39 de gânduri despre “O expozitie deosebita, cu documente din arhivele secrete ale Vaticanului

 1. Foarte interesant: exista dreapta, exista centrul, exista stinga, si mai apoi…Vaticanul si cite altele. In ultimul timp am renuntat sa ma auto-etichetez si sa ma introduc in borcanul stingii, al centrului, al dreptei. Aaa, exista „calea de mijloc” dar care nu are nimic a face cu centrul politic.

  Cred ca modul in care suntem divizati politic intr-o democratie devine un impediment pentru dezvoltarea armonioasa individuala si colectiva. Sunt intrebari foarte simple la care cei care doresc pot sa raspunda, ca de exemplu:

  – de ce unui om de stinga nu i-ar place ideea de dreapta a ordinii?
  – de ce unui om de dreapta nu i-ar place ideea stingii de a ajuta pe cei care atirna de un fir de par si care nu se pot ajuta singuri?

  E apoi divizarea falsa in esenta intre progresisti si conservatori, intre liberalism si iliberalism. Toate iteratii ale unor reverberatii ciclice. Cine are timpul necesar sa se autoanalizeze si sa declare in cu toata raspunderea ca apartine unui grup sau altul, cind grupurile insasi sufera transformari doctrinare in timp ce tu cauti raspunsul?

  Daca cineva ma intreaba: „Crezi in Dumnezeu? „, eu consider asta un atac la peroana mea, pentru ca stiu ca orice as raspunde poate fi folosit impotriva mea. Si atunci cer clarificari despre ce inseamna sa „Crezi” si ce inseamna „Dumnezeu”. Si chiar daca dai unul sau mai multe raspunsuri, sau pui mai departe intrebari, te indepartezi si mai mult de „conceptul de masa” despre ce trebuie sa insemne Dumnezeu.

  Orice intrebare politica poate fi folosita impotriva ta din momentul in care iti declari apartenenta si afilierea poltica. Viata ta intra in permanent conflict cu alte persoane si grupuri. „Incadrarea” ta politica este si un semn de vulnerabilitate fata de altii dar si de slabiciune intelectuala, pentru ca intri intr-o cutiutza a balerinei care cinta pentru tine (cutiutza elevetiana mecanica). Iar cine intoarce cheitza acestei cutii poate ca nu o sa afli vreodata. Sau cine pune ulei cutiutzei. Sau unde sta cutiutza, pe care raft. Sau cit mai tine cutiutza fara reparatie?

  Exista o relationare a individului relativ la evolutia speciei, cea istorica si culturala, exista alte limitari precum corpul nostru material, exista stiinta si timpul la care ne relationam, dar cel mai important este sa nu acceptam enunturile si sa ne punem intrebari, multe, multe intrebari. Asa descoperim imparati goi, oracoli falsi, si agentii de fake news.

  Sigur ca punindu-ti vesnic intrebari, raspunsurile incep sa fie din ce in ce mai complicat de dat, sau sa convinga. Dar pe cine vrem sa convingem? Pe sine sau pe cei din jurul nostru? Din fericire exista intrebari ancora la care poti face apel, acele intrebari vesnice, care nu tin de vrei culoare politica, sau de vreo religie. Ca de exemplu despre ce nu vedem, ce nu auzim, dar percepem ca posibil. Intrebari despre misterele vietii.

  Apreciat de 2 persoane

  • Cred că electoratul nu se ghidează după doctrine, politici și principii, ci după simpatia sau antipatia față de un politician sau de altul. Antipatia e alimentată de informațiile false despre un politician. Am citit pe un sait că Dragnea AR AVEA 500.000 de euro în nu știu ce bunuri și firme. Sursa era un cumnat al Bombonicăi. Bineînțeles că declarația de avere falsă ar fi fost dibuită imediat, mai cu seamă că Dragnea a avut procese cu ANI, dar comentariile la articol erau toate de genul: nu se mai satură să fure, toți PSD-iștii fură și proștii îi votează. Deci mulți au considerat informația certă și au și generalizat-o.

   Apreciază

  • Uneori și întrebările „foarte simple” sunt derutante pentru câte un ascultător, adică nu sunt așa cum vrea emițătorul să fie! În cazul pus în discuție, d.p.m.d.v., a doua întrebare este clar exprimată (de ce unui om de dreapta nu i-ar place ideea stingii de a ajuta pe cei care atirna de un fir de par si care nu se pot ajuta singuri?). Pentru mine prima întrebare este neclară. Puteți prezenta „ ideea de dreapta a ordinii”? Mulțumesc!

   Apreciază

   • Da, ar fi trebuit sa exprim mai clar pentru ca exista cel putin doua aspecte relativ la ordine. Una este cea de a pastra ordinea existenta in administratie si prezervarea ierarhiile existente (sa nu ne legam de elite si sa le garantam comfortul). Cealalta se refera la domnia si implementarea legii si a pastrarii ordinii in stat. Cei de dreapta, nu doresc de exemplu schimbarea frecventa a legilor existente, in special a Constitutiei si a legilor justitiei (se intimpla si in Romania, desi exista un specific romanesc).

    Apreciază

 2. Jordan B Peterson, Profesor la Univesity of Toronto, are multe analize si comentarii critice care reflecta un status-quo candian dar si international, unde indivizii ajung sa nu mai aiba simtul responsabilitatii, mai ales tinara generatie, pentru ca traiesc in societati care le divinizeaza drepturile, mai ales ale celor din minoritati.

  Mie imi place forta argumentului pe care il poseda, si sclipirea geniului, care poate fi de folos oricui doreste sa isi imbogateasca un pic orizonturile:

  Gasiti multe alte prezentari si interviuri pe YouTube. Are si o carte noua „12 Rules for Life”.

  Apreciază

 3. Offtopic
  Fragmentarium a scris (pe firul anterior):

  ,,Atat comunismul cat si liberalismul au mai provocat o contradictie artificiala, intre elita si masa, care, de asemenea, poate fi solutionata in comunitarismul liberal, in sensul ca votul masei sa nu mai fie in orb sau manipulat politic, ci educat de tehnocrati si experti independenti..”

