FET: Vernisajul expozitiei „Octavian Ioan Penda si arta gravurii”

„Timp de o lună, chiar în preajma aniversării la Biblioteca Academiei Române a două decenii de la înfiinţarea Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii vechi, al cărui director a fost, Fundaţia Europeană Titulescu vă invită vineri 5 mai2023, la vernisajul expoziţiei  Octavian Ioan Penda şi Arta gravurii. Peste 30 de gravuri, reprezentând temele atât de cunoscute ale artei sale, vor înnobila spaţiul patrimonial al Fundaţiei Titulescu. Lucrările fac parte din Colecţia Dana şi Adrian Năstase şi sunt expuse public pentru prima dată.

Artist cu multiple valente, pictor şi gravor, sculptor şi medalist, ceramist şi sticlar, scriitor şi profesor, Octavian Ioan Penda a creat cu o forţă şi o naturaleţe copleşitoare. Virtuţile de desenator şi excepţionala ştiinţă a compoziţiei fac din  gravurile sale adevărate lecţii de măiestrie estetică şi artistică. Până la fotografii, gravurile au asigurat ilustraţia cărţilor, a ziarelor sau a altor tipărituri. Tot timpul gravura a fost o artă. Iar în mâna unui meşter gânditor cum a fost Octavian Penda, gravura dă dependenţă, te înalţă spiritual. 

Cu un sprijin puternic şi inspirat până la providenţă, Ioan Octavian Penda a alcătuit Muzeul Hărţilor şi Cărţilor Vechi, un muzeu în care a refăcut atmosfera compoziţiilor sale, în care cer şi pământ, oameni şi cetăţi, istorie şi chipuri se nasc din linii fine care dansează după un magnetism ştiut numai de Penda, creatorul lor.”

2 gânduri despre “FET: Vernisajul expozitiei „Octavian Ioan Penda si arta gravurii”

  1. Rotativa guvernamentala prin demisia premierului?!

    Aflam din surse politice ca pentru rotativa guvernamentală PNL-PSD au inceput negocierile, urmand a se incheia în următoarele zile, si ca premierul Nicolae Ciucă va demisiona din funcție pe 29 mai sau cât mai apropiat de această dată.

    Demisia si demiterea premierului, cu extensii asupra guvernului, sunt rezultatul vointei personale respectiv al masurii sanctionatorii dispuse de institutiile abilitate. In cazul de fata, termenul de demisie a primului ministru cam zgârie urechea prin disonanta, pentru ca nu este efectul unei actiuni unilaterale, imputabile sau de imposibilitate, ci al unui protocol, al unei intelegeri bipartizane PSD-PNL.

    Cum distingem o demisie ordinara a premierului, prevazuta constitutional, de o schimbare a premierului si guvernului, prevazute intr-un angajament comun? Desigur, este o nuanta mai greu de perceput, insa exista o diferenta esentiala intre cele doua situatii. Probabil ca, implicand institutiile si procedurile legale, este vorba mai degraba de un transfer de guvernare, sub auspiciile unui acord de vointa al PNL si PSD, decat de o demisie a PNL. Ori, un astfel de transfer de guvernare se produce face to face, in cadrul adecvat, dispus si validat de cei in drept, prin desarcinarea primului guvern al rotativei si mandatarea celui de-al doilea guvern al rotativei. Obiectul transferului de guvernare il reprezinta doua tipuri de actiuni conjugate, demisia rotationala (1) si mandatarea rotationala (2). Poate fi un moment cultural si civilizat, cu multumiri si urari de succes.

    Apreciază

    • @fragmente…, unde e George Ban, „Comisarul Topicelor „, sa te treaga de urechi ca postezi fara legatura cu subiectul? Dansul are criterii exacte despre ce inseamna „legaturi”, cu cine, cu ce, cind si unde. Sau nu se aplica cu rigoare si propaganedei pro-ruse, ci doar selectiv, „pro-americanilor”?

      Uite, postez si eu, in virtutea principiului democratic, al libertatii de exprimare, cu avint curajos vazind ca dl. Nastase ramine un (social)-democrat, un comentariu despre arta: mai concis, despre „arta razboiului”. Am aflat insa ca si in China exista de fapt „democratie”. Oficialilor chinezi nu le place sa li se spuna ca sunt un stat ne-democratic, mai ales cind intrebarile sunt puse de jurnalisti din state occidentale. Sunt condusi de comunisti, dar au deplina libertate sa fie de acord cu ei. Si au si ei dreptate: cit de „liberal” si „democratic” e un stat ca Franta, unde se furisheaza si se aproba legi, „noaptea, ca hotii”, evitind Parlamentul, doar ca sa se faca pe plac Presedintelui? La reforma pensiilor ma refer. Plus, mult contestata lege veche a lor cu insultatul presedintelui (nu stiu daca a fost abrogata sau nu, dar era pe vremea lui Sarcozy). Nu am amintit de Ordonanta 13 pentru ca Romania a ajuns deja in Raiul Democratic.

      Intersant, cit traiesti inveti si invers. Te face sa te simti in viata, pentru ca, sa recunoastem, de multe ori ne intrebam daca traim cu adevarat, sau doar suntem in viata, sa mincam mici , sa bem bere sau sa dam din buric pe manele.

      Gen. Mark Milley a dat de curind un interviu Foreign Affairs, unde explica sa auda toate mintile razboinice, ca SUA nu isi doresc un razboi cu Rusia sau China, dar sunt pregatite, se pregatesc, si se vor pregati pentru orice confruntare militara cu aceste puteri. Dansul a numit si Rusia o putere, si a subliniat ca traim intr-o lume tri-polara, SUA, China, Rusia. Eu am adaugat ordinea.

      Multe lucruri interesante despre cum vor arata razboaiele viitorului. Aviz celor carora le place si aleg sa traiasca in marile orase.

      https://www.foreignaffairs.com/podcasts/how-to-avoid-great-power-war-mark-milley

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.