Si doua precizari pentru dl Boc. Dar si o punere in garda

Dl Boc, la Realiatea, ieri, imi reprosa ca, in calitate de ministru de externe,  nu m-am ocupat de lansarea unor initiative privind Marea Neagra. Sper ca este doar neinformat. Organizatia de cooperare economica a Marii Negre a fost infiintata in 1992, cand eram ministru de externe, in urma unor initiative comune ale Romaniei si Turciei – in principal (detalii in „Romania dupa Malta”, vol. 1-5).

Imi reprosa, de asemenea ca nu am realizat eu Tratatul cu Ucraina, ffinalizat in 1997. Nici nu as fi acceptat tratatul realizat de PD, in perioada CDR. De altfel, in consultarea de la Cotroceni, organizata de presedintele Constantinescu, am afirmat aceasta pozitie, sustinand ca noi cedam in toate chestiunile teritoriale, fara sa obtinem nimic in schimb. Speranta – eronata – a puterii de atunci a fost aceea ca Romaniaurma  sa fie acceptata in NATO in 1997 daca semna tratatul cu Ucraina. A fost un fiasco. Nu s-a obtinut nimic si s-a incheiat un tratat care nu era favorabil intereselor romanesti – cum s-a vazut ulterior. Ce am putut sa fac , in calitate de prim ministru a fost, in extremis, sa declansez procedura unui diferend la Haga, pentru delimitarea spatiilor marine intre Romania si Ucraina.

Si acum, o punere in garda : in conferinta de presa de astazi, dl Boc a afirmat, referindu-se la chestiunea avizelor pentru cele 8 dosare trimise la Cotroceni, ca dl Melescanu protejeaza „ministri penali”. Este o afirmatie calomnioasa, care arata, de altfel, miza jocului privitor la dosare. Ca jurist, dl Boc trebuia sa stie ca aceasta formula este inacceptabila. Daca nu o va corecta rapid, public, voi initia demersurile legale cuvenite. Nu stiu cum vor reactiona ceilalti „7”. Sper ca la fel. Exista limite ale luptei politice. Totusi.

25 de gânduri despre “Si doua precizari pentru dl Boc. Dar si o punere in garda

  1. Este complicat sa credem ca Dl Boc poate emite opinii de valoare despre politica externa a Romaniei. Poate, cumva, are cunostintele teoretice si practice de tipul calor care l-au facut pe Cioroianu un veritabil ministru de externe…
    Cat despre afirmatiile sale, nu cred ca merita sa va obositi in a da un raspuns…un personaj cu comportament specific papagalului nu merita atentia…el repeta ce a auzit la stapan…sau profesor….sau zeu

  2. precizari juste ,echilibrate si corecte. unii se joaca cu cuvintele dar ignora faptul ca este vorba de soarta unor oameni in contextul in care suntem cetateni europeni si epoca regimului totalitar a trecut sau poate doresc o restauratie . nu vad reactia org. civice si este trist. societatea este stapanita de abuzuri in numeroase domenii . pacat sunt oameni corecti si buni profesionisti care sufera. va rog reactiona ti la abuzuri si la vaditele acte de justitie partinitoare . nu este posibil ca dupa 18 ani sa ne confruntam cu fenomene specifice totalitarismului iar cand cauti dreptatea esti nedreptatit pe fata cu o fenomenala nesimtire. dar bine ca mai este o solutie = c e d o. succes.

  3. Domnule Presedinte,

    Elena Udrea a confirmat astazi spusele Dumneavoastra si certitudinile noastre (ale unei parti din ce in ce mai mare a electoratului). „Ii cerem domnului presedinte (intentionat literele mici) sa inceapa urmarirea penala impotriva ministrului Melescanu…” a afirmat universitara (mai nou) BLONDA. Deci, limpede: in Romania basescu incepe (comanda) urmarirea penala, iar procurorii kominternisti executa. Asta e tara pe care o viseaza PD minus L.
    P.S. Oare institutiile abilitate ale Uniunii Europene nu remarca aceste adevaruri evidente?

    Cu regret ca traim astfel de vremuri, Alin.

  4. Intrebare: Cui ii este frica de Adrian Nastase? Raspuns: Cui trebuie! Daca Adrian Nastase este asa cum este descris de adversarii politici, daca nu mai reprezinta prea mult pe scena politica, de ce tot acest razboi surd impotriva lui? Romanul s-a saturat de aceasta mascacrada zilnica si a inceput sa recunoasca adevaratele valori. Probabil ca si adversarii politici au inceput sa recunoasca aceasta si chiar sa se gandeasca la modul de reproducere al speciei aviare la modul cel mai serios…