  Serios ?? Si cine ma rog ar putea fi ,,tehnocratii si experti independenti” care sa educe masele in sensul clarificarii intentiei de vot ? Dacian Ciolos (in Romania) ? James Comey (in SUA) – cel care spune despre Trump ca este un mafiot ?
  Domnule coleg…..nimeni nu are, nici capacitatea si nici dreptul de a educa cetatenii carora sa le spuna, sau sa le sugereze cu cine sa voteze. Educatia se face indirect, pe termen lung, iar daca tehnocratii doresc sa schimbe in bine societatea, o pot face ajutand institutiile implicate in procesul educational sa se ridice la inaltimea obiectivul social cel mai inalt, acela de a contribui la o comunitate informata corect, cu discernamant si greu manipulabila.
  Altfel, orice ,,deFonseca” sau ,,Cosmin Gusa” isi poate permite sa minta cu nerusinare profitand de nivelul precar de selectivitate al unor grupari de oameni mai putin exigenti cu propria lor educatie.

  Apreciat de 1 persoană

  • Eu cred că politica e un ansamblu de măsuri/politici aplicate în diverse domenii pentru obținerea unor anumite rezultate. În consecință, cine elaborează sau aplică politici e politician, chiar dacă nu e membru de partid. Tehnocrații sunt specialiști într-un domeniu, dar nu sunt membri de partid. Un tehnocrat ajuns ministru va aplica politicile preconizate de el și partidul care l-a numit. Așadar, între un ministru-membru de partid și un ministru-tehnocrat nu e nicio deosebire, în sensul că și unul, și celălalt trebuie să aplice niște politici. De aceea nu e nicio nenorocire dacă ministrul nu e de specialitatea ministerului. Exemplu: Eugen Nicolaescu e economist și a fost ministrul Sănătații, cu rezultate mulțumitoare. În minister există consilieri și directori de direcții care pot furniza informații pe baza cărora se iau anumite măsuri în sensul programului partidului de guvernământ.

   Apreciază

 4. Arhive secreta? Sigur ca exista!

  Insa am impresia ca aici este vorba despre arhive … cam uitate.
  Sa expllic : Vaticanul are arhive mai vechi de 1000 de ani. De pe vremea cand nu existau modernisme precum biblioteeconomia (parca exista si asa ceva) , indexari samd etc. Dupa 60 de ani docomentelele erau uitate. Apoi sepuneau intr-o lada, carese muta de 2 ori in 300 de ani. Se pierdeaopisul … Lada se uita la fund. Apareau alte lazi…

  Azi,cred ca nici Satana nu mai astie ce epe acolo …

  Asa ca uneori un curios poate descericeva i teresant. Senzational! Cum a fost Evanghelia de la Toma. Noroc ca ala carea fost curios pe cese depusexepraful , stia copta! Dar daca cauta un manuscris grec?!

  Apreciază

  • Chiar asa crezi Ghita ? Arhivele secrete ale Vaticanului sunt amestecate prin lazi uitate de timp ?
   Dupa parerea mea, toate documentele considerate importante ale Vaticanului sunt pastrate intr-o ordine perfecta, intr-un climat controlat, sunt implementate sisteme sofisticate de protectie si alarma, exista opis (probabil si in format digital), astfel incat orice poate fi gasit in orice moment. Desigur, nu oricine are acces la orice. (Z)
   Experienta pastrarii si arhivarii documentelor este la fel de veche precum documentele stocate. Bine, unele s-au distrus, altele au ars odata cu Biblioteca de la Alexandria, dar, in genere, omul si-a pretuit trecutul, conservand informatia inscrisa pe diverse suporturi materiale, in limitele tehnicilor si procedurilor specifice diverselor epoci istorice.
   ps
   Probabil ca la tine in birou stau peste tot mormane de carti in echilibru instabil, manuscrise, foi disparate zbarcite si ingalbenite de timp (unele cu versuri si cugetari proprii), ghemotoace de hartie, totul amestecat cu praf si arabescuri savante din panze de paianjen.
   Altfel spus/scris, o atmosfera de intelectual boem in cautarea permanenta a timpului pierdut. (Z)

   Apreciat de 1 persoană

   • Ma nu contest cs exista arhive secrete la Vaticsn – de ex cazul. Sidona!
    Insa documentele prezentate aici ca secrete .. Au fost. regasite sub praf secular. Uitate adica.

    Din cate mai tin minte , prin anii 60-70 Vaticanul a luat decizia sa ‘afle’ ce naiba este depozitat de. secole. Insa treaba merge greu , caci este vorba de documente f vechi , care de multe ori necesita restaurare. Si restaurarea cere timp si specialistii sunt putini. Apoi terfeloagele alea trebe citite…..

    Cum zic este vorba de arhive f vechi.,
    Ca nu sunt accesibile? Pai inainte de restaurare unele sunt atat de fragile ca se dezintereeaza si daca stranuti!

    Apreciază

 5. trexsr a cugetat si a scris:

  ,, Din fericire exista intrebari ancora la care poti face apel, acele intrebari vesnice, care nu tin de vreo culoare politica, sau de vreo religie. Ca de exemplu despre ce nu vedem, ce nu auzim, dar percepem ca posibil. Intrebari despre misterele vietii.”

  Mda…si eu ma confrunt cu absolutul, ca multi altii, fiind perfect constient ca intrebarile mele nu vor primi niciodata un raspuns definitiv. In fond, asa cred ca este normal, omul chiar are nevoie de certitudinea ca exista ceva, sau cineva, in afara ariei sale de perceptie si intelegere, care vegheaza la ordinea universala. Este o stare ancestrala a cautarii protectiei, omul (sub)constientizand ca este insiginifiant versus fortele naturii ambientale si/sau in raport cu Universul. Este linistitor sa credem ca cineva acolo sus ne iubeste….dar pana cand ? Chiar si rabdarea absolutului are limitele sale.

