Continuarea vizitei la Roma

20150730-222548.jpg

20150730-222542.jpg

20150730-222553.jpg

20150730-224124.jpg

Ziua de astăzi a fost extrem de interesantă. Am început cu vizitarea Colosseumului, un loc de unde au pornit numeroase legende si scenarii. Un spațiu imens, in care s-a experimentat, prima data, formula ” pâine si circ”. Mai ales de la al doilea nivel, privelistea este fascinanta. Gladiatori, animale de prada erau dăruiti publicului pentru a câștiga susținere si acceptare.
Am continuat cu vizitarea Forului Traian, admirând, cu tristete, cunoscuta coloana. In apropiere, se găsește clădirea ce adaposteste Muzeul ce descrie Semnificația a ceea ce a însemnat pentru italieni, Risorgimento. In clădirea ce domina Roma, e păstrat omagiul pentru Victor Emmanuelle ii, intr-o formula ecvestră, celebra.
In finalul zilei, am vizitat Termele lui Diocletian, cu galeriile de sculpturi adapostite acolo. Foarte aproape de gara centrală se găsește o extraordinară Colecție de arta romana – sculpturi si fresce minunate. Împreuna cu Mihnea, pasionat de istoria romana, am admirat aceasta Colecție deosebita ce conține si imensa Colecție numismatica a lui Victor Emmanuelle III.

25 de gânduri despre “Continuarea vizitei la Roma

 1. ..Despre ,,cladirea (alba) ce domina Roma”, localnicii nu au parerea prea buna…ei spun ca Victor Emmanuelle a cam suferit de grandomania ridicarii, prin opulenta, la nivelul inaintasilor. Nu sunt convins ca a reusit…cladirea e prea aproape de For si Capitolini.

  Apreciază

 2. Off-topic si nu chiar:
  „Conform legilor razboiului, atunci cand razboiul se termina, prizonierii de razboi trebuie eliberati” (NYT). Ceea ce inseamna ca la noi razboiul politic este inca in desfasurare si sunt din ce in ce mai multi prizonieri.
  Exceptional text al judecatorului american Royce C. Lamberth (Tribunalul federal districtual al Columbiei) si foarte potrivit pentru tara noastra: „Un tribunal nu poate privi exclusiv la discursurile politice pentru a determina realitati factuale si legale, numai din cauza ca facand asa ar fi mai usor decat privind la toate probele relevante. Stapanirea ar putea ca nu intotdeauna sa spuna ceea ce vrea sau sa vrea ceea ce spune.”
  Chiar daca textul de mai sus se refera la o alta situatie, el se potriveste nemaipomenit de bine unei justitii indepartate geografic de judecatorul american, ca si destulor situatii create de aceasta.

  Apreciază

 3. @Doru Coarnă

  (Ne)stimate cetățean, voi încerca să vă lămuresc o dată și pentru vecie ce fel de om sunt. Nu intru pe acest blog pentru că m-ar pasiona politica, nu caut noi prietenii (dacă e să le găsesc, atunci să fie primit), nu doresc să conving pe nimeni de nimic. Am intrat pentru că am dorit din suflet să-i transmit gazdei și familiei sale un mesaj de încurajare în vremuri de restriște, mesaj care nu știu cât conta pentru domniile lor, dar poate erau mulțumiți să afle că cei mulți nu-s chiar toți proști. Am citit comentariile unora și altora, uneori mi-am exprimat o opinie, alteori am povestit cai verzi pe pereți, citesc pe cei care-i consider inteligenți și argumentați, unele postări îmi fac o plăcere deosebită, pe altele am renunțat să le citesc de la a doua intrare. Am continuat să vizitez blogul pentru că gazda spune lucruri interesante și importante, oamenii (nu toți) se contrazic civilizat și argumentat, se mai șicanează amical, dar nimeni nu insultă inteligența nimănui, așa cum faceți dumneavoastră. În general, vizitele îmi fac plăcere.

