Catedrala ortodoxa din Tirana

Ca o completare la ceea ce am scris de dimineața, adaug o fotografie de la intrarea in noua catedrala ortodoxa din Tirana, ale carei lucrări s-au finalizat in urma cu un an. O clădire modernă, in centrul orașului, pentru cei aproximativ 6 la suta albanezi ortodocși. Catolicii reprezintă cam 10 la suta si sunt poziționati in nordul țării. Vizita Papei la Tirana a fost un eveniment salutat de către întreaga populație albaneza. Un ultim comentariu: Bektasii sunt musulmanii nepracticanti, răspândiți mai ales in zona elitelor politice si culturale.

20141005-174740.jpg

35 de gânduri despre “Catedrala ortodoxa din Tirana

 1. Superb edificiu .
  Omul nu poate nimic fara Dumnezeu .
  Cele mai mari crime din Istorie – Teroarea Revolutiei Franceze , genocidul comunist leninist si stalinist impotriva propriului popor , apoi impotriva natiunilor aservite , monstruozitea crimelor rasiste naziste au avut loc cand Omul credea ca el judeca , el stie mai bine , el decide .
  Unde este Hodxa , ce a lasat acest individ in urma lui ?

  Apreciază

 2. T-Rex
  octombrie 5, 2014 la 2:55 pm

  ,,De fapt, cooperarea intre tarile din estul si centrul Europei e mai importanta ca oricind in istoria recenta a UE”

  Da, doar astfel tarile est europene pot deveni parteneri egali cu ,,vechile democratii” occidentale, carora, nu le strica (dimpotriva) o infuzie de sange proaspat, traditional si adevarat, pentru a-si regasi busola si reperele. (Z)
  Cred ca avem cu totii de invatat, UNII DE LA ALTII. Cand vom constientiza la ,,nivel de masa critica” (termen neplacut domnului Vsile, dar e problema domniei sale) acest simplu adevar, bazat, in fond, chiar pe relativismul adoptat de vest pe post de religie oficiala (Z), se vor crea premisele unei reale uniuni coerente in diversitate.

  Apreciază

 3. Cris
  Luminita Arhire, ca si mine de altfel, nu are nicio problema cu casele domnului Ioahhnis. Noi nu preluam pe nemestecate clisee de presa tabloida, in fond, o multime de romani detine, in acest moment, mai mult de o locuinta, ceea ce este, dupa parerea mea, cat se poate de normal.
  Problema noastra cu Iohhanis este alta si anume, nu credem ca un asmenea gen de personaj lipsit de scrupule (pentru ca a acceptat sa i se fabrice o imagine neconforma cu meritele reale ale domniei sale si a cautionat incalcarea unui statut de mare partid pentru a ,,arde” etape si a accede prea rapid in functii politice inalte), deci, repet, un astfel de personaj nu convinge un numar important de romani, care au votat proiectul USL, ca poate si vrea sa schimbe ceva, prin partile esentiale, in sistemul politico-institutional din Romania.
  Dimpotriva, insul face declaratii taraganate care converg, in linii mari, cu cele scuipate periodic de Traian Basescu si pare a fi o noua marioneta manevrata din afara Romaniei.
  Personal cred ca Romania ar putea ajuta mai bine America, desigur, o America cu mai putine veleitati expansioniste, daca ar avea lideri puternici si dedicati interesului national.
  Eu sunt convins ca Victoria Nuland il respecta mai mult pe Viktor Orban, decat pe Basescu si clonele lui. Nici Ponta nu este radical diferit (prin declaratii) dar pare, cel putin, singurul consecvent cu obiectivul initial pentru care au votat multe milioane de romani si este, oricum, mult mai echilibrat si moderat in adresarile fata de adversarii politici. (Z)