  Apreciază

 6. Pentru cine le cerceteaza , cate argumente pentru a sparge in doua trimiteri boscorodelile unor Sabin Gherman , Igor Dodon sau Zsolt Semjen cu ” popoarele diferite valah – moldovean – ardelean ” .
  Rapoartele trimisilor Papei in Evul Mediu spun clar ca preotii catolici din Moldova trebuie sa vorbeasca ” romaneste , ca populatia e ” romaneasca ” ca e aceeasi populatie ca in Muntenia si Ardeal !
  Istoria romano-catolicilor din Moldova apare clar , sunt romani catolici , nu secui , asa cum zbiara megalomania maghiara .

  Apreciază

 7. Mircea Popescu spune:
  AUGUST 7, 2018 LA 6:47 PM

  Toate crimele impotriva umanitatii trebuie pedepsite, in urma probelor analizate de judecatori competenti si impartiali.
  Problema e ca rusii nu au folosit niciodata arma nucleara impotriva unor populatii civile, ceea ce nu se poate spune despre SUA, stat unilateralist si agresor care este dispus sa justifice orice in numele interesului propriu.
  Pana la urma, nu este exclus ca politica sistematica de a dispretui interesele si valorile altora, promovata de clica totalitara cu iz amestecat comunisto-nazist de la Washington, sa duca la un razboi generalizat. Daca se va intampla asa ceva (evident ca nu-mi doresc asta), niciun american nu va mai fi in siguranta decat, poate, pe planeta Marte. Dar si aceasta destinatie ipotetica face obiectul competitiei internationale, atat de deranjanta pentru Unchi. (Z)

  Apreciat de 1 persoană

  • Măi, ZeV, alt pupător de funduri rusești, americanii ți-au ocupat și sfâșiat Țara? Americanii ți-au măcelărit poporul? Americanii ți-au băgat pe gât secera și ciocanul? Americanii îți țin confiscat tezaurul Neamului? Americanii te țin și astăzi cu România ruptă, sau americanii îți sunt aliați? Aliați, mă, rusofile, care pentru dragostea ta rusească scuipi pe suferințele poporului tău, sperând ca bocancul rusului să stea din nou pe beregata românului în lipsa pavezei pe care această alianță o oferă.
   Tu și fragmentarium vă mai închinați și la altceva decât la Steaua Kremlinului?

   Apreciază

 8. Colegul Fragmentarium vorbea despre campaniile oribile pro-LGBT si Me Too promovate in SUA, respectiv cea in favoarea ,,egalitatii de gen” de sorginte canadiana.
  Bun, pana la un punct, pot intelege ce se intampla, dar nu le inteleg pe femeile adepte ale Me Too, care nu sufla o vorba despre umilinta indirecta la care sunt supuse prin nerecunoasterea genului, ca forma de exprimare distincta in cadrul speciei umane, umilinta derivata din relativizarea sexului feminin de catre activistii genului neutru uniformizator. Deduc de aici ca initiatoarele miscarii feministe nu au nicio legatura cu interesele femeii, in general, ci raspund unor comandamente politice menite a suprima gradele de libertate ale majoritatilor tacute, mai usor de controlat prin aceste curente propagandistice non/anti-naturale.
  Sper ca milioanele de femei normale, din SUA si de pretutindeni, se vor delimita de milionarele mizerabile de la Hollywood, o congregatie elitista de parvenite dispuse la compromisuri pentru a promova, cu orice pret, in carierele lor. Curios, au tacut pana in momentul in care s-au vazut pe caii mari ai bogatiei si celebritatii. De ce nu s-ar ralia la o campanie care sa le aduca si mai multa imagine publica, fara sa miste un deget in plus prin studiourile de creatie, unde este nevoie de talent si multa munca ? In fine, acestea sunt cerinte pentru un film bun, dar in ziua de azi, efectul special si benzile desenate rezolva totul, ba chiar, precum in Avatar, ,,joaca” clone virtuale ale actorilor. Pai asa, sa tot traiesti , pe nenumarati parai, in lumea filmului american, 150 de ani de acum incolo.

  Recent, am vazut alta idiotenie feministe, ma refer la recentele demonstratii tacute ale unor ,,slujitoare”, costumate ca atare dupa personajele din recentul serial Netflix (Povestea slujitoarei n.r.).
  In film, este imaginat un viitor sumbru pentru SUA, in care un stat totalitar (ATENTIE, DE SORGINTE..CRESTINA), impune femeii unicul rol de reproductie, de perpetuare a speciei.
  O mizerie monumentala destinata a lovi in valorile crestine, care valori nu au nimic in comun cu scenariul imaginat de propagandistii dementi de la Hollywood.
  Grupurile feministe care marsaluiau, inclusiv pe holurile Capitoliului, pledau, printre altele, la dreptul absolut de a dispune de propriul corp si implicit la dreptul de a avorta.
  Bine, sa admitem (prin reducere la absurd) ca demersul este unul legitim si bine intentionat, dar de aici rezulta, din pacate, ca aceste femei auto-expuse manipularii cer liber la sex. Adica, isi doresc implicit conservarea unui rol de sclava sexuala, diferenta fata de film constand doar in ,,detaliul” ca nu vor mai fi obligate sa nasca.
  Iata la cata promiscuitate morala si mediocritate intelectuala isi condamna cetatenii statul capitalist modern si ne-crestin. Jalnic si penibil. Sper ca romanii sa ia aminte, in loc sa se certe aberant intre ei, facand jocul ne-romanilor.

  Apreciat de 1 persoană

  • ps
   DIMPOTRIVA, cred ca in viitor, femeia americana va fi obligata, sau, in cel mai bun caz, stimulata financiar, sa nasca in calitate de ,,mama surogat”, sau prin inseminare din banci de sperma anonime, pentru ca viitoarele cupluri de homosexuali, lesbiene si transsexuali sa primeasca, spre ingrijire , un copil. Evident, va fi descurajata familia biologica, asa cum se intampla deja in Norvegia, unde Barnevernet – Serviciul de Protecţie a Copilului a separat, abuziv in multe cazuri, copii de familiile lor naturale, uneori pe simple pretexte, inventii, sau amplificand spusele sincere ale unui copil care a primit o palma parinteasca la fund, foarte necesara in multe situatii (ii multumesc mamei mele pentru asta).
   Mai adaug si experimentele genetice de clonare, totul contextualizat intr-o societate a ,,omului nou”, imbracat in salopeta gri, ras in cap, fara semne distinctive de gen, eventual cu instinctele inhibate prin auto-administrare obligatorie de medicamente destinate a suprima sentimentele. Asa ceva am vazut intr-un SF mai vechi denumit Equilibrium.
   De astfel de perspective ar trebui sa se teama americanii si canadienii, nu de crestinism, islamism, sau oricare alta religie. Sa se teama si sa faca ceva, pana nu este prea tarziu.

