Iulia Motoc merge la Curtea penală internatională să-l condamne pe Putin

Zilele trecute, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat oficial că 

  • ”În urma deliberărilor derulate în temeiul art. 7 alin. (1) din Procedura pentru desemnarea candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea Penală Internaţională, Comisia de selecţie a decis următoarele:
  • Candidatul României pentru funcţia de judecător la Curtea Penală Internaţională – Iulia Antoanella MOTOC
  • În conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) din Procedură, propunerea de mai sus a fost aprobată de Guvernul României”

Alegerile pentru posturile vacante de judecător la Curtea Penală vor avea loc în decembrie 2023. Două dintre posturi sunt alocate Grupului Est European, din care face parte și România.

Judecătorii sunt aleși prin vot secret, pentru un mandat de 9 ani, fiind selectați cei care au obținut cele mai multe voturi și majoritatea de două treimi din numărul statelor părți prezente și care au votat.

Poate vă aduceti aminte, judecătoarea Gabriela Bîrsan, fostă șefă de secție la ICCJ, a fost achitată definitiv in dosarul ce i-a fost deschis. M-am bucurat foarte mult atunci. Se incheiau șapte ani de calvar și de abuzuri. Prezența sa, în conducerea ICCJ, era incomodă. În plus, soțul său, profesorul Corneliu Bîrsan era judecătorul din partea României la CEDO.Anii 2011-2012 erau perioada în care dosare cu obiective politice, cum era si Dosarul „Trofeul calității” ajunseseră la ICCJ. Se modificaseră procedurile, codul penal și cel de procedură penală, avusese loc „mica reformă în justiție”, fusese numită, de către Traian Băsescu, noua sefă a Curții. Totul era pregătit pentru condamnări. Trebuiau însă „neutralizați” unii judecători incomozi de la ICCJ (o voce puternică o reprezenta Gabriela Bîrsan) și trebuia schimbat judecătorul român de la CEDO, unde, inevitabil, plângerile în legătură cu abuzurile judiciare urmau să ajungă. Acestea au fost rațiunile prin care a pornit, la București, acțiunea penală împotriva Doamnei Bîrsan (percheziții, interceptări, etc.), la 6 octombrie 2011, urmată, la 17 noiembrie, de cererea de ridicare a imunității judecătorului Bîrsan, formulată de DNA, la Strasbourg. Era perioada în care Livia Stanciu „judeca” recursul în dosarul meu. În 2012, în vară, s-a dat verdictul. După câteva luni, am făcut plângere la CEDO. În octombrie 2013, a fost desemnat un nou judecător român la CEDO – Iulia Motoc (în cadrul acordului de coabitare Băsescu-Ponta) iar în noiembrie 2014 s-a dat decizia de inadmisibilitate la plângerea formulată de mine. Niciunul din motivele invocate de mine nu a fost acceptat. Inutil să vă spun că nu cred în coincidențe. Sper că atât profesorul Bîrsan, cât și judecătoarea Gabriela Bîrsan – pentru amândoi am un deosebit respect – să dea mai multe detalii despre ce s-a urmărit prin abuzurile ce au avut loc împotriva lor. Și cred că acum veți putea citi și înțelege mai bine decizia CEDO referitoare la plângerea mea și rațiunile pentru care Curtea a trebuit să-și schimbe chiar și jurisprudențe anterioare.

As vrea sa intelegeti si cum functionează „coridorul condamnărilor” in cazul dosarelor cu obiective politice – ministru al justitiei fanatizat (Monica Macovei), conducere Dna controlată sau influentată politic (Daniel Morar, Codruta Kovesi),conducerea ICCJ numita politic (Livia Stanciu, Ionut Matei) si conexiunile externe – la Bruxelles Catherine Day iar la CEDO Iulia Motoc. 

