Despre „maiestate”

Simion Bărnutiu s-a nascut in Salaj, in 1808.  Cu o formatie enciclopedică, el a fost liderul miscarii revolutionare din Transilvania, la 1848. Ulterior, după lungi călătorii in Franta si in Italia, este chemat la Iasi, la Academia Mihăileană si apoi la Universitatea din Iasi, de către August Treboniu Laurian, pentru a preda filosofia si dreptul (1855-1864).

Unul dintre cursurile predate de el mi-a atras atentia. Este vorba despre „Dreptul public al românilor”, publicat in 1867, la Iasi. In realitate sunt combinate doua texte ale sale  – prelegeri din 1860, respectiv 1863. Volumul a fost publicat, postum, de catre o asociatie special constituită pentru publicarea manuscriselor sale (despre dreptul natural, despre dreptul gintilor, despre doctrina constitutiei, logică, metafizică, pedagogie, istoria filosofiei, etc).

Textul este uimitor. Scris in stilul Scolii ardelene, el are farmecul arhaic al celor care doreau sa sublinieze (chiar exagerând) originea noastră romană. Desigur, am rescris textul, conform normelor Academiei Române.

Am ales un fragment interesant despre drepturile românilor, precizând că Bărnutiu nu foloseste termenul de suveranitate a statului, preferandu-l pe cel de „maiestate”.

„& 86. Drepturile Națiunii Române cuprinse in dreptul teritorial.

Dreptul teritorial ca drept al maiestății  națiunii Române cuprinde următoarele drepturi ferme atât ca drepturi naturale cat si pozitive ale Românilor:

 • Teritoriul roman e inalienabil, nici o parte de pământ, fie aceasta in posesiunea cui va fi, nu se poate desparți de teritoriul națiunii Române, unul si nedespărțit, pana va fi vreun Român pe acest teritoriu.

In puterea acestui drept Basarabia si Bucovina, Dacia superioara si Dacia Aureliana sunt ale națiunii Române.

 • Tot pământul romanesc, toți acrii lui fac împreuna casa națiunii Române.

In puterea acestui drept, nici autoritățile publice, nici o alta oarecare clasa nu pot sa excludă pe Români, comunele si orașele lor de pe proprietatea pământului românesc sau de la exercițiului altor drepturi civile sau politice.

 • Maiestatea Națiunii Române se întinde exclusiv asupra teritoriului Român.

In puterea acestui drept Națiunea Româna exclude si respinge necondiționat de la teritoriul său maiestatea (intervenția in legislație, in genere in guvernarea sa) oricărei națiuni sau stat străin sau potenta străină; in oricare alt punct al teritoriului român e supus maiestății române si toți locuitorii care se află pe teritoriul român sunt dependenți de statul român.

Servitutea unor parți de teritoriu bazate pe contract sunt posibil juridice. Despre acestea in dreptul public extern.

Națiunea si republica Româna domnește si e proprietară a teritoriului său cu privire la străini si la agențiile străine.”

 

50 de gânduri despre “Despre „maiestate”

 1. SIMION BARNUTIU. E URIAS! E UN TITAN AL NEAMULUI! E greu sa stai linga Dumnealui. Multumim din inima, Domnule Adrian Nastase, pentru frumoasa aducere aminte a marilor strabuni. Da Doamne! Sa mai invatam cite ceva.

  Apreciază

 2. ACELAȘI FES CU ALT PALTON

  Măi popor… tu l-ai ales de două ori pe Băsescu Traian președinte sau, mă rog… cineva l-a pus „cu mâna” de două ori în fotoliul prezidențial, dar când a fost să alegi din nou, în 2014, tot pe Băsescu l-ai ales… bine , acum îmi dau seama că în 2014 nici n-ai avut ce să alegi… și nici în 2009… dar nu amănunțesc problema.

  De ce spun eu că tot pe Băsescu l-ai ales deși lumea zice… „ei , aș! nu se compară , că ăla era jucător, și ăsta e voiajor… ăla avea limbariță și ăsta are silențiumneriță… ăla avea fes, ăsta are palton… ăla s-a smiorcăit « Dragă Stolo…! », ăsta s-a lamentat «Ghinionăn! » …”? Păi, uite de ce … că diavolul s-o ascunde el în detalii , în general, dar în situația de față se ascunde în lucrurile esențiale.

  Ia să vedem noi, cum se ascunde el… oare AI CUI sunt președinții ăștia?

  Ce calitate de bază îi trebuie unuia ca să fie un bun președinte? Sunt câțiva intelectuali de la care iau lumină când marile probleme ale patriei mă depășesc… așa că m-am uitat să văd ce spune Liiceanu Gabriel – îl cunoașteți – cu privire la asta. Atunci când a fost întrebat despre posibilitatea – pe care, desigur , o întrevedem cu toții cu mare bucurie – ca doamna Codruța să se aleagă președinte peste optimista noastră țară, dânsul a răspuns așa:

  „Bănuiesc că ar fi cel mai bun președinte… Da. M-am gândit cum ar arăta România cu un asemenea om care prin comportamentul ei devine aproape o abstracție de SLUJIRE. Este SLUJIREA … cum ar fi să apară un om care să fie SLUJIREA pură.” ( DIGI 24, 17 februarie 2018)

  Deci SLUJIREA… măi să fie! dar cei doi președinți la care mă refer pe cine-or SLUJI oare?

  Să ne amintim… Când, pe 29 iulie 2012 , pe o caniculă de iad, poporul român a considerat că singura modalitate de răcorire mai tare decât aerul condiționat este să iasă și să voteze la Referendum pentru demiterea lui Băsescu Traian, iar șirul celor 7 400 508 votanți pentru demitere, se vedea din Cosmos mai ceva ca Marele zid chinezesc, cine credeți că a sărit repejor în apărarea suspendatului? MARILE DEMOCRAȚII !!!

  Prin:

  „Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, a declarat miercuri că din cazul în care suspendarea președintelui Traian Băsescu se face într-un mod ce ar putea fi considerat «manipulator sau prin încălcarea Constituției, ar putea avea un efect foarte serios asupra felului în care România este percepută»…” (AGERPRES 4 iulie 2012 )

  „…«Au existat, aşa cum se ştie, acuzaţii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanţi, care ar schimba cvorumul de vot şi, se pare, încercări de presiune asupra Curţii Constituţionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzaţii au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este aşteptat», a spus Philip Gordon( Asistentul-Secretar de Stat american pentru Afaceri Europene, n.n.) … «Ambasadorul Gitenstein a exprimat aceste poziţii atât public cât şi privat, iar eu am venit să întăresc faptul că el vorbeşte în numele Washingtonului, în numele administraţiei Obama, când face aceste comentarii publice şi private», a spus Gordon” (CURSDEGUVERNARE.ro, 14 august 2018) .

  „Comisia Europeană este «îngrijorată» în legătură cu situația din România, anunță un comunicat al CE. Președintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a vorbit în cursul dimineții cu premierul Victor Ponta și «a exprimat îngrijorările Comisiei» cu privire la evenimentele din România, se mai arată în comunicatul citat. Aceasta este a doua reacție a Comisiei Europene și prima în care ia poziție chiar președintele Barroso…”( 6 iulie ZIARE.com )

  „…Biroul de presă al Guvernului german: «Cancelarul Angela Merkel a avut, astăzi, o convorbire telefonică detaliată cu președintele Traian Băsescu. În centrul discuțiilor s-au aflat evoluțiile interne actuale din România. Remarcile președintelui Băsescu au confirmat îngrijorările guvernului federal. Cancelarul federal consideră inacceptabil când într-o țară a Uniunii Europene sunt încălcate principiile fundamentale ale statului de drept »…” (ZIARE.com , 09 Iulie 2012, )
  ……………………………………………………………………………
  Deci, în timp ce populația României vota în draci să plece ăla, MARILE DEMOCRAȚII ziceau că : Nț!!! Întreb: PENTRU CINE ERA BĂSESCU TRAIAN SLUJIREA PURĂ, că pentru cetățenii români, care-l voiau „out” se vede că nu era?

  Și-au mai trecut niște ani… cetățenii și-au rupt hainele de pe ei ca să ajungă la urne și să-l voteze pe Klaus, în 2014… De curând, Klaus a ieșit și ne-a spus că el o ține în continuare în brațe pe doamne Codruța… că el e mulțumit cu faptele de arme ale duduii. Dar populația României, zic, o mai fi ea mulțumită?

