„Nuferii” lui Claude Monet

Ieri, dupa o intalnire din cursul diminetii, am mers sa vizitez expozitia „Le decor impressionniste. Aux sources de Nympheas”, la Muzeul Orangerie. Pretextul expozitiei il reprezinta, desigur, marile picturi murale cu nuferi ale lui Claude Monet. Ciclul de picturi cu Nympheas – de fapt o varietate de nuferi – este inspirat din pasiunea lui Monet pentru aceste plante pe care le-a cultivat in lacul din gradina sa de la Giverny din Normandia. Pasiune dusa pana la obsesie…

Initiativa instalarii acestor lucrari uriase in cladirea care adapostea, intr-o cladire anexa, in secolul 19, portocalii de la Palatul Tuileries, i-a apartinut lui Georges Clemenceau, mare admirator si prieten al lui Monet. Lucrarile acestea uriase au fost instalate pe spatii circulare in ideea de a crea un loc pentru meditatie. Timp de cinci ani, pana la moartea sa in 1926, Monet a lucrat pentru a finaliza acest decor feeric. Dar, inca din 1922, Monet donase cele 19 panouri din seria de nuferi statului francez, pentru a onora victoria in Marele Razboi.

Expozitia organizata acum, tot la Muzeul Orangerie, subliniaza pasiunea impresionistilor pentru decorarea spatiilor de locuit. Sunt adunate lucrari ornamentale diverse, lucrari de pregatire, obiecte decorative, evantaie, ceramica, lucrari influentate de arta japoneza ale unor artisti celebri: Cezanne, Pissaro, Renoir, Degas, Mary Cassatt si, bineinteles, Monet.

3 gânduri despre “„Nuferii” lui Claude Monet

  1. PSD, după marginalizarea lui Liviu Dragnea, dar mai ales după eliminarea recentă a ultimilor ,,cai troienii” ai naționalismului românesc -apropo, doar naționalismul ucrainean este corect politic în acest moment), nu mai este un partid democratic. Din păcate, nici unul național.
    Mă amuză sondajele recente privind intenția de vot, sper ca românii, în 2024, după cura de intoxicare instaurată de dictatura sanitară și geopolitică, să boicoteze în masă alegerile așa-zis democratice între partide ne- romanesti, organizate doar pentru a cauționa un regim ilegitim, slugarnic și antinațional și a salva aparența de democrație. Vestul are nevoie ca de aer de această aparență, altfel ar putea ieși în prim plan tensiunile interne, exhibate periodic prin acțiuni criminale, cum este cea mai recentă din Olanda (orașul Zwolle), unde doi oameni au fost uciși într-un restaurant McDonald’s.
    În același timp se pare că democrația mai are nevoie de un al treilea picior (pe lângă statul de drept și sistemul de alegeri ,,libere”) și anume cenzura.
    De exemplu, dacă spui despre NATO, chiar și pe blogul domnului Adrian Năstase, că nu este o organizație a păcii, prosperității și cooperării între națiuni libere, riști să- ți citești comentariul cu multe puncte între cuvinte. Este, totuși, un procedeu elegant al gazdei care permite cititorului inteligent să completeze cu imaginația spațiile punctate. (Z)
    Notă: Z vine de la Zâmbesc. Dacă vreți, putem scrie… .âmbesc, pentru a menaja susceptibilitățile momentului istoric.

    • @ZeV
      Referindu-ma la scena politica romaneasca, aceasta este in mare suferinta. PNL si PSD dupa ce s-au porcait in fel si chip, acum si-au dat mana pentru propasirea, vezi Doamne a Romaniei. Clasa politica de azi este o rusine nationala. In mare subscriu celor scrise de dvs. . II intreb pe „fanii” urlatori de la inscaunarea lui Citu, tot cei care astazi l-au mazilit. Bai nemernicilor nu va este rusine ? Sunteti niste personaje nedemne nici macar nu ati face parte din nuvele lui nenea Iancu. Cred ca acolo-n ceruri de unde ne urmareste, nenea Iancu e trist.
      N-o mai mestecati atat cu razboiul din vecinatate, ii ajutam cat putem insa, avem probleme extrem de grave de rezolvat in Romania, nu deturnati atentia de la situatia grava in care se zbate tara noastra.

  2. Monet, frumusete. Ce ar fi pictat Monet la Mariopol?

    Realitatea distopica din care se respira politicienii rusi e bine ilustrata de Maria Butina, Membru al Dumei si initiatoarea legii cu condamnarea rusilor care spun „razboi” sau se opun lui Putin, in interviul de la BBC cu Stephen Sakur la emisiunea HardTalk.

    Tovarasa lui Putin explica motivatia acestei legi: pentru ca nimeni sa nu mai minta. Adevarul vine doar de la Putin.

    Aceiasi „doamna” repeta obsedant teza ca tot ce vedem noi la TV, toate cladirile bombardate, tot dezastrul e facut de ucraeninii „fascisti”. Mai mult, afirma ca motivul pentur razboi a fost „genocidul” ucraenian din Donbass impotriva rusilor. Intrebata de „genocid”, pretina lui Putin afirma ca, ce, nu am vazut ca s-a tras inpre Donbass?

    Media occidentala are problemele ei, dar, in final, poti sa cintaresti si sa vezi clar ca Putin si trupa sa de balet au mintit si cintinua sa minta cu impunitate o lume intreaga. Chinezilor insa le place, e pe gustul lor.

    https://www.bbc.com/news/av/world-europe-60947272

Lasă un răspuns