Pare că mandatul Iuliei Motoc cuprindea, intre altele, cerinta respingerii unor plângeri „supărătoare” din România. Ea si-a inceputut mandatul cu respingerea primei mele plângeri si trebuia să inchidă si cea de-a doua plangere a mea inaintea de incheierea mandatului său la CEDO, in decembrie 2022.

Acum i s-a găsit o nouă intrebuintare. Este trimisă, in misiune, la Curtea penală internatională si, dacă va fi aleasă in decembrie, va fi utilă in procesul eventual de condamnare a lui Putin (decizia de arestare a sa a fost luată deja). Si, după 10 ani petrecuti la Bruxelles, ea va mai petrece incă 9 ani la Haga, pentru apărarea „statului de drept”.

13 gânduri despre “Iulia Motoc merge la Curtea penală internatională să-l condamne pe Putin

  1. E strigător la cer ce se întâmpla. Oamenii ăștia ne cred prosti.
    Încrederea in justiție, nu doar cea naționala, e la cel mai scăzut nivel.
    Deși pare un paradox, suntem in plină dictatura a legilor justiției contrafăcute!

  2. Cand esti justitiabil trebuie sa fii cu o constiinta metalica, preocupata pentru balansarea probelor pro si contra si discernerea nuantelor de interpretare subiectiva. Asta inseamna totala independenta. Dar cum se poate obtine asta si mai ales cum se poate conta pe ea. ?Omul e ….om, si e slab oricat de impartial si de tare in psihic si constiinta s-ar stradui sa fie. Mai ales in fata foloaselor financiare, si a alotra sociale,,,, e greu.
    De aceia , eu as aprecia , ca e necesar o comisie internationala formata din juristi care sa analizeze deciziile si compartamentul celor de la CEDO si Curtea Europeana de Jusitire, si Trib International Penal

  3. Cucoana asta ar trebuie mai degrabă internată la vreun ospiciu, săraca. Au fost destule semne de comportament care arătau că ceva nu e în ordine la ea. Da, bărbat-su pe unde mai combate pentru Marele Licurici?

  4. Livia Stanciu, Iulia Motoc, Monica Macovei, Daniel Morar, Codruta Kovesi, Ionut Matei… La aceasta lista, as adauga numele altor „magistrati”: Danilet, Zegrean, Aspasia Cojocaru si multi altii… Nume cu o sonoritate absolut sinistra, care aduc aminte (fara a se ridica, bineinteles, din nici un punct de vedere, la nivelul acestora, trebuie sa pastram proportiile), de alte nume sinistre ale istoriei, ca Torquemada, Robespierre, Fouquier-Tinville, Savonarola… In anumite perioade ale istoriei, in anumite tari, e plin de cretinoizi spalati pe creier, manipulati si fanatizati, insetati de „justitie”, de „dreptate”, de „virtute” (un cuvint drag lui Robespierre)…

    Dar, din punctul meu de vedere, nu asta e marea problema. Marea problema sint romanii: daca Basescu si Iohannis nu ar fi fost votati si sustinuti de romanii, la rindul lor, imbecili, spalati pe creier, manipulati si fanatizati, nu ar fi putut face nimic.

    Cit de handicapat, cit de retardat, cit de oligofren trebuie sa fii, ca sa nu-ti dai seama de un lucru simplisim: de cite ori vine la putere caricatura asta de „dreapta”, din Romania, nivelul economiei si nivelul de trai scad brusc si dramatic. Asa s-a intimplat pe vremea lui Constantinescu, a lui Basescu, a lui Iohannis. Asa se va intimpla invariabil, matematic, de cite ori vor ajunge la putere incompetentii, demagogii, populistii, cretinoizii care, pentru a-si acoperi impotenta si golul de idei, ne propun, la nesfirsit, „lupta impotriva comunismului” si „lupta impotriva coruptiei” (adica a celor sub care traim mai bine, in ultima instanta impotriva propriilor noastre interese, impotriva propriilor noastre persoane).

