Dispar marile figuri ale politicii internationale de dupa incheierea Razboiului rece

Mario Soares a fost o astfel de figura proeminenta de dinainte dar de de dupa incheierea Razboiui rece, o figura importanta a stangii  europene si portugheze. El a marcat tranzitia din tara sa la un regim democratic, parlamentar. L-am intalnit de mai multe ori si l-am admirat.

A disparut si liderul iranian Rafsanjani, la varsta de 92 de ani. Mi -l amintesc din vizita pe care am facut-o in Iran. Era o perioada dificila, marcata de vizita pe care o facuse Ceausescu in Iran, in decembrie 1989. Candva, vor fi multe lucruri de povestit. 

Incetul cu incetul, se schimba echipele care au determinat tranzitia de dupa ’89 – Mitterand, Kohl, Thatcher si  altii. In locul lor, apar figuri noi, aparent lipsite de viziune sau, in orice caz, fara aceeasi statura. Fenomenul din Europa pare sa se repete  si in Statele Unite.

83 de gânduri despre “Dispar marile figuri ale politicii internationale de dupa incheierea Razboiului rece

 1. Sunt optimist ca postliberalismul, noua etapa de tranzitie, va naste figuri politice ale vietii internationale cel putin la fel de vizionare ca cele din postcomunism. Este o legitate, dupa parerea mea, a nasterii noului politic, prin noi politicieni si noi idei politice, atunci cand extremele politice s-au atins. Postliberalismul, un concept despre care inca nu se vorbeste, dar care va capata o extensie inevitabila in perioada urmatoare, va incepe exact din locul in care s-a nascut liberalismul.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Figurile noi, ,,aparent lipsite de viziune” au aparut, deja, din 1989 incoace, mai multe generatii de astfel de politicieni s-au perindat/succedat la putere.
  A rezultat, printr altele, un proiect nu foarte bine fundamentat al extinderii UE si NATO. Aventurismul NATO s-a manifestat, cel mai pregnant, DUPA 1989. Pana atunci, se salva macar aparentza ca NATO era o organizatie defensiva.
  Asteptam, ce putin eu astept, sa apara figuri si mai noi, care sa schimbe conceptia de a face politica internationala, pe ici pe colo, ,,prin partile ei esentiale.”
  Eventual, luandu-si drept consilieri pe cei vechi inca in viata si inca extrem de lucizi. Avem si prin Romania, cel putin unul de acest calibru.
  (Z)
  ps
  Fragmentarium, definiti ce inseamna ,,postliberalism”. Tocmai pentru ca ,,inca nu se vorbeste”, de ce nu ati incepe chiar dvs, un analist atat de sofisticat si informat ? (Z)

  Apreciază

 3. Eu cred că or să mai fie oameni de stat și personalități de talie internațională, așa cum au fost totdeauna de-a lungul evoluției societății omenești, doar că aceștia apar periodic, nu toată-ziua-bună-ziua, iar adevărata lor statură se va vădi, ca totdeauna, la sfârșitul vieții lor.

  Apreciază

 4. Nu sunt prea încântată de eliminarea unor taxe, precum taxa de mediu, taxa pentru media de stat, taxa pentru pașaport…
  Găsesc că cei care vor pașaport nu sunt chiar sărăntoci, iar media publică trebuie susținută și de populație.
  Italienii dau 130 de euro pe an pentru televiziunea și radioul public, iar Italia nu e o țară atât de săracă încât să nu-și poată permite să le susțină de la Buget.

  Apreciază

 5. Au dispărut marii politicieni care au marcat ultima fază a Războiului rece, dar epigonii ce le-au luat locul îşi dau toată osteneala să menţină psihoza Războiului rece pentru a legitima uriaşele cheltuieli legate de cursa înarmărilor. Fundamentalismul islamic – singurul pericol real la adresa civilizaţiei moderne – reprezintă un duşman prea evaziv şi care nu deţine armament de mare putere caracteristic luptelor purtate între armate regulate, astfel încât să justifice sumele colosale folosite pentru perfecţionarea continuă a armamentului militar. Apare aşadar nevoia inventării unor primejdii potenţiale ! Iar dacă unele democraţii occidentale, cum ar fi Franţa de ex., amână atingerea dezideratului de 2% din PIB pentru cheltuieli militare (ceea ce reprezintă între 6-8% din buget) pe o perioadă de 3-8 ani, România – cu un nivel de trai dintre cele mai scăzute din Europa – se grăbeşte să implementeze o asemenea măsură aberantă, evident în detrimentul altor investiţii sociale care vor trebui să mai aştepte. «Vanitas vanitatum omnia vanitas» (Deşertăciunea deşertăciunilor, totul este deşertăciune) după cum spune Ecleziastul. Mai pe româneşte : slugărnicie fără limită şi lăudăroşenia săracului !

  Apreciat de 3 persoane

  • Cu regret tin sa va atrag atentia ca dotarea armiei noastre este , in cel mai bun caz nesatisfacatoare tinzand spre submizerabil….
   Iar dotarea inseamna si oameni pregatiti sa opereze si in domeniul aviatiei si sa intretina (15-40 tehnicieni la sol ptr un pilot care zboara), Ca am zis aviatie .. stiti cate aparate apte de lupta avm?
   TREI Mai asteptam inca TREI. Prin primavara venisera 4 aparate canadiene sa faca „politie aeriana” (adica sa nu inceapa unu si alti sa traversese spatiul aerian romanesc – care o niste cocasina la bord , dacteva tone, care cu armanent de cobtranda saa) MIg 21 Lancer sunt spledide da cu resursa expirata (adica daca se rupe la decolare sau in zbor … e vina ta. Trebuia inlocuit de prin 2010)
   La tancuri .. cica 80 atr fi sigur utilizabile (sigur-sigur un singur btlion), vreo 200 nu se stue si restu …. e la inventar. (prin utilizabil sa zicem ca poa pleca in vireza spre Focsani sau Galati si sa intre acolo in lupta…)
   Artileria cata este este tractata.
   Antaeriana este buna buna la parada.
   Cu restu stam la fel de „bine”.
   Avem catea batalioane de infanterie care se tot invart in diverse zone ale lumii.. Cu tot respectul ptr calitatea individuala de luptatori ai acestor batalioane misunile pe care le indeplinsc sunt de fapt de jandarmerie coloniala doatrea fiind „adecavata” ….
   Cu marina este mai „bine”, Am avea 3 fregate din care 2 ar trebui inarmate ca sunt cam la tabla goala. Si avem su sibmarin care sta ;a cehu ca nu are baterii. De ani de zile nu are baterii. Cu exceptia bricului Mircea nu stiu daca vreo nava a marinei este capabila sa isi indeplineasca misiunea ….

   Ma rog avem un exces de generali mai ales de la 2 stele in sus (gl de divizie sau gl locotenent).
   In aceste conditii …. vrem nu vrem trebuie sa bagam bani in plus in armata.
   Sau o desfiintam si punem pancarte peste tot „Dragi invadatori fitii bine veniti! Cereti si vi se va da aproape orice mai putin gloria militara si decoratile anexate. Cu supunere va pupam talpile, ai vostri ocupati ” In vreo 12 lumbu pancardele alea.
   Amatori se vor gasi …

   Apreciază

 6. Amalia, chiar ma intrebam de ce italienii dau atatia bani pentru televiziunile de stat. Am fost de cateva ori in Italia (Roma, Toscana, Venetia, etc) si am fost neplacut surprins de calitatea submediocra a programelor de televiziune. Filme proaste si vechi dublate in italiana (sunau de-a dreptul ridicol), trancaneala sterila permanenta, tone de reclame, emisiuni-concurs inspide, nimic, dar absolut nimic interesant. Stiu, cele mai apreciate televiziuni sunt acelea private, recte, Italia 1, 2, 3….. din pacate, niciun hotel nu le avea in grila. Ar trebui ca Berlusconi sa mai scada tarifele, dar ce pot turistii sa faca ? (Z)
  Si la noi, ma uit deseori pe TVR HD (pentru ca televizorul este performant si nu mai suport imagini de proasta calitate in formatul vechi SD).
  Din pacate, aceleasi reportaje (majoritatea de 5-10 minute), repetate aproape la infinit. Iarna, privesc la emisiuni din Delta cu pescari, iar vara, vad partiile de sky.
  De nu stiu cate luni, tot repeta reportajele cu Malayezia, Petra, si filler Austria, de mi se apleaca pur si simplu.
  Imi doresc ca toate programele televiziunii romane sa treaca in format HD, inclusiv stirile, teleenciclopedia, absolut tot. Abia apoi, poate, voi fi de acord sa platesc, stiind ca banii acopera si altceva decat un conglomerat supradimensionat si birocratic, care, stiind ca exista taxa, o lasa mai moale cu calitatea si eficienta. Dar la salarii si plimbari sunt primii.
  Haideti sa ne modernizam, mai ales ca , la orase, mai toata lumea are televizoare noi (LCD si/sau Plasma) in format 16/9 si cel putin HDReady. Ce naiba, Amalia, suntem in mileniul trei.
  Iata, pana si Antenelor le-a venit mintea la cap si au trecut cu toate posturile in format HD. Nu toate show-rile lor sint nativ HD (ochiul meu ultrapretentios nu ma inseala), dar sunt si ei la inceputuri, sa avem rabdare. Ca sa nu mai spun ca Dana Grecu mi se parea mai umana pe un ecran mai sters.
  (Z)

  Apreciază

 7. Am mai menționat și altădată mediocritatea crasă a liderilor actuali, asta însemnând absența unei viziuni. În absența unui proiect fezabil, ascultăm un șir de generalități mai mult sau mai puțin atrăgătoare. Neliniștilor și nemulțumirilor le răspund grupuri ”anti” care găsesc vinovați, nu și soluții. Pentru starea actuală e destul să sugerez o comparație între regretatul Mario Suarez și detestabilul Barroso, ambii portughezi. Cel din urmă, un comunist convertit (cu mare profit personal) la populari, ca și madam Merkel de altfel.