  În această viață, cât mi-o fi dat să respir pe lume, am avut ghinionul sau norocul (voi trage concluzii la sfârșit) să experimentez prea multe lucruri, prea devreme. Mi-a murit o prietenă din copilărie (cancer) pe când era la facultate în București, iar eu eram cu burta la gură, gata să nasc, tot studentă. Mare șoc pentru mine. După aceea tatălui meu a trebuit să i se amputeze amândouă picioarele, după care a murit. Eu, tot tinerică. Înainte să împlinesc treizeci de ani, a trebuit să îngrijesc altă rudă de gradul unu, bolnavă de cancer (cu scutece, injecții, hrănit cu lingurița, tot pachetul) până la moarte, timp în care am stat numai pe scaun în loc să dorm noaptea, am vorbit și am alungat fantomele pe care le vedea, i-am ținut lumânarea, i-am băgat vată în nas, i-am organizat tot ce a trebuit conform tradițiilor, fără nici un sprijin moral sau financiar. A dat Domnul, după câțiva ani să mai trăiesc încă DOUĂ asemenea experiențe, timp în care aveam și eu copii la școală, trebuia să-i susțin moral pe toți, pentru că m-am trezit roca familiei, peste care se vărsau lacrimile tuturor. Pe mine nu mă întreba nimeni dacă mă doare undeva. Am înțeles că oricine poate muri oricând și că nimic nu poate fi reluat. De aceea am decis definitiv și irevocabil să nu pierd nici o clipă din viața mea prețioasă cu oameni care nu merită sau care încearcă să mă supere, ceea ce-i sfătuiesc, modestamente, pe toți să facă.

  În ceea ce vă privește, vă spun următoarele:
  1. Chelu-și pune mâna-n cap.
  2.E posibil să fi încercat o manipulare de (nici) un leu rupt, care nu merge nici cu ăștia de și-au luat țara înapoi.
  3.E posibil chiar să nu înțelegeți nimic, ori 2+3.
  4.„Să fiu primită”? De către cine și unde?
  5.Dacă tăceați, filosof rămâneați.

  Vă spun ceea ce le spun celor ca dumneavoastră în contexte asemănătoare: plici de pe capul meu. Fără semnul exclamării. Pur și simplu, plici de-aici.

  Apreciază

 4. blogideologic

  Imi pare rau, dar cand ineptia e prea din calea afara, nu pot sa nu intervin.
  Cam de mult te-am lasat sa zburzi ,,prin meandrele concretului”, fara replica.
  D-ta scrii (as spune cu un populism vetust):
  ,,Câte porţii de mâncare se puteau oferi săracilor cu 10 milioane de Euro?!’ acordate de Guvern pentru “Catedrala Mântuirii Neamului””

  Pai cum vine asta ? D-ta stii cati oameni saraci sunt serviti cu portii de mancare de biserica ? Exista oameni care traiesc doar din ceea ce mananca la biserica, aproape toata viata lor.
  Mi se pare inacceptabil sa compari mancarea cu un edificiu cu semnificatie istorica, biserica fiind singura institutie care mai crede in valori autentice si natiune. O portie de mancare trece prin sistemul digestiv, dupa care…la gard. Ce am realizat cu asta ? Asta vrem ? Un stat asistential ?
  Si daca tot ai o problema cu Catedrala, nu inteleg de ce nu ceri demolarea Casei Poporului – un edificiu megaloman (al doilea in lume ca suprafata utila – dupa Pentagon) ? Doar pentru ca este ,,ctitoria” mentorului tau spiritual, Nicolae Ceausescu ?
  ps
  Oricum se va demola singura, deoarece intretinerea si repararea ei consta mult prea mult. (Z)

  Apreciază

 5. pe-blogideologic
  Si de unde pana unde este ceva gresit in ecumenismul bisericii ortodoxe romane ? D-ta stii de spre ce este vorba ? B.O.R. vede in ecumenism un fel de UE reabilitat pe baza respectarii specificitatii nationale. O uniune in diversitate, in care fiecare biserica isi pastreaza autonomia si specificul teologic. Unirea prin contopire nu se va aproduce niciodata, dar bisericile crestine, deoarece se bazeaza AMBELE pe SFANTA TREIME, nu pot sa nu colaboreze si sa nu participe reciproc, sau impreuna, la evenimente si politici importante care se adreseaza INTREGII comunitati crestine.

  Apreciază

 6. ghita bizonu

  Ma baiete, guvernul este controlat de PARLAMENT, nu de partide, in mod nemijlocit.
  Faptul ca Ion Iliescu ne-a obisnuit cu idea ca partidul este in toate (ca pe timpul lui Nicolae Ceausescu) si ca liderul de partid trebuie sa fie musai premier si viceversa, nu inseamna ca suntem pe drumul corect.
  Iata, concret, ce inseamna asta: avem acum cel putin doi premieri, din moment ce Dragnea, desi s-a retras din guvern, isi permite sa vorbeasca de ordonantele guvernului si de ceea ce trebuie sa spune public ministrii guvernului. Nu mai amintesc de Klaus Yohannis (cel ce isi doreste ,,guvernul sau”).
  Nu este normal mai baiete si nu este asa in Europa civilizata, unde, institutiile nu sunt anexe ale partidelor.