    Ca sa punctam, foarte pe scurt, din „realizarile” regimului Iohannis (pe cele ale regimului Basescu, nu mai putin dezastruoase, le-am fumat): cresterea pretului le energie electrica si, implicit, la toate produsele si serviciile, datorita „liberalizarii” pietei de energie facuta de guvernul Orban; cresterea intretinerii cu 100%; cresterea asigurarii pentru automobil cu mai mult de 100% (in urma cu doi ani, plateam in jur de 300-400 lei, acum e in jur de 1000; si am noroc, daca aveam douazeci si sau treizeci si de ani, ajungea la 3500-4000)… Iar asta nu e decit virful icebergului… (Le atrag atentia din start romanasilor „de dreapta” ca toate astea n-au nici o legatura cu „pandemia” sau cu „razboiul din Ucraina”, scuze atit de dragi inimii lor.)

    Desigur, responsabilitatea politicienilor si a celor care i-au votat nu o micsoreaza pe cea a acestor „magistrati”, o armata de marionete docile care alcatuiesc actuala politie politica, fara de care politicienii „de dreapta” nu ar putea ajunge si nici nu s-ar putea mentine la putere. Am mai spus-o si o s-o spun de cite ori va fi nevoie: nu numai ca trebuie dati jos din functii, nu numai ca nu mai trebuie pusi in alte functii, nu numai ca trebuie dati afara din magistratura, mai mult: TREBUIE SA RASPUNDA PENAL, PENTRU CE-AU FACUT CU O TARA INTREAGA, CU UN POPOR INTREG. TREBUIE BAGATI LA INCHISOARE. Personal, as fi in stare sa-i omor pe toti. Cu mina mea.

    • Ca intodeauna, de la profesor universitar la soferul de taxi romanul e f bun la critica, observatii, analize, bascalie, invinuire…si tot asa. De multe ori ma si intreb : oare romanii se nasc cu neuroni setati intr-o singura directie ? Ca e ceva …e ceva pe meleagurile astea, ceva care poate se transmite genetic…de capata romanul nostru acesta patima in a observa tarele, miseliile, creierii spalati…. Romanul e al-naibii de destept, de profund in a surprinde tarele regimurilor, calsei politice, a oamenilor …etc Iar la apelative …ar trebui sa isi ia o licenta in consultanta.
      Din analiza facuta pe clasa poltica care a falimentat tara asta trebuie sa deduc ca tractoristul tigan din Buzau, sau Bacau(???) care e sef la PSD acum , si toata gasca lui de simonisi….e mai ofertant in perspectivele luminoase ale romanilor
      Solutie !!!!!! Solutie practica, da cineva ? Sa spuna asa : analizand tabloul directiilor in care clasa politica face ..si drege, si constatand dezastrele „realizate” de acestia si pe aceasta ( directie, directii) se impune SOLUTIA ( urmata fiind de argumente) .
      D-ul Adrian Nastase a prezentat un episod din miscarile poltice ale acestei parti a lumii transmitand in subsidiar si solutia .

  5. In privinta magistratilor romani, noi cei traitori pe aceste meleaguri cunoastem valoarea acestora si mai ales caracterul, trasaturile morale, omenesti a acestora. Doamna Motoc face parte din vajnica „trupa” Kovesi & Co, a corectei justitii … tradatoare.
    off topic
    Domnule Presedinte, avand in vedere ca aveti si indeledniciri intr-ale agriculturii, administrati o ferma la Cornu, as dori cateva aprecieri referitor la falimentarea fermierilor romani, a agruculturii romanesti si-n principiu a agriculturii U.E., printr-o manevra ticaloasa a patronilor agriculturii ucrainene. Nu mai mor Africa si ale tari de foame ?

  6. Stimate domnule Prof. Codrut Mihalcea, Iasi, dați-mi voie să subscriu cu ambele mâini excelenta dvs. filipică. Sincer respect.

