La Uppsala

Ieri, am calatorit la Uppsala, care se afla la distanta de o ora de Stockholm. Am vrut sa vizitez celebra Catedrala din oras, considerata cea mai importanta cladire din Suedia. Celebra nu doar prin dimensiuni ( 118 metri inaltime) ci si prin faptul ca aici au fost inmormantati toti regii Suediei si este sanctuarul national al tarii. Constructia ei a inceput in 1270 si a fost finalizata in 1435. Am vizitat si tezaurul Catedralei, unde pot fi admirate superbe textile liturgice medievale dar si obiecte funerare ale dinastiei Vasa.

Tot aici se afla si dala funerara a celebrului botanist suedez Carl von Linne. Pe drumul spre Uppsala, am mers la ferma unde a locuit. Se mai pot vedea rasaduri de flori, asa cum le-a aranjat si poate fi vizitata si biserica din apropiere unde mergea cu familia. In fata bisericii se afla o superba runa.

12 gânduri despre “La Uppsala

 1. Daca viata mea ar fi avut un parcurs liniar , Uppsala trebuia sa fie orasul meu de resedinta . N-a fost sa fie … Fiica mea este eleva la un liceu in Uppsala . Un oras interesant cu un centru universitar si medical de exceptie .

  Apreciat de 1 persoană

 2. De gustibus! Niciodată nu m-am simțit bine intr-o biserica uriașă. Te simți mic, neînsemnat, parca Dumnezeu se îndepărtează de tine… Sigur însă că asta nu m-a împiedicat sa admir opere de arta care îți taie respirația. Și sa ma emoționez în fata mormintelor unor personalități uriașe, dar în biserica, la fel de mici și neînsemnate ca și mine…

  Apreciat de 1 persoană

  • Ăsta era scopul pentru care monarhii și clericii construiau biserici uriașe: să te simți mic, neînsemnat, să-ți fie teamă, să te prosternezi fără ezitare în fața Demiurgului atotputernic și în fața reprezentanților lui pe Pământ.

   Apreciază

 3. exceptie …

  Orice politician francez învață de la naștere cum să spună «Mă predau» în 26 de limbi europene”. Cu o excepție: Emmanuel Macron a învățat șase cuvinte în limba română special pentru Klaus Iohannis: „Faci cum zic eu la tine!”.

  Apreciat de 1 persoană

 4. …Si domnitorii Principatelor romane, sau regii Romaniei moderne isi au habitatul somnului etern in asezaminte de cult, in spatiul liturgic al Ortodoxiei. Istoria romanilor, ca si istoria popoarelor occidentale, se leaga indisolubil de spirtualitatea crestina, cea care a dus Europa pe adevarate culmi de civilizatie si cultura. Nu stiu daca Michelangelo ar fi existat fara crestinatate, poate da, dar nu cred ca ar fi creat capodoperele cunoscute drept minuni ale artei universale fara sprijinul Papei.
  Din pacate, in ziua de azi se manifesta un curent nociv de negare a traditiilor crestine, deoarece acestea se opun disolutiei sistemice a comunitatilor si statelor nationale, in numele noii ideologii a omului de tip nou, mai precis a omului-individ, in detrimentul omului-comunitate. Asazisa comunitate informationala de pe retelele de socializare nu este altceva decat un mix brownian de individualitati antagonice in permanenta cautare a ceva prin care ,,a” sa fie diferit de ,,b”. Doar un proiect, sau un obiectiv distructiv ii aduna laolalta pe internautii lumii (precum turmele de oi), fara ca cineva sa se intrebe: Ce construim in loc ?
  In fine, este foarte rau, dupa parerea unora ramasi in tara, că romanii din Diaspora permit BOR sa construiasca biserici si case parohiale in comunitatile de romani din strainatate, intrucat popii nu urmaresc altceva decat banii romanilor. Nu conteaza ca la Inviere, sau la Craciun, sau cu alte ocazii legate de sarbatori religioase, sau pomeniri de morti ai familiilor, oamenii au o locatie in care sa se intalneasca, sa se roage, sau sa multumeasca Domnului pentru ce au primit, prin mai multa, sau mai putina munca.
  Nu e legitim demersul Bisericii nationale de a fi alaturi de romani, oriunde ar fi acestia, dar e perfect normal ca biserica penticostala (cu puternic sprijin financiar din exterior) sa impanzeasca Clujul cu numeroase constructii, unele mai impozante decat altele, chiar in fieful ortodoxiei romanesti, cea care a fost liantul romanismului la 01 Decembrie 1918.
  O fi bine, stimati colegi ? Daca da, va rog sa fiti de acord ca si musulmanii au dreptul la o mare moschee in Romania.
  ps
  Marea Noastra Catedrala isi urmeaza neabatut graficul, iar pe 25 noiembrie 2018, in preajma Centenarului, va avea loc prima sfintire. Sper sa fiu acolo, asa cum (mi-)am promis.
  Din pacate, laicii prezentului (mai ales cei care sunt investiti sa adopte si sa implementeze decizii macro pentru Romania) au pierdut ocazia sa demonstreze, cu fapte, ca sunt la inaltimea celor 100 de ani de istorie nationala.

  Apreciază

  • De fapt, din tot ce au făcut românii în cei 100 de ani, va rămâne doar Catedrala Întregirii Neamului, cu care mulţi semeni nu sunt de acord! Celelalte s-au dus pe Apa Sâmbetei! Ce ne-au rămas de la Ştefan cel Mare şi Constantin Brâncoveanu, în afara faptelor? Cetăţile în ruină, unele palate, dar au rămas întregi, semeţe, intrate în patrimoniul UNESCO: bisericile.

