Este posibilă suspendarea presedintelui Iohannis?

In seara asta, Klaus Werner Iohannis a anuntat că, după căderea guvernului Iohannis I, va anunta mâine un nou guvern – guvernul Iohannis II. După un simulacru de consultări cu partidele politice. Va dori să facă aceeasi smecherie pe care a făcut-o, in mai multe rânduri, Băsescu, desemnându-l pe primarul Negoită sau pe consilierul de la BNR – Lucian Croitoru – candidati de premier. Nu vreau să merg si mai in urmă…

Astăzi, in Parlament, prin adoptarea cu un vot zdrobitor a motiunii de cenzură, s-a evidentiat o nouă majoritate. O majoritate care poate, in mod legitim, să propună un candidat de premier. Inteleg că PSD, Pro România si Alde ar dori să facă o astfel de propunere (poate sprijiniti de UDMR).  Iohannis vorbeste de democratie dar ignoră pozitia partidelor in criza pe care el a creat-o si se ante-pronuntă in legătură cu rezultatul consultărilor. In plus, face acuzatii si jigneste un partid politic. Jigneste si actualul parlament.

In aceste conditii, se poate afirma că el isi incalcă prerogativele constitutionale. Există remedii? Bineinteles. Unul din ele este prevăzut in art. 95 din Constitutie – suspendarea presedintelui. Propunerea de suspendare poate fi initiată de o treime din parlamentari iar suspendarea poate fi decisă cu majoritatea acestora, după consultarea CCR. Presedintele, in această situatie, poate da explicatii Parlamentului cu privire la faptele ce i se impută.

După aprobarea suspendării, in 30 de zile se organizează (sau nu)  un referendum pentru demitere. 

Este important articolul 98 din Constitutie care precizează că in cazul suspendării presedintelui, interimatul functiei este asigurat de presedintele Senatului sau de presedintele Cameri Deputatilor. Iar acest interimar poate face, la rândul lui, după consultări, desigur, propuneri de candidat de premier!

71 de gânduri despre “Este posibilă suspendarea presedintelui Iohannis?

 1. Este posibila suspendarea, dar trebuie vazut atent si ce efecte produce Brexitul in anumite medii.
  E important de vazut pe unde avea UK-ul influenta si pe unde, de pe 31 ianuarie nu mai are.
  Parerea mea e ca odata cu Brexitul „ä cazut un capat”, iar respectarea leglor in vigoare devine ceva mai urgenta.
  Refuz sa cred ca presedintele forteaza consultari de tip simulacru sau Constitutia.Si la etapa dizolvarii parlamentului trebuie consens, e complicat.
  Nu are cum sa nu respecte Constitutia, ce ar spune partenerul strategic ramas daca s-ar intampla asta.
  Nu cred ca e nevoie de suspendare, lucrurile se vor desfasura normal, fara influente parazite.
  Chiar ma intreb ce se intampla anul trecut daca GB-ul iesea in martie sau cum era stabilit.
  Cred ca in 2 -3 zile vom avea guvern, pentru stabilitate bineinteles, si nu va fi liberal.Trump nu e un fan al liberalilor.
  Bine, „barbulesti” variati – soroshishti analitici, vor incerca intoxicari, dar nu vor mai avea efect aceste parazitari.Romania se va normaliza.

  Apreciază

  • Brexitul n-a facut nimic altceva decat sa creeze un precedent. Nu va inchipuiti ca o tara, fost imperiu colonial care a invadat 180 de tari din 200, nu stie ce face. Daca Marea Britanie va reusi sa demonstreze ca n-a gresit atunci cand a decis sa iasa din UE, vor urma si altii. Romanii vor iesi ultimii, ca asa suntem noi. „Capul plecat, sabia nu-l taie.”

   Apreciază

 2. Sigur că este posibilă suspendarea lui iohannis și chiar de dorit!
  Încă odată se dovedește hahalerismul lui tudose, constantin și câmpeanu! Dacă NU se vota Guvernul orban, rămânea Givernul dăncilă să gestioneze țara până la anticipate! Dar au vrut frondă la Pro România și au băgat țara în nenorocirea ce o trăim ȘI CARE, PE ZI CE TRECE, SE AGRAVEAZĂ!
  Cred că ideea ca suspendarea să nu fie urmată de referendum pentru debarcarea lui iohannis nu este potrivită momentului – sunt convins că ar urma o perioadă de agitație de genul celei orhestrate de h.klemm, în 10 august 2018 !
  P.S. trexsr sper că nu mă contrazici privind implicarea lui klemm.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Cred că glumiti.
  Președintele tocmai ce a fost votat de aproape 70% dintre românii prezenți la vot iar cei care l-au votat fac parte din categoria cetățenilor activi și care se mobilizează rapid în stradă.
  Am participat 3 ani de zile la protestele de stradă și îi cunosc foarte bine pe susținătorii Președintelui Iohanis.

  Apreciază

  • Pe votul masiv obținut de iohannis se bazează și PNL. O.K.! Așa s-o țineți!
   Eu cred că va dispare componenta misoginismului majoritar în rural și la toți aromânii !!!

   Apreciază

 4. E posibil și justificat dar orice acțiune trebuie să aibă o logică. Ce urmări ar fi acum, presupunând că, toți care au votat căderea guvernului, s-ar ralia la inițiativa aceasta? Asta ar fi trebuit să facă PSD-ul în ianuarie 2017. Acum mi-e teamă că e prea târziu. Unui popor nu-i poți face bine cu forța.

  Apreciază

 5. Este un Zero Absolut , dar Absolut .
  N-a facut nimic , dar NIMIC , pentru Romania din 2014 pana astazi .
  Matura si la Wiesbaden cu el .
  Lamentabilul ” sau ” guvern a esuat in cel mai jalnic mod in doar 3 luni de mandat , cu un ” ministru al finantelor ” care provoca panica pe piata financiara prin declaratiile lui , un vice-prim ministru mai machiata decat permite Legea care venea doar sa boceasca asupra ” mostenirii ” , un prim ministru care se grabea , ca fugarit de Serviciul German de Informatii din spate , sa suprime doua licitatii PPP de autostrazi cu un cost modic in formula PP ( 900 milioane de euro fiecare ) , un ministru al Transporturilor din zona persecutatei autostrazi Transilvania care nu a scos un cuvant in trei luni de proiectul acesteia in judetul lui de origine si care si-a incheiat mandatul aiurand cu un drum forestier – judetean pe Valea Doftanei solutie la autostrada Ploiesti – Brasov .

  Apreciat de 1 persoană

  • Cred ca dl. ministru de la Transporturi facea referire la DJ 102 I care leaga sau cel putin lega Campina de Sacele. Zona este superba, insa nu stiu daca este o alternativa viabila la DN1 sau DN1 A.
   Ultima oara cand am circulat pe acolo era un drum greu cu numeroase alunecari de teren si alterna asfaltul cu macadamul.

   Apreciat de 1 persoană

 6. Horor Kelemen deja a anunţat că s-au aliat PSDului doar pentru moţiunea de cenzură ( respectând ordinul pe unitate ) dar magharii nu au de gând să meargă mai departe împreună cu ei la o majoritate care să-i provoace deranj celuilat alogen a cărui motive de suspendare au ajuns aproape să egaleze numărul ordonanţelor de urgenţă date în deplin dispreţ al democraţiei, dar cu deplinul acord săsesc de bietul Brunetul Şică !
  P.S.
  Dacă erau mai mulţi Pleşoieni, Ştefăneşti,, mai multe Olguţe şi Firuţe poate că PSDul l-.ar fi pus mai demult la punct pe acest Dincă din Sibiu, nu din Caracal ,pentru repetatele violări ale bietelor Constituţii şi Articole de Lege, sau Hotârâri inclusiv ale CCR-ului, garantul respectării legilor , nu al împilării slugilor !!