  7. Este foarte corect ce ziceti, a fost un interviu cu sotii Bîrsan, parca la antena 3. Fiul lor a ramas avocat la strasbourg pentru ca nu ar mai fi putut reveni in tara in anii aceia cu « renumele » de Bîrsan. Dna Motoc a stat 9 ani la strasbourg si acum va mai sta 9 la Haga asa cum ziceti.
    « Sa il aresteze pe putin » cred ca face parte din umorul dvs subtil. O sa il aresteze asa cum l-au arestat pe Bashar. Insa de ministerul de externe care a organizat « selectia » pentru acest post de judecator nu spuneti nimic? Nu este condus el de fostul dvs protejat si asistent? Cum se face ca dumnealui are alta viziune asupra « statului de drept »? O sa spuneti iarasi ca « este un foarte bun profesionist »? Unde sunt rezultatele atunci?

  8. @Adrian Nastase, permiteti aici – chiar si in timpul sarbatorilor de Pasti – nu doar propaganda urii fata de romani, dar si un limbaj violent, la limita incitarii la crima.

    Prof. Codrut Mihalcea, Iasi spune:
    APRILIE 6, 2023 LA 8:09 PM

    „…Personal, as fi in stare sa-i omor pe toti. Cu mina mea….”

    „..Cit de handicapat, cit de retardat, cit de oligofren trebuie sa fii, ca sa nu-ti dai seama de un lucru simplisi…”

    E o invitatie la un climat al urii, fricii si primitivismului tipic propagandei ruse.
    Nu am eu ce sa caut aici.

    • Am ajuns sa-mi vind cartile si ceasurile (am o colectie de ceasuri de buzunar), ca sa-mi suplimentez pensia. Pentru ca, in Romania regimurilor „de dreapta”, care se succeda in mod nedemocratic, fara alternanta la putere, de aproape 20 de ani, sub obladuirea NATO si UE, nu se poate trai decent, dintr-o pensie de profesor.

      Asa ca vezi-ti de treaba ta. Mesajul nu-ti era adresat. Nu mai lua la rost pe toata lumea. Oricine are dreptul sa-si spuna parerea, nu are nimeni nevoie de aprobarea ta.

      ….(vezi disclaimer-ul)

  9. Daca e vorba de saracie, eu sunt gata sa ajut ca roman pe alt roman. Propun dlui Nastase o formula de ajutorare/program prin Fundatia Titulescu, pentru ca nimeni nu are timp sa valideze cerintele sau beneficiarii, iar eu de la distanta asta nicidecum nu voi trimite direct, ci doar printr-un program validat, credibil.

    • Va multumesc, sint sincer impresionat, dar nu se pune problema. In orice caz, problema e ca, la ora actuala, multi romani, daca nu chiar majoritatea, sint, mai mult sau mai putin, in situatia mea. Cei mai multi se descurca din ce in ce mai greu, cu noile scumpiri. Si nu sint numai pensionari, sint si tineri. De exemplu, pentru tineri a devenit aproape imposibil sa-si faca asigurare auto, din cauza preturilor aberante. Sau sa-si cumpere un apartament. Nu-i puteti ajuta pe toti. Oferta dv., oricit de generoasa ar fi, ar insemna o picatura intr-un ocean.

      Singura solutie adevarata ar fi schimbarea clasei politice. Dar majoritatea romanilor nu au minima inteligenta pentru a-si da seama ca, de cite ori am avut guvern PSD, au trait mai bine, decit sub guvernele „de dreapta”. Se lasa, in continuare, pacaliti de manipularile infantile si grosolane cu „coruptii” si „comunistii” din PSD, sub care, basca, „e posibil sa intram, din nou, in sfera de influenta a Rusiei”. Din pacate, la noi, electoratul e, in continuare, extrem de imatur, din punct de vedere politic. Aici ar trebui sa facem ceva.

Lasă un răspuns