fost, bizoane…mai bine hai sa ciocnim, vitual, cate o stacana de bere rece., ca e cald al naibii… ce mai…naduseala de-a dreptul.
  ,,Baiete, mai ada un rand de halbe ! ”
  ,,…..Si mai adu niste sare, ca ne-am dezhidratat. ”
  😉

  Apreciază

  • ZeV(zecea)

   tocmia ai demostrat ca ai mimtea pe bistabili si o progamre inepta.

   Ala era un citat dintr-un „distins intectual” esuat lamentabul prin presa unde [pupa ce trebe al cui trebe.

   In rest cu titi suntei de o stupiditate perfecta. Ati ingriopat industria Romaniei (inlcusiv productia de mobola!) si va ingesuiti sa va cumpratai masini produse de latii. Fara sa va treaca prin testeste vide iddea stranie ca blcul de motor si slte [piese dunt din otel ..
   O astfle de stupiditate este intr-un fel normala … caci inaintasii vostri f recenti au neglijat destul de mult agricultura pe motov ca era „depasota”. Acum neglizam si industrii intregi pe motiov ca acum este IT ul la moda si va temeti (cum sugereaa ala) ca ar fi p dohotomie, da ce spun nu dihotomie ci de-a dreptl o contradictie conflictuala de gebul ori-ori intre sectirul IT si doverse indfustrii.
   Ba ZeV(zecea) baga-ti mintile in cap (daca ai minti) nu poti avea o intreagag tara sprijinta pe o economie de IT isti si de sineguristi mediatatici. Ba mai trebe sa va faca careva si [painea! Sa va repare harburole pe care le imporatati din cimitorele de masini ale vestului .. in fine sa va schimbe din cand in cadn si robinetii.

   A da robineti. Nu mai producem. Nici olandezi (holendri) . Importam. Cestie sa ma apuce plansu rasu vinerea asta de trecu… Cadn in fine se parea ca se rezolva problema (ceva la wsubsol, 2 coloane) olandezul proastpat cumprata ca piesa de schimb … avea probleme cu filetul Nou !!! So de import …

   Da ce sa intelegag un cap sec de Zevzec?
   Tu nu esti bun decat sa il com[promoti (si) mai mult pe Tonta .. Nu de lata dar [prostarea ta de la Iulie 25, 2017 la 7:30 am poate (si va fi) folosita ptr a demionstra rusofilia lu’ Tontzishor .. care , popate , pana la 50 de ani va afla drepatea vorbei aleia cu „Fereste-ma doamne de proeteni ca de susmani ma feresc si singur!!!”

   A .. si autostrazi. Bietul VVP .. acuzat ca el personal a fost cauza distugerii unui tronson de autotradaa, ca din cauza lui multe milioane au fost pierdute samd etc .. asa degeaba . Nu zic ca nu e vinovat – este de niste integeri in via lu Ghita Copilul (cui?Al serviciilor cumva?!) ca care daca nu erau pia altu procurori ar fi pus un anune dosar in lucrare si .. si nu VVP era „vinovatul” dar poa nici stiri „s=a parbusit aut5istrada electorala” nu erau si poate ca totusi Tonta Nationale se reusea sa se aleaga (da nu s-a ales si fiindca era „corupt” si „penal” findca portejata sa oo facuse dosar ca „spala” banii lu Sova) Oricum o merita …

