Dezbatere la revista „Politique internationale”, cu Dominique Strauss-Kahn

La dezbaterea de astazi, de la Hotelul George V din Paris, au participat peste o suta de ambasadori, diplomati, oameni politici, jurnalisti si oameni de afaceri de la mari companii franceze. Multi dintre ei voiau sa vada cum arata acum Dominique Strauss-Kahn, celebrul economist, ministru de finante si director al FMI. Cel care ar fi putut fi presedintele Frantei, daca…

Stia ca voi fi acolo. M-a intampinat cu multa prietenie, aducandu-si aminte ca am fost impreuna la vanatoare in Romania. In plus, a fost in vizita la noi, la Cornu. Iar la Paris ne invitase pe mine si pe Dana in frumosul apartament de langa Bois de Boulogne. Pe vremea aceea mai era casatorit cu Anne Sinclair. Este cam de aceeasi varsta cu mine, si-a lasat barba dar are in continuare o lumina speciala in priviri. A venit cu actuala sa sotie, pe care mi-a prezentat-o. Cred ca este marocana.

In ultimii ani, a fost consultant pentru tot felul de firme internationale. Inclusiv din Rusia. Acum a renuntat la firma de asigurari cu care lucra. Cand vorbeste despre razboiul din Ucraina este foarte atent la cuvinte. Formatul dezbaterii este foarte interesant. Fara introduceri, cei din sala pun intrebari iar invitatul raspunde. Reuniunea se desfasoara off the record. Eu am facut un comentariu despre faptul ca agresiunea Rusiei, indiferent de justificarile lui Putin, se inscrie intr-o politica revizionista si poate reprezenta (inca) un precedent periculos, in contextul „conflictelor inghetate” si al „faptelor implinite”. Si am incheiat spunand ca am impresia ca se pregateste din nou un compromis intre principii si interese.

In sala, am stat alaturi de Helene Carrere d’Encausse, celebru istoric francez, membru de onoare al Academiei Romane si de vicepresedintele si CEO al firmei Dassault.

12 gânduri despre “Dezbatere la revista „Politique internationale”, cu Dominique Strauss-Kahn

  1. Foarte interesant domnule prim ministru. În sfârșit noi românii beneficiem de o foarte bună reprezentare din partea dvs. la un nivel așa de înalt.
    Mă bucur că ați participat la un astfel de eveniment. Mult succes în continuare în activitatea dvs.
    Sănătate și numai bine.
    Cu stimă și respect,
    Adrian STĂLINESCU.

  2. Buna activitate de reprezentare.

    Eu nu inteleg cum s-ar putea garanta securitatea Ucrainei, in eventualitatea in care partile implicate in razboi ar ajunge la un acord privind „neutralitatea” Ucrainei. In primul rind, Ucraina s-a ars cu „neutralitatea” chiar acum, ea fiind o tara „neutra” militar, si cu garantii de securitate oferite de Rusia, SUA etc prin Memorandumul de le Budapesta. Am vazut cita securitate i-a „garantat” Rusia Ucrainei.

    Sa presupunem ca o tara ca Polonia va fi garantor de securitate in viitor pentru Ucraina, si ca Rusia incepe un alt razboi acolo. Polonia e membra NATO, si daca isi implica armata impotriva Rusiei pe baza unei asemenea intelegeri, nu implica si NATO?

  3. Impartasiti cu DSK soarta uneltita de servicii pentru politicieni incomozi. Ambele tari au pierdut imens, prin prizma timpului scurs.

  4. Pentru romanii usor de dusi de nas care pot cade in plasa rusilor pe Telegram, cititi (cautati pe Google) despre riscurile pt. voi inainte sa va abonati. Este o platforma creata de un rus, care azi are multa tractiune cu grupuri rusesti, unde, evident, o sa va spele pe creier, ca sa deveniti pro-rus si pro-Putin.

    • Cat de usor vi se pare ca oamenii pot fi spalati pe creier. Inteleg ca sunteti din cei care aproba cenzurarea site-urilor si publicatiilor rusesti pentru ca sunt „propagandiste” dar aproba cu entuziasm si distribuie bucurosi stiri din surse ucrainiene care „nu sunt propagandiste” . Ma faceti sa rad. Ce sa fac, sa cred ca deja sunteti spalat pe creier de catre ucrainieni?

      • Cind ai si ceva serios de spus – se numeste „argument” – nu am o problema sa discut.
        Pina atunci, ramine cum am stabilit: spargi seminte.
        Multe aliasuri, acelasi gol intelectual.