   Apreciat de 1 persoană

 9. Marea manipulare: “Diaspora”, eticheta furata

  Cred ca venirea “diasporei” (evident, a unei particele simbolice) la Bucuresti, vineri, 10 august, se interpreteaza ireal si nepermis de mult. In toate registrele posibile, politic, contrapolitic, metapolitic sau oricare altul. Cu interpretari care vin mai degraba din fiere (limfe sau umori pentru cei care nu o mai au), decat din ratiune sau realitate. Emotional si fictionabil, in termeni unilaterali si sfidatori, de “revansa” asupra vointei electorale, care sunt insulte grosolane la adresa democratiei si alegerilor.

  Oameni buni, sa ramanem cu picioarele pe pamant. Pentru romani, nici macar termenul de diaspora nu are acoperirea semantica si istorica pe care acesta il are la evrei. De unde Dumnezeu scoateti “conflictualitatea” dintre Romania si romanii de pretutindeni (pentru care avem si un minister), ca si cand ar fi cea dintre Israel si diaspora palestiniana? Chiar daca vom numi venirea “diasporei” in tara drept “Marea Intoarcere”, cum o definesc palestinienii pe a lor, ea nu va fi impiedicata.

  Romanii care si-au luat lumea in cap in timpul guvernarilor de dreapta neo/liberale, de austeritate salbatica, ca, deh!, justificau cinic ideologii lor, acumularea primitiva a capitalului este “normala” in sistemul capitalist, nu vor fi prigoniti din tara parintilor si strabunilor lor. Dimpotriva, vor fi bineveniti in tara lor, va fi dreptul lor sa protesteze pentru orice, in mod civilizat si democrat. Ne-am castigat cu greu, dar ireversibil, statutul de tara civilizata si democrata. Romanii din diaspora care vor sa ramana sau sa se intoarca in tara vor fi ajutati sa ramana sau sa se intoarca. Guvernul Romaniei, ca toate guvernele de stanga din ultimii ani, face eforturi concrete ca romanii care se intorc acasa din strainatate sa vina intr-un mediu atractiv, care sa le ofere locuri de munca, salarii competitive, pensii decente, educatie si sanatate pentru toti.

  Doar cei care nu vor binele Romaniei se impotrivesc, prin diverse tertipuri si viclesuguri, printre care si diversiunea “diaspora”, pentru ca tara sa fie pe mai departe o colonie, o sursa ieftina de materii prime si forta de munca, cu romanii in postura de sclavi ai Occidentului. Este absolut nerusinata si condamnabila pretentia austeristilor dreptei neo/liberale, din timpul regimurilor Basescu si Iohannis, care au fortat ingrosarea emigratiei economice, prin golirea tarii de 3-4 milioane de romani in cautarea de lucru afara, pentru a nu muri de foame si a-si intretine familiile, sa pozeze, acum, ca “reprezentanti” si “organizatori” ai diasporei, ai celor pe care i-au napastuit si incearca sa-i napastuiasaca in continuare.

  Acesti “reprezentanti” si “organizatori” ai diasporei sunt din spita intrigantilor cosmopoliti care au adus urgia comunismului in Est. Comunismul (denumit in unele scrieri si iudeo-comunism) a reprezentat o ideologie si un sistem diabolice, ale conspiratiei, crimei si teroarei, prin care esticii au fost instigati sa se ridice unii impotriva altora. Tinta acestei dezbinari si slabiri a fost sa se puna mana pe pamanturile si bogatiile Estului, ca pe un nou Canaan (Țara Făgăduinței, numele biblic în ebraică al Palestinei, unde in zilele noastre exista un regim rasist si colonialist, de apartheid, o plaga pe corpul lumii civilizate). Ceea ce vom vedea vineri sau mai bine zis speram sa nu vedem este o noua tentativa, dupa schema veche, dar cu autori noi, de a-i ridica pe romani unii impotriva altora, pe romanii din diaspora impotriva romanilor din tara, prin care s-ar duce de rapa tot ce am realizat pana acum si toate planurile cu ce vom face in viitor, pentru a ne consolida libertatea, securitatea si prosperitatea. Nu stiu cati romani din diaspora vor veni la miting, dar cu siguranta printre ei se vor afla mitingistii, de profesie de peste un an si jumatate (“razistentii” lui Iohannis), din PNL, USR, PMP, care vor fi si grosul protestatarilor. Marea manipulare va fi sa se creada ca mitingul de vineri va fi al “diasporei”. De fapt, „diaspora” va fi o eticheta furata de catre Klaus Iohannis si PNL, care au intrat in campania electorala pentru alegerile prezidentiale de la anul.

  Apreciat de 1 persoană

 10. Cand viciul diversiunii politice creeaza false antiteze: „Puhoiul” si „puroiul” rimeaza, dar dupa ambele trebuie sa iei un antivomitiv sau antiseptic

  Ar fi putut fi un text “mobilizator”, daca nu ar fi fost condus de o rima antitetica falsa. “Puhoiul” si “puroiul” sunt la fel de septice. Dupa ambele e nevoie de curatenie si dezinfectie. “La viituri mari puhoiul rupea și surpa ogoarele din coasta satului.” (povestea SADOVEANU, M. C. 5). “Pluteau rădăcini, bucăți de garduri împletite, strujeni smulși de undeva, unde puhoiul a inundat.” (descria C. PETRESCU, Î. II 174). A spune puhoi e ca si cum a-i spune gunoi. Din fericire, subconstientul popular nu este bantuit nici de puhoaie, nici de puroaie. Cand sunt atribuite, stima de sine e cel mai bun antivomitiv si antiseptic. http://www.contributors.ro/politica-doctrine/noi-suntem-puhoiul-voi-sunteti-puroiul/

  Apreciat de 1 persoană

 11. Unirea Diasporei cu Ţara: O joncţiune din care ar putea ieşi ceva ȋnălţător pentru România

  Avertismentele privind importanta primordiala a ideilor strategice sunt intemeiate: daca o astfel de idée este gresita, totul se duce de rapa si cu costuri enorme. Tacticile pot fi adaptate mai rapid si cu daune mai mici sau chiar recuperabile. In contrast, angajamentul strategic eronat aduce infrangerea si chiar catastrofa.

