Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei

Astazi, inainte de ziua noastra nationala, il sarbatorim pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei. Este un sfânt drag noua, romanilor, un Apostol pe care ni-l reamintim in fiecare an pe data de 30 noiembrie din calendarul crestin-ortodox.

Sarbatoarea de Sfântul Andrei are semnificatii speciale pentru români, fiind insotita de multe credinte si obiceiuri populare, cu legaturi din perioada pre-crestina si care se pastreaza inca in zonele rurale. Santandrei era o mare divinitate geto-daca, personificare a lupului, peste care crestinii l-au suprapus pe Sfantul Apostol Andrei. In unele sate din Bucovina exista şi acum credinta ca în aceasta noapte bântuie strigoii iar lupii sunt mai fioroşi ca oricînd.

De dimineată, am participat, impreună cu sotia mea si cu Andrei la slujba de la Biserica din Tărtăsesti, ridicată sub Hramul Sf. Ap. Andrei. Făcând parte dintre ctitori, ne-am bucurat să admirăm si pictura interioară, finalizată de curând. La slujba oficiată de părintele paroh, a participat si staretul Mănăstirii Baldana. Pentru mine, a fost si un prilej de a depăna, cu cei mai in vârstă din comună, amintiri despre tatăl meu. Dar si un prilej de a fi cu Andrei si de a-i spune „La multi ani”, alături de membrii familiei si de nenumărati prieteni.

In această zi de mare sărbătoare, transmit si gândurile mele bune de sănătate si de sperantă tuturor celor care isi serbează astăzi ziua onomastică.

18 gânduri despre “Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei

 1. In aceasta zi sfântă, de mare însemnătate pentru toată suflarea românească,care ne amintește că acum doua mii de ani, primul chemat dintre apostoli de către Mântuitorul Hristos să slujească neamurilor si- a purtat pașii pe pământul nostru strămoșesc, răspândind lumina credinței celei adevarate, creștinismul, am bucuria să vă redescopăr ca bun creștin, ctitor, neuitandu- și rădăcinile, trăind în comuniune cu fiii localității care a odrăslit oameni aleși să servească patria! Mă alătur celor care va adresează un sincer și călduros „La multi ani!”, dumneavoastră, care ne- ați reprezentat tara cu cinste și demnitate in fața marilor personalități , fiului Andrei, familiei dumneavoastră și comunității langa care ați ales să sărbătoriți pe ocrotitorul localității care v-a fost leagăn copilăriei , precum și strămoșilor dumneavoastră! Descopăr un sens foarte adânc, proniator! Aveți destinul legat de al României, așa cum tatăl dumneavoastră, eroul Marin Năstase a servit- o cu devotament .Vă felicit , ingaduiti- mi sa cred că sunteți cel ales pentru noi, românii! La multi ani!

  Apreciat de 1 persoană

 2. La multi ani cu sanatate si impliniri domnului Andrei Nastase de ziua numelui.
  Romaniei si tuturor romanilor- care alcatuiesc marea familie a tarii -azi de ziua ei (1 decembrie)
  Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
  Ţara mea de glorii, ţara mea de dor ?
  …………………………………………………..
  La trecutu-ţi mare, mare viitor!
  …………………………………………………..
  Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
  Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
  Dulce Românie, asta ţi-o doresc.
  …………………………………………………..
  Fiii tăi trăiască numai în frăţie
  Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
  Viaţa în vecie, glorii, bucurie,
  Arme cu tărie, suflet românesc,
  Vis de vitejie, fală şi mândrie,
  Dulce Românie, asta ţi-o doresc!
  (Mihai Eminescu – Ce-ti doresc eu tie, dulce Românie)

  Apreciat de 1 persoană

 3. Ma uit la TVR1 si ma bucur sa vad ca armata noastra se inoieste (Parada militara), ca poporul pastreaza si transmite generatiilor viitoare cintecul patriotic, portul romanesc si valorile neamului nostru.
  Singura durere este ca harta noastra e neintregita, dar sunt semne ca se face o intensa unire culturala cu romanii basarabeni. Pina la urma artistii fac acest act de unire culturala, lingvistica in fiecare zi.

  Apreciază

 4. Avem nevoie de mari patrioți! Sunteți cel care aveți toate calitățile unui adevărat conducător! Cu o aleasa pregatire, cu drag de munca, cu spirit de echipa, știu că inima va bate pentru tara! Un bun creștin, discret în binele făcut, aveți acea cumințenie frumoasa a poporului român! Cred cu toată convingerea că vi se va recunoaște munca stăruitoare pentru binele țării, că veți continua drumul spre propășirea Nației Romane, folosindu- vă de pregătirea temeinică și abilitatea de a conduce, de a aduna in jurul dumneavoastră oamenii potriviți , iubitori de țară și progres, spre binele fiecărui locuitor al acestei țări!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.