  „Spre deosebire de anii trecuți, încrederea în Justiție în rândul românilor s-a prăbușit, ajungând la numai 24%, conform unui sondaj realizat la nivel național, în luna noiembrie, de către Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS). Potrivit Eurobarometrului Comisiei Europene, în 2016 încrederea românilor în justiție era de 35%, iar în 2015 la 48%. …La întrebarea «Câtă încredere aveți în justiție ?» răspunsurile au fost de astă dată : Foarte multă/Multă – 24%; Foarte puțină/Puțină – 73%; Nu știu/ Nu răspund – 3% ” ( EVZ.ro, 25 noiembrie 2017) .

  Și asta era situația până să se desecretizeze protocoalele, până să apară Vlad Cosma cu înregistrările, până să zică Inspecția judiciară ce-avea dânsa de spus …Deci populația, nu-i mai dă cele mai frumoase mere în piață lu’ doamna Codruța, așa cum îi dădea în 2014…

  Și dacă, să zicem, populația României n-o mai iubește pe dânsa, cine o iubește, totuși? MARILE DEMOCRAȚII, DESIGUR!

  „Comisia Europeană «Urmărim îndeaproape și cu îngrijorare ultimele evoluții. Independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta împotriva corupției sunt pietre de temelie ale unei Românii puternice în Uniunea Europeană, așa cum au amintit președintele și prim-vicepreședintele în declarația comună de luna trecută. Vom urmări în continuare cu atenție procedurile declanșate ÎMPOTRIVA ȘEFEI DNA»…” (CALEAEUROPEANA.ro, 23 februarie 2018)

  „Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a afirmat, sâmbătă, că în cadrul Parteneriatului Strategic dintre SUA şi România sunt realizate foarte multe lucruri bune, precizând, totodată, că are «încredere deplină» în DNA şi în conducerea sa. «Astfel că noi avem o încredere deplină în, de exemplu, Direcţia Naţională Anticorupţie şi în CONDUCEREA SA»…” ( EVZ.ro, 3 martie 2018 )

  „Ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, i-a conferit procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, însemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare…: «Da, grație determinării dumneavoastră neclintite, imaginea justiției în România se schimbă de la o zi la alta. Doresc să vă asigur stimată doamnă, de întreaga susținere pe care Franța o acordă dintotdeauna misiunii dumneavoastră, fie că este vorba de punerea la dispoziție a experților pentru a ajuta la crearea unei agenții destinate recuperării eficiente a prejudiciilor cauzate statului, în valoare de 431 de milioane de euro, fie că este vorba despre formarea procurorilor în Franța în domeniul luptei anticorupție sau al investigațiilor financiare», a mai susținut Francois Saint-Paul…” (ACTIVE NEWS .ro, 8 iunie 2016)
  …………………………………………………………………………….
  Deci, pot să întreb și de astă dată: Dacă populația României nu mai are încredere în prezidențiabila lui Liiceanu, PENTRU CINE ESTE KLAUS SLUJIREA PURĂ, că pentru cetățenii români se vede că nu e ?

  De-aia spun , popor : teoretic, ai ales ALTCEVA … practic, ai ales ACELAȘI FES, DAR CU ALT PALTON !!!

  Apreciat de 5 persoane

 3. Mihai Șora, defăimător cu ziua: Îl caută bătrânețea pe-acasă, dar el și-a arvunit sufletul demonilor. Spectacolul florilor si culorilor primaverii si copilariei este distorsionat grotesc de catre interpretorul centagenar

  Propagandistii-demonizatori au tinte si norme precise pentru a imprastia intriga, minciuna si calomnia. Ei trebuie sa-i distruga cu orice pret pe cei care le-au fost dati in primire. Proportiile defaimarilor nu au nicio limita, ele se pot rupe cu totul de realitate. In toate aceste cazne de propagare a raului exista o tehnologie care se deprinde, in care scoala biblica privind primatul cuvantului – “La inceput a fost cuvantul” – se impleteste cu cea satanica despre alchimia minciunii si repetitiei – “Minciuna repetata la nesfarsit devine adevar”. De obicei, propagandistii-demonizatori si-au vandut de devreme sufletele, cand demonii i-au ispitit sa le puna sub picioare covorul rosu sau podiumul luciferic. Copii si tinerii, cele mai usoare prazi ale propagandei-demonizatoare, trebuie sa fie imunizati, invatati cum sa recunoasca propagandismul demonic si boala demonica si cum sa se apere. Altfel, generatiile lor vor fi pierdute. Se vor invrajbi si lupta unii cu altii- fii, fiicele, mamele, tatii, femeile, barbatii, familiile, neamurile, popoarele -, care vor merge astfel pe calea pierzaniei, aratate de propagandistii-demonizatori. Parerea ca propagandistii-demonizatori se linistesc o data cu inaintarea in varsta este falsa. Chiar daca ar vrea, nu mai pot sa dea indarat, demonii ii inghiontesc mereu din spate, sa intoarca serviciile demonice care li s-au facut in schimbul vanzarii sufletelor. Pentru a intelege aceste lucruri este suficient sa te uiti la centagenarul Mihai Sora, care isi risipeste cuvintele agitatorice si subversive pe Facebook, platforma spionajului, manipularii si alienarii globale a agentului de influenta unilaterala si unipolara Mark Zuckerberg. La cum Mihai Sora isi poarta pasii sovaielnici, sub povara anilor, prin piete si pe strazi, la mitingurile impotriva guvernelor stangii social-democrate, pentru ca asa ii cer Guvernatorul si Corporatia. La cum Mihai Sora isi galgaie sau gangaveste, dupa cum il tin puterile, cuvintele demonice la adresa presedintelui PSD, Liviu Dragnea, si a partidului sau, pentru a fi impinsi pe drumul Crucii si dusi spre rastignire pe Golgota Romaniei, pentru ca s-au razvratit impotriva kreatorilor si stapanilor transnationali ai partidelor social-democrate de pretutindeni. Pentru ca Dragnea si PSD nu mai vor ca romanii sa traiasca in robia salariilor de mizerie si multinationalele sa se imbogateasca pe spinarea acestora, prin neplata de taxe si impozite sau prin modelarea discriminatorie a fiscalitatii, care sa le favorizeze. Pentru ca Dragnea si PSD vor sa scoata legile Romaniei de sub modelarea toxica a Occidentului, care le-au decazut la nivel de instrumente de represiune impotriva adversarilor politici, prin acuzare fara probe si condamnare prin acuzare. Dar pe Mihai Sora nu-l intereseaza aceste cauze si dureri reale ale romanilor, ci sa le manipuleze si sa le puna pe piste false. https://www.g4media.ro/mihai-sora-acum-ne-fura-si-copiii-cu-sufletul-si-cu-mintea-lor-cu-tot.html

  Apreciază

  • @fragmentarium: ” Pentru ca Dragnea si PSD nu mai vor ca romanii sa traiasca in robia salariilor de mizerie si multinationalele sa se imbogateasca pe spinarea acestora, prin neplata de taxe si impozite sau prin modelarea discriminatorie a fiscalitatii, care sa le favorizeze.”

   Domnule te-ai sculat de pe fotoliul din fața computerului ca să vezi cum muncește românul pe salarii de mizerie?
   Ei bine, eu în luna pe care am petrecut-o până acum în România am umblat prin câteva locuri, nu numai din București, dar și din țară.
   Și am văzut ceeace mulți români nu văd, se prefac că nu văd, refuză să recunoască și devin furioși când li se pune adevărul în față.
   În România s-a instalat, ceeace eu numesc ”Sindromul Detroit”. Respectiv, există locuri de muncă, oamenii care vin la ”târguri de muncă” sunt implorați să aplice pentru servicii, dar cei care vin sute, mii, unii dintre ei tineri vânjoși refuză. Își fac ”datoria” să apară pentru a justifica ajutorul social după care pleacă, așa cum au venit. Și, de ani și ani de zile, își iau ajutorul acesta plătit din sudoarea celor care muncesc și care plătesc taxe.
   Constanța, de exemplu, din al doilea oraș al țării ca dezvoltare economică, a ajuns pe locul 8 și continuă să decadă. Exact ca Detroit care a devenit un oraș fantomă și a cărui industrie de automobile a decăzut în principal din această cauză, a celor care au înțeles să trăiască din ajutoare sociale decât să muncească.
   Prin CMR vom încerca să implementăm un prim sistem de căutare a forței de muncă pentru ocuparea industriilor care caută cu disperare oameni. Această stație ”pilot” vom încerca sî o demarăm În Basarabia printre tinerii de acolo care vor fi sprijiniți să vină să muncească la Constanța.
   Nu poți dezvolta o industrie, iar în cazul de față, România, dacă oamenii refuză sa muncească pentru a ”se descurca”. Și nu cred că se dorește ca ”Sindromul Detroit” să devină stigmatul României. Iar pentru a evita acest lucru există soluții, așa cum la o recentă întâlnire, propunea primarul comunei Cumpăna, Maria Gâju: limitarea ajutoarelor sociale în timp, loc și refuz. Dar despre asta, cu altă ocazie.