  5. Sa dam in Nastase.
    Interesant cum si-au amintit o pleiada de politicieni de Nastase, cum in urma a trei emisiuni reusite au inceput sa sune telefoanele pe la diverse televiziuni sa … nu mai avem Nastase.
    Dar daca Nastase face raiting ?! Daca Nastase spune lucrurilor pe nume si lumea incepe sa intre pe blog ?!
    Dar daca dupa cateva miscari bune PSD-ul incepe sa creasca ?!
    Oricum ma gandeam la „greii” din PSD, si incercam sa-i scot in fata, sa-i pipai, sa le simt pulsul ala puternic, adrenalina de dinaintea alegerilor.
    Sincer, n-am prea gasit pe nimeni, niste figuri sterse, imbatraniti de opozitie. Unde sunt legiunile PSD ?! Unde e forfota de dinaintea razboiului ?!
    Oricum „greii” vor intra in scena cu o luna inainte de alegeri, si daca tara o cere, il vor lasa iar singur pe candidat pe ultima suta de metri.
    Il suspectez pe Adrian Nastase ca s-a uitat la „Fight club”, la scena in care Brad Pitt ia bataie de la mafiot in subsolul localului.
    Fight club, fight club, dar l-ati vazut cumva pe … domnul Boc ?

  6. Da, şi eu aş reproşa lui Ceauşescu că nu a introdus România în NATO şi UE. Toate la timpul lor. Dacă le-ar fi făcut Năstase pe toate, cei de azi ce mai făceau? Dar cei de mâine?

    „Miniştrii penali”? Sfatul meu este să nu-l daţi în judecată pentru că nu aveţi nici o şansă.
    PENÁL, -Ă, penali, -e, adj. (Despre dispoziţii cu caracter de lege) Care are un caracter represiv, care se ocupă de infracţiuni şi prevede pedepsele care trebuie aplicate. ♢ Drept penal (şi substantivat, n.) = ramură a ştiinţei dreptului care se ocupă de normele juridice cu caracter represiv. Cod penal = ansamblu principalelor norme juridice care definesc infracţiunile şi stabilesc sancţionarea lor. Proces penal sau acţiune penală = acţiune în justiţie pornită împotriva unui infractor cu scopul de a obţine pedepsirea lui potrivit legilor în vigoare. Fapt penal = infracţiune. Sancţiune penală = pedeapsă prevăzută de legile penale. Clauză penală = clauză prin care părţile unui contract evaluează anticipat daunele ce se cuvin creditorului în caz de neexecutare, executarea cu întârziere sau executarea necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale. – Din lat. poenalis, fr. pénal.

    În sensul cuvintelor, „ministrul penal” este ministrul care acuză, care pedepseşte… şi nu cel care este pedepsit.
    Poate să-l daţi în judecată pentru că a făcut o afirmaţie care este împotriva separaţiei puterii în stat şi a independenţei actului de justiţie… altfel, nu văd cum.

  7. Consider foarte corect procedeul de a-l chema in justitie pe acest Polo-Boc pentru vorbele aruncate.El este la a N-a greseala intentionata de acest gen.D-le Nastase , exact cum procedati acum, la asta s-au referit indemnurile mele de a fi agesiv si a nu ierta nimic, abandonant scutul si luand sabia.Cere-ti si ceva daune foarte consistente acesui palavragiu incorigtibil.Eu de multe ori ma intreb : ce fel studenti ies de pe mana lui ?

  8. „Ministru penal” poate fi un ministru implicat intr-o procedura de cercetare penala. Ceea ce cam sunteti. E drept ca a omis „fosti” din formulare. Asta n-o sa-l condamne. Ar fi trebuit sa stiti asta daca nu cumva punerea in garda e doar exhibitionism politic.

  9. Pai la mintea boccului va puneti….un soi de emil bobu, ceva mai mic, da` cu aceleasi aptitudini fata de sefu` suprem….cine e academiciana? tot o leana…

