11 gânduri despre “„Drept istoric versus referendum…” – Inregistrari video.

 1. Simptome ale crizei democratiei reprezentative sau ale manipularii proceselor electorale: Alesul goleste de continut si de sens democratia reprezentativa prin ostilitatea fata de drepturile majoritatii si denigrarea reactiilor antisistem ale majoritatii

  Un ciudat si ingrijorator fenomen, care ar putea fi denumit “Paradoxul Alesului”, se manifesta in spatiul electoral, al alegerilor reprezentantilor, si, mai ales, post-electoral, cand se asteapta o functionare normala a democratiei reprezentative, a reprezentativitatii celor alesi de majoritate.

  Acest fenomen negativ se manifesta prin faptul ca dupa ce a fost ales de majoritate, Alesul devine ostil drepturilor majoritatii. Cand, consecutiv si inevitabil la acest fenomen de evaziune sau instrainare a reprezentativitatii, majoritatea reactioneaza antisistem, Alesul denigreaza majoritatea ca fiind rasista si antidemocratica.

  Asemenea defectari de atitudine si de mandat, privind reprezentativitatea Alesului, le putem considera drept accidente de autenticitate a reprezentarii cand ele au loc la niveluri inferioare sau intermediare, ale localului cum obisnuit le categorisim. Ele insa capata un profil de sistemicitate cand se produc la varf, la nivel central, care pune in discutie sistemul, reprezentativitatea sistemului.

  Un Ales este reprezentativ daca Sistemul este reprezentativ si, invers, Sistemul este reprezentativ daca Alesul este reprezentativ, discutia se poate purta la fel de valabil si la plural, este o relatie indisociabila asupra careia nu prea am reflectat, trebuie sa recunoastem. Aceasta lacuna ar trebui sa o umplem prin dezbateri si reforme.

  O mostra pe acest subiect o reprezinta afirmatiile prin care președintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a criticat, joi, pe cei care pretind a fi “antisistem”, afirmând că aceste declarații au legătură cu retorica rasistă și antidemocratică. Lucrurile stau de fapt pe dos, dar viclesugul speculatiei de a intoarce totul pe dos nu este ceva nou.

  În cadrul unei conferințe de presă în Malta, Martin Schulz a fost întrebat cu privire la extinderea așa-numitei “mișcări antisistem” în Europa și la nivel global. El a declarat că nu este deranjat dacă este descris ca făcând parte dintr-un sistem care a pus bazele statului de drept.

  “Ce este acest sistem? Înseamnă ceva care a fost constituit. În UE, am constituit democrația, statul de drept, demnitatea și protecția drepturilor omului, precum și lupta împotriva discursului instigator la ură, a rasismului și a antisemitismului. Dacă asta mă face parte a sistemului, atunci eu sunt mândru să fac parte din el”, a mai spus el.

  “Dacă ascult discursurile celor care pretind că luptă împotriva sistemului, îmi dau seama că în ele există o retorică rasistă, sunt discursuri antidemocratice care pun la îndoială drepturile minorităților”, le-a spus el reporterilor.

  Sa indreptam putin ideile. Antidemocratismul si rasismul se pot infiltra, devenind reale, cand Alesul isi iese din rolul de reprezentativitate, in favoarea nereprezentativitatii. Pentru ca asa ceva sa nu se intample, statul trebuie sa fie autentic de drept, adica vointa majoritatii sa fie sursa dreptului. In caz contrar, se poate infiripa monstruozitatea statului de stramb. Spre deosebire de minoritatile migratoare, care au intotdeauna o a doua sansa, de a redeveni majoritare in tarile lor de origine, unde isi au si drepturile strabune de mostenire, majoritatea nu are decat sansa de a fi stapana la ea acasa, pe drepturile ei de mostenire.

  Apreciază

 2. Cristian Ghinea spune că, despre universitățile străine frecventate de el și tovarășii lui USR, Ponta și Dragnea cred că sunt nume de gumă de mestecat.
  De unde atâta dispreț față de Universitatea din București și Politehnica București pe care le-au absolvit Ponta și Dragnea?
  De ce juriștii și inginerii formați la școlile românești ar fi inferiori celor formați la școli din alte țări?
  Cred că e o sumețire fără nicio bază, mai cu seamă că am văzut cum se prezintă și ce pot Ghinea și alți câțiva superficiali d-ăștia cu nasul pe sus.

  Apreciază

 3. Nu ştiu ce (mi) se întâmplă, dar nu-mi mai apar comentariile…..
  Mai încerc odată :

  „De la desantul kominterniștilor nu am mai văzut așa ceva

  Suntem chemați să participăm la o schimbare pe care noi înșine nu știm cum ne-o dorim, dar pe care alții ne-o pregătesc de mai mult timp. Cică ar trebui să înlocuim o clasă politică eratică, păcătoasă, fără vocație pentru o misiune pe termen lung, însă nu cu oameni ridicați din prefacerile societății românești, din zbaterile de zi cu zi, personaje vii cu istorii personale zbuciumate și crez zidit din neajunsurile ultimului sfert de veac.

  Ni se pregătește, în schimb, o unitate în misiune care să vină în pas cadențat pentru a configura o Românie după scripte făcute în laboratoare care n-au nimic de-a face cu realitatea trăită sau cu traiectoria pe care ne-au pus – conștient și cu dedicație – elitele generațiilor de acum un secol, un secol și jumătate.