  Apreciază

 4. Centru
  Inteleg ca nu se poate face nimic fara Dumnezeu, nu-i asa ?
  Abia acum pricep: pentru ca Dumnezeu sa ne ajute sa acoperim un sfert din teritoriul Romaniei cu asfalt, ar trebui sa renuntam la ortodoxia perimata si anacronica si sa aderam la cultele admirate de domnia ta.
  De ce n-ai spus, frate, asa, de la inceput ? Problema e ca domnul Iohannis este lutheran, deci ar trebui sa treaca si domnia sa la catolicism, sau greco-catolicism.
  (Z)
  Curios ca admiri un edificiu ortodox din Albania, dar ce parere ai de Voronet, Putna, Agapia, sau Sambata de Sus, aflate mult mai aproape, din toate punctele de vedere (inclusiv, soselele sunt in stare buna), de sufletul romanesc ?
  (Z)

  Apreciază

 5. In urmă cu niște ani , eram în vacanță in Corfu și intr-o ”taverna” de pe malul mării ne servea la masă un tânăr de-o amabilitate cu totul specială , care vorbea fluent engleza ; ne-a spus că este albanez, că și-a întrerupt studiile ca să poată aduna ceva bani și că abia așteaptă să se întoarcă în Albania . Ne-a vorbit despre țara lui ca despre Paradis .
  Întoarsă în tară , am citit întâmplător un articol destul de amplu si documentat despre politica Albaniei de după ieșirea din izolare . Se spunea acolo că în mod deliberat legislația albaneză a rămas cu un pas în urmă după deschiderea granițelor , lăsând un spațiu de manevră pentru cei care aveau să aducă bani într-o țară atât de atipică și atât de săracă în zorii acelei lumi noi pe care și-o construiau . Că politica lor a fost ”oameni mai bogați-tară mai bogată ” .
  Mi-am amintit de tânărul din Corfu și m-am gândit că venind dintr-un sistem închis , cu siguranță că pe toată perioada de educație i-au fost în permanență stimulate patriotismul , naționalismul și mândria apartenenței la un popor aparte -cam ca la noi .
  Plecând să muncească în afara tării aproape imedit după ”dezgheț ” , lucrurile acestea l-au însoțit și, într-un fel, l-au ferit de ispite, pentru că plecarea lui s-a produs până ca ele să se estompeze și să-și piardă din importanță cuvenită .
  Mi-aș fi dorit să întâlnesc peste granită un tânăr român care să vorbească la fel de frumos despre țara lui .
  Dar , cine știe, poate chiar așa se și întâmplă …

  Apreciază

 6. ps-Centru
  Daca tot sunteti atat de diferiti de cei din vechiul regat si mai apropiati ca spiritualitate de unguri si sasi, de ce nu parasiti Romania pentru a trece la Ungaria ?
  Desigur, in aceasta varianta, veti fi minoritari ca populatie de etnie romana, dar majoritari ca optiuni religioase si apartenenta la pepe-e.
  Noi, oricum, nu vom vota, in veci si-n pururi cu politicieni tradatori ai interesului national. Am gresit-o cu Basescu, acum suflam si in iaurtul de import, chiar daca este produs in Romania.

  Apreciază

 7. Admiram ceea ce fac altii si hulim ceea ce facem noi, ne place catedrala ortodoxa albaneza finalizata in 2012 si barfim catedrala ortodoxa romaneasca pe care noi nici nu am inceput-o. Gasim minunat ca albanezii sa aiba aceasta a treia catedrala ortodoxa ca marime din lume, iar noi nu manifestam destula ambitie pentru a o avea pe prima. Sa vedem aceasta realizare si in desen animat.

  Apreciază

 8. ortho man
  Felicitari, romane.
  Urez succes BOR in demersul finalizarii Catedralei Mantuirii Neamului.
  Neamul romanesc chiar are nevoie de mantuire, dupa ce a fost agresat, sute si mii de ani, din toate partile.
  Eu ii admir pe evrei: au ramas mii de ani o tara, chiar fara pamant, in timp ce noi, ne vindem altora pamantul de sub picioare si constiinta mationala, pe doi ,,nulanzi” gauriti.
  (Z)

