Raspunsuri

 

Menirea instrumentelor democratiei este de a impune vointa alegatorilor in practica politica si intr-un anumit cadru de viziune si responsabilitate. Reprezentativitatea pe care cetatenii o ofera institutiilor politice este actul de legitimare pentru aceasta punere in practica. In aceasta logica, putem spune ca Parlamentul a fost legitimat de populatie in 2008, iar Traian Basescu (excluzand frauda morala) in 2004. Cine este mai legitim astazi nu mai pare o intrebare de actualitate.

Spun aceste lucruri in virtutea deciziei domnului Croitoru de a reedita cabinetul Boc II in prime-time-ul campaniei electorale. Chiar crede cineva ca PDL detine cei mai buni experti din Romania in vreunul dintre domeniile in cauza?  Parlamentul a retras increderea nu numai pentru Emil Boc, ci pentru intregul sau cabinet. Votul reprezentantilor Romaniei a spus ca TOTI ministrii subordonati domnului Basescu sunt inacceptabili. Chiar crede cineva ca au devenit mai curati, mai simpatici sau mai competenti dupa o motiune de cenzura?

Domnul Croitoru nu face decat sa ne demonstreze ca nu are un cuvant prea important de spus in acest context. Vointa PDL si a lui Traian Basescu sunt, in continuare, suverane. Modificarea, dupa cum ar spune Caragiale, s-a schimbat si nu prea. Aceleasi optiuni respinse, aceiasi specialisti neperformanti, aceleasi argumente prafuite de ipocrizie. Pentru inca, sper eu, doar cateva zile.

P.S. Decizia lui Bogdan Aurescu de a da curs acestei invitatii este o reactie normala intr-o tara normala de la un diplomat de cariera, fara apartenenta politica. Cunoscandu-l, imi imaginez ca ar fi participat ca membru in orice guvern democratic. Totusi, este regretabil ca astfel de oameni sunt promovati doar ca solutii de imagine, pentru guverne fara sanse de reusita. Si in orice caz, banuiesc, s-a simtit lasat in offsaid, vazand cine sunt „tehnocratii” lui Croitoru, teleghidati de la Cotroceni. Si, mai banuiesc, s-a simtit mandru sa fie nominalizat ministru alaturi de „tehnocratul” Saghi.

Daniel, perfect de acord cu tine in legatura cu oportunismul cinic demonstrat de Traian Basescu in toate etapele carierei sale politice. Fie ca ne place sau nu, modelul acestuia a demonstrat ca, in Romania, increderea pentru unele persoane este mai presus decat increderea in institutii. Insa nu asa este normal. Normalitatea nu inseamna ca un om este mai presus de institutia pe care o reprezinta sau mai presus decat legea dupa care traieste, ci chiar inversul. In acest moment, justitia, presedintia, guvernul, toate functioneaza mai degraba inertial, ca urmare a directiei dictate de interese personale, nu de interes public. Acesta este unul singur si, pana ne vom invata sa ne ghidam numai dupa el, vom fi in continuare doar invatacei in ale democratiei. Chiar si personalitatile majore ale istoriei au respectat in primul rand acest interes public si menirea institutionala a functiilor reprezentate. Asta imi doresc si pentru Romania la capatul acestei campanii electorale.

ELMMAR, foarte amuzanta si reprezentativa povestea despre vecinul tau Stan si animalele sale de jug, Boc si Basescu, singurii simpatizanti PDL din gospodarie. Totusi, exista o nuanta care trebuie facuta. Bovinele, de bine de rau, mai si asculta de voia stapanului lor. In democratie, acest stapan ar fi alegatorul. Nu am zarit niciun moment in care tizii celor doi boi – sper sa nu fie preluat scos din contextul povestii tale – sa fi tinut cont de vointa stapanului lor.

Lucian, despre ce spun „gurile rele”, dupa cum foarte plastic te-ai exprimat tu insuti, nu a fost niciodata cazul sa ma exprim. Cert este ca modelul de lider pe care l-am promovat eu, in intreaga mea cariera politica, a fost total diferit de cel basescian. Acum, la 5 ani de experimente politice, sociale si legale incerte, sper ca acest lucru a devenit clar. Nu militez pentru o intoarcere in timp, ci pentru un comportament ceva mai responsabil al tuturor romanilor. In campanie electorala cu atat mai mult. Si, gandindu-ma la argumentele tale, cred ca si tu vei vota altfel decat cu Traian Basescu, la alegeri.

Leo, sunt foarte de acord cu definitia ta a liderului si cu faptul ca trasaturile in cauza nu se regasesc la Emil Boc sau la Traian Basescu. In schimb, tin minte o povestioara interesanta despre leadership-ul inchipuit. Inaintea revolutiei franceze, grupuri mari de oameni patrulau Parisul pentru a discuta si pentru a protesta impotriva unor decizii absurde ale conducatorilor. La un moment dat, un nobil spune: Iata-i pe oamenii mei. Trebuie sa aflu incotro se duc, ca sa-i pot conduce. Calitatea de lider nu se gaseste pe strada, iar oamenii nu se pot insela prea mult timp in legatura cu ea. Cinci ani cred ca au fost suficienti pentru noi ca nu Traian Basescu este solutia pentru Romania.

Felix-cat(daniela), alegerea lui Traian Basescu din 2004 a fost regretabila, din orice perspectiva ne-am sau m-as uita. Din fericire pentru noi, aceasta greseala poate fi, chiar si tardiv, corectata. Eu la asta ma astept de la aceste alegeri prezidentiale.

Sibilla, ai dreptate, ca intotdeauna. Desi n-am de gand sa ma refer la alte momente electorale, cea mai mare problema a alegerilor din 22 noiembrie si 6 decembrie ar putea fi absenteismul sau frauda electorala. Exista numeroase variante de vot, dar, din pacate, exista si numeroase variante de fraudare. E nevoie sa evitam capcanele democratiei. Joe Biden ne vorbea putin aluziv despre ideea de democratie desavarsita. Pentru a ne apropia de acest ideal, este necesar in primul rand sa intoarcem trend-ul de instrainare politica. Sigur, nu ne ajunge o luna de campanie electorala ca sa vorbim despre problemele mandatului Basescu, dar este responsabilitatea noastra civica nu numai sa ne interesam noi, dar si sa cointeresam pe ceilalti, cei instrainati sau plictisiti, inapoi catre urne. Daca democratia inseamna entuziasm, ma tem ca nu facem pasi in directia potrivita.