  Intru din prima in forta cu aceasta idée pentru a denunta in primul rand strategiile gresite ale guvernarii si opozitiei de a se macina reciproc intr-un razboi total, care nu va aduce nimic bun pentru tara. Aceste strategii falimentare nu le privesc, deci, numai pe cele doua parti beligerante. In al doilea rand, pentru a spune ca am alte asteptari de la protestul “dragei diaspore”, cum o chema cineva din opozitie sa vina daca poate mai repede de 10 august, intr-un reprobabil sens confrontationist.

  Este destul de inconfortabil ca in anul Centenarului Marii Uniri sa vezi atatea semnale si acte de dezbinare politica, intre stanga si dreapta. Oare sa nu mai aiba niciuna un punct G al apropierii si intelegerii politice? Nu cred. Politica este doar arta compromisului, cu cele mai neasteptate aliante, care te fac prudent si sa eviti sa spui “niciodata!”. Cand tragic cu ochiul la site-urile stangii si dreptei, remarci ca ambele tuna si fulgera una impotriva celeilalte si ca fiecare pretinde ca are dreptate.

  Dar dreptatea nu inseamna intotdeauna si adevar, mai ales in politica. De aceea, imi indrept privirea spre romanii din diaspora, neutri si apolitici, cum imi place sa-i cred, dar iubitori ai Romaniei. Lipsei de concordie si de curs, invartirii in cerc care te poate duce la fund, ar putea sa devina doar o amintire urata, daca romanii din diaspora se vor uni cu romanii din tara si le vor spune si stangii si dreptei adevarul verde in fata: “Terminati cu lupta obtuza si incorecta a loviturilor pe la spate, puneti aceaste arme ale lasitatii pe masa si intreceti-va cinstit in competitia electorala, cu armele cinstite si corecte ale programelor electorale si ale victoriei masurate in numarul de voturi!”.

  Mișcarea Rezist Dublin, din Irlanda, a anuntat pe Facebook că va participa la mitingul din 10 august din Piața Victoriei, că vor solicita demisia Guvernului Dăncilă, demisia lui Liviu Dragnea, organizarea de alegeri anticipate și o serie de referendumuri pentru reformarea României. Propunerile merita atentie, dar sunt incomplete atata timp cat nu iau in calcul decat o parte a esichierului politic si o ramura a puterii executive. Probabil ca romanilor din tara le va reveni sarcina sa faca necesarele completari, demisia si a lui Klaus Iohannis si organizarea de alegeri generale anticipate. Doar din aceasta jonctiune a romanilor din tara cu romanii din diaspora va putea iesi ceva inaltator pentru Romania. Va fi cadoul facut de romanii de pretutindeni aniversarii Centenarului Marii Uniri. Pentru ca cercul sa se inchida perfect rotund, trebuie sa se tina cont de catre toate partile de urmatoarele definitii: Politica inseamna compromis, compromisul inseamna negociere, negocierea inseamna avantaje de ambele parti. Doar asa se poate merge inainte.

  Apreciat de 1 persoană

  • @fragmentarium: ”Unirea Diasporei cu Ţara: O joncţiune din care ar putea ieşi ceva ȋnălţător pentru România.”

   A propos de diaspora și implicarea politică pentru binele României.

   Pe 5 Septembrie, în organizarea europarlamentarului Mircea Diaconu, a directorului-executiv CMR-Europa, George Simion, va avea loc la Parlamentul Europei de la Bruxelles, onferința: ”România și regiunile istorice în anul Centenar – cultură, identitate, valori europene”. Vor participa membri ai comunităților românești, membri CMR și unele autorități locale/naționale.

   CMR va participa printr-o delegație din România, Basarabia și Europa, deoarece, cu această ocazie, Directoratul CMR-Europa, condus de George Simion, va fi lansat oficial în spațiul public, tocmai la Parlamentul Europei, susținând cauza unirii neamului și țării.
   Și o va face cu ajutorul unui europarlamentar român, Mircea Diaconu, singurul de altfel care îmbrățișează oficial și pe față cauza românismului pe plan european.
   Toți ceilalți politicieni vorbesc doar de integrare europeană, de solidaritate europeană, dar nu de Unire ca un deziderat național.
   În plus, se ceartă și-și ridică poalele în cap în fața străinătății pentru problemele lor meschine politice din țară, murdărind astfel fața României.

   Am primit mesaje prin care unii membri se dezic de CMR, din cauză că este implicat Mircea Diaconu, despre care se lansează că intelectualii de elită îl consideră ”găinar”.
   Nu știu ce zic intelectualii ”de elită” despre Mircea Diaconu, dar aș vrea să-i văd pe acești intelectuali sau politicieni implicându-se în promovarea internațională a intereselor României, nu cârtind și găsind nod în papură, sau punând interesele înguste de partid înaintea intereselor naționale.

   Pe de altă parte, românul cârcotaș nu înțelege faptul că într-o democrație, așa cum ne dorim, rolul deputaților și eurodeputaților este tocmai acela de a se pune în slujba oamenilor care i-au trimis pe băncile parlamentelor respective, nu a partidelor.