   Apreciat de 3 persoane

   • Popescule

    Se zice ca vita se tine cu apa,paie si bataie. Dar apa si paiele sunt esentiale!
    Ori cei ca tine uita sa dea apa si refuza sa dea paie ca costa!

    Adica mai Popescule cum sa iti zic – poate nu ai aflat insa in Romania nu e ca in Honduras. Adica noi suntem siliti sa aem preturi aliniate cu preturile din UE -de exemplu la buleftrica, benzina samd. Sau si mai bine importam gaz rusesc la preturi mai mari decat RFG. Si mai „bine” si preturile la alimente de multe ori sunt aliniate, daca nu sunt mai mari!

    Deci salariile de tot @@@atul pe care le oferiti nu au cum sa atraga. Cum tot repet voi cam doriti sa contraziceti principiul al doilea ar termodinacii. Cesfie la care a esaut si regimul comunist..

    Asa ca mai lasa cuDetroitu ca nu tine. Ca nu din cauza puturosilor asistati se duse naibii Chrysler ci din cauza managerilo de @@@at. Si nu incerca sa ma aburesti ,ca o sa te rof sa imi zici ce model de succes l a scos Chryslerul in ultimii 10 ani .,..ul

    Apreciază

   • Continuare
    Si cum sa zic oare cum s-ar descurca industria auto muricana daca litrul de benzina ar costa peste ,un dolar?

    Asa si aici,

    In plus voi astia ati zapacit pe aia tineri care au devenit prea pretentiosi- iar voi prea scartzani.

    Asa ca nu ne mai”akuati” ca ne ducem naibii cu atata „ajutor”.

    Sa zic asa dati ma si niste paie!

    Apreciază

   • Incerc sa ma bag intre Ghitza si Don Popescu sa vad cite shuturi iau de la unul si de la altul, pentru ca adevarul e unde sunt eu, la mijloc.

    Romania a facut ce i s-a dictat, sigur frumushel, pe hartie colorata si cu „bombonele” oferite „elitelor” de atunci. Vreti la noi la clubul de dans? Bine, hai imprumutati-va de la noi…

    De la 89 incoace Romania s-a „stratificat”. La inceput in doua clase: cei fara pile si cei cu pile si know-how-ul imbogatirii rapide. Cumva ca si in timpurile lui Al Capone, in varianta dimbovitzeana, cu mai putina drama si mult mai multa shmecherie la tras tunuri… Se fura in…”solidaritate”. Asa ne-am distrus economia nationala, facuta de comunisti…dar bleh, le putzea tuturor atunci, si aveam nevoie sa miroasa totul a Vest. Si in loc sa facem ca si ungurii si polonezii care un investit in vechiturile lor strategice si au reusit sa isi pastreze o economie locala traditionala, noi am dat totul la straini, sa ne conduca ei.

    Sigur ca in timp, regulile capitalismului au prins, mai ales ca romanii se multumeau cu atit de putin la salarii. Nu imi aduc aminte de vreo demonstratie semnificativa in toti anii astia ca salariile erau prea mici. Dar, a aparut clasa de mijloc, in IT mai ales, dar si cei cu businesuri proprii.

    Realitatea e ca si in tarile dezvoltate exista multa, multa saracie. La Toronto de exemplu au murit 100 homelessi pe strazi in iarna asta. Preturile cresc, salariile nu cresc suficient sa acopere inflatia reala. Asta ca sa fie clar, ca si in Romania va fi la fel, poate mult mai acuta inegalitatea intre oameni.

    Romania are insa mari sperante in turism, mic business, hoteluri, restaurante si transport. Daca evident o sa existe „patroni” care sa nu distruga cum au facut le Herculane, si care sa investeasca in oameni/angajati.

    Apreciază

  • Relativitatea-i totul…de exemplu, pentru mine Mihai Sora are dreptate și dumneata faci o manipulare grosieră.

   Când te citesc câteodată parcă am în față documentele Cominternului: stăpâni transnaționali, modelarea toxică a Occidentului, robia salariilor…
   Cred că nici prin cap nu-ți trece că lui Dragnea i se rupe de dumneata și pune pe seama multinaționalelor, lui Soroș, BNR, Occidentului în general, toată incompetența GUVERNELOR PSDragnea. Să mă ierți, dar să crezi toate justificările individului( auzi, chestie, a crescut inflația pentru că multinaționalele au fost deranjate de faptul că românilor le-a crescut salariul și de aceea au crescut prețurile!!!) înseamnă că nu ai nici cele mai rudimentare noțiuni de cultură economică sau că ești atât de îndoctrinat poltic încât pur și simplu refuzi să vezi realitatea.

   Apreciază

   • Am serioase indoieli ca distingeti nuantele operationale intre indoctrinare, manipulare, psihologizare sau ca pricepeti in profunzime rolul motor si primordial al categoriei de interes. Ar mai fi si varianta sinceritatii, dar, in fine, sa trecem peste… Credeti ca dupa 1989 mai poate fi gasit pe undeva vreun utopist? Nici chiar daca ar fi crescut in ghiveci sau in sera! In schimb, interesul si manipularea sunt altceva, ambele sunt eterne (v. Palmerston) si in raport ca de la scop la mijloc. Daca sustineti ca fara un mediu salarial cat de cat competitiv vom reusi sa stopam migratia creierelor stiintifice si bratelor de munca (sponsorizand educatia si economia altora) sau sa-i aducem acasa pe romanii plecati afara, degeaba strigati lozinca “Romania First!”. Esuati intr-o utopie la fel ca marxismul. Ori daca sugerati ca este un moft sa pretinzi fiscalitate la standarde occidentale, care este aducatoare de venituri pentru investitii publice si pe care noi nu o practicam, ma tem ca intrati in categoria utopistilor incorigibili ai marionetei numite “social-democratie”, de pana la Liviu Dragnea. Daca vrem sa miscam lucrurile din incremenirea in care ne aflam de aproape trei decenii, haideti sa fim pragmatici, precum americanii – nu degeaba s-a nascut la ei William James, intemeietorul filosofiei pragmatismului (v. Pragmatism: A New Name for some Old Ways). De undeva trebuie inceput, iar Dragnea&PSD tocmai acest lucru l-au facut.

    Apreciază

   • PS/NB: Social-democratia a aparut cam cu 150 de ani in urma, iar pragmatismul cu o jumatate de secol mai tarziu. S-ar parea ca nu s-au intalnit sau, daca au facut-o, s-au ignorat. In zilele noastre insa sinteza lor este nu numai posibila, ci si necesara. Noul pragmatism se poate traduce astfel: profit capitalist si redistributie social-democrata. Atrag atentia ca in aceasta redefinire nu este vorba de niciun comunism, despre ale carui economie hipercentralizata si egalitarism stim azi cu precizie ca sunt nefunctionale (v. si adevarul revelat de Mircea Popescu, referitor la ajutoarele sociale). De altfel, insusi Lenin recunoscuse partial acest lucru, cand introdusese Noua Politica Economica (NEP), de incurajare a micii proprietati capitaliste. Redistributia social-democrata nu inseamna egalitarism, ci progresie (nu progresism), sub forma cotelor progresive (liberalii sunt cu cota unica). Premierul Viorica Dancila are un parcurs notabil. Daca social-democratii germani vor avea prima femeie ca presedinte, in cei 155 de ani de existenta ai SPD, putem nutri si noi speranta ca prima femeie presedinte al PSD va fi Viorica Dancila.