Dany, multumesc ca m-ai votat cand ai avut ocazia si sper ca te voi convinge sa o faci din nou si pe viitor, daca va fi nevoie. Despre discursul „efervescent” al lui Traian Basescu nu pot decat sa amintesc un dicton interesant din SUA: faci campanie in versuri, dar guvernezi in proza. S-a vazut foarte bine ca Romania a dus lipsa unui discurs rational, logic si cumpatat in ultimii 5 ani. Vreau sa sper ca acesta nu va lipsi si in urmatorii 5 ani pentru ca o astfel de lovitura ar putea modifica multe din lucrurile bune facute in Romania inainte de 2004.

 Daniel O., modelul despre care vorbesti, in care majoritatea care voteaza o motiune de cenzura propune si un nou premier, exista in tarile civilizate. De altfel, ei i se spune motiune de cenzura de tip german – sic. Dar detalii de acest tip tin de o oarecare intelegere a democratiei, pe cand domnului Basescu i-ar fi utile mai degraba lectii despre abc-ul institutiilor publice si a libertatii politice. Sincer, nu cred ca interimarii Guvernului Boc II vor reusi sa-i predea aceasta lectie pe durata campaniei electorale. In definitiv, ei nu o stiu si nici nu par teribil de interesati sa o invete. Totul pare special „croit” pentru a-l impinge pe Traian Basescu din nou in fruntea statului. Tocmai de aceea este necesara si actiunea, nu numai dezgustul fata de cei care ignora Constitutia, legea sau democratia. Tocmai de aceea v-am rugat mereu sa mergeti la vot si sa convingeti cat mai multi sa faca la fel.

Neutrino, chiar flagrant in contra a ceea ce spui tu, intelectualismul nu a fost niciodata respins pe acest blog. Spre deosebire de Palatele executivului din Bucuresti, eu am respectat intotdeauna parerile celor cu care am intrat in contact, mai ales pe acest blog. Descopar pe zi ce trece mai mult ca dialogul este o forma foarte buna de a te dezvolta politic. In definitiv, chiar si noi, oamenii politici, avem o singura gura si doua urechi, respectiv doi ochi. E cazul sa le folosim proportional. Ma rog, cel putin politicienii responsabili au aceasta meteahna, domnii Boc si Basescu par a fi suferit niste mutatii. In orice caz, imi imaginez ca domnul presedinte a ocolit sfaturile intelectualilor si vad ca nu a ajuns foarte departe doar din sfaturi de cizmari, ospatari si – scuze, licenta poetica – tampiti.

Spiridus, parem a avea din ce in ce mai putine sanse pentru un portofoliu important la Comisia Europeana. Responsabilitatea, cred eu, apartine domnului Basescu si papusii sale interimare. In definitiv, am inteles in 5 ani ca presedintele nu prea asculta de populatie, insa a nu asculta de presedintele Comisiei Europene cand iti cere 3 propuneri de comisar mi se pare putin cam neproductiv. Asa se strica orice fel de sansa de a ajunge la un rezultat pozitiv. Iar asta chiar nu e o declaratie politica, un atac sau o diatriba, ci o simpla constatare. Traian Basescu demonstreaza, in problema Comisarului European, ca este iresponsabil fata de viitorul Romaniei.

Bibliotecaru, iti inteleg frustrarea fata de politica din Romania, chiar daca nu o impartasesc neaparat. Exista multe lucruri bine spuse – chiar de ambele parti – care sunt ideologizate de catre opozanti. Dar, in astfel de momente, nu pot sa nu-mi amintesc de felul in care, brusc, mare parte din clasa politica pare a se fi molipsit de la modelul Traian Basescu de conflict si delegitimare a celorlalti. Inlocuirea modelului de succes politic poate fi singura sansa a Romaniei pe viitor. Tu nu ai vrea sa contribui la normalitate?

P.S. eu cred ca exista sanse de normalitate, atat intre Romania si Ucraina cat si in interiorul Romaniei. Dar sunt necesare cateva lucruri, iar cele mai importante sunt cam aceleasi.

Augustin, imi pare bine sa te regasesc pe blog. Ai perfecta dreptate cu oferta domnului Croitoru pentru conducerea MAI. In acest moment, singura miza este de a incerca sa se ofere dovezi ca se incearca obtinerea unei majoritati parlamentare si se incearca inlocuirea guvernului Boc. In mod evident, aceasta inlocuire ar fi teribil de contraproductiva pentru Traian Basescu, mai ales in campania electorala. Dar, daca se poate da vina pe Opozitie SI pastra guvernul Boc, de ce sa nu fie facut? Doar ni s-a demonstrat ca autoritatea presedintelui e inatacabila.

Dragos, prea multi termeni juridici creeaza confuzie chiar si printre fanii domnului Basescu. Si, cateodata, chiar si pentru cei care ar trebui sa aplice justitia. Ce mai discutii despre lege si aplicarea ei? In cuvintele nemuritorului Pristanda „curat violare de domiciliu, dar umfla-l oricum”. Felicitari pentru personajele care-l tin in viata pe Caragiale si contribuie la nemurirea culturii romane.

Vasile, spuneai ceva despre un cabinet de tehnocrati? Sincer, nici eu nu ma asteptam ca Guvernul Croitoru sa fie chiar un fel de Boc III fara Emil Boc. Poate asa reuseste si papusa lui Traian Basescu sa obtina o papusa proprie si personala la Palatul Victoria. Incet-incet, s-ar putea sa avem parte de Lantul Slabiciunilor in varianta politi-comica intre Modrogan, Cotroceni si Victoria. Sper ca nu pentru prea mult timp.

