Vineri, la FET

FUNDATIA EUROPEANA TITULESCU – CENTRUL DE STUDII STRATEGICE

Va invita la dezbaterea

Euroscepticismul – o noua doctrina in Europa?

Expuneri introductive:

Renate WEBER, europarlamentar

Adrian SEVERIN, europarlamentar

Paul DOBRESCU, prof.univ.dr. SNSPA

Marius PIELEANU, sociolog

Evenimentul are loc vineri, 7 iunie 2013, orele 16:00, la Casa Titulescu , Sos. Kiseleff 47, Bucuresti.

43 de gânduri despre “Vineri, la FET

  1. D-le A. Năstase,

    Nu consider că euro-scepticismul este o doctrină, pentru că nu adună principii și valori care să angajeze individul și societatea în direcția înfăptuirii unui ideal. Nu putem vorbim de valorile și principiile euro-scepticilor. Ei sunt și cred că este mult spus niște nihiliști (nu găsesc acum un cuvânt potrivit) ce neagă posibilitatea înfăptuirii proiectului european. Mulții dintre ei au crezuri naționaliste sau sunt niște extremiști care doresc să „dărâme” din dorința de a ajunge la putere.
    Aș putea spune că euro-scepticismul nu este o alternativă, ci este o reacție speculativă, într-un context nefavorabil pentru UE.

    Sunt foarte curios din ce perspectivă va fi abordată tema. Abia aștept ziua de vineri.
    Cu respect,
    George Hălărescu!

  2. Am fost de la început eurosceptică. Hărăbaiele se conduc greu și sunt de necontrolat. Când o iau la vale, nu le mai poți opri.
    Nu-mi place globalizarea, viața la grămadă, la comun, toți vorbim engleza, toți ascultăm muzică ușoară americană, toți mâncăm cheeseburger, toți ne îmbrăcăm cu ițari de blugi…
    Dacă aș fi italian, francez, spaniol, nu mi-ar conveni ca țara mea să fie invadată de imigranți, cei mai mulți necivilizați, care-mi violentează moravurile, murdăresc, fac zgomot, răspândesc atitudini primitive, și m-aș înscrie într-un partid care militează împotriva imigranților.
    În SUA pot să se ducă. Acolo e un ghiveci de calitate proastă.

  3. @Cris

    „Ponta a făcut unele concesii pentru a potoli furtuna pe care Băsescu et co au stârnit-o în UE și SUA vizavi de noi, în vara lui 2012.”

    „Furtuna” din vara lui 2012 a stirnit o dl ponta, care a declansat procedura demiterii lui basescu cu un amatorism nescuzabil, chiar si pentru „curtea scolii” : fara o legislatie interna clara, fara pregatirea partenerilor externi, in timpul vacantei si pe o caldura infernala etc.
    (ca sa nu mai amintesc de ministrul rus care a avut un comportament cel putin dubios, la numirea caruia – stiindu se legaturile sale cu pdl ul – au fost voci chiar din propriul partid care si au manifestat neincrederea – iar dl ponta a anuntat ca si asuma integral raspunderea; ce intelege dumnealui prin a si asuma raspunderea imi este greu sa precizez).

    Declansata simultan cu alegerile legislative sau imediat dupa acestea, in cazul refuzului de a l nominaliza pe ponta ca si candidat pentru functia de PM, demiterea lui basescu ar fi fost deja fapt implinit.
    Mai mult, chiar si nedeclansata procedura de demitere, amenintarea declansarii acesteia l ar fi oprit pe basescu sa faca astazi pe smecherul, sa puna la parchete pe cine vrea etc (cred ca pina si la ccr ar fi nominalizat pe cineva solicitat de usl!!!).

    Asadar, „furtuna” din vara lui 2012 si esecul demiterii lui basescu sunt in exclusivitate opera domnilor ponta si antonescu.
    A incerca sa scuzi incalcarile de catre dl ponta ale celor mai importante angajamente electorale doar pentru a acoperi propriile greseli anterioare („furtuna”, adica) nu este in niciun caz o intreprindere serioasa.

    Daca, insa, postind aici va indepliniti o obligatie de serviciu, de partid sau personala, este dreptul dv si vi l respect.

