Un gând despre “Înregistrarea video a evenimentului FET – Lansarea volumelor 14 şi 15 din seria „România. Supravițuire și afirmare prin diplomație”

  1. Iniţiativa de reformare a procesului decizional al UE risca decuplarea functionala a esticilor de vestici

    Nouă state membre ale Uniunii Europene au lansat, joi, o iniţiativă vizând reformarea procesului decizional al UE în materie de apărare şi de politică externă, prin trecerea de la votul in unanimitate la votul majoritar calificat. Consecinta impardonabila ar fi transformarea egalitatii in vasalitate.

    Initiativa risca sa divizeze functional UE, prin decuplarea tarilor est-europene de cele vest-europene in materia PESC. Ea favorizeaza tarile mari din vestul UE, Germania si Franta. Nicio tara est-europeana nu doreste sa devina un proxy al vest-europenilor, sa nu mai aiba controlul suveran asupra deciziilor si resurselor de aparare si asupra politicii externe in toate azimuturile. Implementarea reformei ar fi un pas inacceptabil spre federalizarea Uniunii Europene, care ar neaga principiul originar al unei Europe a statelor natiuni.

    Deja in politica Bruxellesului exista excese prin obligarea tarilor est-europene din UE sa aplice, neproductiv si ineficient pentu ele, sanctiunile anti-Rusia, decise de SUA si reproduse necritic de UE. Daca presiunile sale vor continua, este foarte probabil ca votul majoritar sa fie pentru tarile vest-europene, iar cel unanim pentru tarile est-europene, in probleme care le implica. Configurarea celor doua inele sau viteze de functionare a UE va deveni astfel o realitate.

Lasă un răspuns