  Apreciat de 1 persoană

 7. „DiASPORA” nu-i decât instrumentul perfect de explicare a hoţiilor care se fac la vot şi de asta sunt atât de scărpinaţi pe la organe ! O mână de şmecheraşi, trimişi acolo „cu treabă” de servicii vorbesc, dar mai ales votează în numele a câtorva milioane de români care-şi văd acolo de treaba lor, mai mult sau mai puţin onorabilă, sau legală !
  Dar dacă milioanele din Ţară n-au nimic împotrivă să fe conduşi de o altă minoritate se pare că vor achita şi această notă de plată fără să crâcnească !
  P.S. Ştiţi cîţi (?!!!!) euro suportăm noi ca proştii pentru aceste alegeri din Diaspora în cele vreo 2000 de sceţii din afară ?
  Cam la fel de mulţi ca pentru cele de aici ( şi asta se poate uşor afla), ca să aflăm nişte câştigărori scoşi din joben de serviciile străine şi autohtone ?!
  Somn uşor români, că nu numai voi lucraţi pentru străini, ci şi ei pentru voi !
  „DiASPORA2 nu-i decât instrumentul perfect de explicare a hoţiilor care se fac la vot şi de asta sunt atât de scărpinaţi pe la organe ! O mână de şmecheraşi, trimişi acolo „cu treabă” de servicii vorbesc, dar mai ales votează în numele a câtorva milioane de români care-şi văd acolo de treaba lor, mai mult sau mai puţin onorabilă, sau legală !
  Dar dacă milioanele din Ţară n-au nimic împotrivă să fe conduşi de o altă minoritate se pare că vor achita şi această notă de plată fără să crâcnească !
  P.S. Ştiţi cîţi ?!!!!) euro suportăm noi ca proştii pentru aceste alegeri din Diaspora în cele vreo 2000 de sceţii din afară ?
  Cam la fel de mulţi va pentru cele de aici, ca să aflăm nişte câştigărori scoşi din joben de serviciile străine şi autohtone ?!
  Somn uşor români, că nu numai voi lucraţi pentru străini, ci şi ei pentru voi !

  Apreciat de 2 persoane

 8. Klaus Iohannis in spirala crizei

  O data cu demiterea de catre Parlament a “Guvernului meu”, care de jure a fost Guvernul PNL Orban, dar de facto a fost Guvernul Iohannis, liderul de la Cotroceni a intrat in spirala crizei. Criza va fi in spirala si il va aspira pe Klaus Iohannis deoarece el a creat-o si o va adanci prin renominalizarea aceluiasi premier, foarte probabil, sau, o alta varianta, a unui premier din acelasi partid minoritar.

  Trecerea motiunii de cenzura a evidentiat reconstituirea unei noi majoritati multipartidiste si a reconfirmat postura parlamentara de minoritate unipartidista a PNL. Cuvintele de “monopartidism” si “unipartidism”, asociate majoritatii parlamentare si respectiv minoritatii parlamentare, revelate de motiunea de cenzura, sunt foarte importante pentru democratie si parlamentarism. Ele descriu esenta unui conflict in care vointa unilaterala a presedintelui Klaus Iohannis le este contrapusa in mod nedemocratic si neconstitutional. Total inacceptabil, majoritatea si parlamentul sunt puse intre paranteze, substituite de catre executivul prezidential.

  Desigur, presedintele Klaus Iohannis poate fi suspendat din functie, ca reactie a noii majoritati parlamentare pluripartite fata de incalcarea prerogativelor prezidentiale constitutionale. Incercand un exercitiu de roluri ale celor doua parti, cred ca suspendarea presedintelui va fi in competitie acerba cu anticipatele parlamentare. Mai précis, Klaus Iohannis va declansa, cred, un “razboi fulger” pentru a ajunge la anticipate, prin dizolvarea parlamentului, pentru a evita suspendarea.

  De aceea presupun, circumstantele il obliga, ca se va plia rapid pe prerogativa care-i da dreptul sa convoace alegeri anticipate si pe modelarea vertiginoasa a situatiei care duce in acest sens. Ma tem ca luna iunie, evocata preliminar de liberali pentru anticipate, va fi mult devansata, posibil chiar in luna aprilie, inainte de Paste, pentru a lasa fara subiect si obiect suspendarea – nemaifiind parlament nu mai are cine sa-l mai suspende pe Iohannis – cat si pentru a face inaplicabil termenul de 30 de zile in care sa se organizeze referendumul de demitere a presedintelui suspendat.

  Dar in acest context, modelat in mars fortat de catre presedinte, apare o alta mare problema constitutionala. Cat de valida, de constitutionala si legala va fi dizolvarea parlamentului si declansarea de alegeri anticipate, in conditiile in care exista o noua majoritate si o propunere de premier din partea acesteia? Procedura de declansare a anticipatelor ar fi temeinica daca nu ar exista o majoritate care sa sustina un nou premier si un nou guvern, deci ar exista un blocaj de incredere al Guvernarii. Legiuitorul tocmai acest lucru l-a avut in vedere cand a dispus procedura si conditiile privind anticipatele, de a iesi din blocaj si a face posibila constituirea unui nou Guvern, pe alte baze parlamentare, edificate de electorat, prin noi alegeri. Singurii care pot emite o sentinta de non-prerogativa sunt judecatorii constitutionali. Cel mai probabil, urmarea va fi de incompatibilitate. Dar pana atunci, sa spunem si noi “Sa vedem ce se intampla!”, mult invocata in crizele globale in desfasurare.

  Apreciat de 1 persoană

 9. Ignorand personajul de mai sus .
  Nu stiu cati romani realizeaza ca Tara lor se afla de azi pana in 2023 intr-o cursa contra-cronometru .
  ” Cursa contra-cronometru ” , lasa-ne cu expresiile astea din anii 1985 – 1987 , Cornel Pumnea , Teoharie Coca – Cozma etc , imi spuneti , expresia si-a pierdut orice consistenta .
  Contra-cronometru fata de ce ?
  Fata de ” marea ” suma data Romaniei pentru infrastructura de transport pentru 2021 – 2028 de Comisia Von der Leyden , 4 miliarde de euro .

  Ce nu va fi terminat din ce sau s-a inceput , sau s-a acceptat pentru finantarea europeana pana in 31 decembrie 2020 are trei ani – 2023 – pentru a fi terminat si finantat cu fondurile 2014 – 2020 , dupa aceea se intra in cele 4 miliarde de euro destinate pe viitorii opt ani , care in mod normal ar trebui sa finanteze proiecte noi .
  Simplu ca Buna Ziua .
  Autostrada Sibiu – Pitesti , sectoarele ei de munte ( loturile 2 si 3 ) , nu pot fi gata nicicum in 2023 – costa , amandoua , un miliard de euro – taiati din 4 miliarde unul , ne raman trei miliarde intre 2021 – 2028 . Aici vand blana Ursului pentru ca nu avem in acest moment certitudinea finantarii europene pentru Sibiu – Pitesti .
  Pe traseul autostrazii terminate Sibiu Nadlac este o intrerupere de 15 km ( ” zona de trecere a ursilor ” ) tuneluri de 250 milioane de euro – nu au cum sa fie gata in 2023 , nici macar licitatia nu a inceput .
  Scadeti 250 de milioane din 3 miliarde , ne raman 2,75 miliarde .
  Comisia Europeana insista , obligatoriu , ca un miliard de euro sa fie folosit in sectorul feroviar – ce sanse sunt sa fie gata sectorul Sighisoara – Brasov de cale ferata pana in 2023 ? – sunt sanse , in cel mai bun caz avem un miliard pe viitorii opt ani pentru calea ferata – vor face , se pare , Arad – Caransebes .
  Din cele 2,75 miliarde scadem miliardul pentru calea ferata , ne raman 1,75 miliarde .
  Sigur , in 2023 , nu vom avea terminat metroul 1 Mai – Statia Tokyo – Otopeni – 600 milioane de euro finantare europeana , care va trece automat pe exercitiul financiar 2021 – 2028 .
  Din 1,75 miliarde scadem 600 de milioane , ne raman 1,15 miliarde de euro pentru intreaga perioada 2021 – 2028 .
  Nu mare lucru pentru o tara atat de mare ca a noastra , in opt ani .
  Suntem in 5 februarie 2020 , Comisia Europeana da un aviz la 3 luni de la depunerea documentatiei , putem trimite cereri pentru programe de finantat pana in 2020 pana in septembrie 2020 – in acest moment cererea pentru Drumul Expres Craiova Pitesti nu a fost trimisa , presupunand ca va fi trimisa si aprobata avem nevoie absoluta ca jumatatea de Est a acestui proiect , azi licitata , sa fie in lucru in 2021 , vara , pentru a fi gata in 2023 – e posibil .
  Celelalte doua mari proiecte incepute , podul Braila si autostrada de centura Sud , pot fi terminate in 2022 .
  Nu au fost trimise azi , nici macar la Organismul Intermediar pentru Transport , ce sa spun la Bruxelles , cererile pentru autostrada de centura Nord si cateva sectoare din autostrada Transilvania in partea ei de Vest – 1,1 miliarde de euro impreuna – daca macar pentru autostrada de centura Nord se face efortul trimiterii , aceasta trebuie data constructorilor in 2021 si terminata in 2023 , ceea ce este posibil .
  Evident , autostrada Transilvania va fi din nou sacrificata pentru a pastra cele 1,15 miliarde pentru viitorii opt ani – ce se poate face cu aceasta suma , vazand nevoile enorme ale Tarii – ce se va prioritiza , legatura Ploiesti – Buzau – Foscani ? legatura Sibiu – Fagaras ? dar investitiile regionale , porturile dunarene , aeroporturile , variantele ocolitoare ,reparatiile cailor ferate , retelele de transport in comun din marile orase ?

