Destul!

O scrisoare ce nu va ajunge niciodata la destinatar.

Timp de opt ani, v-ati impus propria cultura – a urii, a inselaciunii si a calomniei. Prin retorica voastra, plina de incrancenare si de minciuni, ati demonizat pe oricine nu a fost obedient fata de proiectul vostru de indoctrinare, fie ca a fost prieten din propriul partid, sau adversar legitim din afara lui.

Potrivit strategiei voastre de isterie si de minciuni premeditate, faptele au devenit nerelevante, iar acuzatiile voastre s-au transformat, instantaneu, in decizii de condamnare publica  a celor care nu vi s-au alaturat sau nu vi s-au supus.

Ati impus un incalificabil “mod de operare” – in ce priveste construirea de dosare -, prin falsificarea dovezilor, santajarea martorilor si inducerea in eroare a instantelor si a altor institutii ale statului, a caror misiune era tocmai aceea de a proteja cetatenii de manifestari abuzive.

Ati transformat DNA, dintr-o institutie importanta a statului, cu misiunea de a lupta impotriva coruptiei si a proteja interesul public, intr-un instrument politic partizan, destinat hartuirii adversarilor politici din afara partidului propriu si a membrilor propriului partid – cei care nu se conformau deciziilor voastre.

Ati abuzat, in mod sistematic, de puterea si influenta mass-media, inundand-o cu minciuni si calomnii, destinate infierarii publice a celor care nu faceau parte din grupul vostru de putere sau din clientela voastra.

Ati mintit in tribunale si in public, in Romania si in afara ei, dar niciodata nu ati fost in stare sa dovediti vreo afirmatie sau sa prezentati dovezi convingatoare.

Imi este foarte clar, nu cautati “infaptuirea justitiei”. Dimpotriva, obstructionati justitia si ati provocat mai multe daune sistemului nostru judiciar decat oricine altcineva inaintea voastra.

De fapt, nu ati luptat si nu luptati impotriva coruptiei, ci o generati continuu.

Din obsesia voastra de a va apara privilegiile cu orice pret si din frica pe care o aveti fata de democratie, ati uitat sa mai dati un sens guvernarii, ati creat haos si blazare in tara, oamenii si-au pierdut increderea in viitor si in forta solidaritatii. Ati pus semnul egalitatii intre interesul national si interesul de gasca. Ati incercat, si inca mai incercati, sa controlati tara prin frica si prin intimidare.

Ati fost mai ocupati sa-i persecutati pe cei cu gandire libera din jurul vostru, decat sa lucrati pentru tara, sa o dezvoltati, sa imbunatatiti viata cetatenilor ei.

Ati mers atat de departe incat sa mintiti, sistematic, prietenii Romaniei din afara granitelor ei. Ati indus in eroare ambasadorii straini de la Bucuresti, ati mintit prietenii nostri de la Bruxelles si ati inselat fundatiile internationale, reusind, in acest fel, sa va bateti joc de tara noastra si de poporul ei.

Desi stiu ca aceasta scrisoare nu va ajunge niciodata la mintea si la inima voastra, eu totusi va spun: DESTUL! Opriti-va, inainte ca raul pe care l-ati facut si il faceti sa devina ireversibil.

Poate ca nu veti intelege inca ceea ce va scriu acum. Cu timpul, veti intelege, poate…

Ma consolez cu gandul ca poporul roman intelege si ca faptele strategiei voastre de minciuni si calomnii sunt scoase, in sfarsit, la lumina.

                                                                                           Adrian Nastase

83 de gânduri despre “Destul!

 1. @ blogideologic

  Poate ne și spui cine este persoana care compara naiv „preţul gazului rusesc importat, cu preţul gazului de şist extras din subsolul autohton, şi se limitează la atât”.

  Pentru că eu comparam doar PREȚURI. Zău nea Titi, doar atât poți? O abureală jenantă pseudo-economică?

  Ai căutat pe net textul Acordului de concesiune? E disponibil, deși e marcat ca „secret de serviciu”. Probabil că Chevron a acceptat de-secretizarea din motive de transparență.

  Citește articolul XVII – Protecția mediului și managementul riscului. O să vezi că Chevron e la mâna Ministerului Mediului. Adică, la paragraful 17.1.3 se spune: „Titularul (Chevron – precizarea mea) e obligat să respecte și să implementeze TOATE reglementările emise de autoritățile competente pentru protecția mediului și gospodărirea apelor”.

  În concluzie, poți să-l faci pe Chevron să plece doar înăsprind reglementările în domeniu. Însă nu asta dorește Rusia. Ci efectul de PR al INTERZICERII COMPLETE în România!

  Ziceai că ești rusofon. Povești prietene! Ești rusofil autentic. Voi publica acest comentariul și pe blogul muschetarilor pentru a fi disponibil imediat.

  Apreciază

 2. Proporții inimaginabile ale jafului de la ministerul Elenei Udrea
  Gaura de la Ministerul Dezvoltării: 700 milioane euro s-au dus direct în conturile clientelei PDL

  http://www.cotidianul.ro/gaura-de-la-ministerul-dezvoltarii-700-milioane-euro-s-au-dus-direct-in-conturile-clientelei-pdl-184026/

  Jurnaliștii de la la site-ul de știri paginaintai.net au făcut o evaluare minuțioasă a tuturor contractelor derulate, în ultimii trei ani, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului și Compania Națională de Investiții- aflată în subordinea aceluiași minister, încheiate imediat după ce PDL a exclus PSD-ul de la guvernare, în anul 2009, până când USL a exclus la rândul său partidul prezidenţial de la butoanele puterii. Rezultatul este unul devastator pentru PDL, dar și pentru România, din nefericire!

  ” Din totalul acestor contracte, 3 miliarde de lei (echivalentul a 700 de milioane de euro) au ajuns în conturile firmelor controlate fie direct de reprezentanţi importanţi ai PDL, fie ale societăţilor de casă ale partidului. O mică parte din bani a fost distribuită şi către clientela UDMR sau UNPR. Printre personajele aflate în spatele firmelor beneficiare se află consilieri locali sau judeţeni, angajaţi ai cancelariilor ministeriale, parlamentare şi prezidenţiale, afacerişti importanţi cu legături în PDL sau chiar proprietari de trusturi de presă apropiaţi de fosta guvernare portocalie. Prezentăm în continuare o radiografie elocventă a acestor contracte scandaloase.

  Începând cu octombrie 2009, după ce Partidul Democrat Liberal a scos de la guvernare PSD, dar, mai cu seamă, după consumarea alegerilor prezidenţiale toamna acelui an, bani publici ai bugetului de stat şi ai Uniunii Europene au început să se scurgă pe proiecte din cele mai năstruşnice. De departe, Ministerul Dezvoltării, ulterior Minister al Dezvoltării şi Turismului, conduse de Vasile Blaga şi Elena Udrea, au cheltuit nu mai puţin de 1,3 miliarde de euro. Sumele au fost folosite, în special, pe construcţia de săli de sport şi bazine de înot sau pentru servicii de promovare a politicilor guvernamentale legate de turismul românesc. Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a finalizat un raport de control asupra unora dintre aceste contracte, raport care a fost înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

  Sâmbătă, noul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a declarat că vor fi verificate toate investiţiile făcute de minister în perioada 2009-2012, pe fiecare judeţ în parte, iar în funcţie de rezultate va dispune decizii administrative sau instituţionale. Hellvig anunţă că vor fi verificate investiţiile făcute de MDRT în ţară, în perioada 2009-2012. “Responsabilitatea cheltuirii banului public cineva trebuie să şi-o asume. Cineva trebuie să răspundă politic”, a spus Hellvig, care a adăugat că în 1996 PSD a pierdut guvernarea, dar a candidat sub sigla partidului, în 2000 CDR a pierdut guvernarea, dar şi-a asumat să candideze sub sigla partidelor din care era compusă coaliţia, dar că în 2012 “PD fuge de responsabilitate” candidând sub diferite denumiri de alianţe. Ministrul a mai spus că cetăţenii trebuie să înţeleagă de ce s-au cheltuit banii şi de ce a apoi s-au tăiat 25 la sută din salarii, de ce a crescut TVA sau a fost introdus impozitul forfetar.