   Apreciază

 19. Trebuie sa intelegem ca nu doar institutiile romanesti de siguranta sunt „pe gasti”. Marele nostru frate (Big Brother) se confrunta cu aceleasi probleme.
  Am participat la un eveniment cu un mare „fost nene” (nu-i dau numele, functia si unde a lucrat ca sa ma protejez), numit de Obama, decorat de Obama, si care nu mai contenea sa critice Rusia, Iranul si Coreea de Nord ca un fel de nou „axis of cyber-evil”. A expus mai pe larg, dar propagandistic, fara suport probator, asa numita implicare a Rusiei in alegerile din SUA.
  Eu nu am auzit de nici macar o singura proba care sa arate Rusia, in mod oficial, ca a atacat „sistemul Obama”, la comanda Kremlinului. Sigur, nu exclud ca au facut asta, e chiar foarte posibil, dar, totusi, cind arati atit de insistent spre Rusia ca fiind „cyber-evil”, si ii aplici sanctiuni de toate felurile, nu ar fi corect sa iti probezi incriminarile?
  SUA controleaza practic internetul, printr-o agentie specializata. Te intrebi de ce oare dureaza atit de mult ca ei sa anihileze siteuri care le produc daune de care se pling. De exemplu, de ce a durat atit de mult sa distruga citeva siteuri importante care se aflau in „dark internet” si unde presa spunea ca se facea comert cu droguri si arme. Apoi siteurile islamiste, de ce le permit sa functioneze atit de mult timp, si sa isi faca propaganda? M-am gindit ca vor sa ii localizeze, dar cit poate sa dureze asta? In tot timpul razboiului cu ISIS siterile astea au facut propaganda islamista si au speriat Occidentul. De ce le-au permis?
  Revenind, acesti propagandisti vorbesc despre „informational war”, dar de ce nu se vorbeste si despre „informational peace”? Cu pacea informatica nu se mai ocupa nimeni? Daca suferi atitea pagube, ca si cum ai purta un razboi, de ce nu faci pace? Dupa razboi ar trebui sa vina pacea, sa se intilneasca lideri si specialisti si sa construiasca zone de aparare, zone de pace, cu peacekeeprs cibernetici daca e nevoie.
  E bine ca Trump si Putin vor sa colaboreze pentru atacuri cbernetice, insa s-ar impune la nivel global o organizatie, ca Interpol, dar specializata pe pericole cbernetice.

  Apreciază

 20. Ce înseamnă firmă controlată de X?
  Am avut o firmă (pe care am vândut-o din motive de comoditate) la care eram patron/proprietar. N-aș fi acceptat în ruptul capului ca ea să fie controlată de altcineva, ca politica firmei să fie hotărâtă de altcineva.
  Dealtfel, „informația” sună astfel: se crede/ se zice/ gurile rele spun că/există suspiciuni că…

  Apreciază

 21. Parașutați din Vestul civilizat, Carol și Elisabeta nu puteau decât să fie uimiți de nivelul extrem de scăzut al Principatelor. Faptul că erau scăpătați și dorința de a fi regi i-au făcut să strângă din dinți și să rămână.
  Carol era auster și disciplinat, și și-a luat rolul în serios cu ambiția de a ridica țara de adopție. A reușit să dea un ton de progres, însă cea mai mare parte a populației era săracă și înapoiată și la moartea lui.
  Cât despre comparația Bucureștilor cu Parisul, să ne amintim că la 1860 Parisul era un București puțin mai răsărit!

  Apreciat de 1 persoană

  • Atentie , batrani si razboinici sefi de scara de pe aici ar putea interpreta mesajul dv ca pe un teribil afront , de neiertat si care ar necesita manifestarea manierelor educatiei lor mostenite nu de la tovarasii din anii 60-80 , cum ar crede cei de rea credinta , ci din marile familii interbelice .

   Apreciază

   • Scuze! saitul weekend.levif.be…paris…1860…images. A quoi ressemblait Paris en 1860 (en images). Am zis „mai răsărit”, nu „la același nivel”.