  4. Chiombu Cu Caimacu, Coabitantu’ Pontic Cu Zatu’

    Nu este asa ca va este dor de aparitiile basescului la ceas de maxima audienta pe sticla, aparitii in care sa debiteze care mai de care cai verzi pe pereti despre cum a salvat el natiunea romana si alte celea in timpul guvernarii boccio-basista?
    Ei, bine, ar fi cazul sa ne luam gandul de la asemenea aparitii de regal oratoric, deoarece ‘mnealui are cu totu’ si cu totu’ alte treburi de facut acum. Vazand domnia sa cu ingrijorare cum era sa-i scape paharul cu bere din mana la o adunare popular televizata, din cauza tremuraturilor seismice provocate sistemului sau nervos de consumul exagerat de licoare scotiana si vizibil marcat de eforturile sustinute in campionatu’ de manipulare si batjocorire a pulimii romane in calitatea sa de presedinte-jucator, basescul a parasit cantonamentul si s-a retras in cramele cotroceniste pentru o binemeritata vacanta.
    Ajuns in vestitele crame, d-l presedinte a incalecat pe un butoi cu whischi cu sistem de racordare automata la gatlejul de aur al domniei sale, din cand in cand se mai pune cu burta pe blonda plescoita (asta cand blonda nu danseaza cu adolescentii in calduri la balurile organizate de liceeni) si-si concentreaza ceea ce i-a mai ramas nealterat de alcool din masa neurala spre crunte strategii de razbunare visceral-patologica impotriva celor care atata amar de ani au refuzat sa stea la coada pentru a-l tuca in cur.
    In strategiile de-a dreptul rocambolesti pe care i le caca mintea napadita de ura un rol deosebit il joaca Oama, sefa la DNA, dar care acum lucreaza “undecover”, ea fiind numita acolo de coabitanu’ Ponta, nicidecum de basesc spre a-i face acestuia jocurile.
    Si Oama se dezlantuie cu o forta de nestavilit si impotriva oricarei litera sau procedura de lege, intru eradicarea prin punere la racoarea arestului (ca tot a venit vara) a tot ce a miscat vreodata impotriva lu’ sefu’, pe motive care mai de care mai fanteziste, ultima tinta fiind azimutata pe oamenii Antenelor lui’ Felix.
    Acuma, daca stam sa ne gandim bine, cam are dreptate sefu’ sa fie suparat pe Antene, la cate i-au facut baietii si fetele lui Voiculescu care nici acum, dupa ce a primit firman de la Inalta Poarta Briuseleza, de pasa de Romania, nu se lasa si ori de cate ori au ocazia ii aduc aminte de toate grozaviile si nenorocirile pe care le-a pricinuit domnia sa atata amar de vreme tantalailor ce l-au votat de doua ori, pe cale de conescinta nicio actiune de Oamei indiferent de cat de inepta si ilegala ar fi, nu este suficienta pentru a-l mantui de suferintele la care a fost supus de oamenii rai de la Antene.
    Si unde mai pui ca nici nu poate fi el tinut raspunzator de actiunile Codrutiei deoarece a numit-o Ponta, nu el, in functia de sefa a DNA.
    Asa ca el poate sa “trai nineaca” pe banii romanilor, glojdind cat cuprinde din butoiul de sub cur, deoarece Codruta vegheaza si lucreaza pentru linistea sa sufleteasca.

  5. @Coarna

    Va multumesc frumos pentru sfaturi.
    Toata viata am fost in opozitie, sunt prea batrin sa ma mai schimb!

  6. Vin inundatiile si iar o sa avem pierderi de vieti omenesti.
    Sunt copii in Romania care au renuntat la scoala pentru ca nu au suficienti bani
    Sunt batrani care mor de foame.
    Sunt bolnavi care nu au bani sa isi cumpere medicamente si mor cu zile.
    Aflu cu surprindere ca domnul Valeriu Zgonea a rezolvat toate problemele. Nu mai sunt legi de votat, in Romania curge lapte si miere. Singura problema a ramas esplanada care trebuie neaparat deschisa vizitatorilor
    Poate ar fi bine ca domnul presedinte al Camerei Deputatilor sa faca niste plimbari prelungite prin zonele mai sarace ale Romaniei. Nu de alta dar este membru marcant al unui partid de centru STANGA, cel mai mare si cel mai puternic partid din Romania.
    http://theodora0303.wordpress.com/2013/06/06/aflu-cu-surprindere-ca-domnul-valeriu-zgonea-a-rezolvat-toate-problemele-nu-mai-sunt-legi-de-votat-in-romania-curge-lapte-si-miere-singura-problema-a-ramas-esplanada-care-trebuie-neaparat-deschisa/

  7. nastase,

    1. Interesanta tema!
    Eu incep sa devin, treptat, treptat un eurosceptic. La inceput am fost entuziasmat deorece prin aderare eram obligati sa adoptam proceduri si standarde performante. Treptat mi-am dat seama ca acestea sunt amendate de vointa celor mai puternici si daca o procedura sau un standard ii deranjeaza, cat de progresista or fi ele, nu se adopta.