  Hellvig: Avem de-a face cu un jaf public

  El a precizat că MDRT intră în auditare pentru perioada 2009-2012 ca să se ştie care este situaţia care a fost preluată de noul Guvern. Hellvig a adăugat că în urma auditării şi controalelor făcute de Corpul de control al ministerului va dispune decizii administrative şi instituţionale. Ministrul a mai spus că vor fi prioritizate proiectele care vor fi finanţate, arătând că nu e nevoie de patinoare artificiale sau de săli de sport imense care consumă foarte mulţi bani, dar că vor fi finanţate proiectele care sunt în stadiu avansat de execuţie, cum ar fi pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc. Hellvig consideră că cel mai important este să nu fie cheltuiţi bani aiurea şi a avertizat administraţiile locale că “s-a terminat cu accesul la banul public în interes politic”, apreciind că în perioada 2009-2012 a fost “un jaf public”. El a mai spus că în domeniul turistic va pune accent pe reabilitarea accesului la mediul turistic şi pe modernizarea infrastructurii turistice.

  Am luat-o înaintea anchetei oficiale

  Ziarul nostru a luat-o chiar înaintea ministrului Hellvig şi, prin metode jurnalistice, a extras fişele tuturor contractelor derulate de către Compania Naţională de Investiţii şi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Potrivit Sistemului Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP), cele două instituţii au încheiat, în perioada octombrie 2009 – martie 2010, nu mai puţin de 230 de contracte de lucrări, construcţii sau consultanţă tehnică. Cu acest prilej, se poate observa că Minnisterul Dezvoltării Regionale şi Turismului a tocat 4,708 miliarde de lei, adică 1,95 miliarde de euro, în timp ce Compania Naţională de Investiţii, instituţie subordonată ministerului şi care a cheltuit, în proporţie majoritară, sume alocate de la bugetul de stat, a “prăduit” 793 de milioane de lei, adică 184,4 milioane de euro.

  Spre exemplu, din numărul total de 154 de contracte încheiate, Compania Naţională de Investiţii a contractat nu mai puţin de 94 de lucrări de construcţie a unor săli de sport şcolare cu nivel de practică competiţională, cu terenuri de handbal prevăzute cu 150 de locuri pentru spectator. Valoarea totală a acestor lucrări se ridică, în prezent, la suma de 87,3 milioane de euro. Alte 20 de contracte încheiate de Compania Naţională de Investiţii au avut în vedere contractarea de lucrări de construcţia a unor bazine de înot olimpice şi de patinoare, pentru care a cheltuit alte 79 de milioane de euro.

  Grosul banilor, în schimb, au fost cheltuiţi pe partea turistică a afacerilor, aşa cum veţi putea citi în paginile a 6-ea şi a 7-ea ale actualei ediţii a ziarului “Pagina Întâi”. Tot aici, vom face demonstraţia că majoritatea firmelor care au avut acces la mai bine de jumătate din fondurile puse la bătaie de către Ministerul condus întâi de Vasile Blaga şi, ulterior, de Elena Udrea, au ajus în buzunarele clientele politice a fostei governări portocalii.

  Unul dintre cele mai scandaloase contracte achitate de ministerul lui Elena Udrea este organizarea galei de box a lui Lucian Bute, din anul 2011. Departamentul de Lupta Antifraudă (DLAF) a verificat, în urma unui memoriu al vicepresedintelui PRM Marius Marinescu, modul în care s-a realizat gala de box Lucian Bute din 2011. DLAF sustţne în cuprinsul raportului, că Ministerul Dezvoltării nu a respectat în totalitate obligeţiile pe care le avea în contextul în care acestă gală a beneficiat de o finanţare din fonduri europene. În raport sunt evidenţiate şi cinci posibile fapte de natură penală ce ar fi fost comise de preşedintele Federaţiei Române de Box (FRB) Rudel Obreja.În nota de control a Departamentul de Lupta Antifraudă (DLAF) se menţioneaza că în luna iulie 2011 a fost sesizat de Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii din cadrul Camerei Deputaţilor privind unele nereguli legate de organizarea galei de box Lucian Bute. DLAF precizează că Marius Marinescu, vicepreşedinte PRM, a trimis Comisiei parlamentare un memoriu. DLAF a investigat afirmaţiile din memoriul trimis de Marius Marinescu şi, în luna aprilie 2012, a sesizat DNA. În nota de control a DLAF sunt evidenţiate posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, presedintele FRB, în contextul organizării galei “Campion pentru România”, eveniment sportiv la care pugilistul Lucian Bute a boxat la Bucureşti.

  În nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi înaintată Direcţiei Naţionale Anticorupţie, este descris modul în care Rudel Obreja, preşedinte al Federaţiei Române de Box, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box “Campion pentru România” unei firme care îi aparţinea tot lui.

  În baza acestui contract de exclusivitate de la federaţia condusă de Obreja, firma lui, Europlus Computers SRL, a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect “Promovarea brandului turistic al României”. În nota de control a DLAF, la capitolul concluzii, se reţin şi câteva aspecte legate de modul în care Ministerul Dezvoltării şi-a îndeplinit obligeţii în privinţa monitorizării banilor europeni care au fost investiţi în gala Lucian Bute care a avut loc pe 9 iulie 2011 la Romexpo.

  Iată dovada:

  700 de milioane de euro din fondurile MDRT s-au scurs direct către maşinăria de partid

  “Pagina Întâi” a luat la mână contractele derulate, în ultimii trei ani, de către Compania Naţională de Investiţii şi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, încheiate imediat după ce PDL a exclus PSD-ul de la guvernare, în anul 2009, până când USL a exclus la rândul său partidul prezidenţial de la butoanele puterii. Din totalul acestor contracte, 3 miliarde de lei (echivalentul a 700 de milioane de euro) au ajuns în conturile firmelor controlate fie direct de reprezentanţi importanţi ai PDL, fie ale societăţilor de casă ale partidului. O mică parte din bani a fost distribuită şi către clientela UDMR sau UNPR. Printre personajele aflate în spatele firmelor beneficiare se află consilieri locali sau judeţeni, angajaţi ai cancelariilor ministeriale, parlamentare şi prezidenţiale, afacerişti importanţi cu legături în PDL sau chiar proprietari de trusturi de presă apropiaţi de fosta guvernare portocalie. Prezentăm în continuare o radiografie elocventă a acestor contracte scandaloase.

  Firme abonate la contracte acordate de Compania Naţională de Investiţii

  • SC DELTA CON SRL Dorohoi. Este patronată de un anume Abătăcesei Petru, care a candidat în anul 2004 pe listele Partidului Ecologist la funcţia de primar al oraşului Dorohoi. La data de 30 mai 2008, precum şi la data de 19 noiembrie acelaşi an, Abătăcesei a sponsorizat Partidul Democrat Liberal, Sediul Central, cu suma de 20.000 de lei în campania electorală pentru alegereile parlamentare. Delta Con a încasat, la data de 11 noiembrie 2009, de la CNI, un contract în valoare de 3.167.652,5 lei pentru execuţia unei săli de sport şi a unui teren de handbal în comuna Leorda, judeţul Botoşani,

  • SC ROMBET SA Bacău. Aparţine omului de afaceri Costică Rusu, apropiat al Partidului Democrat Liberal local. Rusu a lansat la un moment dat o staţie a Antena 1 Bacău, închisă de titularul mărcii întrucât patronul impusese o politică editorială favorabilă Partidului Democrat Liberal. Ulterior, Costică Rusu a inaugurat postul de televiziune IMPULS TV, alături de Romulus Toma şi Elvis Bodea. Potrivit presei, acesta din urmă este fiul patroanei fermelor de pui de la Nicolae Bălcescu. La data de 4 noiembrie 2009, firma lui Rusu a încasat de la CNI un contract în valoare de 4,96 milioane de lei pentru construcţia unui bazin de înot didactiv în localitatea Slănic Moldova, judeţul Bacău.

  • MBS GROUP Cluj-Napoca. Este patronată de Gabriel Silagy, consilier local PDL Turda. Silagy mai deţine şi firma Eren Cons SRL, abonată, de asemenea, la contracte cu Compania Naţională de Investiţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Societatea lui Silagy a încasat de la CNI, la data de 16 noiembrie 2009, un contract în valoare de 11,95 milioane lei pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice şi execuţia lucrărilor de construcţie a Complexului Sportiv de Nataţie din Otopeni.