  Apreciază

 7. Radu Humor
  Ponta nu mai spera nimic, din partea nimanui, a ramas la guvern in virtutea inertiei, la presiunea unui partid semi-impotent care nu are alta varianta, decat continuarea guvernarii, care s-a dovedit una de success. Sigur, unii vor spune ca meritul principal pentru cresterea economica revine mediului de afaceri si conjuncturii generale, dar eu intreb atunci : de ce un guvern este singurul vinovat atunci ca lucrurile merg prost ? Vezi ? Nu e logic. (Z)
  Dar Victor Ponta, mai are o iesire: sa lase partidul sa se descurce singur. Din pacate, este, intr-adevar, un mare fraier (deorece nu-l lasa principiile sa-si lase partidul la greu si accepta in continuare sa fie jignit de toata lumea, de dragul partidului).
  Eu, ca sustinator (nu-l voi abandona, orice s-ar intampla), daca la sesiunea extraordinara a Parlamentului nu va fi cvorum, il sfatuiesc sa asume raspunderea guvernului pe Codul Fiscal. Daca nu, a doua zi, sa-si depuna mandatul in fata presedintelui.
  A, sa nu uit: sa lamureasca lumea ca el este adevaratul premier al Romaniei si nu Liviu Dragnea.
  Nu-i place partidului sa nu detina el parghiile guvernamentale si bugetare ? Foarte bine, sa-i retraga sustinerea. Dar….nu cred ca se va intampla asta. (Z)
  Daca Basescu nu-l lasa sa traiasca (dupa trecerea hopului de la Referendum), partidul, in schimb, nu-l lasa sa moara.
  Nu e asa ca politica romaneasca are mult…umor ?
  😉
  Pana la urma, daca Ponta este prost si slab, vreu sa vad barbatii adevarati din PSD ca isi fac aparitia in public. Eu, personal, nu-i vad nici cu lupa. Deocamdata, Dragnea vrea tineri si intelectuali in partid. Adica, oameni si mai tineri si mai intelectuali decat el insusi. Normal, materialul tanar se modeleaza mai usor, nu-i asa ? Mai ales ca IT-ul inseamna putere. 😉
  Oare ce parere are (si) bizonu’ despre asta ?
  😉

  Apreciază

 8. Cris

  ,,Ulm Minster este o biserica luterana si fosta biserica romano-catolica situata in Ulm, Germania. Desi uneori mentionata ca Catedraga Ulm, din cauza marei sale dimensiuni, biserica nu este o catedrala, deoarece nu a fost condusa niciodata de un episcop. Biserica are o inaltime de 161 metri, iar din 1890 pana in 1901 a detinut recordul si pentru cea mai inalta cladire din lume. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a scapat de bombardamentele care au distrus o mare parte din oras. Daca ajungi acolo, urca si cele 768 de trepte ale ei, ”

  ..si de la noi:

  ,,Stiai ca Biserica Neagra din Brasov este cel mai mare lacas de cult in stil gotic din sud-estul Europei? Cu o capacitate de circa 5.000 de persoane, celebrul asezamant de cult brasovean masoara 90 de metri lungime si 37 de metri inaltime, cu un turn al crucii de 65 de metri.”

  Daca ma vreti si alte exemple de biserIci monumentale de rit luteran, va stau la dispozitie.

  Sa nu uit:
  ,,”Prin Tema de proiectare s-a prevazut ca dimensiunile Noii Catedrale sa fie urmatoarele: 120 m lungime, 70 m latime si 120 m inaltime, iar la slujbele religioase din interiorul Catedralei sa poata participa impreuna 5000 de persoane”, precizeaza Patriarhia.”

  Apreciază

 9. Mihaela Erika Petculescu
  iulie 30, 2015 la 4:33 pm

  Daca dvs considerati ca eu va atac pe dvs, atunci imi cer scuze, in eventualitatea in care exprimarile mele au fost neclare pentru dvs si au condus la o atare concluzie.
  Multumesc pentru comentariile ample pe care mi le-ati adresat pana acum.
  Sper sa-i fie bine tarii mele. Restul, este relativ si efemer.