    2. Prof. univ. Paul Dobrescu este ruda cu acad. Emilian Dobrescu, fost sef la CSP?

    3. Pe vremea” tovarasului” parca se dadeau mai multe stiri din UE si SUA dacat acum.

  8. Sociologul Marius Pieleanu este cel care nu scapa niciun moment ca sa va ponegreasca si sa va vorbeasca de rau !!!

    Chiar l-am urmarit pe cameleonul acesta , in desele lui aparitii la tv , cum va terfelea numele si cariera …

  9. tudor iunie 6, 2013 la 11:04 am

    „Asadar, “furtuna” din vara lui 2012 si esecul demiterii lui basescu sunt in exclusivitate opera domnilor ponta si antonescu.”

    Eu va dau dreptate la aceasta concluzie. Dar la restul parca dvs. ati avea o sarcina de partid de a combate cu tarie.

  10. Nu cred ca euro-scepticismul este o doctrina noua. Noua este conjunctura, nu neaparat economica, deoarece crize au mai fost, ci mai ales politica, sub forma trendului de federalizare. O astfel de punere a problemei ne va ajuta sa intelegem si de ce actuala criza treneaza atat de mult, pentru ca tocmai politica este cea responsabila de ineficienta terapiei si de suita de recaderi. Cultivarea dependentelor si a transmisibilitatii, prin aducerea tuturor bolnavilor intr-un singur si imens salon, in locul rezervelor, si prescrierea unui tratament unic, in detrimentul individualizarii, este exact terenul propice de reproducere a oricarui virus.

    De ce, de pilda Turcia, pentru ca tot este in centrul evenimentelor, nu s-a molipsit de criza, ci cunoaste o prosperitate crescanda, de invidiat? Nu cumva pentru ca nu se afla in “salonul de bolnavi” al UE, in care circula nestingherit virusul intraspitalicesc al crizei?

    Toate politicile UE care tintesc sa faca din moneda, finante, banci, fiscalitate, bugete etc. un spatiu politic unic, sub forma Statelor Unite ale Europei, nu inseamna decat o decompartimentare sau depresurizare in fata expansiunii crizei, care ameninta flotabilitatea sau portanta navei, pentru a folosi o expresie a presedintelui Basescu, cea mai mica fisurra riscand sa o duca la fund sau sa o prabuseasca. PPE pare a fi orb si surd la nevoia de „cordoane sanitare”, care impiedica contagiunea, care nu sunt altceva decat politicile nationale. De aceea nu cred ca pacientul (economia) este de vina, ci medicul (politica).

    Cand am spus ca euro-scepticismul nu este nou am avut in vedere si alte aspecte, care istoric tin de europenism si concurenta, in termenii scolilor de geopolitica. Exista de obicei drumul de la realitate catre concepte, dar uneori drumul poate fi si invers, cand conceptele nu mai sintetizeaza o realitate, ci o dorinta, cand nu mai vin din campul social, ci ies din laboratoare, cand nu mai urmaresc sa explice, ci sa transforme. Probabil ca daca am afla originea acestui concept, cine/ce/cum l-a nascut, de unde a venit el in spatiul politic european, ne-am afla mult mai aproape de raspunsul la tema decat orice alt raspuns dat de politicieni. Observand ca va fi prezent la FET si profesorul de geopolitica Paul Dobrescu, care spune apodictic, undeva, ca „drumurile se fac mergand”, nu am nicio indoiala ca auditoriul va pleca lamurit si de ce se fac drumurile in geopolitica.

  11. Către „Cris”,
    Păcat că priviți globalizarea ca fiind „viața la grămadă, la comun, toți vorbim engleza, toți ascultăm muzică ușoară americană, toți mâncăm cheeseburger, toți ne îmbrăcăm cu ițari de blugi”. Globalizarea este un complex de procese – economic, politic, social, cultural, militar – care sunt consecința evoluției umanității. Din punctul meu de vedere globalizarea este o evoluție firească a speciei umane, cu suișuri și coborâșuri și nicidecum ceea ce invocați dvs.
    Eu aș privi globalizarea ca pe o competiție, care acum este păguboasă pentru cei slabi – până vor fi stabilite regulile, adică va fi democratizată. Globalizarea acum ar trebui reglementată pentru a nu mai produce inechitate.
    Vă propun să priviți globalizarea ca pe o soluție la multe probleme – naționale și internaționale. Sincer îmi este teamă ca globalizarea să înregistreze un recul; s-a mai întâmplat la începutul și la jumătatea sec 19 și nu a fost bine.