    Apreciază

   • Dumneata mă intrigi: rar am văzut o distanță atât de mare între o vorbire economică atât de elegantă și niște concluzii economice atât de rudimentare.
    Pe scurt, n-am susținut niciodată ”ca fara un mediu salarial cat de cat competitiv vom reusi sa stopam migratia creierelor stiintifice si bratelor de munca (sponsorizand educatia si economia altora) sau sa-i aducem acasa pe romanii plecati afara”!! Dar acest salariu mediu competitiv nu îl impune Dragnea cu PSD prin vot de partid! Dacă vorbim de pragmatism ar trebui să fim pragmatici având autostrăzi, infrastructura ( exemplu CFR ), mediu fiscal predictibil, corupție redusă, legislație simplă, mediu de afaceri prietenos, prețul forței de muncă rezonabil. O multinațională ia decizia să investească într-o țară după niște criterii printre care și cele de mai sus. Dacă primele lipsesc, o să încerce cu ultima.
    Prin urmare, salariul competitiv se face nu prin gargară la Antena 3, demonizând multinaționalele și clamând tot felul de conspirații internaționale, ci prin știință economică.
    Cât despre fiscalitate, nu știu cine oprește ANAFul să respecte legile naționale și internaționale (occidentale). Însă mai încet cu ”venituri pentru investitii publice”, care investiții publice sunt minunate , dar lipsesc cu desăvârșire!

    Apreciază

 4. Extraordinar text! Multumesc ca l-ati postat.

  „Națiunea si republica Româna domnește si e proprietară a teritoriului său cu privire la străini si la agențiile străine.”

  Poate domnea si era proprietara pe atunci ca cum sunt proprietari si domnesc strainii si agentiile lor. Dar fabuloas acestg text, inclusiv cu privire la Basarabia, Bucovina si toate paminturile romanesti.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Frumoasa aducere aminte.

  Putem probabil spune ca Romania a avut un „secol de aur” undeva intre inceputurile secolului XIX si pana la WWII. Coincide cu nasterea ca tara si  maturizarea ei. Din nefericire a fost oprita sa ajunga la deplina maturitate si implinire undeva dupa WWII. Bocancii rusesti , ruleta politicii mondiale , incompetenta si calculul gresit al liderilor romani si nefericita absenta in momente de cumpana a unor lideri providentiali au intarziat maturizarea si au adus tare si boli de care vom scapa cu greu.

  Cu exceptia catorva momente istorice notabile, Romania a pendulat intre complexul de inferioritate fata de Occident si puseele de exaltare nationala. Ceausismul a adus cele mai monstruoase distorsiuni ale istoriei , iar legionarismul a pus Romania de partea perdantilor istoriei. 

  Exista insa o nenorocire care ne urmareste: nici astazi, nici acum 200 de ani, nici acum 100 de ani elitele romanesti nu au reusit sa patrunda in marea masa,  sa infiltreze in fibra nationala ideile si principiile libertatilor individuale, democratiei ( cu toate pacatele ei, e singurul sistem mai putin prost decat toate celelalte) . A existat intotdeauna un decuplaj intre elitele educate, elitele finaciare , elitele profesionale si marea masa a poporului. Lipsa de incredere a fost reciproca. Elita romaneasca, in general Occidental educata si orientata, mimetica pana la ridicol in ultimii 200 de ani la obiceiurile, institutiile, ideile si principiile occidentale ( uneori fara sa le inteleaga, copiind si plagiind ) nu a reusit sa disemineze natural in DNA-ul romanilor acumularea intelectuala dobandita. Impotenta asta a creat dezamagire si de o parte si de alta. Poporul si-a cautat lideri providentiali ( pe care Romania nu a reusit sa-i produca) , iar elitele au preferat sa se inchida in turnuri de fildes, sa fuga, sa emigreze sau sa se complaca in mediocritatea aurita a unui loc in loja spectacolului vietii. 
  Toate astea s-au dovedit disruptive pentru Romania. Maiestatea sa didn’t come of age. 

  Revenind la realitatea prezentului, un articol care ar trebui sa dea de gandit. In mai mica masura, se aplica si Romaniei.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-20/europe-s-depopulation-time-bomb-is-ticking-in-the-baltics

  Apreciază

   • ”DNA, or deoxyribonucleic acid, is the hereditary material in humans and almost all other organisms.”

    P.S. Nu vezi, mă, bizonule, că postează articole scrise în engleză?

    Apreciază

   • Bz teleptualul lu’ chilca prajita io prin 1964 am citit despre acid dezoxiribonucleic adica ADN. Dupa in a vreo 2 a i am citit si in manualul de biologie..
    Ca cam asta este diferenta eu am invatat ce este ala ADN.

    Apreciat de 1 persoană

  • Lasind la o parte consideratiile cel putin indoielnice, asupra istoriei Romaniei si asupra poporului roman, consideratii care denota o cultura si o logica precare, imi permit sa va citez:

   „[…] elitele au preferat sa se inchida in turnuri de fildes, sa fuga, sa emigreze sau sa se complaca in mediocritatea aurita a unui loc in loja spectacolului vietii.”

   Nu va suparati, dar folositi (ca multi altii) expresia „mediocritate aurita” in mod gresit. Aceasta expresie nu trebuie luata mot-a-mot.

   In primul rind, trebuie spus ca sintagma „aurea mediocritas” provine dintr-o oda a lui Horatiu. In limba latina, cuvintul „mediocritas” avea cu totul alt sens decit in zilele noastre. Insemna „cale de mijloc, moderatie, masura”.

   Horatiu spune: ”auream mediocritatem diligere”. Care se traduce astfel: „a iubi moderatia care este pretioasă ca aurul”.

   Tot Horatiu spune, in primul volum de satire: “Est modus in regus.” („Exista o masura in orice lucru.”), expresie care, la noi, a devenit cunoscuta sub forma indemnului „Masura in toate” (ceea ce, se pare, dv. va cam lipseste).

   Inaintea lui Horatiu, Cicero ne indemna să tinem ”mediocritas illa, quae est inter nimium et parum”, adica „drumul de mijloc, care se gaseste între ce este prea mult și ce este prea putin”.

   Mai tirziu, François Rabelais a scris: ”Soubhaitez donc la médiocrité!” („Preferati, deci, calea de mijloc!”). Substantivul “médiocrité” inseamna, în acest loc, moderatie.

   De fapt, „mentinerea caii de mijloc” era un principiu cunoscut inca din antichitatea greceasca. „Metriotes” (sau „mesotes”), care semnifica “sensul masurii”, stabilea ca virtutea consta in „calea de mijloc” (Aristotel), in echilibrul dintre extreme.

   Deci, dupa cum vedeti, expresia „aurea mediocritas” („mediocritate aurita”) nu are deloc sensul peiorativ pe care i-l dati dv., din contra.

   In general, e bine sa nu folosim expresii al caror sens nu il stapinim, in incercarea de a parea mai culti, mai inteligenti, mai intelectuali, ca sa spun asa, decit sintem. E bine sa pastram masura, calea de mijloc. Altminteri, riscam sa obtinem un efect contrar celui scontat si sa parem o… mediocritate aurita. 😀

   Cu stima!

   Apreciază

  • @Mayk: ”Se muta ambadada Romaniei, dintr-un loc in altul, in tara ,,sfinta””

   Păi, se mută în capitala statului.
   La 14 Mai 1948 se declară independența statului Israel.
   La 20 Ianuarie 1950, capitala statului Israel a fost transferată de la Tel Aviv la Ierusalim.
   Instituţiile centrale şi ale administraţiei de stat se află în Ierusalimul de Vest.

   Unii ar dori ca și instituțiile centrale și ale administrației de stat, inclusiv ambasadele străine în România să se afle la … Sibiu 😉

   Apreciază

 6. Un articol extraodinar, cu parfumul epocii in care a fost scris! Din nefericire, astazi nimeni nu mai stie cine a fost Barnutiu, cu atat mai putin scrierile lui. Va felicit din toata inima pentru faptul ca ati decis sa scrieti acest articol, aducandu-mi aminte de lectiile de istorie de la liceu, in care stateam cu gurile cascate sa mai auzim noutati despre vremuri de mult apuse! Oare ce ar spune astazi acesti corifei ai Revolutiei de la 1848, daca ar vedea situatia Romaniei in UE sau pe plan mondial? Cu toata consideratia pentru Dvs. dle Prim Ministru!