  Apreciază

 8. Declarati aiuritoare ale sefilor Parchetelor, referitoare la oportunitatea unui demers legislativ, care este de competentza unei alte puteri in stat.
  Intr-o democratie normala (ca cea din SUA, sa zicem), dupa asemenea iesiri, cei doi ar fi fost chemati urgent la audieri in fata unei Comisii a Congresului sa dea cu subsemnatul. Daca nu ar fi fost instantaneu demisi.
  Sa vedem daca sefii Parlamentului Romaniei vor raspunde acestor mizerii exalate de ,,misecuvenisti” ce cred ca fac un adevarat apostolat in Romania (investiti cu putere de ,,Sf Duh”) si vor cere o Comisie de Ancheta care sa verifice daca s-a atins/lezat, sau nu (prin asemenea declaratii publice), independentza forului legislativ, puterea primordiala in statul roman (cf Constitutiei in vigoare).
  Mai mult, nu aud nimic dinspre ,,sperantza de schimbare in bine” (dupa amicul ADRIAN B.), recte, actualul ministru al Justitiei. Mucles.
  In fine, ar trebui sa am rabdare, deoarece nu pot inca sa admit ca, virgula, colegul ADRIAN se poate insela atat de grosolan in asteptari, foarte mari dupa ,,catastrofala guvernare” a domnului Ponta.
  (Z)

  Apreciază

 9. Dacă afirmațiile făcute de Băsescu în înregistrare, la adresa Codruței, ar fi fost făcute de altcineva, ele ar fi fost luate mai ușor de „opinie”. Așa, „opinia” cam strâmbă din nas acum când aude de Codruța, fiindcă nu-i dă mâna să dea la spate zisele unuia care a fost președinte 10 ani și în care ea, „opinia”, a crezut orbește.
  Așa că, chiar dacă povestea nu o să aibă urmări juridice, Codruța rămâne mototolită rău.

  Apreciază

 10. Norodul susoteste pe la colturi ca va urma o inregistrare cu un fel de dans al imperecherii intre fugaciul Ghita si gratioasa Koivesi , undeva intr-o vie …

  Apreciază

 11. Augustin Lazăr, procurorul general afirma azi:

  „”Ridicarea MCV din punct de vedere al magistraţilor aş dori să vă spun că o monitorizare a magistraţilor nu ar mai fi necesară, dar ar fi necesară o monitorizare a politicienilor. Este o chestiune de voinţă politică. Ştiţi dumneavoastră de ce. Magistraţii îşi fac datoria şi probabil că există anumite persoane care ar dori să îşi pună în practică agenda lor şi nu ar avea nevoie de o chestiune care să îi încurce, cum ar fi mecanismul MCV”

  O declaratie socanta, care ar fi treubuit sa atraga demiterea sa imediata, pentru ca nu mai necesita clarificare. Dl. Procuror General doreste o monitorizare a tuturor politicienilor. Mi se pare o judecata de securist comunist. „Sa ii urmarim pe toti, tovarasi!”. Aceasta generalizare este complet descalificanta pentru acest cine ocupa acest job important in stat.

  Secundo, sa stabilesti tu, procuror general, ca e nevoie de MCV, pentru ca ar exista anumite persoane care ar dori sa nu existe, doar pentru a profita (politic) e semn de manie, si grave probleme cu neuronul. Sa presupunem ca nu mai exista MCV. Crede cineva ca trimisii straini, diplomati, jurnalisti, nu ar reclama abateri de la statul de drept la UE? Nu s-a intimplat asta chiar cu Polonia de curind?

  Sunt practic socat de aceste declaratii venite de la un om care se presupune ca gindeste netotalitar.

  http://www.mediafax.ro/politic/augustin-lazar-procurorul-general-nu-e-necesara-o-lege-a-amnistiei-si-gratierii-ar-fi-necesara-o-monitorizare-a-politicienilor-16054141

  Apreciat de 1 persoană

  • Eu ma tot repet de-o vreme incoace ca curatenia in justitie trebuie inceputa chiar cu Augustin Lazar , prietenul si colaboratorul Crudutei Koivesi ! Acest personaj este cel putin la fel de sinistru ca si Monika Macovei , Kovesi , Morar , Stanciu , etc. si a fost numit pe aceasta functie tocmai ca sa acopere abuzurile facute de cei enumerati .
   Omul este celebru pe la Parchetul Alba – Iulia de când a vrut sa transforme Dosarul acela cu bratarile dacice ( in care erau implicati golani , braconieri , politisti ) intr-un dosar politic , doar ca sa-si faca si el un nume .
   Un personaj lugubru , demn de vremurile urate in care traim …

   Apreciat de 1 persoană

 12. A revenit „valenta” mea, dl. Mircea Popescu, ca sa o citez pe „fosta basarabeanca”. Si inca pe cai mari. Si culmea, are dreaptate cind afimra despre coruptia din SUA, din Chicago. Il felicit pentru asta! O sa il felicit si mai tare cind o sa accepte si alte adevaruri despre patria sa a doua, adoptiva (inteleg ca prima iubire a ramas Romania).

  Sunt de acord si cu condamnarea implicarii ruse in alegerile din SUA, dar asta, asa, ca circ mediatic. Eu unul nu ma indoiesc ca rusii s-au implicat, si probabil si chinezii, si indienii, si eschimosii, si focile si pinguinii. Pai de unde au invatat? Cine a rasturnat cele mai multe regimuri pe planeta asta? Cine isi baga boticul umed in serviciile secrete din tarile „aliate”? Cine o urmareste pe Merkel, pe Blair, pe Iohannis, pe Micul Titulescu? Cine, si cum invirte guverne? Cu ce bani? Vedeti, de acolo de unde vine lumina, e montata si o Mare Antena 🙂 Prea multe filme despre asta, facute chiar de ei, ca sa nu crezi ca exista adevar in ce pare o fictiune.

  Apreciat de 2 persoane

   • Ana, ma prinsesem 🙂 Dl. Popescu e un om de dreapta, eu unul sunt de stinga, daca stinga mai inseamna azi sa ai grija de saraci si amariti cu soarta. Adica ii vedeti pe cei ce conduc lumea azi ca imbratiseaza valorile crestine? Eu nu vad asta. Vad ca mergem spre o lume a lacomiei, a dezinteresului pentru om si a nevoilor lui spirituale si materiale. O lume condusa de citiva ultra-bogati, in interesul lor exclusiv. Globalizarea s-a facut de ei, si pentru ei. Nu mai vor astia sa dea la visle? Ii aruncam peste bord, si gasim alti vislasi dispusi sa inghita propaganda.

    Apreciat de 1 persoană

 13. Bravo, dragi tineri frumoși și liberi , care v-ați înghesuit , v-ați călcat pe bombeuri, v-ați filmat la cozi nesfârșite, dimpreună cu Lucian Mândruță, și ați postat filmulețele pe Facebook , în 17 noiembrie 2014, la scrutinul prezidențial, bravo! spun, de înțelepți ce-ați fost, ați votat-o pe Mădălina Pușcalău !!! Eu așa un entuziasm și-o aglomerație ca la votarea lui Pușcalău, n-am mai văzut decât la deschiderea unui supermarket, când se dădeau tigăi și bormașini la preț redus!

  A durat totuși destul de mult, aproape doi ani, până s-a instalat duduia prezidentă la Cotroceni, deoarece la început a fost o confuzie și era cât pe ce să creadă lumea că „s-a ales” Tatiana Niculescu Bran în cea mai înaltă funcție în stat, sau, și mai rău, Klaus Iohannis, … dar , nu…nu…acum e clar, de câteva zile, Președinta Republicii și-a luat atribuțiile în serios, și a început să iasă, sprințară, la declarații; așadar, ambiguitatea a fost eliminată.

  Pe 5 ianuarie 2017, Președinta României, Mădălina Pușcalău, gesticulând din toate puterile indignării sale, de la înălțimea pupitrului-pentru-declarații-de-presă de la Cotroceni, lua atitudine împotriva Avocatului Poporului, după cum urmează: „…Strădaniile unei persoane condamnate penal de a ajunge premier, nu intră în atribuțiile Avocatului Poporului…Cât de periculos este acest demers? Practic, prin demersul acestuia se poate deschide poarta condamnaților penal să ajungă să ne conducă, să ocupe funcții înalte în stat…. Aceasta a fost DECLARAȚIA MEA ( !!!! ). Avocatul Poporului ar trebui să asculte cu foarte mare atenție …. și să analizeze toate argumentele pe care LE-AM ADUS în spațiul public din acest punct de vedere…”

  A fost un succes… de la ultima prestație a lui Băsescu Traian, când Administrația Prezidențială a trebuit să înlocuiască microfonul, pentru că intrase în comă alcoolică, doborât de respirația impetuoasă a transmițătorului de mesaj, nu s-a mai pomenit la Cotroceni o declarație de presă așa de reușită.

  Ușor excitată mental de această deosebită izbândă, pe 9 ianuarie 2017, Președinta României recidivează și, de la același pupitru, „… cere Guvernului să explice modul în care va gestiona efectele măsurilor adoptate săptămâna trecută și modul în care aceste măsuri vor avea un impact bugetar… Aceasta este declarația MEA de presă. Dați-mi voie, deocamdată, cât vorbim numai de intenții SĂ NU AM nici un fel de comentariu…”

  Mă gândesc că, totuși, am avut noroc și ne-a trecut glonțul pe la ureche… dacă se alegea, în 17 noiembrie 2014, Iohannis Klaus Werner, muream răpuși de curiozitate, fără să prindem esența discursului, comprimat întotdeauna atât de savant și de enigmatic. Țin minte că, nu demult, fiind dânsul la Bruxelles, până să apuce ANTENA 3 să facă legătura în direct la conferința de presă, telespectatorii au mai prins următoarele: „…țumesc…Vă doresc o zi bună.”

  Apreciat de 1 persoană

 14. Statul de „drept” din România

  Iată o motivare stupefiantă, care ne arată lipsa sentimentului de penibil la unii judecători, lipsă rezultată din prostie sau din ticăloșie. Deținutul (nu contează numele), pentru a fi eliberat mai repede, „a exploatat CU NONȘALANȚĂ lacunele legislației”!!! Deci deținutul nu a făcut nimic ilegal, doar a „profitat” de lege!!! Cum poate exista așa ceva?