  Apreciat de 3 persoane

 10. Revenind, eu la suciect şi alţii la unitate, Ghiolbanul din dealul Cotroceniului crede că poate , ca Vodă prin lobodă, călca în picioare Constituţia României fără nici un fel de urmări că doar e a României şi nu a Germaniei, Franţei sau oricărei alte Ţări democratice !
  De data asta va avea o surpriză să vadă că dacă Parlamentul nu-l suspendă va fi dat jos de mulţimile de români a căror răbdare a a ajuns la sfârşit ! Tot am zis că-i prost sfătuit, că-i la început, ba chiar unii ne-am dat seama că nu-l duce capul, şi că tot ce face de-anboulea cum se zice în popor( român ce-i drept !), face sfătuit de nişte păpuşari care-l şantajează la greu cu bubele din cap ul Sibiului , ce stau să plesnească, dacă nu execută ordinile. Ca să nu mai vorbim de încălcările flagrante ale Constituţiei şi comportamentul de comis voiajor şi navetist cu coloană (doar însoţitoare, nu şi vertebrală) şi blocaj de trafic bisăptămânal pe ruta Sibiu – Bucureşti ( numai pentru asta ar putea fi suspendat, că o face din banii noştri !) , dar în special pentru că nu dă nici un raport de activitate prezidenţială şi cumpără „şepci” de două miliarde de dolari, fără a da seama dacă nu proştilor de români, măcar reprezentanţilor lor, care e drept că încă n-au îndrăznit să i-o ceară !

  Apreciat de 1 persoană

 11. E poate cel mai bun moment ca sa-l suspende pe agentul BND Klaus Iohannis . Din pacate , nu are cine sa o faca ! In psd-ul de azi sunt la conducere niste fricosi si niste securici de aceeasi teapa cu plavanul …

  Apreciază

 12. Ciolanis trebuie SUSPENDAT URGENT ! Democratia trebuie aparata de orice exces sau abuz al Presedintelui oricum s-ar numi acesta. Orban, Turcan, Predoiu si restul slugilor securistoide trebuie aruncati la cusul de gunoi al istoriei, acesti mizerabili lipsiti de caracter au facut si vor face permanent doar rau acestei tari. Ciolanis trebuie SUSPENDAT pentru dispretul aratat fata de sustinatorii PSD, pentru boul asta nu exista altceva pe lume decat penelisti lui, asa ceva nu mai trebuie tolerat, nataraul trebuie obligat sa fie cuvincios atunci cand vorbeste despre PSD.
  Sunt oripilat de prostia, duplicitatea, lipsa de onestitate si dispretul liberalilor, asa ceva ne descalifica ca tara in ochii partenerilor din intreaga lume, nu mai trebuie acceptat asa ceva.
  Cu demnitate si fermitate vor trebui sanctionate prin orice mijloc constitutional derapajele Presedintelui, este singura abordare corecta si singurul mod in care mai putem spera sa ajungem o tara europeana civilizata. Ciolanis trebuie SUSPENDAT URGENT !

  Apreciat de 2 persoane

 13. Intr-o democratie consolidata cele expuse mai sus ar fi posibile, avand in vedere ca suntem traitori pe malurile „inspumate” ale Dambovitei este mai greu de realizat. Cu certitudine ar fi mare suparare la matusica acasa si nu-si va lasa nepotelul sa se loveasca.

  Apreciat de 1 persoană

 14. In continuare „presedintele tuturor romanilor” ramane unul extrem de conflictual, acuzand de caderea guvernului pe „baronii rosii”. „Ciuma galben-portocalie” si-a aratat in aceste cateva luni de „guvernul meu” adevarata fata si valoare, dand dovada de dusmanie, ura, obraznicie si un total dispret fata de cetatenii Romaniei. Oare cum e mai bine cu „baronii rosii” sau „baronii galben-portocalii” ? Ramane ca cetatenii Romaniei sa hotarasca.

  Apreciat de 1 persoană

 15. Vad ca se folosesc argumentele de tip: „a avut 60% la alegeri”, contra suspendarii..
  Intrebarea potrivita este :”Si?” Nu are relevanta, alegerile sunt un simplu snapshot politic, de moment.
  Nici nu e necesar ca boborul sa voteze, nu are importanta.E vorba de o procedura tehnica initial si scopul e numirea unui premier.E foarte simplu..
  Brexit-ul ca fenomen a fost creat , si oamenii au suprapus toot ce nu le placea peste, dupa care au votat.
  PSD a avut peste 50% in 2016 si a venit cineva si-a azis :” E un accident al istoriei”
  Daca anul 2019 a fost din punct de vedere electoral tot un accident ?
  Allegatorii se mai pacalesc, ca-n 2016, pai nu ?
  Deci rezultatul la alegeri e un non argument in opinia mea.Nici sondajele nu-s relevante.Trendul il creezi si nu astepti de la bobor sa reactioneze.Poporul are o latenta destul de crescuta in a analiza.Tocmai de aceea oamenii politici, varfurile trebuie sa creeze trendul la care boborul sa se plieze.E vorba doar de talent in abordarea problemei.
  Suspendarea tehnica poate fi cel mai potrivit mod de a evita ,dupa cum zicea si un fost boss cameleonic al aliantei DA, „instabilitatea” de 3-4 luni.

  Daca ne-am lua dupa bobor ar insemna ca e ok/normal sa dai 25 de OUG-uri (pe domeniii criticie gen sanatate) si 31 de HG intr-o zi de lucru la Guvern, Parlamentul fiind in plina sesiune.Si nu este asa.Deci sa lasam boborul sa se odihneasca pana la alegeri.
  Trebuie facut ceea ce trebuie facut, iar scopul scuza mijloacele.

  Apreciat de 1 persoană

 16. Analiza deschisa: Va fi victima colaterala a propriilor razboaie

  Presedintele Klaus Iohannis a declansat prea multe razboaie interne, politice si sociale, pentru a mai fi compatibil cu un statut de pacificator si garant. A aduce Romania in pragul unei situatii in care sa ramana si fara Guvern si fara Parlament este ceva peste poate.

  Pe de alta parte, Parlamentul si Constitutia sunt cele care au facut posibil sirul de erori executive care ne-a adus in situatia de azi, din care nu se va putea iesi in mod durabil decat prin resetare a puterilor statului. Primul nu mai este reprezentativ, sub aspectul structurii mandatelor de incredere care au fost acordate in 2016 de catre Electorat. A doua, este imprecisa, sursa de interpretari partizane, in care executiva este cea a partii care are puterea.

  Nu agreez alegeri anticipate la initiativa presedintelui, ci prin acord politic, al partidelor parlamentare. In ultimul caz, ar fi un exercitiu al multilateralismului si de sanctionare a unilateralismului, a carui regula de existenta a devenit, in mod inacceptabil, abuzul, discretionarismul. Dupa parerea mea, unica virtute a situatiei de criza actuale este sansa de resetare. Insa a pune in capul resetarii partea cea mai uzata si compromisa, responsabila de suita de razboaie si crize interne, nu va aduce o schimbare sanatoasa si durabila, in slujba Cetateanului si Natiunii, ci va reproduce agravant toate bolile sistemice cunoscute. Vom ramane prizonierii unui cerc vicios, in care este posibil ca raul cel mai mare inca sa nu fi sosit.