  Apreciază

 7. Văd că antipesediștii înverșunați răspund la chestia cu multinaționalele precum nea Istrate, surdul: – Bună ziua, nea Istrate! – Cinci boboci de gâscă, frate!
  Una peste alta, că sunteți pro sau anti PSD, e adevărat că multinaționalele sunt favorizate în privința taxelor și că greul îl duc firmele românești? Da? sau nu?
  Ziceți cu toată gura: multinaționalele dau la Buget taxe egale cu cele ale firmelor românești.
  ASTA e esența, restul sunt doar simpatii și antipatii.

  Apreciat de 1 persoană

 8. Luminita Arhire, in comentariul de mai sus, ne ofera urmatoarea (sa) constatare:

  ,,Măi popor… tu l-ai ales de două ori pe Băsescu Traian președinte sau, mă rog… cineva l-a pus „cu mâna” de două ori în fotoliul prezidențial, dar când a fost să alegi din nou, în 2014, tot pe Băsescu l-ai ales… bine , acum îmi dau seama că în 2014 nici n-ai avut ce să alegi… și nici în 2009… dar nu amănunțesc problema.”

  Bun, este in regula, nu sunt afirmatii in premiera, ele reflecta perceptia actuala a emitentei.
  Dar nu vad ce sens are sa concluzionezi cu:
  ,,popor: teoretic, ai ales ALTCEVA … practic, ai ales ACELAȘI FES, DAR CU ALT PALTON !!!”

  Pai daca distinsa colega spune ca ,,imi da seama că în 2014 nici n-ai avut ce să alegi (poporule care esti tu popor n.mea)” , practic, rezulta ca poporul a ales, atat teoretic cat si practic, CONTINUITATEA.
  ..Si ar fi ales la fel de continuu si daca ar fi iesit la vot prezumtiva alternativa…
  Iata cat de usor se construieste un sofism de salon, dupa ce pui in carca domnului Victor Ponta o halca semnificativa din sistemul ticalosit, pentru ca asa sugereaza domnul Liviu Dragnea, proaspat spalat pe dinti. Eu, avand simturile suficient de dezvoltate, i-as recomanda domnului Dragnea sa-si tina, totusi, mana la gura atunci cand vorbeste. (Z)

  ..Poate rupe coada pisicii si lantul slabiciunilor doamna Viorica Dancila (deja cu iz de prezidentiabil, in acceptiunea colegului Fragmentarium). Dar trebuie sa se decida daca are nevoie (sau poate nu) de sustinerea explicita si permanenta a domnului Dragnea, pentru a convinge electoratul inca nedecis. (Z)

  Pana la urma, dupa parerea mea, daca PSD doreste sa schimbe ceva, ar trebui sa finalizeze modificarile legislative, evident, prin partile esentiale ale legislatiei ce priveste functionarea Justitiei.
  Si, nu in ultimul rand, poate opreste degradarea Caii Ferate in Romania. Om avea noi cea mai mare viteza de internet din Europa, asta nu inseamna ca putem depasi stadiul incipient de a vrea sa facem ceva si dpdv practic. Desigur, putem produce vorbe, ce bine ar fi daca am putea sa crestem exporturile cu ele… (Z)

  Apreciază

 9. Mircea Popescu ii raspunde colegului Ghita (ref. la rachetele de croaziera, dar nu numai):
  ,,Ntz. Niciun ajutor de stat. Armata are partea ei din buget bine stabilită la începutul anului. Cum și-l chibzuiește este treaba ei, nu a guvernului.”

  Este o parte din adevar, dar le fel de adevarat este si ca armata poate acorda producatorilor privati de arme (inclusiv firmelor din ,,lantul trofic” de productie) comenzi neprevazute suplimentare care pot depasi bugetul initial si care cresc datoria federala. Exista ,,portite” legislative suficiente legate de securitatea nationala a SUA care permit utilizarea fortei in multiple circumstante, inclusiv in scop (declarat) preventiv.
  Daca s-ar incadra in buget, ar rezulta ca planificatorii militari, impreuna cu decidentii politici, au prestabilit cu mult timp inainte si scenariile , inclusiv acelea bazate pe diversiuni, care sa pemita armatei sa-si utilizeze rachetele in diferite teatre de operatiuni. O atare situatie ar fi de o gravitate cu greu cuantificabila. Ar insemna ca sintagma ,,democratia americana” a devenit superflua, iar fondatorii Statelor Unite ar trebui sa iasa din morminte pentru a se mai schimba cate ceva, pe ici pe colo, prin partile esentiale. Cat mai este timp si nu devine totul ireversibil.

  Apreciază

  • ps
   In legatura cu capitala Israelului, iarasi ne spui doar o parte de adevar.
   Tot adevarul suna cam asa:
   ,,Capitala Statului Israel a fost transferată de la Tel Aviv la Ierusalim în 1950, iar în 1980 Parlamentul israelian a adoptat o lege prin care Ierusalimul a fost proclamat „capitala unită şi veşnică” a ţării.
   O rezoluţie a ONU a calificat această lege drept „nulă şi neavenită”. Transferul nu este recunoscut de majoritatea statelor lumii, între care şi România.”

   Apreciază

   • pps
    Am uitat o particica de adevar, dar relevanta, dupa parerea mea:
    SUA are in acest moment un presedinte al carui grad de iresponsabilitate este comparabil cu cel al d-lui Liviu Dragnea, desigur, la o cu totul alta scara in ceea ce priveste impactul, fie si din motivul ca Dragnea este, pe moment, doar presedinte de partid. (Z)

    Apreciază

 10. d’Artagnan spune:
  APRILIE 23, 2018 LA 9:12 AM

  Buna replica data colegului Fragmentarium, dar n-am inteles ce inseamna ,,coruptie redusa” (dupa cum nu inteleg de ce iti permiti sa afirmi ca te intriga o parere a unui coleg, oricare ar fi ea si el, dupa ce ai primit privilegiul de a posta pe acest blog).
  Dupa parerea mea, ar trebui definit un prag, dar cand auziti de acest cuvant, voi, cei de dreapta, vedeti doar rosu in fata ochilor. Si tot ce e ,,rosu” trebuie in mod evident si fara niciun prag bagat la puscarie.

  Vorba doamnei Amalia: Veniti la putere, arestati tot ce puteti aresta pana va potoliti setea de anticoruptie, , dupa care va trebui sa si construiti. Ei, aici sa va vedem…. (Z)

  Apreciază

   • Buna ziua, imi cer scuze ca va deranjez, sint extraterestru si, impreuna cu colegii mei, fac un studiu asupra prostiei umane. In acest scop, va rugam sa completati urmatorul chestionar:

    1) Sinteti genul care, din 1990 incoace, a votat permanent cu „dreapta”, desi, de cite ori a venit „dreapta” la putere (Constantinescu, Basescu, Iohannis si „tehnocratii”), nivelul de trai a scazut dramatic?

    2) Sinteti genul care, de cite ori a guvernat stinga, cu rezultate remarcabile pe plan economic si politic (sub guvernul Adrian Nastase, Romania a cunoscut un adevarat boom economic si s-au finalizat negocierile de aderare la NATO si la UE, iar sub guvernul Ponta, Romania a avut, conform FMI, cea mai mare crestere economica din UE), a combatut frenetic „incompetenta” stingii?

    3) Sinteti genul care, sub guvernele „de dreapta”, cind ne zbateam sub cea mai crunta incompetenta si mizerie economica, nu emitea nici cea mai firava critica, in schimb, aplauda guvernele Basescu pentru simplul motiv ca „justitia independenta” baga la inchisoare, fara dovezi, diverse personalitati ca Adrian Nastase (despre care am stabilit ca a fost cel mai competent prim-ministru postrevolutionar si care a fost bagat la inchisoare cu „probe” de genul banilor tipariti dupa data la care „a luat mita”) si Dan Voiculescu (a carui unica „vina” a fost ca „Antena 3” il critica pe „Presedinte”, stiut fiind ca, in orice tara normala din lume, presa lauda conducatorii, nu ii critica)?

    4) Sinteti genul care iese in strada pentru a urla cit il tin bojocii „Jos penalii!”, „Jos ciuma rosie!”, „Parlament penal, mars la tribunal!”, „DNA sa vina sa va ia!”, pentru ca „noaptea ca hotii” si „cazul Belina”, in timp ce cele 6 (sase) case obtinute de Iohannis prin „meditatii” va lasa rece (asa cum v-au lasat nenumaratele infractiuni de drept comun si politice ale lui Basescu, asupra carora nu intru in detalii)?