  Apreciază

 10. Adrian B.
  iulie 30, 2015 la 3:25 pm

  ,,Crin Antonescu despre pigmeul Victor Ponta …

  INTERVIURILE GÂNDUL. Crin Antonescu, la trei ani de la Referendumul din 2012: ”Au existat oameni importanţi din România şi exterior care i-au sugerat lui Victor Ponta să rupă tandemul cu mine””

  Asa este, Victor Ponta si PSD au trecut la PPE. (Z)

  Apreciază

 11. De ce ” tristete ” in fata Columnei lui Traian ?
  E starea ei ? – la 1995 de ani de la constructie , in acelasi loc , in aer liber , eu admir constructorii care au cladit-o .
  Tristete in fata scenelor cu dacii sclavi , copii daci morti in carute dupa incursiuni romane , femei dace oparind prizonieri romani ?

  Apreciază

 12. @ ZeV
  Discuţia aceasta începe din perioada interbelică. Vezi romanul lui G. Călinescu. Dar critica mea este la adresa prefăcutului de Tăriceanu. Ştiu că acum biserica BOR dă pachete, şi-i foarte bine.

  Apreciază

 13. ZeVzecea

  si in Parlamnet cum sunt organizati parlamentarii? pe grupe de varsta? Dupa numarul de la pantofi? Sau „pa partide”: grupul PSD, grupul PNL .. samd
  Apropos in ce calitate a devenit Ponta premier? Nu cumva de sef de partid? Si ca sa fii sef de partid nu trebe cumva sa fii si membru de partid?! Da sublimu’ Zgonea cum se ajunse ce este? Nu cumva ca era membru de partid al unui partid care putea aduna voturile majoritatii camerei?!

  Imi aduci aminte de gluma aia ca mai bine sa taci si sa pari prost decat sa iti etalezi dantura si sa confirmi …

  A da .. cumva prin cap iti trecu posibiliattea ca Ponta si Dragnea se joaca de-a politisul de dreapta si militianu de stanga? Ca Victoras se poa „destainui” ca „nu ma lasa raul ala de Dragnea .. zice ca am facut destule concesii la dreapta da’ daca liberalii nu vor taxe reduse … eu nu mai pot sa spijin masuri de dreapta!! Voteaza ma codul fiscal asa cum e ca ii dai aluia niste idei .. sa te pedepseasca cu un impozit progresiv!!!”. Si „saracu” e „baiat bun” insa deh nu el e de vina .. (pe dracu nu!!)

  A .. da.. cam am scris „ma baiete” am scris banuind ca as fi cu vreo 2 decenii mai in varsta decat tine.
  Daca m-am inselat paia chiar nu mai este nici o speranta ptr tine – asa o sa mori! Chiar mai ca deh mai mor ceava neuroni..

  Apreciază

 14. ZeV

  ai citit asta?
  Guvernul a aprobat, în 22 iulie, proiectul de lege privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național și a decis constituirea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială al cărui președinte va fi guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.
  Nu stii .. cumba intamplator Ponta era si pe acolo?!

  Apreciază

 15. Ghita Bizonu’
  iulie 31, 2015 la 4:31 pm

  Nu stiu daca e rau, sau e bine, dar stiu ca este o directiva europeana destinata a impune un control asupra deciziei economico-financiare in tarile membre ale UE, asa cum alta directiva impune controlul asupra justitiei.
  Asta e lumea in care traim, bizoane, ne place, sau (mai probabil) nu ne place.
  Tendinta globalismului este sa restaureze comunismul intr-o forma mult mai sofisticata, dand oamenilor iluzia ca au de ales odata la patru ani.

  Apreciază

 16. Italia, pe lângă faptul că are o așezare splendidă, un relief variat și un climat blând, e și un muzeu în aer liber.
  Dacă-mi aduc bine aminte, peste 50% dintre obiectivele de Patrimoniu Cultural Mondial se află în Italia.
  Pe de altă parte, italienii au mult de furcă cu conservarea vestigiilor și a operelor de artă. Tot timpul se plâng de lipsa de bani, deși primesc sume imense de la UE, UNESCO…, dar numărul obiectivelor e atât de mare încât fondurile nu sunt suficiente.
  O altă problemă care se agravează e lipsa de educație a unor turiști care vandalizează monumentele și aruncă tot felul de mizerii în apa fântânilor.
  Și, în fine, o alta e că cea mai mare parte a tinerilor italieni nu e interesată de trecutul și gloria poporului lor, și de contribuția pe care acesta a avut-o la progresul omenirii.

  Apreciază

 17. Cel de pe Coloană trebuie să fie dacul Iohannis, alături biserica luterană de la Radna care a păpat 14 milioane euro din fonduri europene şi Vila cizmarului „sterilizată” de comunism (mai în fund).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.