  12. Theodora iunie 6, 2013 la 1:48 pm

    Ce legatura are deschiderea esplanadei pentru public cu saracii din Romania?.

    Daca deschizi o locatie pentru public nu inseamna ca anulezi alte activitati.

    Credeti ca daca Zgonea a ajuns sef la Camera va putea sa opreasca inundatiile, sa indestuleze batranii si sa trimita copii la scoala etc?

    Daca m-ar intreba cineva ce este populismul asi da ca exemplu postarea dvs.

    Profesorii pana in 1989 erau obligati de autoritati sa se duca la elevi acasa, sa discute cu parintii sa-i trimita pe copii la scoala.

    Atunci era un regim autoritar. Acum este un regim care responsabilizeaza individul; acesta si familia lui sunt invitati sa-si poarte singuri de grija.

    Pana in 1989 si imediat dupa ne laudam cu o forta de munca bine pregatita. Era un atu major pentru investitori. Acum un chelner, de tip nou, nu stie sa aseze la masa tacamurile. iar vanzatoarele din magazine, cand intra un client, vorbesc si povestesc filme, nunti, botezuri. Singura diferenta fata de trecut este ca nu mai au uniforme si sorturi. Fiul lui Tudor Vianu acuza regimul communist ca tine in sanatorii psihiatrice oameni normali. Li s-a dat drumul si acum unii din astia se spala in parcare la mine cu apa de baut a maidanezilor, dorm pe Frunze, isi fac nevoile in ghenele de gunoi si cersesc.

    Cum sa remedieze Zgonea aceste aspect?

  13. Reiau si aici, datorita efervescentei intelectuale a domnului Adrian Nastase 😉
    Teostanc
    Stimate coleg, repet ce am spus:
    Israel si Turcia nu sunt state religioase, faptul ca Erdogan face anumite concesii comunitatii musulmane, nu pune in discutie fundamentele statului laic turc, asa cum sunt ele statuate in Constitutia Republicii Turcia.
    Caracterul de stat laic sau religios nu este dat de religia predominanta in tara respectivă, sau de influenta religiei in viata spirituala si in comportamentul inter-individ, ci, de principiile pe care se bazeaza legea fundamentala, sistemul general de legi si de regulile de functionare ale institutiilor de stat.
    Dvs faceti confuzie intre stat si popor si de asemeni intre stat si partid.
    Chiar daca Erdogan este lider al unui partid Islamic, nu inseamna ca Turcia este un stat religios.
    Numai in Romania se confunda mereu statul cu partidul…e adevarat ca o deprindere veche de 60 de ani se disipa foarte greu si desigur lent si nu e simplu deloc sa judecam in terminologie europeana 😉
    Iata, in Europa, doar trei tari nu admit predarea religiei in scoli, dar asta nu inseamna ca celelalte sunt state religioase.
    Influenta religiei in societate si implicarea statului in sprijinul confesiunilor si institutiilor religioase, nu afecteaza cu nimic caracterul laic al statului respectiv, ci, reprezinta o consecinta a promovarii libertatii de cult, a libertatii spirituale, in general.
    ,,Astfel, potrivit articolului 29, aliniatul (1) din Constituția României, „libertatea gândirii și a opiniilor, precum și libertatea credințelor religioase nu pot fi îngrădite sub nicio formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credință religioasă, contrare convingerilor sale”. De asemenea, conform articolului 32, aliniatul (7), „statul asigură libertatea învățământului religios, potrivit cerințelor specifice fiecărui cult. În școlile de stat, învățământul religios este organizat și garantat prin lege.”
    SI, DE ASEMENI:
    ,,În argumentarea deciziei CEDO din 29 iunie 2007, în cazul „Folgero contra Norvegiei”, se precizează că statele au dreptul de a difuza prin învăţământ sau educaţie informaţii sau cunoştinţe având, direct sau indirect, caracter religios sau filosofic. Convenţia Europeană a Drepturilor Omului nu autorizează părinţii să se opună la integrarea unui astfel de învăţământ sau educaţii în programa şcolară (paragraful 84).