  „Lucrările realizate de către petent în perioada detenţiei nu sunt de natură a dovedi că acesta s-a îndreptat şi poate executa restul pedepsei în stare de libertate. În realitate, petentul nu a făcut decât să profite de carenţele legislaţiei din domeniu pentru a putea obţine cât mai uşor zile câştig, urmând astfel a fi liberat mai repede. Printre aceste lacune ale legislaţiei, pe care petentul le-a exploatat cu nonşalanţă, se numără lipsa unei modalităţi concrete de control a activităţii pe care persoanele condamnate le desfăşoară în timpul programului de lucru, lipsa unei verificări efective a conţinutului lucrării, acordarea aceluiaşi număr de zile câştig indiferent de tipul de lucrare realizată (judecătorul cauzei reaminteşte că petentul a obţinut 60 de zile câştig pentru 2 studii la care a lucrat, potrivit tabelului de pontaj, în total 4 ore), lipsa unor criterii legale care să permită comisiei de liberare condiţionată să verifice modalitatea de întocmire a lucrării şi să refuze acordarea zilelor câştig”, se arată în motivarea instanţei.

  Rezultă că o atitudine corecta ar fi fost ca deținutul sa protesteze impotriva legilor care ii sunt favorabile!

  Apreciat de 1 persoană

 15. Mircea Popescu
  1.
  Este bine ca ati aprofundat comentariul meu de pe firul anterior.
  As spune, totusi, ca raportarea perpetua la trecut este necesara pana la un anumit nivel. Dincolo de acest nivel, nu facem altceva decat sa ne otravim, noua si semenilor nostri, prezentul si viitorul.
  Cum ar fi evoluat Europa, daca Franta, Germania, Polonia, Marea Britanie, etc, nu s-ar fi reconciliat intre ele, dupa zeci, poate sute de ani, de conflicte armate soldate cu milioane de morti ? Cata umilintza a suferit Franta, atat in primul, cat si in al doilea razboi mondial, fiind nevoie de sprijin masiv din exterior pentru a face fatza Germaniei ? Totusi, in prezent, cele doua mari tari coopereaza foarte bine.
  De ce nu am admite, ca varianta de viitor, o comuniune extinsa UE-Rusia, evident, fara participarea SUA ? Asta nu exclude parteneriatul cu America, desigur, pe alte principii, care sa fereasca Romania de aventurism costisitor la mii de km distantza de granitele proprii si de pericolul de a deveni ,,tinta” pentru inamicii Americii. Asta este America, din pacate…nu poate trai si nu se poate imbogati fara conflicte in care antreneaza, de regula, ,,carnea de tun” a partenerilor periferici.
  Un nou parteneriat trebuie sa puna accentul principal pe cooperarea economica in avantaj reciproc, nu pe un fortat ,,2% din PIB” care pune presiune pe finantele publice ale Romaniei, si asa destul de limitate in raport cu necesitatile de dezvoltare.
  Da, nu glumesc deloc, eu privesc acum spre prezent si ce vad ? Un asazis ,,stat de drept” care incalca flagrant drepturile omului, Cine a creat acest stat ? Sa va spun eu ? Sau mai bine ar fi sa comparati atitudinea ambasadorului american cu cea a ambasadorului rus (la Bucuresti) ? Cine se amesteca in afacerile interne ale Romaniei ? Rusii ? Americanii ? O ecuatie simpla, pe care doar un rauvoitor nu o poate rezolva.

  Apreciază

  • @Zev: „…raportarea perpetua la trecut este necesara pana la un anumit nivel. Dincolo de acest nivel, nu facem altceva decat sa ne otravim, noua si semenilor nostri, prezentul si viitorul.”
   Desigur, reprezentam „omul nou”. Trecutul nu ne poate invata nimic, nu ne poate tine alerti de intentiile „prietenilor”. Doar daca noi, nu suntem chiar „prietenii”.

   @Zev: „Cum ar fi evoluat Europa, daca Franta, Germania, Polonia, Marea Britanie, etc, nu s-ar fi reconciliat intre ele,”
   Mda, buna intrebare. Dar mai buna ar fi intrebarea: Cum ar fi ajuns la reconciliere si dezvoltare fara planul Marshall? Desigur, excluzand Polonia din tarile enumerate care, datorita CAER-ului, a ajuns la o dezvoltare atat de mare economica si sociala incat a creat „Solidarnosti”. Sa va reamintesc ce a fost „Solidarnosti”, sau sa nu „ne otravim” cu memoria trecutului, mai ales daca-i vorba de „mati Rosia”?

   @Zev: „De ce nu am admite, ca varianta de viitor, o comuniune extinsa UE-Rusia, evident, fara participarea SUA ?”
   Raspunsul il da Alexandr Dughin, ideologul iubit al lui Putin care preconizeaza crearea Euro-Asia cu doi centri de putere: Moscova (desigur centrul de putere principal) si unul prin Vestul Europei (centrul de coordonare regionala). Cealalta jumatate a lumii, formata din SUA cu Americile de Sud si de Nord, fara Australia ca aia, conform Dughin ar trebui sa intre in sfera Euro-Asiei. Iar Euro-Asia si America sa fie in stare de conflict. Cititi-l pe Dughin din scoarta in scoarta ca sa-i intelegeti franturile de gandire pe care le expuneti in fraza citata.

   @Zev: „Asta este America, din pacate…nu poate trai si nu se poate imbogati fara conflicte in care antreneaza, de regula, ,,carnea de tun” a partenerilor periferici.”
   Desigur, nu putea sa lipseasca atacul rusoid stupid si nefondat la adresa Americii.

   Apreciază

   • Nu ai putea tistusi sa explic americanilor ca avem si noi sensibilitatile noastre?
    De exemplu este cel putin jenant ca un ambasador ba chiar si un secretar de ambaada sa incepapa sa dea sfaturi agricole .. Ce niaba in anii 70 Brejnev insusu avea mai mult tact decat imputitii pe care i trimitezi la ambasda din Bucale . Si sa nu zicem de curnete ryusofile prin romania ca cadfn ditai sefu CIA din Romania era spion rus!!!

    Apreciază

   • Caror americani sa le explic? Alora de rand cu care sunt in contact si pe care-i intereseaza tot atat de mult ce face si spune ambasadorul american cat le pasa si romanilor de ce face ambasadorul roman de la Ouagadougou?
    Alora din Congress care iti trimit doar un foarte politicos raspuns in doi peri ca ar fi primit ceva spunandu-ti ca se iau in consideratie sesizarile tale? Sigur ca nu respectivul congresman iti raspunde, ci un pitifelnic de la biroul lui de comunicare cu publicul. Asta atata timp cat tu, ca individ, nu ca organizatie crezi ca esti ascultat. O organizatie oficiala (de romani) are o alta autoritate.
    Dar astea-s bagatele, ca problema este nu ambasadorul, ci politica Administratiei Obama care a incercat pe toate caile sa-si impuna ideologia progresista in lume. Dupa ce a fost invinuit ca-i socialist, Obama a justificat ca-i doar progresist-liberal (liberal in sensul american, adica „putin” socialist). Cel putin Sanders s-a declarat socialist.
    In UE aceeasi politica o incearca si Schulz, si Junker sub bagheta Berlinului, respectiv a cancelarului Merkel. Chiar daca sunt de culori politice diferite (Schulz si Junker/Merkel)
    Deci, Romania, lipsita de o politica externa clara in care macar sa incerce sa-si afirme independenta, s-a asezat de una singura intre ciocan si nicovala, iar acum romanii chitaie ca, vezi Doamne, unchiul Sam ii ingenunche.
    Realitatea este ca unchiului Sam putin ii pasa de o tara aflata intr-o margine a curtii UE. Interesele Americii au fost de la inceput in Orientul Mijlociu pentru a pastra un echilibru cat de cat in fata expansiunii rusesti, expansiune care a avut ca scop controlul asupra rezervelor de petrol (Rusia, Irak – inclusiv ocuparea Kuweit-ului de la care a inceput toata tarnosenia), precum si a controlului Oceanului Indian (vezi ocuparea Afganistanului din care au iesit cu coada intre picioare, alta sursa de instabilitate).
    Toata aceasta politica ruseasca ar fi dus la un control al rezervelor de petrol ale lumii (se mai adauga si Venezuela, si Iranul), iar OPEC-ul devenea o organizatie controlata de Moscova, cu repercusiuni asupra economiei globale.
    Asta aduce in atentie agenda promovata de Dughin de infaptuire a Eurasiei.
    Deci, Romania care se teme atat de mult de „imperialismul american” va fi fara grija, deoarece va avea ocazia sa se dezvolte in buna pace si intelegere intr-o Europa tot mai curtenitoare la adresa Rusiei.
    Asa ca Zev va putea dormi linistit, interesele americane fiind aproape zero pentru zona noastra.

    Apreciază

   • Cum sa ne impinga? America nu-i atat de interesata de Romania cum cred romanii. Dar cat timp este aliata a SUA, Romania se bucura de protectie. Umbrela NATO instalata de guvernul Nastase, de Geoana si de generatia respectiva atat politica cat si civica ne apara.
    Vad ca acum incep sa latre cainii impotriva acestei realizari si sa se smiorcaie ca bietii rusi sunt provocati de masurile de intarire militara.
    In politica lui, Trump a spus clar ca FIECARE membru NATO trebuie sa-si achite cota de 2% din PIB-ul national daca doreste aparare. Nu cum face Franta (un Ghita contra permanent la adresa NATO, dar cu coada pe sus, care plateste undeva in jur de 1,25%) sau Germania, tot p’acolo.

    Hai, mai inteleg Franta care are trupe stationate prin cateva foste colonii din Africa, dar Germania?
    Cat a fost America de i-a salvat de rusi (vezi si blocada Berlinului, afara de planul Marshall)), nemtii erau mielusei si profitau de economia infloritoare din jurul bazelor aliate. Acum misca genele dragalas in directia Rusiei si vor armata europeana care sa coopereze cu Rusia. P’asta cine o s-o plateasca? Pai cine, Romania, Grecia, Portugalia, etc. Iar neamtul va livra echipamente care obligatoriu vor trebui achizitionate de la fabricile de armament german.
    A dracu’ independenta asta militara a UE care va apara continentul de el insusi, ca Rusii vor veni doar ca „prieteni” si aliati. Nu cumva au mai fost odata prieteni rusii si germanii? Ca nu-mi amintesc bine. Parca au impartit prieteneste Polonia, iar din Romania au dat o halca Rusiei (parca Basarabia se chema). Sau ma inseala memoria. Dar da-o incolo de memorie ca vorba (aproximativa) lui Zev, amintirile ne inraiesc sufletele degeaba si nu ne lasa sa fim „oameni noi”.