   Apreciază

 5. Pupăza din Tei şi Ana
  Nu confundaţi B.O.R. cu unii slujitori ai ei. B.O.R. a fost şi va rămână principala instituţie a românismului: Biserica şi slujitorii ei au tradus şi au tipărit primele cărţi în limba română, fiind ctitorii limbii literare române. Astăzi, filialele B.O.R. din afara României fac acelaşi lucru: păstrează vie limba română, pentru românii care s-au stabilit acolo, pentru că slujbele religioase se fac în limba română. Românii se întâlnesc la biserică la sărbători, socializează, povestesc amintiri, îşi menţin tradiţiile. Ştiţi, unde a făcut băiatul meu, cât a studiat în Japonia, cunoştinţă cu profesorii români care predau acolo şi cu alţi studenţi români, care învăţau la Tokio? La biserică.Deşi B.O.R. nu are biserică proprie la Tokio, împărte locaşul de cult cu Biserica Rusă, la două săptămâni. Acolo a legat prietenii, acolo a sărbătorit Paştele şi Crăciunul, simţindu-se ca acasă. Acolo veneau , de asemenea, românii de la Osaka, ca să se întâlnească cu românii din Tokio.
  Aşadar, B.O.R. nu se duce în afara graniţelor ca să ia banii celor care au migrat, ci se duce ca să-i ajute şi mai ales să le menţină identitatea naţională, iar ierarhii au şi misiuni diplomatice.

  Apreciat de 2 persoane

 6. Progresism

  America, dar și Europa se află în fața unui atac la baionetă al progresistilor de toate nuanțele de la stânga la dreapta în încercarea de a impune noi precepte morale și sociale pe care să le realizeze prin instrumente politice.
  În primul rând, se dorește modificarea mentalităților în încercarea de a instaura global o unică ideologie, la fel cum au făcut comuniștii timp de jumătate de secol în țările și spațiul în care și-au instalat puterea.

  Lupta se duce astăzi împotriva naționalismului, a statelor naționale (vezi Macron și Merkel în Europa), împotriva conservatorismului (adică a tradițiilor și moralei) și împotriva ”populismului” cum sunt numite peiorativ acțiunile de împotrivire față de aceste inginerii de alterare forțată a moralei populației.
  De fapt, cercurile academice cu capul în nori și fără tangență cu viața de zi cu zi care alimentează curentul progresist, reprezintă adevăratul populism și asigură carnea de tun pentru luptele politice împotriva fundamentului societății tradiționale și naționale.

  Continuarea la: https://mipopescu.wordpress.com/2-reflectii/progresism/

  Apreciat de 1 persoană

  • Adoratorii corectitudinii politice sunt mai sectari decat comunistii

   Unor americani adunati in American Humanist Association le- a stat in gat o cruce memoriala.
   Zisul monument cunoscut precum Crucea Pacii din Bladensburg, Maryland a fost ridicat in anii 20 in amintirea celor 49 de cetateni ai orasului ce au murit in Primul Macel Mondial :

   In 2012 s-au gasit aia cica „umanisti” sa ceara demolarea crucii ca cica ” ;i::favorizează în mod neconstituțional veteranii creștini, prin excluderea tuturor celorlalți;-i:.
   În 2015, o primă sentință le-a dat o lovitură umaniștilor, magistrații fiind de acord că monument își servește scopul laic: acela de a onora soldații care au căzut în război. Dar, în octombrie 2017, sentința a fost anulată în apel. O instanță federală din Virginia a stabilit că, prin grandoarea sa, crucea „are ca efect susținerea unei religii”.
   First Liberty Institute, care s-a opus verdictului, a obținut o revizuire la Curtea Supremă. „Dacă veți permite ca acest monument să fie distrus, mai devreme sau mai târziu cimitirele și mii de alte monumente de acest gen din toată țara vor fi demolate. O armată de bile de demolare și buldozere se va dezlănțui în Statele Unite”, a fost argumentul celor de la First Liberty Institute.
   la 3 octombrie anul acesta mingea era la Curtea Suprema.. care mai trebuia sa zica daca e sau nu constitutionala si crucea din Pensacola, Florida ..
   Zau asa astia is mai tampiti decat comunisti. Sau ma rog prin anii 20 erau si in Rusia niste bolsevici la fel de tampiti .. insa spre nenorocu lor Stalin nu suporta tampitii .; Nici democratia!!
   Vreti dovada ziselor mele?
   iata :


   Vedeti statuia din varful coloanei? Un inger care tine o ditai crucea.
   Unde este coloana? In piata Ermitajului. Arata la fel si in 1975 …

   Apreciază

 7. Niciodată nu e momentul potrivit pentru a construi o catedrală. Nici la 1200-1400 nu era, dar s-a construit. Și atunci era nevoie de spitale, cu toate astea, s-a considerat că e mai important sufletul decât trupul. O catedrală face bine când ești în ea și face bine când o privești.
  După atâția ani de viață, am învățat că e mai important sufletul decât trupul. De ce mi-a trebuit atât? Asiaticii o știu din moși-strămoși.
  E momentul potrivit pentru construirea Catedralei Neamului? Da. Totdeauna a fost momentul potrivit. Am donat, deși nu mă duc la biserică decât de Crăciun și de Paște, iar, câteodată, chiulesc și atunci.
  Totdeauna e momentul CEL MAI POTRIVIT.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.