Iohannis – un personaj ipocrit si penibil

In timpul campaniei prezidentiale din 2014, scriam că Iohannis este mai balcanic decât oricare dintre noi. Ideea că un nou Carol I va ajuta la constructia unei Românii moderne, după cele două mandate ale lui Băsescu, s-a dovedit inselătoare. Lipsa unui contra-candidat de anvergură, din partea stângii, a făcut ca el să obtină, anul acesta, un al doilea mandat.

Am crezut că el a inteles că are o a doua sansă de a fi, cu adevărat, presedintele tuturor românilor, dar el a ales să fie doar presedintele liberalilor (bănuiesc, asa cum ii cunosc, că doar al unora dintre ei) si al unor talibani care i se adresează cu formula „domnule fanfaron”.

Cum poate fi calificat gestul său de a mă invita la Cotroceni, la receptia organizată cu ocazia Zilei nationale, pentru ca, după două zile, la intrebarea „naivă” a unei ziariste, să anunte că-mi va retrage o decoratie, acordată in urmă cu 17 ani, pentru anumite fapte si intr-un anumit context? Si in ziua in care l-a decorat pe ambasadorul Klemm, la plecarea din tară, probabil pentru felul in care s-a comportat acesta in calitate de guvernator pentru România. Incercând, pe de altă parte, să mă umilească, punându-mă pe acelasi plan cu Laszlo Tokes, căruia, de asemenea, i-a retras decoratia.

Poate că pentru câteva zile, Iohannis va fi un „erou” al Societătii Timisoara si al unor radicali #rezist. In  timp, insă, acest gest, lipsit de elegantă, va fi contestat de oamenii politici si de oamenii de bun simt. Si va deveni un precedent. Decoratia din urmă cu 17 ani a fost acordată pentru unele merite (care nu cred că pot fi contestate nici din perspectiva timpului). Condamnările nedrepte, dictate, ulterior, de către Băsescu, prin instrumentele sale din magistratură, nu au nicio legătură cu argumentele pentru decorare. A te preface că, după 7 ani sau 5 ani de la condamnări că poti să le dai relvantă, este o mârsăvie politică. Cu atât mai mult, cu cât Iohannis nu a avut o „revelatie divină”, descoperind textul de lege si hotărând să retragă decoratia TUTUROR celor condamnati. Decretul publicat arată o abordare selectivă si evident politică.

In plus,dacă o condamnare POATE fi baza pentru retragerea unei decoratii, această retragere se poate face si după 3, 5, 7 mandate prezidentiale? Si după 20 de ani?

Mă vor injura unii, dar mă intreb dacă comunistii i-au retras decoratiile lui Maniu, după condamnarea sa.

Incercarea de a rescrie trecutul a fost descrisă de Orwell si a fost practicată de regimurile totalitare. Nu pentru o lungă perioadă…

PS 1 Mi-am permis să ilustrez acest articol cu o lucrare a maestrului Stefan Câltia („Clovn cu coroană”), cu care, de altfel, m-am intretinut la receptia de la Cotroceni

PS 2 Sugestie pentru „fabricile de mesaje”: nu vă pierdeti vremea si banii, stiu să aleg răspunsurile de bun simt.

75 de gânduri despre “Iohannis – un personaj ipocrit si penibil

 1. O Justiție strâmbă nu poate decât să schimonosească societatea, ceea ce a și făcut.
  Sunt convinsă că nu vreți să fiți laureatul unei societăți schimonosite. În timpuri ca astea, e bine să trăiți în lumea dumneavoastră, cu rudele, prietenii și cunoștințele care vă știu de la A la Z, și cu care împărtășiți valorile.
  Noi să fim sănătoși!

  Apreciază

 2. Stimate Domnule Nastase,
  La varsta, experienta si inteligenta Dumneavoastra trebuia sa stiti ca nici o data o fapta buna nu ramane NEpedepsita.
  Asadar, ati avut protocoale de colaborare cu FDGR-ul, prin care l-ati facut mare pe iohanis, ati facut Sibiul capitala culturala, ati facut cadou FDGR-ului statutul de continuator al hitleristilor si i-ati improprietarit cu cele mai valoroase imobile din Sibiu. Va meritati soarta.
  In ceea ce priveste comparatia cu tokes, cred si eu ca cel putin in ceea ce priveste instalarea statuii celor 13 generali in Arad, va puteti tine de mana cu acesta. Va sta bine.