    Apreciază

   • Popescule

    ia zi si pe asta tot rusii il imping sa scrie
    constitutional coup may be in the offing.
    There is, however, another way. Under the 25th Amendment to the Constitution, the vice president, together with a “majority of either the principal officers of the executive departments or of such other body as Congress may by law provide” can remove the president for being “unable to discharge the powers and duties of his office.” No doubt the mere mention of incapacitation would summon a horde of lawyers to Washington to contest it or the meaning of every term.
    Wahsingtin Post pe 9 ianurie ac.
    Asta chiar ar fi excelent ptr Kremlin .. ca aia desteoti si inteigenti din Amelocia sa devarce pe prost alesukl prostimii si sa provoace o criza majora in politica SUA …

    Apreciază

   • Numai atat din „Washington Post”?
    Ma rog, ce sa citeasca, sa citeze si sa puna sub capatai stanga romaneasca decat organul de presa al Partidului Democrat Socialist (pardon Progresist) American?
    Pe cand niste fragmente din „Russia Today”? Sau pe astea le interpreteaza (in romaneste) Zev 🙂

    Apreciază

  • ZeV, nu vreau să mă amestec, dar mi-a venit așa, în mod inexplicabil, să fac o „dezvăluire” în public: Buburuza, care face unsprezece ani peste zece zile, citește în acest moment „Coliba unchiului Tom”, carte pe care i-am vârât-o pe gât după „Micul Prinț”. Fără nici o legătură cu subiectul. Bineînțeles, a trebuit să-i explic o mulțime de termeni de „specialitate”, care azi nu-și au locul într-o „democracy”, ori cum zice des tare Clotilde, într-o societate „démocratique” – îi place grozav acest cuvânt și ei.

   Apreciază

 16. Domnule Năstase, din cât înțeleg eu politică internațională, problema este că-s unii, prietenii știu cine și de ce, care vor să se reia „războiul rece” și tot provoacă scântei, aruncă și gaz, dar „marile figuri ale politicii internașionale” NU MAI VOR SĂ SE JOACE CU FOCUL!
  China este deja super putere și n-a renunțat la ideea coagulării nealiniaților din anii ’70, Nu mai există jugoslavia, iar Egiptul a fost deturnat, dar a rămas India și-au apărut Brazilia și Africa de Sud + lovitura cea mare – cooptarea Rusiei!
  Și că Filipine se dă voluntar este un semnal important, mai ales că are și populație musulmană.
  H.Kissinger a rămas un mare bărbat politic, care, chiar dacă nu mai este la post, știe ce și când să spună.

  Apreciază

  • Si tot pt. dvs. domnule Nastase..pt. ca eu tot nu am inteles si inca nu inteleg DC a fost sacrificat Gaddafi ! Doar era unic in felul sau_~_Chiar nu prea inteleg care au fost motivele reale pt. care Rusii in speta caci EI erau singurii care puteau sa il apere la fel ca si in cazul lui Bashar al-Assad !!_..Caci oricum el nu mai conta prea mult pe scena internationala, deja fiind demult expirat..iar in urma sa instalat si a ramas doar haosul si anarhia..Biiine ! Americanilor le convine de minune aceasta situatie de fapt ! Au astfel cui sa mai vinda ceva arme direct sau indirect..pe plan economic poate sa jongleze cu preturile, s.a.m.d. _Dar repet : Chiar_Nu pot sa imi dau seama de ce la lasat balta Vladimir Putin~???….~ma puteti ajuta~?….

   Apreciază

 17. Dl. Tudor de la Antena 3 are dreptate: daca nu suntem in stare sa ne rezolvam noi insine problemele serioase din „statul de drept”, vor veni unii „prieteni” din exterior sa o faca. Si odata cu ei, se vor perpetua cercurile de interese, gen „clubul Macovei”, acum pe rit nou „USR”, aceasta strutzo-camila purtatoare de varii interese externe.

  Sigur ca audierile sunt importante, la diverse nivele. Dar, stiti vorba aia „ca sa ingropi o probleme, creaza o Comisie!”. Daca nu isi dau demisia singuri, trebuiesc schimbati anumiti oameni din sistem de urgenta.

  Apreciază

 18. Supararea tovarasei de joaca a securitatii e clara. Ea a raspuns public la intrebarea unui jurnalist ca nu comenteaza afirmatiile unui „inculpat fugar”. Putea sa spuna doar „inculpat” ca sa ofere un raspuns bun. Afirmatiile unui „inculpat nefugar” le comenteaza?

  Doamna e probabil un pic suparata pentru ca ies la ieveala niste lucruri foarte controversate despre modul in care s-a facut politica dosarelor la DNA cu concursul unei parti a securitatii. Iar afirmatiile despre cum se jucau „tactic” securisti sefi cu interesele Romaniei suna a tradare nationala. Sa vina sa isi probeze nevinovatia, iar partea acuzatoare sa prezinte proble reale si concrete pe fiecare cap de acuzatie. A dovedit pina acum ca se cunosc bine unii pe altii, si ca amicitia lor s-a transformat intr-o (alta) vendeta cu nume de „justitie”.

  Statul roman pare iar foarte slab, cu institutii slabe si cu oameni care nu isi fac datoria confoem cutumelor dintr-o democratie. De altfel, chiar un CIA-ist cu experienta in Romania a declarat ca justitia se face cu ingerinte dinspre politic si securitate. Un tip bine cunoscut de doamna Kovesi. Cel mai bine ar fi fost ca doamna asta sa se dea putin la o parte, dar vad ca ii place puterea absoluta.

  Apreciază

 19. CRI
  Gaddafi era prietenul Frantei, nu al Rusiei. Nici acum nu inteleg de ce Franta si-a abandonat un aliat important in nordul Africii. Cred ca liderii francezi, ca si cei americani, de altfel, nu au consilieri de valoare, alta explicatie netrecandu-mi prin minte.

  Vorba domnului Mircea Popescu: Nu oricine isi poate permite sa tina in preajma oameni de calibrul lui Dughin. (Z)

  Apreciază

  • ZeV

   tu ca si marea majoritate nu prea intelegeti cum e cu Rusia.
   In Rusia tarul tine lange el oameni desteoti care au ideule care plac tarului. Nu tarul se insipra din ideile lor ci ei din ideile tarului….
   Asa cas Dughin ala .. este imul potrivit al momentului. Daca Putin are o „revelatie” Dughin va fi inlocit extrem de rapid cu alt ins la fel de destept da cu noile idei corespunzatoare…

   Apreciază

 20. Mircea Popescu
  De ce nu puteti admite ca poate fi vorba de un ,,atac romanesc” (la adresa neoimperialismului american) si nu unul ,,rusoid” ?
  Credeti ca romanii nu sunt capabili, sau nu au dreptul, sa gandeasca independent ?
  Daca dvs puteti, ar trebui sa admiteti ca pot si altii. (Z)

  Apreciază

 21. Ghita Bizonu’

  Ai impresia ca Romania nu este, in acest moment, sub invazie, desi detine, inca, o armata ?
  Cei care ne-au invadat, au citit, inteles si rafinat foarte bine tacticile si mijloacele aheilor din Iliada, care au cucerit Troia chiar in timp ce populatia dormea profund.
  O invazie de tip nou nu poate fi contracarata cu armate, tancuri, avioane si fregate, pentru ca ea, invazia, se petrece deseori chiar pe timp de pace si cu acceptul nostru mai mult sau mai putin constient.
  Dupa cum remarca majoritatea colegilor, Romania este deja sub ocupatie. Nimeni nu ne mai poate ataca redundant, doar ne poate salva, eventual.
  In primul rand de noi insine.

  Apreciază

  • ZeV

   v mai sus.

   Rusia dragul meu ca si natura are oroare de vid. Fata de natira Rusia are o oaorare mai limitata – fata de vodul de putere.
   Insa mabele tind sa ocupe vidul.

   Inca ceva . Rusia este un predator. SI ca orice pradator este oportunista (daca un urs da peste un hoit de oaie … il manca. Daca da peste 4 lupi care au doborat o ciuta atunci al;unga lupii si „privatizeaza” carcasa ciutei. Si nu zice spasiba ..)
   Uite d;’aia ne-ar trerbui niste jucarele .. Ins ala sfaturile aliatilor nostri „strategici am renunta la unele pe care le aveam …

   Apreciază

   • Iata de ce Putin nu are sfatuitori de tip bizonic. Daca d-ta ai fi rus, probabil ai lua in calcul, cu pierderi minime, un atac militar asupra unei tari NATO, nu-i asa ? (Z)
    Trezeste-te, ghita, la realitate. Romania este membra NATO si UE, cel putin atata timp cat poporul roman va mai dori asta, in majoritate reprezentativa.
    Cat despre rusi, interesul lor este sa faca afaceri si sa joace sah.. Si, trebuie sa recunoastem, le fac foarte bine pe toate, in interesul lor, desigur. De ce nu vrem sa invatam ce este bun de la toti ? (Z)

    Apreciază

   • SeB baiete idolul tau a avut buni sfatuitori . Asa ca tine si ca Sebi … si acu unde este ? Astepata sa il cheme Codruta sa mai dea cu sbsemnatul

    Apreciază

 22. ps-Mircea Popescu

  Sper ca noul presedinte sa adopte o alta atitudine, bazata pe respect si incredere reciproca, daca doreste ca toti romanii sa revina la sentimente mai bune fatza de Uncle Sam. Interesele americane pot fi mult mai bine promovate prin respectarea partenerului, nu dispretuindu-i crezul si reperele valorice.
  America ar trebui sa realizeze ca se afla pe aceeasi planeta cu toate celelalte state ale lumii si sa-si foloseasca resursele pentru a dezvolta lumea, nu a o distruge. Cate mii de miliarde s-au irosit aiurea, domnule Popescu ? Vi se pare normal ?
  Stiti ca exista analisti americani reputati care spun ca America a facut o greseala imensa nefurnizand rusilor, pe fatza, secretul bombei atomice ?
  Cu alt prilej voi dezvolta acest subiect.

  Apreciază

 23. Am si eu o intrebare …

  Si-a facut careva dintre dumneavoastra vacanta la Hotelul SRI din Mamaia , la Hotelul SRI din Sinaia sau la Pontonul SRI din Delta Dunarii ? Cam cat costa o vacanta de 7 zile pentru 2 adulti plus 1 copil si cum se poate ajunge acolo ? Este pentru toata lumea ? Este one way ticket ? Ceva review-uri ?

  Apreciat de 1 persoană

 24. Pe blogul lui Adrian Năstase s-a adunat mai multă lume de stânga, printre care și eu. Ne dorim să câștige stânga, să guverneze stânga, dar eu nu-mi doresc să dispară Dreapta românească!