    5) Sineti genul care ar vota pe oricine (un mitocan retardat ca Basescu, o curvistina ca Nuti Udrea, un malac oligofren ca Iohannis, un urangutan) doar ca sa nu ajunga la putere „coruptii” si „comunistii”?

    6) Nu ati inteles nici pina acum ca, chiar daca, prin absurd, PSD-ul – si NUMAI PSD-ul – fura, e complet irelevant, intrucit, asa cum s-a dovedit, de nenumarate ori, si cum, fara indoiala, se va dovedi si pe viittor, incompetenta e mai periculoasa, mult mai periculoasa decit „coruptia”?

    7) Va scapati in pantaloni, la gindul ca Dragnea va fura economiile de sub saltea? Tremurati tot timpul de frica? Traiti intr-o stare de panica permanenta, pentru ca „se fura”? Nu puteti dormi noaptea? Ati facut ulcer,din acest motiv? Simtiti nevoia sa sustineti, 24 de ore din 24, „justitia independenta”, ca musca la arat, in incercarea sortita din start esecului de a va controla, cit de cit, spaimele, anxietatile?

    In functie de modul in care veti raspunde la aceste intrebari, este posibil sa va prelevam in nava spatiala, pentru a va supune la teste fizico-psihico-intelectuale mai amanuntite.

    Daca trec eu… joi, sa zicem, pe la orele… 18:00 – 18:30, cu nava spatiala pe deasupra Focsaniului, e bine?

    Apreciază

  • Incep lucrurile sa se incurce. Lafarge? HOLCIM? Cred ca singura fabrica de ciment , daca mai apartine Romaniei, e Fieni. Un ziar francez, Liberation spune: Firma producatoare de ciment Lafarge-Holcim, franco-elvetiana,a finantat grupari armate in Siria intre 2012 -2014l Directorii au recunoacut. Justitia franceza ancheteaza responsabilitatea celui mai mare producator de ciment din lume, in ceea ce priveste finantarea statului islamic. Firma a platit grupari armate printre care ISIS. Firma detine o fabrica de ciment in Jalabiya, in N-ul Siriei, spune Liberation, luni. Cum ancheta urmareste finantarea terorismului, Jean Claude Veillard-director de securitate la Lafarge a declarat ca este in contact cu foarte multi directori de servicii secrete, dar si cu cei care au fost platiti pentru instalatiile din Jalabiya. Liberatio, scrie-Magistrata Charlotte Bilger- in 12 de aprile a.c., Veillard a declarat: serviciile secrete erau informate cum am platit grupari armate intre 2012-2014, prin Lafarge. Din 2014 a fuzionat cu Elvetia Holcim; Veillard a avut 33 de intilniri cu persoane din diferite servicii secrete, unde, in aceste intilniri , a spus toate informatiile ce le stia. Firma platea totul. Intrebare: stia statul francez de aceasta practica, de aceasta acctiune? Multi directori de Lafarge-ex presedinte Bruno Lafont, este anchetat pentru ca a platit grupuri teroriste pentru a mentine fabrica si nu numai. Fabrica a fost ocupata de IS (statul islamic) in septembrie 2014 pina la sosirea fortelor americane, sfirsit de decembrie 2015. Liberation spune: judecatorii ancheteaza plata de comisioane catre IS, pentru garantizarea activitatii, Lafarge contribuind si cu altele. PS. Se pare ca in urmatoarele luni asistam la un cutremur de proportii, un seism mondial in lumea subterana a serviciilor. Stafia lui Kenedy se va razbuna? Dar cum va fi vremea la noi?

   Apreciat de 1 persoană

 11. Summitul crizei nucleare: Cat de grea va fi valiza politico-diplomatica a lui Trump la intalnirea cu Kim?

  In saptamana intalnirii celor doi presedinti coreeni, Kim si Moon, Coreea de Sud a decis sa opreasca emisiunile de propaganda la granita cu Coreea de Nord. “Sperăm că această decizie va duce la încetarea atacurilor propagandistice din ambele state și va contribui la crearea condițiilor necesare unui climat de pace, a unui nou început”, a explicat ministrul sud-coreean al apărării.

  Summitul intercoreean va avea loc vineri, in zona neutra de demarcatie, la Panmunjon, unde la sfarsitul razboiului intercoreean a fost semnat, in 1953, armistitiul dintre cele doua Coreei. In memoria colectiva, Panmunjonul este asimilat cu fostul zid al Berlinului.

  Foarte probabil summitul Kim-Moon va aduce un progres semnificativ si, sper, ireversibil in relatiile de securitate dintre cele doua Coreei. Argumentul ca ambele state ale unui popor unic impart aceeasi casa peninsulara, a carei integritate si perenitate trebuie sa o realizeze impreuna, este de departe cel mai puternic. Mult mai preocupant este summitul dintre Kim si Trump, de la inceputul lunii iunie.

  Comparativ, in orice analiza panoramica privind relatiile extrem de tensionate dintre Coreea de Nord si SUA, ca urmare a crizei nucleare nord-coreene, apare ca foarte vizibil ascendentul simpatetic de care Kim se bucura, in urma anuntului nuclear de sambata. Liderul de la Phenian a anuntat suspendarea testelor cu arme nucleare si rachete balistice intercontinentale, precum si inchiderea unui poligon nuclear din nordul tarii. Incepand cu SUA, gestul a fost aplaudat de toate marile puteri, ceea ce explica decalajul de simpatitudine.

  Kim si-a insotit anuntul cu motivatia că „în faza actuală, când naţiunea noastră s-a ridicat la statutul de centru de putere politică şi militară, concentrarea asupra construcţiei economiei bazate pe socialism este linia strategică a partidului”. Suspendarea testelor racheto-nucleare este al doilea pas inainte facut de Kim, dupa cel prin care si-a asumat denuclearizarea, daca in schimbul acesteia va primi garantii de securitate pe masura, de neclintit, masurabile si verificabile pe teren.

  Prin cele doua actiuni de dezangajare, Kim s-a plasat in varful verticalei initiativelor strategice. Totul va depinde de reactiile de rapuns, mai précis, de ce va pune Trump in balanta pentru a compensa concesiile anuntate de Kim. Cam asta e balanta, pe un taler concesiile nord-coreene, pe celalalt, compensatiile americane. Altfel spus, valiza politico-diplomatica a lui Trump la intalnirea cu Kim ar trebui sa fie suficient de grea, continand propuneri substantiale si comparabile.

  Riscul ca valiza lui Trump sa fie goala sau prea usoara poate fi similar cu esecul sau blocarea dezangajarii militare si nucleare, care ar trebui privita pe cele doua zone comunicante din Pacific, Pacificul de Est si Pacificul de Vest. Daca dezescaladarea va avea loc intr-o parte, ea ar trebui sa se transmita comunicant in cealalta parte. Deocamdata, doar dezescaladarea intercoreeana este predictibila. Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca stiinta armelor nucleare si balistice este ca cea a mersului pe bicicleta, o data invatata, nu se uita niciodata, oricand putand fi exersata.

  Criza eurorachetelor, inceputa in 1983, si summitul Gorbaciov-Reagan, din 1986, care in ciuda suisurilor si coborasilor au dus in cele din urma la asumarea reciproca a optiunii “dublu zero” si semnarea Tratatului INF in 1987, sunt doua evenimente educationale pentru negocierile nucleare. Daca, aparent, Reagan s-a dus cu valiza goala la Rejkjavick si discuțiile s-au prăbușit în ultimul moment, ele au permis totuși partilor americana si rusa sa descopere amploarea concesiilor pe care cealaltă parte era dispusă să le facă, ceea ce a stat la baza progresului si finalizarii ulterioare.

  In opinia mea, summitul nuclear dintre Trump si Kim ar trebui despovarat de orice alte subiecte colaterale. Masurile de o parte si de alta sa fie din acelasi domeniu si din aceeasi clasa, de aceeasi natura si la aceeasi scara de proportionalitate. Tema sanctiunilor economice, care ar putea sa fie tentanta pentru americani in negocierile cu nord-coreenii, asa cum a fost cea a drepturilor omului in negocierile cu rusii privind eurorachetele, dar care a fost la originea blocajelor initiale, trebuie sa aiba o agenda separata de cea a securitatii. Oarecum pe modelul ”cosurilor” (v. Helsinki).

