Petrisor Peiu, „Vocația mediocrității: România își risipește visul european, în modestie și tăcere”

Astăzi este 20 iunie. Data de 20 iunie 2012 are o anumită semnificatie pentru mine, pe care mi-o reamintesc in fiecare an. Mi s-a părut, de aceea,  interesantă analiza lui Petrisor Peiu despre cum au fost utlizate fondurile europene ulterior. A servit la ceva, oare,  condamnarea mea politică?

„În decembrie 2013, țara noastră a primit de la Uniunea Europeană 30,88 miliarde de euro, pe care să-i cheltuie în perioada 2014-2020 pentru propria sa dezvoltare.

Conducătorii noștri nu aveau altceva mai bun de făcut în ultimii 7 ani decât să adauge încă 6 miliarde de euro (vreo 850 de milioane de euro pe an) și să investească acești bani în autostrăzi, căi ferate, rețele energetice și orice altceva ar fi avut țara nevoie pentru dezvoltare.

Ei bine, cu doar șase luni înainte de finalul perioadei în care trebuia să investim în propria noastră dezvoltare cei 30,88 miliarde de euro, nu am fost în stare să cheltuim decât vreo 10 miliarde de euro, adică o treime.

Da, asta este marea noastră performanță la nivel european: am cheltuit, cu chiu cu vai, o treime din banii la care aveam dreptul până la finalul anului acesta.

Încă 2,5 miliarde de euro le-a luat Guvernul ca avans pentru ceea ce va cheltui anul acesta, dar încă nu i-a investit. În total au intrat în țară doar 12,8 miliarde de euro, adică 42% din cât ne-a fost alocat:

Să nu uităm că, pe lângă acești aproape 31 de miliarde de euro, România a mai primit încă vreo 15 miliarde de euro, pe care să-i cheltuie pentru subvenționarea fiecărui hectar de teren agricol din țară.

Spun mulți, pe bună dreptate, că birocrația bruxelleză a făcut o procedură complicată pentru investirea banilor din fonduri structurale și de coeziune. Da, e adevărat, dar e aceeași barieră birocratică pentru toate statele beneficiare. Ia să vedem, așadar, cum stau și ceilalți frați de suferință din estul Europei:

Pentru a nu vă mai perpeli prea mult, să ajung și la concluzie: România a reușit performanța de a fi ultima din UE ca rată a absorbției fondurilor structurale și de coeziune. Am reușit, prin urmare, să ne situăm pe ultimul loc ca procentaj de bani cheltuiți în investiții pentru dezvoltarea țării.

Și asta nu e totul, oameni buni, mai e un mic amănunt important: atunci, în 2013, conducătorii României au primit a doua cea mai mică alocare din bugetul Uniunii. Iată într-un mic tabel sugestiv cam cu ce sume s-au mulțumit vitejii noștri politicieni:

Țara Fonduri structurale și de coeziune Suma alocată/locuitor Suma alocată ca pondere în PIB 2013
Polonia 86,11 miliarde euro 2.262 euro 22,2%
Ungaria 25 miliarde euro 2.532 euro 26,4%
Cehia 23,86 miliarde euro 2.270 euro 16%
Slovacia 15,13 miliarde euro 2.830 euro 21,88%
Croația 10,7 miliarde euro 2.529 euro 24,73%
România 30,88 miliarde euro 1.548 euro 21%
Bulgaria 9,86 miliarde euro 1.363 euro 24%
Sursa: cohesiondata.ec.europa.eu

Așa că, dragii mei cititori, atunci când vedeți tot felul de politicieni care se împăunează cu victoriile lor pe la Bruxelles și care ne arată ce selfie-uri și-au mai făcut cu Angela Merkel sau cu Jean Claude Juncker, să știți cât valorează vorbele lor și relațiile lor acolo. Cam atât: a doua cea mai mică alocare de fonduri europene.

Dar aceste sume alocate de către UE nu spun mare lucru, dacă nu vedem și cum le-am alocat. Păi să luăm cazul României:

Din cele aproape 31 de miliarde de euro, conducătorii noștri iubiți s-au gândit să aloce doar 7 miliarde de euro pentru infrastructura de transport și energetică.  Nici un sfert.