  • SC SCORILLO INTERCOM SRL Braşov. Firma este controlată de omul de afaceri Cornel Chiţu. Acesta face parte din grupul de interese al primarului Municipiului Braşov, George Scripcaru. Scorillo Intercom a încasat de la Compania Naţională de Investiţii două contracte. Primul a fost adjudecat la data de 4 noiembrie 2009, a costat 3 milioane lei şi a constat în construcţia unei săli de sport şi a unui teren de handbal cu 150 de locuri pentru spectator la Întorsura Buzăului. Al doilea contract a fost semnat la data de 19 august 2010, a costat 14.525 lei şi a costat în consultanţă tehnică în vederea proiectării unui bazin de Polo la Cluj Napoca.

  • SC TERMOGAZ COMPANY SA Haţeg. Patronul firmei este Adrian Gârdean, implicat în scandalul afacerii “Telegondola” şi în scandalul contractelor penale încheiate de Ministerul Tineretului şi Sporturilor de pe vremea Monicăi Iacob Ridzi. Cu influenţă în această societate se mai află şi Vasile Ruşan, care a deţinut funcţia de şef al Finanţelor Publice Hunedoara, prin fratele şi cumnata sa. Adrian Gârdean a fost principalul sponsor al campaniei electorale al primarului Tiberiu Iacob Ridzi, soţul democrat-liberalei Monica Iacob Ridzi, trimisă în judecată de DNA pentru corupţie. Termogaz Company a încasat, la data de 4 noiembrie 2009, respectiv la data de 27 iulie 2010, două contracte. Primul, în valoare de 4,52 milioane lei pentru execuţia unui bazin de înot în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Al doilea contract, în valoare de 2,92 milioane de lei, a vizat construcţia unei săli de sport şi a unui teren de handbal la Colegiul Naţional I.I.M. Calin, din Blaj.

  • SC IMI SA Mocina. Este controlată de omul de afaceri Alexandru Porjol, care a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, împreună cu Gheorghe Vişonan, fost primar al comunei Răzavlea şi fost director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Maramureş. Cei doi sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie în legătură cu fonduri europene. IMI SA a încasat, la data de 17 noiembrie 2009, 2.97 milioane lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în localitatea Târna Mare, iar la data de 12 aprilie 2010 a încasat 3,15 milioane de lei pentru o construcţie similară în localitatea Sant, judeţul Bistriţa Năsăud.

  • SC STRACO GRUP SRL Bucureşti. Societatea aparţine fraţilor Alexandru şi Traian Horpoş, deveinţi în timpul guvernării portocalii unii dintre cei mai influenţi asfaltatori. Firma a derulat contracte grase atât cu Compania Naţională de Investiţii, cât şi cu Primăria Sectorului 3 şi Primăria Sectorului 6, ambele controlate de primari ai Partidului Democrat Liberal. Societatea a încasat, la 23 noiembrie 2009, un contract de 3,23 milioane lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în oraşul Pantelimon. O lucrare similară, în comuna Prundu, judeţul Giurgiu, în valoare de 3,24 milioane de lei, a fost contractată la data de 11 decembrie 2009. La data de 14 februarie 2011, Straco a mai încasat un contract de 6,36 milioane de lei pentru reabilitarea şi consolidarea Sălii Sporturilor din Galaţi.

  • SC ECO STRADE SRL Bucureşti. Societatea este controlată de către şoţii Ştefania Cucu şi Adrian Cobzaru. Aceştia sunt cunoscuţi ca fiind unii dintre “greii” asfaltărilor din Bucureşti, spre care au fost pompate fonduri importante de la Primăria Capitalei începând cu mandatul de edil al lui Traian Băsescu şi continuând pe vremea lui Adriean Videanu. La data de 10 noiembrie 2009, firma a contractat lucrări de construcţie a unei săli de sport în comuna Brezoanele, judeţul Dâmboviţa, pentru care a încasat 3,09 milioane lei.

  • SC GRUP 4 INSTALAŢII SA Cluj Napoca. Aparţine afaceristului Gicu Gâscă. Personajul a fost trimis în judecată de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru manipularea, în anul 2007, a Bursei RASDAQ. În acest dosar au mai fost trimişi în faţa instanţei directorul BT Securities – Direcţia de Brokeraj a Băncii Transilvania, avocatul Victor Puşa şi doi brokeri. Numele lui Gicu Gâscă mai apare şi în dosarul instrumentat de DNA în care este cercetat fostul primar PDL al Municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, aflat în arest preventiv.

  În acelaşi dosar mai apare numele unei firme – SC ACI Bistriţa SA, care, de asemenea, a încasat contracte de la Compania Naţională de Investiţii.

  Grup 4 Instalaţii a încasat de la CNI, la data de 24 noiembrie 2009, un contract în valoare de 4,44 milioane lei pentru construcţia unui bazin de înot olimpic în Turda. Pentru o lucrare similară în Marghita, judeţul Bihor, societatea a mai încasat, la data de 19 mai 2010, un contract în valoare de 4,52 milioane lei în Cluj Napoca.

  Cealaltă societate, ACI Bistriţa SA, a încasat, la data de 11 ianuarie 2010, un contract în valoare de 23,08 milioane de lei pentru construcţia unui bazin de polo tot în Cluj Napoca.

  • SC EURO CONSTRUCT INTERNATIONAL SRL. Patronii firmei se numesc Georgeta Elisabeta Manea şi Florian Codin, iar societatea are sediul în clădirea în care funcţionează Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat Liberal, în Piaţa Walter Mărăcineanu, lângă Parcul Cişmigiu. Societatea a încasat de la CNI, la data de 2 decembrie 2009, un contract de 3,09 milioane lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în comuna Comana, judeţul Giurgiu.

  • SC MOLDOCOR SA Piatra Neamţ. Societatea a finanţat Partidul Democrat Liberal, în timpul campaniei electorale prezidenţiale a lui Traian Băsescu, din anul 2009, cu suma de 50.000 de lei. Patronul Moldocor SA se numeşte Mihai Bătrânu, cunoscut de presa locală drept om de casă al primarului municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis “Pinalti”. Moldocor a încasat de la CNI trei contracte pentru construcţia de săli de sport cu terenuri de handbal. Primul contract, parafat la 7 decembrie 2009, a avut valoarea de 3,11 milioane lei, lucrările având loc în comuna Tufeşti, judeţul Neamţ, al doilea a fost semnat la 12 aprilie 2010, pentru 3,28 milioane lei, pentru o lucrare din Roman, iar al treilea, încheiat în aceeaşi zi, a vizat lucrări în localitatea Milisăuţi, judeţul Neamţ şi a costat 3,24 milioane lei.

  • SC VIADUCT SRL Ororheiul Secuiesc. Societatea a sponsorizat Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu suma de 5.000 de lei. Societatea a încasat la 9 mdecembrie 2009 un contract în valoare de 2,86 milioane lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în comuna Sărmaş, judeţul Harghita.

  • SC CONEXTRUST SRL. Este patronată de omul de afaceri Viorel Rusu, simpatizant şi sponsor al Partidului Democrat Liberal. Firma a construit pentru CNI două săli de sport în localitatea Bicaz şi Piatra Neamţ, în baza unor contracte încheiate la datele de 11 decembrie 2009, respectiv 29 iulie 2010. Primul contract a avut valoarea de 2,94 milioane lei, iar al doilea a fost de 3,26 milioane lei.

  • SC CONSTRUCŢII SA Bihor. Firma este controlată de către omul de afaceri Ghilea Gavrilă, fost prefect al judeţului Bihor din partea Partidului Democrat Liberal. Societatea în cauză a primit de la CNI, la data de 11 decembrie 2009, un contract în valoare de 3,1 milioane lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în localitatea Petrileni, judeţul Bihor.

  • SC CONSMIN SA Petroşani. Societate patronată de către Todor Tanas, partener de afaceri al lui Adrian Gârdean, apropiat al familiei lui Monica Iacob Ridzi. Tanas a încasat, în baza unui contract încheiat la data de 2 decembrie 2009, suma de 3,04 milioane lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în localitatea gorjeană Negomir.

