Indian Council of World Affairs – Titulescu European Foundation. „The Worldview of India and Romania”

Fundația Europeană Titulescu a organizat miercuri, 22 mai 2024, la ora 11.00, dezbaterea „The Worldview of India and Romania”. Seminarul s-a desfăsurat on-line.
Evenimentul s-a desfășurat la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1.
Sponsorii FET: Croco, Computerland România, Biofarm S.A. și Aleea Media SRL.

Indian Council of World Affairs- Titulescu European Foundation

Discussion on
The Worldview of India and Romania

22 May 2024

13:30-15:00 IST (11:00-12:30 Romanian time)

                Programme     (as on 17 May 2024)

13:30-14:00Opening Session  
 Introductory remarks by Chair Amb. Vijay Thakur Singh (7 mins) Director General, Indian Council of World Affairs Remarks by Prof. Adrian Năstase (7 mins) President, Titulescu European Foundation & former Prime Minister of Romania Remarks by Amb. Rahul Shrivastava (8 mins) Ambassador of India to Romania, Albania and Moldova Remarks by Amb. Daniela-Mariana Sezonov Ţane (8 mins) Ambassador of Romania to India  
14:00-15:00Remarks by Experts Chair: Amb. Vijay Thakur Singh
 Speakers  Remarks by Mr. Cristian Diaconescu, former Minister of Foreign Affairs, Romania Remarks by Amb. Venkatesh Varma-Former Ambassador of India to Russia, Spain & Conference on Disarmament in Geneva Remarks by Mr. Victor Bostinaru, former Member of the European Parliament Remarks by Prof. Gulshan Sachdeva-Professor & Jean Monnet Chair, Centre for European Studies, Jawaharlal Nehru University Remarks by Mr. Ovidiu Dranga, Ambassador of Romania (Time: 12 mins each)
15:00-15:15Discussion

Un gând despre “Indian Council of World Affairs – Titulescu European Foundation. „The Worldview of India and Romania”

  1. Interesant. Titlul in engleza il inteleg ca „Modul in care lumea vede India si Romania”. Sunt asemanari? Sunt deosebiri? Un subiect complex, desigur, inclusiv despre stereotipuri.
    Faptul ca ne numim si „indo-europeni” are anumite rezonante azi, cind India practic re-polenizeaza Europa, dar mai ales America de Nord. Sunt aprox 5 milioane indieni emigrati in SUA si peste un milion in Canada.
    Relatiile lor cu tarile de imigratie sunt si ele diverse. In Canada, ei vin masiv de ani de zile, ca si romanii in Italia si Spania. Formeaza grupuri compacte, si re-culturalizeaza societatea prin numarul imens de imigranti. Schimba identitatea culturala acolo unde emigreaza. Cu efecte pozitive si negative. Lucrez cu ei de mult timp. Experientele sunt mixte. Au si oameni profesionisti, foarte buni specialisti in IT (vezi seful Google), dar si foarte multi puturosi, superficiali, si mincinosi. Multe asemanari cu ginta latina.
    Impactul lor in societatea canadiana e puternic, pentru ca nu sunt bine asimilati, dar asta e si problema guvernului canadian. Sufera si ei ca si imigranti din alte culturi, pentru ca nu sunt joburi suficiente, nu au acces la locuinte suficient, la servicii sociale.
    Indienii au multiple dialecte, culte religioase si etnii. Aduc cu ei conflictele inter-etnice si religioase in Canada. De exemplu, exista aici grupuri etno-religioase ca „Sikh” (cei cu turbane) care militeaza pentru sepatatism in India, si cer crearea unui stat non-hindu, religios, numit Khalistan. Au patruns adinc in clasa politica si Trudeau ii lasa sa se exprime „liber”, desi subiectul a creat disensiuni profunde cu guvernul Indiei. India la rindul ei ar fi folosit niste agenti „hindu” din Canada sa ucida un lider Sikh, ceea ce a produs si mai mult conflict intre cele doua tari.
    Ma intreb daca in cazul unui razboi mondial, indienii din Europa (inclusiv UK) si America de Nord s-ar lupta cu rusii sau mai ales cu chinezii.
    Subiecte de reflexie pentru Romania si cei care iau decizii in Romania sa aduca imigranti din alte culturi in numele profitului. Sa pastrezi echilibrul e cel mai important, anume sa ai tu o cultura dominanta si asimilanta. In plus, sa ai politici demografice sa iti pastrezi cultura tarii tale peste generatii. Altfel, extrema dreapta se consolideaza.

Lasă un răspuns