Instalatorul, nu cred ca exista vreun diplomat in lume care ar fi capabil, dupa 5 ani de recorduri negative la Cotroceni, sa convinga pe cineva sa-i incredinteze lui Traian Basescu o salupa, cu atat mai putin o nava. Lasand gluma deoparte, expeditia mea la Kiev s-ar putea sa nu fie foarte eficienta din punct de vedere electoral, dar nu popularitatea decide ce anume trebuie pentru buna functionare a Romaniei. Daca ar fi astfel, poate ca Traian Basescu ar fi putut sa nu rezolve criza economica de mai multa vreme.

50 de gânduri despre “Raspunsuri

  1. @ Adrian Nastase

    Nu va fi nimic preluat scos din contextul povestii mele adevarate.

    Ca sa inteleaga tot cititoru’ de blog: nea Stan al lu’ Biju are doi boi, pe care i a numit Basescu (cel de „hais”) si Boc (cel de „cea”).
    Diferenta intre tizii boilor, adica Basescu si Boc, si boi (cel de „hais” si cel de „cea”) este ca acestia din urma au ochii blanzi si umezi, asculta de stapan si trag din greu la jug.

    P.S. Am lamurit problema ca boii sunt singurii simpatizanti ai PDL din batatura.

  2. @ Adrian Nastase

    Mai am o poveste adevarata din Teleorman.

    Eram acolo de Ziua recoltei care s-a serbat duminica 4 octombrie.
    In localitatea unde ma aflam, evenimentele s-au desfasurat in piata centrala.
    Ploaie mocaneasca.
    Standuri pe care statea scris: „Produse agricole romanesti”.
    Lume luminata.
    Umbrele.
    Fulgarine.
    Inghesuiala.
    Batut de o rafala de vant cu stropi, ma adapostesc langa primul stand si raman cu ochii holbatzi la produsele expuse.
    Ma uitam ca curca in lemne si nu imi venea sa cred.
    Pe rafturi, culori: portocaliu amestecat cu galben verzui. Se itzeau si niste capatzani care, pentru nestiutori, pareau niste dovleci cu tzepi.
    Intreb aratand cu degetu’ catre raft:
    „Ce sunt astea aici? Sunt produse romanesti?”
    Vanzatorul imi raspunde in scarba:
    „Ce dom’le, nu ai mai vazut portocale, banane si ananas?”.
    Ma retrag entuziasmat de uimitoarea productie romaneasca de fructe exotice.
    Statuse ploaia.

    Incep sa ma plimb prin piatza.
    Ce vad?
    Standurile erau aliniate pe familii si culori politice: PDL, PSD, PNL.
    In aer se amestecau mirosuri de mici si pastrama la gratar.
    Inghesuiala si mai mare.
    Toate trei partidele dadeau gratis cate trei mici, o bucata de pastrama si, ca beutura, tzuica, vin, bere, must.
    Toata lumea lua la rand gratarele partinice.
    Totzi mancau si beau de rupeau, ca romanii impartiali, pe fundal de manele.
    Veselie mare.

    La un moment dat, dinspre gratarul PDL se aude un strigat, acoperind vocile multimii:
    „Gheorgheee, da’ ba dracu’ si mie o tava cu mici ca ramasei fara! T’o dau inapoi ca ai mei, ai dracu’ plecara de trei ore sa aduca, is buni de trimis dupa moarte!”.
    Isi strigase oful grataragiul PDLului catre cel de al PSDului.

    Dupa cum se vede, in teritoriu colaborarea la mici, pastrama, bere, vin si altele de ale gurii este exceptionala.

  3. Va amagiti, domnilor, boii in chestiune stapanesc intreaga gospodarie, si apoi se pot face trimiteri in toate felurile. dar toate sunt neproductive, de aceea ele trebuie evitate; de altfel, animalele sunt nobile si de aici trimiterea iar cade…problema e una singura:

    LIBERI IN LUMEA CIVILIZATA SAU TERMINATI PE MOSIA PIRATULUI !

    Asta trebuie repetat mereu pana pricepe si acel domn Stan, nu se poate limita la a-si satisface umorul tipic popular caci va ramane numai cu asta.

  4. @elmmar Apropo de P.S.
    Din expresia ” ce te uiti ca boul la mine ?” se intelege ca un bou este amorf ,fara intelegere , nu poate sa aiba simpatii sau antipatii .Probabil vrei sa sugerezi ca cirezile de boi sunt conduse ,manevrate de stapani iar acestea se supun blege si actioneaza (voteza ) fara discernamant .Sunt curios sa aflu care animale din batatura sunt simpatizanti PSD,fiind convins ca boii (de diferite rase si culori :portocalii,rosii,galbene )sunt majoritari in ferma .
    @instalatorul
    Nu mi-ati jignit inteligenta .Inclin sa cred totusi ca nu acesta este raspunsul corect .
    @ llullaillaco
    Multumesc pentru raspuns .A fost o opinie interesanta .

  5. @Sibilla
    Mi-am dat seama ca esti fan infocat Iliescu dupa interpelarea patimasa pe care mi-ai adresat-o .Cred ca politica ,mai ales la nivelul asta inalt ,e mai mult decat sange infierbantat ,lozinci si iubiri eterne .Cred ca sunt calcule reci ,statistici ,strategii .Vorbind de asocieri si cote de popularitate ,exemplul cel mai bun este cel al primarului de Sibiu care-i pus la butoniera si de Antonescu ,si de Geoana , si de Oprescu ,fiecare incercand sa-si se asocieze numele cu el .Dovada la ce-am spus este ca Antonescu a crescut cateva procente cu miscarea asta .Asa ca nu te mai imbufna si priveste realist lucrurile .Daca PSD -UL ar avea o cota de incredere de ,sa zicem ,33%,Geoana de 28% iar Iliescu de 22%,lui Geoana i-ar folosi asocierea sau nu ?Gandeste.te .Restul e iubire .

