Reacția de urgență, în caz de dezastre

Accidentul aviatic din Munții Apuseni a generat, în mod firesc, o dezbatere extrem de aprinsă în legătură cu factorii ce au determinat această tragedie. L-am cunoscut pe Adrian Iovan – am zburat de multe ori împreună, mai ales pe rute internaționale. Soarta lui a fost, poate, marcată și de furia cu care a fost modificat sistemul de pensii, reducerea cu 85% a pensiei sale forțându-l la unele expediente. Îmi pare tare rău pentru el, ca și pentru studenta Aura Ion.

Scriu aceste rânduri nu pentru a participa la dezbaterile legate de responsabilitățile în întârzierea localizării epavei sau la operațiunile de salvare. Eu cred că acest accident trebuie să determine, mai ales, reorganizarea sistemului de urgență în caz de dezastre (naturale sau produse prin erori umane sau acte de terorism).

În perioada în care eram premier, am susținut realizarea sistemului 112 (care poate fi îmbunătățit) și am instituit un mecanism de urgență în caz de dezastre. Nu pot să verific, aici, actele normative adoptate (cred, însă, că e vorba de ordonanţa de urgenţă 21/2004) dar cred că am fost sensibilizați și de unele accidente din Rusia, din acea vreme, și de faptul că, acolo, sistemul de urgență era organizat în cadrul unui minister separat. În plus, spectrul unui nou cutremur ar trebui să ne țină într-un permanent stand-by instituțional. De aceea, îmi amintesc, între altele, am expropriat cele două structuri de beton („gemenii”) din piața Operetei, pentru a crea acolo locuințe tampon pentru cei care locuiau (și locuiesc) în clădiri cu bulină roșie. Din păcate, apartamentele respective au ajuns la alt beneficiar…

Este momentul, acum, pornind de la lecțiile acestei tragedii, să ne gândim, cu seriozitate, la necesitatea luării unor măsuri de organizare, de dotare, de coordonare, de comunicare, de pregătire a populației, pentru a fi cât mai pregătiți pentru astfel de riscuri.

P.S.

Iată, în această dimineață, a avut loc un nou cutremur – e adevărat, de doar 4,7 grade Richter – în zona Vrancea.

113 gânduri despre “Reacția de urgență, în caz de dezastre

 1. Presa internațională scrie despre tragedia aviatică din Apuseni
  AP: Misiune de salvare eșuată în țara celor șapte servicii secrete

  http://www.cotidianul.ro/ap-misiune-de-salvare-esuata-in-tara-celor-sapte-servicii-secrete-230809/

  Prăbușirea unui avion mic într-un loc îndepărtat din munți nu ar fi suficient, în mod normal, pentru a înfuria o țară întreagă și pentru a amenința guvernul. Însă România are de-a face exact cu acest scenariu.

  Până acum, patru oficiali, printre care ministrul de Interne, au demisionat sau au fost demiși, dupa ce, inițial, toți cei care se aflau la bordul acelui avion sanitar au supraviețuit accidentului ce s-a produs luni.

  Unul dintre piloți și o studentă la medicină au murit apoi din cauza hipotermiei, după o așteptare a salvatorilor care a durat ore. Niciun oficial al statului nu a spus că viețile lor ar fi putut fi salvate dacă echipele ar fi ajuns mai repede.

  Apreciază

 2. Elevii, indignați de decizia de desfiinţare a instituţiei
  Protest inedit la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”

  http://www.cotidianul.ro/protest-inedit-la-liceul-de-coregrafie-floria-capsali-230841/

  Profesorii, elevii şi părinţii acestora de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Capitală au protestat duminină, faţă de decizia de desfiinţare a instituţiei şi faţă de o eventuală comasare cu Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”.

  Aceștia şi-au manifestat indignarea într-un mod inedit, aşa cum au învățat ani la rând: realizând o coregrafie, cu dans şi cântec.

  Apreciază

 3. @ Vsile,
  Vezi cu câtă uşurinţă pot fi bătuţi câmpii? Cum te bagi tu unde n-ai habar şi confunzi marfa cu ambalajul, mănânci staniolu’ şi arunci ciocolata. Interceptarea înseamnă ascultare, triangulaţia e o metodă de localizare folosită în goniometrie, sistemul 112 este un sistem de preluare a apelurilor de urgenţă, fără nicio legătură cu ascultarea şi cu localizarea şi da, bagă la memorie, sistemele de localizare sunt la operatorii GSM (Vodafone, Orange, Cosmote). Există şi o lege care a fost dată la momentul respectiv, care îi obligă pe operatorii GSM să pună la dispoziţia operatorului 112 datele de localizare a apelanţilor, nu în scopul urmăririi acestora ci în scopul descurajării apelurilor abuzive. Da, în continuare îţi spun că STS n-are nicio atribuţie în ascultarea convorbirilor telefonice, ambientale etc, adică îi este strict interzis s-o facă. Şi evident că

  administreaza, exploateaza si dezvolta retelele de telecomunicatii speciale din patrimoniul aflat in administrare sau primite spre utilizare

  că acu’, dacă tot le are, doar n-o să i le dea lu’ Vsile să le administreze, e la mintea cocoşului, doar că nici Vsile şi nici alt simplu cetăţean român n-are nimic de-aface cu acele reţele, alea-s reţelele guvernamentale. Aşa că, Vsile, ai face bine să iei drept valabil ce-ţi zic eu…