  • SC AGMA TIUCA CONSTRUCT SRL. Este patronată de către Gheorghe Tuică, fiul de cununie al deputatului PDL Alin Popoviciu. Societatea a încheiat, la data de 21 decembrie 2009, un contract în valoare de 3,08 milioane lei, învederea construcţiei unei săli de sport cu teren de handbal în comuna timişeană Gavojdia.

  • SC CONDACIA SA Botoşani. Societatea este controlată de un anume Radu Draguş, care a ocupat funcţia de consilier al fostului ministru al Educaţiei şi actual consilier prezidenţial Daniel Funeriu. Radu Draguş a ocupat, pentru o perioadă, chiar funcţia de preşedinte al filialei PDL Botoşani. Consilierul lui Funeriu a primit de la CNI două contracte. Primul, încheiat în 17 decembrie 2009, pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în comuna Bosanci, judeţul Suceava, pentru care a încasat 3,01 milioane lei, iar al doilea a fost parafat la data de 12 aprilie 2010, când a mai încasat 3,22 milioane lei pentru o lucrare similară în localitatea suceveană Mălini.

  • SC TIM SA Cluj_Napoca. Este controlată de Gicu Gâscă, personajul cercetat de DIICOT pentru manipularea Bursei RASDAQ şi apropiat al edilului arestat al Clujului, Sorin Apostu. Prin această firmă, Gâscă a construit pentru Compania Naţională de Investiţii, trei săli de sport cu terenuri de handbal şi un bazin de înot oplimpic, în baza contractelor parafate la datele de 6 ianuarie 2010, 13 mai 2010 şi 29 iulie 2010. Lucrările au fost executate în comuna Racasdia, judeţul Caraş Severin (2,98 milioane lei), comuna Măerişte, judeţul Sălaj (2,97 milioane lei), Cluj-Napoca (2,3 milioane lei) şi încă o dată Cluj Napoca (3,1 milioane lei)

  • SC GENERAL CONCRETE SRL Cernavodă. Firma aparţine omului de afaceri Victor Popescu. Acesta a sponsorizat PDL, în campania electorală prezidenţială a lui Traian Băsescu din anul 2009, cu suma de 105.000 lei. General Concretre a încasat, la data de 18 decembrie 2009, un contract în valoare de 26,53 milioane lei pentru construcţia unei săli de sport în cadrul Clubului Sportiv Dinamo.

  • SC RESTACO SRL. Îl are patron pe Mihai Bradu, care a fost cercetat de Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA) pentru evaziune fiscală, instigare la fals intelectual, dare de mită şi înşelăciune în dauna Ministerului Culturii şi Cultelor cu peste un milion de euro. Mihai Bradu este apropiat al Partidului Democrat Liberal. Firma Restaco a încheiat cu CNI, la data de 11 noiembrie 2009, un contract în valoare de 275.000 de lei pentru execuţia unor lucrări la Biserica Sf. Dumitru, din Comuna Stroieşti, judeţul Suceava.

  • SC DAFORA SA se află în proprietatea lui Marcel Adrian Piteiu, şef al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz SA. Marcel Adrian Piteiu deţine, totodată, funcţia de vicepreşedinte al PDL Mediaş. Piteiu a încasat, prin firma sa, la data de 6 octombrie 2010, un contract în valoare de 6,29 milioane lei pentru reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în oraşul Sulina.

  • SC AMAHOUSE SRL, face parte din grupul de firme al Cominvest SRL, societate care deţine Radiodifuziunea Arad SRL, deţinătoare a licenţelor postului Televiziunea Arad şi Radio Arad, în fieful lui Gheorghe Falcă, PDL. Amahouse a încheiat cu CNI patru contracte, la datele de 6 ianuarie 2010 (în valoare de 3 milioane lei), 12 aprilie 2010 (3,15 milioane lei), 13 mai 2010 (2,85 milioane lei) şi 20 septembrie 2010 (2,79 milioane lei). În schimbul acestor bani, societatea a executat lucrări de construcţii a patru săli de sport cu terenuri de handbal în localitatea Giarmata, oraşul Gătaia (ambele din judeţul Timiş), Sagu şi Zădăreni (din judeţul Arad).

  • SC RECON & DOJE SRL, firma patronată de omul de afaceri Jenică Pop. Acesta este un apropiat al primarului UNPR al Sectorului 2, Neculai Onţanu, şi sponsor al campaniei electorale prezidenţiale a lui Traian Băsescu, în anul 2009. Firma şi-a adjudecat, la data de 16 aprilie 2010, un contract în valoare de 3 milioane de lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi. La data de 10 mai 2010, aceeaşi firmă a mai încasat un contract în valoare de 4,57 milioane lei pentru construcţia unui bazin de înot olimpic pe raza Zonei de Agrement “Steaua Dunării”, judeţul Giurgiu. Firma lui Jenică pop a mai încheiat cu CNI, la data de 22 octombrie 2010, un contract în valoare de 3,38 milioane lei pentru finalizarea unor lucrări la sălile de sport a căror construcţie fusese deja demarată pe raza localităţilor Sotânga, Valea Lungă şi Răzvad, toate din judeţul Dâmboviţa. În fine, la data de 12 octombrie 2010, aceeaşi societate a mai primit un contract în valoare de 5,7 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor de construcţie la sălile de sport construite pe raza localităţilor Tisău, Panciu şi Tifeşti, amplasate pe raza judeţelor Buzău şi Vrancea.

  • SC ATLAS SA Galaţi, este firma senatorului Partidului Democrat Liberal, Marius Necula. Parlamentaru a încheiat cu Compania Naţională de Investiţii două contracte privind execuţia unor lucrări de construcţii de săli de sport şi terenuri de handbal pe raza localităţilor Dumbrăveni şi Suraia, din judeţul Vrancea, contracte adjudicate la datele de 12, respectiv 21 aprilie 2010. Firma parlamentarului a încasat, cu acest prilej, 3,29 milioane lei, respectiv 3,09 milioane lei.

  • SC ALL PLAN CONSTRUCTION SRL, îl are drept patron pe Vasile Teodosia, fost consilier PDL în cadrul Consiliului Judeţeal Prahova şi apropiat al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Vasile Teodosia a sponsorizat, în anul 2008, Campania electorală a PDL cu suma de 250.000 de euro. În baza unui contract încheiat cu CNI la data de 1 aprilie 2010, All Plan Construction a încasat suma de 5,2 milioane lei pentru construcţia Sălii de sport U.A.T Clinceni, judeţul Ilfov.

  • SC VEGA’ 93 SRL este patronată de miliardarul Corneliu Istrate. În ultima perioadă a devenit un apropiat al instituţiilor conduse de Partidul Democrat Liberal. Si această firmă a construit pentru CNI o sală de sport prevăzută cu teren de handbal, în baza unui contract parafat la data de 12 aprilie 2010, în valoare de 3,56 milioane lei.

  • SC CONSIC SA este proprietrate a deputatului UDMR Martin Aprad. Relaţia cu CNI a lui Arpad a dus la execuţia unei noi săli de sport cu teren de handbal, pe raza localităţii Sfântu Gheorghe, în incinta Grupului Şcolar Economic şi Administrativ. Contractul a fost parafat la data de 13 mai 2010 şi a costat 2,95 milioane lei.

  • SC CONBAC SA Bacău. Patronul firmei se numeşte Mihai Slic, care a ocupat funcţia de consilier al Primăriei Municipiului Bacău, membru al Partidului Democrat Liberal. Societatea a încheiat cu CNI, la data de 5 mai 2010, un contract în valoare de 4,44 milioane lei pentru construcţia unui bazin de înot didactic pe raza localităţii Târgu Neamţ, judeţul Neamţ.

  Firme abonate la contracte acordate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului

  • SC ROMACTIV BUSINESS CONSULTING SRL. Un pachet de 32% din această firmă este deţinut de Ion Narcis Munteanu, consilier în cadrul Cancelariei preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Firma a încasat de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) suma de 596.000 de lei.