  10. Corecta reactia dlui Nastase fata de dl Boc, desi cred ca in justitie va fi destul de greu de dovedit ca termenul jargonard ‘ministru penal’ utilizat de dl Boc ar fi neaparat unul infamant si calomniator; si asta tocmai datorita faptului ca este jargonard, putind glisa ca inteles. Totusi, dl Boc trebuie sa inteleaga ca el poate ajunge in tribunal in postura de pirit si chiar condamnat daca nu este atent ce si cum vorbeste. Dl Boc nu este in postura de a exprima opinii personale ca sa se puna – precum noi, bloggerii si forumistii – la adapostul libertatii de opinie. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca de multe ori poti lovi mai tare cu vorbe politicoase decit cu badaranii. In ceea ce priveste celelalte afirmatii ale dlui Boc, cred ca dlui isi permite sa rescrie istoria politica. Dl Constantinescu ( oare originea sa etnica a avut vreo legatura cu graba cu care a semnat cu ucrainienii) cred ca a luat pacaleala de la americani, care erau tentati sa incurajeze Ucraina atunci, Ucraina fiind un stat umflat artificial prin cadouri teritoriale. Doar ca dl Constantinescu nu a fost singurul vinovat: a fost si guvernul, in special ministrul de externe (oare cine era atunci la externe?), parlamentul – care a ratificat – si o serie de institutii care au preferat sa taca milc: astfel de gesturi, mai ales induse ori fortate din exterior, trebuie obligatoriu insotite de scandaluri si proteste (scandal si protestatatri la Neptun in fata cladirii in timpul ceremoniei de semnare a tratatului si bataie cu politia, oprirea intregii activitati in Bucuresti si pastrarea unui moment de reculegere la ora semnarii tratatului – eu am propus catre BOR ca toate bisericile din Bucuresti sa bata clopotele in dunga in clipa semnarii tratatului, dar BOR a refuzat), scandal in parlament la ratificare, cautarea si trimiterea in judecata a supravietuitorilor care au semnat daruirea Insulei Serpilor pe baza unui bon de mina, adica semne clare ca se savirseste un act impotriva vointei nationale. Toate astea trebuia sa le aranjeze chiar dl Constantinescu. Asa incit acum un program la Marea Neagra este foarte complicat de creat: el trebuie sa aiba componenta de constructii si industriala (insule artificiale in jurul Insulei Serpilor, pe care sa se faca productie si turism si o salba de platforme petroliere romanesti in aceeasi zona, ba chiar platforme mai in toata Marea Neagra), comerciala (unde-i flota care ar fi trebuit sa impinzeasca Marea Neagra?, porturi noi, poate – de ce nu? – un gigantic proiect international de canal navigabil intre Marea Neagra si Marea Caspica) si militara (stimate domnule Nastase, nu va mai lasati antrenat in viitor de militari in gheliruri pentru ei, daca mai doriti fregate discutati cu britanicii pentru fregate clasa ducilor -23- ori cu francezii, discutati cu suedezii si finlandezii pentru corvetele si purtatoarele de rachete stealth cu propulsie cu jet de apa si cu germanii pentru submarine clasa U212/U214), numai ca pentru astfel de programe, care ar putea face sa le sticleasca ochii si europenilor, e nevoie de toti cei 3000 de miliarde de dolari distrugeri si furturi in Romania dupa 1989. Si cu tara tilharita si cu averea data de pomana ce sa faca statul roman la Marea Neagra? In limbaj boccian: o laie.

  11. sper sa nu dispretuiesti un sfat venit de undeva din tara.nu te lupta corp la corp cu adversarii politici decit daca e cazul sate aperi de lovituritari.Nui-ti pui in valoare{vizibil}calitatile absolut remarcabile de om,politician,intelectual.lasa”glumitele”la o parte,gaseste-ti un STRATEGde calitate,ataca si cucereste presa, nu juca murdar,fii prezent in viata publica,fii diplomat intre colegii de partid,nu rivni inca posturi importante-lasa sa vina de la sine-.nu uita ca diplomatia este meseria ta dar nu e cea mai mare calitate.nu-ti considera adversarii politici niste prosti,chiar daca sunt.Deci”LA LUPTA”si succes!!!

  12. boc este un personaj supus brusc acceleratiei gravitationale! el nu Este, el e decat un mediu de transmitere a datelor prezidentiale. un supus umil ce gusta din Suprema Dara a Marelui Om de Stat. si considera ca asta ii e util si-i poate asigura linistea si succesul. e foarte mare liniste in capul acestui om, ce rezoneaza libidinos decat la zbaterile prezidentiale J&B. boc e supus acceleratiei gravitationale. atat. este o masa rezonanta. un om ce nu spune nika. de fapt este tipicul libidinosului, al aplaudacului absolut, fara identitate proprie, ce ridica jenant din sprancene cand isi da pe sticla undele rezonante, cand incearca sa spuna cat de atashat este de valorile basesciene. de fapt el nu poate fii atasat, el decat vibreaza. atat! este o cutie rezonanta amorfa, cu geometrie variabila. boc nu este decat un personaj supus acceleratiei gravitationale.

  13. Domnule Nastase va repet ; nu va prinde ,nu va sta bine ,limabsjul manelist ,dar sigur trebuie dat un raspuns , chiar daca manelistii nu-l vor pricepe.Aveti resurse pentru a face un inventar ,pe ani de guvernare , obiectiv, astfel ca toata lumea sa vada diferenta intre guvernari . In instanta ar dura prea mult si – i pacat sa pierdeti timpul cu prostii .
    Gresit , avem conducatori …., asta pentru ca sunt beti din tata de la masa, care nu trece.
    S-auzim numai de bine !

  14. Vad ca toti comentatorii, cu cateva exceptii, va tin hangul si fac si ei unele afirmatii de prost gust. Eu v-as da un singur sfat: daca nu aveti nimic de ascuns si va stiti nevinovat de acuzele care vi se aduc, dovediti-va nevinovatia la tribunal, in presa cu dovezi clare si gata… pentru ca pana acum avem acuzatii la care se raspunde cu alte acuzatii… inca nu am auzit ministrul ala care sa zica: bring it on, stiu ca sunt nevinovat si gata… si atunci veti castiga cu adevarat un electorat.

  15. Daca tot ati amintit de tratatul cu Ucraina, Adrian Severin e in continuare membru marcant al partidului dumneavoastra, nu?

Lasă un răspuns