Să înțelegem iarăși cam cât valorează declarațiile clasei noastre politice privind prioritatea investițiilor în infrastructură.

Apoi, aproape 6 miliarde de euro pentru „protecția mediului și resurse”, adică pentru alimentare cu apă, canalizare și strângerea deșeurilor. Adică mai puțin de o cincime.

Între 4 și 5 miliarde de euro s-au cheltuit pentru creșterea competitivității IMM-urilor și pentru programe sociale. Adică peste 30% din suma totală s-au dus pe ajutorarea firmelor mici și pentru ajutorarea celor nevoiași. Mai avem 4 miliarde de euro pentru compensarea poluării (a emisiilor de carbon).

Sume mai mici, dar cu total semnificativ, s-au alocat pentru educație, re-inserție, schimbări climatice etc.

Hai, acum, să aruncăm o privire și la modul cum și-au împărțit polonezii banii din fondurile structurale:

Sursa: cohesiondata.ec.europa.eu

28 de miliarde de euro a alocat Varșovia pentru investiții în infrastructura de transport și pentru energie. 32.5%, o treime din suma totală. Apoi 14 miliarde de euro pentru creșterea competitivității IMM-urilor, 16% din total. 9,5 miliarde de euro pentru cercetare și inovare, 11% din total. Noi am alocat pentru cercetare și inovare 1,1 miliarde de euro, 3,5% din total.

Hai să ne oprim aici că ne îmbolnăvim de nervi. Dar să tragem totuși o concluzie: diferența dintre Polonia și România este simplu de înțeles acum – este diferența între 11% din fondurile europene alocate inovării și 3,5% din aceleași fonduri alocate inovării. Mai este și diferența dintre 32,5% din fonduri alocate pentru infrastructură și 22,5% din fonduri alocate pentru infrastructură. Restul sunt detalii…

Acum să nu credeți că performanța asta grozavă a României a fost obținută prea ușor. Nu, ne-a trebuit un minister specializat pe „atragerea” fondurilor europene, am avut nenumărate legi, strategii, rapoarte și comitete pentru asta, s-au cheltuit milioane de euro pentru mii de simpozioane, conferințe și seminarii, unde s-au ținut mii de ore de discursuri, s-au făcut sute de promisiuni și s-au „servit” zeci de milioane de chifteluțe și „aperitive”.

Toată această poveste n-ar fi întreagă dacă nu am da și niște exemple de investiții făcute în România.

Nu știu alții cum stau cu memoria, dar eu nu am uitat cum, într-un noiembrie ploios din 2011, Metrorex cumpăra 16 trenuri noi de metrou (96 de vagoane) , plătind pe ele 97 de milioane de euro. Țin minte cum marii patrioți care ne conduceau atunci (Anca Boagiu era ministru, să nu uităm!) au preferat să cumpere aceste trenuri din Spania, de la firma CAF (CONSTRUCCIONES Y AUXILIAR DE FERROCARRILES S.A), nu de la producătorul român Astra Arad.

Abia după ce au venit acele minunate trenuri spaniole, am aflat că Metrorex a trebuit să taie din peroane pentru a putea să folosească vagoanele respective. Hai să mai spunem încă o dată: ministrul Boagiu și directorul Gheorghe Udriște au preferat să taie peroanele decât să cumpere trenuri produse în România!

Nu-i nimic, viața merge înainte. Dar nu prea mult, ci până pe 26 ianuarie 2019, când unul dintre trenurile spaniole a zburat prin depoul Berceni până la o înălțime de 2 metri, fixându-se prin tavan, unde se află și acum, de altfel. Normal, s-a făcut o anchetă și, ce să vezi, descoperire mare: trenulețul iberic este echipat cu un mic progrămel care face ca atunci când se frânează trenul, în anumite condiții, să se obțină de fapt accelerarea.

Da, da: mecanicul frânează și trenul accelerează, nostim, nu? Pentru cei care nu cred, iată aici și raportul inginerilor de la Autoritatea Feroviară.