  • SC NEW CONSULTING ENGINEERING GRUP SRL şi CASA DE PRINT ŞI PRODUCŢIE SRL sunt două firme deţinute de Alexandru Theodor Copaci, cumnatul Claudiei Copaci, director de cabinet la Cancelaria preşedintelui României, Traian Băsescu. Theodor Copaci este fratele fostului director ac FC Dinamo, Mircea Copaci, la nunta căruia au fost prezenţi Traian Băsescu, Elena Udrea, Dorin Cocoş şi fostul purtător de cuvânt al Palatului Cotroceni, Valeriu Turcan. Mircea Copaci este membru PDL. New Consulting a încasat de la MDRT un contract de 661.600 de lei, în timp ce casa de Print şi Producţie a încasat de la acelaşi minister două contracte de 1.016 milioane lei, respectiv 584.600 lei.

  • SC QUATTRO DESIGN SRL. Este patronată de soţii Irina şi Şerban Criveanu, despre acesta din urmă presa precizând că este un apropiat al Elenei Udrea şi al PDL.

  • SC ALTRA BIS SRL. Firma aparţine arhitectului Cristina Neagu, iar societatea face parte din grupul de interese al fostului ministru al Economiei, Ion Ariton şi al deputatului PDL de Bihor Cornel Ştirbeţ.

  • SC SZIGET MANAGEMENT SRL a fost condusă de către Szeppessy Szablocs, consilierul fostului ministru al mediului Laszlo Borbely, cercetat penal de DNA, alături de demnitarul UDMR şi de omul de afaceri sătmărean Ion Ciocan. Szepessy este fiul fostului şef de cabinet al fostului vicepremier Marko Bela.

  • SC TRANS LUCIAN SRL este firma boxerului Lucian Bute. şi a încasat de la MDRT un contract în valoare de 312.000 lei pentru servicii de promovare cu rol în lansarea noului brand turistic al României în cadrul campionatului WBC (World Boxing Council) din Canada.

  • SC ROMSTRADE SRL aparţine magnatului Nelu Iordache, apropiat al PDL şi patron al companiei Blue Air. Împreună cu societatea Primacons SRL Adunaţii Copăceni, firma lui Nelu Iordache a încasat de la ministerul Elenei Udrea suma de 1,5 miliarde de lei.

  • SC CONFORT SA este patronată de către omul de afaceri Georgică Cornu. În asociere cu S.C. BRING CONSULT SRL şi S.C. TRISKELE SRL, Georgică Cornu a încasat de la MDRT un contract în valoare de 640,8 milioane de lei.

  • SC MEDIA CONSULTA INTERNATIONAL este controlată de către Mihai Craiu. Societatea a derulat cu ministerul lui Udrea un contract în valoare de 794.000 de lei.

  • SC DELTA ACM 93 SRL îl are patron pe Florea Diaconu, partener de afaceri al lui Ionel Pirpiliu. Acesta este fratele deputatului PDL Ştefan Pirpiliu. Florea Diaconu şi Ionel Pirpiliu au fost asocialţi în societatea Rosal Invest, controlată de deputatul PDL Silviu Prigoană, candidat din partea acestui partid la Primăria Capitalei. SC GRANT CPC SRL – Patronii societăţii, Cătălin Florin şi Ioan Ştefan deţin acţiuni în firma SC Făgăraş Antrepriza de Construcţii şi Montaj SRL, alături de Florea Diaconu de la Delta ACM 93 SRL. SC GECA IMPEX PM SRL, este o societate controlată de soţii Verona şi Gelu Palamaru. Acesta din urmă a fost, potrivit presei, coleg, în 1995, la facultatea de Silvicultură Braşov cu vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur. Tot presa mai susţine că Gelu Palamaru, care a deţinut în trecut şi funcţia de şef al Ocolului Silvic Comana, este un apropiat al parlamentarului PDL Vasile Gherasim. Cele trei societăţi au încasat de la MDRT un contract în valoare de 640,6 milioane lei. ” , se arată în articolul publicat pe paginaintai.net.

  Apreciază

 3. doinamanea

  acum 2 ani si ceva un amic din Canada a stat la mine vreo 3 saptamani. In prima zi s-a mirat ca stateam pe A3 … mirat fiind putin zis. Dupa inca 3 zile de stat prin Bucuresti, plus mers pe la piata si magazine plus discutii cu diversi (despre venituri) a dat telefon in Canada : „dom’le noi habar nu avem! Astia nu su t tamapiti de comunism da sunt tampiti de austeritate! Si base face asuteritatea!!” In ultimele zile cata asta pe la mine era fan al A3. Intors in Canada … ei bine acesa A3!!
  Si am mai observat ca cei care au legaturi mai stranse cu tara (rude) sunt mult mai reticenti fata de PDL & co decat cei fara. Sau cum explica un cunoscut de prin Jermanika „prefer sa o cred pe mama decat ce citesc in Romania Libera!” (cu adaugirea ca mama lui este medic pensionar si ca reticenta fata de ziare dateaza dinate de 89…)

  Apreciază

 4. Gaz rusesc, gaz de sist , preturi si renta diferentiata

  De cele mai multe ori cei de pe aici nu au auzit de renta diferentiata.
  Sa explic – sumar si nu prea doct : sunt domenii in care „piata” nu stabileste pretul. Sau in care pretul puetei este impus de producatorul cu cel mai mare pret . De ex in agricultura. Ca un regat sa ajunga sa iis hraneasca populatia trebuiau cultivate su terenuri proaste care aveau randamente mici . Ma rpg aia cu pamanturile cele mai bune castigau de rupeau dar pretul general se facea pe baza celui mai mare pret de productie. Ceva mai tarziu cand negustiorii au inceput s acumpere si ei pamant agricol (care ca sa se „diversifice”, sa iaba o casa la tara ptr vreme de ciuma , sau sa isi puna o particola in coada) considerau absolut normal sa plateaca pamantul scump. Adica daca erau obisnuiti cu un randament de – sa zicem – 10% cumparand pamant accepatu randamente sa zicem de 2% (unu din criteriile de evaluare este randamentu investitiei. Ce venit imi aduce? Si sunt domenii in care venitu – randamentu – e mai mic)

  Ori energia este ea un domeniu in care nu poti zice ca pretul de productie cel mai mic decide pretul pietei .. Fiindca hidrocentarlele ofera pretul cel mai mic … insa in mod normal nu ai capacitatea hodro necesara ptr a asigira tot co0nsuml. Asa ca mai sunt si termiocentrale .. centale nucleare sa md si pretul este dictat de capacitatea ceea mai putin eficenta (ma rog asta in limite rationale .. adica merge centrala „pa” huila sa nu „pa” ulei de masline!)

  daca esti propretaru intrtegului sistem iti permiti sa ai un pret „mixt” in care capacitatea cea mai putin erficienta (dpv banesc) sa fie sustinuta de cele eficiente … si ai castiguri mai mici. Daca esti Stat atunci iti scoti parleala din „cplaterale” (adica industrie …. mai precis din impozitele din venit si consumatie ale celor care .lucreaza in industrie!)

  Idem si la gaze. In mod normal pretul gazului ars ar trebui aliniat la pretul cel mai ridicat . Ma rog daca te cheama Stat si detii gazele te doare-n cot si iar faci un „mix” sau dirijezi gaele cele mai ieftine catre „cine trebe” (populatie sau industrie sau anume activitati economice). Ca dacva este Stat consideratia principala ar trebui sa fie ca sa ia cati mai multi cetateni multumiti ….

  Asa ca am niste dubii ca gazele de sist ar fi ieftine. Caci in mod normal Chevron este interesat de benefitz si nu are nici un interes in multumirea cetateanului roman (mi se pare ca nici in cea a ceteteanului amerloc care totusi ii sustine Statul care il protejeaza si ni-l trimte pe cap pe Gatiimasi care ne iecsplica ce si cum spre multumirea lu Chevron). Si dat fiind acest interes va presa sa puna pretu gazelor cat mai apopae de „pretul pietei”.
  Care „pretul pietei” depinde mult de bazdacii Kremlinului si relatiile politice proaste …(noi si polpnezii „beneficiem” de antipatie deci ..)
  Ca pana la urma mai este ceva legat de „pretul pietei”. Gazele sunt o resursa epuizabila. Asa ca producatoru vrea si el sa castige .. gros fiindca daca da azi totu ieftin peste vrep 30 de ani copii lui vor umbla rupti in fund plangandu-se de nenorcu de a fi avut parinti idioti!!