  Intorcand pe toate fetele situatia actuala si consecintele ei, nu cred totusi ca, desi posibila, suspendarea ar fi cea mai indicata. Ar fi o solutie politica, cand e nevoie de una juridica, care sa consolideze statul de drept. Tragand cu ochiul la ce se intampla la altii, destituirea incumba riscul de falsa eroizare, o emotie care, in an electoral, are potential de distorsionare a intentiilor de vot.

  Renominalizarea unui premier si reinvestirea unui guvern carora li s-a retras votul de incredere acordat de Parlament e dictatura pe fata. O “infractiune” la dreptul democratiei, un caz “penal” la dreptul constitutional, care atrag incompatibilitatea. Aici este, cred, o vulnerabilitate constitutionala majora, mare cat roata carului, a presedintelui abuziv Klaus Iohannis. Ma uit la ce glasuieste articolul constitutional 85 (1): “Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.” Vot de incredere care in speta in discutie tocmai ce a fost retras! Renominalizarea este un act flagrant de neconstitutionalitate! Imi este foarte clar ca operatorie este nominalizarea facuta de majoritatea parlamentara, iar presedintele nu face altceva decat un oficiu impartial de solemnitate, in baza si in fata caruia se depun juramintele de investire. Sper ca exprimarea sa fie cat se poate de limpede intr-un viitor text constitutional. Dincolo de neconstitutionalitatea crasa, este absurd, ilogic sa renominalizezi pe cineva nedemn de incredere. Citeam undeva ca razboaiele se autogenereaza. La fel ca intr-o reactie nucleara, se hranesc cu propria lor energie. As adauga ca, in opinia mea, aceasta energie nu va mai putea fi controlata de Iohannis, care il va distruge. El va deveni astfel o victima colaterala a acestui ultim razboi pe care il genereaza.

  Apreciat de 1 persoană

 17. Este. Adicatelea, da este posibila.
  Dar oare .. este si fezabila adica de dorit? Vedeti mai sus comenatriul sadicului (parca Feneşer este!) Președintele tocmai ce a fost votat de aproape 70% dintre românii prezenți la vot iar cei care l-au votat fac parte din categoria cetățenilor activi și care se mobilizează rapid în stradă.
  Care ar fi castigul ? Un 10 august augmentat !!! SI la alegri .. fie ele si la termen …. SI daca amicii sadicului vor sparge ceva capete (pe medicu Baclabasa s-ua multumit decat s ail impinga!) ei si ? „A meritat! hai la vot sa le-o dam si noi in bot!” ca fac rivolutie anticomunista! desi l-ar rata cu gratie tocmai pe Feneşer !!!

  Consecinte? Se sparie gandul ! mai de mult, dupa prima suspendfare, unii .. dobi adica teleptuali sugerau ca PArlamentu trebuia dizoolvat ca sa scitre priun constitutia Austriei ..

  Si tineti minte ca PSD a perdut cominicarea pe mana proprie. Tot omu stieca PSD :numa nenorociri” a facut si ca boetu Loli Organ s-a zabatit ca 0,715 lei sa repare si ca repara. Si aia activi a lu Sadicu e actovi la dat cu punnu, lantu samd. Iar oamenii cumsecade- hai ma lasati ? Cum zic eu sunt „domnul presedinte” la un bloc . Toti sunt nemultumiti .. ca deh nu mai avem restante, am facut ceva reparatii si nu mai avem refulari (adica cacati) in subsol. Si cei care ar avea ceva de explicat .. sunt nestimgheriti! Si sucariti ca nu le dau caldura (Radet are niste „dificultati” )Asa e …

  Si oamenii in gnl e prosti. De bubuie! Cu cat au mai multa scoala cu ata mai prosti!! temeinic.
  Vazurati ieri prestato Organului ? Excelenta! A convins multime de insi ca el nevinovat, miel de scarificu sub cutitu reactiunii pesedeze!! Insa imi este frica ca Ludovic chiar credea ce declama!
  Sa va reamintesc : https://www.youtube.com/watch?v=ue5RuddawaU !

  EX-CE-LENT! Adica discurs electoral excelent! Ton , militantism , „continut” militant!
  Daca nu as avea un pic de memorie si eu l-as vota!!! Nu va mirati … ca de f[pat nu Cicero era marel orator al epocii ci .. Caesar! Cicero fermeca „estetii” insa Caesar misca poporul! Si a mai fpts un discurs celebru – a lui Antonius! Cand avorbit Antonius la rugul lui Caesar s-au indignat si pietrele! Si sa va spui care a fots cel mai mare orator al secolului XX ? Nu, nu la scoala si universitati nu vi se spune!!!

  Si nu aveti pretentii de la lume . Oamenii nu prea gandesc, mai ales teleptualii. Ei cred ca Florin-Vasile Cîțu zice asa de capu lui … ionsa sunt gata sa creaza ca programul PNL este ce zice Bogdan Rares : Veți vedea că tot ce e mai jos reprezintă urgențe, măsuri reparatorii, deci vă rog, nu cedați minciunilor! PNL a încercat să mai rezolve ceva, căci Doamne, multă nenorocire a semănat PSD!” : https://evz.ro/rares-bogdan-nu-cedati-minciunilor-doamne-multa-nenorocire-a-semanat-psd.html

  Aveti ceva de zis? Cumva Emetiral ? Da si in acest caz va sugerez o retetam mai buna : 30-40 ml gin + 10-20 ml zeama de lamaie! Ia greata „cu mana” (minis daca greata nu e cauzata de supraconsumu de gin)

  Si contitutia.. Ca care Constitutie? Pai e proasta ca este facuta de PSD, de unu Nastase care se cam haraia cu unu Iliescu ! Zice careva ca de fapt „opozitia democratica” era cica ingrozita ca Ilescu va dizolva parlamentu? Numa ei da cine e moa?

  Ani de zile tot soiul de teleptuali au justificat incalcari ale constitutiei. Cu mici exceptii – de ex je ,a dica nimeni in drum – au incercat sa explice.. Da ma rog. Chiar aici amincercat sa eplic ce si cum .. si eram singurul …
  Iar repet : Hiba de baza a Constitutiei iorgoviste este caracteru infect al uneo parti a societatii noastre !(https://adriannastase.ro/2016/12/22/desemnarea-candidatului-de-premier/)

  Asta e.
  Marea moritate a alegatorilor nu ar intege nimic . Decat ca PSD e rai si trebuie sa li se dea la bot si…

  Cand porcu a ajuns sub rotile unui camion nu mai are rost sa inchizi portita cotetului…

  Apreciat de 1 persoană

 18. NE ZBATEM IN IDIOTENIE CRONICA!!!DUMNEZEULE,cata prostie ne ai dat…..imi vine sa plang..de RUSINE SI UMILINTA…AM PESTE 60 de ani si viata mi s a balacit in balega rosie cu secere si ciocan…

  Apreciază

 19. România se sufocă
  FEBRUARY 6, 2020 / INCOMODTM
  Ce se întâmplă în politica de la Bucureşti de câţiva ani depăşeşte orice imaginaţie. În cel mai rău şi stupid sens. Există câteva găşti care se răfuiesc între ele, dar în acelaşi timp sunt legate prin fire nevăzute ce conduc la resurse. La bani publici. Partidele politice se comportă aproximativ la fel, sunt preocupate de putere, însă nu pentru a munci în favoarea românilor, ci pentru a-şi exercita influenţa în cât mai multe domenii. De fapt, partidele sunt în slujba unor lideri din Bucureşti care au extensii umane în teritoriu.

  Apreciază

 20. Descompunerea clasei politice
  JANUARY 7, 2020 / INCOMODTM

  Probabil că nimic nu se va schimba în mediul politic românesc. Cel puţin în următorii 100 de ani. Ce vedem zilele acestea în spaţiul public reprezintă un proces accelerat de descompunere a tuturor partidelor politice. Cauza principală este centralismul feroce care domină ţara de 30 de ani. La Bucureşti se fac şi se desfac toate. Forurile statutare locale ale partidelor – indiferent că vorbim despre PNL, PSD sau de alţi sateliţi conjuncturali ai celor două partide – sunt de fapt o proiecţie a dorinţei şefilor de clan din capitală. Da, pot fi numiţi şefi de clan, pentru că organizarea funcţionează în acest fel. Cu precizarea că lipseşte onoarea şi demnitatea care au caracterizat în istorie clanurile, aşa cum existau ele în Scoţia de exemplu. La noi, avem clanuri fanariote, care îşi exercită influenţa asupra întregii ţări.