  Apreciază

  • Sandu, aveti probleme cu documentarea. Statutul de continuator pentru FDGR a fost stabilit in 2006-2007 de catre o instanta. Cautati detalii. In ceea ce priveste statuia, ea a fost integrata intr-un „Parc al reconcilierii” si in felul asta, dvs ati putut obtine votul Ungariei pentru a adera la UE (cu avantajele adiacente). Daca nu va mai place in UE, puteti impacheta statuia, asa cum a facut si regele Ferdinand.

   Apreciat de 1 persoană

   • Daca vrem sa ne facem bine, important este sa nu ne facem ca nu vedem.
    Stimate D-le Nastase, este foarte simplu sa plasati un nemultumit de pe aceste meleaguri care n-a inteles cum a stat treaba cu ,,negocierile” purtate pentru aderare (la orice). Poate intr-o zi explicati poporului cum s-au facut negocierile si mai ales de ce s-au facut in cercuri mult prea restranse, foarte multe aspecte injositoare rezultate din ,,negocieri” nefiind cunoscute, ele devenind publice abia dupa mult timp de la semnaturi. Ce sa faca poporul cand s-a trezit cu statuia la loc de cinste in Arad? Sa o demoleze? A fost nevoit sa indure si sa se supuna convins fiind de ,,liderii” vremii ca face bine. Poporul asta de atatea ori a intors obrazul incat a inceput sa-i placa. Si l-au invatat aceasta menevra liderii. Eu zic ca primeam votul vecinilor si fara sa fim injositi. Ei aveau mai multa nevoie ca noi sa intram in ,,uniune” decat aveam noi. Deaia era necesar sa avem minti luminate pentru a gasi alte cai in negocieri. Bineinteles ca acum sunt toate foarte evidente pentru oricine are un coeficient de inteligenta minim.
    In ceea ce priveste ce a stabilit o instanta cu privire la statutul de continuatori ai ,,asociatiei” fdgr, este cel putin surprinzator sa o ziceti pe aia ca asta a zis o instanta si asta e (avand o pregatire foarte mare juridica). Daca sistemul de justitie a fost putred bineinteles ca s-a datorat tot ,,liderilor” vremii. Inca din anii ’90 ar fi trebuit sa prevada ca un stat in formare (dupa trecerea la ,,capitalism”) are nevoie sa se aseze pe ceva solid ca sa supravietuiasca vremurilor. (educaţie, cultură, sănătate etc.). Asa este, o instanta a zis (poate ,,s-a umblat” la judecatori, se mai intampla si-n tarile mult mai avansate). Dar, daca ,,statul” functiona cat de cat ar fi existat parghii de stopare a manariei. ,,primarul” din acele vremuri n-a inteles sa continue procesul fiind multumit cu decizia ,,instantei”. Mai bine zis departamentul juridic al primariei nu si-a facut treaba pt. care-s platiti. Dar ce ne facem ca statul are si reprezentant in teritoriu tocmai pt. ca aceste tipuri de manarii sa le stopeze. prefectul si-a facut treaba? Dar ce ne facem ca subiectul a fost foarte tare mediatizat in acea perioada astfel incat si cei mai ignoranti ,,lideri” ai acelor vremuri ar fi putut sa se zbata nitel pentru ca lucrurile sa nu se intample asa?. Dar daca si ce ,,a stabilit instanta” a fost tot parte din ,,negocierile” tot mai evindent in defavoarea poporului? De data aceasta pentru primirea votului altui stat mult mai puternic decat vecinii. Este din ce in ce mai evident ca unul dintre ,,avantajele adiacente” ale acelor ,,negocieri” a fost pricopsirea plantarii ca ,,sef de stat” al minoritarului, cu reclama creata cum ca ar fi cel mai iubit dintre pamantenii de pe aceste meleaguri. Celelalte se deruleaza zi de zi conform ,,intelegerii” din ,,negocieri” pas cu pas …

    Apreciază

   • Andy, in legătură cu statutul de continuator al FDGR…, trebuie să recunosc că relatia mea cu procurorii si cu judecătorii, in 2006-2007, când s-a hotărât acest lucru, nu-mi permitea să influentez decizia respectivă…

    Apreciază

 3. Nava Brexit nu va pleca in marja lunii ianuarie din portul UE: Pericolele privind piratii si riscul de revolta de tip Bounty. Ultima solutie, al doilea referendum?