  Apreciază

 5. @nastase. De acord, numai că toate astea trebuie să le spună cineva care nu poate fi suspectat că o face pro domo. Au fost atâtea alte mizerii şi încă sunt. De exemplu, condamnarea definitivă a lui Nelu Mureşan pentru idioţenia cu uleiul. Să mai amintesc cine a pornit-o? Nu, uite, îl menajez, fiindcă oamenii se pot schimba, şi în bine, dar şi în rău. Deocamdată constat că s-a schimbat în bine. Numai că nu mai poate schimba răul pe care l-a iniţiat, cândva, când era mic. :mrgreen: Sigur că îl susţin, mai ales că nici n-am alternativă, dar ce facem cu viaţa, sănătatea şi imaginea oamenilor care suportă consecinţele unor nelegiuiri? Nu există soluţie, n-ai cum să mai îndrepţi în astfel de cazuri răul făcut. Până la CEDO, deja epuizează pedeapsa penitenciară. 👿 Dacă era ticălos, adică delator mincinos la adresa lui Remeş, primea SUP în cauza uleiul, un fel de termopane. Nici n-a avut dreptul la martori, sună cunoscut?

  E o chestiune delicată, inamovibilitatea e sfântă şi trebuie să rămână aşa. De asta au profitat guvernanţii care au promovat nulităţi şantajabile sau persoane care să le rămână obligate.

  Apreciază

 6. Electoratul e de vină, electoratul e de vină, electoratul e de vină. Dv. nu puteți s-o spuneți. O spun eu. În 2004 Bs nu trebuia să fie ales. De-acolo a-nceput totul.

  Apreciază

 7. @Ghita Bizonu’
  M-a amuzat răspunsul dvs., pasajul cu vizitatorul din Canada! Da, așa-i, dezinformare. Am auzit și eu destule chestii năstrușnice.

  Mămicile să trăiască! N-aș schimba această sursă de informație cu EVZ- nici pentru un pumn de dolari! Apropo de EVZ, ati citit ultima postare din blogul dlui Daniel Constantin?

  @ mgabim2009
  Mă trec fiorii citind ce-ați scris, mai ales despre inaccesibilitatea reprezentanței românești. Ne baricadăm, care-va-să-zică. Mă întreb oare ce-ar comenta dl. W. Brânză?

  Apreciază

 8. @Cris spune : „Electoratul e de vină”
  Cu toată stima, dar nu electoratul este de vină, ci manipulatorul electoratului. Care a fost CTP.

  Apreciază

 9. Felicitari, exact despre asta este vorba. La brutarie cu portocalii si slugile lui basescu, la brutarie cu procurorii aserviti sitemului corupt, la brutarie cu politaii care sunt cei mai buni aparatori ai talharilor … o sa fie o coada mare la brutarieee … :))

  Apreciază

 10. @blogideologic mai 28, 2012 la 8:24am scrie: ”trebuie să facem o distincţie între costul privat şi costul social”
  Vedeţi un exemplu şi la anunt-spectaculos-in-sedinta-de-astazi, mai 27, 2012 la 1:22pm
  Exemplul de acolo, cu untdelemnul merge, şi el, ”ca uns” !

  Apreciază

 11. @ Ghiță Bizonu’

  Sigur că sunt domenii unde nu piața stabilește prețul. Domeniile unde se amestecă aiurea statul.

  Prețul gazului rusesc nu depinde de „bâzdâcii” Kremlinului cum spui tu. Ci de cerere. Să zicem că noi și polonezii am începe să exploatăm zăcămintele concesionate lui Chevron. Am avea de ales între prețul Chevron (la care încasăm și redevențe) și care foarte probabil ar fi prețul pieței (70$/mmc) sau prețul lui Putin. Poate să se dea și cu fundulețul de asfalt Vladimir Vladimirovici că nu o să-i mai cumpere nimeni gazul.

  Problema (lor) este că Rusia s-ar întoarce la fericita situație ante-Putin. Mă gândesc că s-ar putea să-l apuce altfel de „bâzdâci”.

  Asta îmi amintește de mâncătorul de cravate din Georgia. Parcă încep să fiu de acord cu Victor Ponta când zice: mai vedem… mai studiem… nu-i nicio grabă…

  Asta îmi amintește că iar trebuie să cer scuze că m-am luat de pomană de el în ceea ce privește anularea concesiunii. N-am reușit să găsesc așa ceva, ci doar programul de guvernare în care zice că ar fi bine să mai studiem problema.

  Apreciază

 12. @AN scrie: “faptele au devenit nerelevante”
  Hãt, de demult, de multe ori ❗
  De la “REFORMA ÎN JUSTIŢIE”, Legea nr.219/2005, de când s-a dezincriminat “desconsiderarea dovezii hotărâtoare pentru dezlegarea pricinii”, sau “o apreciere eronată a probelor administrate”, oricine poate fi vinovat sau nevinovat; se evită controlul judecătoresc şi partea nedreptăţită nici nu mai poate motiva recursul dupã asemenea “reformă”. Aceste “prevederi” au determinat apariţia unei pieţe de drepturi litigioase care se dezvoltă din gradientul între capacitatea personală a cumpărătorilor acestora de a le ”rezolva”, şi deznădejdea părţilor care îşi vând drepturile litigioase întrucât îşi iau gândul de la justeţea justiţiei pentru ei [la obiectivele-reformei-in-justitie…, mai 20, 2012 la 3:06pm]
  În plus, dezincriminarea implicitã pentru judecătorii care desconsiderã faptele contravine la Convenţia penală privind corupţia (Consiliul Europei, STE nr.173-1999) care:
  -(i)-face vorbire despre: «resemnarea cetăţenilor în faţa unui (asemenea) fenomen larg răspândit» [la pct.5 în Raportul explicativ/pentru introducere],
  -(ii)-«permite Părţilor Contractante să atace aşa zisa „corupţie ambiantă” care distruge încrederea cetăţenilor în onestitatea administraţiei publice.» [la pct.64/Art.12 – Trafic de influenţă].
  Unde-au fost şi unde sunt susţinãtorii justiţiei… Principiul prezumţiei de nevinovãţie ar fi de coroborat cu primordialitatea voinţei unilaterale care a determinat faptele de încãlcare a legii. La capãt, poate e a reflecta cã încalcarea Constituţiei anuleazã şi toate garanţiile [mai 27, 2012 la 1:22pm].

  Apreciază

 13. @Ghita Bizonu’ mai 28, 2012 la 12:59pm prezintã clar renta diferenţiatã,
  preţul pieţei, preţul “mixt” şi valorificãri din “colaterale” (dacã eşti propretaru’ întregului sistem
  – şi eram!), cum şi asupra resurselor epuizabile – unde ”dacã dã azi totu’ ieftin, peste vreo 30 de ani copii lui vor umbla rupţi în fund plângându-se de nenorcu’ de a fi avut pãrinţi idioţi!!” :mrgreen:

  Apreciază

 14. @ Porthos portocaliul, alias V.V. portocaliul, ne face aici alt “subtil” comentariu pro-Traian Băsescu, idolul său politic, în mai 28, 2012 la 10:12 pm, vorbind despre gazul de şist extras prin fracturare hidraulică. În comentariu, @ Porthos portocaliul pedalează exclusiv pe conceptul de preţ, fără a ne spune absolut nimic despre costuri ! Hai să zic şi eu ceva de preţul gazului natural, cum mă forţează acest partizan necondiţionat al lui Traian Băsescu prezent, din ce motive oare ? pe blogul lui Adrian Năstase. Abundenţa gazului de şist face curba de ofertă a gazului natural mai elastică în raport cu preţul, deci mai plată. Aceasta are drept efect o creştere a stabilităţii preţului gazului natural. Dar care sunt “costurile Chevron” pentru societatea românească ? Am mai spus că trebuie făcută o distincţie netă între “costul privat” şi “costul social”. Firma Chevron suportă numai “costul privat” ! Ce poate spune Vladimir Putin despre exploatarea Chevron creată printr-o interferenţă nepermisă, de tip lobby pentru o firmă, sau alta, de fapt pentru mai multe firme, fiecare pe alt sector de exploatare a României, a preşedintelui jucător economic Traian Băsescu ? Vladimir Putin se bucură ! Pentru că firma Chevron distruge o parte însemnată din aquiferele cele mai bune ale României, şi în felul acesta sunt foarte, foarte mult diminuate în mod absolut toate şansele dezvoltării României. Există în general o competiţie acerbă între energetica gazului natural şi energetica nucleară, plus energetica alternativă, adică solară şi eoliană. Exploatarea Chevron din Sciţia Mică (Dobrogea) interferă negativ cu energetica nucleară de la Cernavodă. Şi nu vorbesc aici numai despre o creştere a riscului seismic. Dar totodată promisiunea gazului natural ieftin permite acestei stupide şi anti- româneşti guvernări prezidenţiale Traian Băsescu să ignore riscurile de etiaj la Dunăre, care cresc de la un an la altul ! Să nu uităm că energetica nucleară necesită cantităţi uriaşe de apă pentru răcire. Iar predicţia climatic face foarte probabilă o secare, măcar temporară, a Dunării, într-o perioadă nu excesiv de îndepărtată, secătuirea fiind urmată imediat de riscul unui accident nuclear majior la Cernavodă! În plus, construcţia celorlalte două reactoare la Cernavodă necesită încă mai multă apă de răcire. De unde va fi luată ? Probabil că sunt necesare două apeducte până la Cernavodă, dus şi întors, pentru apa de mare. De ce-i prezentă firma Chevron în România, şi nu mai extrage gazul de şist, prin metoda poluantă a fracturării hidraulice, în USA ? Pentru că s-a produs o schimbare de percepţie a populaţiei de consumatori prezentă pe piaţa gazului natural din America. Aşa cum arată graficul bifurcat prezentat în Figura 1 din studiul (datând din anul 2010) intitulat “Abundant Shale Gas Resources: Long-Term Implications for U.S. Natural Gas Markets” făcut de Stephen P.A. Brown şi Alan J. Krupnick, vezi acolo “old perception” şi “new perception”, în vechea percepţie, care-i de fapt aceea pe care încerci să ne-o impui tu şi idolul tău Traian Băsescu, accentul în categoria de gaz consumată era pus pe gazul de şist. “Propaganda ecologistă”, aşa cum spui tu, a impus o nouă percepţie în America, o percepţie despre care tu şi idolul Traian Băsescu habar nu aveţi. Noua percepţie înseamnă : Cât mai puţin gaz de şist extras prin fracturare hidraulică. De ce s-a produs această schimbare de percepţie ? Pentru că americanul simplu a realizat că este mai importantă apa bună pentru agricultură, pentru consumul uman, şi pentru răcirea din energetica nucleară.

  Apreciază

 15. Finalul acestei scrisori impresionante este semnalul învinșilor …
  Domnule Năstase , părerile de rău de-acum , parafrazând un clasic ,nu vă ajută .

  Prietenii care au postat comentariile aici n-au amintit despre privatizarea – Romtelecom – după investiții de peste un miliard , a fost vândut cu ceva peste cinci sute de milioane , apoi , Petrom ! un alt colos care și astăzi trimite altora profit amețitor … Vi s-a impus ! Doar Poporul poate impune prin referendum ,domnule … Sute,mii de privatizări spoliatoare.
  Ați uitat și am uitat să vorbim despre mizeriile numite Caritas , FNI și toate celelalte cu care s-a speculat ignoranța sutelor de mii de conaționali … Nu ați spus nimic de ,,exportul,, de valută de mafia locală și centrală ,de baronii care au sufocat mediul de afaceri , de Justiția peste care v-ați dus în cazul Bivolaru … Aș putea enumera mult și bine … mai mult de un deceniu !!!

  Dumneavoastră , un jurist remarcabil , un erudit , un profesor universitar zidit anume n-ați spus NICIODATA o vorbă despre cei asasinați după 25 decembrie 1989 , despre complicitatea TATUCULUI de la Cotroceni , despre destinele miilor de oameni , schimbate brutal . Acum vă căinați și arătați acuzator spre tabăra adversarilor , încercând solidaritatea mulțimii pe care ați dezamăgit-o cândva … Memoria este scurtă , dar nu a tuturor . Erați în același cabinet cu Matei Agaton – ministrul palmier , coleg cu Dan Ioan Popescu … cu toți cei care au făcut averi imense și nu totdeauna , legal …
  Știu că și de partea cealaltă a baricadei sunt inși de tras în țeapă – dar , pentru că v-ați tolerat unii pe alții vi se întâmplă ceea ce încercați să arătați și altora . Verdictul națiunii este unul limpede – VINOVAȚI !

  Da , domnule , starea națiunii reclamă acest verdict , au murit oameni – au ieșit din sistem prematur din pricini multiple toate generate de cei care ați avut în mâini destinul țării , au fost ucisi inutil și criminal în 89 , alții s-au sinucis în democrația pe care ne-ați servit-o , milioane dintre noi și-au luat lumea în cap și au ajuns servitorii altor nații . Și pentru că sunteți și profesor vă aduc aminte că în vreme ce învățământul românesc scoate ,,tâmpiți ,, nu-mi aparține aprecierea , copiii voștri merg la școli în Europa ori America !

  Întorcând timpul , v-ați aminti desigur de o vreme în care aroganța unui demnitar s-a lovit pentru prima dată de o anume stare cu care nu era obișnuit – demnitatea omului simplu .

  Dacă vremea judecății se tot amână , cu siguranță – suntem pierduți ! Si sunt atâția care vor trebui să dea socoteală încît povestea dumneavoastră , domnule , va intra cu siguranță … la și altele !!!
  Cu luare aminte dar fără compasiune ,
  Alex Parolea – Moga

  Apreciază

 16. @blogideologic mai 29, 2012 la 7:25am scrie: ”Noua percepţie înseamnă : Cât mai puţin gaz de şist extras prin fracturare hidraulică. De ce s-a produs această schimbare de percepţie ? Pentru că americanul simplu a realizat că este mai importantă apa bună pentru agricultură, pentru consumul uman, şi pentru răcirea din energetica nucleară”
  În serialul american ”Tânãr şi neliniştit”, acu’ fr’o lunã era o confruntare, în contemporanitate, pentru Senat; un consilier şi-a sfãtuit candidatul sã nu pledeze pentru deschiderea unei exploatãri de gaz de şist – dacã nu vrea sã piardã alegerile !

  Apreciază

 17. @ blogideologic, M. Voicu

  Dacă zicea și-n „Tânăr și neliniștit”, e clar! Americanii sunt pe punctul să renunțe la exploatarea gazelor de șist.

  Nu-l informăm și pe președintele Obama? Pare că el încă nu a aflat săracu’, din moment ce vorbește de faptul că e presat să aprobe exporturi de gaz de șist.

  „WASHINGTON – Fri Apr 13, 2012 4:56pm EDT (Reuters) – President Barack Obama streamlined oversight of the natural gas drilling boom on Friday as his administration faced increasing pressure to allow exports of the fuel as supplies swell.

  BOOM TIMES

  Vast new sources of shale gas, which drillers access with techniques including hydraulic fracturing, or fracking, have flooded the United States with the fuel, decreasing costs for industrial and residential users. Natural gas prices have fallen to 10-year lows, leading some producers to ask for permission to export it just years after the country was expected to become a major importer.”

  http://www.reuters.com/article/2012/04/13/us-usa-natgas-obama-idUSBRE83C11H20120413

  Îmi sunteți tot mai dragi și simpatici. Îmi place în mod special priza voastră cu realitatea curentă.