Ați fi uimiți, dragii mei, să aflați că nici până astăzi nu s-au evaluat pagubele produse, iar Ministerul Transporturilor „joacă ” cu negrele (cu spaniolii adică), iar procurorul de caz a dispus o expertiză făcută de un expert … spaniol? Eu unul cred că nu ar trebui să ne mai mirăm de nimic.

Și, totuși, chiar așa, să fi cheltuit 100 de milioane de euro pentru niște rame de metrou care accelerează atunci când ar trebui să frâneze? Ei, aș, ce 100 de milioane! A mai cumpărat Metrorex repede-repede încă 8 trenuri de la același producător, așa că acum avem 24 de astfel de produse.

Am, oare, voie să mă întreb dacă în Spania ar fi putut o firmă românească să câștige vreo licitație pe la vreun metrou de acolo? Sau vreo firmă germană? Sau poloneză, sau franceză?

Mai am un exemplu minunat de investiție în infrastructură, unul care vine de la Compania Națională de Investiții Rutiere, mai precis de la sucursala acesteia din Craiova. Și iată minunea-minunilor: un contract semnat de vajnicii noștri administratori de autostrăzi cu firma italiană Guidi Construzioni SRL pentru reabilitarea podului de peste Olt de la Slatina.

Ei bine, prin acest contract, italienii se obligă să refacă podul respectiv pentru vreo 6 milioane de lei. Dar numai după ce reabilitează înainte o variantă ocolitoare cu modica sumă de 12 milioane de lei. V-ați prins, nu ? Italienii încasează 12 milioane de lei pentru a reabilita un drum județean, cu scopul de a putea începe o lucrare care costă doar 6 milioane de lei. Minunea asta se petrece la Slatina, nu la Caracal.

Am păstrat pentru final cea mai „impresionantă” performanță realizată de administrația românească în atragerea fondurilor structurale. Țara noastră și-a propus să cheltuiască peste un sfert din banii europeni (26,3%, mai precis) din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, să ajute, adică, agricultura și industria alimentară.

Nicio altă țară europeană nu a alocat o pondere atât de mare investițiilor în ramura agro-alimentară, ponderile celorlalte state fiind între 11% și 16%.

Ei, hai să vedem acum și rezultatul acestui adevărat munte de bani investiți în „dezvoltare rurală”: comerțul agro-alimentar reprezintă cel de-al doilea mare deficit comercial al României. 2 miliarde de euro pierdem anual din faptul că importăm mai multă mâncare decât producem.

Grânarul Europei (cum își prezintă țara miniștrii atinși de har literar, dar neatinși de pricepere administrativă) trebuie să importe mâncare pentru a-și hrăni populația. Bravo! Asta da realizare, pricepuți guvernanți: să cheltui dublu față de ceilalți est-europeni pentru „dezvoltare rurală” și să mănânci din import!

Poate vreți să știți și de ce plătim așa de mulți bani pentru a importa mâncare. Simplu, am reușit să „pierdem” o treime din vite și 40% din porci de când am intrat în UE:

Importăm, de exemplu, peste 400.000 tone de carne de porc, pentru a compensa cei 3-4 milioane de porci pe care i-am pierdut după cheltuirea acestor fonduri gigantice pentru dezvoltarea agriculturii. Numai în ultimii 7 ani, ne-am propus să cheltuim 8 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală și încă 15 miliarde de euro subvenții la hectar pentru a avea ca rezultat… importul a peste 400.000 de tone de carne de porc. În vreme ce am rămas singura țară europeană care mai exportă animale vii…Îmi pare rău să vă demolez optimismul generat de politicienii care vă promit 33 de miliarde de euro de cheltuit pentru planul de repornire a economiei, plus încă alte peste 30 de miliarde de euro de cheltuit în perioada 2021-2027.Dar vă aduc aminte că a mai existat un plan UE de revenire din criza precedentă, planul Juncker, în valoare de 315 miliarde de euro. Ei bine, din cele 88 de miliarde alocate de Bruxelles până acum pentru proiecte majore de investiții, România s-a ales cu …0,88% din sumă. Adică mai puțin de un procent (802 milioane de euro).