  Care să fie echilibrul stângii? Cine păzește interesele întreprinzătorilor pe când stânga o ia teleleu cu pomenile, dă cu bani de bilete CFR în tinerii studioși, chiar și pe perioada vacanței, „poate vor să meargă să se distreze”, cum zice chiar Dragnea; cine e atent când stângii i se urcă la cap puterea? Pentru că puterea se urcă oricui la cap dacă n-are cine să mai strunească hățurile.

  Când mă uit la Raluca Turcan, o regret pe Alina Gorghiu! Când văd membri PNL prezentându-se penibil pe la televizoare, unii slăvindu-l pe Cioloș, alții arătându-l cu degetul (aceștia cam puțini, ce-i drept), când îi văd numai în rol de Gică-Contra, fără cap și fără coadă, când îl văd pe Bușoi care toacă și toacă, fără să aibă nimic de spus, fără să contrazică pe cineva aducând argumente, aliniindu-se întruna la politica echidistantului Klaus Werner, pupându-l fără jenă în mod repetat pe obrăjori, când aud că vorbește numai ca să acopere ce spun ceilalți, mă tem că Dreapta noastră zace beată în șanț cu poalele în cap! Inutil să vă mai spun CE-AR PUTEA păți dacă ar trece pe lângă ea vreun pofticios (un USR-ist, spre exemplu), surprinzând-o chiar în asemenea moment de slăbiciune!

  Și totul a început cu „Petrică, ești cel mai bun!”

  Apreciază

  • Si totusi, gruparea (nu i-as spune inca partid) Tariceanu este de dreapta si parte din guvern. Nu-i spun partid deoarece mie imi pare a fi inca o adunatura prea firava si fara personalitati. Poate se va mai intrema putin adunandu-i pe fostii PNL-isti, cam pricajiti, din conglomeratul fara capatai PDL/PNL. Am pus intai PDL deoarece se pare ca astia fac jocurile.

   Apreciază

   • Ce intelegi d-ta prin ,,personalitati” ? Adica, Tariceanu, Vosganian, Melescanu, Daniel Barbu, etc, ce sunt ? Dupa parerea mea, ALDE are cea mai mare densitate de personalitati notabile.
    Sa vedem ce vor face in viitor Misu Voicu si compania (de la noul PNL) si cat timp vot tolera subordonarea fata de nulitatile pedeleului crescute la ,,sanul” basescian.

    Apreciază

   • Deocamdată ALDE e un fel de compromis pentru guvernarea PSD. În acest moment Tăriceanu & co participă la împărțitul pomenilor, n-au cum să tragă stânga de mânecă. Din interiorul coaliției, dată fiind dimensiunea formațiunii, nu e cazul să se apuce să zgâlțâie barca. În economia partidului lor, acum, acest lucru e cel mai indicat. Dar pentru noi?

    Să nu spună viitoarea dreaptă că n-a primit o mână de ajutor ca să se întremeze de la stânga.

    Apreciază

  • @Ana
   Spuneți ca nu vreți sa dispară „Dreapta” (cu D mare). Dar „Dreapta” a dispărut de multișor, imediat după guvernul Tăriceanu. Pentru a defini unde se plasează Dna Turcan acum, trebuie sa ieșim din strânsoarea spațiului uni-dimensional. În spațiul bi-dimensional, pe ordonată, avem Sus și Jos. Dna Turcan și colaboratorii sunt de orientare „Jos!”.

   Apreciat de 1 persoană

   • Cu D mare nu întâmplător, adică aș vrea să fie chiar Dreapta, nu „o admiratoare” de-a ei. Turcan e de orientare trădătoare, împreună cu toți colaboratorii ei și, mai ales, în frunte cu Șefii ei, cine-or fi aceștia. Poate ne dă Ghiță și filmul cu Licuriciul, cu Licuricii, în general. Așteptăm.

    Apreciază

 25. Aflu, profund tulburată, de pe platforma STIRIPESURE.ro , care a aflat de la COTIDIANUL.ro, că „…miercuri sunt aşteptaţi 130.000 de oameni în stradă pentru a protesta faţă de ultimele mutări ale Avocatului Poporului… Acum, prin manifestările anti-Ciorbea s-ar forţa Operaţiunea Colectiv 2 pentru instalarea unui nou Guvern tehnocrat preferat de către preşedintele Klaus Iohannis. Printre cei care s-au alăturat acestui protest, deocamdată virtual, este şi solistul Tudor Chirilă, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai clasei politice.”

  Sunt îngrijorată la maximum… faptul că 130 000 de conturi de Facebook , cu fesuri și mănuși , conduse magistral de Tudor Chirilă, vor ieși în stradă și vor aflui către Piața Universității , să facă revoluție ca să plece Victor Ciorbea din funcție, îmi dă fiori…

  Până să vină revoluția, însă, am hotărât să mă documentez un pic , ca să nu mă prindă nepregătită întoarcerea anilor ´50 , în caz că reușește ampla mișcare de stradă a celor 130 000 de pagini virtuale. Am ales pentru astăzi, în scopul sporirii vigilenței revoluționare, un editorial al unei doamne cacofonice în nume și clorhidrice în renume: Rodica Culcer.

  Nu am citit-o până acum, așa că , până astăzi , nici n-am știut ce prost scrie. Eu cred, prieteni, că și dacă ești propagandist și-atât, tot trebuie să ai un „svâc”, ceva, ca să nu caște lumea de la primele fraze, cam cum a căscat și s-a uitat aproape discret la ceas Gabriel Liiceanu în dialog cu Cioloș Julien. Totuși, în producția literară a doamnei Culcer, așa cum în orice film prost, găsești mai întotdeauna și câte ceva de văzut , am găsit și eu câteva idei interesante despre viziunea asupra a ceea ce crede dânsa că ar fi „reformarea justiției” , în variantă PSD:

  „…Din păcate, PSD are girul alegătorilor pentru planurile sale de destructurare a statului de drept. Prioritățile sale în domeniul justiției erau binecunoscute, fiind definite în programul de guvernare. Ele nu au inclus niciodată combaterea corupției, ci «evaluarea legislației României și reașezarea ei pe alte baze», în scopul prevenirii «exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri a statului». Vârful de lance în revizuirea politicii penale va fi Institutul Român de Criminologie, fost copil de suflet al Rodicăi Stănoiu, ea însăși criminolog, institut ce urmează a fi reînființat; iar noile legi VOR PUNE ACCENTUL PE DREPTURI ȘI PE PREZUMȚIA DE NEVINOVĂȚIE, NU PE RĂSPUNDEREA FĂPTUITORILOR, ceea ce, de altfel, era de așteptat din partea unor partide care au adus în parlament și în guvern persoane cu dosare penale și care sunt conduse de un condamnat penal și, respectiv, un personaj trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă…”

  Ați mai pomenit, cetățeni, o viziune atât de primitivă și de decrepită asupra actului de justiție? Cum naiba am vrea să arate România dacă „societatea civilă ” din această nefericită și mult prea tolerantă țară este formată din Culcer, Pora , Guseth, Sorin Ioniță și Andrei Cornea?

  Reflectând la asta, mi-am amintit un fragment dintr-un text al Terezei Brîndușa Palade, din 5 ianuarie 2017, publicat pe CONTRIBUTORS.ro, fragment esențial din editorialul cu titlul : „NOUL GUVERN. MOMENTE DE STUPOARE ANTROPOLOGICĂ”. Iată :

  „Fără a vrea să jignesc pe nimeni, de mult n-am mai trăit aşa nişte momente de stupoare «antropologică» ca în faţa galeriei tristelor figuri care compun noul guvern. Antropologia e, desigur, ştiinţa care studiază oamenii, cu culturile, simbolurile şi credinţele lor. Figurile care alcătuiesc noul guvern PSD+ALDE par însă, cu cîteva excepţii notabile, de obicei feminine, undeva între tablourile lui Hieronymus Bosch şi George Orwell (Ferma animalelor), cu deosebirea că ratează efectul burlesc și tind mai mult spre grotesc. Figuri de strungari sau tinichigii care pozează țepeni în costume albastre, cu cravate turcoaz sau violet, de « “gigolos» nostalgici, cu părul umezit şi o căutătură uşor nătîngă, de chelneri, strigoi şi păsări răpitoare, toate compunînd o galerie aflată la graniţa cu fantasticul…”

  M-am gândit dacă autoarea textului nu a greșit cumva, și, în realitate , nu la Guvernul României s-a uitat , ci la „echipa societății civile”, care ieșise la un protest de rutină în fața blocului, așa , ca să nu-și iasă din mână…

  Apreciat de 1 persoană

  • Altă atitudine „democratică”: nu contează cum e numit și de către cine, fiindcă doar acela poate să-l demită, noi îl dăm jos „democratic”, „conform statului de drept”.

   Apreciază

 26. Nebunie la Pătrat(ru) :
  „Ce ne trebuie nouă – nouă, oamenilor, cetățenilor, nu vorbesc aici de politicieni – ce ne trebuie deci e o perioadă de timp în care să ne readaptăm la normalitate, la logică, la bun-simț. Ba chiar, știți ce?, să redevenim demni cumva.
  Să vă explic ce-am văzut în aceste zile și mi-am dat seama că avem o problemă aici.

  S-a dat o ordonanță prin care se elimină scutirea plății contribuțiilor sociale și de sănătate pentru cei care câștigă peste 11 salarii minime. Și eu intru aici!
  Să reformulez, că poate nu v-ați prins din prima: cei care câștigau peste 11 salarii minime erau scutiți de contribuții sociale și de sănătate peste ce aveau în plus.
  O măsură luată de Boc. De fapt, de mințile reunite ale lui Boc și Băsescu. S-au gândit ei că e bine ca ăia care câștigau oricum mai mult să câștige și mai mult. Deci, nu scutim de la cei de la baza taxării, ci de la cei de la vârf. Nino, nino!

  Ei bine, acum se normalizează…. – cum să-i zic altfel? – această tâmpenie. Mai exact: cei care câștigă foarte mult, peste 11 salarii minime, vor plăti contribuții sociale și de sănătate pentru toată suma. Ceea ce e normal, nu?