  Cu 70 de ani în urmă veneau pe tancurile sovietice niște tovarăși pregătiți îndelung în școlile Komintern-ului pentru a ferici arhaica și retrograda Românie cu binefacerile unei istorii marxiste mergând implacabil spre comunism, presupus suprema formă de organizare a societății umane. Mulți nu vorbeau bine română pe care nici măcar nu o aveau ca limbă maternă. Știau, însă, mai bine pentru noi cum trebuie să arate societatea românească, cine e bun și cine nu, ce ne prinde bine și ce ne trage înapoi.

  Nimeni nu i-ar fi băgat în seamă, dar aveau sprijinul unei puteri străine pentru care au fost spărgătorul de gheață pe meleagurile mioritice. Au băgat în pușcăriile țării clasa politică, și ea coruptă, a perioadei interbelice, dar nu suntem siguri că trebuie să le mulțumim pentru asta. Kominterniștii nu au lăsat în urma lor decât sânge, o faimă rea și o imensă spărtură în ce ar fi trebuit să fie cursul firesc al istoriei românilor.

  De la alt azimut, cu același elan internaționalist, dar vorbind despre viitorul României, vine acum o altă generație pregătită să ne pună pe o traiectorie despre care nu știm prea multe și pe care nu suntem convinși că ne-am dori-o.

  La un semn dat putem bănui de unde, persoane cărora de mult li se promisese că vor prelua ștafeta s-au regrupat în formație de pe unde erau risipiți aiurea în lume. Au lăsat slujbe bine plătite și au venit să candideze în Parlamentul pe care tot ei îl hulesc.

  Este noutatea acestor alegeri să găsim pe liste oameni care abia dacă au trăit în România un an din ultimii 10 și dintre care unii vorbesc înfiorător de prost limba română. Ne cer votul și spun că vor schimbarea clasei politice, ca și când ar fi de la sine înțeles că nemulțumirile acumulate până acum față de conducătorii României trebuie să se canalizeze într-un folos către ei.”

  Apreciază

 4. Să mergem la vot ! Mai ales că corectitudinea lui ne este garantată de unul ca ăsta :
  Marcel Opriș cercetat penal în dosarul cu nume de cod ”Taurul”
  Jurnalistul Ovidiu Ohanesian scria pe blogul său, la începutul anului, că senatorul Valer Marian a sesizat, în martie 2010, procurorii cu privire la mai multe nereguli privind softul folosit de STS și indica că generalul Marcel Opriș ar fi falsificat anumite date. Dosarul privind acuzațiile aduse șefului STS s-a plimbat de atunci între DNA și Parchetul General. După mai bine de șase ani, procuorii militari de la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, au decis să înceapă urmărirea penală în dosarul numărul 77/P/2015, cu nume de cod ”Taurul”, pentru abuz în serviciu.

  Povestea unui dosar plimbat

  Ovidiu Ohanesian nota despre Valer Marian, că ”în ședința Senatului din 22.03.2010 senatorul de Satu Mare, Valer Marian, a adresat șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), generalul Marcel Opriș, o interpelare având ca obiect implicarea nelegală a STS la alegeri. Șeful STS nu a răspuns niciodată la această interpelare. După un an și jumătate, în care a stat în nelucrare, dosarul a fost declinat Secției de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari din DNA, unde a fost înregistrat sub nr. 20/P/2014, în care a fost începută urmărirea penală cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu respectiv complicitate la abuz în serviciu, în condițiile în care funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

  Dosarul a mai zăcut un an și jumătate la DNA, fiind emisă o soluție în cauză, respectiv o ordonanță de clasare și declinarea competenței, de abia în data de 23.07 2015, după peste trei ani de la înregistrarea sesizării parlamentarului. (…)

  În cursul lunii ianuarie 2016 procurorii militari de la această unitate de parchet au demarat cercetări referitor la șeful STS, generalul Marcel Opriș, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conflict de interese și al implicării STS în alegerile prezidențiale din 2009”, notează Ovidiu

  Apreciază

 5. daca i-as zice „bou” ar fi o insulta nemeritata adusa boilor.
  Poa sa ii zicem SNSPA … o asa-zos facuotate unde inbveti cuj sa fii tampot cu staif … (aveam un colge de se4rbicici care avea nevoie de o diploma de facultate. Asa ca sa- inscris la SNSPA. Intr-o zi, duoa un examane el si un colg de al lui mi-au data un formular din ala de bifata pe care dadusera si ei exemenu. In 20 de minute l-ma completata – ma rpg la tampjenii de genui cinme a zis ca oamenii verzi e de centru :Arend, Eisenstein sau Eintstein am dat raspunsu la intamplare .. iai doiisi dadeau palme – eu as fi luat cam nota 6 numa din ce stiam din 40 de ani de citit presa …

  O facultate perfect inutila … sau in forma actuala forma fara fond da cu fonduri si funduri!!!
  (a.. cateodata am cochetata cu gandul sa ma bag si eu la ea. A 2a facultate. Dar am auzit ca nu se dau examene orale ….. asa ca sa fac pe unii „profesori” sa faca clabuci la gura ! De ex emempllu ce ati zicer csa un dezonpr de la GDS mi0ar tiopa indignarisit :iesi afrar fascistule si eu gratios cu laba drepata sus : „SIEG HEIL !!! Daca nu iti place denunta-ma la securitate!!!”)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.