  6. @ELMMAR,
    Pe onoarea mea sibilină că nu-ţi fac concurenţă, ia de-acilea una şi mai adevărată :
    „Asa este. Noi suntem urmasii lui Traian, ai lui Traian Basescu”, a declarat Udrea, dupa ce ce artistul Gheorghe Turda a interpretat piesa „Noi suntem romani” in fata a aproximativ 300 de persoane.
    http://www.ziare.com/

    Ca să vadă tot românul cu cine defilează la braţ Băsescu-n campanie, cu INCULTURA de pleşcoi, vai steaua lui…. jalnic !
    Asta a fost la turism ?? Prăpădita asta care nici cine-a fost Traian n-are habar, la câţi bani învârte, mai ales banul public, nu cetii * stimabila * cronicile spaniole??? Râd şi preşcolarii… că au de ce ! Băsescule, te face blonda…. de kkt!
    respecte druje ELMMAR,
    Sibilla

  7. Berceanu continuă demolarea cfr…

    Numai Sfăntul cel Mare de azi i-a salvat pe feroviarii din Palatul CFR de la demolarea organizată minuţios de Berceanu – ministrul de neânlocuit, păstrat şi de Croitoru în Guvernul Boc 3.
    Demolatorul Şef-Băsescu va cuantifica şi această realizare pdl pentru a convinge plebea că se merge în continuare pe drumul
    stabilit. Macaraua demolatoare va fi aşezată pe stilovatul eroilor ceferişti din faţa clădirii de tristă amintire, spurcată de Dej pe când era Ministrul Căilor Ferate Române.

  8. @ELMMAR

    Da’ alte lighioane nu mai are prin ograda nea Stan a lu’ Biju?

    Juninci cu ugerele pline si buzele umede care in asteptatea montei privesc tamp fara sa inteleaga ce se intampla, cocosi resemnatzi si gaini care cotcodacesc fara sa fi facut oua, sau pe gard o cotzofana care jinduieste si ea la ceva din resturile ramase de la gaini… Sub gropa de gunoi probabil isi duc veacul rame si coropisnitze care consuma ce a mai ramas de consumat, iar o javra mica latra turbata oridecateori trece cineva pe ulitza.

    Io cam asa imi imaginez 😛

  9. Noi suntem urmaşii lui Traian…Băsescu

    Udroaica scăpată în trifoi, privindu-şi în oglinda vieţii păsărica guşată, se arată pe rând la un astrolog şi la un ginecolog, ambii tălmăcind că e vorba de urmaşi, giniţi în direct de ecograf (gemenii: Criza şi Falimentul).
    Vremrile tulburi, anunţând un viitor aşişderea, o îndeamnă pe Udroaica la mărturisirea publică codificată – de ieri 25.11.2009 – care să ateste paternitatea prezidenţială a viitorilor avortoni ce vor rămâne în istorie ca ”urmaşi ai lui Traian Băsescu” ; aşa trebuie interpretată afirmaţia spre cinstită comentare.

  10. @contele,
    Nu încerca să mă zugrăveşti într-un anume fel, NU poţi contesta nici tu nici altcineva, că Ion Iliescu este un Politician Autentic, ar suna fals.
    Stai relax în ceea ce mă priveşte, sângele sârb e combinat cu cel albastru, sunt corcitură, majkă, n-am eu chef de detalii. Când tac, abia atunci să-ţi faci probleme, dacă nu ai altceva mai util. Nush de ce mizezi pe patimă, nu mă cunoşti deloc. Vrei să sugerezi că orice admirator al Preşedintelui Ion Iliescu e pătimaş şi… tâmpit ? Chiar aşa? Acesta e * nivelul înalt * al tălică, de abordare a politicii ? Strategie de intimidare sau cum , de ce eviţi să spui limpede ceea ce insinuezi împroşcând cotit, hm ? În fine, nu am de ce să mă ruşinez şi da, Modele îmi sunt şi Ion Iliescu şi AN-ul şi George Şerban de exemplu… politicienii Echilibraţi, iau notiţe că am de la cine şi-mi vor fi de folos pe viitor, căci refuz să aştept sau să mă resemnez până acţionaţi, faceţi ceva concret, voi, toţi * macho * analişti de pretutindeni. De ce spun asta : unde aţi fost atâta timp, calcule reci, strategii, chestii…le-aţi ţinut la naftalină ? Cum au ajuns păduchii pedelachei să facă legea în ţară, oare nu avem cu toţii oareşce vină ? Cam mulţi porumbei imaculaţi şi nimeni nu-şi asumă greşeli, răspunderi, calcule greşite, strategii ce nu au corespuns cu realităţile pe care ne-am încăpăţânat să le negăm, etc..
    În ce priveşte calculele, om trăi şi-om vedea, n-aşe ?
    În ceea ce-l priveştepe Johanis, nu-i contest calităţile, însă, dă-mi voie să NU îi acord votul meu de încredere, am o reţinere, legată de o poveste cu trafic de copii, încă nu a clarificat-o…
    Stai să-i vezi procentele d-lui Crin în viitorul foarte apropiat, nu m-a convins deloc, sincer. Ce spun e să NU ne hazardăm ÎNCĂ cu concluziile şi cred că suntem deacord.
    Da, în opinia mea cel mai bun Premier este Năstase, nu Johanis care, a * pus la butonieră * aparent… că-n realitate …
    să auzim şi de BINE,
    Sibilla

  11. Citeam pe un blog ca se intentioneaza ca pentru toate trei buletinele de vot, doua pentru referendum si unul pentru presedinte, sa se semneze o singura data. Exista astfel riscul sa se creeze astfel o legitimitate falsa, deoarece sigur vor exista alegatori care vor dori sa participe la alegerile prezidentiale dar nu si la referendum (teoretic si invers). Cum se va putea calcula, in cazul unei singure semnaturi, care va fi prezentza la vot in cazul referendumului, pentru a-l valida?

    Chiar daca acest referendum nu are nici un rost, si nu produce dect efecte de imagine, trebuie sesizata Curtea Constitutionala, deoarece exista premisa falsificarii rezultatului!!! Chiar si votarea in acelasi local de vot e problematica. Ar trebui sa existe macar incaperi diferite, in care sa fie clar afisate la intrare REFERENDUM SI PREZIDENTIALE.