    De asemenea, CEDO nu consideră o problemă caracterul obligatoriu al orei de religie, constatând faptul că „în Europa, învăţământul religios este profund legat de învăţământul secular”. Dintre cele 46 de state membre ale Consiliului Europei (în anul 2007) doar în trei state religia nu este predată în şcolile publice (Franţa, Albania şi Macedonia); ora de religie este obligatorie în 25 de state, în restul fiind facultativă sau opţională (conform celor reţinute de CEDO în 9 octombrie 2007, cu ocazia judecării cauzei „Hasan şi Eylem Zengin contra Turciei”, paragraful 30).”
    COMENTEZ SI INCHEI:
    Despre cauza „Hasan şi Eylem Zengin contra Turciei” putem vorbi cu alta ocazie, in functie de timpul pe care il voi avea a dispozitie si, desigur, daca veti dori aceasta. 😉

  14. Aiasta Nu Se Poate, Csabo, Baci!

    Va tin la curent cu articolele adoptate in comisia parlamentara pentru revizurirea Constitutiei, condusa de Crin Antonescu

    Art.48.- (1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor

    P.S. : Csaba Asztalos, presedintele Consiliului pentru Combaterea Discriminarii a declarat : “Amendamentul care interzice casatoriile gay este un regres pentru Romania”
    Preluat de pe Blogul lui Radu Tudor
    Fara a intra in miile de argumente de ordin moral-religios si al traditiilor milenare ale acestui neam care, fara vreo intentie de “discriminare” au promovat casatoriile intre persoane de sex diferit pe aceste meleaguri si fara a-i face conationalului nostru maghiar vreun proces de intentie in sensul ca ar dori diminuarea demografica a majoritatii romanesti in actualul spatiu national pri sustinerea constitutionala a unor casatorii el si el si ea si ea in detrimentul actului istoric intre el si ea, ii raspundem d-lui Csabo cu o “hatrosenie” pur romaneasca de ce “aiasta nu se poate, baci, Csabo!”
    Vine Ion din armata si intr-o discutie cu taica-su ii zice:
    – No, tata, m-am hotarat, vreau sa ma insor!
    – Foarte bine baiatu’ tatii, acum ca esti barbat adevarat te-ai gandit foarte bine. Si cu cine vrei sa te insori?
    – No, tata, eu vreau sa ma insor cu Pisto !
    – D-apai, tata, cu Pisto nu se poate!
    – De ce, mai tata?
    – Pai , Pisto-i ungur, mai, d-aia nu se poate!
    P.S. Sper sa nu fiu acuzat si de discriminare etnica?

    • @Marcus, iunie 6, 2013 la 3:47 pm.
      Bine punctat, subscriu la comentariul dumneavoastră.
      Gluma chiar este faină!

  15. Domnule Halarescu
    Este adevarat ce spuneti, ,,euro-scepticismul (nu) este o doctrină”, dar, este cu mult mai mult decat atat…..poate fi asimilat unui inceput de trezire la realitate a popoarelor, carora li s-a inoculat minciuna ca proiectul european este destinat binelui individului generic.
    Va reamintesc motivatiile initiale ale constituirii Uniunii Europene, ca având rol de extensie institutională pentru o piata în expansiune a carbunelui si otelului.
    Dupa cum vedeti, este vorba de resurse minerale, capital si piaţă.
    Noi, care suntem euro-sceptici deveniţi , treptat, ca atare, ne intrebăm:
    unde este natiunea si omul in acest proiect complex, la initierea caruia au participat, exclusiv, eminentele cenusii ale oligarhiei si masoneriei mondiale ? Poate ca ar fi trebuit sa ma exprim mai prozaic: bogătanii şi mafioţii de talie mondială.
    Au nu vedeţi că oamenilor li s-a rezervat un rol decorative de sclavi comunitari, cu singurele două sarcini, să muncească pentru capital şi să consume din credit, adică, din propriul viitor ?
    Daca dvs vreti musai in Europa, sunteti liber…neaderarea la spatial Schengen nu a fost un impediment pentru alte milioane de romani.
    😉
    Dar veti vedea, se vor întoarce masiv în ţara natală.
    😉

  16. Tudor
    Actiunea de demitere a lui Traian Basescu a fost initiata de USL, condus de trei presedinti de partid+domnul Voiculescu.
    😉
    Si dvs il ignorati, in tot acest process, pe domnul Crin Antonescu, de ca si cum, nici n-ar fi existat vreodata.
    😉
    Va reamintesc, in caz ca memoria va joaca feste, ca domnul Antonescu a fost, o perioada presedintele Romaniei. Dupa cum se stie din Constitutie, cel care reprezinta statul roman in exterior, este ocupantul scaunului principal de la Cotroceni.
    Asa că, stimate, domn, nu-mi spuneţi că domnul Ponta nu a comunicat cu institutiile europene.
    Sa stiti ca unii oameni cu care stau de vorba imi spun: stagiul domnului Antonescu poate fi asimilat si unui fel de examen….sper sa nu recidiveze (adica sa-l pice iarasi ) in toamna-iarna lui 2014 si sa-l treaca cu brio, in primul rand, convingand o masă critică de cetăţeni.
    😉 😉
    ps
    Felicitari, Cris, asa e…..si eu sunt impotriva bramburelii cu imigratia. Locul cetateanului este in tara lui, desigur, cu exceptiile de rigoare ale concediilor turistice.
    😉

