După aproape 20 de ani, militarii români se retrag din Afganistan

De la 1 mai, a inceput retragerea contingentului militar român din Afganistan, la încheierea misiunii Resolute Support, conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliţie.

In 2002, in perioada in care eram premier, 405 militari romani au fost dislocati in prima actiune de lupta a Armatei Romane in afara frontierelor nationale după cel de-al Doilea Război Mondial. In total, in acesti 19 ani, s-au rotit in teatrul de operatii din Afganistan, aproximativ 32000 de militari.

Asa cum arăta ministrul Apărării, Nicolae Ciucă „pentru Armata Română, anul 2002 însemna speranţe de a putea contribui la împlinirea unui obiectiv strategic naţional, primirea invitaţiei de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, ceea ce s-a şi întâmplat, chiar în toamna acelui an. Doi ani mai târziu, la depunerea instrumentelor de aderare, Armata României continua să îşi îndeplinească misiunile în Afganistan, dar şi în Irak şi devenea membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice, în baza deciziei luate de membrii Alianţei. Putem spune, fără teama de a exagera, că drumul României către Bruxelles, unde funcţionează sediile NATO şi UE, a trecut şi pe la Kandahar, Kabul sau alte baze importante din Afganistan, ori prin Nasiriyah şi Tallil, în Irak”.

.

11 gânduri despre “După aproape 20 de ani, militarii români se retrag din Afganistan

 1. Frumos și elegant modul de apreciere a acestei situații. Dar nu spuneți nimic despre cei care au suferit în mod direct aceste transformări, aceste măsuri de aderare, respectiv cei ce au fost și sunt în haina kaki, care sunt sau au fost sub jurământul sacru față de poporul român. Știți foarte bine ce ați semnat la aderare, referitor la cei pe care i-ați sacrificat prin reducerile masive de efective…Ce măsuri s-au luat , dar mai ales ce măsuri ar fi trebuit luate pentru cei care au fost disponibilizați cu atâta ușurință, dând asigurări și promisiuni deșarte , care nu au fost respectate. Nici azi , acei foști militari activi , nu sunt respectați și nu le sunt asigurate drepturile așa cum v-ași angajat, față de felul cum sunt respectați militarii din celelalte state NATO…Nu intru în amănunte pentru că sunt convins că știți despre ce e vorba. E o rușine că dvs. și toți ceilalți ce au urmat la conducerea țării, au dus armata la o bătaie de joc, la supunerea sa oprobriului unor neica nimeni, cum sunt cei din #rezist &co.Nimic din ce s-a hotărât atunci , privind viitorul pensionarilor, rezerviștilor militari nu s-a concretizat , ba mai mult s-au luat și din drepturile statuate până atunci, chiar din vremea lui CUZA!!! Ați făcut multe lucruri bune pentru țară, dar pentru armată…ZERO/ !

  Apreciază

 2. Am un coleg roman aici caruia i-a murit un fost coleg de scoala si prieten in Afganistan.
  Si sunt unii tembeli in Canada, ajunsi miraculos sefi (culmea, sefi la informatii), care afirma cu aplomb ca Romania/Guvernul Romaniei sponsorizeaza cyber-crimes si ataca banci canadiene. Suntem in top ca renume, urmati de Rusia. Mi-e sila de atita prostie. Eu unul le spun insa in fata: „Sunteti prosti facuti gramada” (o alta vorba geniala romaneasca, fara corespondent in engleza).

  Apreciază

 3. Văd că citiți comentariile, dar răspundeți numai la cele …..Comentariul meu nu s-a vrut unul critic, pentru că totuși vă admir ca om de știință, ca om politic, dar am multe neclarități și doream un răspuns…Dacă se poate…Toate cele bune vă doresc alături de cei dragi.

  Apreciază

  • Dinu Gabriel, au trecut aproape 20 de ani de la perioada in care eram premier. Multe lucruri s-au schimbat. Sigur, pot fi trase unele concluzii. De exemplu, poate că ar trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu.