  12. @Sibilla
    Ion Iliescu ESTE un Politician Autentic . .Este aproape sarac ,este cinstit dar nu este modelul meu (ORICUM ,NU ASTA ERA TEMA DISCUTIEI ).Am spus-o de-a dreptul acum ?
    N-am zis ca cine e admirator Iliescu e tampit .De unde ai scos-o ?Si am mai inteles ca atunci cand scrii nu iei prizonieri .

  13. Draghi: In cazul suprapunerii de alegeri cu referendum, apare problema multiplicarii sectiilor de votare: o sectie de votare pentru alegeri si una pentru referendum. Asa este corect. In ceea ce relatati dumneavoastra eu vad doua incorectitudini: prima este aceea ca avem de-a face nu cu un referendum ci cu doua referendumuri, intrebarile puse fiind independente: una se refera la tipul de parlament si alta la numarul de parlamentari – fara dependenta de tipul de parlament, iar a doua aceea ca organizatorii doresc sa evite multiplicarea sectiilor de votare, care in acest caz ar trebui nu dublate ci triplate. Mergindu-se la gramada, referendumul va fi validat intrucit de regula numarul electorilor care voteaza la prezidentiale este mare, in acest fel fiecare elector va fi considerat si participant la referendum. Va fi probabil o lupta in BEC.

  14. @Instalatorul

    Eu cred ca nu poate sa ramana doar la nivel de BEC. E mult mai grav. Un referendum e invalidat daca numarul participantilor la vot e de de sub jumatate din cei cu drept de vot. Prin aceasta smecherie, clica lui Basescu incearca sa valideze un referendum care altfel foarte probabil ar fi invalid. E tot o forma de falsificare a unor alegeri. De aceea cred ca e un caz de competentza CC sau chiar a procuraturii!

  15. @ contele

    Spui:”un bou este amorf ,fara intelegere , nu poate sa aiba simpatii sau antipatii .Probabil vrei sa sugerezi ca cirezile de boi sunt conduse ,manevrate de stapani iar acestea se supun blege si actioneaza (voteza ) fara discernamant”.
    Felicitari! Ai dat definitia perfecta a pedelistilor.

    Pesedistii si simpatizantii lor nu stau in batatura.

  16. @elmmar
    Multumesc si ramai dator pentru definitie .Dar unde stau ,bre ,simpatizantii PSD ?Hai ca-ti dau tot eu raspunsul si-o sa-mi fii dator vandut :pe forum !Multumit ?

  17. Draghi: ar putea sa nu fie doar atit, deoarece rezultatul global poate fi o mare confuzie si o corelare foarte greoaie a parametrilor de vot, fiindca va fi foarte dificil sa compari numarul de voturi valabil exprimate cu numarul electorilor care voteaza efectiv. Sa ne amintim ca discursul basescian din 2004 a fost bazat pe comparatia dintre numarul de electori (dat de suma dintre numarul de voturi valabil exprimate si numarul de voturi anulate) si numarul de voturi valabil exprimate. Acum vor fi urmatoarele categorii de electori: care voteaza pentru prezidentiale si cele doua intrebari; care voteaza doar la prezidentiale; care voteaza doar la una din intrebari; care voteaza doar la ambele intrebari. Cu o singura sectie de votare si o singura semnatura, toti electorii vor fi considerati prezenti la vot, dar modul in care va fi considerat numarul total de voturi la fiecare sectiune (prezidentiale/intrebari ) va putea fi tendentios. De exemplu, daca unui candidat, sa zicem dlui Antonescu, ii vor dispare 200000 de voturi, disparitia va putea fi pusa pe seama a 200000 de electori care au fost prezenti la vot, dar nu ar fi votat pentru prezidentiale ci doar la una sau la cele doua intrebari. Sistemul permite mutarea evidentei electorilor prezenti la vot de la referinta voturilor exprimate la referinta semnaturilor de pe tabele. Adica lucrurile pot fi mult mai grave decit in aparenta, deoarece, daca Lilick are dreptate, atunci poate fi facuta nu doar fraudarea rezultatului referendumului ci si (mai ales) al rezultatului prezidentialelor. Formal, nu vad un alt loc de actiune decit la BEC, macar pentru inceput, dar cred ca subiectul trebuie sa intre in atentia personala a dlui Nastase.

  18. @instalatorul
    Am zis „inclin sa cred totusi ” ,n-am zis ca „stiu „.A fost o opinie interesanta ,la fel de interesanta ca a colegului de blog . Corectitudinea ?Aici e o chestie foarte relativa .Cu ce sunt cu totul de acord este ca problema asta constitutionala dintre Presedinte si Parlament ar trebui rezolvata definitiv de Curtea Constitutionala .P.S. Daca in schimb v-am jignit eu ,imi cer scuze .

  19. @contele,
    Ămi sugerezi elegant că discuţia a luat sfârşit, păi nu eu am * atacat *, nu confunda * atacul *, * apărarea *, * contraatacul * ( am folosit ghilimelele, sper să nu interpretezi again… )…
    La fel, de evitat să confundăm temperamentul cu caracterul, suntem deacord că nu patima mă * mână-n luptă *, că apele sunt tulburi pentru noi cei mulţi mai ales din vina unor * paşnici * care au tăcut şi * ne-au făcut * de-am ajuns în halul în care suntem la acest moment ? Faptul că societatea civilă nu a vociferat, nu le-a cerut socoteală, le-a dat aripi… la ticăloşii, evident şi amorţirea unei mari părţi a clasei politice, în perioada alegerilor, vânzoleală mare, zgomot, aşadar cine a făcut * politică la nivel înalt * în ultimii 5 ani : baronii locali care şi-au impus păpuşelele, de ex… ? În schimb, auzim voci cum ar fi : Frunzăverde,Blaga.. ? Nu. Dar ei nefiind , ca să citez din nou * păcimaşi* sunt cumva modele de * politică la nivel înalt * ?Brrrr…
    Cât despre… prizonieri, zicea F Roosevelt că oamenii sunt doar prizonierii propriei minţi, concluzionând, nu te flata, nu te alinta, că-s rea 😉 Niko kao ja, recunosc.
    o zi agreabilă,
    Sibilla
    P.S. rămâne cum am spus, Johanis NU e cel mai bun PM, ci, AN 🙂