  Traseismul politic la care asistăm acum este nu doar respingător, dar el afectează în continuare dezvoltarea ţării. Cum e posibil ca unii care au trecut pe la mai multe partide politice să continue să peroreze în studiourile televiziunilor şi să fie în continuare promovaţi? Pe un Daniel Constantin sau Câmpeanu şi pe alţii de teapa lor o să îi vedem şi mai departe în viitorul Parlament, via PNL. După un slalom uriaş. Probabil că nici ei nu mai ştiu în ce partid se află. Acest gen de personaje se multiplică, se recompun funcţie de interesele altor grupări de putere din ţară, dar şi din afară. Se întâmplă asta tot din cauza centralismului excesiv, pentru că astfel de politruci vor fi impuşi pe listă în anumite judeţe. Fără ca filialele de acolo să aibă un cuvânt de spus. Practica asta a avizării la centru a listelor de candidaţi pentru toate alegerile reprezintă un cancer administrativ şi o formă de perpetuare a unui mod bolnăvicios de a face politică. De ce oare în judeţele din ţară nu mai apar lideri politici puternici, în niciun partid? Pentru că Bucureştiul nu doreşte asta!

  În trecut, au mai existat forme de promovare a organizaţiilor judeţene, unul dintre exemple fiind chiar PSD, în epoca Iliescu. Atunci exista o oarecare autonomie a partidelor politice în teritoriu, iar în filiale uşa era deschisă pentru profesionişti. Sigur că valul aducea şi diverşi profitori, nu puţini, însă pe lângă aceştia puteau să acceadă şi oameni pregătiţi. De aici şi resursa umană de care a beneficiat acest partid ani de zile. Acum însă lucrurile stau exact pe dos. Perioada Dragnea a adus în funcţii politice oameni din ce în ce mai slabi. Au fost promovaţi indivizi incapabili să susţină o conferinţă de presă cap coadă. Tot centralismul a fost factorul favorizant. Bucureştiul nu are nevoie de oameni de forţă, pregătiţi, capabili să conducă. Bucureştiul preferă slugile, iar asta e valabil azi pentru toate formaţiunile politice. În timp ce Europa postbelică s-a dezvoltat pe sistemul autonomiei politice locale, regionale, la noi şurubul absurd al centralizării se tot strânge. Şi toţi asistăm fără nicio reacţie, deşi ţara se descompune în paralel cu partidele politice.

  Apreciază

 21. Din arhiva
  ZeV spuneai in APRILIE 20, 2015 LA 6:34 PM
  Dupa cum vedeti, ati facut o Constitutie perfecta pentru statul totalitar si papusarii lui de aiurea si pe care nimeni nu va lasa sa o schimbati in sens democratic.
  Parca vad ca veti da din colt in colt si veti apela (inutil, bineinteles) tot la ,,expertiza” celui sarac si cinstit. Vai de capul vostru.
  Asumati-va responsabilitatea si inchideti, voi (adica toti cei ca tine) , pliscurile insolente si agramate. Voi ati creat, direct sau indirect, institutiile de forta, dar si magi ai coruptiei si influentei oculte in frunte cu Hrebenciuc , Mitrea, Sechelariu, Voicu si multi, multi altii care ne-au facut ,,imaginea” pe care o stie o lume intreaga.
  Vremea voastra a apus, ati facut destul rau Romaniei. Nu le inchideti, vi le va inchide, oricum, DNA, cu voie, sau (mai probabil) fara voie. Cineva doar mai trebuie sa stinga lumina in aceasta tara.

  https://adriannastase.ro/2015/04/20/un-nou-curs-exceptional-la-fundatia-titulescu/

  Deci de ce sa IL suspendam ?! (sus pendere)

  Apreciat de 1 persoană

 22. Lumea bună aşa cere :
  „Este si va fi inalta tradare. Ca si atunci cand a refuzat numirea ministrilor interimari in Guvernul Dancila, demiterea tortionarului comunist dovedit devenit Procurorul Generala al Romaniei sau cand a declarat public ca Romania si Guvernul Dancila nu sunt pregatiti sa preia Presedintia rotativa a UE. Sunt si vor fi intrunite conditiile pentru activarea art.96 din Constitutia Romania de a fi inculpat pentru inalta tradare daca refuza desemnarea unui candidat pentru functia de Prim Ministru propus de o majoritate politica dovedita in Parlament. Altfel poate sa-si aroge puteri dictatoriale si discretionare de a dizolva Parlamentul Romaniei prin desemnari succesive batjocoritoare respinse de Parlament ceea ce contravine fundamental Constitutiei Romaniei si Deciziei Curtii Constitutionale nr.80/2014. Ce zici popor roman, cat mai stai in letargia asta ucigatoare si primejdioasa ?!”
  Dar se pare că cu asemenea PSD debusolat complet nu se poate ! Sperăm să să apară o formaţiune, chiar dacă nu politică, măcar naţională care să salveze Ţara asta .
  Se zice că Lumea-i condusă de bani şi asta se vede cel mai bine la noi : premier Or-ban, preşedinte Ghiol-ban şi în posturi de conducere plin de ghiol-bani ! În rest, doar români săraci, adică fără bani ! !

  Apreciat de 1 persoană

 23. Dar cine să-l suspende? Trebuia suspendat atunci când nu l-a demis pe Procurorul General la cererea Ministrului Justiției, când se făcea că nu înțelege ce înseamnă ,, deîndată” , când a refuzat să numească miniștrii, ‘când a ținut câteva ministere blocate. Și cu toate acestea, poporul înțelept l-a reales, dându-i prilejul să ne mai rânjească în nas. Românii au Președintele și Premierul pe care-i merită. Dacă le păsau de această țară, ieșeau la vot. Nici acum nu le pasă.
  Eu cred că va fi suspendat, atunci vor dori serviciile. În ritmul în care merge Președintele, la fel ca și Ceaușescu se va crede ,,buricul pământului’, este posibil să supere și partenerii străini nu numai serviciile. Abia atunci va fi suspendat și eliminat definitiv din viața politică. Speranța noastră este că nu are inteligența lui Băsescu, ci doar răutatea lui, iar marea nenorocire a acestui popor este că nu este patriot ca Ceaușescu dar este, ca acesta, un mare iubitor al cultului personalității!

  Apreciat de 2 persoane

 24. Ei, ei iata o STIRE !

  Curs de schimb, cf BNR :
  moneda 5 febuarue 6 Februairie diferenta

  euro : 4,7768 4,7651 – 0,0117

  USD $ 4,3347 4,3311 – 0,0036

  Lira Sterlina 5,6597 5,6146 – 0,0451

  Franc elvetian 4,4566 4,4469 – 0,0097

  dolar canadian 3,2654 3,2608 – 0,0046

  Dirhamul Emiratelor Arabe 1,1801 1,1791 – 0,0110

  DST 5,9611 5,9496 – 0,0115
  (https://www.bnr.ro/Cursul-de-schimb-524.aspx)

  Adica , ca urmare sau din intamplare imediat ce cazu gbernu Organ si al sau Vasilica de la Finante leul a crescut! CRESCUT!!!!

  Insa stiti ce se intampa cand cazu Dancila („secretara de scoala” , „analfabeta”, aia din Teleorman ce virbeste dancileza si este coafatra stil babuin [aput Caragioz Rau Popescu]) ?! Leul a scazut!! (https://www.realitatea.net/stiri/actual/cat-de-mult-a-crescut-euro-in-raport-cu-leul-dupa-demiterea-guvernului_5dcc9284406af85273d82a1b)

  Adica altfle decat macane die mechanische Ente si behaie Vasilica!!!

  Adica se pare ca Dancila (Teleroman!) avea mai multa ttrecere la investitori!!
  Nu, nu eu zic asat! Cursul de schimb adica piata adica ..

  Apreciat de 1 persoană

 25. Comedia dell’arte !
  Comisia lui von der Leyden Timmermans pune probleme si in fata inocentei centuri bacaoane .
  Broaste , plopul alb , costurile nu sunt la fel ca pe Sibiu – Pitesti ?! ( e normal , Fritz tampit , una e in munte alta in zona peri-urbana de campie ! ) , progresul in lucrari nu e clar marcat …
  Incredibil .
  Isi bat joc de noi cum vor ei ?