   Apreciază

   • DA! Au trecut anii și multe s-au mai petrecut. Eu vă întrebam despre cele înscrise în documentele de aderare, referitor la soarta celor ce au fost trecuți obligatoriu ( și uni acceptând…singuri asta) pentru a ne conforma reducerilor solicitate. Prin acele documente , statul român s-a obligat să asigure niște condiții, atât la momentul trecerii în rezervă, unii la pensie, cât și ulterioare, având în vedre scăderea drastică a nivelului lor de trai, al familiilor lor. , a calificării lor față de viața civilă. Și așa cum spuneam …guvernarea din timpul lui Băsescu și Iohannis a pus armata într-o situație mizerabilă față de civili . Nu credeți că tăcerea, lipsa de interes , chiar și în opoziție, dar și pe timpul guvernări PSD…este de condamnat? Vă cer scuze pentru interpelare și vă doresc toate cele bune…

    Apreciază

 4. E .. chiar merita subliniat … un mare succes al unui efort de 20 de ani de „nation building” „democracy building” & ”state building” care zilili astea isi vede implinit efortul (si cate melearde dolarei ?!!!” : „Translatorii afgani care au colaborat până acum cu trupele americane sau NATO se tem că vor fi uciși de talibani, după retragerea tuturor trupelor străine din Afganistan. În ultimii 20 de ani de prezenţă militară NATO în această ţară, circa 300.000 de civili afgani au lucrat pentru forţele armate ale SUA ori ale Alianţei Nord-Atlantice. Printre aceştia s-au aflat şi câteva mii de translatori care se tem că vor fi abandonaţi şi încearcă să obţină o viză în Statele Unite, informează Washington Post.” (https://www.digi24.ro/stiri/externe/o-sa-va-omoram-pe-toti-baieti-mesajul-talibanilor-pentru-afganii-care-au-lucrat-ca-translatori-pentru-trupele-nato-1532217)

  Bine3=ntels ca si eu sunt antimurican , ca veau cu rusii si ca titi PSDistii ar trebui sa mu mut in Coreea lu zeul Kim din Nord. Ca nici capu nici simetricu lui nu doare pe aia „luminati” de vest ca care cu portereu lu Biden la cap adim si se trezesc ca ei prefera sa nu stie ca Romania , condusa de Ilici si Boimbo a actionat ca un aliat al SUA, ca un membru de facto al NATO.. da ce importa asta ca cand idologii curcubeici pe Potomac .. a?!

  Bun ia sa vederm ce mai zic niste antiamericani .
  De exemplu unu Andrew A. Michta, decanul Colegiului Internațional pentru Studii de Securitate care scire in paginile National Review – revista comuniste din Corerea de Nord , pesemne : „Alimentați de dogma post-Război Rece privind universalitatea democrației și de dorința elitelor politice de a merge pe calea imperialismului liberal și a exportului de modernizare globalistă, ne-am comportat ca și cum am fi fost pe calea spre o pace kantiană democratică. După atentatele de la 11 septembrie, strategia americană a devenit cea mai haotică din istoria țării, propunând „democracy building”, ”state building”, ”nation building”, proiecte care au făcut ca, în secolul 21, America să intre în războaie echivalente cu Războiul Burilor, cu costuri de mii de miliarde și cu mii de vieți pierdute.
  Pai ca cand eu zicu-va voua ca rezbelul Iasomiei a fots un fiasco si ingir pe analitsi .. ce credeti ca o fac de prost sau agent Nord-Coreean?

  Si cum va mai ziceam .. ca dupa ce iese porcu-n strada degeaba inchizi poarta …
  În acest timp, China a continuat să crească sub nasul nostru, alimentată de capitalul american și european, de sistemul de educație din SUA, de tehnologia din SUA. În acest timp, Rusia și-a revenit, și-a modernizat armata și a început să regândească situația post-Război Rece din Asia Centrală.

  Globaliștii americani au reușit o singură operațiune de state-building: au facilitat creșterea cu 900% a PIB-ului Chinei în doar 30 de ani, au facilitat educarea inginerilor străluciți ai Chinei și au oferit Chinei proprietatea intelectuală a SUA. Congresul și guvernul SUA nu au făcut mai nimic pentru a împiedica China să ia perla coroanei tehnologiei americane, construită timp de generații. Lăcomia corporatistă mascată sub forma ideologiei globaliste a ajuns să submineze interesele naționale și prioritățile Americii.” (https://www.nationalreview.com/2021/06/the-u-s-must-prepare-for-great-power-competition-once-again/#slide-1)
  Vedeti si restu – e delicios!!!