  Apreciază

 4. @ Vsile,

  nu exista aparatura care sa permita localizarea unui apel de mobil, cu exceptia celei ce apartine companiilor de telefonie mobila. Compania comunica STS-ului releul care a detectat apelul unui anumit telefon, releul are o raza de actiune si astfel, se poate afla zona in care este apelantul… Mai mult, toate aceste relee au antene directionale, adica ele capteaza semnalul dupa imaginea unui lob, sensibilitatea este mai mare pe o directie si mai mica in lateral… Nu este nevoie de triangulatie, aia se facea pe vremuri cand exista aparatura goniometrica, iti trebuiau trei statii, acum daca semnalul este receptat de doua astfel de relee, se deseneaza cei doi lobi si acolo unde se suprapun, acolo este emitentul… Ii poti spune biangulatie, ca nu gresesti…

  Daca vrei sa localizezi foarte precis, atunci iti trebuie o aparatura care sa compare nivelul semnalelor captate de cele doua relee. Toate astea se fac la companiile de telefonie mobila, atunci cand exista motive legale. STS-ul doar administreaza apoi rapoartele lor, nu are aparatura sa proprie de detectie… dar probabil ca are una de administrare a bazelor de date astfel obtinute, asta poate ca da…

  Dar sigur, este mai bine pt toata lumea ca tu sa crezi ca poti fi localizat la milimetru…

  Apreciază

 5. „…s-a înscris în aceeași preocupare de după reuniunea de la Vilnius, inclusiv de a bloca ofensiva Rusiei spre vest).”
  Dar despre ofensiva SUA şi UE spre Rusia, care în cazul Ucrainei este de acum făţişă , de ce nu se pomeneşte nimic ?!
  E foarte periculos când unii se consideră mari strategi, ba-i mai şi consideră pe ceilalţi naivi, sau chiar proşti 😉
  Sunt curios până unde se poate merge în acest fel 🙄

  Apreciază

 6. Din pacate noi tinerii nu mai avem nici o sansa de a ajunge intr-o functie cu responsabilitate pentru ca generatia dumneavoastra a avut grija ca „sistemul” sa aduca doar rude si nu oameni pregatiti. Pe scurt: o sa fie din ce in ce mai rau pana cand ne vom omori intre noi. Pentru asta trebuie sa ne pregatim de acum pentru ca dupa 18 ani de scoala nu avem nici o sansa sa intram in ‘sistem’ nici la stat nici la privat, sau daca intram avem un venit ce nu ne permite decat sa traim cu parintii si sa mergem 4 zile pe litoral (daca nu ne imbolnavim peste an). Din pacate tot la generatia dumneavoastra sta puterea de a se schimba lucrurile, dar daca nu reusim sa dezapezim drumurile cum am putea sa ne gandim la o schimbare a ‘sistemului’. Va asteptam dupa ispasirea pedepsei cu influenta dumneavoastra asupra mediului politic poate veti avea grija de viitorul generatiei tinere care ar trebui sa activeze conform educatiei.

  Apreciază

 7. Dorule nu ma convingi,
  sau nu esti convingator, triangulatia despre care vorbeam se putea efectuua dupa apelurile fascute de la si la locul catastrofei (se vorbise doar cu 112 si cu rudele proprietarului telefonului, sa vorbise cu turnurile de control de mai multe avioane in zbor , sau si mai cert se daduse deja coordonatele gps ale telefonului mobil asa ca tria-bio sau fara daca era vorba sa pozitioneze o locatie a unui urmarit politic sau smenar ar fi stiut si Pora dar si B1TV dar nu a fost cazul s-a asteptat si aici un Kiev.
  Sau vrei sa spui ca titlul articolului din Washing-post a fost unul scris de „profesionistii de la EVZ? W-P stie ca nu poti rata (pe o raza asa mica) un accident aviatic atunci cind esti „dotat” cu 7 servicii de informatii!!!!!!

  De Carco ce sa mai spun i s-au uzat bateriile.

  Cind gestionezi nu trebuieste neparat sa si asculti , desi 112…este mereu inpermanenta monitorizat,inregistrat si reinregistrat ,dar administrezi reteau de telefoane, ,asculti insa vrei nu vrei apelurile 112 si esti gata sa le identifici daca este vorba de distress sau rea intentie!
  Acum exceptind carcotasul doar naivii, securistii si Doru uita toate atributiile scrise din foaia de pilotaj a acestei institutii care consuma 10 milioane euro anual, cica doar pe tehncica!
  Bate campii amice dar nu irosii grauntele gandirii!