  Apreciază

 12. Toate firmele din lumea asta sunt datoare în primul rând actionariatului. Toate firmele din lumea asta vor să plătească taxe cât mai puține.
  Și toate statele din lumea asta vor capitalurile multinaționalelor.
  Cum le împaci pe toate? Cum spuneam, cu mintea, cu legile europene adaptate realităților românești, în nici un caz cu gargară la televizor și demonizarea firmelor străine.
  Da, ”problema” multinaționalelor este că sunt mai eficiente și mai agresive în minimizarea impozitării decât firmele autohtone, dar asta nu este nici pe departe doar o problemă a României. USA, Regatul Unit, Franța, Europa în ansamblu au aceeași problemă, și nu de azi, de ieri. Și vorbim aici de zeci de miliarde de EURO, așa că UE ia măsuri de control fiscal. E drept, n-au mai apucat să-i ceară voie lui Dragnea.

  Pe de altă parte, aceleași firme străine alimentează din greu bugetele publice, companiile multinationale varsa la buget cele mai mari contributii sub forma impozitului pe profit, TVA, etc. Datele la 2012 confirma aceasta realitate – din primii 10 contribuabili (care asigura 15% din total venituri la bugetul consolidat), 8 sunt companii multinationale, 2 sunt entitati ale statului (BNR si Romgaz).
  Să demonizezi capitalul străin în condițiile în care acesta este esențial pentru România iar mi se pare … nesănătos! Economia se face cu creierul, nu cu fierea, iar economia stabilește și salariul, nu directiva de partid! Altfel, presiunea unui salariu sau pensie care nu are acoperire în economie se duce în inflație și în împrumuturi pe care trebuie să le plătească generațiile viitoare!

  Prin urmare, după mine, trebuie jucat fin pentru ca statul să ia cât mai mult impozit de la multinaționale, dar și pentru a fi atractivi pentru capitalurile străine în condițiile în care, din păcate, nu avem comparativ cu alte state foarte multe de oferit.
  http://www.ziare.com/impozit/impozit-profit/ce-a-iesit-din-razboiul-psd-cu-multinationalele-romania-castiga-putin-pe-termen-scurt-si-pierde-masiv-pe-termen-lung-1502128

  Apreciat de 1 persoană

  • Marii economisti de Nobel ai lumii au subliniat, deseori, ca una dintre cauzele principale ale crizelor economico-financiare este decalajul imens dintre acumularea de capital si tendinta de minimizare a ponderii veniturilor salariale in ,,produsul intern brut” al multinationalelor. Unul dintre acesti economisti se numeste Nouriel Roubini.
   Din pacate, lacomia fara limita a actionariatelor a dus si va duce, mereu si mereu, la crize sistemice tot mai dureroase, in special pentru angajati. Mai mult, chiar si in perioade critice, ,,s-au gasit” solutii practice pentru ca establishmentul marilor corporatii (in special al celor angrenate in masinatiuni financiare si implicate direct in declansarea crizelor) sa primeasca bonusuri de multe milioane de dolari. Statele capitaliste au actionat insuficient de ferm pentru a descuraja asemenea practici, ba mai mult, au transferat o mare parte din povara crizelor tot pe umerii micilor contribuabili, salvand banci si institutii financiare de la faliment.
   Este foarte adevarat ca unele salarii si pensii la romani sunt pur si simplu nesimtite. Dar ce cuvant din vocabularul limbii romane ar putea fi asociat pana la suprapunere, adica suficient de acoperitor, incat sa exprime corect gradul de ,,moralitate” al acelor bonusuri cu 6, 7,….n zerouri ?

   Apreciază

 13. Asistam la un pseudodialog in care „anficomunistii procapitalisti” pseudodemocrati ne piseaza cu inptele lor sfaturi. Asta dupa ce ne-au dat si alte sfaturi care s-au concretizat in dezastrul de azi.

  Privind de la „altitudinr” mai ridicata(!!), adica de sus de tot putem observa ca de fapt ni se predica o strategie a esecului national!
  HOPA! Am zis national?

  Pai despre asta este vorba!
  Ei aunevoie de un ins fara identitate ,.., ceva cm in genul unui robinet de juma de tzol care este utilizabil si in Turcia si inUK indiferent de tara de productie, „Ei” au nevoie de un om „universal” si deci lipsit de identitate.
  Un universal nu prin cultura ci prin incultura. Ori ce structureaza o natiune este cultura si piata nationala,

  Paranteza ( Omul este un animal social. Scopul fiecarei societati de animale -roi,banc,turma,haita,hoarda- este supravietuirea membrilor ei si propagarea genelor grupului.
  Ori in ultimele decenii natiunile cu cel mai mare succes economic sunt si cele care sufera de oligantropie si se bazeaza pe importul de oameni. Sub pretexrul ingrijorarilor ecologiste – justificate de populatia mondiala de 7 mld – membri ai societatilor cele mai bogate refuza sa se mai reproduca ca cica „si asa shntem prea multi” – insa varitatea europeana a rasei caucaziene este in declin. Sa refuzi la nivel comunitar eztis – si natiunea este cel mai eztins nivel comunitar sa iti perpetuezi genele ESTE SIUCIDERE la nivel de GENOCID.
  Insa 3milenii de practica sclavagista ne arata ca marirea septelului uman inregie proprie este prea costisitoare. Acesta este motivul ptr care toate societatile sclavagiste au importat sclavi, fie ca ii obtineau princomert sau razboi.
  Fara sa acuz capitalismul actual ca „sclavageste” mana de !ucru ,acuzatie de altfel banala, IO observ doar ca capitalismul ultimelor decenii „rationalizeaza” repractica rationalizarea reproducerii fortei de munca adica prefera sa importe in loc sa isi produca si sa isi creasca copii)

  Voi continua. Stiti si voi sf Ghita – votca,cabsrnet- simt nevoia unei sieste

  Apreciat de 2 persoane

 14. Simion Bărnuţiu trebuie să fi citit scrierile istoricilor romani referitoare la Dacia Aureliană în biblioteca Facultăţii Teologice din Blaj unde a fost hirotonisit preot celibatar greco-catolic. Când, de la catedra Academiei Mihăilele (1855-60) şi apoi a Universităţii din Iaşi (1860-64), vorbeşte de „maiestatea” naţiunii române asupra Daciei Aureliene ( nu ştiu dacă cu sensul de suveranitate sau poate de superioritate, preeminenţă), el se referă cu certitudine la populaţiile românofone din Balcani.

  Numai că vorbele lui Bărnuţiu reprezentau chiar la vremea aceea – ca şi acum de altminteri – numai o divagaţie intelectuală, fără nici o bază geo-politică. Era vorba de grupuri relativ mici, multe dintre ele comunităţi de păstori transhumanţi – albanezii le spuneau chiar «tchobans/çoban» – şi extrem de risipite : valea Timocului, Voievodina, nordul Greciei, Macedonia, Albania, Ardeal. Aceste grupuri nu au prezentat niciodată coeziune ; în epoca modernă – odată cu încetarea stăpânirii otomane care ca orice imperiu favoriza minorităţile pentru a putea controla populaţia majoritară – au emigrat masiv (şi în Dobrogea, aşa-numiţii macedoneni), iar în perioada contemporană prezintă tendinţa de a se integra, inclusiv prin căsătorii mixte.

  Ideile lui Simion Bărnuţiu au avut totuşi ecou : înaintea primului Război Mondial şi chiar după aceea, guvernul României a dus o politică intensă de sprijinire culturală a acestor comunităţi, mai ales prin finanţarea învăţământului în limba română. Iar aromânii – în general consideraţi pătură socială inferioară – au căpătat convingerea nobleţei obârşiei lor : descendenţi ai vechilor daci şi traco-romani, care prin sec. IX, în condiţiile apariţiei primului Imperiu (Hanat) Bulgar la Dunărea de Jos, un stat medieval creştin şi multi-etnic, au fost percepuţi ca grupuri distincte în mijlocul populaţiei slave şi au primit denumirea de aromân/armãni (derivat de la termenul «Romanus», aluzie la Imperiul Roman de Răsărit/Bizanţ) sau de «Vlahi» ori «Vlasi» – termen de origine germană derivat din «Walh» ce-i desemnează pe non-germani şi înrudit cu «wallon» sau «welsh».