  Apreciat de 1 persoană

 26. Sasul nu poate suferi românii pe care -i dispreţuieşte vădit, fără a-şi mai ascunde resentimentele . Singurii care i-au rămas la suflet sunt cozile de topor care-i fac jocurile mârşave şi distrugătoare pentru neam şi Ţară !
  Va fi primul preşdinte al României judecat pentru înaltă trădare, dar pe bune, nu ca Ceauşescu, care pe lângă ăsta pare un mic copil în ale spionajului şi diversiunii. Încă de când şi-a pus geaca roşie pentru a combate ciuma roşie pentru a ne aduce pe cap ciuma bubonică galben-albastră trebuia scos în şuturi de la Cotroceni şi trimis la case, că are destule !

  Apreciat de 1 persoană

 27. E infiorator , Comisia cea noua ne respinge toate cererile de finantare .
  Un adevarat cosmar .
  Vor respinge tot ce imbecilii de la Transporturi – Fondurile Europene nu au binevoit sa trimita cat timp era Comisia lui Juncker si Tusk si Corina Cretu si trimit acum – drumul expres Craiova Pitesti , centura Bacau , autostrada de centura Nord , autostrada Sibiu – Pitesti .
  Nu avem nici o posibilitate de a le raspunde ?

  Apreciat de 2 persoane

 28. Președintele unei părți a românilor din România, mai precis a ”românașilor lui”, care-i iubesc toate dorințele, indiferent cum ar fi ele, este de mult în afara Constituției României. Vorbește cu un dispreț nedisimulat când pronunță cuvântul ”români”.
  Mi-e greu să înțeleg de ce oamenii politici din afara PNL-ului nu au inițiat de mult procedura de demitere a președintelui?!

  Apreciază

 29. Scrisoare replică la scrisoarea mamei ministrului sănătății, Victor Costache

  Posted byRomânia pierdută February 5, 2020

  Școala înseamnă mai mult decît cunoștințe și abilități. Înțelegi ce este bine și ce este rău nu numai în plan teoretic, dar și în planul realității de fiecare zi. Înveți să te raportezi corect la lumea din jur și înțelegi că asta înseamnă, în principal, să nu faci rău oamenilor de lîngă tine, mai ales celor necăjiți. Înveți ce este compasiunea și cum poți tu, omuleț, să faci diferența în colțul tău de lume.

  Profesorii tăi nu vin să predea doar niște cunoștințe, în baza unor norme didactice. Profesorii devin modele. Pentru că, pe lîngă ceea ce predau, îi învață pe „ucenicii vrăjitori” din clasă multe alte lucruri. Am avut asemenea profesori. Puțini, e drept. Profesorul de filosofie m-a învățat că nu e nimic greșit dacă ești diferit și rămîi tu însuți, chiar în vremurile de răstriște în care uniformizarea era politică de stat.

  Profesoara de română m-a învățat că poți să-l admiri pe cel de la catedră chiar dacă ai început anul școlar cu un 3 nemeritat. Acea doamnă profesoară m-a învățat ce înseamnă frumosul, competiția, m-a făcut să-mi doresc și mai mult să studiez literatura.

  Doamna profesoară de științe politice de la universitate, dincolo de cunoștințe, abordare, modul de a prezenta și argumenta, m-a învățat ce înseamnă curajul, mai mult decît oricine altcineva. Curajul de a-ți găsi un drum de cercetare și de a merge pe el indiferent de ce cred cei din jur. Curajul de a nu depinde de ceilalți atunci cînd vrei să faci ceva. De a găsi portița, poteca, drumul, chiar și de unul singur. Curajul de a-ți face auzit glasul atunci cînd crezi că ai ceva de spus. Chiar dacă e diferit de ceea ce spun cei din jur.

  Iar de la profesorul care mi-a fost coordonator la masterat am învățat că trebuie să devii, cu fiecare zi mai bun și că mereu ai de învățat.

  Și da, doamna profesoară de franceză de la universitate m-a învățat ce înseamnă corectitudinea profesională, empatia, grija, atenția. Doamna profesoară de franceză mi-a demonstrat că munca nu e un motiv de rușine. A fost cea care mi-a demonstrat că între îngrijitul grădinii, făcutul unei prăjituri, vopsitul garajului, corectarea lucrărilor studenților și scrisul unei cărți nu e mare deosebire, atîta vreme cît le faci pe toate responsabil și cu drag. Fiindcă e casa ta, prăjitura pe care o vei mînca tu, studenții care sînt în grija ta, cartea care îți va purta numele și așa mai departe.

  Toți acești profesori mi-au fost și îmi sînt foarte dragi. Le datorez mult. La baza gîndurilor mele, a felului în care privesc lumea, cum o înțeleg se află ei, profesorii mei.

  Cu toate acestea, în ultimii ani, profesorii mei, unii dintre acești profesori ai mei, au reușit performanța de a-mi demonstra că se lasă orbiți de patimă politică pînă acolo încît își anulează practic tot ceea ce le-au predat elevilor sau studenților vreme de atîția ani. Și asta DOARE! Pe mine mă doare. Pe mine, omulețul neînregimentat politic. Pe mine, fosta elevă sau studentă sau doctorandă care sorbeam ideile profesorilor mei și îi admiram teribil. Pe mine, cea care m-am format în lumina dată de acești oameni, pe mine da, mă doare teribil. Nu pentru că vedem astăzi diferit politica. Atîta vreme cît nu port nici o culoare ideologică și nu am interese de partid, ci doar niște amărîte de principii liberale, nu asta mă interesează. Dar nu cred că profesorii mei, acei profesori ai mei, nu înțeleg cu adevărat ce se întîmplă în jur. Nu cred că au uitat ce înseamnă Binele și Răul și cum se face în plan social diferența dintre unul și altul. Nu cred că nu știu ei, profesorii mei, că răul nu este numai un concept teoretic, filosofic, ci este ceva ce în viața reală se măsoară în destine umane și uneori și vieți umane.

  Pe profesorii mei de ieri îi pot acuza de orice, dar nu că nu înțeleg. Că unii NU VOR să vadă corect lucrurile pentru că sînt orbiți de interese politice sau de interese personale da, îi pot acuza. Nici asta n-ar fi musai o problemă. Șocul meu vine din faptul că unii dintre profesorii pe care i-am admirat o viață îmi demonstrează acum, cînd ei nu mai sînt la prima tinerețe, că și-au pierdut, undeva pe drum, nu numai înțelegerea unor concepte precum binele și răul, dar și empatia față de cei mai puțin favorizați de soartă. Par că nu mai sînt în stare să gîndească decît în termeni ideologici, nu în termeni umani. Uită, prea adesea, că dincolo de confruntarea politică există destine umane, oameni care chiar sînt grav afectați de deciziile pe care le iau unii și alții.

  Doamna profesoară de franceză de la universitatea ieșeană este mama actualului ministru al sănătății. Scrisoarea publică pe care i-a adresat-o fiului ei este foarte frumoasă și este cu adevărat scrisoarea unei mame către fiul ei. Dar nu este, nici pe departe, scrisoarea profesoarei mele de franceză de la Universitatea ”Al.I. Cuza”, cea care m-a învățat să fiu corectă și să-mi pese. Să nu fac rău voit celor din jur. Să gîndesc dinainte care sînt consecințele acțiunilor mele. Nu este cea care m-a învățat, prin propriul ei exemplu, că important în viață este să mergi pe drumul tău, să fii corect și bun, indiferent de oamenii și tentațiile din jur.