De ce credem că acum vom reuși să cheltuim mai mult? S-a schimbat ceva în administrația noastră? S-au parașutat niște roboți eficienți prin birourile de la guvern? Vi se pare că actualii lideri de la Putere sau din Opoziție sunt alții decat cei de până acum? Sau că au avut vreo revelație între timp?

La final, să vă mai împărtășesc un mic secret: cele 33 de miliarde sunt, de fapt, vreo 17. Dar să nu le spuneți și celor care planifică deja cheltuirea a 33 de miliarde. Planul UE are trei piloni ( Sprijinul pentru recuperare – 650 miliarde euro, Învațarea lecțiilor crizei – 49,2 miliarde euro și Pornirea economiei și sprijinirea investițiilor private – garanții de 56 miliarde euro ).

Ia hai, acum, să vă arăt care este, de fapt, alocarea pentru România:

Sursa: ec.europa.eu

13,5 miliarde de euro la pilonul I plus 3,37 miliarde la pilonul II. Restul sunt povești: garanții, credite, de doi bani speranță. Oricum, la sfârșitul celor trei ani alocați planului UE de 750 de miliarde euro, să nu descoperim că am atras cam o treime din cele 17 miliarde de euro, la fel ca și din alocarea 2014-2020.

Și-am încălecat pe-o șa, de v-am spus povestea mea.”

 

21 de gânduri despre “Petrisor Peiu, „Vocația mediocrității: România își risipește visul european, în modestie și tăcere”

 1. Nu se vrea să se acceseze fonduri. De ce? N-o să ni se spună niciodată! Doar bănuim. Nici acum, în condițiile pandemiei, nu facem mare lucru. Politicienii de la guvernare pălăvrăgesc, mințind, lăudându-se cu ce n-au făcut. Îl ridică în slăvi pe Președinte, care are relații și care e văzut bine la Bruxelles ( cum să nu fie văzut bine, când stă în poziție de ghiocel ?). Se lăuda deunăzi cu fondurile pe care le vor accesa ( totul este la viitor) acest Guvern, pentru infrastructură, economie și pentru ,,mediul sanitar”. Guran se face zilnic de râs. Îl trimit pe la televiziuni, mizând pe faptul că era cândva credibil. Pe Orban îl preocupă Curtea Constituțională și Avocatul Poporului, acum, când țara este sub ape și când a crescut numărul celor infectați cu ,,carcalac”. Mai sunt alți smintiți care nu au altă preocupare decât educația de gen ca ,, vector al democrației”, care vor musai educație sexuală de la grădiniță, alții care vor păcănele și restaurante deschise, ca să se relaxeze, după munca asiduă de trei luni de stat la domiciliu. Oare nu se întreabă, de ce vin peste noi ( adică peste toată omenirea) atâtea nenorociri?. L-am mai auzit pe un alt trăsnit, Oreste, spunând că din România au plecat din anul 1990 până în prezent 75% din cei cu studii superioare, rămânând în țară doar scursurile. Este atât de plin de sine, încât nu și-a dat seamă, că și el face parte dintre scursurile rămase în țară, și , indirect, le-a făcut scursuri pe cele două interlocutoare din emisiunea sa, reprezentante ale generației tinere rămase în România.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Da, de când am intrat în UE am pierdut vite și în porci, dar am câștigat alte lighioane și viețuitoare: Țapi, măgari, (verișorii) catâri, șerpi, hiene, trântori, papagali, gâște, păuni, etc..

  Apreciază

 3. Veniturile unora dintre judecătorii CCR
  În contextul actual, legea care taie pensiile speciale a fost contestată de către Avocatul Poporului și de către Instanța Supremă la Curtea Constituțională. Astfel, după ce parlamentarii au votat pentru reducerea pensiilor speciale, actul normativ se află în mâinile judecătorilor CCR, și ei beneficiari ai acestora.

  Potrivit Digi24, declarațiile de avere din anul 2019 arată că o serie dintre acești judecători încasează venituri colosale.