  17. Theodora
    Inundatiile au venit si in Germania, Austria si Ungaria..v-a placut ce ati vazut la televizor ? Si acolo autoritatile sunt de vina ? 😉
    Sa dea Dumnezeu sa nu ploua pana la jumatatea lunii iunie, asa cum estimeaza meteorologii, ca ne ia naiba pe toti.
    In repetate randuri am spus: Romania are nevoie de o criza ADEVARATA, pentru ca doar ajungi la fundul gropii ne va veni mintea la cap si ne vom trezi la realitate. Ce inseamna asta ?
    Sa macanim critic mai putin, si sa facem NOI mai mult, realizand totusi cat suntem de fragili, si, desigur, promovand cu totii dialogul si unitatea.
    Apropo, ati participat la construirea unui dig improvizat cu apa pana la genunchi ? E groaznic, va asigur. Dupa ce apa se tretrage, cu siguranţă aţi spune că s-a pogorât Raiul pe Pamant.
    😉

  18. Francezii au o vorbă: dacă în frageda tinerețe nu ești socialist, la maturitate – liberal, iar la senectute – conservator, înseamnă că n-ai învățat nimic de la viață.
    Există oameni care au crezut sincer în comunism, dar care și-au dat seama că ideologia e inaplicabilă, și au părăsit-o pentru liberalism, de exemplu (nu e cazul meu; dacă ar fi, nu mi-ar fi rușine s-o recunosc).
    Îi înțeleg pe cei care au fost pro UE, iar acum sunt eurosceptici. Dacă, în ciuda realităților, o ții langa cu un principiu, ești idiot.

  19. Noua Economie, bazată pe sinergia IT, este foarte mult un “şotron” jucat în nori. Desenul “şotronului” este reprezentat aici http://en.wikipedia.org/wiki/File:Business_Model_Canvas.png Fiind vorba despre Noua Economie, care generează locuri de muncă, accentul se pune pe crearea germenilor de întreprindere. Uniunea Europeană duce, la modul declarativ şi la modul practic, o politică de facilitare pentru Noua Economie. Dacă priviţi desenul Modelului de afaceri (desenul “şotronului”), observaţi că fiecare dreptunghi al “şotronului” poartă un nume. Ca să înceapă “o afacere” (un germen de întreprindere) este nevoie ca întreprinzătorul să plece de la o inovaţie pe care o transformă într-un “produs minim viabil”. Şi să informeze masa clienţilor potenţiali despre acest “produs minim viabil” printr-o “propunere de valoare economică”. După cum ştie toată lumea, există multe definiţii pentru “valoarea economică”. Spre surprinderea mea, definiţia care se potriveşte cel mai bine în noua economie a germenilor de întreprindere este definiţia cea veche a lui Condillac. Reamintesc că la începutul secolului XIX, la începutul epistemei moderne la noi, în cadrul şcolii de la Sfântu Sava, Economia politică nu era studiată după Adam Smith, ci după Condillac. Cărţile lor fundamentale de economie erau sincrone, apăruseră în acelaşi an din Epoca Luminilor. Definiţia de “valoare economică” după Condillac se baza pe noţiunea de utilitate. Tot la fel, “produsul minim viabil” al unui germen de întreprindere trebuie să ofere utilitate pentru clienţi. Dar cum se face comunicarea între acest creator de start-up, de “produs minim viabil” şi clienţi ? Aici Uniunea Europeană intervine, construind o infrastructură “în nori” (IT sub formă de cloud computing).

  20. Știu că sunt nesuferită, dar nu-mi pasă. Spun și scriu ce gândesc, fără niciun fel de diplomație, doar cu politețe.
    Sunt dusă prin multe țări europene și văd la fața locului cât de deranjați sunt autohtonii de năvălitorii barbari din Est, Orientul Mijlociu și Africa.
    În Elveția, oameni de o anumită religie care discriminează grav sexele, după ce au luat un deget, vor mâna toată: li s-a dat voie să-și facă moschei și vor și minarete. Mai e puțin și vor cere ca toate femeile elvețiene să fie îmbrobodite.