  Apreciază

 9. @Titus Filipas. Si tucrezi povestea asta de acoperire? La cum il stim pe Clarkson, FKL inseamna mai degraba F..K London decat Falklands. Oricum, cei din Falklands nu au nici o treaba cu argentinienii sau spaniolii, iar eu, daca as fi acolo, as gandi ca ei. Fii atent: au 10-lea PIB pe cap de locuitori din lume (USD 55000 anual, Argentina USD 19000) – si cum o sa lase oamenii asa un venit frumos ca sa-i ia Argentina si sa-i saraceasca? Au cam 100 de someri pe insula, vorba aia, ii stii pe toti pe nume, somajul e 4% si sa mearga ei la Argentina cu somaj dublu si inflatie 25% pe an. Au moneda proprie si crezi ca o s-o dea pe peso? Argentinienii sunt niste subdezvoltati pe langa falklandezi. Cel mai recent recensamant a inregistrat, ca populatie, scotieni si irlandezi, francezi, gibraltanezi (desi suna neobisnuit) si scandinavi. Spanioli sau argentinieni, nu. Nu ma indoiesc de faptul ca este adevarat ca, in 1982, o populatie cu o astfel de structura si tara a cerut sprijinul Londrei in fata invadatorilor argentinieni. De fapt, daca ne gandim bine, istoria insulei a fost una zbuciumata din cauza ca unii au avut ce au avut cu francezii. Falklands a fost descoperita de francezi si primul oras acolo intemeiat de ei (Malvine vine de la St. Malo, orasul francez din Bretania), dar insula a fost reclamata de spanioli doi ani mai tarziu; intre timp, enlezii si-au facut si ei un oras acolo, pe sestache, cum se zice, sau pe partea ailalta. Batuti la cap de spanioli, francezii le-au cedat acestora insula, ocazie cu care spaniolii au descoperit orasul „clandestin” al englezilor si asa a crescut dimensiunea balciului.
  Cred ca aruncatorii argentinieni de pietre au fost pusi la cale.

  Apreciază

 10. @ZeV, Danke schoschon! Sunt neamt si lucrez subtil aici pe blog pentru o tranzitie lina de la basalau la sasalau. Si pe Victoria Nuland o critici? Admirand-o? Incepe sa sune ca scrisoarea in care Cotoi il explica pe Plesu, cum ca l-a criticat pe Beligan din admiratie.

  Apreciază

 11. Da dl. Ortho man ule,

  Eu nu va intreb cite scoli a sponsorizat biserica ortodoxa dar va las sa ghiciti cam cite scoli nu s-au construit in detrimentul cultelor!Va aduc la cunostinta ca repartitia teritoriala ar fi cam 4 biserici biserici la o scoala l,adica 14.574 locaşuri de crestin ortodoxe si inca vreo patru mii de alte confesiuni adica unde dracu sa mai fie cultura cind banii sunt chetuiti aiurea , chiar de aceia care ar trebui sa fie pastorii neamului!.

  Catedrala ortodoxa din Albania ar putea gazdui intradevar cam toti crediciosii crestini ortodoxi din tara respectiva , si este un cadou facut de Europa pentru ca sa mai astupe gura lumii si sa eclipseze crimele facute de credinciosii islamici impotriva celor de alta confesiune!Ca arhitectura nu respecta biserica ortodoxa aduce cu ceva dar nu cu propriile vestigii albanez- ortodoxe lasate prin influenta frumos arhitecturala a bisericilor ortodoxe..
  Ca numar adica 6.7 % ortodoxi sunt cam cit partidul lui Basescu ,desi aia is mai multi, tipul arhitecturi desconspira originea banilor ,si apoi prea multa asemanare cu biserica catolica din Tirana.

  Dupa zev, mahara postarilor cu caracter PSDist de valoare , a intilnit in insula de peste drum de Albania, Kerkira, un chelner albanez.Ar fi trebuit sa vorbeasca cu un grec despre amabilitatea albanezilor pripasiti prin Grecia, amabilitate care nu a reusit sa fie depasita nici chiar de noi !
  Acus ce sa spun , nu spun .in mod sigur, dar ca sa capete un loc de munca precis turcitul s-a declarat ortodox , pentru ca in mod contrar grecul nu l-ar fi angajat pe tanarul patriot albanez.

  Apreciază

 12. Interesant edificiu! Religia creștină e deschisă la nou și are drept principiu conectarea permanentă la realitate. Biserica Ortodoxă Română e cam codașă, după părerea mea.
  Vezi și catedrala modernă de la Fatima!