  5. Sunt multi aici pe blog care considera ca articolul precedent al gazdei despre cuvintarea lui Biden a fost unul super-ironic, pe care doar mintile evoluate ruseshti il pot intelege. Eu nu am prins aceasta ironie a domnului Nastase si regret ca nu ma ridic la nivelul rusilor de pe blog. Sau daca a fost, nu mi s-a parut ca e generalizata, ci doar punctuala.
    Dl. Biden a avut o cuvintare foarte buna, demna de lider al unui grup de state civilizate, care apreciaza valori ale acestei lumi democratice in care noua ne place sa traim: adevarul si dreptatea. Este un contrast evident intre modul in care Occdeintul a ales sa comunice despre acest razboi provocat si declansat de Rusia, si modul rusesc, mincinos, parsiv si barbar cu care ne-a obisnuit in decursul Istoriei. Fie cu Ucraina, fie fara ea, acest conflict exista demult intre Rusia, o tara cu vocatie asiatica si lumea civilizata.
    Desi multi rusi au emigrat iarasi in Occident, sa fuga de Putin, si multi altii au fost omorititi sau au ajuns in inchisori pentru ca s-au impotrivit lui Putin, majoritatea rusilor au acceptat au sprijine activ regimul criminal al lui Putin. Nu stiu daca vor da socoteala sau nu. Razboaiele nu au intotdeauna invingatori clari. Tot Istoria ne arata ca pot fi razboaie pe decenii, in diferite forme, si ca de cele mai multe ori adversarii obosesc sa il poarte dupa un anumit timp, daca nu stiu sa isi calibreze strategic actiunile. Asta s-a intimplat si acum. Occidentul a ingrasat masinaria de razboi ruseasca si a creat acest monstru rusesc cu multe capete nucleare si hiper-sonice, frustrat, razbunator si furibund pe americani. Merkel poarta cea mai mare responsabilitate, dar si nemtii au ales-o de citeva ori, stiind ca Merkel, ca si Putin, provin din era securist-comunista. Ca sa nu mai amintesc de lingushelile romanilor de atunci la adresa Inaltei Porti de la Berlin, mari contributori la aceasta ordine neteasca-ruseasca, un pic (mai mult) anti-americana, spre deliciul rusilor.

      • Frumos, poetic chiar. Un prim vers, o prima adiere de pace. Tencuiala dintre primele caramizi ale noii fundatii de securitate ruseshti in Europa.
        Intodeauna am admirat modul in care acest alias apare si dispare ca o boare, lasind in urma o mostenire cultural-sportiva impresionanta, tulburatoare, spre cetzoasa, ca si colbul dintre senilele unui tanc rusesc ramas fara gaz, si fara speranta, in fata unei rachete Stinger. „Ma retrag” este, fara indoiala, ultima linie pe care o rosteshte acest alias din monitorul TASS inainte sa cada brusc cortina (de fier). Noi stim insa ca te repozitionezi, si ca teatrul rusesc unde sunt ciuruite alte popoare isi continua spectacolele groteshti. Ce filme horror americane, ce Evil Dead! Cel mai bun spectacol horror la rusi e live, in direct. Probabil ca Putin o sa primeasca de la Will Smith un Oscar pentru regizarea celui mai bun film de razboi.
        Traiasca Romania! (traducere in romaneshte de la „Slava Ukraini !”)

    • @trexsr: „Am inteles si cine sunt in spatele mini-demonstratiei pentru „neutralitatea” Romaniei: tzatza politica Sosoaca, Dumitru Coarna (exclus din PSD) si citiva ex-AUR. Rebuturi politice.
      =========
      Neutralitatea României – act de trădare

      Se tot vântură ideea neutralității României.

      Cei ce o fac consideră că trebuie să ieșim din NATO, după cum dorește Rusia, ca să ajungem neutri la fel ca Republica Moldova și Ucraina.

      Ce se întâmplă acolo, știm.

      O parte din teritoriul suveran, independent și neutru al Republicii Moldova este „protejat” de trupele rusești din Transnistria.

      În Ucraina, de asemeni neprotejată de NATO, Rusia desfășoară o „operațiune specială”, după cum afirmă și cred că acesta este termenul corect.

      Într-adevăr, nu este război, deoarece armata rusă nu atacă armata ucraineană, ci bombardează școli, spitale, locuințe, masacrează civili.

      Deci, da, este o operațiune specială de exterminare a populației.

      Și atunci, mă întreb dacă românii care vor pace prin ieșirea din NATO și declararea neutralității țării, nu vor cumva ca pe teritoriul nostru național să aibă loc o altă operațiune specială militară rusă pentru exterminarea românilor și înlocuirea cu populație rusească, așa cum au făcut deja în Basarabia și Bucovina de Nord.

      Spunând „teritoriul național” mă refer, desigur, la România cu Basarabia împreună.

      Și în încheiere, doresc să-i rog pe toți cei care, aflați pe lista mea de „prieteni” Facebook, să-și reconsidere poziția și, în cazul în care pledează pentru neutralitatea României, să se dezaboneze singuri.

      Nu pot fi prieten cu persoane care nu-mi împărtășesc părerea despre protecția NATO a României, ci pe cea a senatoarei Diana Șoșoacă, care pledează pentru neutralitate pe lângă ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin.

      În Franța, asemenea atitudine in relația cu Germania, a fost socotită colaboraționism, iar colaboratorii au fost judecați după război și socotiți chiar trădători în multe cazuri în care au compromis interesele Franței.

      Oare, ceeace au făcut cei patru parlamentari români, Șoșoacă, Coarnă, Tobă, Luca care s-au dus de capul lor să tranzacționeze, fără mandat, poziția țării în raport cu un dușman al României, nu se numește trădare?

Lasă un răspuns