   Suntem totuși în anul Centenarului Marii Uniri peste care lumea politică românească trece ca gâsca prin apă fără să-și ude penele, rostind senin vorbe mari, dar fără acțiuni concrete de reparare a pagubelor care ne-au fost produse.
   Cât de actual este Eminescu: „E ușor a scrie versuri/ Când nimic nu ai a spune/ Înșirând cuvinte goale/ Ce din coadă au să sune”!

   Iar la Bruxelles nu este vorba de Mircea Diaconu, ci de o manifestare patriotică, așa cum se poate vedea din tematica anunțată. Iar o mișcare patriotică nu are ”autori” și nu este apanajul unui personaj sau altul. Este a tuturor celor care se simt români. Dincolo de afinitățile politice trecătoare.

   Se tot vorbește despre faptul că diaspora română nu face lobby așa cum fac ungurii, de exemplu.
   Dar procesul de lobby are niște elemente, obiectul și două părți ”contractante”: cei care solicită acțiunea de lobby și cei care o execută.
   Ca să fim clari, un lobby pentru interesul național necesită, în primul rând, o poziție oficială a ”solicitantului”, reprezentanții OFICIALI ai poporului român sau ai Țării (parlamentari, guvern, președinție) care să fie susținută de ”executant”, de diaspora. Deci este un proces complementar.
   Dacă aceștia sunt muți și surzi, atunci orice acțiuni pe care diaspora le întreprinde, nu sunt luate în seamă de autoritățile străine, deoarece nu reprezintă o poziție oficială.
   Fără o susținere guvernamentală, putem vorbi doar de bunăvoință și patriotism steril al românilor din diaspora.
   Dacă se dorește lobby în favoarea României, atunci trebuie schimbată din temelii atitudinea clasei politice. Sau întreaga clasă politică.

   Apreciază

 12. Asemeni razboaielor hibride , neconventionale si evenimentul de vineri poate fi catalogat lejer ca o incercare de lovitura de stat hibrida mascata sub forma unui miting de protest in care sunt bagati la inaintare tot felul de frustrati si de imbecili , iar in spate vor sta adevaratii beneficiari ( puteri straine , Iohannis , aripile politice ale dna-ului : PNL , USR , PMP ,anarhisti , saraci cu duhul , etc. )

  Cu siguranta , centrul de comanda este acelasi care a pus si bazele statului politienesc din Romania si au pervertit democratia . Esuand cu celelalte planuri , au trecut la nivelul superior si cauta sa rastoarne puterea democratic aleasa prin violenta , prin utilizarea unor indivizi frustrati sau fara capatai , care habar n-au cum functioneaza democratia sau pe ce lume traiesc .

  In ultimele saptamani m-am abonat la mai multe grupuri ale romanilor din diaspora ( Romani in UK , in Spania , Italia , Germania , SUA , etc. ) pentru a vedea mesajele transmise si a intelege mecanismele folosite de acesti baieti . Este un mecanism foarte bine pus la punct , cu foarte multi bani , cu mult know-how , cu mesaje motivationale sau incitante , imagini prelucrate , bine directionate si probabil coordonat de baietii cu ochi albastri .

  Saptamanile trecute am postat si un mesaj destul de bizar care aparea frecvent pe diverse grupuri de romani din toate tarile : se selectau 1000 de lupi ( nu 100.000. de oi ! ) care sa participe la mitingul din Piata Victoriei !!! Li se cereau acte de identitate si vechime de minim 3 ani pe Facebook !!!

  Cred ca autoritatile trebuie sa fie extrem de pregatite deoarece baietii cu ochi albastri pregatesc violente maxime …

  In rest ma bucur ca , pentru prima oara , Calin Popescu Tariceanu spune cu subiect si predicat cine a fost dirijorul statului paralel in Romania : George Maior !

  http://www.mediafax.ro/politic/tariceanu-despre-george-maior-ambasadorul-romaniei-in-sua-am-un-inconfort-major-deoarece-a-patronat-practici-ilegale-17391786