  Apreciază

 13. Luminita Arhire
  Nu stiu la ce taverna ati fost in Corfu, dar eu nu uit atmosfera de la Zorbas Taverna (aproape de hotelul Potamaki-pe malul estic al insulei si foarte aproape de capitala Kerkira-town). Personalul era partial romanesc (din Piatra Neamt n.r.), iar in fiecare seara avem parte, pe langa vinul casei-gratis, de un spectacol pe cinste : dansul kui Zorba sustinut de ospatari, la care participa si nevasta-mea, cu mare succes. Eu, ramaneam la masa, obisnuit fiind doar cu valsul si tangoul…dar si ca privitor, cu un pahar in mana, e tare placut. (Z)

  Apreciază

 14. @Vsile. Draga Vasile, foarte adevarat ca statutul tau de taranist vechi, traditional si profund te face sa ai o aplicare naturala catre relatia biserica – scoala (si carciuma! – e nevoie de un tripod ca sa existe stabilitate). Totusi, te rog ca de aceasta data sa nu jurizezi situatia prea dinspre stanga taranista si sa privesti lucrurile in urmatorul fel si anume: corespund edificiile, scolare si religioase, cu necesarul? Numarul de scoli poate sa para mic in raport cu acela al bisericilor ortodoxe, dar in aceste scoli au loc toti elevii. Cunosti cazul vreunui elev nevoit sa urmareasca orele de curs de pe hol, din cauza aglomeratiei din scoala? Dar au loc toti ortodocsii in bisericile existente, acum? Sa socotim,avem, la cele 14000 de biserici ortodoxe amintite de tine, cam 18800000 de ortodocsi declarati, grosier 1350 de ortodocsi la o biserica. Iti dai seama acum de ce, la unele sarbatori, nu ca nu ai loc in biserica, dar nu ai loc nici in curte si te multumesti sa stai pe strada. Dupa socoteala mea, intr-o biserica ortodoxa „standard” nu incap mai mult de 150 de persoane, adica ne-ar trebui cam de 10 ori mai multe biserici ca acum pentru ca sa putem sa incapem inauntru si sa putem astfel sa devenim cat de cat practicanti. Exista o limitare si anume raspunsul la intrebarea cati crestini (sau cate familii de crestini) pot intretine o biserica? Fiindca, draga Vasile, biserica ortodoxa primeste destul de putin ca fiantare din partea statuluisi atunci, pentru activitatile ei, trebuie sa aiba in vedere si ceea ce ofera credinciosii. Trebuie ca, deocamdata, sa fim atenti in privinta pretentiilor pe care le avem de la biserica ortodoxa, deoarece aceasta biserica nu practica zeciuiala, asa cum practica alte biserici crestine, in tari in care taxa pentru religie este retinuta din salariu ori venit. In ceea ce priveste stilul, mi se pare destul de clar ca avem de a face cu o reinterpretare, moderna dar pastrand liniile principale, a catedralei Sfintei Sofia din Constantinopol. Faptul ca si arhitectura religioasa catolica are trasaturi asemanatoare cu aceea a bisericilor ortodoxe nu trebuie sa ne scandalizeze, este vorba de arhitectura Rasaritului, care dateaza, in liniile sale specifice, de dinainte de separarea catolicismului de ortodoxie. Goticul nu a fost peste tot, in catolicism si, in plus, este vorba si de stiinta si arta propagarii sunetului. Sigur ca a fost nevoie de bani si ortodocsii albanezi, putini dar buni, i-au obtinut.
  Vrei sa imi oferi o bucata din ZeV? Sugestia mea este sa nu te mai referi atata la el, el are comentariile lui, tu pe ale tale. Iar eu pe ale mele. Cu salutari comentatoricesti.