    Apreciază

 22. REALITATEA PARALELĂ

  Că băgăm sau nu băgăm de seamă, în jurul nostru și, uneori, folosindu-i pe cei mai neglijenți dintre noi în chip de cărămizi iar pe cei mai amorfi, din punct de vedere intelectual, ca mortar, se construiește cu hărnicie o REALITATE PARALELĂ ca o colivie din oțelul cel mai dur.
  Nu este greu de construit o REALITATE PARALELĂ… și știți , prieteni, de ce anume nu e greu? Pentru că există studii, ca spre exemplu, cel al Cabinetului de cercetare Outsell, care atestă că 44% dintre cititorii de presă virtuală nu depășesc cu lectura titlul unei știri… doar 12% intră frecvent și pe textul știrii, în timp ce restul până la 100% așa-și-așa… Era doar o chestiune de timp până când niște băieți, ceva mai atenți decât cititorii de presă virtuală, să observe această statistică… și , după ce au luat cunoștință de ea, să o și utilizeze creativ…

  Dacă iei în calcul această evidență, nu trebuie să fii STĂPÂNUL INELELOR pentru a schilodi conturul lumii din jur, făcând din ea o paiață , ci trebuie să fii doar STĂPÂNUL TITLURILOR de pe paginile virtuale. Hai să vedem ce găsim în ziare la o căutare sumară, într-o singură zi, chiar ziua de azi, să zicem:

  EXEMPLUL 1. TITLU: „Olguța Vasilescu iese la ATAC împotriva Laurei Codruța Kovesi” ( ȘTIRIPESURSE.ro, 24iulie 2017)

  Parcurg textul știrii… numele Laurei Codruța Kovesi nu apare nicăieri în declarațiile Olguței Vasilescu ( cel puțin nu în cele puse între ghilimele de autorii care au dat, probabil, și titlul). Răzbate, tangențial, o vagă ironie la adresa DNA-ului. De fapt, nu e nici un atac… ci o explicație aproape calmă care să contracareze, cât de cât, faptul că o domnișoară reporter de teren de la ANTENA 3 a spus de dimineață de vreo patru ori că dosarul de la Parchetul General care este ,de fapt, despre TELDRUM, o are ca protagonistă pe Olguța… care , se înțelege din relatare, de capul ei, deși erau 12 ofertanți, a ales TELDRUM… Din spusele fetei tragem concluzia că malefica Olguță a făcut mișeleasca încredințare de una singură și în mod ilegal. Așa că mă apuc să citesc ce anume reclamă cetățeanul care a făcut plângere la Parchet, plângerea pe baza căreia s-a făcut dosarul: dânsul se impacientează că s-au făcut lucrări fără Autorizație de construire… Și-atunci, restul? Restul reprezintă fantasmele ANTENEI 3.

  EXEMPLUL 2. TITLU : „ EXCLUSIV : Contraofensiva PSD. Firea și Dragnea blochează toate punctele protestatarilor din București” (PSNEWS.ro 24 iulie 2017)

  Hai tu, lasă-mă! Da ‘ ăștia protestau până acum cu autorizație de la Primărie? Că eu n-am băgat de seamă amănuntul acesta! Ei bine, dintr-o dată dânșii nu mai pot să protesteze, pentru că s-au înscris alții înaintea lor… ce zguduitoare dramă existențială… Cățeii cu care ieșeau în iarnă în Piața Victoriei cred că s-au pus stavilă: „Nțț! Noi fără aviz de la Firea și de la Dragnea nu mai ieșim la manifestație!” Căci n-am știut că și Dragnea dă AUSWEIS pentru lasere pe pereți și lanternuțe la purtător. Dar PSNEWS.ro ne dă știrea, după cum vedeți, EXCLUSIV!