  Valer Doreanu
  322.200 – pensie specială
  74.424 lei – pensie specială parlamentar
  22.844 lei – pensie de stat (contributivitate)
  301.809 lei – salariu CCR
  50.852 lei – salariu Universitatea Nicolae Titulescu

  Total – 772.129 lei / an

  Marian Enache
  321.476 lei – pensie specială
  91.476 lei – pensie specială parlamentar
  23.412 lei – pensie de stat (contributivitate)
  297.000 lei – salariu CCR
  11.904 lei – indemnizație pentru participare la Revoluție

  Total – 745.268 lei / an

  Mona Pivniceru
  384.650 lei – pensie specială
  296.652 lei – salariu CCR
  21.240 lei – drepturi cărți publicate

  Total – 702.542 lei / an

  Livia Stanciu
  454.716 lei – pensie specială + restanțe salariale
  283.956 lei – salariu CCR
  Total – 738.672 lei / an

  Daniel Morar
  350.855 lei – pensie specială
  289.519 lei – salariu CCR

  Total – 640.107 lei / an

  Attila Varga
  100.000 lei – pensie specială
  281.732 lei – salariu CCR
  41.173 lei – salariu Universitatea Sapientia Cluj

  Total – 422.905 lei / an

  Apreciat de 1 persoană

 4. Nu pentru ca lungimea vagonului depaseste peronul cu 15 cm in 2011 sau ca podul de la Caracal a fost dat nu stiu cui nu are Romania finantare europeana pentru infrastructura .
  Si inca , in anecdotele facile date de Peiu , pentru ambele cazuri finantarea europeana a venit .
  Peiu ia din cornetul de inghetata ce-i convine si trece sub tacere ce nu-l aranjeaza in argumentatie , ceea ce nu e corect .
  Pare sa nu aiba habar de imensul ajutor dat de Corina Cretu in anii 2013 – 2019 – UN MILIARD DE EURO REUNITI pentru autostrazile Sebes – Turda si Campia Turzii – Tg Mures in 2013 – sunt ceva bani , nu ? – 50 de km pana la Tg Mures si 70 de km pana la Sebes , poduri peste Mures , Ampoi , Sebes , viaducte – bani cheltuiti .
  Peiu ignora miliardul de euro acordat modernizarii caii ferate Gurasada – Simeria – Sighisoara , cheltuit in mare parte .
  Pare sa nu stie nimic de miliardul de euro dat Romaniei in 2019 pentru autostrada de centura Sud si podul Braila .
  Si , si mai grav , se face ca nu a auzit de croitorul cenusiu , plopul alb si care este dimensiunea parcarilor – pretextele Comisiei lui Leyden pentru a ne refuza finantarea autostrazii Sibiu – Pitesti ( 3 loturi ) si a centurii Bacau .

  Apreciat de 2 persoane

  • DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN MASTASE, A REANTORCE GADIRILE UNOR ANUMITE SPECII”UMANE,” CE AU DETINUT SI NU NUMAI, FUNCTII DE DECIZIE SI CARE INCA MAI DETIN,PENTRU A-I FACE SA ANALIZEZE IN PROFUNZIME EFECTELE… GANDIRILOR INFAPTUITE, CE LE APARTIN, ESTE CA SI CUM , LE – AM CERE SA CONSTIENTIZEZE CA, TIMPUL NU POATE FI OPRIT…

   PENTRU FIECARE FIINTA , CU AL SAU DESTIN , EXZISTENTA LOR, IN PERIOADELE DESTINATE, VOR URMA A FI ANALIZATE SI APRECIATE, MAI MULT S- AU MAI PUTIN, DE GANDIRILE UMANE A- LE GENERATIILOR VIITOARE, GENERATII, INLOCUITE IN PERMANENTA DE ALTE GENERATII, FOCALIZATE FIIND , DE ACEST TIMP, FARA OPRIRE!…

   O TEORIE …NE ARATA CA: NIMIC NU SE PIERDE TOTUL SE TRANSFORMA!…( EU AM ALTA PARERE , FIINTA, FIINTELE IN TOTALITATE , CU DESTINUL CREONAT, EXZISTENTA, ESTE DESTINATA…URMAND A- SI SCHIMBA INTRE ELE , DESTINELE CREONATE!… )