  E, cum a fost tratată știrea într-o bună parte a presei? Cam așa: Guvernul PSD cu o mână dă, cu alta ia! Sau: Premierul Grindeanu anunță taxarea suplimentară a salariilor mari… Aaa, aa, cel mai tare titlu: ”Efecte devastatoare pentru cei cu salarii mari luate peste noapte la Palatul Victoria…”

  Vă jur, mi se pare incredibil! Nu doar că e manipulare ieftină, pare pur și simplu că unii își bat joc de oameni, de cititori, de telespectatori, de public!
  Așadar, să-i pui pe cei care câștigă foarte mult să dea același procent de contribuții sociale și sănătate precum cei cu salarii mici este văzut ca o discriminare, ca o bruscare, ca o suprataxare?…
  Nu, serios, cred că am înnebunit. Am senzația că am înnebunit cu toții și ducem cumva pe picioare nebunia asta.”

  Apreciat de 2 persoane

 27. @Luminita Arhire

  D-na Luminita, cred ca ceea ce ati citit pe Facebook (o retea de socializare maligna la care, eu, refuz sa am acces – pentru a-mi pastra judecata cat pot de limpede) este un efect perfect predictibil chiar si pentru un absolvent de clasa a opta.
  Daca dvs intelegeti de ce Avocatul Poporului a simtit nevoia sa promoveze ACUM buclucasul demers la CCR, intr-un climat violent-ostil la adresa democratiei romanesti, intretinut sistematic de Cotroceni si institutiile de forta asociate , va rog sa ne oferiti explicatiile de rigoare.
  ,,Sistemul” este in aceste zile ca o fiara (doar) ranita, dar tocmai de aceea extrem de periculoasa !
  Am mai spus, Liviu Dragnea a comunicat de la inceput eronat cu opinia publica, afirmand mereu ca EL si numai EL este indreptatit sa conduca guvernul, dar…asteapta ca legea sa-i permita(sic!).
  Se stie bine ca actuala Constitutie ii permite Presedintelui o marja destul de larga de manevra in materie de desemnare a premierului, iar Presedintele a afirmat raspicat ca nu-l va investi nicicum pe ,,penalul” Dragnea. Se prea poate ca unele cancelarii sa fie, din pacate, de acord cu aceasta atitudine.
  In acest context si in acest moment, doua initiative, poate legitime si generoase (contestarea legii din 2001 si dezbaterea pe legea gratierii), cad extrem de prost, determinand o reactie de tip boomerang impotriva PSD si a programului sau de guvernare si de asanare legislativa. E ca si cum PSD a ridicat, aproape infantil, mingea la fileu adversarilor sai viscerali.
  De ce aceasta graba, avand in vedere ca (repet) Yohannis nu-l va desemna, niciodata si in nicio imprejurare, pe Liviu Dragnea in calitate de premier ? Mai mult, eu nu vad elemente de neconstitutionalitate in acea lege. Este o opinie strict personala, deci subiectiva, poate ma insel.
  DAR DACA CCR decide ca este constitutionala? Realizati socul pe care il vor suferi Dragnea si PSD in ansamblul sau ? Oricum ai da-o, din exterior asa se vede: UN DEMERS CU DEDICATIE.
  Ma intreb daca domnul Ciorbea nu si-a propus, de fapt, sa loveasca , subtil, in imaginea PSD in scopul de a o eroda semnificativ.
  Scriam in alt comment ca exista o crasa lipsa de consilieri de valoare in aceasta tara. Un bun consilier l-ar fi sfatuit pe Dragnea sa declare de la bun inceput ca, in urmatorii 4 ani, PSD nu-l va desemna pe domnia sa ca premier, el insusi (impreuna cu intreg staff-ul) concentrandu-se strict, din postura de lider al partidului, pe implementarea programului de guvernare si pe initiativele, inteligent etapizate, de asanare legislativa, pentru ca Parlamentul sa fie intarit.
  De ce nu se intelege ca nu este o axioma politica ca cele doua functii trebuie musai sa se suprapuna ?
  Repet, mai important decat administrarea bugetului este sa se modifice substantial contextul legislativ, sa fie eliminate contradictiile si ambiguitatile dintre si din legi si, nu in ultimul rand, sa se adapteze Codurile penale la Deciziile CCR si legislatia europeana in materie.
  Oare Liviu Dragnea, cu orgoliul sau aproape nelimitat, nu realizeaza ca risca sa faca mai mult rau, partidului, decat bine ?
  Daca nu, ar fi bine ca NOI TOTI sa-i spunem sa se potoleasca.
  Ceea ce vrea Adrian B. este imposibil sa realizeze in scurt timp si in aceasta maniera de prioritizare abrupta si total neinspirata a initiativelor de reforma.
  In fine, daca Yohannis va sabota programul de guvernare, poate si trebuie sa fie suspendat. Dar o asemenea actiune trebuie pregatita in fiecare zi, ora de ora, minut de minut si…cuvant cu cuvant.
  Liviu Dragnea ar trebuie sa invete si ceea ce este un fragment de ,,bun” la Yohhanis:
  Sa vobeasca mai putin.
  In plus, sa faca ce trebuie, la momentul potrivit, pentru ca orice demers viitor sa beneficieze de sanse maximizate. Altfel, suspendarea va fi un esec lamentabil.

  Sa nu spuna nimeni ca nu am avertizat partidul. O fac, nu strict pentru PSD, ci pentru Romania in ansamblul ei.

  Apreciază

 28. Ghita Bizonu”

  Nu intodeauna Victor asculta de sfatuitori. (Z)
  Daca eu as fi fost unul dintre ei, l-as fi sfatuit sa devoaleze santajul la care se presupune ca a fost supus, imediat dupa ce a fost aplicata aceasta presiune.
  Este extrem de grav daca, intr-adevar, Coldea s-a amestecat intr-un proiect strict de competentza Guvernului si anume autostrada Comarnic-Brasov.
  Dar, scarbind fiind de vacarmul de la televizor, prefer sa ma uit seara (cand nu sunt de serviciu la bucatarie) la Furtuna pe Bosfor (pe Canal D). Macar vad acolo imagine frumoase, femei de femei…cam intrigante ele, dar asa este in filme, in realitate, ele nefiind asa. 😉
  …Evident, citesc si blogul pentru fi la curent cu evenimentele.
  (Z)

  Apreciază

 29. Fara importanta …..

  Din cauza vremii vitrege, eolienele din Dobrogea au înghețat, Dunărea are debit mic, importăm gaz de la ruși la preț mare și utilizăm păcura, combustibil mai scump

  Reprezentanții Sindicatului Liber Emc Roșia din cadrul Complexului Energetic Oltenia atrag atenția că România ar putea intra într-o criză energetică de proporții dacă temperaturile vor continua să fie de minus 15-20 de grade câteva zile de acum încolo.

  Să nu uităm faptul că termocentrale din Oltenia nu ar mai avea materia prima (cărbune). De exemplu, la rezervele de cărbune stăm cam aşa: la Rovinari în jurul a 250 mii tone, la Turceni 150-200 mii tone, la Ișalnița 100 mii tone, la Craiova 180 mii tone. Adică în jur de 700 de mii de tone. CEO merge cu 10 – 11 grupuri şi consumă în jurul a 100 mii de tone pe zi. Asta înseamnă că se poate funcţiona cam 6-7 zile la capacitate, după aceea nu am mai putea nici noi să salvăm sitemul energetic naţional şi românii ar putea foarte uşor să stea în beznă şi să îngheţe la propriu„, se arată într-o înștiințare pe care reprezentanții sindicatului au făcut-o ministrului Energiei, Toma Petcu. Oficialul Guvernului a explicat după ședința Comandamentului de Iarnă cum funcționează centralele pe cărbuni. „La energie electrică am dispus suplimentarea grupurilor de la Turceni, Craiova, Ișalnița, am reuşit să pornim şi la grupul de la Mintia, de la CE Hunedoara încă un grup de 150 MW. CET Govora a intrat în producţie cu 50 MW. Aveam o rezervă pe hidro estimată de 1.000 MW, s-au consumat 400 MW, mai avem 600 MW disponibili pe hidro. Avem consum maxim estimat pe energie electrică de 9.500 MW. În acest moment consumul era de 9.000 MW”, a spus Petcu.
  http://www.cotidianul.ro/o-lovitura-constitutionala-impotriva-lui-donald-trump-294332/

  Ma rog daca ZeV nu ar fi zevzec ar putea sa isi aduca aminte ca Ponat a luat masuri ptr a salva Complexul Energetic Oltenia …. si a cam taiat din subventia enorma ptr energia „berde” (verde dolar?!) La scurt timp au aprut acuzele alea stipidissime ca a spalta bani pe baza onorariilor platote de Sova. Si dosarul Sova …. tit in legatira cu CE OLatenia. Acelasi Ponta care zicea nu de mult ca „Dacă România îşi închide producţia de energie pe cărbune face cea mai mare greşeală……..interesul naţional: o să stăm tot timpul să importăm energie (…) din alte ţări şi o să aşteptăm să vedem plouă, ca să avem energie hidro, sau bate vântul ca să avem energie eoliană? Orice ţară puternică şi care stă pe picioarele ei trebuie să aibă energie electrică pe cărbune, mai ales când ai resursa aşa cum o avem noi în această zonă” joi, 10 noiembrie 2016 in EvZ la care ii dadea replica un „tehnocrat” Vlad Grigorescu : https://www.realitatea.net/ministrul-energiei-ii-raspunde-lui-ponta-ineficien-a-i-corup-ia-sunt-cauzele-importului-de-energie_1989294.html#sthash.yj1sabU8.dpuf Daca nu ar fi z##### vsi asa cum le zicau tircii spaniolilor in sec XVI ar putea sa se gandeasca cam cine ar fi interesat de imprt de carbuni (din Polonia!) si cine a suferit din cazua taierii subventiilor la enegia zisa verde (12% subventie!) si cine ar fi in legatura cu „verzii” (persaona experta din societatea civila .. ) si contra enegiei pe carbune.