  De la profesoara mea de franceză de la universitate m-aș fi așteptat ca în loc să-i adreseze fiului scrisori de susținere publice să-l sfătuiască să comunice mai bine cu presa, în așa fel încît să nu pară că minte. Să-i spună nu deschidă gura cînd ajunge liftul la etaj, după ce pînă atunci a refuzat să scoată un sunet, deși era asaltat de întrebările jurnaliștilor. Să-l sfătuiască să nu nu spună povești frumoase despre pacienți operați în weekend și despre sacrificiul medical și personal pe care îl face fiind ministru al sănătății. Doamna mama știe fără îndoială că băiatul ei prețios (și da, foarte bine pregătit!) a intrat nu în politică, așa, generic, ci în cercul politic select de la Sibiu (foarte asemănător cu cercul politic de acum cîțiva ani de la Cluj). Fiul nu este un simplu liberal, care a intrat în partid fiindcă îl dădeau afară din casă principiile liberale, fiul a fost uns ministru! Doamna mama are capacitatea intelectuală să înțeleagă că România nu este Franța, iar teoria „banul urmează pacientul” pe meleaguri mioritice va însemna că mulți oameni nu se vor putea trata pentru că nu vor avea bani să acopere diferența rămasă după ce casa de asigurări își va achita partea. Adică, practic, acei oameni nu se vor trata! Vor suferi. Iar unii dintre ei, mai nepricepuți în a găsi soluții, chiar vor muri. Ca să nu mai spun că România va avea un sistem medical de stat și mai prost finanțat ca ăsta de acum. Medicina nu este o negustorie, nu este o afacere privată. Sau nu este numai o afacere privată. Există dreptul la viață și la sănătate stipulat în constituție. Are dreptul să fie consultat de un medic și să primească tratament de urgență chiar și ultimul om din țara asta. Asta dacă vrem să ne numim oameni și să respectăm legile pe care tot noi le-am creat. Doamna profesoară are capacitatea intelectuală și morală să înțeleagă că ministrul sănătății își asumă ordonanța de urgență de noapte (ca hoții), chiar dacă înțeleg că a semnat-o altcineva. Doamna profesoară, mama domnului ministru înțelege, în mod clar, că nu fiul este cel neîndreptățit în ecuația ordonanței de urgență, ci oamenii, cetățenii României, potențialii pacienți care vor suporta efectele ”reformei” pe picior făcute de fiul ei. O reformă făcută ca hoții, fără dezbatere, pe ascuns, fără ca măcar doctorii să aibă timp să se pronunțe și mai ales fără ca oamenilor să li se explice efectele asupra vieților lor.

  Am învățat de la profesorii mei să-i respect pe cei din jur. Tot profesorii mei m-au mai învățat să nu fac diferențe între oameni, fie că este vorba de stare socială, culoare, sex, avere, apartenență politică sau religioasă. Și nu înțeleg, în ruptul capului, de ce profesorii mei își calcă în picioare propriile învățături. Și asta da, DOARE, mai mult decît o pot spune în cuvinte!

  Mihaela

  Apreciat de 2 persoane

 30. Din pacate, probabil ca putini dintre actualii nostri politicieni inteleg ca un politician responsabil este cel care actioneaza in interesul comunitatii pe care o reprezinta si nu un speculator de situatii si nici un birocrat obtuz cu interese inguste si evident pur private.

  In actualul context, majoritatea parlamentara formata dupa alegerile din 2016 nu mai exista. Mai mult decat atat, acea majoritate este dovedit (indirect, dar prin alegeri generale) respinsa de marea majoritate a comunitatii. Astfel, de ceva luni nu mai exista o majoritate absoluta si stabila.

  Un politician responsabil se intorcea la un nou vot pentru Parlament. In schimb, politicienii nostri spun ca fac politica. De fapt, isi comercializeaza intr-un fel sau altul votul. Pentru acel interes ingust si privat.

  Toti acesti politicieni ar „trebui” suspendati pentru totdeauna si nu acei politicieni care gandesc si actioneaza in interesul comunitatii.

  Iar interesul comunitatii este sa fie reprezentat corespunzator si acum, si im viitor, nu numai acum x ani!

  Iar cand un Presedinte sau chiar orice alt politician aflat vremelinic intro functie oficiala, actioneaza asa cum este normal, in interesul comunitatii, nu poate fi suspendat. Forma nu trebuie sa bata niciodata fondul!

  Apreciază

 31. Presedintele vrea „intoarcerea la popor” si stie de ce. Prin „intoarcerea la popor”, papusarii care-l manuiesc vor face o intoarcere din condei a alegerilor, iar dorinta acestuia de spulbera de pe esichierul politic cel mai mare partid de opozitie s-ar realiza. Nu domnia sa spunea deunazi ca „baronii rosii” vor din nou puterea ? Asmute cetatenii unii impotriva altora, emana ura si dezbinare. As intreba, cu cine e mai bine cu „baronii rosii” sau cu baronii galben-portocalii ? Acestia din urma ori de cate ori au fost la butoanele tarii au ingenuncheat Romania, la picioarele „partenerilor si aliatilor strategici”.

  Apreciat de 1 persoană

 32. Potrivit legii si ratiunii, e posibila si necesara suspendarea. Numai ca votul recent ne-a aratat limpede ca in acest moment ele n-au nicio putere. Procentele nerodului mi-au taiat orice urma de speranta.
  . Va invit sa cititi Hora de baieti a lui T. Arghezi, ca sa vedeti cam cum stam.

  Apreciază

 33. Parlamentul , alegerile anticipate si Consiliul Concurentei ! Trebuie sa moara USR ? Probabil ! 89″

  Trimis de pe iPhone‑ul meu

  > Pe 5 feb. 2020, la 19:30, ADRIAN NĂSTASE a scris: > > >

  Apreciază

 34. Satomic, bascist notoriu si cica prof de Constitutie, are o compunere literara pe Contributors .. care imi produce unele nelamuriri :

  ??!??
  Ce e aia „urgenţa regândirii manierelor prin care deblocarea politică poate avea loc” , „refondarea statului şi regenerarea guvernării locale” .
  Cumva „românii trebuie să aleaga între marasm şi direcţia politică a demnităţii umane,libertăţii şi transparenţei (care transparenta?!) prrin nerespectarea .. Constitutiei?

  Dar nu ar fi mai bine ca in locul unor astfoe de „compuneri” bazate pe dicteu automat si vers alb sa mai si gandim cand cerem ceva ?

  Ca „aici” s-a ajuns pentru ca :unii” , adica „aia care gandesc” , care cica is creativi samd etc NU AU FOST IN STARE SA GANDEASCA ca, pana la urma, „Ilici” va iesi la pensie! Asa ca au cerut si au obtinut o Constitutie ca sa puna „frana” lui „Ilici”.
  Adica ca presedintele, aka „Ilici”, sa aiba un minim de functii „pe bune” si in gnl sa fie ad solemnitatem …. sa fie „neutralizat” al Cotroceni, sa nu „se bage” nici macar in partidul din care provine SI MAI ALES sa nu poata fi prea activ in stabilirea unor alegeri anticipate ca dh era spaima mare ca „Iliescu va putea dizolva parlamentul!” . (Reamintesc ca Constantinescu a „demis” pe Radu Vasile!) .
  Azi „Ilici” e in retragere , mai scrie din cand in cand cateva randuri iar Cosntitutia , asa cum fost-a ea iorgovita si la cererea „democratilor” se dovedeste prea „stramta” ptr succeorii de la Cotroceni!

  Si acum ce facem? „Largim” Constotutia in sensul sporirii puterilor prezidentiale – sa isi puna „guvernul Lui” , sa dizolve Parlamentul, sa demita de capu sau pe orice ministru incepand cu premierul si mai ce?
  Bun asa!

  Insa .. insa in politica , ca si in amor, sa nu zici niciodata niciodata! (e din Love Story… de acu ?! 50!!! de ani!) si daca data viitoare sau peste inca 2 mandate se urca la Cotroceni Firea sau .. Olguta?! Si se p[oa oricand si mai rau .. adica sa vedem un adevarat lider de dreapta adevarata (aia cu sange, stramosi si drapel!) ?! Nu imi ziceti de vadim.. avea o prea marre aplecare histrionica ….
  Ce veti face atunci ? Veti vrea o noua refondare ? Si cat va va tine nevoia de refondare ?!!

  Stiu, stiu ca numai boii sunt consecventi (G. Calinescu) insa nu putem avea o Constitutie dupa prinmcipiul „cine iese: al meu sau al tau?”