   DOMNULE PRIM MINISTRU, STITI FOARTE BINE, LA CE A SREVIT, CONDAMNAREA DUMNEAVOASTRA , DIN PACATE.
   ( OARE MAI AVEA DOMNUL BASESCU , CU A SA GRUPARE, SANSA DE A SE FOLOSI, DE SUMELE RESPECTIVE…PENTRU INTERESUL PERSONAL, PENTRU INTERESELE GRUPARII ?…)

   ARFIRMAND IN CAMPANIE SI NU NUMAI : SA TRAITI BINE! CE „INTELIGENT” EREA LA VREMEA RESPECTIVA SI CE PROSTI AU FOST MAJORITARII, ACORDANDU- I VOTUL. IN REALITATE, TRAIUL PROMIS, EREA PENTRU GRUPAREA SA!

   ULTERIOR,PROSTII MAJORITARI, AU DAT CONTINUITATE GANDIRILOR PERSONALE , REALEGANDU-L PE BASESCU , INTRUCHIPAT!…( O ZICALA ROMANESCA , MASOARA DE O SUTA DE ORI SI TAE O SINGURA DATA! ) ( GANDESTE IN PROFUNZIME INAINTE DE A INFAPTUI!..SPUN EU ! )

   PS. SA LASAM DEOPARTE PENTRU CATEVA MOMENTE , ACTOALA POLITICA , DE PROST GUST, SI SA NUMARAM INPREUNA ORELE , RAMASE , SIMTIND SI SARBATORIND INPREUNA, INPLINIREA VRSTE- I DE 70 DE ANI PE CARE DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE O VA MEMORA , ULTERIOR , IN A SA EXZISTENTA !
   ( POATE MA GRABESC, POATE SUFLETUL, MI- O CERE …LA MULTI ANI! DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , MULTA SANATATE SI INPLINIRI SUFLETESTI ALATURI DE FRUMOASA FAMILIE , VA MULTUMIM PENTRU TOT CE ATI REALIZAT PENTRU NOI ROMANII SI INTENTIILE, BENEFICE, ULTERIOARE !… VA RAMANEM ALATURI MEREU!

   CU SINCERITATE MARIAN …

   Apreciază

  • Uf !

   Daca nu am fi aici .. ti-as zice ca in compania in care mi-am desavarsit educatia ca , la tine, prostia este ereditara!!!

   ba ! A lu Securistu’ (ala paznic la poarta a 3a a parcului auto!) se leaga careva de Creata Corina ?
   Da ma facu Crreaata aia ce nu mai facu nimeni! Cinste ei !!! Da poa ai aizt ca cu o Croina nu se face primavara! A lutat fata ca 3 leoaice si 86 de bani da orice ai zice 1 milard e doar in miliard adica 3,3% din 30!

   Cestia este ca Polonia a reusit sa atraga 2.262 euro per cap de polonez furajat, Ungaria si-a furajat cetateanu cu 2.532 euro iar noi …. cu 1.548 euro adfica cam 1/5 din idelaul de 100%.
   Cu acei 2.262 euro per cap Polonia a trecut prin criza din 2009 fluierand Dom’t wory

   be hapy !!!

   Da la noi?
   Ama avut o ocazie .. in care sa intreb pe aia de la Minister (constructii de masini sau industrie dracfu stie cumii zicea in 2011) de ce eu nu aveam pdcumente si mai bine de ce nu aveam un ghid „ptr tonTi tampitii”.
   La noi .. de friva cva „se fura” procedura era obscura daca nu chiar secreta!

   De ce?
   iata intrebarea corecta !

   Apreciază

  • Se pare că numai de faptul că n-are Peiu bască nu te-ai luat ! 😉
   În schimb ţi-a căzut şi ţie cu tronc creaţa ….
   P.S.
   Cineva spunea că dacă nu cheltui din sumele repartizate primeşti felicitări de la UE, că le pot distribui altora !
   Şi după cît de „bine” văzuţi sunt Orban şi Kacinschi de birocraţii de la UE ( spre deosebire de ai noştri actuali) se pare că şi ăsta-i unul dintre motive : le iau banii !
   Nu ca ai noştri .