  EXEMPLUL 3 .TITLU: „DOVEZI CLARE împotriva PSD. Noi probleme pentru Dragnea”(EVZ.ro 24 iulie 2017)
  Asta mi s-a părut bomba de presă cea mai cea. Pentru că sub titlul de mai sus, iată care este conținutul știrii:
  „România are cel mai mare grad de instabilitate ministerială în ultimii 27 de ani, urmată la o mare distanță de Polonia și Italia, arată un studiu realizat de Centrul pentru promovarea Participării și Democrației (CPD) din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNASPA). Astfel, țara noastră a schimbat din 1990 și până acum în jur de 150 de miniștri, de trei ori mai mult decât Germania, țară aflată la polul opus României”.
  Tot articolul este așa… numele lui Dragnea nu apare nicăieri…nici „ciuma roșie”, PSD-ul adică… nu este nici măcar o vagă aluzie la aceștia, ci se și specifică faptul că fenomenul este vizibil în România INDIFERENT DE GUVERNARE. Dar numai 12% dintre cititori află aceste lucruri… vreo 88% se bucură că hait! iar l-au prins pe Dragnea cu ceva, nu contează deloc cu ce !

  Nu există zi fără ca Dragnea să nu ia în cap toate bâtele presei românești. În aceste condiții ipocrizia cu care presa își dă ochii peste cap remarcând că dânsul se prăbușește în sondaje, îmi amintește de mătușa mea, Elisabeta, care , stând la masă cu fratele ei îi fixa cu privirea manșetele zdrențuite și cam îngălbenite ale cămășii, atât de intens încât acesta observa și, furios, se ridica de pe scaun , lăsând mâncarea în farfurie, își punea pălăria și pleca bodogănind. Cealaltă mătușă, tanti Lica , necăjită, o certa după aceea:„ Elisabeto, ți-am spus să-l lași în pace, ce tot vrei de la el? De ce-l superi?.. ” moment în care care tanti Elisabeta bătea cruci după cruci și se dezvinovățea cu o ipocrizie absolut delicioasă : ”Da’ ce-am făcut, Lico? Doar ai văzut că nu i-am zis nimic… nimic nu i-am zis, dragă!”

  Numai că ei erau oameni buni, să-i odihnească Dumnezeu pe toți, și aceste mici șicane nu produceau efecte …

  Sminteala presei, însă, produce… Astăzi antipaticul este Dragnea… acum un an a fost Ponta Victor… acum trei ani a fost Voiculescu… acum patru ani a fost Nicușor Constantinescu…unul e antipatic că are mustață… altul că are ochii oblici… altul că e urât și bogat… altul că e prea gras. Dincolo, la simpatiile # REZISTENȚILOR ( care-or fi acelea…) sunt numai cetățeni fără mustață, cu ochii rotunzi, frumoși și slabi…

  În REALITATEA PARALELĂ transformarea unui cetățean în „țintă” se produce cu mult înainte de a-l lua DNA-ul . Iar după ce a ajuns „țintă” , în avanpremieră, în paginile tuturor ziarelor, din diferite motive : ticăloșie, prostie, servilism sau interes, nu prea mai sunt multe de făcut…

  Apreciat de 1 persoană

 23. Romania are nevoie de un lider precum Victor Orban. Unde il gasim ? Ar trebui sa purcedem la treaba, ca acusi acusi vin urmatoarele alegeri. (Z)
  Primul lucru pe care mi l-as dori, sa scoata Romania de pe axa razboiului, fie el si rece. Ati auzit, pe teritoriul Ungariei, zanganit de arme in tot felul de exercitii militare si demonstratii de forta? Evident, nu. Ungaria construieste autostrazi, nu baze militare care sa o faca mai vulnerabila in concertul mondial al orgoliilor desarte.
  Felicitari, Ungaria !

  Apreciază

 24. Exceptional ! Trimiteti materialul si la PSD ( ar merge evident si la alte partide ) ! Si de ce nu si lu’ tovarasa G Vranceanu-Firea-Pandele-….sa vada ce inseamna o capitala !

  Apreciază

 25. @ZeV, IULIE 24, 2017 LA 9:06 PM

  Asa este draga colega.
  Totusi NU sunt de acord cu S O L A R I S…!!!

  PS. Inca nu m-am decis daca SF este acronimul pentru Science Fiction sau Science Fact.
  Colegul ZeV cred ca ar putea sa ma desluseasca aici…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.