  Cum sa zic – mie ca preimer mi-a convenit Ponta. Insa in cestii politice a fost TONT.
  Si are amici cam la fel de ponti ca si el. Ca in loc sa banytuoe si sa scrie „ba vedeti cum nea- salvata Ponta?! Ce am fi paiti daca mizam pe eorlienle lu CeZ ?! ” [prefera sa se rarfuie cu mine … Acm vaz ca lpa a[pucat si pftica pe Dragnea .. de parca Dragnea sau onbentatu PAP au fortat pe zisul expremier sa faca toate tontismele alea politice …

  Apreciază

 30. Mircea Popescu scrie:
  ,,Toata aceasta politica ruseasca ar fi dus la un control al rezervelor de petrol ale lumii ”
  Ce sa faca rusii cu rezervele din Orient ?
  Ori mintiti, ori, mai probabil, sunteti si dvs manipulat de propaganda guvernului iudeo – american.
  In primul rand, ar trebui sa ne folosim logica (atata cata exista, la unii mai multa, la altii mai putina, dar asta este) si sa remarcam ca Rusia are rezerve imense de hidrocarburi , un teritoriu urias (inca neexplorat integral) si o populatie la jumatate fata de cea a SUA, fiind un mare exportator de petrol si gaze (vezi contractul recent de 50 miliarde cu China).
  In schimb, America este cel mai mare consumator mondial de energie si detinatoare a celei mai gurmande armate in materie de resurse petroliere. Prin urmare, as fi tentat sa-i cred pe aceia care spun ca, in principal, ,,Unchiul” este cel mai interesat sa controleze Orientul Mijlociu, mai ales ca armata americana are nevoie de cantitati imense de combustibil, oriunde este dislocata in lume. Evident ca si le procura din zonele de ocupatie, doar n-o sa-si alimenteze tancurile si avioanele cu motorina/benzina livrata exclusiv de familia Ewing din rezervele texane. (Z)
  Vreti sa va enumar bazele americane din lume versus bazele rusesti ? O pot face, daca vreti, dar puteti ,,sapa” si dvs.
  Apropo, invazia din Irak, ce scop a avut ? S-au gasit, pana la urma, armele chimice ale lui Saddam ?
  (Z)
  ps
  Domnule Popescu, aveti dreptate ca nimeni nu poate manipula pe cineva, daca destinatarul refuza manipularea. Din pacate, datorita fortei si totodata a lacomiei, intotdeauna se gasesc ,,cozi de topor” in colonii , care sunt dispuse sa-si tradeze tara, pentru un pumn de dolari gauriti. Uneori, pentru cei labili (cam ca domnii Mircea Geoana si Cristian Diaconescu) este suficient pumnul in masa.
  ..Trebuie sa admit ca si regele Mihai a abdicat cu prea multa usurintza. Aici, Basescu are un dram de dreptate. Un lider adevarat, merge pe ,,cruce” cu ochii deschisi.
  In fine, sa acceptam si ideea ca regele era inca tanar. De aici concluzia (trasa de multi colegi) ca, in politica, experienta nu poate fi substituita de elanuri juvenile.

  Apreciază

  • Fraiere

   Uncgiul are si o seie intreaga de „fiice” (v cele 7 surori ale deceniului 7) care „saracele” castiga cativa dolarsi la foecare baril de petrol vandut de Siria sau Irac sau Arabia ori Iran si mai are si niste „Copilite” care sie ele castiga cativba centi .
   Nu totu satin conusm ci si in castig …

   Apreciază

  • Cum ce sa faca rusii cu rezervele mondiale de petrol? Scrie in mesajul meu la care faci referire. Este adevarat ca-i cam lung si ori oboseste ori nu se vrea inteleasa idee de control al pietii mondiale de petrol, adica a pretului mondial al petrolului, nu prin consens OPEC, ci prin dirijare moscovita.
   Oare ce se intampla daca pretul petrolului este dirijat?
   Cat despre America nu-i plangeti de grija, deoarece este deja practic independenta din punct de vedere energetic si se pregateste (tehnic) sa ajute Europa dependenta de gazul rusesc.
   Nu stiu cat mai este costul litrului de benzina in Europa, dar aici se plimba (la pompa) in jur de 2,5 $/ Gallon (3,8 litri), deci vreo 65 centi pe litru.
   Ei, sigur asta si din cauza lipsei de grija pentru om si mai ales din cauza de violare a naturii prin extragerea gazelor de sist. P’astea vor, cica, sa le exporte si’n Europa, dar cred ca veti organiza niste miscari de protest fara precedent ca sa fie impiedicat acest import impotriva firii. Probabil ceva tineri frumosi si liberi, dar progresisti construiesc deja baricadele.

   Apreciază

 31. Ana spune:
  Ianuarie 10, 2017 la 8:40 pm

  America a avut scriitori foarte buni, care ne-au luminat copilaria si adolescenta.
  Daca as fi intrebat ce cred ca are/a avut bun America, as spune ca este vorba despre un instinct practic puternic, initiativa si capacitatea de adaptare la mediu.
  Din pacate, America nu mai este tara autentic democratica (cu toate contradictiile si conflictele ei) de altadata. Se vrea acum un fel de neomarxism bazat pe un update de ,,corectitudine politica”, care tinde sa escamoteze realitatea si normalitatea din relatiile interumane, firescul si naturaletea din limbajul cetateanului. Astazi, picanterii ca cele din ,,Coliba unchiului Tom” sunt considerate, probabil, erezii, in raport cu noua religie a ,,cultului pentru nimic si nefiresc” care domina peisajul ,,spiritual” al Americii.

  Apreciat de 1 persoană

  • Vorbesc de un copil, cred că e destul de picantă cărțulia pentru ea.

   Dar, din picanterie în picanterie se construiește o națiune democratică – mai cotropești un continent ca America de Nord, mai extermini o populație, mai faci o picanterie în Africa, vânând negri și dezvoltând o industrie a comerțului cu sclavi, după aceea faci o picanterie la Hiroșima, alta în Kuweit, un piper cu ardei iute în Vietnam, altul în Afganistan, cauți niște ceva iute și în Irak, este-este, nu-i – nu-i, nu sari de la picanterii nici Iugoslavia, faci și tu ce poți pentru bucătăria mondială…

   Copiii trebuie să știe, ca nu cumva să murim și să se uite…

   Apreciază

  • Ati citi „Coliba unchiului Tom” (Henriette Beecher Stowe) ca sa vorbiti de „picanterii”? Despre ce fel de erezii vorbiti, in raport cu noua religie a „cultului pentru nimic si nefiresc” care domina peisajul „spiritual” al Americii?
   Poate ca nu vorbim de acelasi Tom. Dar daca tot trebuie aruncat un scuipat spre America, atunci n-are importanta ca spunem bazaconii.

   Apreciază

 32. @ZeV
  Nu înțeleg de ce PSD trebuie sa fie mereu speriat de ce sa va întâmpla dacă… și dacă…
  S-a intrebat CCR dacă o lege este sau nu constituțională. Este ăsta un motiv de panică? Dacă legea e constituțională, bine, dacă nu, se corectează. Rău este ca legea să fie neconstitutională și sa rămână asa! Nu vrem stat cu legi bune?
  Eu cred ca dimpotrivă, Dragnea încă nu este suficient de ofensiv!
  În final, ce mă deranjează la prieteni, este ca după ce au fost torturați 11 ani de Basescu-Joianis, sunt oripilați de faptul ca PSD și Dragnea nu sunt Dumnezeu pe Pământ! Putină înțelegere și solidaritate ar trebui, altfel diavolii vor reveni.
  Trăiască România liberă!

  Apreciat de 1 persoană

  • Eu sunt solidar cu PSD, orice s-ar intampla. Dar este , oare, suficient ?
   ps
   Tocmai asta spun: Dragnea nu este Dumnezeu, ci, un om. Si trebuie sa ramana asa, indiferent de sondaje si/sau numar de voturi, la un moment dat. Opinia publica este extrem de volatila in Romania, iar cetatenii romani care merg la vot, cred ca rolul lor sa rezuma la atat. Ca dovada, nimeni nu a aparat USL, in strada, dupa ,,erata” CC, sau, dupa facatura construita pe mortii de la Colectiv.
   pps
   Romania NU este (inca) libera, iar, cum spuneam, ,,fiara” este doar ranita.

   Apreciază

 33. ZeV, tendinta de a personaliza este pana la un punct fireasca, naturala, nu cred ca acest omenesc, pe care il acceptam pentru fiecare dintre noi, ar trebui sa i-l respingem lui Liviu Dragnea. Aceasta personalizare, “Partidul meu”, “Guvernul meu”, pe care mai mult o deducem din frecventa lui “Eu” din discursul politic al lui Liviu Dragnea, pentru ca acesta este suficient de inteligent sa nu si-o asume in mod explicit, devine, intr-adevar, anormala, cum bine ati sesizat, cand se rasfrange in mod negativ, aidoma unui bumerang, asupra PSD si a Guvernului Grindeanu. Acest ultim lucru nu l-am observat, pana acum, la Liviu Dragnea, dar el poate fi prevenit prin consultare si comunicare (modelul Gabrielei Firea este admirabil si in totalitate de subscris).

  Am observat in schimb altceva, ca acesta rupere a lui Dragnea de PSD si de Guvern pare a fi o tactica a Obstructiei (cred ca intelegeti de ce folosesc cuvantul Obstructie in locul celui de Opozitie). De aceea contratactica ar trebui sa actioneze, cred, pe aceste posibile puncte de rupere, la presiunile Obstructiei, sub rezerva sau pana acolo de unde Liviu chiar ar incerca sa se substituie PSD-ului si Guvernului, in mod evident. Nu ne aflam intr-o asemenea etapa, este prea devreme si pentru o astfel de ipoteza, dar trebui sa avem in vedere ca totul evolueaza si ca va fi nevoie de evaluari si reevaluari. PSD si Guvernul trebuie sprijiniti si lasati sa lucreze, sa nu ne consumam in intrigi politice marunte sau sa ne lasam atrasi in aceasta directie, in detrimentul eficientei. Energia trebuie folosita in abordarea si solutionarea marilor probleme, si ale naturii, dezlantuite in acest moment, si ale politicii revenirii la normalitate. Normalitate pe care trebuie sa o prindem bine de picior si sa nu o lasam sa mai plece.

  Pe de alta parte, avand in vedere ca adversarii se influenteaza inevitabil, ca arme, tactici si strategii, nu stiu cat de gresit ar fi daca Liviu Dragnea ar raspunde personalizarii pe care o cultiva cu asiduitate presedintele Klaus Iohannis (“Guvernul meu” n-a fost sa fie, dar “DNA-ul meu” si “SRI-ul meu” continua sa fie puternic personalizate de seful statului). Si nici nu imi dau seama, inca, unde va duce acest drum, acest posibil drum, daca cei doi actori, din Kiseleff-Victoria si Cotroceni, se vor bate in personalizari ale institutiilor statului. Ma intreb, privind la razboiul politic dintre palate, daca Guvernul Romaniei este si al Opozitiei/Obstructiei si, de ce nu, dar nu in sens de posesie, ci de autoritate executiva nationala, si al lui Klaus Iohannis?

