A murit academicianul Răzvan Theodorescu

A murit Răzvan Theodorescu, un cărturar intelept, implicat in viata Cetătii. Un diplomat al culturii si al vietii publice.

In urmă cu ceva timp, am citit, pe nerasuflate, dialogul său cu Narcis Dorin Ion, publicat la editura Rao. Un pasionant manifest pentru cultura nationala, o pledoarie pentru istorie dar si pentru viitor. Relatarea unei vieti dedicate artei si istoriei dar, mai ales, istoriei artei. Autor a numeroase lucrari stiintifice de mare valoare, Razvan Theodorescu a lansat cateva teorii stiintifice spectaculoase, cum ar fi cea a „coridoarelor culturale” sau cea a „mentalitatii tranzactionale’ la români. Iar teoria sa despre „Cele doua Europe” mi-a adus aminte de cartea mea, „Cele doua Românii”.

In cadrul guvernului pe care l-am condus, relatia mea cu Razvan Theodorescu a fost, la inceput, destul de rece. El insusi povesteste in cartea pe care am mentionat-o ratiunile unora dintre aceste rezerve. Probabil datorate si faptului ca, initial, relatia sa cu politica a fost determinata aproape exclusiv de legaturile (inclusiv de dinainte de ’89) cu Ion Iliescu. Intrand insa in guvern, Razvan Theodorescu s-a dovedit  un partener extraordinar iar proiectele realizate in acea perioada dovedesc cu prisosinta aceasta afirmatie (muzee, legi, publicatii, evenimente de tot felul).

Pe de altă parte, academicianul Răzvan Theodorescu a fost membru fondator al Fundatiei Europene Titulescu si vicepresedinte al ei, participând, timp de 30 de ani, la toate activitătile sale. In această calitate, a fost adeseori lăngă noi, inclusiv in calitate de vicepresedinte al Academiei Române.

Si in plan personal voi simti lipsa sfaturilor sale intelepte si a prezentei sale generoase.

Condoleante familiei. Dumnezeu să-l odihnească!

12 gânduri despre “A murit academicianul Răzvan Theodorescu

  1. A fost un cărturar, un enciclopedist, dar și OM de omenie,de care mă leagă multe amintiri comune. L-am întâlnit acum câteva săptămâni la înmormântarea lui DR Popescu, singurul academician care a fost prezent acolo. Din partea Academiei Române a spus câteva cuvinte un academician de peste Prut, un semn poate al viitoarei uniri ! Iar președintele Uniunii Scriitorilor, N. Manolescu, a venit în fugă înaintea începerii slujbei de la Capela Bellu, a pus un buchet de flori lângă sicriu și s-a cărat imediat.Din partea USR a vorbit Vosganian.Cum să pretindem atunci politicienilor să-i prețuiască pe marii oameni ai acestei țări când ei înșiși se comportă astfel.
    Odihnească-se-n pace RT, n-ar de ce să regrete plecarea spre locuri necunoscute.

    Trimis de pe iPhone‑ul meu

  2. Dumnezeu sa-l Odihneasca! Incet ,incet se duc cei ce au dansat cu inteligenta, cu cunoasterea si nu in ultimul rand cu munca. Raman leprele si borfasii sau oricare inrudit cu altele de acest fel .

  3. Era o mare placere sa il asculti, un om super erudit, si cu un talent al nararii iesi din comun. Aveai ce sa inveti de la el.
    O mare pierdere pentru intelectualitatea romana si pentru tara, dar istoria sper va fi justa cu el si il va pune in rindul marilor nostri carturari.
    Condoleante!

  4. Academiei Române si Familiei îndoliate sincere condoleante si regrete eterne!
    Pe distinsul Acad. Răzvan Theodorescu l-am cunoscut cu ocazia campaniei electorale desfăsurate la Botosani, domnia sa candidând din partea PSD pentru Parlamentul României, pentru judetul Botosani. Pentru oamenii din judet Dl. Acad. Răzvan Theodorescu a reprezentat o mare onoare în Parlamentul României.
    Ne pare nespus de rău că a plecat dintre noi, pământenii, putea încă să trăiască.
    Un mare întelept ca atâtia înaintasi, care s-a dedicat culturii si stiintei artei si istoriei.
    Rând pe rând ne pleacă spuma intelectualitătii românesti, iar altii să le ia locul, greu se arată. Degeaba în viată căutăm frătie si dreptate. Numai sub lutul ridicat omul cu om e frate! Dumnezeu să-l odihnească ! Uniunea Vatra Românescă, Filiala Botosani, Asociatia Cultul Eroilor jud. Botosani.

  5. Acum vreo două săptămâni, era bine. Puţin emaciat. Ce repede se rupe firul vieţii !
    Dumnezeu să-l odihnească.

  6. In haosul revolutiei care a insotit vidul de autoritate, Razvan Theodorescu a inteles ca tara avea nevoie de busola si stabilitate. Nu a vrut sa fie spectator, a devenit actor politico-civic. Noile sale roluri au fost ca cele de teatru sau film, de personaj bun sau mai putin bun, in care important e talentul, nu partiprisurile. Iar Razvan Theodorescu a avut talent si a adaugat valoare, a fost realmente memorabil in rolurile politice si culturale. Si-a facut exemplar datoria si va fi adaugat poporului roman. In memoriam Razvan Theodorescu: De mortuis nil nisi bene! Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace. Condoleante.

  7. Dumnezeu să-l odihnească!

    A fost unul din autorii de la care chiar am invata catesceva ….. si ma gandesc in special la Civilizația românilor între medieval și modern. Orizontul imaginii

  8. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! L-am întâlnit de foarte multe ori la conferințe , l-am ascultat cu multă plăcere, i-am citit cărțile și câteva articole, care mi-au fost de mare folos. Îmi amintesc că la o întrunire, coordonatorul sesiunii i s-a adresat cu apelativul ,,ministru”, iar dumnealui a spus că preferă să i se spună ,,profesor”, pentru că funcția de ministru este vremelnică, pe când profesor este pe viață , fiindcă este profesia sa. L-am văzut ultima dată la TV Trinitas, alături de Preafericitul Patriarh Daniel și de Președintele Academiei, prof. univ, Ioan-Aurel Poip, la seziunea științifică organizată de Patriarhia României. Era dezinvolt, arătând mai bine ca altădată.
    Televiziunile noastre i-au acordat puțin spațiu ,,in memoriam”, fiind preocupate mai mult de de frații Tate.

  9. Pe academicianul Razvan Theodorescu l-am descoperit in adolescenta, urmarind sambata de sambata, cu nemasurata placere, aparitiile sale captivante la emisiunea Teleenciclopedia. Prin fiecare aparitie a sa oferea o lectie de istorie, eruditie, era un om special.
    Condoleante familiei, apropiatilor.
    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca-n pace !

Lasă un răspuns