   Apreciat de 1 persoană

  • Încă mai aveți vise.. europene ?
   (Era cât pe ce să formulez primul gând care mi-a venit în minte).
   O uniune bazată pe inegalități programatice și condiționalități de tot felul (politice, economice, culturale, ideologice) -instrumente specifice globalismului toxic-
   nu are cum să reziste în timp.

   Apreciază

 5. Statuia lui Migule Cervantez vamdalizata la Frisco!
  „Ticalos” au scris pe statuie. Ticlaor ptr ca fost la Lepanto sau ptr ca afots 5 ani sclav la Alger ?

  Astia ce or ura mai mult ? Capitalismul sau cultura europeana ?

  Hoghw!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Cifrele prezentate din sursa europeana sunt relevante. Pe ce criterii Romania primeste mai putin decit Ungaria pe cap de locuitor? De ce unele state primesc mai mult decit altele pe cap de locuitor? Nu aflam asta din articol, si nici daca cineva a intrebat la Bruxelles sau vreun MEP roman care ne „apara drepturile”.

  Pe de alta parte, imbrincelile politice din Romania ne arata ca nici macar un Presedinte neamt si un partid liberal (cu numele) nu sunt in stare sa promoveze interesele romanesti. O sa dea vina pe pandemie, pe PSD, pe schimariule climatice, pe martieni…orice dar nu noi. Bun, e curajos sa il chemi pe Ambasadorul Kuzmin la apel la MAE, si corect punctual, dar cum refaci relatiile de prietenie cu vecinii? Cum te pozitionezi in aceasta ordine schimbatoare in lume: capu in nisip, fugi in padure? (mai e o pozitie pe care nu o sa o descriu).

  Apreciat de 1 persoană

  • Nu va razboiti nici macar in vorbe!!! Folosiți va energia si înțelepciunea sa păstrați românismul nealterat si sa trăiți demn , indiferent de frustrările îndreptățite ale fiecăruia. Fiți formatori de celulă socială elementară, familia!!! Uniți familiile si faceti ginti! Uniți gintile si faceti triburi! Uniți triburile si faceti statul modern roman !!!!

   Apreciază

 7. Simplu, am citit analiza extrem de elaborata a dlui Petrisor Peiu bazata pe datele UE si m-am intristat amarnic. Fara cuvinte.
  Am alte probleme mai nou, sa ma „razboiesc” cu marile firme/regii … romanesti, Telekom, Engie, etc. .

  Apreciază

 8. Tot de la Peiu cetire …

  România a fost abandonată. Nu de ieri, nu de acum o săptămână, ci de ani buni.

  De departe, însă, cea mai dureroasă pierdere a României în ultimii ani o reprezintă înspăimântătorul număr de 5 milioane de oameni care și-au părăsit propria țară, fugind de foame, de sărăcie și de guvernele corupte și incompetente. Așa ceva nu s-a mai văzut în Europa modernă: nici Ungaria, nici Polonia, nici Cehia, niciuna nu și-au pierdut o treime din forța de muncă și fiecare al cincilea cetățean.

  Apreciază

 9. Ah ce comic ahaha ce eroare aha ha!!!

  Scoateți statuia autocratului rege Carol al- XII și înlocuiți-o cu una a activistei climatice Greta Thunberg
  editorial pentru publicația Aftonbladet, Jan Björinge fost primar al municipalității

  Umeå,

  Insa cerva mai la sud , pe cealat mal la Blaticei calul calaretului de arama isi primeste zilnic tainul de flori!

  Si nu ar fi bine sa te atingi de statuia lui in orasul lui!

  Apreciat de 1 persoană

 10. Dacă după cineva rămân numai şi astfel de gânduri , înseamnă că n-a trăit degeaba !
  Vă doresc multă sănătate şi puţin mai multă încredere !
  Nu mor caii, când vor câinii !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.