  Acum am scriso inainte de a batea campii unul sau altul , Opris este omul lui Traian, dar asta nu inseamna ca Opris ar fi acarul Paun, decit la o adica!

  Apreciază

 8. Doru Coarna
  ianuarie 26, 2014 la 9:50 am

  „Particula lui Dumnezeu” a fost descoperita teoretic in 1964 de Peter Higgs s.a., dupa care i s-a dat si numele de comunitatea stiintifica..

  Peter Higgs şi Francois Englert au primit Premiul Nobel pentru fizică, după identificarea şi descoperirea bosonului Higgs, aşa-numita particulă a lui Dumnezeu, care explică formarea Universului.

  Numai bine va doresc!

  Apreciază

 9. EXCLUSIV Informatia – cheie scoasa din raportul Guvernului despre accidentul aviatic: Ministerul Apararii a determinat distanta dintre ultima pozitie cunoscuta a avionului si locul prabusirii – 2 km, dar datele nu au fost folosite

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16474202-exclusiv-informatia-cheie-scoasa-din-raportul-guvernului-despre-accidentul-aviatic-ministerul-apararii-determinat-distanta-dintre-ultima-pozitie-cunoscuta-avionului-locul-prabusirii-2-romatsa-nu-cerut.htm

  Din raportul facut public de Guvern in legatura cu accidentul aviatic din Apuseni lipseste o informatie extrem de importanta, informatie care a aparut intr-o prima versiune a documentului: Ministerul Apararii a determinat distanta dintre ultima pozitie cunoscuta a avionului si locul prabusirii, si anume 2.089 metri (2,09 km). In raportul initial facut de vicepremierul Gabriel Oprea se arata ca daca Romatsa ar fi consultat datele de la MApN, s-ar fi redus aria de cautare a avionului prabusit, ceea ce implica faptul ca aceste informatii erau disponibile in timpul cautarii supravietuitorilor. “In conditiile in care Romatsa ar fi consultat Centrul de Operatii Aeriene (din cadrul Ministerului Apararii – n. red.) cu privire la ultima pozitie cunoscuta a aeronavei, ar fi redus aria de cautare a acesteia”, se arata in paragraful – cheie al documentului, paragraf care nu a mai aparut in documentul facut public de Guvern, dupa cum a aflat HotNews.ro. Reamintim ca determinarea locatiei epavei a fost principala problema a echipelor de salvare, care au ajuns la supravietuitori dupa aproape 6 ore de cautari intr-un perimetru mult mai larg.

  Apreciază

 10. @ Vsile,

  eu am explicat ceea ce presupune localizarea unui apel pe mobil dpdv tehnic, dar asta nu inseamna ca trebuie sa si priceapa tot omul… Este insa mult mai simplu sa crezi ceea ce ti se spune sa crezi si sa zici tot asa, ce ti se spune sa zici…

  Apreciază

 11. @ teostanc,

  asa-i, cei doi au descoperit bosonul cu pricina, dar ei au estimat teoretic ca trebuie sa existe o astfel de particula, nu i-au putut calcula caracteristicile fizice, adica masa, energie, frecventa, dimensiuni, polarizare, sarcina electrica si magnetic, momentele electrice si magnetice, s.a. Eu le-am calculat si apoi a fost gasita efectiv, pe cale experimentala. Oricum, si gasirea asta e cu cantec pt ca, teoretic, ea n-ar trebui sa interactioneze cu materia si deci n-ar trebui sa poata fi decelata in nici un fel… dar hai sa zicem ca analizand efecte conexe, s-a gasit…

  Deci: Higgs a estimat ca trebuie sa existe, eu am calculat-o, francezii au si gasit-o… Ca sa fim corecti…

  Apreciază

 12. @ Vsile,
  Eu n-am fost atât de măgar încât să te-nvăţ cum se mişcă lucrurile prin port şi să te fac de ageamiu, cum faci tu acum. Ca se te fereşti altă dată de a te afla în asemenea posturi, documentează-te, citeşte, ca să ştii şi tu care-i „foaia de pilotaj a acestei instituţii”, nu numai s-o pomeneşti fără să ştii ce vorbeşti: http://www.stsnet.ro/legislatie.htm

  Apreciază

 13. Şi pentru a încheia acest capitol, citiţi


  ORDONANTA DE URGENTA nr. 34 din 19 martie 2008
  privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru
  apeluri de urgenta

  ART. 20
  (1) Autoritatea Naţionalã pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei analizeazã şi stabileşte condiţiile tehnice pentru furnizarea informaţiilor de localizare a apelantului cãtre SNUAU de cãtre furnizorii de reţele publice de telefonie….
  (3) Accesul la datele de localizare este permis numai pe perioada deservirii apelului de urgenţã.

  SNUAU este Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.