  21. Euroscepticismul, este un curent nou de opinii europene ce încearcă să argumenteze scepticismul unor personalităţi politice şi din mediul academic european cu privire la „Proiectul EUROPA” (altfel spus Statele Unite ale Europei).
    Acest curent a apărut pe deoparte, datorită politicilor statelor europene dezvoltate, în speţă Germania, iar pe de altă parte nerezolvarea datoriilor istorice intre statele europene si tendinţa unor concesii în diminuarea suveranităţilor statelor europene mai puţin dezvoltate economic, impuse prin efectul politicilor europene.
    Sunt curios să aflu dacă tematici ca datoriile istorice nerezolvate între statele europene, cauzele exacerbării naţionalismului la scară europeană şi politicile neagreate ale Germaniei, vor fi subiect de dezbatere vineri, la FET! 😉

  22. Cris 5:31
    O personalitate nu poate fi nesuferita, ci, eventual, incomoda. Mai ales pentru cei care nu au (contra) argumente pertinente.
    Asa ca, este bine ca ati decis sa continuati exact in acelasi tipar de fond, fluent si adaptabil la realitatea momentului,
    😉
    Celor care se simt deranjati, le recomand un păhărel de ţuică de prune de Bucium. E un medicament de cal-mare şi/sau un supliment alimentar de excepţie.
    😉

  23. Miercuri 10 aprilie 2013 în incinta Parlamentului European la Bruxelles, prin iniţiativa unor europarlamentari români: Adrian Severin şi Norica Nicolai a avut loc o conferinţă cu tematica “Cauzele euroscepticismului”. Ca invitaţi, au participat şi cunoscutul economist Radu Golban, dr. Klaus Thorner (Germania), dr. Albrecht Ritschl (Marea Britanie), senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu, jurnalistul Lia Lucia Epure.
    Discursurile celor prezenţi, aici: http://www.corectnews.com/politics/conferintele-cauzele-euroscepticismului-este-motivata-scaderea-increderii-populatiei-ue

  24. @Zev
    Domnule, scrieti
    ” Si dvs il ignorati, in tot acest process, pe domnul Crin Antonescu, de ca si cum, nici n-ar fi existat vreodata.
    Va reamintesc, in caz ca memoria va joaca feste, ca domnul Antonescu …” etc.

    Va reamintesc un fragment din textul la care va referiti, in caz ca privirea va joaca feste:
    „Asadar, “furtuna” din vara lui 2012 si esecul demiterii lui basescu sunt in exclusivitate opera domnilor ponta si antonescu.”

    Linisteste te, nu s vreun admirator al dlui antonescu si sunt un critic a interimatului sau la cotroceni, pot dezvolta subiectul, chiar m a preocupat!
    Asta nu inseamna ca ma puteti convinge sa fiu de acord cu duplicitatea dlui ponta.

    Altfel, in 1990 am votat cu dl. Ion Ratiu, iar de atunci sunt tot in opozitie.

  25. @Zev

    „Asadar, “furtuna” din vara lui 2012 si esecul demiterii lui basescu sunt in exclusivitate opera domnilor ponta si antonescu.”

    Puneti va ochelari, asadar!

    Altfel, in 1990 am votat cu Dl Ion Ratiu, iar de atunci sunt tot in opozitie.

  26. tudor
    Sunteti in opozitie ?
    Foarte bine pentru dvs….e cel mai usor lucru din lume. Cand PNTCD era la putere, in ce postura va aflati ?
    Bine ca domnul Ion Ratiu nu a ajuns presedinte. Ati fi intrat, probabil, in opozitie si cu domnia sa.
    😉

  27. tudor
    ..Dar despre cei multi care, nevrand sa-si altereze programul de pierdere a timpului la soare, s-au asezat la cozile kilometrice create la sectiile de votare cu putin timp inainte de orele 21:00, ce parere aveti ?
    Eu nu am o parere prea buna, din moment ce LA TOATE alegerile postdecembriste am votat pana la ora 12:00.
    Pana la urma, stimate coleg, avem exact conducatorii pe care ii meritam.
    Uneori, conducatorii sunt nerecunoscatori, bunaoara, Traian Basescu spunea ieri ca poporul roman este imatur si voteaza prost. Iata, prezenta, in continuare, a domniei sale la Cotroceni, reflecta perfect aceast imaturitate.
    😉