  20. Va multumesc pentru clarificari, sunt utile. Inteleg ca nu sustineti increderea oarba a cetatenilor in institutii ci aceasta este doar un deziderat aplicabil in momentul cand:
    1. Institutiile vor fi demne de increderea ceruta.
    2. Cetatenii vor avea constiinta politica pentru a face o evaluare cata mai corecta a activitatii institutiilor
    3. Vor avea mecanismele necesare pentru a putea exercita un control democratic, dar efectiv asupra acestora
    4. Functionarii din institutii vor avea ca obiectiv rezolvarea problemelor aparute si nu multumirea unui sef care are propria agenda, diferita de cea oficiala sau este pur si simplu incompetent.

    Probabilitatea de eroare ar trebui sa fie mai mica la nivelul institutiilor, dar niciodata nu va fi atat de mica incat cei interesati sa nu isi faca propriile verificari. O asemenea atitudine de automultumire din partea cetatenilor permite derapajele democratice. Pe de alta parte un exces de suspiciune poate duce la blocaje de functionare. Avem nevoie de mai mult efort si din partea celor care fac legile si din partea celor care le aplica sau sunt arbitri. Daca in cazul primilor lucrurile merg incet dar spre bine (ma refer la legislativ), in cazul celor din urma lucrurile merg din ce in ce mai rau. Si va spun si de ce cred ca este asa: lipsa unor modalitati de control si sanctionare efective. Pana nu le vom avea degeaba fac parlamentarii legi care nu se vor aplica decat cand sunt in defavoarea cetatenilor.
    Pentru a reusi in obiectivul dvs. (si al nostru) avem nevoie de parghii cat mai eficiente.

  21. Crin Antonescu a inceput actul doi din campania electorala afirmand ca „Basescu este punctul final al sistemului creat de Iliescu”. Politicianul oportunist a sters ca si basescul cu buretele toate laudele de acum trei luni pe care le-a exprimat public la adresa lui Ion Iliescu. Vazand ca seniorul social-democrat nu-l sustine pe el ci este ferm hotarat sa il ajute pe MG in campanie, „liberalul” trece la atacuri murdare, obsesive,dupa modelul comunisto-basescian. Nu vad nici o diferenta intre antonescu si basescu. a am uitat, crinul a afirmat ca va duce o altfel de campanie, eleganta, fara atacuri sub centura, limitandu-se totodata de mentorul sau de la carma tarii.
    „Nu voi face niciodata ceea ce face TB/MG”. Bun, TB nu tine cont de majoritatea parlamentara in momentul nominalizarii premierului. Crinul anunta ca va face acelasi lucru in caz ca o noua majoritate nu-l va mai sustine pe Johannis si de va orienta catre Mirciulica sa zicem. Sau alt candidat.

  22. Excelenta multumesc pentru „raspuns” si pentru amabilitate. Nu trebuia sa te deranjezi. Eu de fapt nu intrebasem nimic. Dar oricum gestul conteaza. Acum daca tot ai adus vorba ce sa mai zic? Nu mi-as fi imaginat ca sunt in stare de a fi capabil de atata subtilitate incat gluma mea vizavi de parsecii intelectualisti ai d-lui Instalatorul sa fie luata asa, la modul direct si nici ca ar putea trece de pretext valid pentru ironizarea consilierilor tâmpiti ai lui Boc si Basescu. Nici nu stiu ce este mai grav /sau mai amuzat: sa fii (formal) victima consilierii unor cizmari (?!) tâmpiti sau sa sa fii sfatuitorul si sustinatorul din umbra al unui lider prost(anac). Ma rog, chestie de gust si de posibilitati.

    P.S. Mi-a placut pilda aia cu doua urechi si numai o gura ne sunt date din natura, multe multe sa asculti si putine sa cuvanti; doi ochi si numai o gura ne sunt date din natura, multe multe sa privesti si putine sa vorbesti. Fac pariu ca o stii de la tatal tau care a invatat-o la randul sau in scoala. Mda. Acuma poveste aceea cu tâlc nu acopera faptul ca gura e folosita si in alte scopuri decat vorbirea. Mâncatul bunaoara. Si tinand seama de ce anume mananca cu precadere politicienii cand isi folosesc gura, in discursuri, poate ca poezia respectiva ar trebui sa fie din nou studiata in scoala. De partid.

    Descoperirea faptului ca dialogul de pe blog este o forma de a te dezvolta politic tradeaza coexistenta unor dimensiuni dramatic contradictorii in interiorul descoperitorului, una categoric optimista, cealalta (vai) de un pesimism infiorator. Sa vedem care dintre ele va invinge intr-un final de cariera politica anticipat, cu optimism, peste douazeci, treizeci de ani. Daca blogurile vor mai fi la moda pana atunci.

  23. @Draghi Puterity

    De fapt, azi la 7:30 am “se demola” Palatul CFR cu berbecul (Berceanu) în balans, când o mică eroare de amplitudine a realizat nefericitul moment de răsturnare , implicit al sondajelor.
    V-aş vorbi şi de a doua macara ce a operat, dar risc pierderea sporului de confidenţialitate.
    Cu stimă

  24. Draghi, nu stiu daca se pune la cale ori ar putea sa fie pusa la cale. Dar am putea ajunge la Murphy: daca nu-i poti convinge (sa te voteze, in cazul nostru), zapaceste-i. Si s-ar putea ajunge la o mare zapaceala: peste un milion de voturi pe liste speciale si un sistem in care nimeni nu mai stie cine cum a votat. In opinia mea, repet corect ar fi alegeri si doua referendumuri (intrebarile fiind independente una de cealalta), deci trei sectii de votare pentru aceeasi zona geografica.