  Conştientizarea originilor lor i-a condus însă pe aromâni la două rezultate total contradictorii : cei grupaţi în jurul asociaţiei «Tra Armãnani» se consideră români transfrontalieri, vorbitori ai unui dialect românesc şi cer să fie recunoscuţi ca atare în ţările în care locuiesc (inclusiv Germania şi SUA), în timp ce asociaţia «Bana armãnească» afirmă că sunt descendenţi ai vechilor macedoneni din epoca elenistică, arborează ca emblemă naţională Soarele din Vergina descoperit în mormântul atribuit regelui macedonean Filip II, tatăl lui Alexandru cel Mare, şi au cerut sprijin financiar şi nu numai de la ONU pentru ca limba aromână să nu dispară.

  Apreciază

 15. Este extraordinar de benefic, sa „evadam” din jungla cotidiana care ne uzeaza la modul general, ca in anul Centenarului, sa faceti o aducere aminte a marilor personalitati ale neamului, sa ne aducem aminte de acestia.
  Este nepermis ca astazi, in scoli mai ales in anul Centenarului, nicaieri sau aproape, sa nu se popularizeze marile nume si fapte a celor care au fost cu adevarat faruri calauzitoare ale neamului. Nici nu se putea spune mai frumos, „maiestate”.

  Apreciază

 16. Despre capitalism, coruptie la „inalt nivel”

  „…Industrial-level fraud by America’s banks nearly brought the world economy to its knees in 2008, and no senior executive was even charged. This past week, with a billion dollars in new federal penalties for Wells Fargo, we were reminded that nobody has been hauled into court over a range of its sleazy practices one would expect from a boiler-room scam, not the nation’s third-largest bank…”

  Si Ambasadorul nostru experimentat in ale cum gestionezi marea coruptie nu suna la Casa Alba, sa faca o declaratie de presa despre cum putem noi ajuta pe proetenul nostru mai mare, ca acum avem experienta vasta? Eventual sa scrie o scrisoare comuna, poate semnata si de Ambasada Ungariei si Poloniei, ca parca asa se proceda la Bucuresti, cu Ambasadele luind guvernele de mineca (alea PSD only)?

  Apreciază

  • Nu sunt fan Ponta, dar poti să-mi spui cu ce a greșit?
   Dragnea și-a aplicat strategia pe 20 de ani județului Teleorman. În urma ei, acesta a ajuns printre cele mai sărace județe din țară, condus discreționar de un baron atotputernic.
   Acum, același individ propune un experiment pe 40 de ani pentru țară. La ce naiba poate să te ducă gândul?!
   Tu-mi pari tipul ăla care cade de la etajul 40 și pe la etajul 38 zice că situația e foarte bună.

   Apreciază

 17. Dilema SUA: Suspendarea vizei lui Liviu Dragnea sau mutarea Ambasadei Romaniei la Ierusalim?

  Au mai ramas putine zile pana la ceremonia de inaugurare a Ambasadei SUA la Ierusalim. Evenimentul va avea loc pe 14 mai, in prezenta a 250 de oficiali americani si lideri evrei din SUA. Planul presedintelui PSD, Liviu Dragnea, de a participa la festivitate, alaturi de elita evreimii israeliene si americane, in urma anuntarii de catre acesta ca Romania va urma exemplul SUA si isi va muta Ambasada la Ierusalim, ar putea insa sa fie dat peste cap. Printr-o adresa oficiala inaintata Departamentului de Stat american, mișcarea civică “Inițiativa România” (IR) a cerut suspendarea vizei americane pentru Liviu Dragnea şi punerea acestuia sub interdictia de a intra pe teritoriul SUA. “Iniţiativa România” îşi motiveaza demersul pe Decretul 7750 din 12 ianuarie 2014 al Preşedintelui SUA privind impactul corupţiei asupra intereselor SUA. IR arată că şeful PSD a fost condamnat definitiv în dosarul Referendumul şi mai este trimis în judecată sau cercetat penal în alte patru dosare de corupţie. Cererea IR, ONG nascut dupa tragedia “Colectiv”, ridica o mare dilema pentru SUA. Ea pare sa fie compromitatoare pentru oricare din cele doua solutii contradictorii. Daca va da curs cererii IR, SUA risca sa-si atraga acuzatii de ofensare a unui partener strategic si aliat, un fapt inimaginabil. Liviu Dragnea este un inalt oficial roman activ, in functii de partid si de stat, ca sef al celui mai mare partid din Romania, aflat la guvernare, si sef al Camerei Deputatilor. Dar, mai ales, si acesta ar putea fi argumentul determinant de a o respinge, SUA vor risca sa dea un semnal prost pentru interesele sale si ale Israelului, scazand probabilitatea ca anuntul lui Dragnea sa devina realitate. Daca vor respinge cererea IR, SUA isi pot atrage acuzatia de ipocrizie, ca incurajeaza coruptia. Dilema pica foarte nepotrivit in contextul recentului Raport al Departamentului de Stat, care afirma negru pe alb: “Corupţia rămâne un fenomen răspândit în România.” Varianta cinica ar fi ca dilema sa fie transata dupa 14 mai.

  Apreciază

 18. Fals antisemitism: Un dirijor pune la index doi artisti

  Mi-a atras atentia un gest al unui dirijor, care, pe motiv de “antisemitism”, si-a pus la index doi colegi, apartinand aceleiasi arte, muzica. Cred ca acest mod de “a le face muzica” celor doi cantareti este un act de speculatie ieftina. Ca un “kitsh”, exclusiv verbal, care nu are nicio legatura cu materialitatea sau autenticitatea antisemitismului istoric.

  Falsul antisemitism este in acelasi timp si periculos. El poate insemna si respingerea concurentei oneste, criticii, satirei sau umorului privind atitudini si comportamente reprobabile (ridendo castigat ), ori chiar a sanctiunilor legale (dura lex, sed lex). Adica sustragerea de la niste valori si norme care sunt normale si tuturor aplicabile.

  In opinia mea libera si cinstita, a fost un singur antisemit si acela a murit o data cu Hitler. E un fel de parafrazare a lui Nietzsche, dar cu sanse de adevar nefinite. Antisemitismul apartine trecutului. Urmele lui istorice le aflam in memoriale, ca exponate de muzeu. El s-a sfarsit o data cu Auscwitz-ul si celelalte lagare hitleriste.
  Antisemitismul nici macar nu a fost ideologie. El a fost politica tiranului universal, a prototipului tiranului, care pentru putere absoluta si genocid nu are nevoie de ideologie. Nimeni nu poate nega antisemitismul istoric. A face insa din el o chestiune de prezent, este o contrafacere pentru beneficii politice.

  Azi, cel mult se poate vorbi de antiislamism, ca dimensiune comparabila, prin milioanele de morti, raniti, refugiati, in urma razboaielor “preventive” sau de “pedepsire”. Desi pana la scrierea acestei istorii tema ramane discutabila, totusi initiatorii si executorii antiislamismului sunt deja cunoscuti. Imi place muzica, dar nu cand este amestecata cu politica sau cand unii muzicieni pun bete in roate altor muzicieni. De aceea am fost surprins ca dirijorul Daniel Barenboim, directorul muzical al uneia dintre cele mai mari opere din Berlin, a anunţat, luni, returnarea premiilor muzicale germane Echo, după ce doi rapperi ale căror texte presupuse antisemite au fost recompensaţi cu aceleaşi premii.

  La Gala premiilor Echo 2018, ca cei mai buni artişti hip-hop au fost recompensati rapperii Kollegah şi Farid Bang, care au vândut în Germania peste 200.000 de exemplare din albumul lor „Jung, brutal, gutaussehend 3” („Tânăr, brutal, arătos 3”). Intr-una dintre aceste piese, „0815”, cei doi rapperi se compară cu prizonierii din lagărul de exterminare de la Auschwitz. ECHO sunt cele mai renumite premii muzicale acordate în Germania in domenii ce merg de la muzica clasică, la genul pop, jazz sau hip-hop. Premiile se bazează pe succesul comercial al artiştilor. Cand caricaturile, pamfletele sau cupletele ne amuza sau inveselesc, nimeni nu se gandeste sa le desfiinteze sau sa le faca procese de intentie autorilor. Arta e arta si trebuie tratata ca atare.

  Apreciază

 19. d’Artagnan
  Mai sus, am citit o replica pe care ai adresat-o colegului bizon:
  ,,La tine este doar o spoială de cultură însoțită de multă agresivitate.”

  Atentie la exprimare. Altfel, tot ce spui se intoarce impotriva ta. Asa te invat eu sa vorbesti intr-un spatiu public ? Vrei sa ma besteleasca doamnele si pentru ca te sustin ? Nu am destule pacate eu insumi ? (Z)

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.