Regula votului util în alegerile cu un singur tur de scrutin

Alegerile locale din acest an sunt organizate cu un singur tur de scrutin. Există o mare deosebire față de alegerile în care primarii erau alesi in două tururi de scrutin. In acea formulă, la primul tur, puteai vota cu cel care ți se părea cel mai interesant candidat. În turul al doilea puteai apoi să faci o alegere între cei doi candidați rămași în cursă.

La alegerile cu un singur tur, lucrurile sunt complet diferite. Practic, câștigă cel care are cele mai multe voturi, uneori la nivel de 20-25 % din votanți.

Multe dintre bătăliile din acest an se vor derula în condițiile în care votul, în mod esențial, va fi orientat, nu ideologic, ci spre schimbarea unor primari în funcție. Astfel, mai ales în orașele mari, votul va exprima nemulțumirea față de performanțele celor care au avut mandatul de primar.

În condițiile votului cu un singur tur de scrutin, în aceste cazuri, voturile vor fi împărțite în „voturi pro- primar în funcție” și „voturi anti-primar”. Când sunt mai mult candidați, în afară de primarul în funcție (care candidează pentru un nou mandat), „voturile anti-primar” se împart și, deși nemulțumirea față de primar poate fi foarte mare (uneori, 70-80%), impărțirea/divizarea voturilor între candidații ce vor să obțină câștig împotriva primarului în funcție va face ca acesta, in mod paradoxal, să rămână în continuare in functie.

De aceea, în condițiile în care candidații „anti-primar” nu se înțeleg ca unul sau mai mulți dintre ei să se retragă pentru a concentra voturile „anti” și a obține debarcarea primarului în funcție, această sarcină revine votanților, prin ceea ce se numește regula votului util. Aplicarea acestei reguli presupune inteligența votantului, în sensul în care acesta, informându-se, în principal urmărind bateriile de sondaje, identifică principalul contracandidat al primarului în funcție și votează pentru acest contr-candidat, indiferent de felul in care poate că s-ar fi orientat din punct de vedere subiectiv. Este ca și cum ar vota direct în al doilea tur de scrutin între principalii doi candidați, unul fiind primarul în funcție și al doilea contra-candidatul cel mai bine plasat. În caz contrar, votul se risipește și își pierde semnificatia.

În concluzie, alegerile de primar cu un singur tur de scrutin sunt un test de inteligență pentru populație. Vom vedea in 9 iunie rezultatele acestui test.

12 gânduri despre “Regula votului util în alegerile cu un singur tur de scrutin

  1. Până acum românii nu au demonstrat “inteligența la votare “ și recunosc că mă număr printre ei. De câte ori am votat pe cineva a pierdut alegerile, chiar mă gândesc serios că m-aș putea folosi de această formulă!😀
    Un fel de pshihologie inversă 🤷‍♂️

  2. Domnule premier cred că o să eșuăm cu brio „la testul de inteligență”, mă tem că o bună parte a populației o să stea comod acasă în timp ce o minoritate va vota genul de candidați tip Clotilde sau Nicușor. Să nu fiu înțeles greșit, nu am nimic personal cu cele două personaje, dar nici ele nu au nimic în comun cu o funcție de primar. Totuși, întrucât locuiesc în București de peste 40 ani, aș dori să adresez o întrebare, în spațiul public, câtă ipocrizie poate manifesta Nicușor D. atunci când afirmă că este candidat independent, dar este susținut de partidul USR, unde a fost membru fondator?

  3. Îmi pare rău ca un om așa de educat și inteligent ca dvs considera ca a o vota pe firea sau piedone e o dovada de inteligenta a votantului. Mai bine ati îndemna l oamenii sa se gândească can’t ne poate face ceva pentru acest oraș dincolo de eventualele nemulțumiri inerente, căci nobody is perfect!

  4. Dilema electorală:
    Eu ce și pe cine votez?!?
    Chipul editat,
    cipul implantat,
    ghinionistul desemnat,
    impostorul activat
    sau „catindatul” turmentat?!?
    Votul aș vrea să fie dat
    pentr-un român adevărat,
    vrednic bărbat și descuiat
    la minte, la un diplomat,
    oriunde demn la negociat,
    care s-oprească din furat
    pe cei de-afară ori din s(t)at,
    de-i guler alb sau de-i mascat,
    furu-i tot hoț și-i de trădat
    Deloc de-ascuns și de-apărat!

    Electorală!
    Ei în campanie vin cu chipul/
    Dar, după vot, le vezi și „cipul”/
    De-i cel de părinți inserat/
    Ori cel de cei tari implantat!/
    Oricare-ar fi, s-a terminat/
    În clipa-n care votu-ai dat/
    El se va duce spre palat/
    Tu, poate, în profund oftat!/
    Nu-i loc de viață în palat/
    Și de votant și de votat/
    Votantu-a sta în bătătură/
    S-o răcori cu-o-njurătură/
    O bombăni ceva din gură/
    Și-o aștepta o altă tură/
    Întreaga legislatură!

    II.

    „Pentru-alegeri îți vrem „cipul”/
    Chiar de-ai fi un chip hidos/
    Că-n înfrățirea ta cu Iuda (dracul)/
    Poți fi ascuns în „Făt-Frumos”!/
    Poate pe ziduri ori pe garduri/
    Stau „editați” în chip frumos/
    Și șarlatani și oameni harnici/
    Dar și dispuși s-o dea la-ntors!/

    Deci ieși și-arată-ți fața clară/

    Și cine ești, în dosul ei/

    Să nu fiu fraierul de vară/

    Ce-mi plâng iar votul și râd ei!//

           Cu considerație, Ioan M.

  5. Domnule Premier ma gandesc cu groaza ce se va intampla la scrutinul din 9 iunie. Din pacate toti candidatii, in particular, pentru primaria generala a capitalei, daca ar fi sa votez inteligent nu ar merita niciunul votul meu. Daca va fi nevoie am sa explic cu o viitoare ocazie. Alegerile cu un singur tur de scrutin mi se pare o golaneala. Inteleg statul nu are bani.

  6. Din păcate în cazul Brașovului, argumentul lui Năstase îl ajută tocmai pe reprezentantul mafiei imobiliare, recidivistul George Scripcaru – împotriva primarului în funcție Allen Coliban…

Lasă un răspuns