  O declaratie a premierului britanic Boris Johnson, dupa repozitionarea electorala castigatoare a conservatorilor in alegerile parlamentare anticipate si reinvestirea sa ca sef al Guvernului, a fost onorata ca “Declaratia Zilei”. Ea trebuie insa tratata cu maxima circumspectie, avand in vedere fanfaronada in stil trumpist a lui Boris Johnson, dar si tergiversarea calculata post-referendum a iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. Iata Declaratia Zilei de ieri, a premierului britanic reconfirmat Boris Johnson: „Voi pune capăt acestor absurdităţi şi vom face Brexitul la timp până la 31 ianuarie, fără dacă, fără dar, fără poate”. Asa cum remarca multi observatori, marja “până la 31 ianuarie” poate insemna si 1 ianuarie, ca un “Cadou de Anul Nou”, facut brexiterilor britanici, americani si, nu in ultimul rand, israelieni, asa cum premierul american Trump si premierul israelian Netanyahu au clamat euforic scorul electoral conservator si intentia Brexit a lui Johnson. Buna credinta britanica, subliniata in reactiile europene, va fi pusa la incercare. Nu exista practic niciun pretext de amanare a plecarii insularilor din comunitatea continentala. Singura piatra de poticnire, pusa din culisele City of London in calea avantului Brexit al premierului Boris Johnson ar fi consumarea si a ultimei solutii de amanare sau anulare, care este un al doilea referendum. Deja demonstratiile din Londra dupa anuntul rezultatelor scrutinului, cu ideea-fanion “Boris Johnson nu este premierul meu!”, ar putea sa fie un initializator politic al unui nou referendum privind Brexitul. Pana atunci, mergand pe evenimentele si tendintele prezentului, sa uram navei “Brexit” vant bun la pupa, cu asigurari pentru echipajul conservator ca UE va fi oricand un port de salvare. Ingrijorarile nu sunt legate decat de posibilitatea ca nava Brexit sa intalneasca pirati sau sa se confrunte cu o revolta ca cea celebra de pe nava marinei britanice HMS Bounty, din 28 aprilie 1789. https://www.agerpres.ro/declaratia-zilei/518/ https://ro.wikipedia.org/wiki/Revolta_de_pe_Bounty/

  Apreciază

 4. Se aud zvonuri cum ca aldistii ar vrea impreuna cu psd la locale.Nu-mi place ce aud, au dat cu flit la idee asta vara parca, dupa care au dat jos guvernul.
  E o idee ca oameni din alde sa se înscrie in psd pe de alta parte, sa părăsească barca ce se scufunda.
  Mai mult decât atât o idee machiavelica interesenta ar fi ca acolo unde PSD nu poate castiga sa sprijine USR sau orice alta grupare sau independent pentru ca penelistii si aldistii sa fie infranti.
  Daca nu s sanse pentru un candidat psd atunci nici pnl sa nu aibe castigator.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Iohanis este marionetă, prin definiție, funciar, un semidoct agramat cu fumuri precum străbunicii, un traficant de carne vie, un excroc, falsificator, o scârbă. Nici nu merită pomenit „plavanul”, sacul ăsta de prostie cocoțat pe scaunul de președinte al României. Dar loazele din servicii, mafioții din dosarul Statul paralel, cine sunt ei și ce fac în zilele noastre, președenția României fiind un instrument în mâna lor, ca și până acum- la care se adaugă Guvernul meu și poate foarte curând, și Parlamentul. Domnule Adrian Năstase, este timpul să vorbiți despre acești monștrii, așa cum știți, fără nici o încărcătură mrtoforica: doar adevărul. Succes.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.