Un document despre privatizarea si post-privatizarea Petrom

Am aflat că, in seara asta, se va discuta la Realitatea plus contractul de privatizare a P.etrom. Sper că vor fi invitati si cei care au negociat contractul si care cunosc clauzele contractuale in asa fel incât să explice continutul si contextul negocierilor. Asa cum am arătat in mai multe randuri, este important să examinăm si „post-privatizarea” Petrom.

Un prim efort l-a constituit Comisia senatorială de anchetă din perioada 2006-2008. Raportul Comisiei este public si se află pe site-ul Senatului. Tot atunci insă au fost depuse, din partea Guvernului/ministerului, „Observatii la Raportul Comisiei de anchetă”, document pe care il anexez.

4 gânduri despre “Un document despre privatizarea si post-privatizarea Petrom

 1. D le Prim Ministru ,cu respect ,anticipez ca ,va fi un mare fas ! Ca si alte materiale prezentate ,chiar in legatura cu d l Dragnea. Permiteti mi o intrebare : cum ati putut tine langa d stra o vip.,scuze o agenta ss ?! Cum PSD a facut acelasi lucru si nu si a dat seama ?! Cu considetatie ,

  Apreciază

 2. S-a discutat pe larg despre cum au incheiat Putin si Xi un „partenriat strategic fara limite”, fara insa sa ne spuna cum definesc „limitele”.
  Asa cum vad eu, China nu are de ce sa fie interesata strategic pe termen lung ca Europa, si intreaga zona euro-atlantica sa intre intr-un conflict pagubos pentru…China. Inflatia mare, crescinda, pe o perioada lunga de timp in Europa si SUA e detrimentala pentru economia chineza, care nu mai „duduie” pricum ca inainte, si care are problemele ei structurale, si pe care PC Chinez nu le poate rezolva prin „comenzi” tipic comuniste de la centru. Fara comenzi din Europa, fara exporturi, cu o economie interna unde exista mari datorii, si conflicte structurale in industrii ca cea de constructii, China poate intra fara posibilitati de corectie, chiar si cu importuri ieftine de energie din Rusia, sa intre intr-o spirala in jos, economic vorbind.
  Ca am amintit de centralizarea deciziei PC Chinez, o mare alta vulnerabilkitate este ambitia lor militara, si cheltuielile enorme ce le fac, in mod irational. Vorbim de o noua cursa a inarmarilor, si nu e clar inca daca China va fi puterea suprema pe glob dpdv militar.
  Cine citeste istorie, poate sa analizeze ca dupa razboi, in perioada de reconstructie, economiile au crescut foarte rapid cu stimulenti ca PLanul Marshall. Deci se poate intrevedea un boom economic in Europa, in zona NATO si UE ce va cuprinde si Ucraina, daca rusii nu arunca bombe atomice.
  Rusia si cei citiva care conduc aceasta dictatura, din nefericifre pentru rusi, au luat niste hotariri foarte proaste, care ii vor trage in jos pe secole viitoare.
  De fapt, imi amintesc ca insusi dl Nastase a declarat la inceputul razboiului ca a fost o decizie lipsita de intelepciune (nu imi amintesc exact cuvintele, dar cam asa s-a exprimat, diplomatic, gazda noastra).
  Deci, pe scurt, China ar trebui sa faca lobby pe linga Rusia sa isi stopeze ura in primul rind, si sa inceapa sa actioneze rational.
  Chinezii cred ca au mai mult in vine cultura negotului, a productiei, decit cea a razboiului.

  Apreciază

 3. Pe mine ma stimuleaza mult mai mult discutiile cu oamenii de rind, in general, decit limbutiile politicienilor.
  Asa cum am mai amintit, am colegi din Taiwan, cu care am discutat despre cum vad ei acest conflict potential intre Taiwan si China. Sigur, fiecare are un punct de vedere, dar sunt lucruri care nu pot fi ignorate, anume identitatea Taiwanezilor, care e in primul rind legata de limba comuna pe care o vorbesc cu chinezii. Diferentele sunt la alfabet, si am inteles ca raiwanezii folosesc un alfabet primordial, mai vechi deci cel ce il folosesc chinezii, si astfel s-ar putea afirma ca taiwanezii sunt de fapt „chienzi autentici”. Sigur, e o exagerare, dar foarte interesant sa afli lucruri noi.
  Situatia dintre cele doua „state” e la o scara mult mai mare cum e ce dintre Rusia si Ucraina, adica au o istorie comuna, regionala, conflictuala, dar comuna.
  Taiwanezii au familii mixte, si schimburile intre cele doua tari pe mare sunt vitale pentru Taiwan. Daca China ar inchide militar zona de comert, Taiwanul ar fi practic intr-o blocada, cu pierderi economice uriase. Deci un razboi intre aceste state ar fi o prostie, pentru ca China are puterea sa ii „supuna” economic, daca isi doreste asta. Ei ar putea astfel aduce la putere un guvern pro-chinez.
  De fapt, in Taiwan exista grupuri foarte puternice politice pro-China, care se succed la guvernare cu grupuri/partide pro-americane.
  Adevarul este ca multi taiwanezi considera ca SUA se amesteca mult prea mult in treburile dintre Taiwan si China. Asa mi se spune de acesti taiwanezi canadieni. Altii, sigur, au alte pareri, pro-americane si anti-comuniste.
  Dar cultural vorbind, chinezii nu sunt deranjati prea mult daca sunt condusi de comunisti, atita timp cit pot face bani, si administratia merge bine (desi vezi COVID management in China!).
  Intrebandu-l daca l-ar afecta o trecere a Taiwanului la comunism, el a spus ca imparte aceleasi vederi cu chinezii si ca democratia e o chestie Occidentala, care nu e necesara pentru aceste culturi asiatice. Democratia deci ar fi un „moft” pentru asiatici.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.