  25. @Instalatorul, si eu va felicit. E FOARTE GRAV CE SE INTAMPLA dar asta nu-i nimic. Din cele spuse de d-voastra rezulta ca intotdeauna E MULT MAI GRAV CEEA CE S-AR PUTEA INTAMPLA. 🙄 Asa este! Alegerile pot fi fraudate. S-ar putea renunta la ele. Ar fi mult mai sigur. Astept sa dati doctoratul cu versiunea generalizata a teoriei dv, eventual referitoare la turul doi al alegerilor prezidentiale pentru care inca nu e prevazut niciun referendum. Ce anticipati? 😯 Fraudari anticipate? 😉

    Probabil ca pseudonimul complet ar fi „Instalatorul manipulator cu autoamorsare in doi timpi”. Cine l-o fi brevetat.

  26. @ AN
    în măsura în care mă ajută memoria zăuitucă, nu cred să fi avut parte dinspre dvs despre un răspuns mai îndreptăţit a ilustra categoria „de pus mintea pe moaţe”. am început vreo două-trei răspunsuri la răspuns, şi am dat „delete” pentru că am realizat că nu percepusem corect esenţele şi sensurile spuselor dvs. mai apoi am lăsat deliberat să treacă timpul spre a vedea dacă intervine altcineva care să fi sesizat ceea ce am sesizat eu: „în schimb”-ul propus de dvs, dar mai ales concluzia formulată denotă o faţetă nebănuită a leadership-ului ce vă caracterizează.
    printre convingerile mele în ceea ce vă priveşte, se afla şi aceea că punctul dvs slab ar fi mai degrabă comunicarea cu masele, dvs nefiind nici pe de parte genul de orator cu priză la auditoriu precum Vadim, Păunescu sau Antonescu, ori genul de „scăldac” în băi de mulţime precum SATANIC ABUSER-ul.
    opţiunea dvs pentru această formă de comunicare – blogul – m-a făcut să cred (ori poate să sper?) că n-aţi avea o problemă în a înţelege extrem de clar că, dintre faţetele leadership-ului, partea cu input-ul nu-i deloc mai puţin importantă decât partea a doua, a emisiei către „publicul ţintă”, emisie care vine ÎN URMA, nu după preluarea, analiza şi sintetizarea datelor de imput provenite de la… aţi ghicit, „stradă”.
    daţi-mi voie să vă spun că, ei bine, DA, calitatea de lider, chiar dacă „nu se gaseste pe strada”, cu siguranţă, ca şi revoluţiile, acolo începe! În spatele uşilor închise, se petrec doar combinaţiile, trădările şi loviturile de stat!
    Da, desigur, contează să ai şi ceea ce dvs aveţi cu prisosinţă, mobilarea care să-ţi permită procesele menţionate de mine, şi ceea ce dvs aveţi mai puţin, capacitatea poliglotă de a comunica unor auditori aflaţi la niveluri diferite ale percepţiei şi capacităţii de înţelegere, DAR, înainte de toate, contează… AUZUL FIN care să permită distingerea direcţiei spre care se îndreaptă cei din… stradă…
    „Proşti, da’ mulţi” comportă sensuri şi esenţe mult mai profunde decât au în vedere cei mai mulţi dintre citatori…
    Răspunsul dvs cere să-i mai acord niscai timp spre deplină înţelegere a sensurilor şi esenţelor… Ori dvs ar trebui să faceţi asta? Dilematică dilemă…

  27. Fratele Marx: probabil ca sunteti Fratele Marx al dlui Basescu, desi mai inspirat , in acest inteles, ar fi fost sa va numiti Fratele Stalin – pare si mai apropiat de presedinte. Pareti a fi pornit rau de tot, de nu ati observat sensul formularii mele. Sta chiar asa de rau dl Basescu?

  28. @ Fratele Marx

    Mintea ta e fraudata anticipat, de cand erai in stadiu de gastrula.

    Bai Paulica, bai rima mica, crezushi ca daca te ascunzi sub nume de bolsevic nu te dibui?
    Vaz ca trecushi la manipulari injurioase.
    Lasa l in pace pe Instalatorul ca in cel mai bun caz ii ajungi cu mintea pan’ la buric sa isi faca din capul tau patrat masutza de bere.

  29. @ Instalatorul

    Nu il baga in seama pe Paulica rima mica, ‘al care te a mai atacat de multe ori.
    Acu’ nu mai semneaza cu anagrama Paul, cica fenteaza.
    Isi zice Fratele Marx si crede ca daca se ascunde sub nume de bolsevic nu il dibui.
    Te salut!

  30. @ contele

    Bre conte, o zbarcishi rau de tot.
    Simpatizantii PSD sunt reali cu totii.
    In schimb, cei mai multi simpatizanti ai PDL sunt virtuali, de asta se pregateste fraudarea alegerilor, ca sa para sa sunt puhoi.
    Cei reali ai PDL sunt putzini si aceia stau in batatura, cum itzi zisei si fuseshi de acord.

  31. @Instalatorul, glumitele despre fratii Marx si Stalin ai presedintelui Basescu sunt foarte reusite, adorabile si ucigatoare. Mustesc de inspiratie, subtilitate, imaginatie, ironie fina si asocieri neasteptate. 🙄 Ce sa zic? Sublim. Mai spuneti-le o data ca vreau sa le invat 😯 si sa le zic si eu pe alte bloguri. Dar pe aia cu trei sectii de votare si cate un referendum pentru fiecare intebare imi dati voie s-o spun? Asta e de talia Divertisului ar fi pacat sa treaca neobservata. De unde le scoateti domn Instalator? 😕