  Apreciază

 15. Vsile
  Te inseli si asta se intampla pentru ca vezi realitatea din fotoliu, prin sticla manipularii. (Z)
  Iesi, stimate, in lume, la aer si ai sa intelegi cat de tolerant este poporul grec.
  La Chalkidiki, la un anume hotel, treaba la restaurantul all inclusive era (bine) facuta de un tanar albanez, caruia lumea ii spunea Benny.
  Un baiat de nota 10, bine apreciat de proprietar, acesta din urma fiind el insusi un ins extrem de muncitor si de modest, chiar daca (sau poate de aceea) absolvent a doua facultati. Tanarul Benny nici nu concepe sa se intoarca in Albania, in viitorul apropiat. S-a adaptat perfect in Grecia.
  Intr-o vacanta anterioara, proprietarul,,si-a tras” nevasta scandinava cu 11 mai tanara decat el, o mandretze de fata cu care se intelege in engleza. Ce limba va invata copilul ? Mi-a spus ca ,,limba mamei lui”. Un copil trebuie, in primii ani, sa auda o singura limba, ca sa se formeze armonios.
  Poate ca nu intamplator se spune ca o natiune rezista in istorie datorita femeii-sotii si femeii-mame.Barbatii se ocupa cu lucrurile ,,importante”: zborul in cosmos, politica, acumularea de mormane de bani (prin orice mijloace), scandalul, fabricarea de arme, uciderea reciproca, distrugerea habitatului natural….are treaba, omu’, nu gluma. (Z)
  Revenind:
  Minunat cuplu, excelent m-am simtit in Grecia …..unde exista o singura Grecie, spre deosebire de Romania, unde avem de-a face cu un ghiveci multicolor vetust, dupa chipul si asemanarea partidelor politice.
  😉

  Apreciază

 16. ps-Vsile
  Prietene, cred ca esti posedat.
  Ia in calcul, in viitorul apropiat, o vizita la duhovnic, ca prea esti negru la suflet. Maine-poimaine, doctorul iti va spune (ca dealtfel tuturor, la un moment dat): ,,nu am ce sa-ti mai fac, iti chem un preot”.
  Uneori, s-au intamplat minuni. Dar de cele mai multe ori, este bine sa-ti impaci sufletul inainte de…..

  Apreciază

 17. ortho man
  Cum ai putea, ca barbat, sa nu admirI o femeie frumoasa, asa cum este Victoria Nuland, ,,platita ca sa nu fie obosita” – dupa cum i-a marturisit, cu franchete, lui Traian Basescu, la o intalnire anterioara ? Ca sa nu mai amintesc ca este o fata de gashca, care nu se rusineaza cand aude cuvintele F…Y… (Z)
  De fapt, eu admir doua femei: Victoria Nuland si Elena Udrea. Cea de-a treia, pre numele ei Monica Macovei, e cam intarziata cu vreo douazeci de ani, fata de gustul meu. (Z)

  Apreciază

 18. placarul
  In Insula Serpilor, cine sunt invadatorii ?
  ps
  Si acolo, PIB-ul per capita poate fi de 100,000 de dolari, daca ii luam in calcul pe toti ce trei locuitori ai acelui spatiu. Ar fi culmea sa mai aiba si un somaj de 4%. Ar insemna, ca unul dintre localnici, munceste cu o mana, iar pe cealalta o tine in buzunar….sau cine stie unde… (Z)
  PS
  Este logic ca o tarisoara, precum Luxemburgul (,,mare” cat un municipiu din Romania), sa detina un PIB record. Daca sunt 10 milionari in euro printre ei, faceti dvs calculul.. (Z)

  Apreciază

 19. @Zev – de la unul ca tine nimic de asteptat . Sigur nu esti ce vrei sa pari , un burta-verde iesean de la bloc care-si da cu presupusul pe aici , lauda sefii si face pe politaiul pana la ridicolul ridicolului . iti transpira adevarata meserie din finele tale postari . ” Glumele ” slaninoase , figurile de spirit ” daca individul sinucigas a putut avea 180 de km/h sa omoare 5 persoane , asfaltul pe DN1 e bun ” ” 3 – 9 minute ” , ” duceti-va in Ungaria ” ( da’ sa te duci tu ) – tu esti kaki 100 % , astea sunt spirite de mustata de la Centrul Militar dar nu cred ca esti kaki de-al nostru … Cine compara pe cei din Vechiul Regat cu ardelenii ? Eu vorbesc de greco-catolicii ardeleni , o minoritate , si inainte de Unire , intre romanii ardeleni , majoritatea ortodocsi .