  Inca un antiamerican in silda Chinei, Coreei de N, Moscovei samd :Jonathan D. Moyerprofesor asistent la Școala de Studii Internaționale Josef Korbel și director al Centrului pentru Futures Internaționale Frederick S. Pardee de la Universitatea din Denver :
  „Modul în care funcționează influența în sistemul internațional nu este adesea axat pe influența militară, deși acest lucru este important”, a declarat Axios Jonathan Moyer, unul dintre coautorii raportului.

  Rolul Chinei în comerțul global este cel care generează cea mai mare pare din influența sa. Accelerarea influenței a încetinit în ultimii ani, însă există posibilitatea creșterii acesteia prin vânzarea de arme.” (https://evz.ro/studiu-miscarea-facuta-de-sua-care-i-a-dat-chinei-mai-multa-putere-mondiala-cine-domina-europa.html)

  Adeica cand va ziceam ca am ceva cu „analistii” nu o ziceam din .. antiamericanism si filomuscalism …

  Ca din cazua „analistilor” 20 de ani de „buiding” care au costat melarde si melearde … au facut excact nimic in Afganistan!!!

  Si asa ca sa va „binedispun” pe toti : planul ala masiv de investiţii destinat ţărilor aflate în dezvoltare. aprobat de G7 Liderii Grupului e cam.. fcum sa zic ? eronat ?
  Caci cce marfuri ?! Rolul Chinei în comerțul global este cel care generează cea mai mare pare din influența sa. Rolul?
  Atelierul lumii, Cun fu marea Britonie intre 1800 si 1900 .. cum fost-au SUA pana de curand ….
  Si au aliatai. Nu in Phenian sau Moscova ci pe Wall Street, pe Lombard Street si prin diferitele insule caimane unse caimanii finatelor isi ascund profiturile neinpozitate ….

  A ! Aliati?
  Cativa ani in urma germanii au descoperit ca un program „verde” de care erau extrem de mandri era in bebeficiul Chinei . Adica subvemntinand panourile fotovoltaice subventonau inporturile din China!!!!

  Deci scuzati de ce sa am incredere in niste „analsiti” care si-au belit tara?

  A da.. Ca se tit zice de Xianjing … da … de un Partidul Islamic din Turkistan care are ca obiectiv un stat islamic în Xinjiang și în întreaga Asia Centrală, în cele din urmă un califat ?
  Adica Daesh …

  Apreciat de 1 persoană

 5. Militarilor romani le urez un BUN VENIT ACASA, celor raniti sanatate multa si credinta in Dumnezeu ca nimic nu este fara EL, iar familiilor indoliate condoleante si putere sa biruie durerea.

  Dmuneavoastra – dle Prim-ministru Adrian Nastase – va doresc multa sanatate alaturi de familie si putere sa treceti peste… in continuare.

  In ceea ce priveste ce s-a facut,(mai bine zis ce nu s-a facut),de 17 de ani incoace,dumneavoastra nu vi se poate (n-ar trebui)reprosa nimic. Altii (care au urmat dupa dvs) au avut, si au, datoria,macar morala,sa faca ceva pentru ei si familiile lor,dar…In timp s-au schimbat multe, in bine, in rau, o simte fiecare pe pielea lui intr-un fel sau altul.

  Minunat clip (dle Ghita Bizonu). Cu nostaligie si parere de rau trebuie sa spun : ce vremuri!!!!!!, cata eleganta!!!!, ce muzica!!!! ce dans!!!! Ma bucur ca am asemenea amintiri. Tineretul din ziua de azi (daca vor) ar avea ce invata : bun simt, respect, eleganta, etc.(cei sapte ani de acasa – ca nu-i costa nimic).
  Noi mai avem ce povesti…(asa „primitivi”cum suntem – rusine dlui Barna), dar ei – tinerii, cei de azi,ce vor spune fiilor si nepotilor lor (cu tot asa-zis modern-ismul lor) ?????

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.