    @ELMMAR, fratele meu rosu, in sfarsit ti-ai dat cu stangu-n-dreptu si cu dreptu-n freza. Ca ma confunzi cu vreun Paul ma rog, treaca mearga, nu-i vina ta ca n-ai destui neuroni pentru procesarea datelor, dar de unde stii tu ca Paul al tau are râma mica? De unde, fratele meu rosu? Se vede cu ochiul liber ca esti cam gura sparta si ca nu ierti nimic dar totusi vezi sa nu ti se infunde intr-o zi de atata repetitie. Si cand ma gandesc ce sperante imi pusesem in tine cand te auzeam repetand cu gura plina aluzia aia cu anagrama minune! 😯 Ma gandeam ca cine stie cu ce poanta tare iesi la interval si cand colo tu erai cu Paul anagramat in minte. :mrgreen: Mai musca o data! 😉

  32. D-le AN,
    Cu tot respectul, preocuparea mea e să NU am dreptate şi, trec peste… constat însă că, de câteva zile, frica, disperarea, a entuziasmat şi înaripat pe-acilea nişte aşa zişi jmecheri, de fapt pămpălăi sub simbrie, Măicuţa me, Doamne, se calcă pe copite nu alta… unele măşti, le dibuim cu uşurinţă, de timpiţi ce sunt, alţii, merg pe tehnica intimidării şi, mă tot întreb a cui… sper că-s destul de limpede, ca una căreia i s-a dus buhul c-o lasă sloi asemenea tentative ieftine din partea lor, la fel pe colegii de redute, deci….
    Şi INSIST, rămâne cum am stabilit !
    respecte,
    Sibilla

  33. Sper din tot sufletul ca greseala din 2004 sa fie corectata , asa cum ziceti . Sper ca M G sa nu fie implicat in vreun joc politic marca TB ( asa cum spun ” gurile rele ” pe diferite bloguri ) pentru ca toate voturile stangii il au reprezentant pe el . Cu dvs era altceva , era punct ochit – punct lovit , mai ales acum dupa 5 ani de dezmat portocaliu . Sper sa se termine anul acesta cu popularii astia . ….Legat de vot , de electorat , de politica , eu as avea o propunere pe care poate o sa tineti cont de ea si sa o analizati , eventual sa o duceti unde trebuie daca ar fi buna : propun introducerea educatiei politice in scoli , in liceu incepand cu cls a 11-a pentru ca deja unii copii devin majori si au drept de vot . Va spun sincer ca zeci de mii de oameni nu au notiuni de politica , unii habar nu au ce e ala parlament , executiv , care este erarhia politica a Romaniei . Oamenii nu stiu ce e aia o ideologie de dreapta sau de stanga . Nu se stie ce inseamna deconcentrare ( a institutiilor statului ) . Stiu ca in America se voteaza ideologii . In Romania se voteaza omul . E corect ? Nu e corect . La noi se voteaza ochii , culoarea parului , tinuta , numarul de copii a candidatului , care e mai sarac si care pare mai cinstit …si fireste , discursul . Care e mai tare in discurs , care injura pe cine , care face pe Don Quijote , sau pe Tepes sau pe Hogo Chavez . Mda , astia sunt romanii : needucati politic . Speriati de trecutul comunist impus de Ceausescu , satui de doctrine si congrese , rusinati parca sa nu fie inerpretat gresit de romanul democrat , oamenii politici ai zilelor noastre au scapat acest aspect : un electorat needucat politic . Ufff , ce m-am lungit cu vorba , ati prins ideea mea , nu-i asa ? Va doresc o noapte linistita 🙂 si stimatilor bloggeri , desigur 🙂

  34. Un dobi prieten bun al altui dobitoc, spune …”Din cele spuse de d-voastra rezulta ca intotdeauna E MULT MAI GRAV CEEA CE S-AR PUTEA INTAMPLA. ..Asa este! Alegerile pot fi fraudate” continua in aceiasi idee teoria albei-negre.
    El nu intelege ca nu fraudarea alegerilor sunt temerile oamenilor si perpetuarea unei situatii care tiinde sa fie o combinatie a anilor ceausisti pliata pe inceputurile democratiei luminatului Iliescu.
    Pentru Marx si celula dansului sunt chestiuni greu de inteles , chiar de neconceput.
    Nu as dori cumva ca vre-un prieten al nickului respectiv sa se simta dobitoc , eu ma referean la prietenul Engels.

  35. Vasile: imi dau seama ca Lilick ar putea avea experienta de sectie de votare – ori de proces de votare – am si eu aceasta experienta, asa incit si ea si eu cam stim ce intelegem si ce spunem. Dumneavoastra va multumesc pentru intelegere.

  36. Vasile ti-am spus deja ca-mi place de dumneata. 😛 mai ales cand scrii adânc, ca acuma. Ai zice ca te inspiri la scris din Vocea Patriotului Nationale, dupa ureche, cam ca nenea Nae. Da-i-nainte! 😀 Totusi trebuie sa-ti spun ca Fratii Marx nu aveau niciun prieten Engels. Ei erau „prieteni” cu fratii Stan si Bran, Buster Keaton si Harold Lloyd. Cu totii idealisti sadea. Niciunul materialist vulgar. 😎

  37. Fratele Marx,

    Eu te credeam totusi om serios in nici un caz om de „ras”.Si apoi nu prea cred ca veselii Stan si Bran sau tristul Buster au fost niste saraci care si-au ignorat nematerialist propriul interes.
    Intre fratii Marx a fost insa si un necomedian ,Manfred, sa cred ca dumneata ai fi acela.

  38. Alex, nici vorba. Nu Marx trebuie consultat ci Filipas 😛 Marx a facut o analiza destul de pertinenta a sistemului capitalist si a modului in care acesta functioneaza inclusiv in conditii de criza. A luat-o pe aratura atunci cand s-a apucat sa-si imagineze cum ar arata o alternativa utopica a capitalismului. Faptul ca a fost capapil sa creeze o teorie acceptabila pe baza caruia sa fie anticipate anumite stari ale unui sistem existent, in functiune, pe care el il putea observa si analiza, i-a facut pe alti visatori si mai utopici sa-si imagineze ca omul e in acelasi timp un clarvazator. Aiureli. Titus Filipas poate sa confirme. El e SF de sus pana jos si la interpretarea trecutului si la cea a viitorului asa ca putem conta pe el. 🙄

Lasă un răspuns