  Apreciază

 13. De-a lungul si de-a latul istoriei, impletirea naturala a civilizatiilor avand la baza religii diferite a generat progres in stiinte si arte, in comert si manufactura. Ma gandesc la Imperiul Otoman unde crestini si evrei au trait in armonie cu musulmanii, afacerile si negotul au prosperat pe un areal imens, din Spania pana in Orientul Mijlociu, Crimeea si zone geografice ce au apartinut , ulterior, fostei URSS.
  In sudul Spaniei, o provincie istorica numita Andaluzia a stralucit ca urmare a interactiunii civilizatiilor araba (maura n.mea) si crestina, toata lumea avand de castigat. Sa nu uitam ca arabii erau buni stiutori de matematica si astronomie (de carte, in general) si au avut un rol extrem de important si de benefic in culturalizarea Europei.
  Sa mai amintesc de Drumul Matasii care a permis lui Marco Polo sa cunoasca civilizatiile chineza si mongola, care, de asemeni, au ajutat Europa sa evolueze.
  Malaysia este in prezent un exemplu notabil de multiculturalism autentic, o tara unde chinezi, hindusi, musulmani si crestini traiesc intr-un echilibru constructiv, respectandu-se reciproc, invatand unii de la altii, fara ca cineva sa incerce sa-l influenteze, sau sa-l schimbe pe vecinul sau de alt crez religios si alta cultura.
  Egiptul, Libanul, Siria, Iordania erau tari in care religii diferite au convietuit in pace si armonie , proces care a durat sute de ani, intrerupt cu brutalitate, in principal, de doua singularitati istorice:
  1. Intoleranta vestului european obscur institutionalizat dpdv religios si politic care a determinat marile cruciade;
  2. Amestecul brutal al Marii Britanii si SUA in Orientul Mijlociu si nordul Africii care a bulversat o ordine naturala sedimentata timp de secole;
  In prezent, se discuta tot mai intens despre un mecanism sub control international care sa permita refugiatilor sirieni sa revina in tara lor, dupa imixtiunea (neo) colonialista americano-vest-europeana care a distrus echilibrele civilizationale din zona, determinand, pana la urma, exarcebarea terorismului islamic, terorism care produce victime si in prezent, in Siria, Egipt, Libia, Irak, Pakistan si (MAI ALES) Afganistan. Terorismul islamic nu are nicio legatura cu religia, toate marile carti sfinte propovaduind, pe fond, ACELEASI VALORI ALE PACII INTERIOARE SI IUBIRII APROAPELUI.
  De aceea cred ca se poate spune ca RELIGIA NU A FOST UN FACTOR DE ANTAGONISME, DECAT ATUNCI CAND A FOST CONFISCATA IN INTERES POLITIC.
  Locul migrantilor arabi este in tara/tarile lor, nu pe coclauri atee unde nu vor fi tolerati niciodata, decat daca vor renunta la traditiile lor ancestrale. A se lua aminte la ura vest-europenilor fata de valul islamic.
  Intotdeauna este bine sa cautam cauzele oricarui fenomen, fie el social, cultural, sau politic si sa nu cedam tentatiei facile de a crede propaganda ieftina care ne vantura arogant imaginea unei asazise superioritati a culturii vestului, o cultura fals diversa si fara repere care promoveaza, de fapt, dizolvarea specificitatilor intr-un superegalitarism mai presus de biologie in care unii, cei mai putini, sunt mai egali decat cei mai multi. Nu mai conteaza cromozomii, educatia, competenta, traditia, religia, sau gradul de IQ. De fapt, cum se vede (si) la decernarile premiilor Oscar din ultimii ani, se tinde a fi descurajata competitia onesta si valoarea intrinseca, contand doar mesajul chipurile cu trimitere civica. Adevarul este ca totul tinde sa fie politizat in numele obiectivului final al indobitocirii speciei umane.
  ATENTIE, se excepteaza de la egalitarism superdotatii, indivizi tocilari vizati de multinationale, servicii si elitele politice, necontand locatia de unde sunt racolati.
  In realitate ,singurele atuuri ale Occidentului sunt forta militara, puterea de penetrare a multinationalelor de stat si…presa aservita, in intregime mogulizata.
  Deci, sa fim atenti si sa analizam de zece ori inainte de a trage o concluzie, neavand acces, decat foarte greu, la alte surse de informatii in afara celor oficiale accesibile in noul gulag internationalist.
  Da, ne-a ramas mintea din dotare, dar nu este exclus ca pe viitor sa fim zombificati aproape fara sa ne dam seama.
  Imaginatia diavolului este nelimitata, iar omul far’de Dumezeu nu are nicio sansa sa reziste la tentativa agresiva exterioara de a-l goli de el insusi.

  Apreciază

 14. Aniversarea Marii Uniri este percepută diferit, chiar și de intelectualitatea română. Ce este unitatea culturală a românilor, ce reprezintă unirea românilor între frontierele dintotdeauna în teritoriul unde au trăit de milenii, românii și strămoșii lor ? Nimic, pe lângă unirea românilor în noua ideologie sau în conceptul filosofic ,,MUIE”!.
  ,,Marele filosof” Liiceanu, în sfârșit, după ani de trudă pe altarul Sohiei și-a creat curentul filosofic, care poate deveni ideologie, ca multe alte curente filosofice.
  În ,,eseul” său argumentativ al viitoarei filosofii-ideologii, ne explică cum ,,MUIE” este un ,, symbolon” ce ar putea uni pe toți românii. Ce era un ,,symbolon” ( devenit la romani ,,symbolum”) la inițiații greci, în diferite mistere ale religiilor în care se inițiaseră? Un semn de recunoaștere. Inițiații spărgeu o tăbliță de lut, fiecare luându-și o piesă, cu care se prezentau la următoarea întâlnire, ca semn de recunoaștere, refăcând tăblița ( un fel de puzzle contemporan). ,,Marele filosof” vrea ca ,,MUIE” să fie semnul de recunoaștere a inițiaților în filosofia- ideologie a sa, care să fie pe strungurile muncitorilor, pe pereții școlilor și universităților, pe clădiri, pe plăcuțe etc., nu numai ca un symbolon, ci ca un semn al unității în acest crez. Cred că ,,filosofului „i s-a urcat la cap sperma , care i-a ocupat cavitatea craniană, înghițându-i în totalitate creierul!. Rușine să-i fie lui și tuturor celor care-l aplaudă, în frunte cu Oreste și Rareș Bogdan ( ultimul, vărsând lacrimi, pentru că sociologa Mungiu i-a numit -pe adepții conceptului filosofic al lui Liiceanu- ,,lumpen”, adică haimana, în limba germană, folosit de ideologii secolui al XIX-lea, pentru a defeni clasa de jos a proletariatului) ! Felicitări scriitorului Cărtărescu ( care nu-mi era deloc drag), care a declarat public că nu va adera la această nouă filosofie-ideologie!
  Deocamdată, Iohannis nu s-a declarat adept dar a condamnat Poliția Română, pentru că l-a șicanat pe cetățeanul cu plăcuță, ce a constituit realitatea care l-a inspirat pe ,,marele filosof”.

  Apreciază

 15. Pensia medie în România anului 2018 este 1.071 LEI. Profesori, medici, ingineri încasează, în medie între 800 și 1.400 de lei.

  Cei mai speciali dintre SPECIALI

  SPECIALII, în schimb, se pot pensiona liniștiți pentru că Parlamentul a avut grijă de ei. Nu are sens să mai povestesc despre cei din MAI, care ies la pensie la 40 de ani cu 10.000 de lei pe lună, pentru că deja asta știe toată lumea
  .http://evz.ro/lista-specialilor-pensii-colosale.html?utm_source=b14&utm_medium=referral

  Apreciază

  • Nici un cadru didactic nu are în prezent 800 de lei pensie. Nici cei cu studii medii ( educatorii și învățătorii), nici cei cu studii superioare, care au doar definitivatul și vechimea standard de pensionare. Într-adevăr, au fost cadre didactice cu pensie de 800 de lei, care au ieșit la pensie la cerere, înainte de a împlini vârsta standard de pensionare, care aveau doar definitivatul. Și acestora li s-au mărit pensiile. A fost alegerea lor. Nu i-a împiedicat nimeni să-și dea gradele didactice.