  Apreciază

  • Evident ca avem un guvern al PSD, fara niciun dubiu, pe care, atat partidul cat si liderul sau si-l asuma (si trebuie sa si-l asume) integral. Mai ales ca programul de guvernare a fost realizat in ,,laboratoarele” PSD.
   Problema mea este autoerijarea lui Dragnea drept premier de facto, ceea ce nu trebuie sa fie (cel putin ca imagine publica), pe intreaga perioada a urmatorilor patru ani. Liviu Dragnea nu trebuie sa arate ca este frustrat ca nu a fost (si nu va fi) desemnat premier si nici sa faca supozitii in sensul ca lucrurile se pot schimba, daca…..uneori, prea multa imaginatie strica, deoarece devoaleaza intentii care, in mod normal, trebuie sa ramana ascunse, pentru un politician versat.
   Liviu Dragnea ramane liderul PSD si presedintele Camerei Deputatilor. Este suficient pentru a face reforma, daca urmezi cu inteligenta si corect etapizat pasii necesari.
   ,,Obstructia” trebuia lasata fara munitia potentiala reprezentata de contestarea intempestiva la CCR a unei legi antice si de demult, o contestare care, in perceptia multor cetateni, pare a fi una dedicata/personalizata.
   De aceasta slabiciune trebuia ferit partidul, din moment ce toata lumea stie ca domnul Grindeanu nu va fi, oricum, de capul lui la palatul Victoria. Dar, salvam, cel putin, aparentzele. (Z)

   Apreciază

   • @ZeV
    Chiar asa teama vă este de minoritatea anti-PSD-ista, încât refuzați îndreptarea unei legi strâmbe doar ca sa nu-i supărați?
    Apoi cum vine asta, „autoerijarea lui Dragnea drept premier de facto”? Votul a fost pe liste DE PARTID. Partidul va pierde voturi dacă guvernul merge prost. Asa că președintele partidului, indiferent cum se numește, trebuie sa urmărească și sa supervizeze acțiunile guvernului. Este un lucru elementar în politica. Complicat și ilegal a procedat Băsescu, un președinte care „s-a autoerijat drept premier”, când treaba lui era alta. Complicat și ilegal a fost Joianis, când a pus „Guvernul Lui”, el trebuind sa fie neutru. Tot ilegal acționează și acum, când este „în război total” cu PSD. Vad ca aceste lucruri oribile le-am uitat, „deranjați” de un președinte de partid care este absolut normal.
    Aceasta e o boală lungă și grea: incapacitatea de a aprecia corect importanta lucrurilor, lupta în armura și cu arme letale impotriva unor biete mori de vânt… În vreme ce dușmanul adevărat e în spatele nostru…

    Apreciază

 34. Nu todeauna masele aleg conducatori , lideri de performanta , droarece apar in cale tupeisti care dau din coate si plavragesc dorinte ale maselor si ulteriori se dovedesc a fi impostori. Adevarati conducatori si lideri de performanta sunt cei care prin daruire ,inteligenta ,curaj , antreneaza masele la performanta si duc nazuintele impreuna la realizare , murmurul maselor se transforma in aplauze si incredere de urmat si asa de vin mari lideri .

  Apreciază

 35. Comparație:
  Brejvik a primit, pentru omorârea a 77 de oameni, 21 de ani de închisoare, și a câștigat în procesul cu Statul norvegian pe tema condițiilor de detenție, deși stă într-un apartament studențesc, doar că nu poate să iasă pe stradă.
  Un judecător român a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru luare de mită.

  P.S.: un psiholog norvegian a atenționat că psihicul lui Brejvik e și așa deranjat, și că recluziunea îi va agrava starea.

  Apreciază

 36. Popescule

  tradu in americana (engleza vorbita pisti Balta) cestia asta su pune-o pe forumuri amerlocane
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Unul din principalele argumente ale lui Trump din campanie a fost că politicienii establishment-ului american, spre deosebire de Putin, sunt slabi, iar eu (Trump) sunt „a strong man”, care seamănă mai degrabă cu Putin decât cu Obama. Sau altfel spus, in order for America to be great again, it needs a strong man like Putin / Trump. Iar acum, dând vina pe Putin pentru propriile lor eșecuri, frustrații și penibilii ăștia de democrați (plus mulți republicani) nu fac decât să confirme, cu vârf și îndesat, the Trump campaign narrative: nu doar că suntem slabi, dar suntem de-a dreptul varză, iar Putin, cu un PIB de zece ori mai mic și cheltuieli militare de zece ori mai mici, e cel mai tare din parcare.

  Imaginați-vă atunci ce poate face un Putin american cu resursele Americii. Tot așa, imaginați-vă ce mișto e, ca țară mică, cel puțin prin comparație cu SUA, să ai un șef de stat care în loc să fie marioneta americanilor e, din contră, puppet master-ul care își pune el omul lui la Washington. Așa că fie Putin învârte planeta pe degetul lui mic, în interesul Rusiei, drept care Putin e bun pentru Rusia, fie o învârte în interes personal, dar atunci Putin e atât de tare, și adversarii lui atât de varză, încât ar fi mai bine să nu te pui cu el ci să stai cuminte la locul tău.

  La astfel de concluzii aberante se ajunge atunci când, vorba lui Putin, nu știi să pierzi cu demnitate.
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Textul nu imi apartine. Da nu crez ca autorul se va basica daca va descvioperi ca textul sau a ajuns pe forumuri amerlocane.

  Apreciază

  • Ar fi o piatra aruncata in balta. Am mai spus ca opinii de acest fel, mai ales de politica externa, nu-i prea intereseaza pe americani. Sunt probleme la nivelul politicii „inalte”, iar intepaturi si interpretari care sa incerce subminarea autoritatii noii Administratii ce va sa fie instalata, devin rabufniri ale frustrarii democratilor dupa pierderea dramatica a controlului Casei Albe, a Camerei si a Senatului.
   Mai mult, in comentariile democratilor de la televiziun se observa o degringolada totala.
   Daca comparati declaratiile PDL-PNL-istilor romani cu cele ale democratilor americani veti observa o similitudine aproape perfecta, tradusa prin frustrare, frustrare si iar frustare in fata lipsei de alternative proprii.
   Amenintari sterile cu mari manifestari „populare” impotriva lui Trump am vazut la Michael Moore, ca si manifestarile impotriva lui Ciorbea de care vorbea dna. Luminita Arhire.
   Desi este multimilionar, Michael Moore este descris ca un regizor comunist de extrema stanga, filmele sale fiind exemple de propaganda liberala. Printre altii, presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad a fost cel mai proeminent sustinator al teoriilor conspirationiste ale lui Michael Moore.
   Printre altele el crede in dreptul guvernelor de a avea o putere cat mai mare in reglementarea si controlul industriei si in controlul comportamentului personal (indivizilor). Deci, exact ca in toate regimurile comuniste sau totalitare (nazism i.e.)

   Apreciază

 37. _In atentia maretului nostru ex-presedinte Basescu~Traian.
  ..Bun~placut si interesant_A ultima postare de azi a domniei sale de pe contul de facebook…Cu o singura adnotare sau mentiune speciala la cele spuse de dinsul si legat de faptul ca Americanii vor cistiga razboiul din Siria..Adica mai pa’ sleau spus actualul presedinte de la Damasc va pierde intr-un final puterea….Imii’ ~ Asta vom vedea daca va fi sa fie…caci deocamdata desi au trecut 5 ani de cind a pornit acest razboi intern avind ca scop precis inlaturarea de la putere a lui B. al-Assad, din ceea ce se vede nu prea intrezarim la orizont o astfel de finaliatate, adica-K_Americanii-et aliatii sai din zona sa cistige acolo_in sfirsit ~!!~…Chiar nu se intrezareste la orizont o victorie a asa zisei opozitii democrate Siriene_cica’…Oare stie domnul T. Basescu ceva ce noi cei multi nu stim ??…….PS. Si sa intelegem oare si din acel marunt detaliu ca domnul T.Basescu inca confunda Rusia cu nu stiu care tara de mina a-lll-a din p.v. militar ?

  Apreciază

 38. George Ban spune:
  Ianuarie 11, 2017 la 8:34 pm

  Nu te inteleg de ce te simti putin iritat. Ai spus corect: Votul a fost unul de LISTA.
  Exact asta spun si eu: PSD este mai important decat liderul sau, oricare ar fi numele liderului. Nu pot fi de acord cu ,,cecuri in alb fara limita de suma”. Deciziile cruciale se iau la partid, in forurile conducatoare ale partidului.
  Monitorizarea activitatii guvernului va fi efectuata de o echipa de specialisti ai partidului, nu de catre un singur om.
  Eu mai spun doar un lucru, pe aceasta tema, pe acest fir:
  Partidul are nevoie de lideri puternici si mai putin de vedete. Liviu Dragnea poate fi un lider puternic si util partidului, de aceea trebuie sa-l ajutam.
  Il ajutam mult mai mult daca ii spunem ce gandim, cu adevarat, in interesul partidului, dar mai ales, in interesul Romaniei.
  Aversarii reformei si ai Romaniei pot fi redusi la tacere prin unitate, calm, inteligenta si subordonarea interesului personal celui de grup/comunitate/tara.
  ps
  Se pare ca premierul si-a intrat in paine. Dovada consta in declaratiile Presedintelui;
  Nu a gasit, se pare, nicio fisura in argumentatia, masurile si cifrele prezentate de premier si ministrul sau de finante. Mai mult, am retinut, ca esentiala, afirmatia ca datele prezentate sunt conforme celor detinute deja de Presedinte. Este un lucru bun, iar dialogul, atat cat permite tacerea proverbiala a sashului, trebuie sa continue.

  Apreciază

  • Iată ca încet, încet, ne armonizam. Sigur că da, activitățile guvernului trebuie monitorizate de o ECHIPA a partidului. Singurul amănunt de dezacord este cine e autorul discursului lui Dragnea. Dumneata zici ca Dragnea exclusiv, eu cred ca ECHIPA. Nimeni nu ar putea avea puterea de cuprindere a atâtor domenii. Deci Dragnea este purtătorul de cuvânt al ECHIPEI. Normal ca pentru asta trebuie „sa iasă în față”!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.