Expozitie Hiroshige la Muzeul Guimet

Ieri, am reusit sa merg la Muzeul artelor asiatice din Paris – Muzeul Guimet, pentru expozitia „Hiroshige si evantaiul”. Este vorba de colectia Georges Leskowicz – cea mai mare colectie de evantaie plate din lume. De fapt, stampe (gravuri pe lemn) prinse pe brate subtiri de bambus. Evantaiele pliate au fost folosite mai tarziu.

Utagawa Hiroshige (1797-1858) a fost unul din marii maestri de ukiyo-e ai epocii Edo (1603-1868). Stampele sale sunt bine cunoscute si usor de recunoscut datorita nuantelor de albastru marin care apoi se pierd in nuante mai deschise.

In urma cu ceva timp, am organizat o expozitie de stampe japoneze la Fundatie.

Acum, la Paris, am vizitat si Muzeul de arte asiatice – cu lucrari fabuloase – si am vazut si o expozitie temporara cu o colectie de mandala din Tibet.

Adaug o stampa ce-l reprezinta pe Hiroshige, la maturitate si o poza cu un samurai, din muzeu.

8 gânduri despre “Expozitie Hiroshige la Muzeul Guimet

 1. Cred ca cei din generatia domnului Nastase si a mea isi mai amintesc de lumea „tarilor nealiniate”, care nu erau nici sub dominatia SUA nici a URSS (desi multe oscilau intre ele).
  Cind China (si vasala ei, Rusia) vorbesc de o lume „multipolara”, China nu spune nimic despre „tarile nealiniate”, si asta nu intimplator, ci pentru ca acestea, cite mai sunt, trebuie sa se alinieze sub umbrela Chinei.
  Putin este de fapt un „idiot util” pentru SUA. Razboiul lui a adus UE mult mai aproape de SUA, atit de aproape incit cocoshul lui Macron a inceput sa cinte despre „autonomie strategica” a UE, exact atunci cind UE chiar o pierde.
  Cui o sa isi vinda „oligarhii europeni” produsele? Nu in China, unde au competitie masiva, ci in SUA. Dolarul de fapt devine atit de puternic incit moneda EURO este o sub-moneda, mai ales cind in spatele EUR nu esta un guvern si nici o banca centrala, asa cum este US Treasury.
  UE poate sa ii „multumeasca” lui Putin, pentru ca devine ridicola idea de armata europeana. Depinde cum privesti si din ce unghi, dar UE va avea din ce in ce mai putina autonomie, si de aceea tari precum Franta si Germania vor sparge „lanturile” euro-americane, si vor incerca un tip de EUR-exit spre tarile BRICS. Asta va aduce un pic de consolare despre pierderea de suveranitate.
  SUA au administrat admirabil criza ucraeniana pentru a isi avansa interesele lor nationale in Europa. Si trebuie sa ii multumeasca lui Putin pentru prostia lui de porni acest razboi dement.
  Despre ce lume multipolara vorbeste XI si Putin? Lumea e a celor puternici. Cei mici si nealiniati cel mai adesea nu doar ca nu au nimic de spus, dar sunt fortati sa se alinieze acolo unde li se ordona (sub dictaturi) sau li se spune frumos (sub o putere ca SUA).

  Apreciază

 2. Ideea de circulatie libera in Europa e veche. Cea mai noua iteratie este acest Schengen Agreement din 1985, semnatari initiali fiind citeva state.

  Evident, ideea de desfiintare a controalelor la granitele insterne ale acestor state a avut mare succes si Austria a aderat in 1997.

  De ce nu se cauta alte solutii daca Austria nu ne vrea, si nu se auto-suspenda din Schengen Agreement? De ce nu se negociaza direct, bilateral acorduri intre Romania si alte state UE pentru ca Romania sa poata sa aibe acelasi tratament de libera circulatie a persoanelor si a marfurilor? De ce nu incepem cu Franta si Germania, care afirma ca ne sustin?

  https://www.refworld.org/docid/3ddcb75a4.html

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.