  28. Către „Zev”,

    Să știți că trezirea despre care vorbiți dvs. eu aș numi-o orbire. Spun asta pentru că reacția de nemulțumire nu vine dintr-o motivație cognitivă, ca rezultat al înțelegerii procesului de integrare și/sau federalizare a UE și implicit a mecanismelor care-i stau la bază. Acesta reacție este mai curând o furie generată de lipsa beneficiilor economice și a unei vizibile coordonări de la Bruxelles a națiunilor europene (coordonare care a fost tot timpul și pe care am vrut-o). Această reacție pe care o numiți dvs. trezire este din plin exploatată de niște speculanți politici la nivel național, fie extremiști, fie naționaliști. (Nu aș vrea să credeți că sunt vreun optimist naiv, dar niciun euro-sceptic nu sunt) Eu cred în nevoia de reformare a UE și a unei democratizării mult mai profunde.

    Sunt de acord cu dvs. că, construcția europeană a început de sus în jos, dar nu pot să fiu de acord că noi cetățenii europeni am fi niște sclavi. Încă avem drepturi și puterea de a schimba multe în plan politic. Așadar, acei mafioți de talie mondială sunt ceea ce sunt pentru că noi am fost ignoranți, iar ei sau constituit în grupuri „legitime de interese”.

    Referitor la constituirea UE vă dau dreptate că așa a început, dar motivația a fost alta. Prin punerea în comun a industriei grele s-a urmărit stoparea rivalității dintre Franța și Germania și evitarea altor războaie ca cel început în 1939. După aceea, evoluția ascendentă, prin extindere și profunzime, a pieței comune, a înlăturării barierelor vamale, apoi a uniunii politice etc. au fost dictate de pericolul exercitat de comunism.

    PS. Să știți că îmi face o deosebită plăcere să schimbăm puncte de vedere.

    Cu respect,
    George Hălărescu!

  29. Către „papasha”
    Vă mulțumesc foarte mult pentru link. Este foarte adevărat ce spune Jürgen Habermas. Să știți că și eu pledez pentru această democratizare, chiar am mai avut și, aici, pe blog un comentariu în acest sens. Din punctul meu de vedre democratizarea trebuie să meargă mult mai departe și să se extindă la nivel global. Pattern-ul politic al noi arhitecturi globale a rămas în urmă față de pattern-ul economic și de aici dezechilibrul internațional. Multe decizii, atât la nivel internațional, cât și la nivelul UE, sunt nelegitime și nedemocratice. R.Dahl în „Democrația și criticii ei” vorbește despre acel pericol al „protectorilor”, acei tehnocrați care adoptă decizii în numele cetățenilor, deoarece se consideră că ei trebuie să conducă că se pricep mai bine. Este acel principiu cu rădăcini platonice potrivit căruia „regii trebuie să fie filosofi și filosofii regi”
    Vă mulțumesc!

  30. tostanc
    Nu l-am repostat intamplator, daca faceti o paralela, veti observa, asa cum am precizat in preambul, ca am efectuat cateva corectii si completari.
    In relatia cu un coleg inteligent si pe care il respect, mi se pare ca nu puteam proceda altfel

  31. ZeV iunie 7, 2013 la 4:43 pm
    1. Multumesc pentru aprecieri si va asigur ca sunt reciproce
    2. Multumesc si pentru incercarea de a-mi scrie corect apelativul de blog, dar cu parere de rau, nu ati reusit, de aceea fac corectia: teostanc si nu tostanc. Dar evident, am inteles ca este o postare adresata mie.
    3. Nu pot sa fac analiza comparata intre cele 2 texte scrise de dvs. Imi ia prea mult timp si nu ma tin ochii. Am ajuns sa-l inteleg pe Ceausescu de ce dorea s I se scrie cu „laba gastii” La mine, ce am scris pe firul cu Turcia ramane la fel; nu simt nevoia niciunei corectii.

  32. Ce i-ar aduce Romaniei o intrare a traseului european intr-o zona a unei Europe a natiunilor, ori chiar o desfiintare a UE, ca sa o iau cu euroscepticismul de la soft la hard? Care ar fi, pentru noi, consecintele? Nu cumva, in situatia noastra concreta, dezastruoase?
    Am vazut comportamentul unor figuri politice europene, de cind cu framintarile politice de la noi si mi-am dat seama ca o mare suferinta a proiectului european o aduce faptul ca acele figuri politice sunt prea mici pentru un astfel de proiect: Barroso, Reading, nu mi se par mai mult de niste pigmei politici, care pun pe primul plan interesele propriului partid. Au interese si viziune prea marunte pentru nivelul continental. Buni sa bea whisky cu dl Basescu. Nimic mai mult.

Lasă un răspuns