  Apreciat de 4 persoane

 35. MOȚIUNE DE CENZURĂ CU FIGURI, PENTRU ÎNCEPĂTORI ȘI CONSACRAȚI

  Și totuși, cum am ajuns noi aici? Cum am ajuns să avem un premier ca Ludovic cel Bun-Întâiul? (și ce premoniție a avut băiatul ăsta când ne-a avertizat că e abia începutul… deoarece mi-e teamă că vom avea și un Ludovic cel Bun al Doilea, al Treilea și al Enșpelea, prin bunăvoința lui Klaus, care cred că citește Constituția la toaletă și o interpretează influențat de calitatea digestiei!) Cum ne-am trezit noi cu acest premier, bădăran fără frontiere, dar ARTIST!!! cu spoială de menestrel, zic, din moment ce ieșea, în 2014, pe scenă la Suceava, fredonând insuportabil „…cântă cucul bată-l vina/ de răsună Bucovina…” sau putea fi văzut adesea zdrăngănind la chitară cum numai Nicolae Robu -primar liberal la Timișoara- mai știe să o facă? Pare că la PENELEU e un fel de „Școala populară de artă paralelă” recuperând toate loazele care n-au reușit să o finalizeze pe cea oficială! Băieții ăștia înțeleg oare ce anume înseamnă INADECVAREA când ești într-o funcție publică?

  Coborârea în grotesc a vieții politice românești arată ca faza finală a unui cancer cu metastaze multiple, când organismul, asediat și invadat, nu mai e capabil să se apere, ci asistă, paralizat, la propria-i distrugere. Sau, poate, România e fluturașul prins în plasa-de-păianjen peste care arahnida monstruoasă aruncă, în jeturi, sucuri gastrice în timp ce insecta captivă, fără să se mai poată opune, vede cum se transformă într-o marmeladă numai bună de digerat și apoi cum prădătorul o papă de vie, după ce a fezandat-o după poftă.

  Poporul român, în marea sa intransigență, a ușuit-o pe Vio și a trimis-o la cratiță, că e analfabetă și stupidă, și a primit, în schimb, ceea ce-a meritat -un Ludovic cel Bun care gândește și vorbește cam așa, cu puțin timp înainte a de a fi măturat de o Moțiune de cenzură adoptată cu cel mai mare număr de voturi din istoria romanțată a moțiunilor și cu cele mai subțiri (sumare) negocieri între partide:

  „Voi, având o majoritate parlamentară, ne atacați pe noi că am emis ordonanțe de urgență? Voi ați emis Ordonanța de Urgență 13 noaptea ca hoții ca să scăpați de pedeapsă pușcăriabilii care vă conduceau!”( aplauze, chiuituri, huiduieli)

  „Nu voi răspunde la nicio bădărănie şi nicio minciună nenorocită rostită de aici. Am să repet mesajul: ştiu că aveţi probleme cu cititul. Fiţi atenţi, măcar ascultaţi dacă aveţi probleme cu cititul.”
  (fluierături, aplauze)

  „În campania electorală din 2016 erați travestiți în albine și promiteați miere, când ați ajuns la putere v-ați dat aramă pe față că nu sunteți altceva decât niște viespi, care n-aveți decât ac și venin pentru români! Nu miere, așa cum le-ați promis!” (aplauze, rumoare, huiduieli…)

  „Vreț-nu-vreți sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea și nu veți scăpa de stigmatul ăsta în toată cariera dumneavoastră! Candidatura dumneavoastră a fost semnată de vechiul stăpân și trei ani de zile l-ați slugărit cu râvnă, ați votat toate aberațiile, toate proiectele împotriva interesului României, ați susținut toate acțiunile antiromânești, care ne-au adus pe marginea prăpastiei!” (vociferări, fluierături, aplauze sporadice)

  „Îmi dau seama că nu mai există limită a neruşinării la PSD!”( hlizeală în sală, fluierături, vociferări)

  „Aţi pus pe spinarea copiilor şi nepoţilor noştri credite pe care trebuie să le ramburseze ca să păpaţi banii prin sifonări şi subvenţii!” (ooooo! aici toată lumea și-a ținut răsuflarea și s-a gândit: bine că e Cîțu la Finanțe, că numai dânsul știe să ia de pe spinarea copiilor și nepoților povara naibii)

  „Vă miroase urât un ministru din mediul privat? Îl atacaţi în absenţă, eu am fost învăţat acasă să nu atac în absenţă!” (parlamentarii adulmecă… dar cum ministrul Costache lipsește, nimeni nu poate spune cu certitudine cum anume miroase dânsul… )

  „Puteți să faceți ce vreți, nu mă las judecat de voi!”( aplauze furtunoase, huiduieli)

  Și tot așa…

  Ce-i asta, cetățeni? Un discurs demagogic grosolan, primitiv, infect, cu referire minimă la tema Moțiunii, un delir verbal cu incontinență, o șușanea jenantă, o rușine… Asta ai vrut, popor român? Ești mândru de acest saltimbanc, fost șomer, fost întreținut de partid, fost candidat la orice, fost și actual cântăreț de curte, ușor decrepit înainte de vreme, obedient cu stăpânul și obraznic cu ceilalți, care calcă peste orice reguli, la adăpostul celor 66,09 % procente ale împăratului gol-goluț pe care, de ani buni, îl țesală cu limba și despre a cărui prestație un alt saltimbanc de partid sulemenit și cu batistuțe îndesate în locul unde ar fi trebuit să aibă inima, a declarat de curând :

  „Nu știm ce va face exact Președintele, însă Domnia Sa are toate cărțile în mână. Și va juca la maxim. Știm cu toții că nu va depăși cadrul constituțional. Nu a făcut-o niciodată și nu o va face nici acum.( ooooo!!! așa ceva…, n.n.) Nu va ieși din haina constituțională.(!!!!, n.n.) Noi, liberalii, NU AVEM CE SĂ REPROȘĂM premierului nostru și miniștrilor trimiși în Cabinet de către PNL, deci dacă nu avem ce să le reproșăm, de ce să nu îi păstrăm? ( chiar așa! înțeleaptă decizie! n.n.) Vom merge la Cotroceni tot cu Ludovic Orban.” ( Rareș Bogdan, pe pagina personală de Facebook, 5 februarie 2020).

  Aș spune că cetățeanul român care a votat în proporție de 66,09% NIMICUL ÎMPACHETAT ȘI CU CRAVATĂ BLEU merită acest mișto grosolan, lăbărțat și pus la vedere, arătând exact ca 25 de OUG-uri, plus 13 HG-uri și un Memorandum, în loc de bomboană cleioasă, pe o colivă multilateral dezvoltată, pentru care s-au opintit miniștrii guvernului Orban într-o singură ședință de guvern, până pe la miezul nopții. Merită din plin acest scuipat-cu-batistuță pe obraz.

  Căci eu nu mai am timp de compasiune pentru proștii entuziaști și vocali clamând de 30 de ani „schimbarea”, dar care, dacă ești curios și îi întrebi, nu sunt în stare să răspundă cum ar trebui să arate aceasta dincolo de consacratul și penibilul „…să fie bine, ca să nu fie rău!”

  Apreciat de 1 persoană

 36. Este ,dar cu un conducator puternic , hotatat si cu dragoste de tara .V NegoitaPe 5 feb. 2020 19:29, ADRIAN NĂSTASE <comment-reply@wordpress.com> a scris:

  Adrian Năstase posted: "In seara asta, Klaus Werner Iohannis a anuntat că, după căderea guvernului Iohannis I, va anunta mâine un nou guvern – guvernul Iohannis II. După un simulacru de consultări cu partidele politice. Va dori să facă aceeasi smecherie pe care a făcut-o, in mai"

  Apreciază

 37. 1. Un tip de ciupercă neagră care mănâncă radiații a fost descoperit în reactorul nuclear de la Cernobâl.

  Cercetătorii au realizat în cele din urmă că nu numai că ciupercile erau impermeabile radiațiilor mortale, ci păreau să fie atrase de aceasta.

  Un deceniu mai târziu, cercetătorii au testat o parte din ciuperci și au stabilit că are o cantitate mare de melanină pigmentară – care se găsește, printre altele, și în pielea oamenilor.

  Ciupercile au absorbit radiațiile și le-au transformat într-un tip de energie chimică pentru creștere.

  https://www.foxnews.com/science/chernobyl-fungi-eats-radiation

  2. O alternativă mai ecologică și durabilă la lemnul de foc și la cărbuni, care previne poluarea, îmbunătățește canalizarea și creează locuri de muncă….

  https://europeansting.com/2020/02/06/this-kenyan-company-makes-fuel-from-human-poo/

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.