  Apreciază

 18. @Porthos mai 29, 2012 la 8:23pm
  -(1)-Tonul dumneavoastrã e ca’n glumã, dar ce se reflectã în media americanã e una, decizia oficialã n-ar trebui sã fie alta! Am fãcut referirea la serialul “Tânăr și neliniștit” contând cã nu mã consideraţi a privi doar cine, cu cine, ce face; cum spunea un prieten: aţi muşcat cu toatã mandibula. Unde se fac filmele americane mari, se propagã political corectness; eu apreciez realismul lui, din singularitãţi: copii(i) unui super-investitor locuind în nişte anexe ale grajdurilor şi începându-şi carierele de la distribuirea corespondenţei, nu prin numirea ca directori. Asta e subliniere prin contrast – ce face media. Politicul dominant o poate face prin lege, dacã poate. Chiar dacã dumneavoastrã nu puteţi înţelege, trebuia sã ştiţi cã se-ntâmplã şi-aşé! Am învãţat multe în drumurile dintre rafinãrii cu specialişti americani – cu-atâta expertizã cã firmele de calculatoare le dãteau sã probeze capabilitãţile seriilor lor noi de PC pe necesarul de calculele din tehnologia ţiţeiului.
  -(2)-Afirmaţi cã ”președintele Obama… e presat să aprobe exporturi de gaz de șist.”. Mã-ntristaţi cã SUA ar fi limitat exporturile unui produs comun pentru care nţeleg cã nu s-ar limita exportul de la noi – deşi mai limitaţi în ”libera circulaţie” 😉
  Ce redaţi din ce scrie Reuters: ”…leading some producers to ask for permission to export it just years after the country was expected to become a major importer.” îmi pare ca o fazã cu ”nu ne vindem ţara” – care la noi a fost un deziderat pe care poliktrucii l-au ironizat, şi politicienii l-au încãlcat. Şi d’asta, dupã disponibilizarea din OMV-Petrom, rafinãriei Arpechim-Piteşti trebuie sã i se realoce proporţia de câmpuri petroliere care sã o poatã menţine în funcţiune şi pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea
  La zicerea dumneavoastrã: ”Îmi place în mod special priza voastră cu realitatea curentă.”, hai sã facem ca americanii pentru asigurarea locurilor de muncã cu sursele şi resursele ţãrii; Constituţia României dispune prin Art.135 alin.2 lit.d: «Statul trebuie să asigure exploatarea resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional.», a due process, since long…

  Apreciază

 19. Va dorim multa putere, luptati pentru viata dumneavoastra si pentru familie! Ar fi fost un mare pacat sa plecati dintre noi si nimeni nu merita acest sacrificiu din partea dumneavoastra. Sunteti un om exceptional si va vrem langa noi. V-am cunoscut si in calitate de profesor, in cadrul Universitatii Bucuresti si va apreciez si respect foarte mult. Am suferit foarte mult cand am aflat ca s-ar putea sa plecati dintre noi si m-am rugat ca acest lucru sa nu se intample.
  L-am cunoscut si pe Andrei in urma cu cativa ani si cred cu tarie ca merita sa isi aiba tatal aproape si sa nu fie supus unei astfel de pedepse.
  Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa va apere de rautatea presedintelui si a tuturor oamenilor care nu au credinta si iubire fata de oameni!

  Apreciază

 20. nu e vina nimanui ci a noastra am devenit niste struti ne bagam cu capul in nisipul ,mizeria lor ,suntem un popor de lasi
  iesiti in strada faceti o alta revolutie nu mai dormiti ridicati capul si nu uitati suntem urmasii Romei

  Apreciază

 21. Nu pot să fiu decât revoltata şi scârbita de ieşirile viscecrale, la limitele patologicului, ale unor personaje demne mai degrabă de „structurile de cadre” ale KGB-ului sau chiar de tribunalele inchiziţiei, Monica Macovei,Traian Basescu.

  Apreciază

 22. Personalitatea Domnului Nastase mi-a inspirat totdeauna un mare respect.
  Zilele acestea insa am citit mult din cele scrise despre si de dânsul.
  Am avut o adevarata revelatie descoperind OMUL si adevarata RSONALITATE ADRIAN NASTASE. Ca urmare am capatat o mare admiratie pentru dânsul. Jos palaria” in fata Domniei Sale. Este pe departe cel mai cult, inteligent si capabil om politic din Romania postdecembrista.
  Nu e de mirare ca adversarii nu suporta o comparatie cu el, ii deranjeaza, si vor chiar eliminarea lui.
  (Imi permiteti o paranteza: Eu sint arhitecta si traiesc in occident de 25 de ani. Am ramas insa cu tot sufletul Romanca si poate fiind departe, cu atat mai mult imi iubesc Patria mea. Vizitez si tin permanent legatura cu tara, urmaresc zilnic stirile la posturile tv. din Romania. Marturisesc ca in ultimii ani nu o data m-am intrebat cum as fi rezistat in acea atmosfera agitata, plina de ura si certuri, din ce in ce mai corupta si mai nebuneasca, sa nu mai suport sa-l vad pe actualul presedinte al tarii aparind la tv., cum nu mai suportam in anii ’80 sa-l vad pe Ceausescu la tv).
  Inteleg sentimentul de dezamagire si scarba, care il poate cuprinde pe orice om cu bun simt si cit de cit sensibil intrun asemenea climat.

  Doresc familiei Nastase multa tarie in aceaste timpuri tulburi si atmosfera plina de ura nebuneasca, ce s-a creat in Romania in ultimii citiva ani.
  Domnule Adrian Nastase, doresc din tot sufletul sa capatati forta fizica si psihica necesare pentru a putea trece cu bine peste aceasta perioada grea.
  Sint foarte mandra ca Romanca de persoana Domniei Voastra.

  Apreciază

 23. P.S. mai trimit o data, am impresia ca sa strecurat o greseala prin tiparire

  Personalitatea Domnului Nastase mi-a inspirat totdeauna un mare respect.
  Zilele acestea insa am citit mult din cele scrise despre si de dânsul.
  Am avut o adevarata revelatie descoperind OMUL si adevarata PERSONALITATE ADRIAN NASTASE. Ca urmare am capatat o mare admiratie pentru dânsul. “Jos palaria” in fata Domniei Sale.
  Este pe departe cel mai cult, inteligent si capabil om politic din Romania postdecembrista.
  Nu este de mirare ca adversarii nu suporta comparatia, ii deranjeaza, si vor chiar eliminarea lui.

  (Imi permit o paranteza: Eu sint arhitecta si traiesc in occident de 25 de ani. Am ramas insa cu tot sufletul Romanca si poate fiind departe, cu atat mai mult imi iubesc Patria mea. Vizitez si tin permanent legatura cu tara, urmaresc zilnic stirile la posturile tv. din Romania. Marturisesc ca in ultimii ani nu o data m-am intrebat cum as fi rezistat in acea atmosfera agitata, plina de ura si certuri, din ce in ce mai corupta si mai nebuneasca, sa nu mai suport sa-l vad pe actualul presedinte al tarii aparind la tv., cum nu mai suportam in anii ’80 sa-l vad pe Ceausescu la tv).
  Inteleg sentimentul de dezamagire si scarba, care il poate cuprinde pe orice om cu bun simt si cit de cit sensibil intrun asemenea climat.

  Doresc familiei Nastase multa tarie in aceaste timpuri tulburi si acea atmosfera plina de ura nebuneasca, ce s-a creat in Romania in ultimii citiva ani.
  Domnule Adrian Nastase, doresc din tot sufletul sa capatati forta fizica si psihica necesare pentru a putea trece cu bine peste aceasta perioada grea.
  Sint foarte mandra ca Romanca de persoana D-voastra.

  Apreciază

 24. N-au meritat ei un gest atat de profund si nici noi asa o pierdere.

  Toti stim despre nedemnul instrument de mazilire politica, dar aparent nu e suficient sa mazilesti politic; trebuie sa distrugi vieti si sa calci oameni in picioare, sa controlezi si sa conduci inspirand frica. Ciori vopsite in porumbei si tiranism ascuns la plina vedere.

  Nu voi crede niciodata ce-mi arata ei la tv; voi crede numai ce ratiunea imi dicteaza si acum imi dicteaza ca au vrut sa inchida un om nevinovat pentru simplu fapt ca e prea puternic pentru ei; pai daca esti cu adevarat mai bun bate-l, dar bate-l fair play. Orice mojic stie sa triseze si sa jure stramb.

  Astept ziua revenirii pe toate planurile a lui Adrian Nastase si nu imi pierd cu usurinta rabdarea, stiu ca va veni… e aproape. Mai asteptati domnule Nastase, cu noi, inca putin.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.