Muzeul recordurilor românesti este un proiect care a luat naștere în urmă cu 11 ani, la inițiativa arhitectului Ion Chirescu, cel care mi-a fost – cu generozitate – ghid intr-o călătorie fabuloasă. Clădirea, cu 8 niveluri, care găzduiește unele dintre cele mai mari colecții private din lume este în București, pe strada Parfumului nr. 25, la cateva case distantă de fosta locuintă a scriitoarei Silvia Kerim. Cu o suprafață de peste 5000 m², în 10 săli de expoziție, Museum of Romanian Records® prezintă 100 de colecții spectaculoase, împărțite în 4 zone: colecțiile de fiare de călcat, trivete şi sobe, colecția de tirbușoane, mini colecțiile (aparate de fotografiat, gramofoane, fonografe, mașini de scris, telefoane, cântare, obiecte cu tema Florii de Colț ş.a.) și colecția filatelică.
7 dintre colecțiile menționate sunt certificate de Guinness World Records:
→ cea mai mare colecție de trivete din lume
→ cea mai mare colecție de fiare de călcat din lume (peste 30000 de piese)
→ cea mai mare colecție de tirbușoane din lume (peste 40000 de piese)
→ cel mai important fier de călcat din lume vândut vreodată de o casă de licitație către o persoană fizică
→ cel mai important tirbușon din lume vândut vreodată de o casă de licitație către o persoană fizică,
→ cea mai mare colecție cu obiecte cu tema Florii de Colț din lume
In 2018, Muzeul a inaugurat secțiunea de filatelie, cea mai mare colecție de acest fel din lume (peste 150000 de timbre si plicuri filatelice românesti). Iar in 2019, impreună cu Federația Filatelică Română a fost organizata Expoziția Filatelică Națională EFIRO, cu participare internațională, care a celebrat „București, 560 de ani de la prima atestare documentară“ și „145 de la fondarea UPU“.
O altă activitate desfășurată de Muzeu este tipărirea de cărți. Cele 11 cărți publicate tratează subiectul tirbușoanelor, dar și pe cel filatelic. Prima carte a fost lansată în 2015, intitulată “History, Culture and Legends in British Brass Corkscrews”, în următorul an apare prima ediție a “Sealing Stamp Corkscrews”. În anul 2017 a fost lansată “Cancan Ladies’ Legs Corkscrews” – album ce pune în valoare potențialul artistic al tirbușoanelor cu aceasta formă deosebită. Anul 2018 a fost prolific din acest punct de vedere, fiind lansate 3 cărți și anume: “Artistry in Statuette Corkscrews”, “Syroco Wood Corkscrews & Decorative Accessories”, “Cage Corkscrews. Tire-bouchons à Cage”. Până în prezent “Combination Corskcrews of the eighteenth century” este cea mai recentă carte lansată pe tema tirbușoanelor. Aceasta fiind urmată de o serie de cărți filatelice, cu titlul “Fédération International de Philatélie – Exhibitions”.
In concluzie, un muzeu incredibil, cuprinzând colectii inestimabile din punct de vedere istoric si artistic. Un loc unde puteti să reflectati la istorie, la artă, la oameni. La viată…
Multumim! Merita vazut.
ApreciazăApreciază
Da, un loc emblematic, cu oameni dedicaţi! L-am descoperit întâmplător anul trecut şi de atunci mă întorc acolo de cîte ori am ocazia! Colecţionez amintiri şi prieteni noi!
ApreciazăApreciază