  Apreciază

 20. @Santinela – Inchizitia este o istorie pe care ti-au povestit-o altii , povestitori indoctrinati anti-clericali , doua secole dupa sfarsitul Inchizitiei . Tot ce se cunostea in Evul Mediu vinea de la Biserica . Toate Universitatile medievale vest-europene ( Salamanca , Montpellier , Paris ) erau asociate Bisericii .

  Apreciază

 21. @ZeV,nu pot exista comparatii valabile intre Falklands si Insula Serpilor, datorita contextului geografic, desi fiecare dintre ele are o amplasare strategica, in felul ei. Venitul Falklands, care are cam 3000 de locuitori, este constituit in mare parte din activitatea de reaprovizionare a navelor, industria pescuitului, fibre sintetice, agricultura, cresterea animalelor (oi pentru lana), turism.Dupa razboiul cu argentinienii, au inceput investitiile in cautarea petrolului. Un sfert dintre angajati lucreaza in aparatul guvernamental. Indicele de dezvoltare umana este ridicat, in timp ce indicele inegalitatii este moderat, insemnand ca nu avem situatia prezentei unor milionari. Insula Serpilor nu are norocul sa fie suficient de departe de tarmuri ca navele sa se reaprovizioneze, decat poate cu bautura, iar numarul pestilor in Marea Neagra este in scadere dramatica. Nici un milionar nu vine acolo ca sa fie iradiat de radarul ucrainian si, astfel, sa aiba fete, iar ca turism, poate acum, dupa ce rusii au descoperit pe acolo, drumuri acoperite de apa. Insa este de crezut ca noi nici nu stim sa exploatam ca lumea ceea ce ne-a dat Dumnezeu.

  Apreciază

 22. Centru
  Tot ce se cunoaste venea nu numai de la biserica, in general, ci de la oameni ai bisericii, in particular, care au depasit, uneori , dogmele, chiar cu riscul vietii. Poate de aceea a aparut Inchizitia, ca un apendice al ,,bisericii stat de drept” desprinse, la randu-i, prin marea schisma, din biserica paleo-crestina a sfintilor apostoli.
  ,,Creştinii ortodocşi se definesc în mod deosebit prin continuitatea lor cu cei care au trăit înaintea lor, aceia care au fost primii care au primit şi propovăduit adevărul lui Iisus Hristos lumii.”
  Mai mult, catolicismul, in perioada papei Leon al X-lea, datorita comportamentului neprincipial si ipocrit, similar potentatilor din Roma antica, al multor inalti demnitari ai bisericii, a generat reactii centrifuge din partea unor oameni cu adevarat dedicati credintei si crezului ca omul se poate infrana si autodepasi. Unul dintre ei a fost Martin Luther, ,,considerat drept primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enunțate de Martin Luther în 1517, în calitatea sa de preot catolic și profesor de exegeză la Universitatea din Wittenberg. Excomunicarea sa din Biserica Catolică a survenit în anul 1521.”
  ,,Credința lui Luther l-a făcut să intre în 1517 în conflict cu Biserica Romano-Catolică. Pentru a strânge fonduri în vederea construirii Bazilicii Sf. Petru din Roma, papa Leon al X-lea a vândut credincioșilor indulgențe. Prin vânzarea de indulgențe se oferea, în schimbul unei donații bănești, anularea suferințelor vremelnice datorate păcatului – odată iertat prin pocăință. Luther s-a declarat împotriva acestei practici.”
  COMENTEZ:
  Din pacate, nici protestantii nu au scapat de ,,microbul” banului si de tendinta de a acumula diverse bunuri, inclusiv, case. Pentru un laic de dreapta, este, totusi, cat se poate de firesc. (Z)