   Apreciază

 16. Am fost intristat sa aud si de trecerea in nefiinta a taragotistului Dumitru Farcas. De cite ori il ascultam eram fericit ca Romania este unica prin folclorul ei minunat. Telentul sau pus in slujba Patriei trebuie sarbatorit in continuare…

  Dumnezeu sa il odinheasca!

  Apreciat de 1 persoană

 17. Suntem toti romani indiferent de preferintele politice. Toti cei cu singe romanesc vibram cind auzim Enescu, cind recitam Eminescu, cind suntem pe plaiurile romanesti. Nu ar trebui ca sa ne lasam prada sentimentelor de ura pe care ni le vira in suflet politicienii si media. Ca ne place de Rusia, de Sua de China de Israel, nu ar trebui nici asta sa fie motiv de ura.

  Macar in anul centenarului poate sa intelegem cite ceva, ca depinde de fiecare din noi sa nu ne tratam unii pe altii ca niste dusmani. NU SUNTEM DUSMANI, fie ca tinem cu Dinamo sau Steaua sau Rapid, fie cu PSD, PNL sau USR.

  Politica nu se face invrajbind. Poate aud si cei de la butoane.

  Demonstrati pentru non-violenta si pentru infratire!

  Apreciază

 18. @trexsr spune:
  AUGUST 8, 2018 LA 3:05 PM
  Adică rapiditatea adoptării prin răspundere guvernamentală,în fața Parlamentului, de Guvernul Tăriceanu, a amalgamului de legi concepute de m.macovei, n-ar cam fi conform gândirii „de derapta” – mai ales unicitatea, între toate fostele state din zona comunistă, principiului restitutio in integrum. Aveți umor!

  Apreciază

 19. Fragmentarium
  ,,Guvernul Romaniei, ca toate guvernele de stanga din ultimii ani, face eforturi concrete ca romanii care se intorc acasa din strainatate sa vina intr-un mediu atractiv, care sa le ofere locuri de munca, salarii competitive, pensii decente, educatie si sanatate pentru toti.”

  De ce, stimate coleg ? Facem discriminare pozitiva ? Cei care au plecat sa fie sanatosi, Guvernul Romaniei are obligatia sa asigure protectie, in toate sensurile posibile, IN PRIMUL RAND, romanilor ramasi in tara, intr-o majoritate zdrobitoare. Ceilalti ar fi putut /ar putea sa participe la orice eventuala schimbare, din interior. Daca noi suportam conditiile din Romania, dar ne-am pastrat speranta, si ceilalti ar putea face la fel.
  Si, mai ales, sa plateasca taxe statului roman, ca mine, sau ca d-ta. Ni se vantura mereu aiureala puerila cu miliardele trimise in tara de diasporeni. Sa fim seriosi…banii nu merg la niciun proiect de investitie, ci direct in consum, al carui prag critic deja a fost depasit, cu urmarile de rigoare: debalansarea echilibrelor comerciale si cresterea deficitelor.
  In concluzie: Resping dreptul oricarui diasporean sa-mi impuna mie, ramas in Romania, cum trebuie sa functioneze statul roman. Evident ca poate veni cu propuneri, solutii, idei, planuri, proiecte, pe care sa supuna dezbaterii publice, sau sa le aduca la cunostinta autoritatilor legitime ale statului roman.
  De altfel, diasporenii care muncesc (si care sunt cei mai multi) isi vad in continuare de treburile lor, ei neputand fi manipulati precum neispravii folositi drept carne de tun si la alegerile din 2014 (cand s-au concentrat intentionat pe cateva sectii de votare, puternic mediatizate, unii stand la cozi de mai multe ori).
  ps
  Mereu aud cifre astronomice, recte, ca 3-4 milioane de romani s-ar afla in afara granitelor nationale, dar nimeni nu a initiat, vreodata, un recensamant profesionist. Daca toti acestia lucreaza cinstit, cu carti de munca si au domicilii stabile in strainatate, de ce nu apar pe listele electorale ale diasporei si de ce nu voteaza ?
  Au acum la dispozitie votul prin corespondenta…sa vedem in anii urmatori cati vor vota dintre adevaratii diasporeni. Momentul adevarului ar putea veni chiar in 2019.

  Apreciat de 1 persoană

 20. Scriam, mai sus, despre ,,congregatia elitista de parvenite dispuse la compromisuri pentru a promova, cu orice pret, in carierele lor (actritele de la Hollywood n.r.)”.
  Iata un exemplu recent de comportament urat si meschin, oferit de Angelina Jolie, care isi doreste un divort cat mai rapid de Brad Pitt. Actrita pretinde ca banii primiti de Pitt, sub forma de pensie alimentara, nu sunt suficienti pentru a asigura ,,un trai decent” celor sase copii, pe care si-i doreste in custodie exclusiva. Noroc ca un judecator curajos nu a fost de acord, impunand ca minorii sa-si petreaca verile in compania ambilor parinti.
  Ce intelege aceasta amazoana defecta prin ,,trai decent ” ? Cati bani vrea de la viitorul fost sot ? Nu spune presei, evident.
  Imi amintesc ce experienta personala jalnica a oferit, cu putere (dorita) de exemplu, aceasta asazisa femeie, acum cativa ani: Si-a extirpat ambii sani (perfect sanatosi), doar pentru ca undeva-candva, in arborele genealogic, au existat antecesori cu gene canceroase, recomandand si altor femei sa procedeze ca atare. Absolut penibil.
  Cum naiba sa mai reziste bietul Brad cu o asemenea non-femeie din plastic si silicoane? Totusi, e bine sa fie atent la ce avocat isi ia, are musai nevoie de unul impartial, neconectat la asazisele ,,cazuri” privind trecute si prezumtive acte de hartuire sexuala in lumea sordida a actritelor de film.

  Apreciază

 21. Nu exista arhiva secreta a Vaticanului! Ati fost ministru de externe, prim ministru si nu stiti cum sunt impartite arhivele Vaticanului si Biblioteca privata a Vaticanului,nu e tocmai ok. Sper sa reformulati titlul ca sa nu para unul scris de Roxin.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.