  Apreciază

 23. Vsile
  Repet, cred ca ai nevoie de aer, nu de televizor. La Roma, exista reminiscente impresionante ale ,,Basilicii lui Constantin”, imparatul care a transformat , pentru o anume perioada, Roma, in capitala Bizantului.
  Acelasi stil architectural -de basilica (corp principal amplu, fara catapeteasma de separare si altar excentric) – se intalneste si la la Basilica Sf Sofia din Istambul, ,la bisericile grecesti, sau la bisericile vechi, paleo-crestine, din Roma, modernizate/reconstruite/catolicizate, ulterior, de papi: Basilica di Santa Maria Maggiore, Basilica Sfantul Pavel din Roma, etc.
  ,,Cunoscuta si sub numele de „Basilica Sfantul Paul din-afara zidurilor” sau „Basilica fara ziduri”, aceasta este una din cele cinci biserici considerate a fi marile biserici antice ale Romei. Biserica Romano-catolica numara intre ele urmatoarele biserici: Sfantul Ioan Lateran, Sfantul Laurentiu din-afara zidurilor, Sfanta Maria Mare”.

  Apreciază

 24. ortho man
  Vasile nu v-a oferit ,,o bucata de ZeV”, ci, ,,o obsesie despre ZeV”. Din acest motiv, orice il deranjeaza, in comentariile oricui, trebuie sa aiba, musai, o legatura cu ZeV. (Z)
  In realitate, detaliul despre ,,chelnerul albanez de la Kerkira” se regaseste in comentariul colegei noastre, Luminita Arhire. (Z)
  PS
  Aveti dreptate, fiecare cu comentariile lui, dar cand v-am apreciat scurtul expozeu referitor la Catedrala Mantuirii Neamului (romanesc), am facut-o cat se poate de sincer, pentru ca eu cred in viabilitatea valorica a ortodoxiei in spiritualitatea romaneasca, asa cum cred si in valentele dialogului. Altfel, probabil, nu am fi existat ca natie.
  Dar daca nu vrei sa fiti laudat, ci criticat, nicio problema. Se poate critica orice, cu , sau fara argumente. Este cel mai usor lucru din lume, in Romania.
  Amicul Vsile este dovada suprema.
  😉

  Apreciază

 25. @ Centru
  Sfântul Anselme (1033 – 1109), născut la Aosta din părinţi lombarzi (tatăl era Gundulf, iar mama – Ermenberga), va condensa pentru uzul occidentalilor cea mai clară sinteză a teologiei Părinţilor Bisericii Orientale din secolul IV.

  Apreciază

 26. Zev,

  Aiurezi amice! Aiurezi bine sau daca vrei sa fiu mai precis aiurezi rau.
  Fara sa-i cunosti te dai mare cunoscator al decoperitorilor Calului Troian.

  Ca idee pentru dumneata vlahii deci latinii separati de in nordul Greciei de marea invazie a slavilor, nu au fost nici o data recunoscuti ca o populatie egala in drepturi cu grecii , li s-au interzis drepturi elementare fapt pentru care unii „s-au grecizat” iar altii au fost obligati sa nu vorbeasca propria limba aromana de teama decit in sanul familiei .
  De aici s-a tras si conflictul secular de pactizare a multor aromani in timpul ocupatiei cu turcul unde au ocupat functii importante in aparatul administrativ din Grecia!Desi ca nume „vlahou, vlahodimitri etc a penetrat Grecia , ca renume este folosit de greci in pod peiorativ.

  Ca de obicei spui si alte prostii mai mari decit tine nu doctorul chema preotul atheule bisericos ci nevasta daca ai una ,aceea careia ii ramane si cinstea sau supliciul pomenilor romanesti.

  Vorbind de albanezi insa grecii nu-i scot din hoti, bantiti de drumul mare sau …pietrari ,insusiri de fapt care i-a facut faimosi nu numai in Grecia dar si in Franta , Italia sau Spania!

  Si inca ceva daca ai fi mai inteligent ai gandi ca simplul fapt ca si-a schimbat numele din Hogea in Benny nu prea arata calitatile pozitive ale unui albanez , plecat in bajenie pentru ca tara nu ii putea oferi mai mult!

  Si inca ceva nu prea sunt obisnuit sa fiu certat de persoane nepregatite la modul general al cunostintelor sau cu un eventual exercitiu logic si nici de acelea indocrinate politic!

  Apreciază

 27. Dragii mei care va certati pe blogul domnului Nastase
  vreau sa va spun ca eu am fost in Albania cam 4 luni.
  M-au impresionat curatenia, dorinta lor de a muncii si patriotismul.
  Lucruri care in Romania lipsesc cu desavarsire.
  Albania are o crestere economica destul de mare, dar care cred ca odata cu intrarea in UE se va termina.
  Ma scuzati ca eu nu cred in bunele intentii ale UE.

  Apreciază

 28. @ZeV.
  Cechirap!
  De ce ai tu obiceiul de a-ti baga nasul in corespondenta altora? Violezi secretul corespondentei, incalci constitutia, vei fi suspendat iar la referendumul pe blog vei avea 7,4 voturi impotriva si va trebui sa apelezi la nick-urile Angela Merkel si Victoria Nuland.
  Habar n-ai tu, cum zice cantecul, Vsile e o zaharicala dulce. In 1992 am vazut primul taranist din viata mea si s-a holbat la mine asa de fioros ca mi-a venit sa fug din incapere. De aceea, al doilea taranist cu care am intrat in contact, cunoscutul, la acea vreme, pentru intoleranta sa, Puiu mi s-a parut foarte uman si binevoitor, in comparatie cu primul. Asa ca zi merci ca Vsile e un taranist foarte manierat, iti zic eu.
  Tu poti sa scrii cum vrei, am acum foarte putin timp si nu am vreme nici de riposte la critici si nici de impaunari la laude. In plus, nu stiu ce boscorodeste dl Ponta peste vasul in care clocoteste fiertura guvernamentala, dar banul se castiga din ce in ce mai greu si mi-e din ce in ce mai foame. Expresia a impusca francul e desueta, acu’trebuie sa tragi dupa el cu munitie cu capete multiple. Cine are asa ceva.
  Cichicean!

  Apreciază

 29. Zev,

  Incerc sa te educ!

  Eu vorbeam de cu totul altceva , stilul de care vorbesti , asemanator cu stilul Bisericii catolice din Tirana , lucru pe care inconstient il confirmi ,atesta origina capitalului investit intro catedrala asa numit ortodoxa dar de fapt un implant european , o fatada falsa intro lume majoritar islamica!
  Eu intrebam si dumneata te faceai ca nu intelegi ,are nevoie spuneam eu Romania de dublarea numarului lacaselor sfinte, ca sfint este si lacasul ungurului,turcului sau majoritarului roman ortodox sau de scoli moderne , profesori si programe decenta de invatamant?

  Ralu, dumneata ai trait in lumea curata , deci este si ca dumneata Albania insa are si o alta faţă! Amaratii care descarca saptamana de saptamana in Durres mii de rable adunate din Italia si Europa, mafia care-i tiinde sa depaseasca chiar si originea „casa nostra”, amaratii care nu prea au ce manca si nu numai, si nu in ultimul rand nucleul islamic , o bomba imprevizibila!
  Despre intentiile Europei sunt de acord , problema albanezilor nu este insa stringenta ei nu sunt o viitoare piata cum a fost Romania sau cum va fi Ukraina.

  Apreciază

 30. Otho manule , dumneata ma surprinzi cu stiinta atacului de sorginte securisto comunist!

  Si Ion Ratiu a fost acuzat de taranism! Eu ca orsicare roman cinstit am empatizat cu eroii reali ai neamului. Faptul ca mi-a placut Dl. Coposu nu inseamna ca sunt sau ca am fost taranist , cum tot asa ca simpatizant al CDReului nu inseamna ca-l judec cu doua masuri pe Ciorbea CDRistul sau acum pe CIORBEA PSDistul.
  Faptul ca am fost simpatizant CDR nu inseamna ca nu l-am criticat pe Traian Basescu din guvernarea lui Roman sau pe Traian Basescu din CDR , primarie sau presedentie.
  Dumneata esti „incalificabil” sa-l critici pe Vsile!

  Apreciază

 31. @Vsile. Pai, eu nici nu te-am criticat, ci te-am laudat! Ion Ratiu a fost o exceptie: nu cred ca era taranist, trebuie ca s-a ratacit pe acolo si s-a trezit membru la ei. Cechirap, cechirap!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.